Met je zielige darmflora naar India

Met je zielige darmflora naar India

street_food

Zelf ben ik niet zo’n reiziger. Ik kijk graag naar documentaires als Wild Africa, maar ik vind de polder van Tienhoven óók al prachtig. Maar wat als je wel graag reist, liefst ver en exotisch – en je darmen waren al niet zo toppie?

Iedere ondernemer heeft een eigen doelgroep. Die van mij is ‘leuke mensen’ (ja echt), en blijkbaar zijn het vooral de wat meer avontuurlijk ingestelde luiden die zich aangesproken voelen door mijn aanpak. Dus heel regelmatig is er iemand wiens problemen niet begonnen zijn in Almere-Zuid maar tijdens een reis naar India, of Zuid-Amerika, of Noord-Afrika. Maar als je dan doorvraagt, hadden ze eigenlijk van kinds af aan al niet zo’n denderende darmwerking.

En dat is niet gek. Want natuurlijk weet je: als je naar de verre einder reist, heb je kans op de één of andere infectie. Niet omdat ze daar nu zo smerig zijn, maar omdat jij niet gewend bent aan wat er leeft en krioelt. Een local drinkt er gerust wat water uit een pomp of eet een heerlijke paëlla van een straatventer, maar jij gaat er aan onderdoor. Tenminste, als je verdedigingswerken niet op orde zijn. Want je hebt wel braaf je vaccinaties gehaald, maar hoe zit het met je darmflora?

 

Verdedigingslinie

Je darmen zijn eigenlijk een stuk buitenwereld. Een semi-open buis waar de hele tijd stukken buitenwereld ingaan, en daaromheen zit jij. Die buis is toevallig wel je grootste contactorgaan, en de grens tussen binnenwereld en buitenwereld. Reken maar dat die tot de tanden toe bewapend is – als het goed is althans.

Je darmflora is de eerste verdedigingslinie van je darmen. Daarvoor had je al je maagzuur, dat een hoop potentiële herrieschoppers afdoodt. Als je tenminste voldoende maagzuur aanmaakt, maar dat is een verhaal voor een andere keer. De darmflora moet je verdedigen tegen het aangrijpen van allerhande schimmel-, bacterie- en parasietengeteisem.

Dat doen ze door er te zijn (plek in te nemen) en door verdedigingsstoffen aan te maken (zo heb je je hele eigen waterstofperoxidefabriek in je darmen – who knew? – die je verdedigt tegen onder andere schimmels). Ook prikkelt je darmflora immuunsysteem. Affijn – handig om te hebben dus.

 

Prutdarmen

Inmiddels hebben zo veel mensen vage darmklachten, dat we het normaal zijn gaan vinden. Dat je niet dagelijks naar het toilet kunt of juist 5x per dag moet rennen, dat je af en toe een buik hebt alsof je 7 maanden zwanger bent, of je hebt continue last van lucht die aan alle kanten je lijf uit wil. Het zijn dingen waar je niet heel makkelijk over praat, en als je erover praat heeft driekwart Nederland hetzelfde, dus dan zal het wel normaal zijn, toch? In ieder geval niet de moeite waard om over na te denken. En straks ga je lekker een week of zes naar een Ver Buitenland, even ontstressen, en dan komt het met die buik vast ook vanzelf goed.

Eh nee. Prutdarmen nog voordat je vertrekt, betekent dat je verdedigingslinie onderuit ligt. Dat je daar in Nederland niet (echt heel erg) ziek van wordt, komt omdat je gewend bent aan de parasieten hier. Sterker nog, de huisarts wil in 9 van de 10 gevallen je Oerhollandse Blastocystis hominis of Dientamoeba fragilis niet eens behandelen. Maar kom je met je nonexistente darmfloraverdediging aan in pakweg Hanoi, Jakarta of Guadalajara, dan grijpt de eerste de beste opportunistische ziekteverwekker zijn kans.

 

Langdurige ellende

En hij gaat voorlopig niet meer weg ook. Vooral niet als je er niks aan doet. Huisartsen hier zijn niet zo gewend aan parasieten. Ze zijn van mening dat je eigen lijf het wel oplost, dat je immuunsysteem ze er vanzelf wel uitwerkt. Not. The. Case. Dat werkt alleen als je (darm)immuniteit op orde is, en als dat zo was geweest, dan was die hele parasiet niet blijven hangen in je darmen. Het feit dat je hem mee hebt genomen naar Nederland, is al bewijs dat je immuunsysteem niet up to speed is. Men is bijvoorbeeld ook niet gewend om even na te testen; als je al een parasietenkuurtje krijgt, moet het daarna maar over zijn. Maar dat is vaak niet zo.

