Menstruatiebloed

Menstruatiebloed

Bloed

Oh, yeah baby. Het is weer de tijd van de maand. Tijd voor een rant over damesfuncties. Want wáárom gaan we daar zo belachelijk mee om? Flikker op met je taboes; vandaag hebben we het over menstruatiebloed.

Tere zieltjes, wees gewaarschuwd: dit is een rant. Die schrijf ik als ik boos ben. Dus als je niet tegen een flink potje vloeken en tieren kunt, niet tegen cynisme of niet tegen het idee dat vrouwen een normale lichaamsfunctie hebben waar bloed bij komt kijken, dan sla je deze beter over. Tot woensdag.

Want kijk hè. Naast deze baan heb ik nog een andere webshop, gespecialiseerd in duurzame menstruatieproducten. Wasbaar maandverband en menstruatiecups. Mag je één keer raden wat ik het allermeeste hoor als ik dat vertel. Precies: ieieieuuww. En dat moet maar eens klaar zijn.

Ik vind dat namelijk treurig. Treurig dat ik voor een klas 22-jarigen sta die doodleuk vertellen dat ze hun ondergoed weggooien als ze een keer doorgelekt zijn. Die over mijn passie (wat een jeukwoord, maar waar is het wel) kokhalsneigingen krijgen. Maar vooral: treurig dat ze van jongs af aan geleerd zijn dat ze iets smerigs produceren. Nee, niet poep (waar daadwerkelijk afvalstoffen inzitten die we niet terug willen in ons lichaam en waar we dus een natuurlijke weerzin tegen hebben) maar gewoon, normaal bloed als gevolg van een gewone, normale lichaamsfunctie.

Treurig dat ons geleerd wordt dat we stinken, dat we ‘het’ niet aan de buitenwereld mogen laten weten, dat we moeten doen alsof er niks aan de hand is als je gewoon een dagje per maand wat sneller moe bent of gewoon even niet zo’n zin hebt. Treurig dat het doodnormaal is dat je pijn hebt bij je menstruatie; het is immers een boete voor de zonde van het vrouwzijn (want de middeleeuwen waren gisteren nog) of toch op zijn minst iets dat iedere vrouw heeft. Treurig dat we geleerd worden om onszelf vies te vinden; maandverbandfabrikanten met hun tv-reclames zijn vele malen effectiever dan de meest vurige rabbi, priester of imam.

 

Bloed

Dus. Laten we het er eens over hebben. Over bloed. Menstruatiebloed. Vroeger beweerde ik dat het precies hetzelfde is als het bloed uit je duim als je iets onhandigs doet met een kaasschaaf. Maar dat is niet zo. Het bloed uit je baarmoeder is namelijk meer dan dat. Naast bloed bevat het ook slijm (nee! de horror!). Het heet niet voor niets baarmoederslijmvlies. Maar goed, dat slijm… dat is dan in principe weer niet anders dan het slijm aan de binnenkant van je wang.

Slijm wordt gemaakt van suikers. Al het slijm. Dus dat in je keel (waar het, als je flink verkouden bent, verontreinigd is met dode soldaten), dat in je darmen, in je baarmoeder en in je chocha. Suiker is namelijk de (energie)bron van het leven (behalve als je wit spul uit een potje bedoelt, dan is het eerder Der Untergang). Suiker-in-de-vorm-van-slijm in je lichaam, is namelijk een voedingsbron voor goede bacteriën (in je darmen, mond, vagina) of een voedingsbron voor een bevruchte eicel (in je baarmoeder, ja).

Want wat vertellen we onze kleine meisjes, als ze een pak maandverband vinden of de wc binnenstormen terwijl wij net een tampon menstruatiecup staan te verwisselen? Dat er elke maand een nieuw bedje wordt gemaakt voor een baby, en dat als die baby niet komt, het bedje verschoond moet worden, en dat mama dan bloed verliest uit haar [hoe je het ook noemt tegen je dochter]. En guess what? Dat klopt. Dus hoe komen we dan van een schattig – maar waar – verhaal naar het taboe waarbij je niet dicht bij andere mensen mag dansen als je uit je kut bloedt?

Affijn – terug naar wat ik eigenlijk wilde vertellen: aan menstruatiebloed is niets vies. Het is bloed (van dat spul dat je in leven houdt en je cellen voorziet van de nodige voedings- en zuurstoffen) en slijm (dat spul waar je dagelijks liters van doorslikt, dat je beschermt tegen infecties en dat als voedingsbron dient voor een eventueel ooit ge/te komen baby). Het voelt misschien niet altijd even prettig als het blijft hangen in je haar of als je moet rennen om de wc te halen voordat de ballon barst en de rode vloed loskomt. Je kunt er een hekel aan hebben omdat het niet op een handig moment komt, omdat je half leeg bloedt of omdat je je maandelijks met een pak aspirines in bed moet verschanden (gaan we het zo nog over hebben), maar het is niet vies.

Vaak wordt gezegd dat menstruatiebloed ook afvalstoffen bevat. Hoewel ik daarvoor geen bewijs heb kunnen vinden (ik hou me graag aanbevolen), zou het natuurlijk best kunnen. Het ging er toch al uit, dus als je als lijf afvalstoffen over hebt, is het logisch om het daar gelijk aan mee te geven. Maar dat maakt het niet vies. Vies vinden we van nature dingen die gevaarlijk voor ons zijn; bijvoorbeeld omdat er bacteriën inzitten die ons ziek kunnen maken. En die vind je niet in menstruatiebloed tenzij er iets heel erg mis met je is – de baarmoeder is steriel en als je gezond bent, bevat ook je vagina alleen goede bacteriën.

 

Problemen

Nu het volgende punt. We zijn opgegroeid met menstruatieproblemen. Althans, er zijn zoveel vrouwen die op de één of andere manier last hebben van hun menstruatie, dat wij dat normaal zijn gaan vinden. Laat me je iets vertellen: het is niet normaal. Als je nauwelijks bloedt of juist teveel, met klonters of als het stinkt, als je dubbel ligt van de pijn of als je de neiging krijgt om iets kleins dood te maken rondom je menstruatie – dan gaat er iets niet goed.

Laat ze je niet aanpraten dat je ermee moet leren leven, of dat je maar aan de pil moet gaan om de symptomen te bestrijden: aan de meeste menstruatieklachten kun je prima iets doen door de oorzaak te vinden en die aan te pakken. Dus lees hier gerust verder en doe er iets mee.

 

Afvalberg

Terug naar het onderwerp vies. Weet je wat pas vies is? De enorme afvalberg die we creëren door de ongelofelijke hoeveelheden maandverband en tampons die we maandelijks, jaarlijks weggooien.  Waar chemicaliën inzitten die je gewoon niet in de buurt van je lijf – laat staan je slagroomsoesje – wilt hebben. En als het niet de chemicaliën zijn, dan zijn het wel achtergebleven stukjes tampon. You’re welcome.

Dus weet je – wasbaar maandverband is niet vies. Het vangt bloed op en dat bloed is niet vies. Bloed wordt dagelijks met liters tegelijk uit ziekenhuislakens gewassen en die zijn niet vies. De meeste vrouwen gooien gelukkig hun onderbroek in de was en niet in de vuilnisbak als ze doorgelekt zijn. Ik ben wel eens doorgelekt in bed, en ik ging ook niet dood toen ik de volgende dag schone lakens op mijn matras-met-vlek legde en er – nee! de horror! – weer op sliep. En ja, het wordt gewoon weer schoon als je het wast.

