100% Natuurlijk

Mijn belofte aan jou

Misschien lees je het blog al jaren, misschien ken je me niet. In het kort heb ik al bijna 20 jaar ervaring een een serie opleidingen op het gebied van fytotherapie (kruidengeneeskunde), aromatherapie, voeding & gezondheid en darmfloratherapie. Met die kennis kies ik de producten die je in de webwinkel ziet staan met veel zorg uit.

Ik ben niet gebonden aan specifieke merken, maar kies precies die producten waar ik 100% achter kan staan. Soms is dat maar één product van één merk, soms doet een merk meerdere dingen goed en heb ik een aantal producten uitgekozen. Dit zijn mijn beloftes aan jou, die gelden voor alle producten in de shop:

Supplementen uit echte voeding

✓ Zoveel mogelijk uit echte voeding (of een specifiek gekozen werkzame vorm)
✓ Geen rotzooi (zoals suiker, smaakstoffen of onnodige toevoegingen)
✓ Een hoge zuiverheid en kwaliteit
✓ Gemaakt met respect voor mens, dier & aarde
✓ Samengesteld voor optimale werkzaamheid

Alleen als een supplement hier aan voldoet, neem ik het op in het assortiment. Ik heb - in tegenstelling tot veel andere aanbieders - veel diepgaande kennis opgebouwd tijdens opleidingen en in mijn praktijk. We kunnen je dus altijd goed adviseren over welk supplement je nodig hebt. Twijfel je of heb je meer informatie nodig over een product? We mogen vanuit de Nederlandse wetgeving online niet alles zeggen over de werkzaamheid of toepassing van de supplementen, maar als je contact met ons opneemt helpen we je graag verder!

Natuurlijke verzorgingsproducten

Voor onze merken verzorgingssproducten is de keuze voor kwaliteit natuurlijk even streng.. Net zoals bij de supplementen en de handgemaakte producten kiezen we enkel voor:

✓ 100% natuurlijke verzorging; geen fake 'natural' label of greenwashing maar echt helemaal natuurlijk
✓ Clean label: geen onnodige bestanddelen of goedkope vulmiddelen
✓ Gemaakt met respect voor mens, dier & aarde (en uiteraard nooit op dieren getest)
✓ Met een goede samenstelling en ingrediënten van hoge kwaliteit
✓ Geen overdreven of synthetische geuren - en vaak zelfs helemaal vrij van etherische oliën en parfumstoffen
✓ Geen fairydusting of greenwashing (de fabrikant gebruikt dan een minieme, niet-werkzame hoeveelheid van bepaalde stoffen zodat ze dit op het etiket kunt vermelden)

Vanuit onze passie en beroep hebben we al veel verzorgingsproducten getest. Maar eerlijk is eerlijk: het merendeel van de echt biologische / natuurlijke verzorging werkt voor geen meter. Het ruikt niet lekker (of juist veel te sterk) of het doet niet wat het moet doen. Zit je alsnog met stinkende oksels of vet haar... toch kan het wél! We zijn dan ook heel blij met de door ons gekozen merken die een heerlijke kwaliteit leveren en producten die wél echt hun werk doen. Om blij van te worden!

Onze handgemaakte verzorgingsproducten

Tijdens mijn opleiding kruidengeneeskunde heb ik geleerd hoe je een goede, natuurlijke zalf kunt samenstellen. De planten en de producten die je ervan kunt maken zijn heel krachtig, als je ze maar op de juiste manier verwerkt. Zelf heb ik altijd verbaasd gestaan over de kracht die huist in eenvoud. Een zalf hoeft maar uit twee of drie (olie, was, kruiden) ingrediënten te bestaan, een crème maar uit drie (olie, water, emulgator). Toch zijn de producten die je in de winkel koopt, overdreven ingewikkeld. Hele ingrediëntenlijsten moeten ons laten denken dat we een superchique product kopen en de prijs suggereert dat we blij moeten zijn met aangelengde olie of zalf waar dan toch weer paraffine in blijkt te zitten...

