Kruiden om in huis te hebben: Kaneel

Kruiden om in huis te hebben: Kaneel

Echte_kaneel

Nee, je krijgt er geen kanker van en het geneest deze ziekte ook niet. Geen gevaar en ook geen wondermiddel – maar wat is Kaneel eigenlijk wél, en waarom hoort het in je keukenkastje?

Behalve dat het al bijna ’tis the season-tijd is (als je de supermarkten moet geloven), is Kaneel ook een wondermiddel. Of levensgevaarlijk. Tenminste, als je het internet moet geloven. Maar wat is er nu eigenlijk waar? En hoe zit het met de roddel dat jij Nepkaneel in je keukenkastje hebt?

 

Twee soorten

Om met dat laatste te beginnen: dat is waarschijnlijk waar. Tenzij je Rozemarijn of Iris heet, is de kans groot dat je geen echte Kaneel in je keukenkastje hebt. Er zijn namelijk talloze soorten in de Kaneelfamilie, waarvan we er twee regelmatig gebruiken. 90% daarvan is de Cinnamomum cassia ofwel de Cassia. Deze soort is wat je waarschijnlijk voor je ziet als je het hebt over Kaneel:

Cassia, in een dikke enkelvoudige rol

Cassia, in een dikke enkelvoudige rol

 

 

 

 

 

 

Je ruikt het bijna. Kaneel (beide soorten) is de binnenbast van de kaneelboom. Cassia heeft dikke, enkelvoudige lapjes bast die ingedroogd het bekende kaneelpijpje vormen. Het cassia-kaneelpijpje is keihard en met geen mogelijkheid te snijden of breken (of in elk geval niet zonder een hamer en een flinke portie agressie).

Echte Kaneel daarentegen is fijntjes. Het is de geur van Ouderwetsche Kaneelkussentjes, van Echt Hele Goede Chai en van Oma’s snoepwinkeltje in het openluchtmuseum. Doe je best: herinner je je hoe dat overduidelijk naar Kaneel ruikt, maar nét even rijker en dieper dan de kaneel die jij thuis door je appeltaart mikt?

Dat komt omdat Oma nog Echte Kaneel gebruikte, en jij Cassia. Echte Kaneel ziet er anders uit: een pijpje dat lijkt te bestaan uit tientallen kleine papierdunne rolletjes. Kijk maar:

Echte Kaneel, met flinterdunne brosse laagjes

Echte Kaneel, met flinterdunne brosse laagjes

 

 

 

 

 

 

 

En hier zie je ze mooi naast elkaar:

Links de echte, rechts de goedkope nepperd

Links de echte, rechts de goedkope nepperd

 

 

 

 

 

 

 

 

Echte Kaneel (Cinnamomum zeylanicum of C. verum) is door de papierstructuur ook makkelijk te breken en voelt wat bros aan. Maar wat betekent dat nu uiteindelijk voor je keuken? Cassia (Cinnamomum cassia, ook wel C. aromaticum of C. burmannii genoemd) is goedkoop, maar wordt als een inferieure soort beschouwd. Het bevat gedeeltelijk dezelfde etherische olie-bestanddelen (vandaar dat we het ook als substituut gebruiken).

Cassia bevat echter ook veel meer coumarines dan Echte Kaneel. Coumarines zijn aromatische inhoudsstoffen van planten; je ruikt ze bijvoorbeeld ook in pas gemaaid gras. Coumarines doen op zich geen vlieg kwaad, maar ze hebben wel antistollende eigenschappen (in de volksmond: ‘bloedverdunnend’). Dat is handig om te weten als je bijvoorbeeld al antistollingsmiddelen gebruikt, of als je binnenkort een operatie moet ondergaan – een kaneelbroodje met kaneelijs en een Chai Latte de dag voor je naar de kaakchirurg moet, is misschien niet zo’n goed idee.

 

Geen wondermiddel, geen gevaar

Ja, hoe zit het daar eigenlijk mee? Op internet lees je van alles: kaneel zou giftig zijn en zelfs gevaarlijk voor een ongeboren baby, maar tegelijkertijd zou het, gemengd met honing, ook een panacee zijn voor alle kwalen van menstruatiepijn tot – jawel – kanker.