Je hoeft natuurlijk niet als een maanhippie rond te dansen en in diepe meditatie te gaan, iedere keer dat je ongesteld wordt. Je hoeft er geen kunstwerken mee te maken en te zingen dat het heerlijk geweldig is om één keer per maand te bloeden. Maar je kunt wel een beetje normaal doen en blij zijn dat er een schoon alternatief is voor plastic troep waarvan zelfs de fabrikant niet precies wil vertellen wat erin zit. Dus. Hier kijk je voor wasbaar maandverband en hier voor een alternatief voor tampons – en als ik nou nog één keer ieuw hoor, ga ik gillen.

De vraag van vandaag:
Als je menstruatiebloed vies vindt, waarom dan? Of waarom juist niet? Vertel het ons in de reacties, en don’t hold back!

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (96)

 • Marit telman

  Oke ik heb een vraag, wilt u die beantwoorden, ik heb slijm met bloed, ben ik dan ook al ongesteld, of moet dat nog komen en zoja hoelang duurt het dan nog?

  • De Groene Vrouw

   Hoi Marit,
   Ik denk dat je misschien bedoelt dat je nog nooit ongesteld bent geweest?
   Dan zou slijm met bloed uit je vagina er inderdaad op kunnen wijzen dat je nu voor de eerste keer ongesteld geworden bent. Het duurt vaak een paar maanden voordat het helemaal regelmatig is, dus het kan het eerste jaar nog wat wisselend zijn. Ik zou je adviseren om hierover te praten met iemand die je vertrouwt, zodat ze je verder kunnen helpen.

 • Janine

  Zalig geschreven! Menstruatie bloed zit boordevol bouwstoffen en antistoffen heb ik me laten vertellen, en het klinkt zo logisch! Menstruatiebloed zou ook tegen een heel aantal wratten goed werken, mijn enigste ervaring is een wrat op een wijsvinger bij een man, hij vroeg menstruatiebloed om er dagelijks op te leggen, en na een week was het ding weg, het is me altijd bij gebleven, natuurlijk kan het toeval zijn, of de wil om te geloven, maar hij was weg. Ik vind dat er ook veel te weinig onderzoek naar gedaan wordt. Bijvoorbeeld hoe reageerd huidkanker bij aanraking met menstruatie bloed, misschien is het er wel en heb ik er geen weet van maar ik denk in eerste plaats ziektes aan de huid te kunnen herstellen of verbeteren door menstruatie bloed, de slijmlaag die ons in eerste plaats voed en beschermd doet dat volgens mij in al zijn functies nog steeds bij het verlaten van het lichaam. Bedankt voor dit mooie blog.

 • Monique

  Wat een geweldig artikel.
  Ik zelf ben nu 50 en kreeg op mijn 9 de eerste menstruatie.
  Mijn zus moest uitleggen wat er met mij gebeurde, ik dacht dat Ik dood ging. Mijn moeder had nog nooit iets uitgelegd.
  Toen vond ik het heel erg, ik was nog zo jong.
  Nu ben ik blij als het er is want dan weet ik dat het nog prima is met mijn lichaam.

 • Miriam

  Ik vond t vroeger als puber vies. Daarom gebruikte ik eerst tampons dan zag je t minder. Toen dat teveel pijnklachten gaf moest ik over op maandverband…wat een hel. Zweterige, plakkerige lappen in je ondergoed. Rook nooit fris. Ik voelde me gewoon smerig. Nu overgestapt op de menstruatiecup. Wat een genot. Vingers worden net zo ‘vies’ als bij tampon gebruik. T cupje is geweldig. Je brengt het makkelijk in. Kan veel langer blijven zitten. Makkelijk te verwijderen, geen geurtjes meer, geen droge vagina meer, geen schimmelinfecties meer en ook nog eens mínder lang ongesteld. Eerst 7 dagen en nu nog maar 4 a 5 dagen. En geen kosten kwijt aan maandverband en tampons. Geen afval meer. Had ik dat maar jaren geleden geweten. Maar t cupje wordt gelukkig steeds populairder.

 • Janna

  wat vind ik dit een mooi stuk.
  ik ben ook iemand die menstruatie bloed niet vies vind.
  ik gebruik de cup nu ook wat ben ik er blij mee!
  en het bloed geen moeite mee! het hoort er bij.
  ben blij van die tampons af te zijn
  wou dat ik eerder van de cup had geweten!
  top geschreven dit
  heb het gedeeld!

  groeten janna.

 • Sandra

  Ik ben altijd zeer blij als de ongesteldheid in mijn maandverband sijpelt.
  Mijn maandverband is heel lang jaarverband geweest, omdat ik maar 1x per jaar bloede, door de term PCOS.
  Ik had wel alle premenstrueele klachten, maar er kwam geen bloed.

 • Zeer interessant artikel over menstruatie bloed.

 • Loes

  Sinds kort gebruik ik wasbaar maandverband. Ik had een Keeper (menstruatiecup), maar kan die momenteel niet gebruiken in verband met een infectie.
  Het wasbare maandverband draagt echt heel fijn, maar ik heb wel last van doorlekken, ook bij de grote verbanden. Het is namelijk zo dat het bloed niet ‘in de lengte’ gaat kruipen zoals bij wegwerpverband, maar meer in de breedte. Het lekt dus weliswaar niet door, maar gaat wel over het randje richting de drukknoopjes en kan dan alsnog afgeven op mijn kleding. Zijn er anderen die dit ook hebben? Is er iets tegen te doen?
  Fijn dat er aandacht is voor dit soort producten overigens!

  • Marl1

   Is het een idee om onder het wasbare verband uit zekerheid ook een wegwerpmaandverbad te gebruiken?

   Dan hounje alsnog de schadelijke stoffen weg die normaliter tegen je onderkant aan ligt. Ik zelf bloed zeer erg en gebruik tenalady, hele grote en dikke verbanden die eigenlijk tegen urineverlies te gebruiken zijn. Die kunnen ook jou helpen minder door te lekken hopelijk. ♡

 • Anna

  Bedankt, amen en alles!
  Ik snap echt niet waarom vrouwen zo spastisch kunnen doen over iets wat zó normaal is en toch zeker de helft van je leven door gaat. En waar je dus maar beter gewoon meteen aan kan wennen.

  Laatst vertelde een vriendin dat ze ‘s nachts zelfs met een tampon in slaapt “Ja want dat mag gewoon hoor!” (volgens de verpakking) Zij vond het zelf vervolgens heel smerig dat ik ‘s nachts liever gewoon van die op100gradenwasbare-katoenen-badstof-babydoekjes gebruik. Goeie grap wel….:p

  Nou nog overdag een alternatief vinden, maar ik durf nog niet zo goed… Denk dat ik eens op je andere site ga neuzen! Thnx!
  Anna

 • Lotte

  Ik heb met recht de meest vaagste menstrautie ooit.
  ik heb bijna tot geen pijn, komt altijd op de onverwachte momenten, 1 tot 2 dagen heel erg hevig
  daarna wat minder.. en ja het is ook lekker onregelmatig, soms sla ik gerust een maandje over en komt het een maand later terug, zonder pijn maar wel heel erg hevig. Maar goed ik leer er mee leven. Mijn menstruatie is gewoon raar

 • Petra

  Menstruatiebloed vind ik niet vies. Maar ik heb er wel een rare verhouding mee opgebouwd. Toen ik begin 30 was, werden mijn menstruaties heviger en heviger en verloor ik dikke klonten bloed. Pas na meerdere keren bij de dokter geweest te zijn met klachten, werd ik iets ‘serieuzer’ genomen en werd mij een spiraaltje geadviseerd dat ‘alles zou oplossen’. Dit wilde ik niet want ik vermoedde een serieus probleem. Dus toen ik weer naar de dokter ging (een andere ditmaal) en mijn ijzerwaarden tot een dieptepunt waren gedaald, werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis en ben inmiddels een aantal operaties, pillenkuren, ijzerkuren etc. rijker. Oorzaak van al deze ellende waren vleesbomen in mijn baarmoeder.

