Neem je iets lekkers mee?

Neem je iets lekkers mee?

Neem je iets lekkers mee?

Eerlijk zeggen: wat komt er als eerste in je op als je denkt aan ‘iets lekkers’? Een mars, en zak chips, een pond drop? Ik beken – daar denk ik ook als eerste aan. Maar dat hóeft dus niet. Lekkers kan ook heus zonder idioot veel suiker.

Gisteren had ik een chagerijnige puber. Ze had de dag ervoor haar partijtje gevierd en er waren een paar van die brutale twaalfjarige giebelkoppen blijven slapen. Nou ja, slapen… nadat we ze hadden thuisgebracht, dook ik nog even snel de supermarkt in voor een pak roomboter en een doosje eieren. De inmiddels in de auto in slaap gevallen puber deed één oog open en murmelde: “Neem je wat lekkers mee?” Ik vroeg nog wat voor lekkers het dan moest zijn, maar daar kreeg ik al geen antwoord meer op. Dus aan mij de schone taak om iets te verzinnen én te kopen.

Als welwillende ouder doe ik dat dan natuurlijk, om de shitstorm aan chagerijn te ontlopen mijn lieve dochter een plezier te doen. Dus stond ik, zelf ook wat slaperig, met een doosje eieren in mijn hand voor het schap met ‘lekkers’. Het biologische schap weliswaar, maar toch. Het werden twee biologische snoepreepjes, één met noga en één met caramel (maar allebei met – biologische – suiker). Ze waren ongeveer de helft zo groot als een gewone reep en kostten samen minimaal €2,50. Maar dan kon ik mezelf wel wijsmaken dat er vast minder suiker in biologische reepjes zat dan in een mars of snickers.

 

Ander lekkers

Een half supermarktrondje later kwam ik langs het fruit. Dat hadden we nog, dus ik had niks nodig. Tot ik op een idee kwam. En ja hoor. Bij het luxe fruitschap, waar ik de vruchten bijna altijd te duur vond, hadden ze bakjes met frambozen. Toevallig het lievelingsfruit van mijn puber. En aangezien ze ‘lekkers’ niet nader gedefinieerd had, besloot ik de gok te nemen.

In een vlaag van burgerlijke opstandigheid (en in de vage hoop anderen op een idee te brengen) legde ik mijn caramelreepjes ín de luxe-fruit-koeling en ruilde ze in voor een bakje blozende frambozen. Ze kostten €2,50. Da’s ook toevallig.

Teruggekomen bij de auto zette ik me schrap voor de chagrijnige puber-uitbarsting die volgen zou. Wát, geen chocola, geen chips, niet eens een gevulde koek? Maar niets van dat alles. Puberkind was dankbaar. Dat ze een héél bakje frambozen mocht wegknagen zonder het met haar broertje te hoeven delen. Tah-dah: You just earned yourself a Fantastic Parent- Badge! 

 

Avondvierdaagse

Ik had nog niet zo lang geleden ook al zoiets geflikt. Tijdens de avondvierdaagse. Blijkbaar is het tegenweurdig traditie om je kind tijdens de vierdaagse zo vol mogelijk te proppen met allerhande snoep. Vooral tijdens de intocht op de laatste avond. Ik zag moeders die vrolijk hossend ronddansten met een t-shirt waar zakjes haribo opgespeld waren, vaders die een paraplu droegen met aan iedere balein een puntzak(!) gemengde snoepmix en kinderen met drie(!) spekkies-boeketten voor de bovenmenselijke prestatie van een paar kilometer lopen. Ik geloof dat wij niet eens zoveel snoep binnenharkten bij St. Maarten (voor de niet-noordhollanders: een kinderfeest op 11 november waarbij je langs de deuren gaat om te zingen in ruil voor snoep. Zeg maar Halloween maar dan op z’n kneuterig-hollands).

Anyhow, ik ging dat dus niet doen. Vier keer 5 kilometer lopen en dan het driedubbele aan calorieën naar binnen proppen van wat je hebt verbrand – zelfs voor iemand die niet in calorieën gelooft is dat een beetje gortig. Maar ik moest natuurlijk wel íets meenemen; en ik was on the go dus het moest iets zijn dat ik in een willekeurige supermarkt kon krijgen. Bij de plaatselijke appie hadden ze een redelijk goed gesorteerde fruitafdeling. Drie bakjes: bosbessen, frambozen en iets dat ananasaardbeien heette (kleine witte aardbeitjes). Dúúr ja – maar niet duurder dan drie spekkiesboeketten stel ik mij zo voor.

