Natuurlijk leven & anticonceptie deel 1: wat wij niet gebruiken

Natuurlijk leven & anticonceptie deel 1: wat wij niet gebruiken

natuurlijke anticonceptie

Tsja. Laten we het er maar eens over hebben. Hoe je zorgt dat je geen babies meer maakt als je niet op babies zit te wachten. Terwijl je wél zo natuurlijk mogelijk wilt leven – en oh ja, af en toe ook een stevig potje onbezorgde seks wilt hebben. Met iemand van het andere geslacht. Terwijl jullie allebei vruchtbaar zijn. Anticonceptie dus. Wat een gedoe.

Ik ben vast niet de enige die hier tegenaan gelopen is. Je bent nog niet toe aan kinderen, je bent er alweer klaar mee of je wilt ze helemaal niet – hoe dan ook: je wilt voorkomen dat er over 9 maanden zo’n ongelofelijk schattig lief monster uit je plopt dat de komende 20 jaar zijn of haar vieze luiers, sokken en lakens bij je dumpt en de rest van de tijd krijst om eten (of zakgeld). We houden allemaal van de kinderen die we al hebben – maar je snapt het idee.

Wat we wél willen is het gewoon een beetje leuk hebben in bed (of op de bank, in de keuken, achter het fietsenhok of waar je het ook maar wilt doen). Zonder gedoe en zonder babies alstublieft. Maar dat is nu juist het probleem: er lijkt geen kant en klare écht goede oplossing te zijn. Ik verklap het maar gelijk: die heb ik ook niet voor je. Maar ik kan je wel vertellen wat mijn eigen overwegingen zijn en waar wij uiteindelijk voor hebben gekozen. Dat laatste lees je in de volgende aflevering. Nu eerst: waar ik allemaal niet zo op zat te wachten…

 

Wat in elk geval niet & waarom

Er zijn vooral heel veel voorbehoedsmiddelen waar ik persoonlijk ongelofelijk ongelukkig van werd. Wat je hier leest zijn geen wetenschappelijke verhandelingen over iedere beschikbare methode. Wel een uitleg over de meest voorkomende anticonceptiemiddelen en mijn persoonlijke redenen om er niet voor te kiezen. Dat kan voor jou natuurlijk anders zijn. Het kan zijn dat je ergens een onderzoek vindt dat het tegendeel beweert van de dingen die ik hier zeg. Je bent dan natuurlijk vrij om dat te delen. Ik heb me er aardig in verdiept en ik deel de zaken die ik gevonden heb graag met jullie – maar ook ik weet niet alles. Bovendien: het kan zomaar zijn dat mijn redenen voor jou anders zijn en dat jij wél wilt kiezen voor één van deze middelen. Daar hoeven we dan geen ruzie om te maken, want nogmaals: dit zijn mijn persoonlijke overwegingen (en het is dus ook geen aanval op jou als jij er wel voor kiest).

 

De pil

De anticonceptiepil was absoluut geen optie voor mij, en ik denk dat dit geldt voor veel vrouwen die ‘natuurlijk’ willen leven. Het zijn hormonen die je in je lichaam stopt en waarmee je je eigen (zeer gevoelige!) hormoonsysteem onderdrukt. Er zijn veel soorten pillen, maar allemaal bevatten ze (een vorm van) progestageen en (een vorm van) oestrogeen. Hiermee laat je je lichaam (kort door de bocht gezegd) denken dat het al zwanger is, en komt er dus geen nieuwe eisprong. Voilá: onvruchtbaar.

Maar de pil heeft ook veel nadelen, te danken aan het feit dat je aan het klooien bent met je hormoonsysteem. Moodswings of juist vlakke emoties zijn daarvan nog de mildste; de bijwerkingen lopen op in ernstigheid tot een hoger risico op trombose en ach welja, ook op borstkanker. Terwijl je de pil slikt is dat risico zelfs 24% groter dan wanneer je de pil niet slikt. Dat verhoogde risico neemt langzaam af nadat je gestopt bent met de pil, en pas 10 jaar (!) later is er geen verhoogd risico meer. [1] Nu is de kans op borstkanker voor een jonge vrouw heel klein (dus 24% meer dan ‘heel klein’ is nog steeds behoorlijk klein), maar het lijkt mij in elk geval niet aan te raden om tot op latere leeftijd de pil te slikken – en eigenlijk vind ik sowieso niet dat je dagelijks iets zou moeten slikken waarvan bekend is dat het je risico op borstkanker of andere nare aandoeningen vergroot, omdat me dit toch een duidelijk teken lijkt dat het niet goed is voor je lijf. Voor het geval je de hint “het onderdrukt je eigen hormoonsysteem” nog niet duidelijk genoeg vond.