  Inmiddels ben ik midden 30 en is mijn menstruatie acceptabel maar nog steeds de eerste dagen zwaar. Met de zwaarste maat tampons moet ik toch zeker eens per 1,5 a 2 uur naar de wc en moet ik voorzichtig te werk gaan omdat er regelmatig een klodder bloed wil meekomen die zomaar op de vloer of muur kan landen. Meer ijzerrijke voeding eten is in die dagen en de week erna een must. Ik moet leren dat dit voorlopig bij mij hoort, tenzij ik verregaande maatregelen wil nemen zoals een baarmoederverwijdering. Ik heb gelezen over de cups en ben hier nieuwsgierig naar. Het zou iets voor mij kunnen zijn. Maar heeft er al iemand ervaring met de menstruatiecups en zware menstruatie?

  • Lisa-Marie

   Beste Petra,

   Ik ben 50 jaar, en mijn menstruaties worden de laatste jaren steeds heviger. Ook ik moest mijn tampons super plus om de 2 uur verschonen (soms wel al na een half uur). Sinds een paar maanden gebruik ik de Meluna Ondiep (waarom wist ik dit niet eerder!!) omdat ik een kortere vaginawand heb. Ik moet de cup de eerste 2 dagen regelmatig legen vanwege de heftige menstruaties (inclusief de klodders die jij beschrijft). Maar toch ben ik er heel blij mee! De overige dagen hoef ik gelukkig maar 2 keer per etmaal te legen. Wel draag ik de eerste 2 dagen een wasbaar inlegkruisje, want soms loopt er wel eens iets langs (dat is dan voornamelijk het bloed dat na het legen en terugplaatsen van de cup nog achtergebleven is). Sinds ik deze beide middelen gebruik, ruikt mijn vagina ook gewoon fris (ik was gewoon met water). Dat komt dan misschien toch door dat slijm dat door tampons wordt opgenomen, maar dat je vagina waarschijnlijk toch gezond houdt. Ik kan je een cup echt aanraden. Op internet staan filmpjes waarmee je de goede maat kunt vinden, maar ook vouwmethoden. Voordat ik de eerste keer de cup inbracht, wist ik daardoor precies hoe het moest, en ging het meteen goed. Kortom: ik zou het gewoon proberen. De Meluna’s zijn nou ook niet zo verschrikkelijk duur, dat het je een rib uit je lijf kost mocht de cup toch niet bevallen of als je de verkeerde maat hebt! En als je de goede maat hebt, heb je hem zo terug verdiend. En met 30 heb je nog zoveel jaren te gaan… Had ik het maar eerder geweten….

   Groetjes Lisa-Marie

   • Petra

    Dank je voor de tips en je verhaal Lisa-Marie!

  • Michelle

   Heyy ik heb ook altijd van die klonten zou ik dat moeten aangeven bij de huisarts?

 • Annemarie

  Goed stuk, en mee eens! Ik vind het ook raar en best wel erg dat zoveel vrouwen vies zijn van hun eigen lichaamssappen . Heb daar zelf gelukkig nooit last van gehad. Wel had ik gevoelsmatig weerstand tegen het gebruiken van tampons en heb dus eigenlijk altijd maandverband gebruikt; wegwerpspul dat wel , tot een jaar of 6 geleden. Toen ben ik zelfgemaakte wasbare verbanden gaan gebruiken, gemaakt van biologische katoenflanel. Heel fijn !
  Toch is de menstruatie voor mij nooit een fijne gebeurtenis geweest omdat ik vanaf m’n 16e altijd hormonale hoofdpijn en later migraines had. En dat hield dan gerust een week of twee weken aan ! Onnodig te zeggen dat de anticonceptiepil ook geen goeie optie voor me was, dus al snel gestopt daarmee. ( Verder ‘alle ‘ soorten alternatieve behandelingen en dieten en kruiden gebruikt in de afgelopen 30 jaar, maar het mocht niet baten).

  En nu dan de overgang, al een jaar of 5 geleden zo’n beetje begonnen, maar sinds een jaar geen bloedingen meer ( ik ben 47). Ook wel vreemd na zo’n lange tijd ! Een nieuwe fase is aangebroken, vooralsnog begeleid door onregelmatig opstijgende warmtegolven, haha !

 • Miriam

  Ik ben ook een van die mensen die het vies vinden. Waarom weet ik eigenlijk niet.
  Ik moest door je verhaal denken aan het verhaal van mijn poetsvrouw (oudere dame). Die vertelde dat ze blij was als ze ongesteld werd in haar jeugd. Dan hoefde ze namelijk niet te helpen bij het wecken van groenten en fruit. Daar kreeg je namelijk schimmel van (gelooft ze nu nog heilig). Ik vraag me af waar die ‘wetenschap’ vandaan komt.

 • Anna

  Ha Nienke,

  Helemaal met je eens, goed verhaal! Wat ik me afvroeg; ik deel je afkeer van al die artificiële hormonen in het lijf, maar heb op dit moment nog geen kinderwens, wat raad jij vrouwen dan aan als anticonceptiemiddel?

  Hartelijke groet,

  Anna

  • De Groene Vrouw

   Leuk idee, dat zet ik op de grote blogpost-inspiratie-lijst! 😀

 • Karine

  Dank voor het goede artikel. Eindelijk eens de waarheid over menstruatie en de onterechte afkeer die veel vrouwen daarvan hebben.
  Ik werd voor het eerst ongesteld op mijn 12e en keek daar al tijden naar uit. Mijn moeder had me namelijk uitgelegd wat het was nadat mijn nicht was begonnen met menstrueren. Dat vond ze een mooie aanleiding om mij in te wijden in de “vrouwengeheimen”. Toen vriendinnetjes in de zesde klas ook gingen menstrueren was ik dan ook gepast jaloers. Eindelijk begin het bij mij ook, ik hoorde er ook bij! Nooit heb ik het vervelend, laat staan vies gevonden. Hoewel ik best vaak pijn had de eerste dagen. Nu ben ik 38 en ik ben nog elke maand blij dat mijn lichaam op zo wonderlijke wijze werkt. Altijd stipt om de 28 dagen. Ik zie op tegen de tijd dat het afgelopen zal zijn, geen maandelijks ritme meer. Voor mij voelt menstrueren ook altijd een beetje als een reiniging, een nieuw begin. Ik hoop dan ook dat de overgang nog heel lang op zich laat wachten.
  Bloed heb ik nooit vies gevonden en na mijn zwangerschappen doet ongesteld zijn ook geen pijn meer. Ik vind het elke maand een klein feestje, al klinkt dat misschien heel gek. Het is een teken dat je een gezonde vrouw bent en dat is iets moois.

 • Laura

  Hoi,
  Altijd als ik mijn periode heb, krijg ik enorme last van mijn buik, benen en rug. Soms heb ik zelfs dagen dat het te pijn doet om lang te staan. Ik heb al een aantal dingen geprobeerd waaronder ook paracetamol, dat helemaal niet werkte, en feminax, dat ook niet echt hielp. Ik wil graag wat natuurlijke opties proberen, maar ik weet niet waar ik dat soort spullen moet krijgen, bijv de gelderse roos,geen idee waar ik dat vandaan moet halen. Ik ben sinds vier jaar ongesteld, ben 16, en ik ben er echt helemaal klaar mee ook, omdat ik elke maand een paar dagen thuis blijf, omdat ik niet goed kan staan en zitten op de houten oncomfortabele stoelen op school.
  Kan iemand mij nog wat suggesties geven om van de pijn af te komen?
  Groetjes Laura

  • De Groene Vrouw

   Hoi Laura,

   Balen dat je zo’n last hebt van je menstruatie. Met voeding en eventueel kruiden ter ondersteuning is daar nog veel aan te doen. In een consult help ik je graag verder!

