Pimp je koffie

Pimp je koffie

Cappuccino

Kijk. Ik ben er niet vóór om koffie te drinken. Cafeïne heeft geen gunstige invloed op je lichaam en met name je bijnieren worden flink aangespoord om adrenaline en cortisol aan te maken. Deze hormonen zijn in bepaalde situaties nuttig (als je moet rennen voor een sabeltandtijger ofzo), maar in ons moderne leven overdrijven we vaak nogal met het aantal aanmaakmomenten op een dag. Die koffie hebben we daar niet voor nodig.

Tegelijkertijd besef ik dat het laten staan van koffie als één van de moeilijkste opgaven gezien wordt door veel mensen, misschien nog wel moeilijker dan suiker of brood. En, toegegeven, zelf drink ik ook regelmatig een kopje. Dat hoeft ook helemaal niet zo’n probleem te zijn; hoeveel argumenten er ook zijn om géén koffie te drinken, het merendeel van de mensen drinkt één of meerdere koppen per dag en er is nog geen enkel geval van overlijden-door-koffie vastgelegd in de literatuur.

Voor mij is het toverwoord: matigheid. Ja haha, dat geldt natuurlijk voor alles, maar bij koffie hebben veel mensen de gewoonte om er sloten van te drinken. Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar ik heb vanochtend een hele pot gezet (1 liter), en toen ik rond 12.30 zelf een kopje wilde, was hij al leeg. Conclusie: manlief heeft vanochtend 5 koppen koffie gedronken en 0 glazen water. Zucht.

Zelf drink ik alleen ‘s middags koffie. Cafeïne geeft een piek-dal-effect: eerst een energiepiek en daarna een -dal, waarin je je moe voelt en zin krijgt in meer koffie (of in snelle suikers). Als ik ‘s ochtends al begin met koffie, kun je me rond een uur of 15 gewoon opvegen. Als je ‘s ochtends niet op gang komt zonder koffie, raad ik je sterk aan te stoppen en de oorzaak te zoeken van je vermoeidheid.

 

Lékkere koffie

Ik ben een sucker voor lekkere koffie. Zo van die luxe koffiezaakjescappucino met een mooi figuurtje erin geboetseerd, waar een stel überhippe barista’s dan heel moeilijk over gedaan hebben. Maar thuis neem ik echt niet de moeite om zo’n hele espressomachine aan te schaffen (heb ik trouwens het geld niet voor ook); wij zetten koffie met een filter. Lekkere koffie – al is het dus wel makkelijker om er sloten van te drinken.

Mijn truc om die gewoonte te breken: maak luxe koffie voor jezelf. En drink daar dan 1-2 kopjes per dag van, terwijl je ervan geniet. Voor de rest kun je water drinken, of thee. Een goede stevige kruidenthee geeft je dezelfde kick als koffie, en je wordt er minder sloom van.

Luxe koffie betekent bij slechte koffieketens (yes, Starbucks, I’m talking about you) geheid een suikerige siroop. Maar dat hoeft niet! Bij je luxe thuiskoffie heb je dit zelf in de hand. Je kunt dus ook gewone kruiden gebruiken… wedden dat dat lekkerder is dan zo’n mierzoete smaakstoffensiroop?

 

Koffiekruiden

Je kunt vrijwel ieder kruid toevoegen aan je koffie. Maar niet alles is lekker. Deze zijn dat wel:

 • Kaneel (met stip op 1)
 • Vanille (als poeder, bv van Sonnentor)
 • Gember (vers of gedroogd)
 • Cardamon
 • Koriander (zaad)
 • Anijs
 • Nootmuskaat
 • Piment
 • Kruidnagel

Je kunt 1-2 theelepels van deze kruiden toevoegen aan een pot koffie. Het makkelijkst is het om dat te doen vóór het zetten: voeg ze toe aan je koffiefilter, espressohouder of, desnoods, je hervulbare senseo-filter.

 

De vraag van vandaag:
Drink jij koffie uit vrije wil of uit gewoonte?
Deel je antwoord in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (22)

 • Irene

  Ik heb sinds kort heerlijke kruiden gevonden; coffee spices van Seelen Gewurze standaard in mijn tas nu!

 • Astrid Roest

  Cafeïne wordt eruit gehaald door een chemisch proces of door waterstof. Ik koop altijd de biologische cafeïnevrije koffie die met waterstof gescheiden is. Wel duur, maar heerlijk. Het enige wat er niet goed is aan koffie is de oxaalzuur. En oxalaten binden zich aan calcium. Dus niet bevorderlijk voor je botten. Beter stoppen met koffie, maar ik kan het ook niet. Ik ben gestopt met roken, drinken, suikers (ook geen zoete vruchten, geen honing, geen ahornsiroop, agave, dadels, etc), maar stoppen met koffie…….Maar ja, ik heb wel beginnende osteoporose.

  • De Groene Vrouw

   Oh, interessant! Staat dat erop, dat het gedaan is met waterstof?

