Plannen voor dummies

Plannen voor dummies

Planning

Plannen, ik ben er vreselijk slecht in. Ik doe mijn best hoor, maar ik vergeet stomweg om in mijn agenda te kijken. Of ik denk om drie uur ‘s nachts aan wat ik de volgende dag niet moet vergeten – en op het moment suprême is het uit mijn hoofd verdwenen. Gelukkig heb ik een telefoon met alarm (en gelukkig zit mijn hoofd vast aan mijn lijf, zou mijn moeder zeggen).

Heel ver vooruit denken, ik kan het niet. Verder dan een paar weken in de toekomst kan ik simpelweg niet overzien. Ik zet het braaf in mijn telefoon, maar je moet niet denken dat ik er eerder mee bezig ga dan een dag of twee van tevoren. Vakanties plannen in januari? I don’t think so. Niet altijd handig, maar ik heb het geaccepteerd en ik leef er zo’n beetje omheen. Aan de andere kant: je kunt het ook leven in het moment noemen en dan is het ineens weer hip en mindful enzo.

Affijn. Er is één ding waar ik mezelf qua planning wél voor schop. En dat is eten. Ik heb bij voorkeur een keuze in wat ik eet. Dus ik word bij voorkeur niet gedwongen om een kant-en-klaar-maaltijd in de magnetron te mikken, alleen omdat ik geen tijd of energie heb om iets serieus te koken. Ik eet bijvoorbeeld graag bonen. Maar niet uit een blikje (gat-ver-dam-me- ieuw), dus gedroogd. Maar die moeten dan eerst weken. En dat gebeurt niet in een uurtje, dus dat vergt planning.

Overbodig te zeggen dat er een hele tijd is geweest (en soms nog) dat wij dus géén bonen aten, simpelweg omdat ik er niet aan dacht ze in de week te zetten – of, als ik ze geweekt had, er niet aan dacht om ze de volgende dag klaar te maken. Zucht. Ik had ook continue ideeën voor wat ik allemaal zou gaan koken met ons fantastische groentenpakket, die dan nooit werden uitgevoerd omdat ik één of twee ingrediënten miste. Totdat ik een briljante inval kreeg, die ik graag met jullie deel. Hou je vast, hier komt ‘ie:

Bedenk niet wat je vandaag wilt eten, maar wat je morgen wilt eten.

[Applaus aan] Dank u, dank u, ik ben geniaal, ik weet het [Applaus uit] 😉

Maar dit werkt wel. Misschien niet voor iedereen, maar als je een beetje op mij lijkt, gaat dit je voedingspatroon een flinke schop in de goede richting geven.

Laat me uitleggen waarom dit zo goed werkt. Ik ben opgegroeid met een moeder die iedere dag boodschappen doet. Haar macaroni smaakt ook altijd precies hetzelfde als de vorige keer dat ze het maakte, want ze haalt gewoon de ingrediënten die ze nodig heeft voor haar default macaroni. Ik leerde zelf koken op mijn zeventiende, veganistisch en voor groepen van 30 mensen, met spul dat we uit de container van de supermarkt trokken. Niet bepaald geplande maaltijden dus. Nog wat later had ik het boodschappengebeuren strak in de hand en maakte ik weekplanningen, maar dat kostte me behoorlijk wat energie en liep regelmatig in de soep door spontane etentjes, langskomende vrienden of geen zin.

Inmiddels doe ik ook niet meer de boodschappen – manlief koopt en kookt een groot deel van de week, dus mijn overzicht is min of meer non-existent. Door één dag van tevoren te plannen, bouwen we genoeg tijd in om dingen te kopen, weken, voor te bereiden. We kunnen de stiefgroenten (die groenten uit het pakket waar je niet zo makkelijk iets mee maakt) verwerken omdat we tijd genoeg hebben om recepten te zoeken en ingrediënten te halen die erbij passen, in plaats van iets te proberen in elkaar te flansen met wat je nog in de kast hebt staan. Het kost minder moeite, omdat we ergens in de ochtend of avond of net hoe het uitkomt, kunnen plannen (in plaats van om kwart over vijf nog te moeten bedenken wat we willen eten). Minder geld trouwens ook, want we hoeven geen snel-snel-impulsaankopen te doen bij de supermarkt.