De pil wordt overigens ook vaak gebruikt als vrouwen last hebben van hun eigen hormonen – bij menstruatieklachten, ernstige PMS of bijvoorbeeld hormonale acne. Maar al die klachten zijn een teken dát er al iets niet goed gaat in je lichaam. De oorzaak daarvan is zelden dat je eigen lijf zich tegen je gekeerd heeft. Je lichaam doet altijd zo goed mogelijk wat het hoort te doen met de middelen die het daarvoor heeft. Met een beetje zoekwerk (misschien iets uitgebreider dan wat de huisarts voor je doet) is meestal goed uit te vinden waarom jouw hormoonsysteem niet mee wil werken. Zodat je daarna de juiste omstandigheden kunt scheppen en je lijf zijn – pardon, haar – taak wél goed kan uitvoeren. De oplossing is dus niet om je eigen hormoonsysteem te onderdrukken met synthetische hormonen, maar om te de oorzaak te vinden van de klachten en te zorgen dat je eigen hormoonsysteem beter werkt. Dat is meer werk, maar dan heb je ook wat. Een gezond functionerend lijf, bijvoorbeeld. En dat is weer handig voor als je ooit nog wél babies wilt. Speaking of which: wist je dat je met de pil misschien ook wel de verkeerde partnerkeuze maakt?

 

Andere hormonale anticonceptie

Er zijn nog veel meer hormonale anticonceptiemiddelen. De anticonceptiering (Nuva), de prikpil, hormoonimplantaat en het hormoonspiraal (Mirena). De meesten ervan beloven hetzelfde werk te doen met minder hormonen. Maar het zijn nog steeds hormonen en het principe blijft hetzelfde: je onderdrukt je eigen hormoonsysteem met andere hormonen. Om dat te kunnen doen, is altijd een bepaald minimum aan hormonen nodig. Dus ja, het kan lichter zijn, maar het zijn nog steeds hormonen die je eigen hormoonsysteem in de war schoppen. Persoonlijk merkte ik ook bij de Nuva-ring behoorlijke veranderingen in mijn gedrag en emoties, dus die heb ik er na een paar maanden snel weer uitgegooid.

 

Condooms en andere barrièremethodes

Ik ben voorstander van condooms. Echt. Vooral op de eerste date als je er er na 3 maanden daten aan toe bent om de liefde te bedrijven met je nieuwe liefde. Het grote voordeel van condooms is natuurlijk dat ze ook beschermen tegen SOA’s. Het grote nadeel is dat je ze bij je moet hebben, ze om moet doen, ze moeten passen en ze niet moeten scheuren – en voor mannen schijnt het ook niet fantastisch te zijn.

Nu is voor al die dingen wel een oplossing te verzinnen. En natuurlijk, op de eerste date als je niet in een vaste relatie zit en jullie hebben jezelf niet recentelijk laten testen, is het logisch om ze te gebruiken. Maar als je eenmaal een tijdje met elkaar omgaat, en je weet van elkaar dat er geen rare virussen en bacteriën in de respectievelijke geslachtsdelen aanwezig zijn, dan worden condooms gewoon irritant. Voor jou niet? Prima. Keep using ’em. Maar voor de rest van de seksueel actieve mensheid wel. Dus voor mij (en – op 1 na – alle mannen die ik over het onderwerp heb gesproken), zijn condooms gewoon geen oplossing voor de lange termijn.

 

Afsnijden die handel

Dat kan natuurlijk ook. Als je heel zeker weet dat je geen kinderen (meer) wilt, is sterilisatie misschien een prima optie. Maar hoewel ik op dit moment heel zeker weten geen nieuwe baby wil, ben ik ook ‘pas’ 35. Er zijn genoeg vrouwen die dan pas beginnen aan kinderen. En als ik één ding heb geleerd van het afgelopen jaar, is het dat je niet kunt voorspellen wat er allemaal nog op je pad komt. Dus wie garandeert me dat ik over een jaar niet ineens tóch nog een baby wil? You never know.