Zoals gewoonlijk hebben beide schreeuwerige krantenkoppen de klok horen luiden, maar is de klepel al tijden zoek. Wat belangrijk is om te onthouden is dat het in de gevaren-predikende hoek altijd gaat om coumarines, en dus om Cassia. Grote hoeveelheden coumarines zijn zwaar voor de lever. De LD50 (de dosering waarbij 50% van de proefpersonen overlijdt) van coumarine (dus niet van kaneel!) is 275 milligram per kilo lichaamsgewicht. Een gemiddeld veilig geachte dosering is 50mg per kilo lichaamsgewicht. De gemiddelde theelepel Cassiapoeder bevat ongeveer 5-10mg coumarines. Dat wil zeggen dat je minimaal 5 theelepels Cassiapoeder op moet lepelen om boven de veilige dosering uit te komen, en zeker een stuk of 15 theelepels voordat je ook maar in de buurt van de gevarenzone belandt.

Nu kun je dat natuurlijk geforceerd in 1x naar binnen werken, maar we weten allemaal waar dat op uitdraait:

Maar in de praktijk is de kans dat je 15 theelepels Kaneel in 1 dag binnenkrijgt, natuurlijk nogal verwaarloosbaar. De gezondheidswaarschuwingen voor kaneel zijn niet stom – een beetje oppassen kan nooit kwaad natuurlijk – maar wel lichtelijk overdreven. En zoals gezegd gelden ze voor Cassia; Echte Kaneel bevat veel minder coumarines.

Echte Kaneel & je gezondheid

Maar wat bevat Kaneel dan wel? En wat doet dat met je gezondheid? Kaneel (de echte dus) dankt een groot deel van zijn eigenschappen aan de etherische oliën die ook verantwoordelijk zijn voor de heerlijke geur. De olie van Kaneel is extreem verwarmend en doorbloedingsbevorderend. Het is niet voor niets dat we Kaneel vooral associëren met koude winteravonden, appeltaart en warme chocomel bij de open haard.

De doorbloedingsbevorderende eigenschappen merk je ook in je buik, waar het zorgt voor een betere doorbloeding van het spijsverteringsstelsel en de aanmaak van meer spijsverteringssappen. Het wekt daardoor de eetlust op (nog een stukje appeltaart, anyone?) en helpt de vertering een handje op weg. En oh ja – de verwarmende, doorbloedingsbevorderende werking strekt zich ook uit tot je intieme delen, waardoor Kaneel ook wel (terecht) gezien wordt als een afrodisiacum…

Maar interessanter voor dagelijks gebruik is de regulerende werking op de bloedsuikerspiegel. Kaneel heeft een insuline-achtige werking en laat glucose beter opnemen in de cellen; daarbij verhoogt het de insulinegevoeligheid van de cel. Met andere woorden: meer glucose de cel in, minder insuline nodig, stabielere bloedsuikerspiegel. Nu is dat geen reden om de hele dag door kaneelbroodjes te eten of je diabetesmedicatie overboord te gooien, maar als je moeite hebt met het op peil houden van je bloedsuikerspiegel na het eten van iets zoets, kan Kaneel je daar wel bij helpen.

Ook kan het de bloedcholesterolspiegel helpen reguleren, door hetzelfde stofje (MHCP) dat ook de bloedsuikerspiegel onder controle helpt te houden. Maar dit zijn gespecialiseerde toepassingen – dus wil je hier echt mee aan de slag, ga dan naar een goede therapeut en ga niet zelf lopen hannesen met een overjarig potje kaneelpoeder uit je keukenkastje. Ik zou overigens sowieso capsules adviseren, want de benodigde hoeveelheid van ca. 2 gram is al behoorlijk pittig om op een theelepeltje in te nemen – bovendien is de kwaliteit van goede merken capsules gecontroleerd (en zoals altijd, vanwege de huidige wetgeving: ik verkoop ze niet, daarom mag ik dit zeggen – en ik mag je dus ook niet vertellen waar je ze haalt).

Dus helaas, Kaneel geneest geen kanker (zelfs niet in combinatie met honing), werkt maar heel matig tegen menstruatieklachten (er zijn veel betere kruiden), doet inwendig al helemaal niets voor haaruitval en nee, het redt je ook niet van de rand van de afgrond als je sjalalala-twiedeliediedie over de bergtop gereden bent.*

Je kunt het wél gebruiken als verwarmend drankje in de herfst en winter, om je immuunsysteem te ondersteunen en om je spijsvertering een handje te helpen. En natuurlijk omdat het onmogelijk lekker is. Omnomnom. De Echte Kaneel is een stuk duurder dan de Cassia. Maar ik vind het de moeite waard. Zelf heb ik ze beiden op voorraad; voor baksels gebruik ik de Cassia, voor ergens overheen (Latte!) meestal de Echte. Hoi, Oma 😀

* Heb je geen idee waar deze referentie over gaat, dan ben je vast onder de 30. Nou vooruit.

