Paasgebeuren

Paasgebeuren

paasei

Het Paasgebeuren, ik geloof dat wij het maar overslaan dit jaar. Mijn dochter is bij opa&oma, en ik stuur man en zoon uit logeren zodat ik even een paar broodnodige dagen voor mezelf heb. Ik moest geloof ik nog afstuderen. Maar ik ken jullie: jullie zitten vast met de hele familie aan het Paasontbijt. Stelletje gezelligerds 😉

De winkels liggen weer vol chocola, gesuikerde paasbroden en andere sterk bewerkte zoetigheid. Hoe hou je de Paasdagen naast gezellig ook een beetje gezond?

 

Lekker verven

Om te beginnen zou ik, als ik dit jaar eieren zou verstoppen, zorgen voor natuurlijk gekleurde eieren. Geen chemische troep die misschien doorlekt naar het eetbare gedeelte dat je verplicht toch maar opeet, want zonde. Met natuurlijke producten (lees: voedingsmiddelen) kun je ook prima een ei verven.

Je neemt:

  • zoveel bakjes water als je kleuren wilt
  • Geel> uienschillen van ca. 4 uien OF 2 eetlepels kerrie
  • Blauw > 1 pakje diepvriesbosbessen
  • Paars > 1/4 rode kool
  • Rood > 1/2 pakje cranberries
  • Oranje > Paprikapoeder
  • Groen > een paar bladen boerenkool, gesneden
  • Roze > 2 bietjes, geraspt
  • Sepia > 0,5 liter sterke koffie
  • Azijn
  • Zout

 

Je doet:

  • Ik zou zelf de eieren aan twee kanten inprikken met een spijker, uitblazen en alleen de schalen verven. Voordelen: je kunt ze bewaren en volgend jaar opnieuw gebruiken, én je kunt de eieren zelf gebruiken voor iets nuttigs zoals quiche (in plaats van verplicht hardgekookte eieren eten tot je kotst).
  • Als je écht creatief wilt doen, bind je bladeren om de eieren heen. Dat geeft een mooi effect 😀
  • Er zijn koude en warme methoden. Beide geven ze een ander kleureffect; de koude methode duurt iets langer en geeft meestal lichtere kleuren
  • Doe in iedere pan 2 eetlepels azijn en 2 eetlepels zout
  • Voeg de ‘kleurstoffen’ toe (sommige moet je even kneuzen of stampen om de kleur goed los te krijgen) en de eieren. Kook indien gewenst. Laat afkoelen in de bakjes, zorg dat de eieren goed onder staan.
  • Klaar

 

Om op te vreten

Omdat heel internet volstaat met deze recepten en ik jullie ook graag iets origineels wil geven, hier nog een gerecht dat je kunt maken met de uitgeblazen eieren.

Je neemt:

  • 6 uitgeblazen eieren
  • 1 kop groenten (ik kan boerenkool aanbevelen)
  • klont roomboter
  • 1/2 kop ham of spekjes
  • 1/2 kop Gruyère (of een kaas die je wel lust)
  • een half tonnetje room (slagroom of crème fraîche)
  • zout & peper, nootmuskaat

Of de zoete variant:

  • 6 uitgeblazen eieren
  • 1 kop gedroogde vruchten
  • klont roomboter
  • een half tonnetje slagroom
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel vanillepoeder
  • een snufje zout

Je doet:

  • Kluts de eieren
  • Bak de groenten&ham of de gedroogde vruchten in de roomboter
  • Gooi dit samen met de kaas / danwel kaneel&vanille, en natuurlijk het zout/kruiden door het eiermengsel
  • Vet een muffinblik in (met roomboter. Als je bakspray gebruikt mag je hier niet meer meelezen)
  • Schep ieder vormpje voor 1/3 vol en bak gedurende een minuut of 20 op 175C.

 

Zo. Nu heb je de tools; nou hup, ga gezellig doen! Kan ik tenminste even rustig werken hier 😉

 

De vraag van vandaag:
Wat eten jullie met Pasen?
Vertel het ons in de reacties!

 

 

 

 

 

– eieren natuurlijk verven

– eiersalade

– vruchtbaarheid > zaden, granaatappels

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (8)

  • Olivia

    Wij eten chocoladeeitjes gezoet met stevia (die we zelf mogen zoeken in de tuin van oma) en ‘s avonds een waar vreetfestijn :) (maar niks overdadigs hoor, gewoon lekker en gezellig samen eten).

  • Dagmar

    Morgen heeft dochter paaslunch op de peuterspeelzaal. En of we (de ouders dus) dan allemaal wat mee willen nemen. Ik denk dat het zuurdesemboterhammen in eivorm gesneden worden, met een laag roomboter en dun gesneden mango als beleg.

  • Kniepertie

    Euh, mag ‘k wel blijven meelezen bij gebruik van een siliconenmuffinvorm 😉
    Suc6 met afstuderen

    • De Groene Vrouw

      Ja hoor, die gebruik ik zelf ook 😉
      Een mens kan nu eenmaal niet alles, en ik heb nog niemand horen gillen dat je van siliconen doodgaat, dus…

  • Jojo

    Zelfgemaakte paasbrood van zuurdesem. Om hem smeuig te krijgen gebruik ik een beetje roggemeel door de speltmeel en de spijs maak ik van amandelschaafsel en witte rozijnen.
    Dit brood bevat behalve roggemeel, speltmeel, gedroogd fruit en noten dus helemaal niets.

    Ik heb ook al ‘snoepjes’ gemaakt van gepureerd fruit en gelatine. Leuke paasvormpjes gekocht en het daarin hard laten worden.

    • De Groene Vrouw

      Lekker :-)
      Tot dat paasbrood laat ik mezelf misschien ook nog wel verleiden…

  • Evelien

    haha, moet wel lachen om je blog.

    Enne nee wij zitten dit jaar niet bij familie, maar gaan lekker ons eigen gang. Manlief moet tussen de bedrijven door werken. Er staat een smaak van de streek markt op de planning (in de Keistad) en zondagochtend mag manlief mee spelen in een toneelstuk in de kerk.
    En zoonlief huppelt gewoon lekker mee. Hier gelukkig geen verplichtingen.

    Het enige wat we in huis hebben zijn chocolade (pure) eitjes.

    Succes met afstuderen.

    oja wij eten gewoon normaal.

  • Ierdwyfke

    Kan ik heel kort over zijn;
    Pasen, kerst en al die overige Vreetdagen (zoals ik ze noem), ik boycot ze.
    Ik doe er niet aan mee.
    1. onnodig veel eten verdwijnt nadien in de groencontainer
    2. nooit last van je darmen gehad na die dagen?
    3. het eeuwige gezeik; ‘morgen ga ik weer diëten’, ‘ik ben wel 10kg aangekomen’, etc… etc…

    Mijn vreetdagen zijn niet anders dan andere dagen, het zijn de mensen om je heen die de gezelligheid maken.
    Klaar…