Poepdokter

Poepdokter

Toilet

Niet veel mensen zullen binnen een uur nadat je ze ontmoet hebt, aan je vragen hoe het met je ontlasting gaat. Ik wel. En je geeft me nog antwoord ook. Niet omdat ik een perverseling ben; meestal komt het omdat je me (per ongeluk) vertel hebt dat er iets mis is met je gezondheid. Aangenaam: De Poepdokter…

Maak je geen zorgen: ik ga niet à la Patty Brard met een stokje (en een camera) in je toiletpot zitten roeren. Ik moet er niet aan denken. Maar ik wil wel dat je zélf af en toe achterom kijkt. Je ontlasting zegt nu eenmaal heel veel over de staat van je lichaam. En met name over de staat van je darmflora. Let’s talk dirty!

1

Gewoon

Het mooiste is dat ik onderhand zó gewend ben om over poep te praten en me zo comfortabel voel met het onderwerp, dat mensen me vaak al antwoord hebben gegeven voordat ze goed en wel beseffen dat hier normaal gesproken een taboe op rust. Ghehehe, got you 😉 Maar ondanks dat is het antwoord dat ik het allermeest hoor: “Nou, eh, gewóón!

Ja, het is bruin en het ruikt niet naar rozen, dat snap ik. Maar wat is nou eigenlijk ‘gewone’ poep? Eén van mijn docenten op de opleiding Darmfloratherapie vertelde dat ze eens een man in haar praktijk had gehad die ook vond dat zijn ontlastingpatroon heel gewoon was. Dat hij dagelijks vijf schone onderbroeken meenam in zijn attachékoffer omdat hij ontlasting lekte, was al zo lang het geval dat het voor hem ‘gewoon’ was geworden. U begrijpt: bij het antwoord ‘gewoon’ vraag ik altijd even door…

Dus: hoe ziet gezonde poep eruit? Hier is een handig hulpmiddel voor ontwikkeld: de Bristol Stool Chart (ook wel Nurses Stool Chart genoemd). Zo ziet hij eruit:

Bristol Stool Chart DGV

 

Hoe het heurt

 • Je kunt in principe dagelijks 1 of 2x naar het toilet
 • of toch in ieder geval volgens je eigen regelmatige patroon (dat mag dus best 1x per twee dagen of 3x per dag zijn, als het maar regelmatig is)
 • EN je kunt soepel en snel, zonder te hoeven persen
 • EN je hebt slechts 1 of 2x afvegen nodig om schoon te worden
 • EN je hebt geen last van krampen of pijn voor of tijdens het poepen
 • EN je poep ziet eruit als een 3-4 op de Stool Chart
 • EN blijft niet drijven,
 • EN ook niet aan de pot plakken
 • EN je huisgenoten durven binnen 10 minuten ook de ruimte weer te betreden (met andere woorden: je stinkt niet zo hard dat je een halve bus luchtverfrisser nodig hebt)

Heb je een halve rol toiletpapier nodig om schoon te worden? Poep je regelmatig konijnenkeutels, al dan niet afgewisseld met diarree? Heb je een opgeblazen gevoel, moet je na de grote boodschap de remsporen uit de pot bikken of verklaart je vriendin de badkamer tot nucleaire zone nadat je geweest bent?

Al deze dingen kunnen wijzen op een niet-optimale voeding, spijsvertering en/of darmflora. It is important you know, want je darmgezondheid is één van de belangrijkste pijlers onder de rest van je gezondheid.

 

Lucht

Als we het dan toch over vieze dingen hebben: hoe is het met de lucht in je darmen? Heb je een opgeblazen gevoel en laat je harde knalscheten die nauwelijks ergens naar ruiken? Dikke kans dat je teveel koolhydraten eet of niet zo goed tegen granen kunt.

Maak je van die stiekeme glijwindjes die niemand hoort maar die een lift vol mensen kunnen laten flauwvallen? Waarschijnlijk is je eiwitvertering niet optimaal of heb je last van vervelende bacteriën die teveel afvalstoffen in je darm achterlaten.

Moet je je verschonen als je een windje laat, of blijft je ontlasting aan de pot plakken? Het zou zomaar kunnen dat je vetten niet goed kunt verteren en dat je lever niet werkt zoals hij hoort te werken. Man, ik heb toch zo’n interessant beroep. Ter informatie: een normaal mens laat 10-20 winden per dag, kleine en grote.

Maak je geen zorgen: er is iets aan te doen! Een ontlastingonderzoek geeft je duidelijk inzicht in wat er aan de hand is met de darmflora en wat je moet doen om die te herstellen. Je kunt gewoon thuis zelf wat ontlasting afnemen met het speciale testsetje en opsturen naar het laboratorium. Een heel gewoon regulier lab dat hele gewone reguliere onderzoeken doet. Met als meerwaarde boven de onderzoeken van de huisarts, dat ze niet alleen kijken naar wat er niet in je darmen hoort maar vooral ook naar wat er wel in hoort te zitten. Klein verschil.