De vraag van vandaag:
Wat doe jij met Kaneel – en doe je dat met de Echte of de Cassia?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (52)

 • J.

  Hoi! Nogal een late reactie Haha. Zoals de berekening nu in het artikel staat klopt het? Ik ben zwanger en at vanaf week 23 tot ong week 30 iedere dag een bakje kwark met best wat kaneel (cassia). Nooit had ik gehoord dat het eventueel schadelijk zou kunnen zijn. Ik was me rot geschrokken (ja ik weet het, hysterische zwangere haha) maar hoorde gelukkig vervolgens dat je echt enorm veel kaneel moet eten voordat het evt schadelijk zou kunnen zijn. Toch wilde ik zo graag weten wat nou precies de grens is.. of in ieder geval een richtlijn. Was dus erg blij met het vinden van dit artikel. Mijn vraag dus of de berekening zoals die in dit artikel staat juist is want dat zou geruststellend zijn. Groetjes!

 • Kim

  Hoi groene vrouw!

  Ik zie dat je blog van oktober 2014 is, maar ik kom nu pas op je website. En ik moet zeggen: wat een leuke schrijfstijl heb je! Vooral de verwijzing naar het sjalalala-twiedeliediedie filmpje vond ik hilarisch! :)

  En natuurlijk fijn dat je het verschil uitlegt tussen Cassia en ceylon kaneel!

  Groetjes Kim

 • Ratjetoe

  ik heb een potje kaneel poeder gekocht bij de lidl.
  op de achterkant staat Cinnamomum zeylancium.
  Zou leuk zijn als dit dan ook echte kaneel is :-)

  Ik zoek veel “goede”producten op in de goedkopere supermarkten zoals de lidl, aldi en action.
  je zult je nog verbazen hoeveel “goede” producten zij verkopen.
  Dit vind ik echt geweldig van ze, en weet je waarom ik voorstander ben van deze winkels?
  Simpel om 1 feit:
  Niet iedereen heeft het geld om bij de EKO of andere reformwinkels voedsel te kunnen kopen.
  En de goedkope winkels bied wel wat voor deze mensen.
  Helaas hoor je nooit iets over deze producten op websites die gezond eten promoten :-(
  Meestal omdat zij zelf wel naar de reformwinkels kunnen gaan.

  • De Groene Vrouw

   Ik heb helemaal niet het geld om alles maar bij de reformwinkel te halen. Hier in huis vind je een eclectische mix van de groothandel, toko, natuurwinkel, albertheijn/jumbo en lidl/aldi. Volgens mij is dat bij iedereen zo…

 • Kees

  irritante manier van schrijven.zogenaamd lollig maar leuk is anders!

  • De Groene Vrouw

   Joe, bedankt voor je waardevolle mening. Ik zal er snel iets aan veranderen!

   • Henri

    Ik heb totaal geen probleem met jouw manier van schrijven. Gewoon schrijven in je eigen stijl. Maar geen rekenfouten maken:-)

    • De Groene Vrouw

     … of erop vertrouwen dat er mensen zijn die beter rekenen dan ik, en die zo vriendelijk zijn om me er even op te wijzen…

 • Chinta M.L.Koster

  Auw auw,auw….wat brand het toch…
  Ik heb sinds 4 dagen een pittige blaasontsteking en ben dat op eigen houtje aan het genezen
  Bacteriedodend middel uit de chemische fabriek die de huisarts aanbiedt doodt wel de bacterie maar neemt ook meteen de goed bruikbare mee de afgrond in.
  Daarom zelf op zoek.
  Ik las zojuist op een site van een gezonde vader met 2 gezonde koters het volgende recept.
  Twee eetlepels kaneel gemengd met 1 theelepel honing en dat overgieten met een glas lauw warm water wordt na wat roeren een papperig drankje wat men drie maal daags kan drinken en wat binnen 7 dagen de blaasontsteking volledig zou laten verdwijnen.
  Godzij dank kwam ik op de valreep, ik had net mijn glaasje al klaarstaan om op te drinken, op deze site terecht en daar kreeg ik info die ik niet had moeten missen.
  Want, de uitleg over goede-, en slechte (minder goede kwaliteit) kaneel bracht heel wat verduidelijking in verband met het gebruik.
  Ik slik namelijk sinds kort bloedverdunners en het gebruik gecombineerd met 3 maal daags kaneeldrank zou wel eens heel verkeerd uit kunnen uitpakken!!!
  Niemand immers die deze middelen slikt zit op bloedingen te wachten wanneer er verkeerde kaneel zou worden gebruikt.
  Morgen dus maar even naar de Natuurvoedingswinkel om de juiste kwaliteit kaneel aan te schaffen.
  Goh ik ben best wel geschrokken en jullie bericht maakt me duidelijk niet zomaar geloof te hechten aan goed bedoelde adviezen van mensen die kennelijk toch het naadje van de kous niet goed hadden onderzocht. Daarom heel veel dank!

