Meer sap in de bar

Meer sap in de bar

Alcoholvrij_2

Ik drink eigenlijk nooit. Alcohol dan. Niet dat ik per se tegen ben; ik vind het gewoon niet lekker. Maar waarom zit ik daardoor standaard opgescheept met een glas mierzoete frisdrank of die eeuwige spa rood?

Ik vind er niet zo heel veel van, van alcohol en drinken. Ik denk niet dat het gezond is. En ik denk dat het een probleem is als je je biertje nodig hebt om te ontspannen na een dag hard werken (vooral als dat ineens iedere dag is). Of dat je je dinertje niet gezellig kunt hebben zonder een glaasje (of twee) wijn. Of dat je op een terrasje niet kunt genieten zonder roseetje. Opvallend trouwens ook: het heet dan altijd biertje, wijntje, roseetje… want als het klein is, mag je er twee. Of vijf. Nu zullen de meeste mensen inmiddels wel tegen zichzelf gezegd hebben: “Ach, kunnen, kunnen, ik kán heus wel zonder hoor, maar ik vind het gewoon lékker.” Nou, en als dat je excuus is, dan is dat prima en dan moet je dat lekker met jezelf uitvechten.

Voor een deel van de mensen is het natuurlijk ook gewoon waar. Ze kunnen wel zonder alcohol en dat zouden ze ook wel willen, maar er zijn geen alternatieven. En daar geef ik ze groot gelijk in. Ik drink wel eens een glaasje Prosecco op een verjaardag ofzo. Maar na een half glas begin ik de alcohol te proeven en dat vind ik gewoon niet zo lekker (ik schijn dan een supertaster te zijn: iemand met meer smaakpapillen dan een ander, die smaken als bitter extra heftig proeft). Bovendien heb ik genoeg voorbeelden van sociaal geaccepteerd, gierend gezellig net-geen-alcoholisme in mijn familie -je kent ze wel: één flesje wijn per week bij het eten werd driekwart flesje per avond en een borrel om 17.00 werd een neut om 11.00 – om ook niet al te hard te willen proberen om wijn ineens lekker te gaan vinden. Maar dan?

 

Alcoholvrij uitgaan

Ik gun de horeca hun omzet. En ik snap ook dat je op alcoholvrij minder verdient dan op alcoholvol. En dat je eigenlijk helemaal niet zit te wachten op alcoholvrije bezoekers in je tent. Maar ja, er zijn intussen wél tig overheidscampagnes gaande over de gevaren van alcohol – achter het stuur, als je een baby in je buik hebt of als je eigen hersenen nog niet uitgegroeid zijn. Ik vind dat daar best nog een campagne bij mag: dat je met alcohol een idiote hoeveelheid calorieën naar binnen giet die je niet nodig hebt. Maar dat terzijde.

Zoals gezegd: ik ben niet tegen, maar ik vind ook niet dat alcohol het enige ‘lekkere’ alternatief moet zijn. Of dat je alleen alcoholvrij moet zijn als je de BOB bent. Dat je de outcast bent als je NIET drinkt. En dat is vaak nog wel het geval. Mensen knipperen toch even twee keer met hun ogen als je vertelt dat je niet drinkt (en nee, ook niet zwanger bent). Vertellen dat je niet drinkt is minder geaccepteerd dan vertellen dat je geen vlees eet of dat je valt op mensen van je eigen geslacht. Nou hebben die laatste twee gelukkig een flinke emancipatieslag doorgemaakt – dus kunnen we afspreken dat we elkaar op zijn minst NIET koeiig aankijken als iemand vertelt dat hij of zij geen alcohol drinkt (en nee, ook niet zwanger is)?

 

Sapbar

Zonder er al te diep op in te gaan, zijn er dus allerlei redenen om géén alcohol te willen drinken. Ik vind het stom dat ‘wel alcohol drinken’ de norm is. Maar ik vind het nóg stommer dat er zo weinig alternatieven zijn. Het komt meestal neer op cola, fanta of appelsap. Oh ja, we hebben ergens achterin de koelkast nog wel een overjarig flesje sjuderansj. Als ik geluk heb, hebben ze ergens Ginger Ale. En omdat ik dat dan dus altijd drink, denken mensen dat dat mijn favoriete drankje is (eh, nee). Maar iets zonder suiker? Een sapje dat spannender is dan appel, sinaasappel of (have mercy) peer? Maar we hebben wel troebel appelsap mevrouw! – alsof dat iets heel bijzonders is en ik er dankbaar tien van zou moeten bestellen.

