Luie huisvrouw

Luie huisvrouw

luie_huisvrouw

Voor wie het nog niet gemerkt had: het thema is Grote Schoonmaak. Maar dan anders. Ik had eigenlijk beloofd om vandaag iets te schrijven over producten waarmee je jezelf groots kunt schoonmaken, maar er kwam iets tussen. Een Grande Dame om precies te zijn.

Die andere grote schoonmaak (die van je huis) staat namelijk ook alweer bijna voor de deur. De eerste vogels fluiten, de eerste zonnestralen schijnen door je ramen, en ineens denk je: gatver, wat zijn die ruiten vies.

Als je nét geleerd hebt dat je je private house niet moet schoonmaken met rotzooi, wil je natuurlijk ook geen chemische rommel meer in je woonhuis. En als je een beetje op mij lijkt, ben je een luie huisvrouw en heb je wel wat belangrijkers te doen dan kiezen uit de hele afdeling Schoonmaakmiddelen van de supermarkt.

Om nog maar niet te spreken van de stoffen die erin zitten en die je eigenlijk helemaal niet bij het vege lijf in de buurt wilt hebben. Is je weleens opgevallen dat waar verzorgingsproducten nog een verplichte ingrediëntenlijst hebben, schoonmaakmiddelen alleen maar vagelijk verwijzen naar het percentage (niet)iogene oppervlakteactieve stoffen, whatever the sniff that may be? Ingrediënten staan er niet op, terwijl je er net zo goed mee in contact komt als met je shampoo, handzeep of deo.

 

Doe het lekker zelf

Gelukkig is er een oplossing. Zelf maken. Zoals gezegd ben ik een luie huisvrouw en heb ik geen zin en geen tijd om te besteden aan het uitkiezen van 101 soorten schoonmaakmiddelen. Geen ruimte voor ook. Dus ik maak een gedeelte zelf. Weet ik precies wat erin zit, hoef ik er de deur niet voor uit en kan ik het ook maken als ik even niet opgelet had en het alweer op was.

Grande Dame van het ambachtelijke huishouden Lana van Leeuwen laat je zien hoe het moet. In dit filmpje gewoon op haar site. Gelukkig heeft ze geen geitenwollensokken en wel humor, dus dat zit wel snor. En die grote schoonmaak in den twat, die houd je nog van me tegoed!

 

De vraag van vandaag:
Waar maak jij je huis mee schoon?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (5)

 • Evy

  Ik maak mijn huis niet heel vak echt helemaal schoon en als ik schoon maak zorg ik dat mijn vriend gaat stofzuigen
  daar heb ik echt zo’n hekel aan. ik maak mijn huis vaak schoon met de producten van een lokale winkel die heeft alles natuurlijk althans daar staat ze voor het ruikt heerlijk!

 • Linda Rikkers

  Ik ben echt een luie huisvrouw… allereerst doe ik alleen de dingen waar je eer van je werk hebt (lees: lekker vies laten worden voor je gaat poetsen). Dan gebruik ik ecover of azijn en soda. Soms een beetje tandpasta op oude borstel, als ik écht ijverig ben (zelden dus) voor de kleine hoekjes. schuurt en ruikt fris. Ik lees mee voor goede tips :-)

 • Ellen

  Yeah! Kom maar op met die schoonmaak! Ik ben al begonnen. Wat ook perfect werkt om de ramen mee te zemen is een halve ui in heet water. Hoe simpel kan het zijn :) Die enge sprays heb ik tijden geleden al de deur uit gedaan.

 • Nienke

  Het betere werk!

 • Ierdwyfke

  Van groene zeep en soda ging ik over naar ecover en inmiddels maak ik het zelf.
  Alleen voor de afwas heb ik nog ecover.
  Het is niet alleen vele malen veiliger maar… IK BESPAAR MAANDELIJKS 20 EURO AAN WASMIDDEL!!!!! (schoonmaakmiddel niet inbegrepen)
  Je bent een kartonnen-opberging en een dief van je eigen portemonnee als je niet even 15 min. van tijd ‘verspilt’ aan het zelf maken van wasmiddel/schoonmaakmiddel. 15 min. 5 liter, 1x per maand, voor ± 3,50. Dat scheelt he?