 • A.noordermeer

  Gebruik nu zeker 5maanden ceylonkaneel van a.h ( is nu uit het assortiment) voor mijn diabetis type 2 en grote theelepel zeker. 1 gram met honing en een chroomtablet (chirochide) en ook metformine 500mg maar na de laatste bloedmeting was mijn bloedwaarden verhoogd kom dat misschien door de honing .gr arend

  • Eveline Groeneveld

   Hoi Arend, dat zou kunnen want honing is in feite toch gewoon suiker, al is het wel een natuurlijke vorm. En suiker bestaat uit koolhydraten. In het geval van honing is ongeveer 75% koolhydraten. De rest water. Misschien proberen in te nemen met ongezoete yoghurt?

 • Miek

  Vandaag kocht ik bij de organic winkel n.a.v. dit blog een potje kaneel. Was dus op zoek naar de echte. Ik vroeg naar de herkomst, het is Cannelle (cinnamomum zeylanicum, merk Cook) uit Madagascar. Ander hadden ze niet. Het ruikt heerlijk naar echte kaneel. Maar ik heb dus ook die van Jonnie Boer in mijn keukenkastje staan. De ceylon kaneel ( uit Sri Lanka) van de appie. Als ik bovenstaande lees is dat ook goed, en echt. Nu ruikt dat helemaal niet zo lekker sterk naar kaneel als die eerste. ( nog houdbaar tot 2017, dus daar kan het niet aan liggen.) Kortom je neus is dus niet de enige raadgever om te zien of je een goed product hebt?

 • Oeps sorry, twee keer hetzelfde gepost… de reactie verscheen niet in mijn scherm in eerste instantie.

 • Mouk

  Mijn vriend haalde een zakje kaneel bij de AH, gewoon zo’n standaard zakje uit het kruidenrek. Op de verpakking staat een afbeelding van Cassia, maar tot mijn verbazing zat er echte Ceylonkaneel in! Zou het een vergissing zijn? Ik zou verwachten dat er een ‘excellent’-verpakking met bijbehorende prijs aan zou zitten…
  Ga nog maar een zakje halen, als er toch weer echte kaneel in zit… TIP! :-)

 • Mouk

  Mijn vriend haalde vandaag een zakje kaneel bij de AH, zo’n gewoon zakje uit het kruidenrek. De foto op de verpakking laat duidelijk Cassia zien, maar tot mijn verbazing zit er echte Ceylon kaneel in het zakje!
  Ik had verwacht dat het misschien bij AH te krijgen zou zijn, maar dan in een dure excellent-verpakking oid. Dus… tip! Of zou het een foutje bij het verpakken zijn??

  • Eveline Groeneveld

   Goede tip! Hoe weet je dat het echte Ceylon kaneel is? Staat dat als ingrediënt?

   • Ik weet het door de geur maar vooral door hoe het eruit ziet, zie het verschil in de foto’s in dit blog. Op de verpakking staat zo’n dikke Cassia-‘schil’, maar erin zit zo’n bros ‘stokje’ dat uit veel flinterdunne laagjes bestaat.

    • Eveline Groeneveld

     Oh sorry, ik dacht een zakje gemalen kaneel. Dat kan ik zelf niet onderscheiden. Bedankt voor de tip voor de hele stokjes in ieder geval!

  • De Groene Vrouw

   Oh ja, nee dat klopt! Heb ik het ook al wel eens gehaald, een jaar terug, dus ik denk dat het zo hoort 😉

 • Eveline Groeneveld

  De rekensom klopt niet. Je bedoelt denk ik 5 theelepels per kilo lichaamsgewicht? Immers: veilig is 50mg coumarines per kilo lichaamsgewicht. 1 theelepel is 10 Mg coumarines dus 50mg per kilo lichaamsgewicht gedeeld door 10mg coumarines = 5 theelepels per kilo lichaamsgewicht. Voor iemand van 60 kilo dus: 5 x 60 = 300 theelepels.