 

Nog een tip

Zoals gezegd: als een weekmenu voor je werkt, prima. Maar als je wat meer ‘in het moment leeft’ (neeneeneenee, ik ben geen chaoot, ik leef in het moment), vraag jezelf dan niet af wat je vandaag wilt eten, maar wat je morgen wilt eten. En dan tip nummer twee:

Bereid het eten voor morgen voor, terwijl je kookt voor vandaag.

Als je dan toch aan het koken bent en wacht totdat je worteltjes gaar zijn, kun je net zo goed even wat doen voor morgen. Deze dingen kosten nauwelijks tijd en kun je doen tussen het roeren door:

 • bonen en/of granen in de week zetten
 • een paar soepbotten in de pan gooien
 • een beslagje opzetten
 • vlees uit de vriezer halen en in de koelkast zetten (zodat het morgen ook daadwerkelijk ontdooid is als je het wilt bakken)
 • een hangop maken van verse yoghurt of kwark (zodat je daar morgen kruidenroomkaas van kunt maken voor op brood of door de salade)
 • fruit wassen zodat je het de rest van de tijd gelijk vanaf de fruitschaal in je mond kunt stoppen
 • geoogste kruiden in een vochtig doekje rollen en in de koelkast leggen
 • een receptje opzoeken voor die rare krop is-het-kool-of-is-het-sla uit het groentenpakket
 • vlees en/of groenten in een marinade zetten
 • vanille en kaneel in wat melk zetten om er morgen pudding van te maken
 • zaden inweken om de volgende dag af te spoelen (zodat je over-over-over-morgen kiemgroenten hebt)
Zo ziet onze Wat Eten We Morgen-planning eruit. Op het keukenraam :-D

Zo ziet onze Wat Eten We Morgen-planning eruit.
Op het keukenraam :-D

 

Zie je, plannen, ik ben er niet goed in. Maar dit soort dingen kan ik nog wel. Tijdens het eten van vandaag alvast even nadenken over het eten van morgen. En als je NU begint, hoef je maar één keer, twee dingen te verzinnen (voor vanavond en voor morgen). Als je vanavond alvast wat dingen klaarzet voor morgen, hoef je morgen minder te doen en kun je alvast wat klaarzetten voor overmorgen. Enzovoort. Als je een beetje oefent en wat go-to-recepten verzamelt, kun je zelfs met een drukke baan gezond eten zonder pakjes en zakjes. Voilá.

 

De vraag van vandaag:
Wat ga jij morgen eten?
Vertel het ons in de reacties!

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (21)

 • Stella

  Jammer dat er alleen aan de reacties te zien is, wanneer een blog geschreven is.
  Dagelijks in de agenda kijken is me nooit gelukt. Maar een paar jaar geleden werd ik verrast met een kalender die de hele maand als een lange lijst heeft. Is per regel in 5 dagdelen verdeeld. Alle feestdagen staan erop en zelfs de weeknummers. De formele naam is gezinsmaandplanner en zo had ik opeens een overzichtelijk maandoverzicht. Voor onderweg is er de zakmaandplanner, maar dat is meestal een irriterende, openvallende harmonica, dus niet in kijken.
  Ik heb geen idee wat ik over een paar dagen eten wil. Bekijk in de winkel wat er geschikt is qua kwaliteit, prijs, variatie, dieet.

  • De Groene Vrouw

   Bij ieder blog staat toch gewoon een datum? Kijk maar eens goed, links bovenin naast de titel 😉

   • Stella

    Er staat 1 juli. Omdat het nu nog juni is, weet ik dat het om een oude blog gaat. Doordat de reacties wel volledig gedateerd zijn, kan ik zien dat de blog uit 2013 is.

    • De Groene Vrouw

     Tsja. Life sucks 😉

 • Goed idee, leuk stuk. Maar met tieners in huis is het aantal gasten aan tafel soms zo flexibel (en ik vind dat dan weer helemaal oke) dat ik weer voor de ad hoc ga. Ik ga je volgen, leuke stukjes.