Terwijl hè. Als ik in de supermarkt kom, liggen de sapjes voor het oprapen. Op dit moment heb ik in mijn koelkast biologisch sinaasappel-aardbeiensap, tropisch sap met lychee en mango, en sap met iets cactusachtigs dat ik nog nooit eerder had geproefd maar wel heel lekker vond (ik weet niet meer hoe het heet en ik ben te lui om op te staan – maar het is van HealthyPeople en het staat in het koelschap). Sapjes zijn mijn quilty pleasure. En over de gezondheid van sap is ook nog wel het één en ander te zeggen – maar als je het afzet tegen het zoveelste glas pils of goedkope rode wijn denk ik dat ik nog wel aan de veilige kant zit.

Ik pleit dus voor meer sap in de bar. Meer alcoholvrije alternatieven. Meer écht lekker drinken, zodat je – principieel of toevallig – alcoholvrij echt kunt genieten als je uitgaat. Of dat nou naar een kroeg is of naar een terrasje. Ik geloof dat ik voortaan een statement ga maken en gewoon opstap als ze aankomen met cola, appelsap of spa rood. Doei.

 

C(h)ampagne

Nu ben ik heus niet zo reuze origineel, dus dit was vást al een keer door iemand bedacht. Maar die bleek vooral gekoppeld te zijn aan een winkel die alcoholvrije bieren en wijnen verkoopt. Ja gatver. Is er iemand op de wereld die dat soort dingen écht waardeert?

Ze smaken nog steeds naar alcohol (dat schijnt de bedoeling te zijn), ze bevatten ook nog steeds alcohol (een heel klein beetje maar), ze begonnen als alcohol en het proces om ze alcoholvrij te maken schijnt zich niet echt op een gezonde manier te voltrekken. En laten we eerlijk zijn: al die mensen die roseetjes wegtikken op een terras – doen die dat omdat ze het reuze reuze lekker vinden? Dan zouden ze toch allang een sapje geëist hebben tussendoor? Volgens mij drink je vrijwel altijd omdat er alcohol in zit. Dus alcoholdrankjes zonder alcohol hebben niet zo heel veel nut. Ik heb er niet hele sterke gevoelens over, maar als ik ze heb dan bewegen ze zich in de richting van de vegetarische hamburger of de glutenvrije afbakbroodjes.

Alcoholvrije wijn is misschien een leuk alternatief voor zwangere vrouwen die óók wel eens een roseetje willen op een terras, of mensen die de schijn op willen houden dat ze ‘leuk meedoen’ terwijl ze eigenlijk de BOB zijn. Maar kom op. Waarom geven we die mensen (en mij) niet gewoon een écht goed alternatief? Iets dat echt Heel Erg Lekker is en waar je graag je geld aan uitgeeft in een horeca-gelegenheid, omdat drinken en kletsen nu eenmaal een ander gevoel geeft dan een sapje achterover tikken achter je computer (pun intended, hahaha)?

Dus laten we pleiten voor meer echt lekkere drankjes in de horeca, en niet voor meer krampachtige alternatieven die nooit écht door iemand gewaardeerd worden. Iedere bar lekkere sapjes en spannende drankjes die je nog nooit geproefd hebt. Naast een Bierkaart ook een Sap&Fris-kaart. Ginger Ale is echt niet genoeg meer. Verras me. Alsjeblieft.

 

Voor wie wil weten waar ik dan thee en ginger ale drink: komende vrijdagmiddag weer in Café Maria aan de Mariaplaats in Utrecht. Toffe tent. Aanrader. En als je daar bent, wil je dan even binnenstappen en zeuren om meer sapjes? Het is er reuze gezellig en we zijn er iedere eerste vrijdag van de maand en we gaan ook heus nooit meer weg – maar meer alcoholvrije keuze zou echt wel tof zijn.

