Kraanwater graag!

Kraanwater graag!

glaasje_water

De vorige post ging over Kruidenwaters. Iedereen proefde ze graag, behalve één. Niet omdat hij mij niet aardig vond of dacht dat ik hem wilde vergiftigen; Bruno doet een experiment waarbij hij alleen nog kraanwater drinkt. Hoe kom je erop.

Een maand of drie geleden zag ik in de Durftevragen-groep op facebook een bijzondere vraag voorbijkomen. Iemand vroeg zich af wat er zou gebeuren als hij vanaf dat moment alleen nog maar kraanwater zou drinken. Het leverde een hele discussie op en om eerlijk te zijn vond ik het destijds een beetje een non-issue. Als je water wilt drinken, doe je dat toch gewoon – zonder daar mensen mee lastig te vallen? Maar het bleek intrigerender dan dat.

Aan het begin van deze Inspiratieweek vertelde één van de deelnemers een bekend verhaal. Bruno van den Elshout bleek degene te zijn die de vraag destijds stelde, en hij heeft het plan ook echt uitgevoerd. Nu we hier toch zitten (en ook omdat ik het inmiddels behoorlijk interessant vind), heb ik hem geïnterviewd. Een beetje inspiratie van ons, voor jou.

Bruno, je drinkt al maanden alleen kraanwater. Seriously, why?
Ik vond dat ik na het avondeten vaak net iets te makkelijk dacht “ik eet nog even iets”. Ik begon ermee om in plaats daarvan een glas water te drinken, dat hielp in de meeste gevallen ook. Kort daarna was ik in Spa en bestelde ik -jawel- een glas Spa. Ik vroeg me af of er verschil was tussen water uit de ene omgeving en water uit de andere. Maar dan is Spa natuurlijk niet de manier om dat te testen; kraanwater wel.

Uit nieuwsgierigheid besloot ik de vraag te stellen op facebook. Er ontstond een enorme discussie, die vooral ging over kraanwater bestellen in de horeca: neigt dat wel of niet naar profiteurschap? Begin April besloot ik dat ik ook echt wilde weten wat er zou gebeuren als ik alleen nog maar kraanwater zou drinken, en zo begon mijn experiment.

 

Drink je echt helemaal niets anders?
Ik drink thuis en op andere plekken alleen nog maar kraanwater. Geen koffie, thee, limonade, alcohol of gebotteld water. Of wat dan ook anders. Ik maak alleen een uitzondering op de ‘vermaanddagen’ van het project: ik ben op 5 April begonnen, dus op 5 Mei en 5 Juni dronk ik andere dingen (respectievelijk jus d’orange en cappuccino in Mei, en twee cappuccino, een glas wijn en een flesje nepcider in Juni).

Ik weet nog niet wanneer dit experiment eindigt; als ik er zin in heb in feite. Maar vooralsnog is het eigenlijk wel lekker en makkelijk dus ik vind het voorlopig wel even prima.

 

Wat valt je op sinds je dit doet?
Ik zie zoveel mensen onbewust dingen drinken, dat ik me afvraag: ‘als je weet wat er allemaal inzit en wat het doet, zou je het dan ook nog drinken?’ Ik denk dat er heel veel gewoonte zit in wat mensen drinken. Water is misschien ook een gewoonte, maar dan wel één waarvan ik weet dat het goed voor me is.

Ik vind het vreemd dat er bijvoorbeeld aan het eind van een bijeenkomst obligaat een plens wijn op tafel komt. Iedereen drinkt een glaasje, praat wat makkelijker en gaat dan weer naar huis; zonder erover na te denken dat ze ook wel gewoon sociaal hadden kunnen doen zonder eerst dat glaasje. Ik heb moeite met de gedachteloze associatie van alcohol en gezelligheid. Neem hetzelfde als wij, want dat is gezellig. Hoezo?

Ik ben ook nieuwsgieriger geraakt naar de eigenschappen van water in het algemeen. Niet alleen de smaak, maar ook de scheikundige/natuurkundige materie en eigenschappen. Water is tenslotte een levensbron, een transportmiddel en we bestaan er voor een groot deel uit.