 • Evelien

  Ik heb altijd het idee gehad dat een tampon er bij mij altijd weer uitzakte, zou ik dat minder hebben met een menstruatiecup? Voorlopig ben ik nog niet ongesteld, ik geef nog steeds bv, maar mijn dochter is nu 14 maanden, dus zal binnenkort wel een keer gaan gebeuren.

  • De Groene Vrouw

   Dat kan ik helaas niet voorspellen. Een menstruatiecup heeft (in tegenstelling tot een tampon) een heel licht vacuum waardoor hij misschien beter blijft zitten, maar als je erg zwakke bekkenbodemspieren hebt kan ook een menstruatiecup weer uitzakken.

 • Madeliefje

  Naar aanleiding van dit artikel de menstruatiecup besteld! Had er al wel eerder over gehoord, maar nu ik weer menstrueer (na zo’n 4 jaar niet door zwangerschappen en borstvoeding) en tampons blijf verwisselen, ga ik het toch eens proberen! Ook wasbaar verband besteld, met de inlegkruisjes heb ik al goede ervaringen dus durf het wel aan!

 • Kelly

  Nienke, nu we het over menstruatiebloed hebben, slik jij de pil?
  van een ‘groene vrouw’ zou je eerder denken van niet, maar ik vroeg het me af!
  Je leest zoveel over verminderde weerstand,verminderde vitamineopname en snellere veroudering door de anticonceptiepil. Maarja, niks (echt niks) helpt tegen de acne behalve de pil bij mij!

  • De Groene Vrouw

   Nee, natuurlijk slik ik die niet. Ik heb nog een blauwe maandag de Nuvaring gebruikt maar daar werd ik heel ongelukkig van. Ik word altijd heel nieuwsgierig wat mensen precies bedoelen als ze zeggen “niks, echt niks helpt”. Als je wilt kunnen we het daar best een keer over hebben om te zien of ik je verder kan helpen.

 • Heerlijk zo’n blok. Dit jaar wordt ik 65. Geen menstruatie meer dus! Op mijn 53 gestopt. In augustus 2002 werd mijn eerste kleinkind geboren en in die maand stopte ook mijn menstruatie. De natuur vond dat ik mijn taak had volbracht.
  Opgegroeid in het zeer christelijke Harderwijk met z’n taboes op alles wat natuurlijk was hadden mijn ouders vrije ideeën over een aantal dingen, waaronder menstruatie en maandverband. Maandag was wasdag. Dat verliep als volgt. Het doen van de was, in die dagen nogal arbeids intensief, begon tijdig en eindigde rond het middag uur. Mam stortte zich aansluitend op de lunch, voor drie hongerige pubermeiden en pap, ook thuis rond de tussen de middag, zette het werk van mam voort. Ik zie hem nog al die enorme katoenen maandverbanden plus enorme broeken waarin die verbanden werden vastgemaakt, door de wringer halen en aansluitend buiten ophangen. Wij hadden onze eigen vlaggetjesdag.
  We wisten niet beter, voor ons was dat normaal.

  Heel lang heb ik mijn periode gemist. Ik had nauwelijks klachten en de eerste dag van de menstruatie was MIJN dag. Met een kopje thee en een boek op de bank, als m’n werk het toeliet,
  of iets leuks kopen voor mijzelf :)

 • Ibi

  Dames, cup verschonen met je eigen urine is het meest makkelijke en praktische manier. En nee, niet vies! En geen kraan nodig dus. Ik heb het tijdens een lange trektocht in Nepal geleerd :o). Onze urine werkt desinfecterend en je laat geen afval achter :o).

  • …zeker niet vies! Bij gebrek aan water onderweg heb ik mijn eigen urine gedronken. Even wennen maar goed te doen en bijzonder dat je eigen lichaamsvocht kunt drinken

  • Tina

   Urine drinken, wassen of desinfecteren met urine zijn prima overlevingstechnieken, maar toch echt geen goed idee als gewoonte! Tenzij je niet gehecht bent aan de gemiddelde westerse levensverwachting.
   Urine is namelijk uitsluitend steriel zolang het nog in de afgesloten blaas zit. De urinebuis en je plasgaatje (en alles erom heen) zijn niet steriel. Zodra het is uitgeplast zitten er dus bacteriën in je urine. Die bacteriën kunnen sommige andere inderdaad uitschakelen, vandaar waarschijnlijk het idee van desinfectie, maar ze horen echt niet op een andere plek terug in je lichaam te komen. Dat het eigen lichaamsbacteriën zijn (de meeste, niet alle) maakt niet uit. Die zijn alleen ongevaarlijk zolang ze op de plekken zitten waar ze thuishoren. De menstruatiecup wassen met eigen urine is dus absoluut af te raden. Met een geweldige weerstand zal je lichaam het nog wel aankunnen, maar als er om welke reden dan ook even wat gaatjes in je verdedigingslinie zitten is het wachten op problemen!

 • Anna

  Sinds 2 jaar helemaal ben ik om, of okee, voor 98 % om. Wasbaar maandverband betekent voor mij veel minder vervelende geurtjes, veeeel minder buikpijn, minder menstruatie, veeeel minder irritatie, veel prettiger zittend. En nooit meer bang zijn dat ik niet voldoende spulletjes in huis heb. Alleen als ik een heel eind moet fietsen ga ik toch liever even aan de tampons, want dat is met een wasbaar maandverbandje toch wat minder comfortabel. Al heb ik hoop op mijn nieuwste superdunne aanwinst, die mag ik over een paar weken testen. (een cup durf ik niet aan omdat het inbrengen van tampons al pijnlijk was). Intussen heb ik een (letterlijk) bonte verzameling aan soorten en maten, is nog leuk ook. Aan het uitwassen (oooh rood) heb ik even moeten wennen maar vies vind ik het intussen niet echt meer. Ga maar na wat viezer is: stinkende wegwerpdingen die in je prullenbak liggen te meuren of zo-goed-als-niet-stinkende wasbare.Onder de douche was je jezelf toch ook. Mijn tips verder: als je ze inweekt (luieremmer met deksel is een discrete manier), wel elke halve dag het water even verversen. Ik was ze in 2 batches: eentje halverwege en een aan het eind van de week. Verder gingen sommige verbandjes wel eens schuiven, maar dat is zeer eenvoudig op te lossen door een tweede onderbroek er overheen aan te trekken. Erg herkenbaar zijn ze blijkbaar ook niet, want een mannelijk familielid die ze in een onbewaakt ogenblik aan de waslijn zag hangen dacht dat het pannenlappen waren 😉

 • Rachel

  Ik heb een Mirena en word helemaal niet meer ongesteld, hoe (niet) ok is dat?