 

De vraag van vandaag:
Ken jij een fantastische kroeg waar ze heerlijke alcoholvrije drankjes hebben? Of heb je andere tips? Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (40)

 • Hetty

  Hi! Jazeker ken ik die! (Ik ondersteun ze namelijk op de achtergrond) In (hartje) Amsterdam. Café Kobalt, Bar Jefferson en Bar Langendijk. Ze hebben alledrie ook lekkere minder-suiker-bijzondere-smaakjes-frisdrank-alternatieven en zelfs groene en huisgemaakte sapjes en smoothies.
  Ik ben ook niet zo’n drinker, en vermaak me echt prima met de beschikbare drankjes. Ik merk juist dat het laatste jaren steeds beter gaat, op de meeste plekken waar ik kom althans. Als we het zelf nou gewoon wat normaler gaan vinden met zn allen, en er geen toestand van maken. Dus gewoon, ik heb zin in wat anders. Heb je ook iets vernieuwends? Of een sapje of smoothie? Dan kom je al een heel eind denk ik.
  Of je vraagt mij om het even onder de aandacht te brengen 😉

  Liefs, Hetty

 • Else

  Oke, de alcoholvrije bieren zijn niet allemaal even goed. Maar als je graag een speciaalbiertje drinkt, gewoon omdat je dat lekker vindt, maar je krijgt er een zware histaminereactie van, dan ben je blij met de 0,25% Palm, of alcoholvrije hefeweiser. Want als je speciaalbiertjes lekker vindt maar het gewoon niet meer trekt, dan is zo’n namaak toch wel heel fijn.

 • Wivine

  Nieuw ontdekt afgelopen weekend: fruitazijn. Fruitazijn (aardbei, kers-amandel, dadel, granaatappel, tomaat en nog vele anderen) met bruiswater en flink wat ijs. Superlekker, heel verfrissend, ge-ni-aal op een warme dag en je kunt het ook gewoon thuis doen. Niet een ‘minder slecht’ alternatief, maar gewoon écht tof. Al mijn bierdrinkende disgenoten waren ernstig onder de indruk. Gevonden bij Het Gegeven Paard in Utrecht. Na een rondje Google geleerd dat het iets hips is uit Japan, dat je dit soort hippe fruitazijn bij Oil&Vinegar kunt kopen en dat je het ook vrij makkelijk zelf kunt maken als je tijd en zin hebt.

 • Ankie

  Herkenbaar… Ik heb het bijna met de paplepel ingegoten gekregen. Ik zie het als een symptoom van problemen in mijn familie en vind het ook gek dat dit zo sociaal geaccepteerd (en weinig erkend) is. Ik heb zelf ook jarenlang problematisch teveel gedronken, al was dat maar 1x per week en “ach, iedereen doet het”. In mijn omgeving hoorde het erbij, maar achteraf gezien ging ik ontzettend over mijn eigen grenzen, lichamelijk en emotioneel.
  Na wat soul-searching herkende ik wat ik deed en waarom en leerde ik andere manieren om om te gaan met mijn pijnen en behoeftes. Sindsdien drink ik veel minder en minder vaak en het echte ‘tanken’ doe ik mezelf gelukkig niet meer aan. Mijn omgeving reageerde daar niet per sé positief op. Het leek wel alsof mensen zich bedrogen voelden als ik niet mee deed. Ik heb wel eens meegemaakt dat ik na een feestje tegelijk de deur uit ging met een dronken vriend en hij zich verbaasde dat ik met de auto was. “Oh heb je niets gedronken, dat had ik niet door. Wat ongezellig!” Tja t is natuurlijk ook wel lullig als je daar staat, met al je lullige dronken eigenschappen blootliggend, en dat een ander je dan nuchter staat te bekijken? Ofzo?

  Ik heb de rest van je post nog niet eens gelezen. Blijkbaar is dit wel een oproerend onderwerp; alcohol. 😉 Maar ik vind het zeker fijn alternatieven te krijgen voor alcohol of superzoet of altijd maar weer thee. :)

 • Agathe

  In Engeland en VS hebben ze ‘dry bar’ met alleen non-alcoholic drankjes. Als er meer cafes in Nederland die serveren meer non-alcoholic alternatives, wellicht worden onze ‘alcoholic drink culture’ langzaam veradert.