 • Nicole

  Koffie, jaaa! Maar inderdaad, alleen lekkere koffie, een paar keer per week en alleen ‘s middags. En dan het liefst met sojamelk en een lekker smaakje (hazelnoot of pistache) :)

  Heb je trouwens nog een goed alternatief voor (koud) water, nu we weer richting herfst/winter gaan, behalve warm water of thee? :)

  • Margo Mustert

   Een warm appel-kaneel drankje! Heerlijk.
   Je gooit de appel in de blender met water (eventueel wat soya/amandel melk om het romiger te maken) en kookt dit daarna in een pannetje. Vervolgens kaneel erbij. Nom nom.

 • Ik drink m’n biologische caffeinevrije koffie met zelfgemaakte kokosmelk en stevia zoetjes.
  Echt een traktatie!

  • Maar wordt er bij het cafeïnevrij maken van koffie niet een berg rotzooi gebruikt? Die wordt er wel weer uitgespoeld maar dat zit me toch niet lekker (milieutechnisch).

   • De Groene Vrouw

    Ja, ik las er ook dingen over. Ben er nog niet helemaal uit, wil me er nog wat meer in verdiepen… in de tussentijd lijkt me zo nu en dan een kop cafeïnevrij me niet zo’n enorm probleem, maar wel goed om even in de gaten te houden…

 • Buikgevoel

  Hoi, logisch ja, je post. Mijn favoriet is kardamom. Maar ik vroeg me af waarom je specifiek filterkoffie noemt, is dat beter dan bijvoorbeeld doorduwkan (mijn favo-methode) of een Italiaanse Moka Express?

  • De Groene Vrouw

   Nee hoor, ik bedoelde hem eigenlijk als in tegenstelling tot Senseo en Nespresso-achtige bla. Want daar kun je niks aan toevoegen 😉

 • Suuz

  Ik drink momenteel helemaal geen koffie meer. Hier voor dronk ik 1 flinke mok zelf gemaakte cappuccino van biologische espresso (jum jum). Zo af en toe mis ik het.
  Ik vroeg me af; bij veel voedingsmiddelen zijn er processen (zoals fermentatie) om de nadelen te verminderen., is Kopi Luwak koffie misschien gezonder dan gewone koffie?

  • De Groene Vrouw

   Leuke vraag! En ik moet je het antwoord schuldig blijven, want ik heb geen idee. Maar ik ben wel heel benieuwd. Als je ooit nog eens antwoord krijgt op die vraag, kom je het dan hier delen?

 • Linda Rikkers

  ‘Als je ‘s ochtends niet op gang komt zonder koffie, raad ik je sterk aan te stoppen en de oorzaak te zoeken van je vermoeidheid.’ hmm… en als de oorzaak de schooltijden vd kinderen is, botsend met je winter-slaapritme? LOL Ga toch maar ns proberen het m zwarte thee te redden in de ochtend want ik herken de middagdip wel. En nog eens zoeken naar veganistische glutenvrij recepten voor de ochtend…

 • Noortje

  De kruiden die je opnoemt kan je er ook allemaal inmikken door gewoon koekkruiden te gebruiken :)
  Alle genoemde kruiden doe ik zo vers mogelijk in een potje (ook nog versgeraspte nootmuskaat en peper) en gebruik dat in mijn smoothies.
  Of ik gebruik het om pepernoten te maken (amandelmeel ipv bloem).
  Maar ik ga het ook eens in mijn overheerlijke espresso proberen.
  Ik drink af en toe koffie, een gezelligheidsdrinker. Voor mezelf zet ik geen bakje, dan liever een mok kruidenthee :)

  groetjes

  • De Groene Vrouw

   Oh, goed idee: speculaaskoffie! :-)

 • Je blog kan op geen beter tijdstip komen dan nu. Walter is vergeten koffiepads te halen en hebben we nu alleen nog oploskoffie in huis. Hij kan echt niet zonder een kop koffie.

  Zelf dronk ik vroeg ook heel veel koffie (kop of 6 minimaal). Ik ben op een gegeven moment Thee of water gaan drinken. Zo lukte het mij om zonder koffie de dag te beginnen, dat had ik daarvoor met geen mogelijkheid voor kunnen stellen.

  Ik drink nu alleen nog maar lekkere koffie, maar meestal een lekkere kop thee.

 • Suzan

  Ik drink gráág koffie. Versgemalen bonen, en dan met een lever-espressomachine gezet: met een hefboom druk je met handkracht het water erdoor. Wat meer werk, kopje voor kopje. Maar daardoor echt genieten, en niet gedachteloos naar binnen gieten. En dat leuke figuurtje in je cappuchino, dat maak je met wat oefening thuis ook. 😉

  • De Groene Vrouw

   Wat een interessant systeem! Zo even googlen. Zit daar dan ook geen stekker aan? En is het anders dan een cafetière?

   • Suzan

    Alleen een stekker om het water op te warmen, verder idd geheel mechanisch. Een La Pavoni. En als je dan ook nog de bonen met de hand maalt… 😉