Tussen al die producten miste ik juist die krachtige eenvoud. Waarom zou een zalf maar 10% van de werkzame planten bevatten, en niet gewoon 100%? Dus ben ik deze producten zelf maar gaan maken. Voor mij en mijn kinderen, toen voor de buurvrouw, een vriendinnetje en uiteindelijk ‘in het groot’. De producten van De Groene Vrouw worden met veel kennis en liefde met de hand gemaakt in kleine oplages. Zo weet je altijd dat je een vers product in handen hebt!

Bij het maken van onze producten gaan we uit van een aantal belangrijke principes:

Respect voor Mens & Mileu

Inmiddels heeft bijna ieder bedrijf dit op de site staan. Het is al bijna een nietszeggende term geworden, net als 'Duurzaam'. Wat ik versta onder deze termen is dat ik mijn producten produceer met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Zo zijn we onlangs overgestapt van aluminium tubes (die slechts éénmaal gebruikt konden worden) naar platte blikjes. Het productieproces van de blikjes is niet alleen milieuvriendelijker dan dat van de tubes, ze zijn ook herbruikbaar. Bovendien passen ze zonder moeite door de brievenbus, wat betekent dat er minder CO2 verspild wordt met het vervoer - en je betaalt minder verzendkosten!

Verder kies ik ervoor om bepaalde ingrediënten niet te gebruiken, omdat ze van bronnen komen waarbij mensen of het milieu uitgebuit wordt. Dat vind ik niet acceptabel en dus kies ik ervoor om deze ingrediënten buiten mijn producten te houden, hoe geweldig ze misschien ook zijn. Om dezelfde reden bestel ik enkel grondstoffen in Europa en beperk ik het gebruik van 'tropische' ingrediënten zoveel mogelijk. Waar het kan kies ik voor biologisch, maar in elk geval zijn de ingrediënten altijd ethisch geproduceerd.

Keep it Simple, Sweetie!

We maken de dingen niet moeilijker dan ze zijn. De producten hebben dan ook bij voorkeur niet meer dan 5 ingrediënten (vaak ook minder). Oude principes die al jaren of zelfs eeuwen hun werkzaamheid bewezen hebben, hoef je niet per se te veranderen. Een eenvoudige, pure Calendula-zalf met bijenwas en Lavendelolie is van zichzelf al zo'n goed product, daar hoef je echt niets aan toe te voegen!

No fairydusting, no greenwashing!

Dat er steeds meer vraag is naar natuurlijke verzorgingsproducten is natuurlijk prima. Maar goede ingrediënten kosten geld. Bij goedkope (en soms zelfs bij duurdere) producten van grote merken wordt daarom vaak gebruik gemaakt van fairydusting of greenwashing.

Fairydusting is het toevoegen van een minimale hoeveelheid van een plantenstof, zodat je deze op het etiket kunt vermelden. Er zit dan bijvoorbeeld maar 10% Calendula (Goudsbloem)-olie in een zalf. Ik vind dat onzin. Van geneeskrachtige plantenstoffen heb je namelijk een bepaalde hoeveelheid nodig om effect te zien. Onze Calendula-zalf is dus gemaakt van 90% Calendula-olie; de rest is bijenwas en Lavendelolie. Hartstikke puur - en daarom ook een krachtige werking!  

Greenwashing betekent dat er een paar natuurlijke ingrediënten worden toegevoegd aan een verder onnatuurlijk product, zodat het natuurlijk lijkt. Dit is zo sneu dat ik er verder niet eens woorden aan vuil ga maken. Puh!

Eerlijke producten, eerlijke prijs

Als je zelf producten maakt, is één van de moeilijkste onderdelen het bedenken van de prijs. Daar heb ik heel wat uren op zitten peinzen! Ik vind het belangrijk dat goede producten niet alleen beschikbaar zijn voor de 'happy few' met een dikke portemonnee; daarom probeer ik de prijzen betaalbaar te houden. Dat je als ambachtelijk, handgemaakt natuurmerk veel meer zou kunnen vragen (gezien de prijzen van een aantal concurrenten), vind ik niet zo interessant. 