 • Jelle

  Hey groene vrouw :) Ik ben zelf al zes jaar professioneel barman in verschillende bars en wens ook zelf geen alcohol (meer) te drinken. Ik mag nochtans drinken wat ik wil, tijdens of na het werk, zonder te betalen. Krijg dan maar eens aan klanten uitgelegd dat die gratis alcohol mij niet interesseert terwijl die klant net 12 euro betaald heeft voor zijn Gin Tonic… Leuke blog trouwens. Kusjes vanuit België

 • Leonie

  Zo herkenbaar! Leuk om te lezen dat iemand je kijk daarop zo verwoorden kan.
  Ook het stukje van de supertaster, daar kan ik mezelf in vinden… Geen alcohol geen koffie etc, dat ik als kind de melk in het buitenland niet lekker vond omdat het zo anders smaakte… of bijv dat iets smaakt zoals iets anders ruikt, bijv , het smaakt naar zolder haha ( i know beetje gek ;))
  Maar goed, toch weer grappig wanneer hetgeen wat je leest dingetjes van jezelf kan verklaren.

 • Barbara

  Net zo goed dat ik niet ga uitleggen waarom ik op vrouwen val, leg ik ook niets uit als ik geen alcohol drink. Ik heb echt wel eens trek in een wijntje, maar die drink ik dan thuis en dan niet zo’n goedkope, maar een goede (vaak dure) en biologische wijn.
  Doe mij maar water, thee, koffie in mate en een heerlijk zelfgebrouwen sap.
  Afwijken van de norm vraagt altijd om uitleg, ik pas ervoor want voor je het weet ben je jezelf aan het verdedigen.

  • De Groene Vrouw

   Hear hear!

 • Frank

  Yo. Naar aanleiding van mijn vorige reactie wil ik toch het baanbrekende werk van de mensen hier uit de omgeving, die vanuit verschillende organisaties betrokken waren bij de eerste FRISthema jongerendisco’s , nog eens benadrukken.
  Daar werd rond 2009 wel degelijk voorgedaan aan jongeren tussen 12 en 15 hoe alcoholvrije cocktails e.d. gemaakt kunnen worden met vers spul ,en ook lekkere hapjes van gezonde dingen a la Pierre Wind Happy Drinks.
  Wat er achter de bar aan inspanningen gedaan worden bij de FRIS Feesten vandaag de dag weet ik niet ,en kan ik zo 1 2 3 op youtube niet ontdekken, maar ze hebben lol.
  Ergens is er toch een keer moeite gedaan om te laten zien en proeven dat het zo ook bal kan zijn.
  De mazzel dat je van huis uit zoiets meekrijgt is in het algemeen best gering volgens mij.
  Ik kan wel zeggen dat een beetje eigengemaakte vruchtensap-siroop gemixt in een (flesje) spa rood me ontzettend goed bevalt als ik b.v. op pad ga met de fiets; ik ervaar alleen spa water wel eens wat flauw, terwijl het een andere keer een prima dorstlesser is.
  Bij de Ecomark of EcoPlaza een exotisch gebotteld vruchtensapje halen is ook een goeie ,maar vaak beland die eerst nog in de koelkast thuis omdat het toch niet echt vers is, en meestal het idee heb dat het wat zwaar valt als ik ter plekke eraan begin .
  In het centrum is 9 tot 5 wel vers te koop gelukkig.
  Bij de lokale Plus staat zo een Zumex automatische sinaasappel pers, ik denk dat dat wel de mooiste ontwikkeling is die ik sinds jaren heb meegemaakt.

  Een adres voor een leuk uitstapje aan het water (in een uithoek hier in de buurt) waar sapjes niet lekkerder en origineler kunnen zijn is: http://www.dethoolseparel.nl/ , daarbij wordt er nog zoveel meer aangeboden waar je vrolijk van wordt .

  Als het aan mij ligt dan zou er een smoothy lifestyle festival komen waar van alles te doen valt , waar je ook normaal gesproken gezonder vandaan komt als dat je er naar toe gaat.

  • De Groene Vrouw

   Volgens mij is er maar één manier om dat voor elkaar te krijgen: regel het. Zet je facebookpagina op, praat met mensen in de festivalwereld, zoek sponsors. We horen het wel als het gelukt is.

