Micropia: the world within

Micropia: the world within

03-tree-of-life-1_thijs-wolzak_1920x1080.jpg__1920x1080_q85_crop_subsampling-2_upscale

Een museum voor bacteriën. Of eigenlijk geen bacteriën, maar microben: alle organismen die je niet met het blote oog kunt zien. Dus ook schimmels, virussen, beerdiertjes…

Je darmen zitten er vol mee. Een hele eigen microbenwereld, die je dagelijks met je meedraagt (en uitpoept). Zou het niet gaaf zijn om dat een keer in het echt te zien? Dat is de gedachte achter Micropia. Het is zo ongeveer het Mekka voor een darmfloratherapeut (en iedereen die geïnteresseerd is in microben). Maar het is niet in Mekka – je vindt dit heerlijke (en vieze) museum gewoon in Amsterdam, bij Artis.

 

Tour de Poep

Ik was er onlangs om hun Tour de Poep te bekijken: een route door het museum die gaat over, jawel, poep. Niet alleen die van ons, trouwens. Ook die van de dieren van Artis. Want hè, als je er dan toch bent… Ik vond het fascinerend om te bekijken (ik was al eens in Micropia geweest maar nog niet bij deze Tour) en fantastisch om erover te praten met Jasper Buikx, microbioloog bij Artis en bij Micropia.

Je ziet er uitvergrote bacteriën, schimmels en virussen op plaatjes en in filmpjes – maar ook vooral de effecten van al die microben. Grote glazen kolommen met slootwater die eigenlijk een soort levend kunstwerk vormen, want door de groei van verschillende schimmels, bacteriën en algen veranderen de vorm en kleur continue.

Tour de Poep neemt je mee ‘van mond tot kont’ (ha!) op reis om te bekijken wat er allemaal zo interessant is aan poep. Neem je partner bijvoorbeeld mee naar de Kiss-O-Meter, wissel een lekkere natte tongzoen uit en zie welke bacteriën jullie zojuist in elkaar snuitje hebben gehengeld. Het begin van je microflora is namelijk je mondflora, die een enorme invloed heeft op je darmflora en op je gezondheid. Natuurlijk komt ook de darmflora zelf voorbij – je kunt jezelf bijvoorbeeld laten scannen om te zien waar je zoal bacteriën hebt zitten in je lijf (hint: niet alleen in je darmen!). Of wat dacht je van het eindpunt: echte poep, doorstraald met gammastraling om het houdbaar te maken, en ingegoten in een doorzichtig epoxy-blok? Ik zou het zo als presse-papier op mijn bureau zetten (maar ja, ik ben dan ook een beetje een smerig meisje, dat moet wel gezegd worden).

 

Milieu & omgeving

Maar vergis je niet. Er leven niet alleen microben in ons, maar overal om ons heen. En net zoals ze in je darmen zorgen voor een gunstig (of, als je pech hebt, minder gunstig) milieu, kunnen ze dat in het groot ook. As above, so below: microben zorgen overal om ons heen dat de wereld eruit ziet zoals wij gewend zijn dat ze eruit ziet. Dat de sloot groen ziet van de algen bijvoorbeeld, of dat olifantenpoep niet voor eeuwig op de Savannevelden blijft liggen maar netjes wordt afgebroken tot vruchtbare compost.

Dat laatste kan trouwens ook dichter bij huis. Vind jij het al vervelend om je wc schoon te maken – in Artis hebben ze te dealen met een ton(!) olifantenpoep per week. Voorheen moest die worden afgevoerd als afvalstof, wat veel geld, tijd en moeite kostte. Maar bacteriën to the rescue: met een speciale mix van 80 verschillende (voornamelijk melkzuur-) bacteriën wordt de poep nu omgezet naar ‘bokashi’, vruchtbare aarde. Een soort probiotica-compost dus. En dat kun jij ook: koop bij Micropia een flesje van deze extreem geavanceerde ‘probiotica’, en je kunt thuis aan de slag om je overtollige olifantenpoep groente- en tuinafval om te zetten naar compost.

Jasper vertelt er alles over in dit filmpje dat we gisteren via Facebook Live hebben uitgezonden:

 

 

Win kaartjes (& een microbenmannetje)!

Micropia blijft voorlopig gewoon bestaan, maar Tour de Poep kun je alleen nog deze maand gaan bekijken. Tot en met 30 juni is deze leuke route nog te zien, daarna maakt hij plaats voor iets anders. Als je er nog heen wilt, moet je dus opschieten – en als je een beetje je best doet, kan dat zelfs ook gratis!

Micropia geeft namelijk 2 setjes weg, met in ieder setje een MicroBenny (de supercute mascotte van Micropia) en 2 tickets voor Micropia. En jij kunt zo’n setje winnen!

Wat moet je doen?
Stel je vraag hieronder in de reacties (of onder het filmpje op facebook). We beantwoorden zoveel mogelijk van de vragen, en de leukste twee vragen krijgen een setje met de tickets thuisgestuurd.

Je kunt je vraag nog stellen tot en met vrijdag. Vrijdagavond kiezen we de winnaars, zodat je in het weekend naar Micropia kunt :-)

En als je niet wint: je kunt Tour de Poep nog tot en met 30 juni gaan bekijken!
Micropia is iedere dag open van 9.00-18.00 (donderdag t/m zaterdag van 9.00 tot 20.00). Je museumjaarkaart is geldig in Micropia – of combineer je bezoek met een dagje Artis. Alle tarieven & openingstijden vind je op de site van Micropia.

 

De vraag van vandaag:
stel je leukste vraag aan Jasper van Micropia & win kaartjes!

Reageren? Gezellig!

Reacties (7)

 • Natalie

  Vraag van mijn zoon (12)
  Hoeveel poep produceren de leeuwen? Hoe ziet dat eruit? Want zij eten toch vlees? Dus het zal er vast anders uitzien dan van de olifanten en…wat doen ze daarmee?

 • Jos

  een smerig meisje ???? Als jij het zegt 😉

  • De Groene Vrouw

   A dirty mind is a joy forever ?

   • Jos

    fijn te horen dat een knap groen vrouwtje er ook zo over denkt 😉

    • De Groene Vrouw

     Ik zei dirty, niet cheesy.
     Ik ben geen vrouwtje. I am more woman than you can handle.

 • Matthieu

  Hallo Nienke en Jasper!

  Wat voor dingen (planten/paddestoelen/etc) kan ik het best in mijn volkstuintje of vensterbank gaan kweken (en opeten) wanneer ik mijn eigen uitwerpselen wil ‘metamorfosen’ naar fijne frisse ‘bokashi’? Liefst iets wat al in mijn lichaam werkt om mijn darmflora te pimpen. I was niet van plan om mijn eigen drollen te gaan vergisten.

  Met vriendelijke groeten,
  Matthieu

 • Ans

  Hallo Jasper en Groene Vrouw,

  De bacteriën/microben die in je mond binnenkomen/wonen zijn dat bacteriën/microben die daar blijven/wonen, of gaan ze mee door het hele spijsverteringskanaal tot aan je kont.
  Zo ja, veranderen ze dan? Passen ze zich aan aan de plaats waar ze zitten? Vermeerderen ze zich tijdens ‘de weg naar beneden’? Gaan ze met andere bacteriën/microben een symbiose aan of kunnen ze andere bacteriën/microben ook aanvallen?

  Heel wat vragen en ik ben erg benieuwd naar jullie antwoorden.