En dat is dan ook gelijk het probleem. Want een dag of vier aan alle kanten vocht naar buiten spuiten in een ver buitenland is vervelend, maar tot daar aan toe. Je moet er wat voor over hebben om de Ganges, Machu Picchu of de piramides in het echt te zien. Maar vervelender is het, als je anderhalf jaar na je reis niet alleen prachtige foto’s, maar ook nog altijd darmklachten hebt. En nee, het gaat niet vanzelf over.

 

Voorkomen is…

Dus als je van plan bent op reis te gaan, bereid je dan gedegen voor. Niet alleen met een lijst van handige dingen voor in je backpak (of, als je met de auto gaat: dit meesterlijk geniale ding), niet alleen met je vaccinaties en je Lonely Planet, maar óók met een goed darmfloraprotocol. Dat doe je zo:

 • Als je darmen redelijk op orde zijn, begin dan een paar maanden (maanden, ja) voor je reis met een goed probioticum. Dat mag best een ‘algemeen’ product zijn, maar neem een goed merk zoals Flora+, Pro Flora Balance of Pro All flora. Dit hoef je overigens niet te doen als je goede voeding eet die rijk is aan levende bacteriën (met andere woorden: zelf gefermenteerde groenten, kefir, kombucha etc.)
 • Stap een paar weken voor je reis over op een steviger soort zoals Aadexil of Probioguard, en blijf die in een onderhoudsdosering gebruiken tijdens je hele reis.
 • Begin een paar dagen van tevoren met een probioticum dat speciaal bedoeld is voor op reis. De stammen Lactobacillus plantarum 299V, Lactobacillus rhamnosus GG en LGG zijn bijvoorbeeld onderzocht op hun effectiviteit bij reizigersdiarree, en de stammen Bifidobacterium lactis bb-12, Bifidobacterium lactis HN019 en DR10, Lactobacillus casei DN-114 001, Lactobacillus NCFM, Lactobacillus reuteri kunnen helpen een virale diarrhee-infectie te voorkomen [bron]. De stamnummers zijn belangrijk, overigens.

Dit is dus het protocol voor als je darmen eigenlijk al best oké zijn. Is dat nou niet het geval en heb je eigenlijk al wel vaker last, neem dan geen risico en begin gewoon een jaar voordat je op reis gaat met darmflora-onderzoeken en een herstelprotocol. En ja, dat is veel werk. En nee, dat had je eigenlijk niet in de planning zitten. En nee, je hoeft het ook allemaal niet te doen – maar dan loop je wel meer risico op langdurige ellende. Voorkomen is écht beter dan genezen.

 

De vraag van vandaag:
Ga je wel eens op reis, en wat doe je dan voor je darmflora?
Vertel het ons in de reacties!

 

 

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (25)

 • Julia

  Groene vrouw, mag ik eens vragen wat jou mening is over melkkefir en waterkefir t.a.v. de gist?
  Heb onlangs te horen gekregen dat ik niet goed tegen gisten kan, dus moet een dieet doen om dit te vermijden (parasiet blastocystis). Maar mag ik nu wel kefir drinken? Ik maak dit zelf en drink van beide 1 glas per dag. Ook ben ik gek op zelfgemaakte kombucha. Kan ik dit beter nu niet meer doen?

  • De Groene Vrouw

   Kefir is een SCOBY, een Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Er zitten dus gisten in, al zijn het doorgaans andere soorten dan bakkersgist.