 • Frank

  Hoi. Na jaren van zoeken naar een topic over een onderwerp wat raakpunten heeft waar ik me happy bij begin te voelen is er nu ineens dit : )
  Ik geloof dat ik dat groene vrouwtje wel en leuk persoon vind ( net voor het eerst ontdekt die site, evenals Chocolate Club en Mindfulness Party ).
  Ik volgde het fenomeen FRIS al sinds het begin en geniet er van dat er (eindelijk) een alternatief in het leven is geroepen.
  Ik denk dat dit b.v. nog geen vers geperste appelsap zal inhouden aldaar ,maar het heeft meer met bewustere levensgewoonten te maken volgens mij ,in een daarvoor gevormde omgeving.
  Aangezien ik met mijn tweede jeugd bezig ben (en er bij FRIS feesten dus niet inkom) wil ik zelf wat gaan oriënteren om desnoods eventueel wat in het leven te gaan roepen in de wereld die open gaat als je het over die boeg gooit.
  Ik heb tot nu toe niet het gevoel gehad dat ik op een andere site als facebook bijvoorbeeld eens contact zou kunnen maken met anderen die zo een weg bewandelen (zonder overstelpt te worden door het recht van meningsuiting, zoals dat vaak te lezen is bij comments).
  Ik denk dat er bij de meeste vormen ( van de duizenden variaties) die met verse vruchten sapjes ‘stoeien’ en nuttigen bestaan het handig zou zijn om vaste punten in het leven te roepen waar alle geïnteresseerden van gedachte kunnen wisselen; en wie weet wat meer van die oases ontstaan.
  Zelf zie ik ‘discodance’ met bijvoorbeeld ‘Amerikaans instuif thema’ als een uitdaging om eens met wat gelijkgestemden in zuidwest hoek van Brabant kleinschalig non profit op poten te zetten ,in de geest van het (AL) FRIS concept.
  Dus kom maar op, ik hoor graag of er animo bestaat.
  Bedankt voor de links en adressen.

  • De Groene Vrouw

   Jaaaah! Doen ze nog toeren? Waar kunnen we ze proeven deze zomer?

 • Fabien

  Hoi Groene vrouw. Ik reageer alleen op je inleiding waar je iets zegt over alcohol. Ik werk met mensen die verslaafd zijn aan alcohol. Voor hen is dit een ziekte die betekent dat een glas roept om meer. Het is sterker dan zij zijn en ik vond je opmerking erover belerend klinken. Alcoholverslaving is een psychiatrische ziekte.

  • De Groene Vrouw

   Dat speelt zich denk ik vooral in jouw hoofd af, want ik heb het nergens gehad over een (ernstige) alcoholverslaving, en al helemaal niet op een belerende manier. Dit stukje gaat over sociaal alcoholgebruik (al is die grens naar ik aanneem soms wat onduidelijk), en vooral over dat als je dat niet kunt of wilt doen, je dan geen alternatieven hebt. Ik vind het fijn als mensen niet dingen in mijn artikelen lezen die in de verste verte niet bedoeld worden…

 • Henk

  de reden dat anderen graag willen dat je meedrinkt is me wel duidelijk geworden: mensen weten heel goed dat je na een paar drankjes dom gaat zitten lullen en willen niet dat anderen dat merken. Als je meedoet ga je immers zelf ook raaskallen ergo, je bent ‘ongezellig’ als je niet meedoet. Gezelligheid zit echter niet in de drank, maar in jezelf. Heo meer mensen drinken hoe gezelliger ik word en het is soms, naast ergerlijk, ook amusant te zien hoe mensen veranderen na een paar wijntjes.

 • Henk

  hoe herkenbaar allemaal. Ben ruim vier jaar geleden gestopt met drinken van alcohol. Hoe vaak ik daarna al niet heb moeten uitleggen waarom. Tegenwoordig leg ik niets meer uit (als het nog wel eens gevraagd wordt door iemand die het nog niet weet. maar herhaal ik de plaat dat ik geen alcohol drink, punt. Hoef me toch niet verantwoorden, vraag toch ook niet waarom hij/zij wel alcohol drinkt? Liep in het begin tegen hetzelfde probleem op: geen redelijk alternatief en tot op heden heb ik dat nog niet, maar leg me er bij neer dat koffie thee en water ook wel oke zijn. Sapjes uit de supermarkt drink ik nooit en biologisch is me te duur. En gezellig? Ben nog nooit zo gezellig geweest en het valt me op hoe ongezellig anderen worden die meer dan twee alcoholische consumpties ophebben. Dus geen alco voor mij meer. 24 uur per dag nuchter, heerlijk.

