Parasolzwam

Parasolzwam

Parasolzwam1

Ik wist het niet. Ik zit tenslotte meer in de kruiden dan in de paddo’s. Ik vind ze zelfs een beetje eng. Maar toch zijn er een paar die heel goed eetbaar zijn – als je maar weet wat je doet.

Gisteravond kwam ik aan bij mijn vriendin Gonnie van Elteren van de kruidenopleiding Herba Sanitas (overigens één van de beste opleidingen die je kunt doen op dit gebied in Nederland – jammergenoeg zitten ze voor dit jaar al vol). Direct toen ik binnenkwam zag ik hem al liggen: een enorme paddestoel. Nee maar echt: een centimeter of 25 doorsnee (en ze kunnen nog groter).
Parasolzwam2Leuk voor haar leerlingen om te laten zien, dacht ik nog. Maar nee: “Dit is je ontbijt voor morgenochtend!” Ok… nu kende ik wel het eekhoorntjesbrood en de kastanjeboleet, maar van deze Parasolzwam (Macrolepotia procera) had ik persoonlijk nog nooit gehoord. “Ja hoor! Net biefstuk uit het bos!” riep een vrolijke Gonnie. En toen zijn we gaan kletsen en ben ik het hele ding weer vergeten.

En nu ligt hij hier, rijk te wezen aan eiwitten, zink en een hele rij aan mineralen. Dit is wat we ervan gaan maken:

 

Parasolpasta

  • 1 flinke parasolzwam
  • 1 uitje
  • 1 teen knoflook
  • een handje gehakte peterselie
  • een beetje thijm
  • een eetlepel roomboter
  • een pakje ongezoete slagroom
  • twee eetlepels verse geitenkaas
  • zout en peper naar smaak

Je doet:

  • Je snijdt de parasolzwam in blokjes
  • fruit ondertussen het uitje in de roomboter
  • paddestoel erbij
  • even opbakken, dan knoflook en kruiden erbij
  • op het laatst de slagroom en geitenkaas
  • klaar!

Dit kan natuurlijk ook met zoete aardappel, witte bonen of pastinaak in plaats van pasta. Hij is ook heerlijk in een omeletje, zegt Gonnie. En zoals je begrijpt: pluk alleen parasolzwammen als je zeker weet hoe ze eruit zien. Op elkaar lijkende paddestoelen zijn tenslotte nature’s cure for stupidity… 😉

 

De vraag van vandaag:
Eet jij wel eens paddestoelen?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (2)

  • Antoinette

    Ik ben gisteren nog naar het bos geweest en heb 2 grote parasol zwammen geplukt.
    Belangrijk s dat de wam van een lange steel komt, zeggen de mensen die ze vaal plukken.
    Ik ben nu aan het zoeken naar diverse recepten.

  • Nele

    Haha, wat grappig! Vandaag heb ik bij Gonnie de andere helft van die Parasolzwam opgegeten in een heerlijke herfstsoep. Toeval :-) En overheerlijk!