7 last-minute-anti-kerst-stress-tips

7 last-minute-anti-kerst-stress-tips

Woman tired of gift wrapping

Als je een vijfgangendiner voor 16 personen hebt gepland, ben je nu waarschijnlijk druk aan het voorbereiden en heb je deze blogpost niet nodig. Maar als je (net als ik) om tien voor 11 ‘s ochtends nog zit aan te hikken tegen de laatste kerstboodschappen, kun je hier misschien wel iets mee…

Goed. Dit is uitstelgedrag, dat begrijp je zeker zelf ook wel. Ik moet nog een paar boodschappen doen, niets kerstigs maar vooral dingen die bijna op zijn en de winkels gaan twee dagen dicht (stel je voor). Zonder rijstwafels, Griekse yoghurt en eieren ga ik het niet redden. En er moet, o hel en verdoemenis, nog een cadeautje voor het jongste kind worden gekocht. Allright. Here goes: anti-kerst-stress-tips voor de late boodschappers onder ons.

 

Zet een koptelefoon op

Serieus. Ik trek al die mensen sowieso al niet maar vlak voor Kerst is het helemaal niet te doen in de stad. En dan die wal-ge-lij-ke kutkerstliedjes die alle supermarkten en winkelcentra draaien. Sorry guys. Ik heb mijn energie nodig voor de 1e kerstdag (diner bij mijn nieuwe schoonouders) dus ik kan mijn prikkellimiet niet spenderen aan zeikerige kinderstemmetjes die stille nacht/heilige nacht zingen. Bah Humbug.

Dus ik zet een koptelefoon op mét Active Noise Cancelling (dat is de hemel en jij wil het ook) en ik ga met mijn eigen favoriete muziek op mijn telefoon door de supermarkt. Zoek. Het. Uit. met je christmas spirit, vandaag even niet.

 

Luister naar dit liedje

Niet alleen voeding(sstoffen) heeft een invloed op je gezondheid; ook geluid kan stoffen (neurotransmitters) losmaken in je hersenen die een positieve invloed hebben op je ‘wellbeing’. Van dit liedje is het zelfs wetenschappelijk bewezen, en het schijnt zo goed te werken dat je het niet in de auto moet luisteren. Misschien meer iets voor vanavond?

 

Maak een lijstje

Ik heb een hekel aan plannen en aan lijstjes maken. Meestal bedenk ik in de supermarkt pas wat ik ga eten. Maar geloof me: dat wil je vandaag niet. Vandaag ga je op je kont zitten, aan de keukentafel, en onder het genot van een kopje koffie ga je braaf een lijstje maken. Zet daar geen items op voor bovengenoemd vijfgangendiner, want dat gaat je nu toch niet meer lukken. Kijk wat je nog in huis hebt en vul dat aan met de paar dingen die je nog nodig hebt om er iets semi-feestelijks van te maken. Luxe fruit en dat soort dingen.

Schrijf alles op wat je denkt nodig te hebben. Zet achter de items die mogelijk uitverkocht zijn (chocomel, hele kippen, dat soort dingen) een alternatief. En dan, de grote truc: ga in gedachten alvast naar je supermarkt en zet nu je items op volgorde van de gangpaden. Wedden dat je straks binnen een kwartier klaar bent met je speedshopping?

 

Blijf nog even van de koffie en suiker af

Ok, misschien moet je die koffie van hierboven vervangen door thee. Zowel koffie als suiker hebben een stressverhogend effect op je lichaam. Morgen mag je los, maar misschien dat je de kerstkransjes vandaag nog heel even moet laten liggen.

 

Doe oefeningen

Wat blaat je nou, Groene Vrouw. Lijstjes maken en oefeningen doen, alsof ik daar tijd voor heb. Ik moet nog Dit, en Dat, en ook nog Zus en ik zou bijna Zo vergeten!

Jawel. Maar als je een lijstje maakt zoals ik hierboven beschreven heb, scheelt dat je minimaal een half uur in de supermarkt. Heb je mooi tijd om een paar oefeningen te doen, of een fijne meditatie. Hoeft je niet meer dan 10 minuten te kosten en het scheelt je de wereld aan stress.

 

Jaag iedereen de deur uit

en ga zelf even lekker schoonmaken. Nee, ja, ik heb ook een hekel aan schoonmaken, behalve op de dag voor Kerst. Met mijn vloer, maak ik ook mijn hoofd leeg. Met een goed muziekje op de achtergrond is het een stuk leuker en met de fijne schoonmaakspullies van Marcel’s Green Soap (sorry, even reclame maken want ze ruiken ZO lekker) wordt het nog een keer echt leuk om je huis te soppen.

Terwijl je familie naar de een of andere kerstmarkt is om zich vol te stoppen met warme chocolademelk en oliebollen, zet jij je eigen sfeer en energie neer in huis met een paar kaarsen en een kop thee. En als ze daarna nog niet terug zijn kun je nog even je favoriete serie kijken. Dikke doei wereld, hallooo cocoonen op de bank.

 

Doe het gewoon niet

Heel simpel. Doe het niet. Schrap gewoon 1 of 2 dingen van je to do lijst en doe ze niet. Echt geen zin in dat stomme feestje op 2e kerstdag? Zeg gewoon af. Had je je schoonmoeder beloofd dat je 85 ingewikkelde hapjes zou maken voor haar kerstfeest? Koop van die vieze ragoutbakjes en ragout uit een blikje of maak gevulde eieren. Of doe het gewoon niet.

Echt waar, het leven gaat gewoon door als je af en toe een steek laat vallen – en jouw leven wordt een stuk prettiger als je die steek bewust van je breipen kiepert. Weet je nog hoe lekker spijbelen vroeger was? Nou, dat dus.

Ziezo. En nu is het tijd voor mij om met mijn boodschappenlijstje en mijn koptelefoon naar de supermarkt te gaan. Tot volgend jaar!

Merry Everythingand a

Reageren? Gezellig!

Reacties (2)

  • Maartje

    Wat leuk die muziek! Naast de binaural beats een leuke afwisseling.;-) Dank je wel!

  • Frances

    Merry christmas lieve groene vrouw en bedankt voor al je wijze woorden en tips het afgelopen jaar! En nu ga ik hop niet meer naar de supermarkt maar chocomel maken met een reep Tony chocolonely uit mijn kerstpakket, dat lukt vast ook wel :-) Met je fijne muziekje op de achtergrond!