 • Lonneke

  Bij de keuken van Floris in Rotterdam kun je geweldig lekker (moleculair)eten, met een heel mooi sap arrangement, allerlei bijzondere sapjes passend bij iedere gang!

 • Jule

  Ik kreeg dit via mijn beste vriendin te lezen want die moest gelijk aan mij denken toen ze dit las. Ik heb namelijk heel mijn leven nog nooit een alcoholische drank gedronken en niemand die mij er ook aan krijgt. Vroeger kwam het alleen doordat ik er totaal geen interesse in had. Net als met voetbal, dat volg ik dus ook totaal niet en toch ben ik echt wel een man. 😉 Uiteindelijk ben ik natuurlijk ook blij dat ik door mijn geheel onthouding ook de nadelige effecten niet heb maar voor het gevoel is inderdaad het nadelige effect nog steeds dat men zoveel onbegrip toont voor de geheel onthouder. Ik kan hier een heel verhaal houden over alle hypocriete alcohol consumenten maar daar zal ik niemand mee vervelen. Er veranderd immers niks mee. Ik vind het al lang mooi te lezen dat ik dus toch niet de enige ben die er zo over denkt. Ik ben namelijk ook niet anti maar ben van mening dat je je grenzen moet kennen als je wel alcohol nuttigt en de mens die geen alcohol nuttigt fijn in hun waarde laat. Ik word namelijk met regelmaat belachelijk gemaakt omdat ik dus geen alcohol nuttig. Zo ben ik zelfs al eens afgewezen omdat ik dan niet gezellig zou zijn en mevrouw wilde wel gezellig samen een wijntje kunnen drinken… Sorry maar hoe simpel ben je dan?
  Mijn excuses… ik wind mij op merk ik… het zit bij mij nogal diep denk ik….
  Het gaat hier immers om de sapbar. Ik ken er geen helaas maar het lijkt mij ook zeker een grote toevoeging als er meer uitgaansgelegenheden zijn die meer bieden dan het gangbare. Nu kan ik niet veel sapjes drinken en kom je in mijn geval toch nog vaak uit op spa blauw maar dat heeft ermee te maken dat ik niet zomaar veel suikers naar binnen kan werken (diabetes type 1) maat het is inderdaad van den zotte dat het er nog niet zoveel is terwijl de BOB tegenwoordig zo in beeld is! Stel dat 1 op de 3 feestgangers de BOB is. Iets dat gemiddeld redelijk klopt vermoedt ik. Dan kan men dus daaruit nog behoorlijk wat winst boeken. Je kan immers meer verdienen op een sapje dan op een water en de BOB zal zich ook minder bezwaard voelen als deze normaal wel alcohol nuttigt.
  Ik ben verder niet zo into het super gezond willen eten enzo ook al let ik wel goed op wat ik eet. Toevallig ook veel biologisch maar ik moet stiekem toegeven dat dat vooral om de smaak gaat bij mij. Ik kon het echter niet laten om hier op te reageren. Dit is voor mij toch een soort van eye opener. Dat ik dus niet alleen zo denk over “het alcohol beleid”. Bedankt dus voor het schrijven van dit stuk en ook een bedankje naar mijn beste vriendin toe die mij dit liet lezen. Hopelijk gaat er verandering komen in de uitgaansgelegenheden en ik ga even alle commentaren lezen met links naar eventuele leuke en goede uitgaansgelegenheden. 😉

  Mvg Jule

 • Daisy

  Ik geloof dat als je zegt dat je geen alcohol wil, mensen meteen denken dat je ex-alcoholist bent. Of ultra-religieus. Daarom zit er zo’n stigma op. Maar het is gewoon vies! Blij dat ik niet de enige ben. Of gek.