  De LD50 (de dosering waarbij 50% van de proefpersonen overlijdt) van coumarine (dus niet van kaneel!) is 275 milligram per kilo lichaamsgewicht. Een gemiddeld veilig geachte dosering is 50mg per kilo lichaamsgewicht. De gemiddelde theelepel Cassiapoeder bevat ongeveer 5-10mg coumarines. Dat wil zeggen dat je minimaal 5 theelepels Cassiapoeder op moet lepelen om boven de veilige dosering uit te komen, en zeker een stuk of 15 theelepels voordat je ook maar in de buurt van de gevarenzone belandt.

  • De Groene Vrouw

   Eh ja, ik geloof dat je gelijk hebt! Bedankt voor de aanvulling 😉

   • Eveline Groeneveld

    Graag gedaan 😉 ditzelfde artikel was ook al eens op een andere Facebookpagina gepubliceerd en toen had ik dezelfde berekening eronder geplaatst.

    • De Groene Vrouw

     Oh ja? Op welke pagina dan? #nieuwsgierig

     • Eveline Groeneveld

      Ik weet het niet meer zeker, maar ik dacht Voedzo of hetkanwel. Ik zag het artikel op Facebook langskomen en reageerde er toen op. Ik kreeg als reactie dat het niet hun eigen artikel was, maar dat ze het door zouden geven aan de auteur. Ongeveer een maandje geleden.

     • De Groene Vrouw

      Oh ja, dat kan! 😀 Hebben ze wel nooit gedaan, dat contact opnemen, maar gelukkig heb je het nu zelf al geregeld 😉

 • Ik neem elke dag een theelepel kaneel (met honing inderdaad 😉 omdat dat goed tegen hoge bloeddruk zou zijn. Maar dan moet ik waarschijnlijk dus ook op zoek naar echte kaneel.

  • De Groene Vrouw

   Of niet blind een internetmeme volgen en gewoon even langs een echte gezondheidsprofessional die je kan helpen zoeken naar de oorzaken van je hoge bloeddruk, en die kruiden kan voorschrijven die afgestemd zijn op jouw lichaam & unieke situatie… dat lijkt me een beter plan 😉

 • Ineke knight

  Appel-perencompote is niet af zonder echte kaneel!

 • Barbara

  In een biowinkel in Duitsland per toeval de echte kaneel gekocht omdat ik vergeten was kaneel mee te nemen voor mijn havermout in de ochtend.
  Voor we naar huis gingen nog wat extra meegenomen. Wat was dat lang geleden die echte pure smaak en geur.

  Weet nu weer waar op te letten bij aanschaf. Ga het vast ook in Nederland vinden als de voorraad op is.

 • Anna

  Voor de shoppers: bij de gemiddeld Eko-winkel (ook in Utrecht ruim voorradig) kun je heerlijke bio-kaneelstokjes kopen, soms zelfs meerdere merken. Wat maakt dat een verschil met die van AH (kan niet meer nagaan welke soort dat was). Voor menstruatiekramp staat kaneel voor mij toch echt op nummer 1, gewoon een stokje in een kop kokend water en dan als thee. Al ben ik wel benieuwd wat dan nog betere kruiden zouden zijn.

 • Brigitte

  Dat idee had ik ook al een tijdje, dat ik er steeds meer in moest doen. Trouwens ook bij nootmuskaat.
  Tot ik de kruiden op de markt in Spanje kocht. Heel erg goedkoop en die geur en smaak, zoals vroeger.
  Bij Pit en Pit(eerder Gekruid.com) kun je de echte Cylon kaneel en nootmuskaat en nog veel meer bestellen.

  • Olivia

   Ooo, pit&pit, ging ik toevallig net het één en ander bij bestellen. Kaneel wordt dus toegevoegd aan het lijstje. Dank!

 • Olivia

  Als je kaneel koopt in een biologische supermarkt of reform-winkel, is de kans dan groot dat het echte is? En kan je hem ook al meteen gemalen kopen?

 • Elizabeth

  Grappig ik las recent op een Amerikaanse WAPF blog een gelijkaardig artikel:
  http://www.thehealthyhomeeconomist.com/ceylon-or-cassia-cinnamon-benefits-not-a-matter-of-variety/

  Deze blogster beweert dat de gezondheidsvoordelen van Cassia net zo groot zijn als die van Ceylon. Maar jij zegt dus van niet?