Natuurlijk heeft een blikje billenbalsem van De Groene Vrouw een hogere prijs dan een pot zinkzalf van de voordeeldrogist. En ook een hogere prijs dan een tube biologische zalf van een groot groen merk. Dat is logisch, want de eerste werkt met goedkope synthetische vulmiddelen en de tweede produceert in gigantische hoeveelheden. Onze producten worden in kleine oplages met de hand gemaakt, en dus vind je in ieder blikje niet alleen kennis en werkzame kruiden, maar ook een flinke dosis handgemaakte liefde. 

Uit de achtertuin

Op ieder werelddeel groeien planten die bruikbaar zijn voor allerhande klachten. Exotische ingrediënten zijn leuk en spannend, en soms gebruiken we ze ook. Maar er is niets dat je per se van ver moet halen om een goed product te maken; ook in je eigen achtertuin groeien waardevolle planten. Helaas heb ik, anders dan je zou verwachten, niet zulke groene vingers. Alle kruiden en preparaten koop ik daarom in bij gerenommeerde leveranciers. Dit geldt ook voor alle basisoliën en etherische oliën.

Een aantal ingrediënten maken we ze zelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Vogelmuur-olie (in het product Kalm!) en de Smeerwortel-olie (in de producten Balsem! en Boem!). We laten sommige planten bioloigisch kweken, en verzamelen andere op plekken waar ze in grote getalen groeien. Daarbij laten we altijd het grootste gedeelte van de populatie staan, zodat de planten zich weer kunnen vermeerderen. Dat betekent voor onze producten: op gewoon op! Het komt voor dat de voorraad sneller opgaat dan verwacht. Dat is heel jammer, maar we zullen dan toch echt even moeten wachten tot de planten weer gegroeid zijn en klaar voor de oogst! Eigenlijk kun je onze producten dus zien als seizoensproduct...

Biologisch

Als het even kan. De meeste mensen eten niet 100% biologisch. Sommige producten zijn nu eenmaal te duur om bio te kopen, of de biologische versie is niet goed verkrijgbaar. Je maakt dan een afweging. Zo is het bij de producten van De Groene Vrouw ook. Als ik alle ingrediënten biologisch zoud inkopen, zou de kostprijs van de producten veel te hoog worden. Ze zouden dan alleen betaalbaar zijn voor de hogere inkomens, en dat wil ik niet. Bovendien zijn niet alle ingrediënten biologisch verkrijgbaar.

Daarom heb ik ervoor gekozen om vooral de producten waarvan het er écht toe doet, biologisch in te kopen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de citrusoliën, omdat zij door persing worden verkregen. Daarbij is de kans dat er pesticiden-residuen meekomen, veel groter dan bij oliën die gedestilleerd worden met stoom. Ook de oliën die we zelf maken worden getrokken in biologische olijfolie. 

Bijenwas en lanoline zijn niet biologisch verkrijgbaar in Europa, of zo duur dat ze de prijs van de producten te veel zouden opdrijven. We kiezen daarom voor residuegeteste bijenwas en lanoline. Die worden getest op het achterblijven van pesticide-residuen, en pas vrijgegeven als er geen sporen meer inzitten van eventuele bestrijdingsmiddelen. Wist je dat mensen die allergisch zijn voor één van deze ingrediënten, vaak alleen allergisch zijn voor de pesticiden die erin zijn achtergebleven? Daarom kunnen deze mensen vaak wél tegen de residue-geteste versie! Wil je liever alleen biologische ingrediënten, of wil je bijvoorbeeld een veganistische zalf? Dat kan! Neem contact op voor de mogelijkheden.

Met liefde gemaakt

Klinkt simpel, maar dat is het niet. Ik maak de producten niet meer allemaal zelf: ze zijn handgemaakt, maar het zijn niet per se mijn handen meer die ze maken. Gelukkig heb ik tegenwoordig een Roerheks die de producten met liefde voor je maakt!

Maar wie het product ook verwarmt, roert en uitgiet: we maken ze alleen als we lekker in ons vel zitten. We zijn geen fabriek, we zijn mensen. Zonder zweverig te willen overkomen, ben ik ervan overtuigd dat het de kwaliteit van de producten ten goede komt als we ze in alle rust maken. Met liefde van ons, speciaal voor jou!

De Groene vrouw - Eigenwijs in Darmflora, Voeding & Gezondheid | Disclaimer | Privacy- & Cookiebeleid| Algemene Voorwaarden |