 • Suuz

  Haha, manlief had je blog gelezen en vroeg me op een onbewaakt ogenblik: wat eten we vanavond en morgenavond? Gelukkig kon ik beide vragen beantwoorden.
  Helaas kan ik je vandaag niet vertellen wat we morgen eten. Ik haal namelijk iedere vrijdag op de markt de groenten voor de hele week. Op zaterdag halen we (nou ja, manlief) daar dan de supermarkt boodschappen bij. Ik weet niet ver vooruit wat we precies eten, maar we eten in ieder geval iets dat in de koelkast ligt.
  Overigens is de situatie bonen willen eten maar ze vergeten te weken wel heel herkenbaar. Goede tip dan ook om dat soort dingen (net als vlees uit de vriezer halen) te doen tijdens het eten koken de dag ervoor.

 • Martine

  wij plannen maar zelden eigenlijk aleen in het weekeinde dan tovert manlief de arabische receptenboeken van de plank en tovert de meest gewelidge dingen op tafel. Werkelijk om je vingers bij af te likken. Door de weeks kook ik meestal. Ik ben een voorraad-mens. Heb dus altijd bepaalde dingen op voorraad. (basis dingen als rijst-pasta-bonen, tomaten puree- tomaten uit blik in blokjes, vlees van de vegetarische slager in de vriezer evenals spinazie,boontjes, en dergelijke.Elke zaterdag ochtend gaan we naar de markt en kopen voor de hele week fruit en groente wat ons op dat moment toe lacht. (maar basis dingen als citroen, tomaat, komkommer, paprika, mango, avaocado hebben we in het seizoen altijd.)
  Daarnaast hebben we ook een moestuin. Dus ik kijk in de koelkast en maak er wat van. meestal gaat dat heel goed. Soms ben ik vertwijfeld…en heb weinig zin ..gelukkig kan ik soms manlief dan lief aankijken..en ja hij tovert wat lekkers uit wat voorhanden is en als eerste op moet. We gooien zelden wat weg..het werkt goed.
  Ik heb bewondering voor de planners…ik zou mijn hoofd er niet over willen breken. Ik vind het echter wel fijn wanneer ik diezelfde dag eerder op de dag bedenk wat ik zal gaan doen..en niet tien minuten van te voren..want dan gaat het soms maar lastig.
  grappig wel die verschillen in mensen.

 • Anja Buurman

  Even een kort vraagje: morgen wilde ik chili eten, dus wilde vandaag mn bonen weken. Maar nu blijken er al verse bonen (tuinbonen en kapucijners) in de tuin te hangen! Moeten die ook geweekt? Of geldt het fytinuezuurverhaal niet voor verse bonen?

 • Anja Buurman

  Ik zag een paar weken geleden ineens hetzelfde licht. Meestal trok ik om half 5 groente en vlees uit de vriezer (hebben groentetuin en vleesbezorging) en dat dan in combi met aardappels, rijst, pasta, pakje, potje…
  Nu wil ik wat minder pakjes/potjes en wat meer vega/gezond eten. En niet meer elke week hetzelfde. Dus: sinds drie weken maak ik op zondag een weekplanning. Iedereen mag wat roepen waar ie zin in heeft die week. Hoef ik het niet allemaal zelf te verzinnen en is iedereen iig 1 dag blij. “Mijn” dag wordt dan tegenwoordig een vega-uitprobeersel. Still learning….:)
  En dan meteen de boodschappenlijst er onder. Mijn man doet uit zn werk de boodschappen, dus die hoeft het dan ook niet meer a la minute te vragen of te verzinnen.
  So far so good. Ideaal. Kost 1x per week 20 min ipv elke dag 10 min.

 • Kniepertie

  Supertip BEDANKT, ben gisteravond direct begonnen en ‘k denk dat dit wel is vol te houden,
  groet

 • Ik was altijd iemand die om 17.15 dacht: shit we moeten straks nog eten, wat????
  Maar sinds ik 2 x per week voor thuisafgehaald.nl kook lukt het me ineens wel om te plannen (stok achter de deur!) Nu maak ik op donderdagavond een lijstje voor de komende week en een boodschappenbriefje voor de (biologische)vrijdagmarkt. Soms gaat er nog wel iets mis omdat ik b.v.. terugkomend van een kunstmarkt geen zin meer heb om te koken en dus iets ga halen en dan een dagmenu overhoud. Dan probeer ik maar zo te regelen dat de best houdbare groenten overblijven of ik maak er soep van, lekker voor de lunch.