Los daarvan zijn er ook wel een paar vraagtekens te plaatsen bij de gezondheid van sterilisatie, voor zowel de man als de vrouw. Bij mannen kan na een vasectomie (sterilistatie) pijn ontstaan – niet vanwege de operatie zelf maar later, bijvoorbeeld als hij klaarkomt en het sperma met kracht een weg inslaat die afgesloten is. Het komt gelukkig niet vaak voor, maar blowout – waarbij de afgesloten zaadleider (dat ding heet trouwens een epididymis, weet je dat ook weer) gaat lekken – bestaat echt. Er zijn ook open ended vasectomies waarbij het uiteinde van de zaadleider open gelaten wordt. Puur gevoelsmatig vind ik het dan weer ingewikkeld dat ik niet precies weet waar dat sperma heen gaat – in elk geval niet naar buiten, zoals de natuur het bedoeld heeft. Volgens Het Internet wordt het afgebroken en weer opgenomen door het lichaam, maar ik kon nergens vinden wat daar de eventuele effecten van zijn. Misschien wel niets. Ik weet het niet. Maar aangezien ook mijn vriend niet 100% zeker weet dat hij nooit meer kinderen wil, was dit in elk geval geen optie voor ons.

Ook voor vrouwen is sterilisatie niet altijd een pretje. De Essurebehandeling (waarbij een metalen veertje in de eileiders geplaatst wordt) is de afgelopen tijd uitgebreid in het nieuws gekomen omdat veel vrouwen er ernstige klachten van kregen. Voor andere methodes zoals het dichtbranden van de eileiders of het afsluiten van de eileiders met een ‘clipje’ zijn minder bijwerkingen gemeld. Hoewel ik geen duidelijke wetenschappelijke conclusies kon vinden, lees je wel vrij veel verhalen van vrouwen die na hun sterilisatie meer last kregen van menstruatieklachten, of die zelfs vervroegd in de overgang kwamen. Ik weet niet of die waar zijn. Wat ik wel weet is dat ik heel uitgebreid onderzoek zou doen voordat ik echt voor sterilisatie zou kiezen.

 

Natuurlijke anticonceptie

Ook een leuke. Natuurlijke anticonceptie. Er zijn veel verschillende methodes voor. Een klein overzicht:

 • Kalendermethode
  Door simpelweg te tellen vanaf de eerste dag van je menstruatie, weet je wanneer je eisprong (ongeveer) zou moeten plaatsvinden. Rondom deze periode (of, als je veilig wilt zitten, van dag 1 t/m dag 19) heb je dan geen sex of gebruik je condooms.
 • Apps
  Een app kan eveneens bijhouden hoe je cyclus verloopt, en je kunt er vaak ook andere zaken in tracken: of je menstruatieklachten hebt, hoe je energiepeil is gedurende je cyclus, wanneer jullie het (al dan niet beschermd) gedaan hebben etc. Het principe blijft hetzelfde: rondom je vruchtbare dagen krijg je een waarschuwing, en dan doe je het niet (of met condooms). Of je het nu wel of niet wilt gebruiken als anticonceptiemethode: ik ben groot voorstander van het bijhouden van je menstruatiecyclus. Zelf gebruik ik daarvoor de prijswinnende app Clue.
 • Cycluscomputer
  Je kunt je hormoonspiegels meten met een urinetest die je een aantal keer per maand uitvoert (LadyComp, Persona). Hiermee test je dus of je vruchtbaar bent of niet – en je kunt het dus ook twee kanten op gebruiken (als je een baby probeert te voorkomen, of juist probeert te maken).
 • Billingsmethode
  Bij deze methode bekijk je hoe je baarmoedermond en -slijm erbij staan. Zowel je baarmoedermond als cervixslijm maken veranderingen door gedurende je cyclus. Als je vruchtbaar bent, wordt je baarmoedermond wat zachter en ligt ze hoger in de vagina. Je cervixslijm verandert van wit en dik naar doorzichtig en rekbaar, vergelijkbaar met rauw eiwit. Zie je deze veranderingen op tijd aankomen (door jezelf dagelijks te onderzoeken), dan weet je dat je vruchtbare periode eraan komt of net is opgehouden, en dus wanneer het veilig is om onbeschermde seks te hebben.
 • Temperatuur
  Je basale lichaamstemperatuur stijgt met 0,2-0,3ºC wanneer je je eisprong hebt gehad. Door jezelf dagelijks te temperaturen (direct na het wakker worden, voordat je opstaat), weet je dus wanneer je klaar bent met ovuleren en het veilig is om onbeschermde seks te hebben. Vrouwen met een (onontdekte) onderfunctie van de schildklier hebben overigens vaak een lagere basale lichaamstemeperatuur (minder dan 36,5ºC), en bij hen is deze methode dan ook minder betrouwbaar.
 • NFP (Natural Family Planning)
  De veel gebruikte NFP-methode combineert de Billingsmethode met het opmeten van je temperatuur en het bijhouden van de kalender. Zo bouw je extra zekerheid in voor als één van de methodes even niet helemaal werkt – het is immers een lijf en geen fabriek, dus er kan wel eens iets net even anders gaan dan anders.