  Toen ik klein was (heus niet lang geleden, in de Nineties), had mijn moeder alleen maar van die brosse Ceylon stokjes, nooit Cassia. Zij let helemaal niet op dat soort dingen en zou altijd het goedkoopste of enig beschikbare nemen en shopte ook gewoon bij de supermarkt… dus in die tijd denk ik dat Ceylon toch de meest verkrijgbare kaneel was.
  Ik gooi nu ook altijd heel veel kaneel in mijn baksels om wat kaneelsmaak te hebben en herinner me dat dat bij haar helemaal niet nodig was. Ik dacht dat mij ouwe meuk werd verkocht ofzo die de smaak van het kruid had aangetast….

  • De Groene Vrouw

   Ik lees haar al heel lang niet meer, mij teveel reclame 😉 maar nee, ik ben het er dus niet mee eens. Cassia heeft gewoon niet dezelfde samenstelling als Kaneel, dus hoewel er ook heus een bepaalde geneeskrachtige waarde vanuit gaat, moet je voor de hierboven beschreven eigenschappen toch echt bij Kaneel zijn.

 • Kim

  Hoe zit het dan met Ceylon kaneel? Die heb ik. Van Johnny Boer van de Appie…

  • De Groene Vrouw

   Dat is de echte. Dat had ik er misschien nog even bij moeten zeggen.

 • Wendy

  Yes, heb de echt in huis. Dacht ik al want is inderderdaad heerlijk. Heb het meteen gecontroleerd!

 • Milou

  Is de zogenaamde ‘Ceylon Kaneel’ dan ook de echte?
  Die vind ik namelijk véél lekkerder en die ruikt inderdaad naar kaneelkussentjes :)

 • Merel

  Rappapapaaaa, en waar koop je dan ‘echte’ kaneel? Ik kan in Amsterdam wel iets verzinnen maar richting het Utrechtse schiet mij even niets te binnen of is een natuurwinkel afdoende?
  P.S. Ik heb die zwartebonenbrownie gebakken met kokosolie (dan wordt het cake) en geitenboter (niet aan te raden, droge meuk wordt het dan) en gewone grasboter is toch het beste effect voor de brownie. Dus ik mag van mezelf af en toe zo’n ding bakken.. :-)

 • Aukje

  Ja maar…. Waar haal je dat dan? (Vroeg zij etend van haar rijstebrij met ongetwijfeld nep-kaneel)

  • De Groene Vrouw

   Beter lezen schwester, damagkdusniezegge 😉

 • Ramona

  Hier sinds een tijdje ook de echte in huis en mijn eerste reactie toen ik eraan rook was ook dat het me deed denken aan die ouderwetse kaneelkussentjes en kaneelstokjes, mmmmm.
  Mijn zoontje is gek op kaneel (over een appeltje bijvoorbeeld) en hij wil er dan zoveel mogelijk op. Ik had ook gehoord dat te veel kaneel niet goed is, maar ja, wat is te veel? Bedankt voor je blog, nu weet ik dat ik me geen zorgen hoef te maken, zeker als hij de echte over zijn appeltje gooit :)

 • Nooit geweten, dat er twee soorten bestaan! Interessant. Ik heb thuis dus ook de cassia stokjes.
  Volgens mij mag een persoon van (bijvoorbeeld) 60 kg heel wat meer cassia eten. 50 mg per kilo lichaamsgewicht komt bij die persoon neer op 50 x 60 = 3000 mg. Uitgaande van 10 mg coumarine per theelepel cassiapoeder zou hij/zij zonder problemen 300 theelepels poeder naar binnen moeten kunnen werken…. Moet er trouwens niet aan denken.
  Ik gebruik mijn (nep) kaneel in baksels, stoofpotjes, glühwein, vroeger deed ik ook wel eens een beetje op de koffie in het filter, was heerlijk.

   • De Groene Vrouw

    Maar dat gaat over coumarine. Een gram kaneel is niet hetzelfde als een gram coumarine 😉

    • Klopt, maar zoals ik jouw stuk lees, bedoel je met die 50 mg per kg lichaamsgewicht de coumarine in de nep kaneel, en dat klopt dan niet. Of bedoel 50 mg nepkaneel???

     • De Groene Vrouw

      Ik bedoel 50mg Kaneel per kg lichaamsgewicht.