  • De Groene Vrouw

   Met een Mirena en met iedere hormonale anticonceptie ‘overrule’ je je eigen hormooncyclus. Hoe niet ok dat is, is voer genoeg voor een hele eigen blogpost maar kun je denk ik zelf ook wel min of meer bedenken 😉

 • Diane

  Leuk stuk weer! Ik ben gelukkig gezegend met een pijnvrije menstruatie. :) En nee, ik vind bloed ook totaal niet vies. Hangt er denk ik ook vanaf hoe je er mee opgevoed bent inderdaad. Heb ook sinds een jaar nu een van je cups (geen idee welke, haha), maar bevalt prima! Inderdaad wel even wat eronder hebben voor enkele druppels, maar gaat prima!
  Hoef ook maar max. 2 keer per dag te legen, dus gewoon voor het werk en als ik thuis kom weer. Ideaal!

 • Eigenlijk is het vreemd dat mensen vies zijn van allerlei dingen die het lichaam verlaten: een haar aan je hoofd is mooi, maar op de je bord…. yuk! Dat geldt ook voor nagels, stukjes uit je neus, oorsmeer, urine enz. zolang het maar op of in je zit is het geen probleem, maar als het loskomt van je lijf….. Met als triest dieptepunt (voor mij dan) mensen die moedermelk vies vinden.

  • De Groene Vrouw

   Helemaal waar. Dat vind ik ook het diepste triestepunt. Eh, nou ja.
   En wat dacht je van eten? Lekker als het arriveert, maar de restjes zijn vies zodra je je laatste hap genomen hebt. Wij mensen zijn toch maar rare wezens.

 • Wendy

  Ik twijfel ook al een tijdje over de cups. Maar ik heb een te gespannen bekkenbodemspier en pers alles er dus onwillekeurig uit. Heb ook een gekantelde baarmoeder, mss werkt een cup dan ook niet. En op de wc’s op mijn werk is er geen kraantje in het toilet. Allemaal factoren die me tegenhouden. Maar de huidige oplossingen (tampons en maandverband) vind ik allebei ook vreselijk.

  • De Groene Vrouw

   Een cup is voor de meeste (ik schat 90-95%) van de vrouwen die nu tampons gebruiken, een prima oplossing. Maar niet voor 100% dus. Als je een bijzondere situatie hebt (verzakking, kanteling, spierspanningsprobleem), dan is het echt een kwestie van uitproberen. Niemand kan dan helaas voorspellen of een cup voor je werkt of niet… geef het wel een paar cycli de tijd om te oefenen, maar dat geldt voor elke vrouw 😉

  • Maaike

   gewoon proberen joh! ik twijfelde ook een tijdje maar heb net de eerste menstruatie met de melunacup gehad en heel positief! Inbrengen vond ik erg spannend maar bleek een eitje! UIthalen even een klusje maar oefening baart kunst. En een heel fijn schoon en gezond gevoel de hele dag door! Echt top! Begin gewoon met een klein modelletje om eraan te wennen!

  • Waarschijnlijk hoef je niets op je werk te verschonen. Het bleek bij mij, en ik heb ook van anderen gehoord, dat je niet eens een cupje vol bloed op een dag. Als het goed in zit, zulke ook niet gaan lekken.
   het was voor mij een prima manier om het bloed op te vangen en mee te gaan werken. Ik heb er mijn tuin mee afgebakend. Daar kwamen te veel vreemden binnen. Niets krachtiger bescherming dan menstruatiebloed.

   • De Groene Vrouw

    Dat is per vrouw verschillend, hoor 😉
    Ik en vele andere vrouwen moeten op de zwaardere dagen echt wel een keer of wat legen.

 • Linda Rikkers

  Nee, niet vies. Ik ben blij dat je erover schrijft. Evengoed ben ik blij nog niet ongesteld te zijn, lang leve amenorroe.

 • Lisette

  Heerlijk geschreven weer! En eigenlijk, zelf nu ook pas overstag gegaan.
  Ik wist van het bestaan van wasbaar maandverband, maar gewoon maandverband vind ik al een drama. Menstruatiebloed zelf vind ik niet vies… ik was op mijn 11e of 12e netjes voorbereid en ik heb mijn eerste menstruatie zelfs voelen aankomen en stond dus niet voor verrassingen, netjes een maandverband van mijn moeder gepakt en dat was dat. Het vieze gevoel wat ik er uiteindelijk bij had was voornamelijk dat ik het bloed naar beneden voelde zakken en daarna op het maandverband. Ik voelde me gewoon niet fris en verschoonde daarom ook erg veel. Toen ontdekte ik de tampon, GEweldig, geen gelek, verschonen hoefde minder vaak en ging ook een stuk vlotter. Dus ja, van die tampons heb ik jarenlang plezier gehad. Liever heb ik ze helemaal niet nodig (in de vorm van minimaal 9 maanden uitblijven van de menstruatie) maar ik ga toch de Meluna cup proberen nu. Ik denk dat ik het inbrengen zo onder de knie heb en waarschijnlijk nooit meer anders wil.

 • Eee

  Ik was vroeger altijd dik een week ongesteld. En hoe vies of niet vies je het ook vindt, ik vond het vreselijk en voelde me vooral altijd heel slap (vind je het gek, met zoveel bloedverlies). Gelukkig is het met het gebruik van de cup (ik gebruik zelf de Mooncup) een stuk beter geworden. Ik ben nu 5, soms 6 dagen ongesteld. Scheelt toch zeker 2/3 dagen! Wat ik wel een beetje een desillusie vond, is dat op internet veel stond geschreven over het legen van de cup. Dat zou maar 2/3 keer per dag hoeven. Too bad, blijkbaar verlies ik dus echt veel bloed, want de eerste 2 dagen leeg ik hem toch zeker om de 3 uur. Maar goed, ik vind het nu niet lastig meer om in te brengen, dat went wel. En gelukkig werk ik thuis!

  • De Groene Vrouw

   Oh ja, dat is een common misverstand. Met de cup heb je geen kans op TSS (de gevreesde tamponziekte). Daarom mag je de cup (als het nodig is) lang inhouden, wel 12 uur. Maar dat hoeft niet (dus als je het prettiger vindt om hem eerder te verschonen is dat natuurlijk prima) én: als je heftig ongesteld bent, dan is het logisch dat hij eerder vol zit en dat je hem dus eerder zal moeten verschonen. Ook niet iedere vrouw doet even lang met dezelfde maat tampon… 😉

 • Suzette

  Ik ben al een paar jaar heel blij met mijn Mooncup. Ik vind het jammer dat vriendinnen het toch vaak maar een vieze gedachte vinden als ik het probeer aan te raden :-) Onlangs vroeg een Amerikaanse vriendin die door Europa aan het reizen was nog waar ze ‘normale’ tampons kon kopen. Ik was een beetje verbaasd en vroeg wat ze bedoelde. Bleek dat tampons in de VS verkocht worden met een plastic inbrenghuls, zodat je vooral niet bij je lichaam of (oh the horror) je eigen bloed in de buurt hoeft te komen. Wat een verspilling en inderdaad, wat een gedoe over iets dat echt niet vies is!

 • Herma

  Ik was niet elke dag, en heb nauwelijks de tijd/puf om elke dag iets uit te spoelen. Hoe schoon wordt herbruikbaar maandverband als je het zeg per halve week wast? Wat voor wasprogramma (koud water voor bloed verwijderen?). Als het zo in golven komt in het begin, houdt t dan minstens zo goed alles tegen als een superarbsorberende always? Hoewel ik natuurlijk wegwerp voor de eerste twee dagen kan gebruiken en voor de rest wasbaar. Probleem met doorlekken is niet dat het vies is maar vooral als het op je werk gebeurt en je spijkerbroek wordt vies, dus het maandverband / de cup moet ECHT alles tegenhouden. Kan me voorstellen dat op het werk een cup makkelijker is.