Al deze methodes zijn eigenlijk geen anticonceptie- maar onthoudingsmethodes. Hoe je er ook achter wenst te komen wanneer je vruchtbaar bent, het idee blijft hetzelfde: tijdens je vruchtbare dagen heb je geen sex, of je gebruikt een barrièremethode zoals condooms.

En dat is gelijk het grote probleem. Want – hoe zeg ik dit subtiel – ik heb een vrij goed functionerend hormoonsysteem. Dat wil zeggen: IK wil dan misschien niet bevrucht worden, maar mijn lijf is het daar overduidelijk niet mee eens. Mijn lijf wil gewoon doen wat het hoort te doen, namelijk Meer Babies Maken. En omdat mijn vriend ook een prima functionerend systeem heeft, slaan mijn feromonen over op hem en is er zogezegd geen houden meer aan.

Heus, ik snap het principe. We zijn allebei volwassen mensen en we kunnen ons heus inhouden en de verstandige keuze maken. Behalve dat dat gewoon niet waar is. In het heetst van de strijd ga je niet je appje erbij pakken en vreemd genoeg zijn ook condooms dan even niet helemaal het eerste waar we aan denken. Of we denken er wel aan maar we kunnen ze niet op tijd vinden. Of we kunnen ze wel vinden maar – nou ja, je snapt het principe. Hoop ik… vertel me alsjeblieft dat ik niet de enige ben die op haar 35e nog wel eens om 6 uur ‘s ochtends in spanning heeft gezeten met een vers overheen geplast teststickje in haar handen.

Goed. Dit is vast niet voor iedereen een probleem en als je helemaal happy bent met NFP en/of condooms: heel goed. Maar wij zijn daar dus duidelijk niet helemaal voor gemaakt. Waar we dan wel voor hebben gekozen, vertel ik je de volgende keer.

 

De vraag van vandaag:
Welke anticonceptiemethodes waren voor jou Geen Optie?
En wat gebruik je wel?
Vertel het ons in de reacties!

 

[1] https://borstkanker.nl/nl/de-pil-en-borstkanker

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (38)

 • Janneke

  In een ver verleden adviseerde, nota bene een antroposofische huisarts me de pil vanwege menstruatieklachten. Toen de hele maand een zeurderige rug in plaats van rugpijn tijdens mijn menstruatie.
  Zelf doe ik niet echt aan relaties. Zo’n elf jaar geleden een paar maanden wat relatie-achtigs gehad. Toen een pessarium genomen. De laatste jaren soms wel een losse flodder in bed. Met een pessarium voel je toch meer. Vind het toch geen gekke uitvinding. Denk door problemen met bekkenbodem en/of baarmoedermond lukte het niet meer goed om hem te plaatsen maar nu in de overgang.
  Weleens gehoord dat in de oertijd vrouwen bij de seks een eisprong kregen. Weet wel dat stress en emoties een hoop met je kunnen doen. Zo wilde de menstruatie niet echt doorzetten rondom de crematie van mijn vader, misschien een dagje bloeding. En ik zag slijm, dat vruchtbaar slijm leek. Twee weken later weer ongesteld. Bij jonge mensen dansen de hormonen misschien ook wat meer, waardoor die natuurlijke methoden eerder falen.

  • Janneke

   Eh, ik bedoel dat ze tijdens een orgasme een eisprong zouden krijgen. Was er niet bij dus zou het niet weten.