 • Annie

  Hier 6 jaar geleden teruggekomen van een jaar backpacken in azie.
  Echt backpacken, dus zo goedkoop mogelijk en dus hebben we in heel wat ranzige hotelkamertjes geslagen. (Ach ja, we waren jong…). Zo’n beetje aan het einde van de reis enorm ziek geworden na een keer gegeten te hebben in een wat luxer restaurant (ook hilarisch, we aten altijd van de straat en nergens last van). 2 dagen ging aan alle kanten alles eruit en daarna is de ellende begonnen.
  Bij thuiskomst verbeterde het niet. Dus huisarts. Bleek parasiet (blastocystis hominis) en antibioticakuur gekregen. Parasiet weg en even ging het beter. Maar na een aantal maanden weer klachten. Even geaccepteerd en veel bezig geweest met voeding in de hoop dat het beter zou gaan. Maar nu… 6 jaar later, toch maar weer eens naar de huisarts geweest. En jawel, de zelfde parasiet. Dus weer ab-kuur (3 dubbel zo zwaar) en nu blijkt bij nacontrole de parasiet er dus nog te zitten. altijd klachten, vooral dunne ontlasting.
  Nu ben ik onder behandeling bij een natuurgeneeskundige. Zij heeft mij een natuurlijke kuur voorgeschreven (Dr. Hulda Clark), 17 dagen lang en verder allerlei tips gegeven. Maandag start ik met de kuur. Ik hoop zo dat dit mij eens ga helpen want ik voel mij alles behalve goed. Leuk staartje zo na zo’n mooie backpack reis.

 • Jaimy

  Als je Aadexil en Probioguard beiden op reis gebruikt, maakt het dan eigenlijk ook uit welke je wanneer neemt?

  • De Groene Vrouw

   Nee hoor :-)

   • Jaimy

    Top, bedankt! :)

 • Jaimy

  En hoe zit het met vaccinaties? Worden je darmen (of je lichaam/immuunsysteem in het algemeen) daar juist wel of niet blij van? Gevaarlijke vraag, ik weet het :)

  • De Groene Vrouw

   Ook een vraag die zo’n uitgebreid antwoord heeft, dat ik hem hier niet kan beantwoorden 😉

   • Jaimy

    Dat dacht ik al! Ik kon het altijd proberen natuurlijk 😉 Vraag me namelijk vooral af wat voor invloed het buiktyfus vaccin heeft op iemand met slecht werkende darmen, maar op internet is er weinig te vinden over vaccins behalve de kindervaccins.

 • Jessica

  Hallo groene vrouw,

  Ik heb gehoord dat het helpt om voor elke maaltijd in een ‘probeemland’ een slokje sterke alcohol te nemen (bv wodka of whisky). Ik heb dit ooit eens een weekje geprobeerd en het leek redelijk te werken. Wel wat ongemakkelijk om dan zo’n flesje sneaky uit je tas te halen en zo subtiel mogelijk een slok nemen.

  Wat denk jij hiervan? Valt dit aan te raden? En weet je welke theorie hierachter zit?

  Dank voor je fijne blog! Ben eens door je artikelen aan het scrollen, zeer leerzaam!

  Groetjes,

  Jessica

  • De Groene Vrouw

   Nou, volgens mij is dat een beetje goed geluk 😉 Een slokje alcohol is niet sterk genoeg om de eventuele parasieten etc. die in je maaltijd zitten, af te doden voordat ze je darmen bereiken.

 • Ankie

  Als je darmklachten (misselijk, boeren) hebt en je hebt diente amoebe fragilis, moet je die dan met medicijnen verwijderen of helpt een darmvriendelijk dieet met probiotica voldoende?

  • De Groene Vrouw

   Een dieet met probiotica is in mijn ervaring nooit genoeg om een darmparasiet te verwijderen, maar wel om te zorgen dat ze weg blijven als je ze eenmaal verwijderd hebt. Over hoe je ze het beste verwijdert, verschillen de meningen.

 • Bo

  Hallo,
  Waar kan ik de probioticum speciaal voor op reis vinden? De andere 2 soorten heb ik in je winkel gevonden maar de speciale stamnummers van de beestjes niet.

   • Bo

    Dank je wel voor de snelle reactie. Kon het niet vinden op de site bij probiotica.
    Even voor de duidelijkheid (anders bestel ik het verkeerde voor mijn vakantie naar oeganda/tanzania)
    ik begin thuis met de flora+, stap vlak voor vakantie over op de aadexil en
    die slik ik tijdens de vakantie door samen met de probioticaguard?
    Als het nu niet goed komt dan weet ik het ook niet meer :-)
    Ik wacht je antwoord ff af en ga dan gelijk mijn bestelling plaatsen hier en op jullie andere site.
    Thanx.