Bij de inpakbalie hadden ze leuk inpakpapier waar ik een puntzak van vouwde. Vlak voor de intocht mikte ik daar de bosbessen, aardbeitjes en frambozen in (in die volgorde, vanwege de squishfactor) en met knikkende knieën wachtte ik de kinderschare op. En jawel! Victorie! Niet alleen werd het minifruit geaccepteerd, maar zelfs met open armen ontvangen. Ik was de held van mijn dochter én van minimaal 5 ouders die meeliepen en die het een geniaal idee vonden (Hoe kom je erop! En die kleine aardbeitjes! Ge-wel-dig!). Dingdingdingding! 10.000 extra Fantastic Parent-credits.

 

Moraal

De moraal van het verhaal. Als je toch al geld ging uitgeven aan iets lekkers, kan dat ook best heus iets gezonds lekkers zijn. Want hè. Negen van de tien keer vinden ze dat ook prima, en de frambozen en bosbessen van tegenwoordig zijn zo zoet dat ze best kunnen doorgaan voor snoepjes. Af en toe een bijzonder fruit erbij dat ze anders nooit krijgen en voilá: je bent de held van de dag. En stiekem heb je ze een handvol suikerklontjes bespaard en nog wat vitaminen toegevoegd ook – wat wil je nog meer?

 

De vraag van vandaag:
Wat geef jij graag voor ‘lekkers’?
Vertel het ons in de reacties!

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (19)

 • Mieke

  Mijn zoon krijgt hier op Kreta in plaats van de eeuwige cola een drankje van ijsblokjes uit een soort van blender met daarbij fruit als watermeloen, appel of perzik. Wel nog met een bolletje ijs er door.
  Hij is er gek op!

 • Madeleine

  Zoonlief is inmiddels puber af, maar vroeger met de kinderfeestjes gingen we altijd naar de speeltuin (jarig in juni) Daar hebben ze een grote picknicktafel onder aan de grote glijbaan.
  Daar zat ik dan altijd met een bak met stukken komkommer, cherrytomaatjes en stukjes “een-haps-wortels” Werd prima geaccepteerd door alle kinderen. Is snoepen en dorst lessen tegelijk. :-) Tegenwoordig snoept de raw cacao met zoet fruit en noten heerlijk weg.

 • Pieke

  het ‘lekkers’ bij de avondvierdaagse hebben wij vervangen door een Donald Duck aan een touwtje voor om hun nek. Het eerste jaar was dochter niet blij, nu kijkt ze er naar uit en wordt ze erom benijd door haar klasgenoten.

 • Laura

  Jaaaa echt zo’n goed Idee!!

  Ik had pas het zelfde in de plaatselijke natuurwinkel.
  Bij binnenkomst liggen de blauwe bessen en vaak vond ik ze te duur en loop ook door.
  Om vervolgens vlakbij de kassa een lovechock in mijn kar te gooien.
  Huh???? Dus vanaf toen ging ik mezelf blij maken met lekkers van de fruit afdeling.

  De volgende keer dat ik de winkel in liep met twee kleuters die ok iets lekker begonnen te zeuren zuchte ik al bijna vermoeid: ‘neehee we gaan alleen boodschappen doen, geen snoep kopen’ toen mijn blik op de koelvitrine met bessen en druiven viel.
  Ik zei: ‘ja hoor, hier mogen jullie iets lekkers uitkiezen!’

  Na het boodschappen doen zaten ze tevreden in de bakfiets, de een smulde bosbranden en de ander frambozen. En mama ook blij.
  Want zelfs dat eco snoep is vaak toch ook gewoon snoep…

 • Ramona

  Leuk stukje! Mijn zoontje van drie maan ik heel blij met bosbessen, frambozen, aardbeien en ander fruit en ik hoop dat dat nog even zo blijft:). Zelf plukken en daarna opeten is ook leuk, de aardbeien zijn inmiddels zo goed als op, maar we we vinden nog iedere dag een paar frambozen aan de struik. En als je een pluktuin in de buurt hebt dan is dat ook een aanrader!

 • Veerle

  (Water) meloen, gedroogde mango, aardbeien, frambozen, bananenijsje (halve banaan op stokje id vriezer…)

 • Angeliek

  Jaah, wat een herkenbaar verhaal! -Heb me ook blauw geergerd aan 4daagse met kids die alleen maar bezig ware in elkaars snoepzakjes te duiken.. Wij hadden weinig bij, ze kon de ‘bloemetjeslimo’ lekker voor zichzelf houden, niemand lustte water met vlierbloesem. Vanavond stond ze er op(8) een ‘SMOOFIE” te maken van het last minute fruit van de groenteboer (4 euro, plm 1,25 kg, ga nog ‘s laat langs!), helemaal trots op zich zelf. Yes!
  iedere keer weer verbaasd over wat men denkt dat zó moet, terwijl het vrijwel altijd anders blijkt te kunnen.
  Iemand trouwens al eens snoepleertjes gemaakt?– ook een goed alternatief, mits met een minimum aan zoetstof.