 • Swanine

  Interesting! Hier nfp/sensiplan gebruikt, eerst jaar als anticonceptie en toen een jaar als conceptie methode ivm onregelmatige cyclus. Beide keren erg tevreden! Zoonlief is nu ruim één. Omdat de nachten lang erg gebroken waren en ik ff geen zin meer had eerste jaar condooms. En inmiddels weer nfp. Maar wel erg streng voor onszelf, geen energie nog vr nummer 2 😉

 • Gonneke

  Mijn huidige methode heet ”postmenopauzaal” en werkt het beeste van allemaal :-)
  Na een vijfde, dit keer ongepland, cadeautje heeft manlief zich ”laten helpen”. Hij heeft nu in die regio wat problemen (een breuk en een hydrocèle) waarvan ik me nu afvraag of er een relatie is met de vasectomie. Het was als anticonceptie wel werkzaam.
  Ik kreeg as beginnende puber een zware pil (in die tijd waren er alleen maar zware pillen) wegens menstruatieklachten. Geslikt tot aan de kinderwens. Daarna tussen de zwangerschappen door een koperspiraal. Ik wist precies wanneer de vruchtbaarheid door de borstvoeding heen brak, want vanaf dat moment voelde het elke maand als een miskraam. Na kind 4 daar dus niet mee verder gegaan. Kind vijf is het resultaat van een verkeerde berekening van vruchtbaarheid (conceptiedatum 1 april, bizarre grap) en een feestelijk weekend.

 • Liesbeth

  NEE NEE NEE!! Een clifhanger??? hahahaha… Jij bent me d’r eentje.
  Ik wil het weten! Wat biedt je zekerheid en wat geeft geen gedoe tijdens het moment supreme als we op ons oerinstinct volledig los gaan?

 • Mandy

  Hier wou ik ook geen hormonen meer dus gekozen voor een app en condooms.
  Is 2 jaar goed gegaan tot mijn lichaam ineens besloot om mijn eisprong 2 weken later te doen en wij dachten allang safe te zijn omdat ik elk moment ongesteld kon worden.
  Met als resultaat een dikke buik en nu 27+5 onderweg.
  Nummer 4 waarbij ze allemaal in 1x zijn gemaakt. Dus na deze toch maar weer gaan kijken voor een veiligere optie….

 • A.B.

  Dankjewel voor de heldere en droogkomische uiteenzetting van jouw overwegingen :) Ik erken ook dat onthouden geen pretje is- onze methode is dan ook condooms. Vanwege PMS klachten had ik de pil (die de werking van mijn andere medicatie verminderde) en daarna Mirena (die me baarmoeder ontsteking gaf).
  Toen resoluut gestopt met mijn anticonceptie- manlief ziet nu af 😉 Wij zijn dus erg benieuwd naar je volgende blog over dit thema!
  PS: ik ben van de PMS klachten af sinds mijn darmflora op orde is #sluikreclamevoororthomoleculairedietiek

 • Nadja

  Geen pil. Geen hormonen!
  Sensiplan (NFP) it is…! (toch wel!)

 • Susan

  Dag ik heb nooit een normale menstruatie gehad door pco. 3 kids gekrwgen dankzij gebruik van clomid. Sinds dit jaar mijn hele voeding omgegooit en supplementen gaan slikken omder begeleiding van orthomoleculair therapeut en al een paar keer voor het eerst een normale cyclys gehad. Mijn lijf veranderd ook…merk ik. Dus de pil is geen optie maar na jaren geen anticonceptie te hoeven gebruiken is idd de vraag wat nu? Manlief wil nog geen sterilisatie dus voorlopig condooms hihi …terug in de pubertijd…en mijn lijf in de gaten houden dus kalender methode.