 • Ilona

  Ik vind het eigenlijk een supertip! Wij werken altijd met een weekplanning maar meestal kont het er toch op neer dat we iets vergeten zijn te halen of tegen die tijd dat we het moeten gebruiken dat het gewoon niet goed meer is. Hartstikke zonde! Nou is een dag vooruit voor ons misschien iets te weinig maar maximaal drie dagen vooruit is wel een optie denk ik! We gaan het eens proberen!

 • Wat een leuk artikel! Ik ben niet zo ‘mindfull’ als jij, dus ik maak wel een hele weekplanning. Dat komt ook omdat ik maar voor twee man hoef te koken, dus als ik geen planning maak dan komt er veel te veel in huis en moeten we dingen gaan weggooien. Dat vind ik zonde (en ik heb er geen geld voor) dus vandaar de planning. Die maak ik op zaterdag en op zondag doen we boodschappen bij de grote AH in Overvecht. Tegen die tijd zijn namelijk ook alle nieuwe weekfolders uitgekomen, dus als er dingen op het lijstje staan die voor die week in de aanbieding zijn dan verschuif ik het aankopen daarvan gewoon een dagje. Verder bereid ik op die zondag in een uurtje alvast een hoop dingen voor, vooral het snijwerk vind ik echt vervelend dus als het in 1 keer kan doe ik het. En ik hou altijd een dag open zodat we kunnen schuiven, meestal wordt die vanzelf opgevuld met een last-minute uitnodiging. Zo niet, dan eten we leftovers of soep. Tijdsintensief in het weekend, maar elke weekdag ben ik er zo blij mee. Kan we wel voorstellen dat het niet voor iedereen weggelegd is.

  Liefst,
  Kim

 • Ksenia

  Heel herkenbaar!! Moest er smakelijk om lachen. Ik heb wel een tip m.b.t. de maaltijdsplanning die voor mij – ook een warhoofd – werkt: zet ieder maaltijd als een HERHALENDE activiteit in je agenda. Hoe vaak wordt ie herhaald is aan jou. Als het een seizoen gebonden maaltijd is, dan gewoon laten eindigen als het seizoen voorbij is. Over een paar maanden hoef je niet meer na te denken wat je morgen eet en welke boodschappen je moet doen! En als je ergens even geen zin in hebt, ook geen punt, deleten en schuiven maar. Maar de basis is er, en dat helpt op de zwakkere momenten :)

 • Ooohh, dat met die bonen is zóóóó herkenbaar!.. Lol..

  Toen ik laatst dan eindelijk de bonen die nog in de kast stonden in de week ging doen (om bonensoep van te maken voor de volgende dag) bleek niet alleen dat ze er al wel heeeeeel lang hadden gestaan (“uiterste houdbaarheidsdatum” was ergens in 2012 ofzo), er waren er ook een paar gaan schimmelen… Die dus maar weggegooid 😉

  Wij hebben nu een magnetische weekplanner van de Hema (met dank aan onze gastouder voor het idee 😉 ) en daar zet ik nu voor de hele week op wat we eten. Zal wellicht niet altijd kloppen, schuiven etc. maar het helpt me wel herinneren om na te denken over wát we gaan eten. En ik ga nu overdag koken (aangezien ik vanuit huis werk is dat niet moeilijk), zodat dit in de spits (met kleine ophalen enzo) niet meer hoeft :)

 • Jaah, het is bij deze bevestigd, onze hersenen zijn een kopie van elkaar. Vergeet jij ook altijd één ingrediënt te kopen of te verwerken als je een uitgebreid recept probeert te volgen?

  • De Groene Vrouw

   jazeker 😎

 • Geen idee joh!
  Ik weet nog niet eens wat we vandaag eten..
  Dus. Laat ik eens in de vriezer duiken.

 • Jaaaa, ik ben mindfull! Oftewel: het gaat vaak mis met planning.

  Wij eten morgen bonensoep, geweekt en niet uit blik (wat we dus doen als we vergeten zijn te weken). Met runderbouillonbasis, getrokken uit schenkel.

 • Pingback:Plannen voor dummies | Nieuwe Aarde