  De cup leek voor mij altijd te lastig, maar na twee zwangerschappen is dat natuurlijk heel anders. Maar in het begin, als alles zo strak is (tampon ging nauwelijks) lijkt dat een haast onmogelijk en zeer onaantrekkelijk alternatief.

  Qua ‘bloed van een ander is vies’ – niemand vraagt toch om er es lekker in te gaan wroeten. Tuurlijk was ik m’n handen na contact, maar ik wordt ook superspuugzat van alle mannen die zoveel aspecten van het vrouwenlichaam vies of afstotelijk vinden (haar op wat voor plek dan ook, behalve op het hoofd want dan is kort haar opeens afgrijselijk, bloed, scheve schaamlippen, etc.). Als iemand in z’n vinger snijdt is hopelijk je eerste reactie niet ‘getver wat vies’, maar iets met meer compassie.
  Geurtjes kunnen vies zijn. Maar zweten is niet vies, bloeden is niet vies, en leven is niet vies. In ieder geval niet viezer dan hoe iemand anders leeft.

  • De Groene Vrouw

   Alles tegenhouden doet het prima perfect, want er zit een PUL-laagje in dat wél ademt, maar vocht tegenhoudt. Absorptie is echt prima. Wassen, tsja. Het ene merk wordt schoner dan het andere. De ene vrouw vindt het prettig om de verbanden voor te weken in een emmer koud water, de ander (zoals ik) kwakt het gewoon in de wasmand en doet het bij de eerstvolgende was. Voorspoelprogramma met koud water en klaar is kees. Mijn witte was blijft standaard niet wit, dus mijn witte maandverbandjes ook niet – maar gewassen is schoon en er zijn betere huisvrouwen dan ik die hun maandverbandjes echt keurig vlekvrij houden.

   Bij een cup zit er nog een extra dimensie aan het verhaal; die absorbeert namelijk niet (zoals een tampon, die ook het normale gezonde vaginaal slijmvlies absorbeert en daarmee beschadigt), maar vangt alleen op. Het bloed dat nog in je vagina zit terwijl je de cup inbrengt, kan er dus uit lekken. Daarom adviseer ik altijd om een (wasbaar) inlegkruisje onder je cup te gebruiken als back-up, vooral in de zwaardere dagen. Maar meer dan een paar druppeltjes mag hij niet lekken. Lekt het consequent meer, dan heb je de verkeerde maat of klapt hij niet mooi uit en kun je een andere maat of andere inbrengmethode proberen.

   • Herma

    Topantwoorden, bedankt!

 • Maagd

  Tja, ik weet niet of ik wasbaar maandverband zou gebruiken. Vooral omdat ik wat moeite heb met het idee om dat in de wasmachine te gooien. Straks komt dat bloed en slijm in het randje terecht waar ook vergeten tissues eindigen. Is vast volledig irrationeel, maar dat beeld kan ik niet uit mijn kop krijgen. Bovendien zou ik dan dagelijks de was moeten doen en dat is me wat te duur. Want wat je ook zegt, het stinkt wel gewoon.

  En ik ben het niet eens met de statement dat je iets aan hevige pijn kunt doen. Ik heb de link gevolgd en alles wat daar staat (en meer) heb ik al eens geprobeerd – zonder resultaat. Ik ben inmiddels meer dan 10 jaar aan de pil, wat overigens voor de pijn niet uitmaakt. Het zorgt echter dat ik maar 1x in de 7 weken ongesteld ben en dat is erg fijn. Want mijn pijn is zo hevig dat ik flauwval zonder pillen (600 mg ibuprofen elke 8 uur plus paracetamol). Ik heb een echo gehad, maar alles is verder ok. Gewoon familiekwaal.

  Ik zou wel graag tampons willen gebruiken, maar het lukt me niet. Gaatje te klein. Ben namelijk nog maagd…

  • De Groene Vrouw

   Tsja, waar zal ik eens beginnen (en waar niet).
   Ten eerste: je wasmachine SPOELT dingen weg. Dus ja, dat is volledig irrationeel.
   Ten tweede: het stinkt niet ‘gewoon’. Als het écht stinkt (anders dan ‘het komt uit je lichaam dus het ruikt naar lichaam’, dan is er iets mis. Ga naar de dokter. Als het ‘gewoon’ ruikt, dan nog heb je daar geen last van als het een dagje in de wasmand ligt. Ik niet althans, en het ligt er ook weleens twee dagen. Ik vouw het ding dicht en dat was dat, bij de volgende wasbeurt gaat het mee en niks aan de hand.

   Ten derde: JAWEL, je kunt WEL iets doen aan menstruatiepijn. Maar als de tips uit de link niet voldoende zijn, moet je dus een steviger aanpak hanteren. Waarbij je voeding meegenomen wordt (extreem belangrijk!). Of je het nu bij mij komt doen of ergens anders – blijf alsjeblieft niet rondlopen met ernstige pijn, want het is niet normaal, niet nodig en een teken dat er iets niet helemaal optimaal verloopt.

 • Wat een goed artikel, ik word er soms ook zat van dat als ik over bloed en menstruatie begin (ja ik heb het er ook wel eens over met m’n kersverse man), dat ie dan heel hard ieeew zegt. Oké, als het moet haalt ie wel nieuw maandverband of medicijnen en als ik pijn heb dan is hij ook erg lief.

  Maar eigenlijk vind ik het zelf ook wel eens vies ja. Waarom? Niet vanwege de bestandsdelen (ik bedoel..als je een bloedneus hebt is het ongeveer hetzelfde..) maar gewoon omdat ik me wel eens vies voel als het er uit loopt en je iets nats tegen je aan voelt. En tsja, je moet toch ook verband verschonen (of je onderbroek), dus blijkbaar is er dan ook iets vies, anders hoeft het niet schoon.

  Maar daarnaast is het eigenlijk vooral gewoon irritant en vervelend om te menstrueren. Bij mij is er bijna altijd sprake van pijn (ik neem Aleve Feminax, maar soms helpen de 2 pilletjes aan het begin gewoon niet en lig ik alsnog met een kruikje o.i.d. op de bank) en nee dat vind ik niet normaal. Ik kan dan namelijk gewoon niks doen. Een keer was ik aan het werk bij een bijbaantje, moest ik maar gewoon blijven terwijl ik bijna stond te janken van de pijn. Want ja ‘iedereen heeft wel eens ongesteldsheidspijn’. En ja dat je steeds moet rondlopen met iets in je kruis is ook niet echt comfortabel. Dus positief zal het bij mij nooit worden, nee. Ik kan de keren dat ik ‘als grap’ tegen god zei dat als ie bestond wel iets anders had bedacht hiervoor niet eens meer op m’n vingers tellen.

  Maar vervangbaar verband klinkt eigenlijk best ok. Een tijd terug kwam ik een strip tegen van een Amerikaanse striptekenares. Deze gaat over sexspeeltjes, maar bijvoorbeeld ook wel eens over menstruatie-verbanden en dat soort dingen en toen heb ik wel eens wat gelezen over zo’n cup. Maar in Nederland nooit gezien. Dus eigenlijk wil ik het wel eens uitproberen. Misschien…

 • Brigitte

  De menstruatiecup had ik jaren eerder moeten hebben. Zoveel ellende altijd gehad met hele sterke menstruatie en allergie voor tampons. En ik moest i.c.m. maandverband, anders kon ik wel op de wc blijven zitten. De cup voel ik niet en is heel makkelijk en hygiënisch.