Ook de waterkringloop vind ik steeds interessanter, en de eigenschap dat het (met tijd) overal een weg doorheen of omheen vindt. Dat staat ook mooi model voor de manier waarop ik nu met mijn boek bezig ben. Ik heb in 2012 een jaar lang ieder uur de Noordzeehorizon gefotografeerd. Toen ben ik gaan nadenken over wat water eigenlijk betekent en doet. Het boek gaat over ‘kijken voorbij onmogelijkheden’, en daarbij laat ik me graag inspireren door de eigenschappen van water. Vloeibaar, moeiteloos, gaat overal doorheen of omheen: vindt altijd zijn weg.

 

Mis je andere smaken?
Frisdrank had ik sowieso al niet in de koelkast. Ik vind het niet erg om ergens geld aan uit te geven, maar het moeten dan wel echt dingen zijn waar ik heel erg zin in heb. Soms kan je best wel zin hebben in een glas cola, maar de keren dat je er écht écht écht zin in hebt, zijn eigenlijk maar heel beperkt.

Ik vind het vooral relaxed dat ik er niet over na hoef te denken wat ik wil drinken. Water is ook lekker rustig. Van veel producten kan ik de smaak ook wel voor de geest halen. Soms ben ik wel nieuwsgierig, vooral als er nieuwe smaken voorbij komen. Dan ruik ik er even aan, maar de neiging om het op te drinken is tot nu toe niet sterk genoeg om het experiment voor te verbreken.

 

Merk je iets aan je gezondheid?
Neuh. Ik dronk al niet hele rare dingen: nauwelijks frisdrank; wijn en bier met mate, een kopje koffie per dag. Misschien dronk ik wel te weinig water, dat kan ik niet goed meer terughalen. Nu weet ik dat als ik iets drink, het water is. Met andere woorden: als ik te weinig gedronken heb, heb ik te weinig water gedronken. Vroeger had ik dat misschien wel opgevangen met een glaasje hier of een kopje daar, nu is het in één keer duidelijk.

 

Zou je het anderen aanraden?
Ja. Vooral als ik zie wat anderen drinken, zou ik het ze heel graag willen aanraden. Het hele systeem van kraanwater en de manier waarop dat bij ons terecht komt, is extreem waardevol en veel duurzamer dan alle mogelijke andere oplossingen. Hier in de bergen zie je waterbronnen waar een oneindige stroom water uitkomt. Perfect. En dan gaan wij hier een beetje cola en sinas zitten maken: volkomen inefficiënt. Je neemt iets dat perfect is, maakt daar iets van dat níet perfect is en waar je lichaam ook nog eens minder goed mee kan omgaan.

 

En die horeca?
Als ik zin heb om het uit te leggen, bestel ik kraanwater. Ik vertel dan dat ik het oké vind om ervoor te betalen. Soms heb ik geen zin om het uit te leggen, en dan bestel ik vaak wat te eten en een glas kraanwater erbij. Ik zat als zelfstandige vrij veel in café’s te werken, maar dat doe ik nu wat minder.

Grappig genoeg gingen de mensen op facebook ervanuit dat vragen om kraanwater een profiteursactie was, omdat je voor cola wel betaalt en voor kraanwater niet. In de horeca zit er ook snel een etiket van ‘dat moet dan zeker gratis?’. Maar ik bied vaak aan om ervoor te betalen, dan is dat probleem is ook opgelost. Als ik 50 cent betaal voor een glas kraanwater, verdient de horecagelegenheid er waarschijnlijk meer op dan op een flesje cola waar ik de volledige prijs voor betaal (maar waar ook een flinke inkoopsprijs voor betaald is).

 

Bruno van den ElshoutTerwijl hij werkt aan een kunstwerk-in-boekvorm over Kijken voorbij Onmogelijkheden, publiceert kunstenaar Bruno van den Elshout een jaar lang al zijn uitgaande e-mail online. Eerder fotografeerde hij een jaar lang ieder uur de Noordzeehorizon en voor zijn project Poldermotieven was hij een jaar lang met snelwegen in de weer. Nog daarvoor reisde hij een jaar door alle 27 landen van de Europese Unie om meer dan 2700 Europese jongeren te interviewen.