 • Dagmar

  Ik mis hier een hele sectie (nouja, twee eigenlijk) en heb dan ook een vermoeden wat jullie oplossing is, haha.
  Wij hebben zo’n beetje alle natuurlijke en barrieremethodes gehad. Toen we net een relatie hadden gebruikten we condooms. Onze eerste kwam door een onthoudingsmethode heen omdat mijn eisprong door stress ineens een paar dagen te vroeg was. Tussen de eerste en de tweede een FemCap (met zaaddodende pasta) gebruikt, en daar niet zwanger doorheen geworden :) Na de tweede heeft ML zich vrij snel laten steriliseren, tot volle tevredenheid! Niet 100% klachtenvrij helaas, maar zelfs als ML dat van tevoren had geweten zou hij ‘t weer doen. :)

 • Louzel

  Leuk verhaal!
  Kan ook niet tegen hormonen. Desondanks zeker 15 (!) jaar vanaf mijn 15e de pil geslikt omdat ik op mijn 15e onregelmatig was (deuh). Gevolg: weinig libido, vlak gevoel. Toen rond 30e bleek ik moeilijker zwanger te worden vanwege myomen (wat wil je met al die oestrogenen en nou blijk ik oestrogeen ook slecht af te breken). Toen toch een kind en nog een en daarna Nuva ring waar ik acuut agressief van werd dus die er direct uitgerukt, een gewoon spiraal zelfde verhaal maar dan kramp. Toen ging ik voor een speciaal en klein niet irriterend spiraal. Dat kregen ze na een half uur pielen niet aan mijn baarmoeder vastgeknoopt (au). Toen heeft de arts er maar een Mirena ingedaan. Dat werd een half jaar bloeden maar toen had ik wel even een paar jaar rust… tot ik weer aan die vleesbomen geopereerd moest worden en ik ook nog endometriose en adenomyose bleek te hebben. Wat ik wijd aan de (xeno/fyto)hormonen die ik
  jarenlang binnenkreeg plus mijn eigen gevoeligheid.
  Nu (ben ik 45) en samen met een man die zich zonder problemen heeft ‘laten helpen’. Met hem ontzettend veel mannen die ik ken. Het is vooral een eng IDEE maar t stelt echt weinig voor. Dat vind ik ook de beste oplossing voor als je zeker weet geen kinderen meer te willen. Hebben mannen het welgeteld twee dagen minder omwille van de (on)vruchtbaarheid. Lijkt me geen slechte deal….

 • Suzanne

  Voor mij ook geen pil meer. Nuvaring was geen optie, daar kreeg ik om haverklap schimmelinfecties van. Bovendien blijkt de Nuvaring helemaal niet zo gelijkmatig de hormonen af te geven en behoorlijke gezondheidsrisico’s te geven. De Correspondent heeft hier 3 jr geleden uitgebreid onderzoek naar gedaan.
  Sinds een jaar of vier, na de geboorte van mijn jongste, heb ik gekozen voor een koperspiraal. Helemaal top! Eenmalig bij de huisarts langs voor de plaatsing en je bent overal van af voor een jaar of tien. Mocht je wel zwanger willen worden, kan het spiraal gewoon verwijderd worden.
  O ja Nienke, 35 is helemaal niet (te) oud voor je derde… Ik kreeg mijn eerste pas op mijn 36ste…

 • Ruby

  Herkenbaar! En ben het met alles wat je zegt eens. Na drie kindjes is het zo klaar. Momenteel gebruiken we condooms, want aan de pil/nuvaring oid wil ik echt niet. Enige probleem, ik heb (had), neen heb nog steeds, pcos. Sinds twee jaar leef ik glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij (op fruitsuiker en heel af en toe honing na), zoveel mogelijk bio (waar de portemonnee het toe laat), e-nr vrij en 80% vlees vrij. Hierdoor is mijn cyclus redelijk terug gekomen (en heeft ons ons derde kindje gegeven, suprice!). Maar m’n cyclus is nog lang niet stipt op tijd. Dus ik ben bang dat het voor ons condooms blijven. Ik ben heel benieuwd naar je volgende blog. En als je andere tips voor me hebt, yes please

 • Lori

  Hier gebruiken we Caya (pessarium) of the good old condom. Maar aub kom met het verlossende woord 😉

  • Maike

   OOOH Caya is dus ook niet verlossend 😉 ?

 • Carmen

  Herkenbaar ?nee, je bent niet de enige haha. Heel pakkend geschreven duidelijk uiteengezet. Alleen is volgens mij de Ladycomp gebaseerd op temperaturen en niet op urinetest. Hier een combi van Ladycomp en condooms. Ben benieuwd waar je in je volgende blog mee komt!