 • Meissie333

  Mijn allereerste menstruatie werd groots gevierd. De oma’s werden gebeld er kwam taart en slingers. Van mijn ouders kreeg ik gouden ringen, van oma gouden oorbellen in druppelvorm. Ik was vrouw geworden! Wat een zegen! Binnen ons gezin werd er (daarna 😉 )heel normaal over gedaan. Ook paps kocht zonder enige schaamte maandverband voor mams en mij.
  Pas later is de schaamte ontstaan… Vriendinnen onderling en vriendjes.
  Of fabeltjes over mannen wie ziek kunnen worden wanneer er intercorse is vlak na de menstruatie???? Ook in aanraking met andere culturen, waarbij de menstruerende vrouw die dagen echt niet met voedsel bezig mag zijn (orgaanvlees kleurt idd lichtgroen). En al die ervaringen samen hebben er toe bijgedragen dat ik nu idd vind dat ik vies ben tijdens die dagen…
  Bedankt voor deze eye opener. Ik heb een kleuterdochter, dus ik heb nog even de tijd om dit krampachtige gedrag te wijzigen 😉 Ik zal eens op je site kijken.

 • Lisa

  Een praktische vraag: Ik krijg de cup niet goed naar binnen. Voelt niet goed, onzeker. Wat nu?

  • De Groene Vrouw

   Heel veel youtubefilmpjes kijken over verschillende vouwmethoden 😀

 • Else

  Ik heb vorig jaar op de ONbeurs een verrassingspakketje bij je gekocht.
  Daar zaten wasbare inlegkruisjes in. Het gekke is, dat die nog steeds ongebruikt in de kast liggen. Ik wil het best proberen maar het blijft toch een drempel of de een of andere manier.
  Best stom, want ik kan ze zo bij de luiers van mn zoon gooien..
  Hmm, toch maar eens de drempel over!

 • Tina

  Simpel: ik vind menstruatiebloed niet vies. Zeker niet zolang het nog aan de binnenkant zit. Het probleem met bloed & slijm is echter wel dat het snel vies wordt zodra het met zuurstof in aanraking komt. Dat kun je ook ruiken en zien; eenmaal buiten gaat het direct in de decompositie. Vandaar dat je in mijn ogen pech hebt als je niet in staat bent om interne opvang te gebruiken. Die enkele keer dat ik maandverband heb gebruikt (vooral die enorme verbanden die je krijgt na een bevalling, ik noemde ze teamverband) viel me ook op hoe snel het gaat stinken.
  Ik begrijp je rant helemaal, maar wat wel genuanceerd mag worden is het feit dat bloed van een ánder wel degelijk ‘vies’ is, in zoverre dat je dat voor je gezondheid beter kunt vermijden. Weten ze in het ziekenhuis ook alles van. Dus de neiging om bloed te vermijden (zoals bloederige kleding e.d. buiten het zicht en bereik van anderen houden) lijkt me vrij natuurlijk gedrag.
  Ik kan me ook levendig voorstellen hoe het idee van onreinheid van menstruerende vrouwen is ontstaan in sommige religies, als je in aanmerking neemt dat ze stammen uit warme streken en uit tijden waarin handen wassen nog niet echt als een noodzakelijke gewoonte werd beschouwd. Maar goed, dat is dus uit de tijd en volkomen onnodig in onze huidige maatschappij waarin het wassen van handen en kleding heel eenvoudig is.
  Kortom: niet vies, maar toch eigenlijk wel als het een tijdje buiten het lichaam of van een ander is…

  • De Groene Vrouw

   Teamverband, LOL! Verder eensch. Het is natuurlijk bloed en slijm en het bevat dus tonnen voedingsstoffen – vandaar die sla van een paar reacties hieronder – dus als je daar niet iets nuttigs mee doet, gaan er ook stinkbacteriën in wonen. Logisch 😉

  • Karine

   Zelfs wanneer het buiten het lichaam is vind ik het niet vies of stinken. Ja, het heeft een eigen geur, maar vies is dat niet.
   Mensen zijn niet meer vertrouwd met hun eigen lichaam en vinden alles vies. Zweet wordt ook vies gevonden. Ik vind het eerder vies om alles zo dicht te smeren met een deo dat er niets meer naar buiten kan. Laat het lichaam fijn haar functies vervullen op een zo natuurlijk mogelijke wijze, dat is veel beter.

   • Tina

    Vies is uiteraard subjectief. Schimmelkaas doet de een watertanden en de ander walgen. Sommigen parfumeren bij wijze van hygiëne, ik vind dat onbegrijpelijk en eigenlijk erg vies.
    Fijn dat er mensen zijn die lichaamsproducten niet vinden stinken; prettig en ook heel handig voor in allerlei beroepen. Ik ben het er ook helemaal mee eens dat het het beste is om een lichaam z’n natuurlijke functies zo onbelemmerd mogelijk te laten vervullen.
    Dat neemt niet weg dat ‘natuurlijk’ echt niet synoniem is met ‘onschadelijk’ of ‘gezond’!
    Het barst van de nare ziektes, aandoeningen en dodelijke dingen die een volkomen natuurlijke oorsprong hebben. Hygiëne & schoon water helpen je lichaam juist met het afweren van die natuurlijke narigheden. Het opvangen, wegwerken en uit de weg gaan van allerhande uitscheidingsproducten (bloed, zweet, urine, poep, enz.) is volkomen natuurlijk en bijzonder nuttig gedrag. De enige discussie die dan nog overblijft is welke manieren je daarvoor het meest geschikt acht.

 • Ellen

  Helemaal eens met je blog! Zonde dat vrouwen zich vies moeten voelen tijdens de menstruatieperiode, we moeten al aan zulke hoge eisen voldoen van onszelf. Ik beken wel dat ik sinds ik geen tampons meer gebruik nog wel zoekende ben wat nu het beste bij mij past.

  Ik heb overwogen een Femme Cup te bestellen om naast maandverband te gebruiken. Als proef op zo’n permanente cup heb ik de wegwerp Softcup geprobeerd, maar als ik die uithaal wordt het een bloedbad. Kan me niet zo goed voorstellen hoe ik zoiets moet regelen als ik niet thuis ben… Met bebloede handen een toilethokje uitlopen zie ik niet zo zitten. En vaak is er in een toilethokje geen wasbakje. Dilemma dus 😉

  • Heleen

   Ik had éérst een Keeper en probeerde daarna de softcup. Die softcup was bij mij geen succes, maar ik ben heel tevreden over de Divacup en behoorlijk tevreden over de Keeper. Bij de Divacup en Keeper blijft de onderkant van de cup nagenoeg schoon en krijg je je vingers in geval van een klein ongelukje met een klein stukje wc papier presentabel genoeg om het tot de wastafel te redden.
   De cup kun je bij openbaar toiletbezoek even met een wc-papiertje reinigen, met een beetje water doe je straks thuis wel weer.

  • De Groene Vrouw

   Oh, die softcups (wegwerp, toch?) vond ik ook een drama. Niet te vergelijken met een gewone menstruatiecup. Die is veel stabieler, alleen mijn duim en wijsvinger worden vies bebloed bij het uithalen; ik kiep hem achterover leeg in het toilet, hou een toiletpapiertje klaar voor de slijmpjes. Plassen, afvegen, cup reinigen, inbrengen, handen wassen, klaar 😀

   Oh ja, en voor het reinigen van je cup zijn er deze:
   http://www.cutecotton.nl/menstruatiecups/accessoires/desinfectie-doekjes-menstruatiecup.html
   of deze:
   http://www.cutecotton.nl/menstruatiecups/accessoires/hygienische-doekjes.html

  • Ellen

   Ik gebruik nu een paar jaar Divacup en had daarvoor de Keeper.
   Wanneer ik op een wc ben zonder kraantje er direct naast, giet ik de cup alleen maar leeg. Het slijm/bloed afvegen met wc-papier en daarna meteen weer inbrengen. Vingers ook met wc-papier schoonvegen en bij de wastafels gewoon je handen wassen.
   Is er wel een kraantje of sta ik onder de douche, dan was ik de cup even met water en (soms) zeep.