 

 

De vraag van vandaag:
Hoe belangrijks is kraanwater voor jou?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (12)

 • Karin

  Het water wordt gefilterd, het afvalwater wat uit de ionisator komt gaat naar het riool. Op een liter water is dit ongeveer 35% afvalwater. Ik heb het afvalwater een keer opgevangen… als je eraan ruikt, dan ruikt het naar een zwembad. De hoeveelheid gloor is dus heel hoog in kraanwater, je zou wellicht een test kunnen doen met het afvalwater. Wat er verder nog allemaal inzit…

 • Pingback:Gastblog Bruno van den Elshout Hongaarse waterputten: in ere hersteld | KRNWTR, het eerste merk voor kraanwater

 • Johmar

  ik drink regelmatig kraanwater,maar moet erbij zeggen dat het kraanwater bij ons niet erg lekker is er zit erg veel kalk in het water waardoor het een bij smaakje heeft waar ik erg aan moest wennen. in ons ouderlijk huis hadden wij een eigen pomp waarmee wij grondwater oppompten en dat water was wel erg lekker, misschien is het ook een kwestie van wennen

 • Goed verhaal. Ken je KRNWTR ook? KRNWTR wil kraanwater een beter imago geven en wil het in de horeca op de kaart krijgen. Daarvoor hebben we bijna 20.000 fans van kraanwater in de horeca op facebook en een KRNWTR app. Daarmee kun je zien of een zaak wel of geen kraanwater schenkt. Gebruikers geven zelf een review voor het kraanwaterbeleid van een zaak.

  GROEN glas betekent dat je het gratis of tegen een redelijk bedrag hebt gekregen;
  ORANJE glas betekent dat je kraanwater kreeg, maar dat het je veel moeite heeft gekost of dat het duur was;
  ROOD glas betekent dat je geen kraanwater hebt gekregen.

  Groet, Tetsuro van KRNWTR

 • Pingback:Instant zorgeloosheid voor beginners | Ready2Amaze!

 • Ik drink vooral kraanwater. Vaak bijna 2 liter per dag. Daarnaast groene thee zonder suiker. Soms als ik iets “lekkers” wil neem ik een kopje thee met suiker maar dit valt me vaak tegen. Ik vind het buiten de deur lastiger dan thuis of op m’n werk.

 • Nadine

  Ik drink veel en bijna altijd water. Vooral om wat Bruno zegt: water is lekker rustig. Als ik dorst heb wil ik geen gekke overweldigende smaakervaring. De rustige smaak van water is in mijn ogen echt perfect. Ik drink ook wel thee en koffie, maar alleen als ik daar behoefte aan heb. Heb ik dorst dan is water altijd het antwoord. Het kraanwater in Nederland vind ik het lekkerst en ook het ‘rustigst’. Bij bijv spa proef ik altijd een bijsmaakje.

 • Inge

  Ik weet niet hoe het Nederland gesteld is met kraantjeswater, maar het Antwerpse zou ik niet aanraden : resten van antibiotica en hormonen door de pilnemende vrouwen en wat nog niet allemaal. De gewone filters kunnen water niet van hormonen zuiveren, blijkbaar. Ik zocht een oplossing om geen flessen , meestal dan nog plastic, meer te hoeven kopen, Ik drink nu kraanwater en kook m’n eten er ook mee, maar we hebben een filtersysteem gekocht :http://www.medicalesthetics.be/gespecialiseerde-behandelingen/best-water.html
  Toen we het pas hadden hebben we een test gedaan : bloemenpakket is 2 gedeeld, één met gewoon kraantjeswater en één met het gezuiverde. Het resultaat was ongelooflijk : de bos bloemen die in het gezuiverde water leefde 2 weken langer !!!

  • Paula Thoelen

   Test-Aankoop heeft het drinkwater in België recent getest, ook in Antwerpen. Dit was het resultaat:
   “Verhalen over cocaïne bevattende waterlopen in Antwerpen, Brussel en Charleroi en over vissen die vervrouwelijken door te veel oestrogenen – afkomstig van de anticonceptiepil – in het oppervlaktewater doen niet meteen naar de kraan grijpen. Toch is er niet meteen reden tot ongerustheid: alle stalen die Test-Aankoop onderwierp aan een grondige analyse waren in orde.”

    • De Groene Vrouw

     Dat lekkerder wil ik nog van je aannemen, dat gezonder moeten ze dan eerst maar eens bewijzen…

 • Pingback:Kraanwater graag! | Nieuwe Aarde