 • Kaat

  Echt precies dit!
  Mijn man wilde het bij 2 kinderen laten 4 jaar geleden.
  Maarr wij zullen rond de jaarwisseling met z’n 6en zijn….?
  En ik hield mijn cyclus toch best in de gaten beide keren…
  En ik heb ook gelezen van die pijn die kan ontstaan na sterilisatie bij de man en zelf wil ik ook niet eigenlijk… Dus ik verwacht ook niet dan manlief huppelend naar het ziekenhuis gaat.
  Dus ik zat te denken aan algehele onthouding tot ik 45 ben ofzo…
  Ben benieuwd naar jouw “oplossing”. ?

 • Katharina

  Ik heb 8 jaar met succes de NFP methode toegepast. Toen er een kind moest komen was dat letterlijk in 1 wipje gebeurd.
  Mijn cyclus was wel heel erg stipt en mijn slijm hoefde ik niet moeilijk voor te doen want dat komt bij mij gewoon naar buiten in mijn vruchtbare periode.
  Nu na een kind is mijn cyclus wat variabeler en ik zou het nu niet meer vertrouwen.

 • Elizabeth

  Man, ik ben ook zo’n slijm observerende stickjesplasser… dus houd me niet te lang in spanning en vertel met het alternatief. En ik ben 30, dus nog wel wat vruchtbare jaren te gaan ;).

 • Mariette

  Ik kan eigenlijk nergens tegen, dus dat is lastig… Ooit heb ik heel even een hormoonspiraaltje gehad, daarvan kreeg ik een candida infectie, dus weg ermee! De pil heb ik geprobeerd (diverse soorten), maar die kots ik direct weer uit. Nuvaring bleef niet zitten, condooms zijn onbetrouwbaar (een keer gescheurd zonder het te merken en meteen zwanger, abortus, drama’s…) Gelukkig is mijn huidige vriend gesteriliseerd zonder daar last van te hebben. Maar als ik ooit een andere vriend krijg zou ik me ook geen raad weten! Dus ik ben heel benieuwd naar jouw oplossing…

 • Daantje

  Ik gebruik nu de pil. Het is niet dat ik er nou echt zo blij van word, maar inderdaad veel last van PMS en de pil onderdrukt dat tenminste nog enigszins. Dus ik ben eigenlijk wel heel benieuwd wat volgens jou dan oorzaken van PMS zouden kunnen zijn, want voor zo ver ik weet heb ik alles al geprobeerd. o.a Magnesium, visolie, die andere olie die ze altijd voorschrijven bij PMS (kom ff niet op de naam!), B vitamines etc.

  • De Groene Vrouw

   Het belangrijkste is om te onderzoeken waar de PMS-klachten vandaan zouden kunnen komen. Ik schrijf er nog wel eens een artikel over, want het is nogal een handvol…

 • Sarai

  Persona; leuk ding dacht ik, ook heel leuk kind nu ?

  • De Groene Vrouw

   Haha tsja. Dat soort methodes moet je inderdaad vooral doen als je niet heeeeeel erg geen kinderen wilt 😉

 • Stella

  Ik gebruik de app woman log om alles bij te houden en onszelf te onthouden :-) de app heeft er nooit naast gezeten en ons geholpen in de periode van wel of geen baby’s . Inmiddels 1 kind verder en nummer 2 is onderweg. En als we toch wilden? Dan de condoom.

 • Karin

  Vlak voor en tijdens de menstruatie vrijen we er lustig op los zonder beperkingen. De rest van de maand passen we ‘voor het zingen de kerk uit’ toe en gebruiken af en toe condooms.

 • Mattanja

  Ik heb nu sinds 3 weken de Kyleena spiraal. Een kleinere spiraal met 0,009mg Levonorgestel per dag (tov Mirene met 0,02mg per dag).
  Het plaatsen was voor mij niet prettig en heb in de eerste 2 weken daarna geregeld nog ongemakkelijke krampen, licht bloedverlies en pijntjes gehad. Inmiddels nergens meer last van en afgelopen week precies gevoeld (en gemerkt aan de lust… jaja ik heb dat ook) wanneer ik mijn eisprong had. Voor mij een bewuste keuze om zo min mogelijk hormoon binnen te krijgen en toch beschermd te zijn.
  En ach, als het over een paar maanden toch niet prettig voelt met de hormonen van de spiraal, gaat het eruit. Maar voor nu voelt het goed en ben ik nog steeds mezelf 😉

 • Ester

  Deze keer hou je het wel bij een enorme cliffhanger!
  Ik hoop dat deze keer het ritme erin houdt en op woensdag weer een blog post….;).