  • Bo

   Sorry, ben ik nog een x.
   Even een vraagje over de speciaal voor op reis pro-biotica.
   In je stukje staat dat je dan de pro-biotica moet nemen met de volgende stammen/soorten:
   De stammen Lactobacillus plantarum 299V, Lactobacillus rhamnosus GG en LGG zijn bijvoorbeeld onderzocht op hun effectiviteit bij reizigersdiarree, en de stammen Bifidobacterium lactis bb-12, Bifidobacterium lactis HN019 en DR10, Lactobacillus casei DN-114 001, Lactobacillus NCFM, Lactobacillus reuteri kunnen helpen een virale diarrhee-infectie te voorkomen.
   Maar in jullie probioguard zit alleen de: Bifidobacterium Bb12 en verder onbekende die niet in bovenstaand rijtje staat. Dus geen stammen tegen reizigersdiarree. Kan ik dan niet beter gewoon anti-biotica voor reizigersdiarree meenemen en die in geval van nood 3 dagen gebruiken?

   • De Groene Vrouw

    Zoals al regelmatig geschreven op dit blog: helaas kan ik je geen informatie geven over hoe je een blog kunt toepassen in jouw persoonlijke situatie (zie ook hier: https://groenevrouw.nl/contact/faq/ en hier: https://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/) De informatie in het blog is accuraat voor in principe gezond mensen (zie hier: https://groenevrouw.nl/contact/disclaimer/) en de producten in de webwinkel zijn de producten die ik met mijn kennis het beste vind voor de situatie waarvoor ik ze aanbied.

    Je hebt mij nooit horen beweren dat Probioguard geschikt is om reizigersdiarree te herstellen; dat mag ik wettelijk gezien helemaal niet zeggen. Ik gaf aan dat Probioguard het product is dat ik in mijn webwinkel heb, dat geschikt is om mee te nemen voor het behoud van een gezonde darmflora op reis in het algemeen. In een kennismail kan ik je vertellen hoe je het precies gebruikt en in welke combinaties, speciaal toegespitst op jouw specifieke situatie.

 • Ilse

  Dag groene vrouw
  Prima stuk! Waar ik nieuwsgierig naar ben: wat kun je doen als je terug van vakantie komt en je darmen ernstig van slag zijn. Dus hoe krijg ik mijn darmen weer zo ver dat ze het nederlandse voedsel verdragen?

  • De Groene Vrouw

   Hoi Ilse,

   Als ik dat zo 1-2-3 tegen je zou kunnen vertellen, zou ik allang als rijke goeroe op Aruba zitten 😉
   Heel gezond eten is stap 1, en je kunt er nog een potje probiotica tegenaan gooien – maar als dat niet helpt, wordt het toch tijd voor:
   https://groenevrouw.nl/probiotica-of-ontlastingonderzoek/

   • Ilse

    Haha. Tja deze reactie had ik kunnen verwachten 😉 Gelukkig is de boel weer rustiger. Nu nog mijn ouderwetse eetlust, maar dat komt met de zomer en lente lekkernijen in aantocht vast ook goed! Het onderzoek staat al een tijdje op mijn lijstje, maar helaas zit je niet om de hoek.

    • De Groene Vrouw

     Dat is niet zo’n punt hoor – ik werk veel via Skype en de onderzoeken stuur je gewoon naar het lab 😉

 • Claudia

  Ik zit al een aantal maanden aan de gezonde onbewerkte voeding zonder suikers en e-nummers met gezonde vetjes enz. Ik drink ook al een tijdje rauwe melk kefir en slik pro biotica van biokult. Maar toch liep ik vorige maand in Thailand binnen 5 dagen een longontsteking op. Tsja.. Je afweer begint in je darmen toch? Was voor mij weer een bevestiging dat het nog steeds niet goed zit. Voorlopig geen verre reis meer.

 • Ellen

  Volgens mij heb ik geluk gehad toen ik in Egypte (2010) was zo te lezen. Kan me niet voorstellen dat mijn darmflora erg goed is. Bijna iedereen van het reisgezelschap kreeg klachten, en ik niet. Misschien heb ik ongemerkt toch een ongewenste bewoner opgelopen daar, maar gelukkig krijg ik binnenkort de uitslagen van het onderzoek :-)

 • Renate

  deed niets omdat ik het niet wist. Is wel helemaal mijn verhaal tot en met de huisarts aan toe.
  Als ik toch weer zo nodig naar een vies land moet, weet ik nu we beter gelukkig.