 • ‘Hear, hear’, zoals ze in Engeland zeggen, mee eens, applaus voor het weer een keer zeggen.

 • Keileuk en -goed! De menstruatiecyclus mag (moet m.i.) weer hot worden, ophouden met teuten en weten wat er in je lijf gebeurt en daar zowiezo van houden.
  De menstruatiecyclus is mijn passie, meer daarover op FB Bewust van de menstruatiecyclus. Ik ga een link naar je artikel en producten plaatsen!

 • Iris

  Nee ik vind het niet vies. Ik ben ook nog steeds heel blij met mijn wasbaar maandverband, inlegkruisjes en menstruatiecup die ik vorig jaar in je andere winkeltje gekocht heb.
  Dochter probeer ik ook wijs te maken dat het heel normaal is en niet vies, gelukkig vindt ze dat ook.
  Alleen wil ze zelf geen ‘wasbaarspul’ (snap ik wanneer je 15 bent) maar probeer ik haar van zo natuurlijk mogelijk gewoon maandverband te voorzien.
  Wel weer een leuke uitleg vandaag juffrouw groenevrouw!
  bedankt!

 • Betje

  Ik heb gemerkt dat de menstruatiegeur echt veel minder is met een cup dan destijds met tampons/ maandverband. Omdat die wél in aanraking komen met de lucht. Dan gaat bloed uit je vinger ook meuren.
  Zeg Nienke, in je stuk over vrouwenkwalen las ik niks over heftig bloedverlies. Heb je daar nog een leuke tip voor?

 • Izerina

  Misschien bepaalt de manier ,waarop men thuis met menstruatie omgaat voor een groot deel je eigen beleven. Ik droeg de eerste jaren wasbare verbandjes en een plastic slipje tegen doorlekken. Er bestond al wel wegwerp maandverband,maar dat was zo duur. Vandaar dat ik het nooit als “vies”ervaren heb.

 • Pingback:Menstruatiebloed – De Groene Vrouw | Eurolac!

 • Anja

  Van mij mag je vaker boos zijn, Nienke!

 • Lonneke

  maar ik zit wel serieus na te denken over een mestruatiecup dus wie weet

  • Chan

   Ik vind het zeker een aanrader! Ben elke maand weer blij met mijn cup. En vind het zelfs jammer dat ik er niet eerder 1 gekocht had. Dus doen! Niet blijven denken.

 • Margreet

  Vroegâh (ben nu nog maar 22 dus nog niet zo lang geleden) dacht ik er net zo over als mijn leeftijdsgenoten: bah vies lastig pijnlijk enz. enz.
  Mede dankzij jouw blogs over dit onderwerp ben ik er toch anders tegenaan gaan kijken. Ik heb me voorgenomen te gaan uitproberen met wasbare verbandjes. Mijn moeder kon er wel om lachen dat ik terugging naar hoe zij ooit is begonnen. Daarnaast ook maar eens naar het essentiële vetzuren verhaal gaan kijken.
  Dus: Nienke bedankt voor je informatie! En… ik weet nu meer synoniemen voor Down Under dan ik dacht dat er bestonden 😉

 • Lonneke

  wat ik er een soort van vies idee aan vind is meer het feit dat wanneer ik aan het werk ben zo’n 8 uur op een dag. normaal verschoon ik mij meerdere keren per dag, waar laat ik dan mijn bloederige verband? zo hup de handtas in met bloed en al? dat idee vind ik vies.. want heus ik heb er wel aan gedacht maar wordt er toch nog steeds niet zo blij van

  • Nele

   Je hebt daar speciale zakjes voor, waar je zowel je schone als vuile (afgescheiden) kan indoen.
   Je ruikt er niets van als er één vuil verbandje inzit 😉

  • Heleen

   Je zou ook een combinatie kunnen doen, ‘s ochtends voor je werk en tijdens je werk wegwerp en de laatste verschoning op je werk, of de eerste thuis, op herbruikbaar verband overgaan. Na een tijdje zo proberen, neem je misschien wel een plastic ziplock zakje mee voor de gebruikte verbandjes.
   Of een menstruatiecup, dat bevalt mij vele malen beter dan een tampon en die kun je op je werk gemakkelijk even verschonen.

  • De Groene Vrouw

   In een speciaal water (en geur)dicht maandverband zakje natuurlijk… vanaf vanmiddag weer nieuwe exemplaren bij Cute Cotton 😀

   • Lonneke

    haha heb inderdaad zitten neuzen en ben overstag maar ga voor de cup, heb mijn bestelling inmiddels al gedaan :)

 • Heerlijk! Amen! Dank u!
  (ik zit er ff midden in dus je stuk komt extra lekker binnen nu)
  Ik ga zo meteen in je webshop gluren maar eerst nog even een ander weetje:
  Weet je dat menstruatiebloed ge-wél-dige mest is voor je moestuin?
  Ook een enorm taboe natuurlijk, áls de mensen het al wisten…
  Maar waarom zou je bloed- en beendermeel kopen als je perfecte mest helemaal zelf gratis produceert? Even boven een emmer hangen, aanlengen met water en gieteren maar!
  Ja, iiiieeeeuuuwww en bleh en taboe, TABOE!
  Maar je sla is er ZO blij mee…

  • De Groene Vrouw

   Ja wist ik! Maar ik moet zeggen dat ik dan niet precies weet hoe ik dat praktisch voor elkaar moet krijgen… tevens is onze tuin de treurigheid zelve, maar dat heb je niet van mij gehoord 😉

   • Nou, je weet nu waarom dus 😀

    Volgens mij kan het met de cups of het wasbaar maandverband niet simpeler zijn: spoel uit boven een emmer en kieper dat zo tussen je plantjes…

   • Sanna

    Ik zette mijn maandverbandjes in de week in koud water en goot dat bij m’n plantjes. Works like a charm :) Nu al ruim twee jaar geen menstrubloed gezien (op de kraam(stort)vloed na), lang leve het langvoeden! Voor mijn zwangerschap gebruikte ik de Keeper, maar ik geloof dat je na een vaginale bevalling een andere maat moet hebben? Ik denk dat ik dan voor de siliconen Divacup ga, ik vind dat natuurrubber zo stug met inbrengen…

    • De Groene Vrouw

     Of voor een ander siliconen merk natuurlijk, zoals de Femmecup of Mamicup 😉

  • Goed idee! Ik ga zo’n cup ook maar eens proberen… Zoveel zaken al “vergroend” in mijn leven, waarom dit niet? En idd meteen een oplossing voor het bijvoeden van de aardbeitjes (wij hebben een border maar daar leef ik me dan ook op uit 😉 )

 • Judith

  Jaren geleden, ik denk zo 15 ofzo, toen mijn moeder nog leefde zei ik ook ieuw toen ze een cup aanschafte en liet zien, 25 was ik. Gek idee vond ik het toen en vies. Had niet kunnen bedenken dat ik er nu een ga aanschaffen en dat ik inderdaad niet meer als alternatief de pil slik. Wijsheid komt met de jaren zullen we maar zeggen 😉 Dank je weer voor t schrijven!

 • Caroline

  Ook goedemorgen….wat ben ik blij met jou! Een geweldig stuk…ik ga ‘m delen (of is het haar? JA het is haar delen!)

 • Pingback:Menstruatiebloed | Nieuwe Aarde