  • De Groene Vrouw

   Maandag 😉

 • Tamira

  Herkenbaar… maar uh, hoe komt het dat jij nog geen ongepland derde kind hebt en ik wel 😉

  • De Groene Vrouw

   Nou, dat vertel ik je nog wel een keer bij thee & taart 😉 en maandag op het blog onze oplossing van nadat het bijna mis ging, zeg maar.

  • Maryanne

   Sommige mensen krijgen als ongeplande derde een tweeling! Aaaaaaaah….

 • Diana

  Ik had met de Nuvaring een libido van 0. Daarbij ook heel veel hoofdpijn en ik kwam kilo’s aan. Na 3 maanden toen gelijk mee gestopt. Die kreeg ik van de huisarts toentertijd voor hevige PMS klachten. Gelukkig weet ik nu beter. :)

  • Alien Markham

   Ik heb nog nooit van mijn leven de pil geslikt. (Altijd vergeetachtig geweest, en voelde dat geen pil slikken een stok achter de deur zou zijn voor condoomgebruik wat dan ook weer tegen SOA’s beschermd) In langdurige relatie eerst condooms gebruikt en vervolgens good old coïtus interuptus.. dat is in mijn vorige relatie van bijna 6 jaar zonder ongewenste zwangerschappen goed gegaan.
   Inmiddels net Mama van mijn eerste kindje geworden 4,5 maand geleden. Ik hield mijn cyclus nauw in de gaten en onthielden ons rond mijn ovulatie, wat natuurlijk niet altijd lukte, teveel gedoe met condoom dus dan maar weer voor het zingen de kerk uit, uit angst voor “voorvochtbabies” een paar druppels wortelzaadolie onder de tong (soort van natuurlijke morning after pil voorkomt dat de vrucht zich aan de baarmoederhals vast kan kleven) vlak na de daad. Of zwarte cohosh tinctuur een aantal dagen vóór maancyclus innemen tot dat de rode vloed komt. Nu geef ik natuurlijk borstvoeding en ben ik na de bevalling nog niet ongesteld geworden. We willen nu nog geen broertje of zusje maken. Maar condooms vinden we allebei irritant. Ik kan nu alleen onmogelijk weten wanneer mijn ei een sprong maakt… ik dronk voorheen af en toe een kopje Penny Royal thee met een theelepeltje gedroogde penny royal. Maar mijn vader vertelde mij laatst dat dit leverproblemen en onvruchtbaarheid kan opleveren… En sindsdien heb ik online gelezen dat het menig vrouwen leven heeft gekost. Wel vaak van vrouwen die Penny Royal Olie innamen en niet zozeer het gedroogde blad. Nu zoek ik een betere optie en ben heeeeeel benieuwd naar het vervolg op dit blog onderwerp! Ik wacht met smart op maandag.

   • De Groene Vrouw

    Ik ben afgestudeerd op kruiden voor abortus & anticonceptie, en geloof me: er bestaat geen kruid dat veilig & effectief een zwangerschap kan voorkomen of afbreken… zeker in Nederland, waar je gewoon toegang hebt tot andere methodes die zekerder en veiliger zijn, is het eigenlijk niet verantwoord om kruiden als ‘maandelijkse’ optie te gebruiken als je geen baby wilt. Naar mijn bescheiden mening 😉

    • Alien

     Ben dan ook erg benieuwd naar je methodes! ?

    • Natalia

     Wil je daar een keer een blog aanwijden; abortus en anticonceptie? Want ja soms is de natuur toch sterker en is het gebeurt voor je het weet terwijl je echt geen baby wilt. Ik ben benieuwd naar de opties, liefst zo natuurlijk mogelijk maar wie weet bestaat het niet en wie weet wel en lees daar graag een blog over van jou haha.

     • De Groene Vrouw

      Nou ja, wat moet ik er meer over vertellen dan wat ik hierboven schreef? 😉
      Er is geen veilige en 100% effectieve ‘natuurlijke’ methode, anders hadden we dat 1000 jaar geleden al wel geweten. Echt, in Nederland heb je veiliger opties dan kruiden voor je anticonceptie (of als je onverhoopt een abortus nodig hebt)…