 • Eveline

  Oh, en wat dacht je van wat kinderen mogen drinken als je een keertje ‘s middags op een terras zit? Het komt hier vaak toch neer op chocomel of fristi.

  In Nijmegen kun je in Café Jos wel goed terecht voor allerlei sapjes.

 • Jolanda

  Over een aantal jaar heb ik mijn eigen Sapbar!

 • Nicole

  Mee eens! Ik drink zelf wel, maar verbaas me inderdaad over hoe ‘niet-geaccepteerd’ het is als je geen alcohol drinkt, en dat je daar toch eigenlijk wel een heel goed excuus voor moet
  hebben. En inderdaad, de alternatieven zijn vaak niet om over naar huis te schrijven.

  Biologische restaurants of de meer hippe eetgelegenheden hebben vaak wel wat meer keus (ik word altijd erg blij van appel- of perensap en Bionade). Bijvoorbeeld:
  http://ilovesla.com/menu/ (vers sap, thee, fris, zelfgemaakte ijsthee)
  http://www.venkelsalades.nl/#menu (vers sap, limonade, verse munt of gemberthee, )
  http://www.vandebuurt.nl/menu/kinderkaart/ (ja, wel ‘voor kinderen’ schijnbaar…)
  http://www.eetwinkelbuurmanenbuurman.nl/ (Bionade, sap. limonade)

  Er is hoop! En terecht, want cola, fanta en 7up kunnen écht niet meer… 😉

  • Nicole

   Bovenstaande adressen zijn allemaal in Amsterdam, trouwens.

 • Sanne

  Beste optie vind ik vaak de cocktailbar waar ze vaak alcoholvrije cocktails serveren, vraag ze het suikerwater of de siroop achterwege te laten en je hebt een heerlijk drankje. Enige minpunt is dat het grof geprijst is, gelukkig ga ik gemiddeld een keer per jaar uit dus dan ga ik ook echt los 😉

  @Diana; ik heb me dus twee maanden geleden bij Blender in Rotterdam prima vermaakt met de alcoholvrije coacktails, ik kreeg er zelfs een ter plekke bedacht -niet zoet- drankje!

 • Anne

  Hoi Nienke,

  Ken je de Happy Drinks van Pierre Wind al? Recepten voor cocktails met tarwegeas enzo. Zou me niet verbazen als jullie op 1 lijn zitten :-)

  Groetjes,
  Anne

  • De Groene Vrouw

   En waar schenken ze die? 😀

  • Mѐlanie

   Ja die wilde ik je ook tippen. http://Www.happydrinks.nl . Het is met name voor de jeugd bedoelt als alternatief voor de alcohol. Op festivals zijn ze actief en ze hopen de horeca mee te krijgen. Adhd kok piere wind is erbij betrokken en het trimbos instituut.
   Scholen gebruiken het bijvoorbeeld ook op schoolfeesten.
   Het alcohol vrij bier vind ik trouwens wel lekker. Je hebt daar nu ook veel keuze in met radler of rosé.

 • Mikkie

  Ik drink soms wel een glas witte wijn of een biertje omdat ik het lekker vind, soms ook sap. Ik wissel dat af. Gelukkig zijn er ook steeds meer café’s waar ze bionade of andere minder zoete frisdranken/sappen verkopen. Ik drink trouwens soms wel alcoholvrije witte wijn, omdat het niet zo zoet is en ik het lekker vind :-)

 • Stephanie

  Helemaal mee eens! Ik drink wel alcohol maar heb er vaak geen zin in. Ik kan slecht tegen drankjes met prik erin dus ik houd dan alleen de drankjes zoals appelsap en spa blauw over. Daarvoor hoef ik niet naar het cafe, als je ergens bent en meer moet betalen, dan wel het liefst voor een drankje die ik thuis niet al in de koelkast heb staan. Daarnaast kan ik ook nog eens slecht tegen enorm koude drankjes, dus hoera voor alle cafe’s waar ze mijn flesje appelsap uit het magazijn halen en ik lekker ongekoeld kan opdrinken. Maar wat fijne smoothies en shakies zou zeer welkom zijn, ik denk dat alcoholvrije drankjes dan sowieso van de kaart kunnen voor alle zwangeren/bob’s/niet-alcoholisten!