  • Angeliek

   fruitleertjes dus…; p

 • Karin

  Waar ik mijn (bijna) puber ongelofelijk blij mee maak:
  – Hollandse nieuwe (haar snack na een dag op de manege)
  – olijven
  – paprika-reepjes
  – oude kaas

  Ze is laatst naar een feestje in een al-you-can-eat pretpark (gruwel) vertrokken in juichstemming, omdat ze zomaar een heel bakje olijven mee kreeg, een zakje paprika reepjes en een paar bruine broodjes met oude kaas en basilicumpesto. Inderdaad, die verrassing van zomaar een heel bakje olijven voor haarzelf deed het m helemaal.

 • Suuz

  Ik geef graag iets wat de ander lekker vindt. Bij ons thuis zijn de aardbeien favoriet, mét slagroom (gezoet met een vleugje honing of kokosbloesemsuiker).

 • Danielle

  Whaha, geweldig stuk weer. Die achterlijke mensen met d’r Haribo, aaaahhhhh! Of bij de bloemist, slager of drogisterij, lust ze een spekkie/lolly? Ehhh nee, bedankt!
  Ons kind wordt heel blij van dadels en gedroogde abrikozen of rozijntjes en cranberries. Maar ook voor vers fruit kan je haar wakker maken! Gelukkig!

 • Anneke

  Hier doe ik ze een groot plezier met ijs en wel gemaakt van een doos diepvries aardbeien met 2 of 3 appels en was geperst sap of water, dit in de blender, lekker schep ijs. ook watermeloen vinden ze er g lekker.
  Zelf vind ik bosbessen en frambozen net snoepjes, de kinderen delen dit niet met mij (o wat vervelend 😉 )

 • Rianne

  Ik woon sinds 2jaar in een dorp in noord holland. 11november zit ik bij de deur.
  Als experiment heb ik een bak met appeltjes en manderijntjes en een bak met chocolaatjes (Ze mogen van mij uit elke bak 1 pakken)
  Tot mijn grote plezier zijn er een aantal kinderen die met een grote grijns een mooie appel uitzoeken. Er was zelfs een jongetje die de appel trots aan zn moeder liet zien, kijk mama een appel (waarop moeders volschoot, trots op dr spruit) :-)
  Merendeel wilde toch een chocolaatje maar die paar blij met het fruit maakte mijn avond goed.

 • Eerlijk is eerlijk, onze kleinkinderen gaan nog steeds uit hun dak bij snoeptraktaties, maar een aantal van hen wordt inmiddels ook heel gelukkig van nootjes, garnaaltjes, gebakken vis op woensdag en bijzonder( duur dus, maar ja….) fruit. Er is dus hoop!

 • Janine

  Bij iets lekkers denk jij aan mars??? Ben ik weer een illusie armer 😉 Ik zelf, geconditioneerd als ik ben, denk bij iets lekkers aan een fruittaartje of zo iets. De kids zijn blij met watermeloen op een warme dag, of ananas.

  • De Groene Vrouw

   Ik denk er wel aan, maar de laatste keer dat ik er daadwerkelijk 1 at was in 2008 denk ik 😉

 • Denise

  Haha, weer een mooi stuk! Hou van je humor! Ik heb afgelopen week een paar x een gezonde Yoki gemaakt, karnemelk in de blender en diepvriesfruit erbij (een x mango en de dag erna aardbeien) en 2 rijpe bananen. Was echt lekker! De rest van het mengseltje heb ik in de ijsmachine gedaan, die draait er dan in een half uurtje lekker schepijs van. Dat viel nog meer in de smaak dan de Yoki, de peuter, puber en man des huizes vonden het allemaal heerlijk. Wil deze week wat nieuwe smaakjes gaan uitproberen , zoeten met dadels bijvoorbeeld. Gewoon rijpe banaan in plakjes invriezen en dan in de blender is mijn favoriet. En het is maandag dus weer een mooi moment om te beginnen met in ieder geval 4 weken suikervrij. Dus ik ga zeker gezonde energierepen maken met kokosvet, noten,dadels en rozijnen.

 • Favoriet: Een bakje met een zelf gemaakte snackmix: gedroogd fruit, verschillende nootjes, Vivani 92% chocolade (gezoet met kokosbloesemsuiker) of ijsjes gemaakt van banaan of in de ijsmachine! :)

  Verder: zelfgebakken koekjes/muffins/cake, vers fruit inderdaad, stukjes (lever)worst, blokjes rauwe kaas, of verantwoord gemaakte snoeprepen.