 • Mieke

  ik drink heus wel af en toe glas wijn omdat ik daar dan echt zin in heb en geniet er ook van. Maar dat water en al die frisdrank komt mij letterlijk de neus uit. Eigenlijk moet je zo,n pak lekker sap meenemen en zeggen , zou je dit op je kaart willen zetten en ik geef je deze om te proberen. Zou dat werken denk je?
  Enne mss zie ik je vrijdag

  • De Groene Vrouw

   Oeh gezellig! Ja, zo’n pak sap meenemen had ik ook al bedacht, maar ik ben dan bang dat ze je aankijken alsof je snot bent. Misschien als we het samen doen? 😀

 • Hoera voor je artikel! Ik drink ook nooit, gewoon omdat ik het niet lekker vindt. Ik heb precies hetzelfde als jij: stel ik drink eens echt een glas hele lekkere wijn van goede kwaliteit… dan ga ik de alcohol proeven na een paar slokjes, en dan vind ik het ineens niet meer lekker. 😉 Helaas kom je hier in Rotterdam alleen alcohol vrij uit de voeten als je aan de cola/sinas en dat soort meuk gaat, en dat vind ik niet lekker. Soms zo nu en dan kan je verse sinaasappelsap krijgen maar spa rood is tot nu toe de beste alternatief hier. Als ik uit wil gaan om lekker te drinken dan kan ik beter thuis blijven 😉

 • Miriam

  Hoera! Ik ben dus ook iemand die een keer in de drie maanden een rosé drink. En als je een kleine vraag (want ik vind het maar met mate lekker), dan krijg je steevast een vol glas, liefst formaat klein emmertje. Want je denkt wel dat je een kleintje wel, maar dat kan toch niet echt zijn wat je wil.
  Watertjes met kruiden vind ik eigenlijk ook wel een alternatief. Het biedt meteen ook mogelijkheden tot originaliteit. Het is bv best lekker om in je spaatje ipv ijsklontjes bevroren stukjes fruit te doen met wat munt of zo.

 • Alma

  Mee eens! Na alle zoete sapjes en -yuk yuk yuk- frisdranken is Ame wat mij betreft een aanrader, met wat zoeken in de supermarkt zo nu en dan wel te vinden. AH heeft ze verplaatst naar de sapjes, zag ik net, bij andere supers staan ze vaak wel bij de wijn. Maar daar ook weer: niet tot in het oneindige, want dan wordt het saai. Heb jaren geen/zeer weinig alcohol gedronken en met ‘ik heb het geprobeerd en vind het echt niet lekker’ (en daarbij een heel vies gezicht trekken) werd dat na een tijdje zelfs door verstokte alcoholfanaten geaccepteerd. Vreemd genoeg ben ik wijn en cider intussen wel gaan waarderen, dus nu doe ik soms ‘gezellig’ mee. Maar een laf wijntje is zonde van de avond. Dan liever de 1001-ste appelsap.

 • Ierdwyfke

  Gut ja… Ik loop altijd tegen die verbaasde gezichten op.
  ‘Drink jij niet?’ Nee… ‘Wil je echt geen wijntje?’ Nee… ‘aaaaach… je doet toch wel mee?’ Nee, nee, nee… En ik ga ‘nee’ niet uitleggen, water of thee alstublieft, of ik vertrek. Klaar.
  Sinds ik dat een paar keer heb herhaalt is het over 😉
  Wat ik aan alcoholische versnaperingen over een jaar krijg is op 1 hand te tellen, dus kom maar op met die sapbar!!! Heerlijk.

  • Anouk

   Herkenbaar…..haha

   • Johmar

    ja want je bent dus super ongezellig als je niet meedrinkt, heb in het verleden wel alcohol gedronken tijdens het stappen, maar nooit thuis en nu ben ik er eigenlijk wel helemaal klaar mee en drink ik misschien eens in het jaar wel eens wat, maar verder gewoon niet. maar nu ben ik dus ineens een erg ongezellig mens om mee om te gaan zegt men

 • Anouk

  Beachclub Aloha in Wijk aan Zee (helaas onlangs afgebrand maar weer in wederopbouw) en strandhuis Buitengewoon in Noordwijk hebben heerlijke smoothies! Vers van de pers! Aanraders!