 

Kinderen

En hoe heurt het eigenlijk bij de kleintjes? In de baarmoeder zijn de darmen van de baby steriel. Bij de geboorte krijgt de baby de eerste hap darmbacteriën van de moeder. Slight problem: onze generatie is massaal (op)gevoed met Liga en sinaasappelsap op 4 maanden. En antibiotica voor iedere kuch. Dus onze darmflora is niet bepaald optimaal te noemen; we geven dus niet de beste flora mee aan onze kuikens.

In een goed darmfloraverhaal, krijgt de baby de eerste kolonisatie bacteriën dus tijdens de geboorte van zijn moeder. Vooral de bacteriën die van zuurstof houden blijven hangen en maken de babydarm zuurstofarm. De bacteriën van de tweede kolonisatie (die binnenkomen via het drinken aan de borst, handjes in de mond, dat soort dingen) houden namelijk niet zo van zuurstof en kunnen alleen overleven als de darm eerst netjes zuurstofarm gemaakt is.

Uiteindelijk groeien al deze bacteriën in de eerste twee jaar uit tot de eigen darmflora van het kind. Die is net zo persoonlijk als een vingerafdruk en heeft wel 700-1000 verschillende stammen!

Ergens tussen de eerste bijvoeding (zes maanden) en de tweede verjaardag hoort het kind dus te poepen als een volwassene. Hopelijk wel met iets minder volume 😉 Poept je koter met twee jaar nog pindakaas, dan is er een dikke kans dat er iets niet helemaal goed gegaan is in de kolonisatie van de darmflora. Ook keizersnede, flesvoeding en medicijngebruik vlak na de geboorte geven een grotere kans op een mislukte darmflora.

 

Poepen op een krukje

Dan is er nog iets dat van invloed is op je darmgezondheid. Kunnen je darmen zich wel goed legen? Op internet gaan horrorverhalen over kersenpitten die wel 20 jaar vast kunnen blijven zitten; de binnenkant van onze darmen is een donkere plek. Ik weet niet zeker of ik het geloof. Als je niet snel grossed out bent kun je dit filmpje van een colonoscopie bekijken. Daarin is te zien dat de binnenkant van de darm weliswaar ‘ribbels’ heeft, maar een kersenpit die daarin blijft hangen? Hm. I don’t think so.

Los daarvan kan het wel degelijk zijn dat je op het toilet niet alles kwijtraakt en dat er wat ontlasting achterblijft in je dikke darm. Waarom? Omdat een toilet een volkomen verkeerde houding geeft om te poepen. Je zou het niet zeggen, maar een mens is niet gemaakt om te zitten als hij poept. (Het is zelfs de vraag of de mens überhaupt wel gemaakt is om op stoelen te zitten, maar dat is een ander verhaal). Van nature horen we te hurken om ons te ontlasten.

Maakt dat uit? Behoorlijk, zo blijkt. Als je staat, trekt een spier aan rondom het onderste gedeelte van je darmen, waar je dikke darm overgaat in je endeldarm. Als je zit zoals op een stoel of op het toilet, ontspant deze spier zich slechts gedeeltelijk. Hierdoor moet de ontlasting nogal moeite doen om naar buiten te komen. Als je hurkt, ontspant deze spier zich volledig en kan alles soepel passeren. Geloof je me niet? Kijk hier maar eens, dit geweldige filmpje legt het allemaal netjes uit. Hoe dan ook – ik ben fan. Ja hoor, jullie mogen alles van me weten: ik gebruik een krukje als ik naar de wc ga. Ik vind het geweldig, alles gaat inderdáád veel soepeler en ik moet bekennen dat ik het ding mis als ik ergens anders ben. En als je voortaan ook perfect wilt poepen, koop je hier zo’n kek krukje.

En zo zie je maar weer, ben je zomaar aan het einde gekomen van deze post. Best interessant toch, poep? En helemaal niet zo vies als je dacht…

 

De vraag van vandaag:
Kijk jij achterom nadat je naar het toilet bent geweest?
Vertel het ons in de reacties!

 

*** Handig om te weten: naar aanleiding van dit artikel komen er veel vragen van mensen bij wie de ontlasting niet in orde is. De vraag “hoe kan ik dit verbeteren” kan ik NIET voor je beantwoorden in de reacties! Onregelmatige ontlasting kan namelijk heel veel oorzaken hebben. Om goed te kunnen behandelen, moet je eerst weten wat er aan de hand is. Dat kunnen we voor je uitzoeken door middel van ontlastingsonderzoeken. 

Lees voor meer informatie HIER verder. Nog niet helemaal toe aan onderzoeken? Volg dan eerst het online programma Darmflora & Darmgezondheid!***

Reageren? Gezellig!

Reacties (215)

 • Lies

  Ik reageer eel maarr op negatieve manier heb 5jaar P.D.S. maar nu iis pijn ondraaglijk begint 5 6 uur s morgens moet ook 6 8 keer poepen dit naar hartinfarc met dotteren heb heel veel medicatie ben bbij huisarts geweest hebben samen doorgenomen heb dit allemaal nodig wil soms niet verder !sorry voor deze negativietijd maar kan dit niet meer aan bedankdat ik dit op papier heb mogen zetten.

 • Karin

  Hallo,
  Mijn ontlastingspatroon is nooit echt goed geweest. Prikkelbare darmen. Maar de laatste tijd wel iets raars dat ik nergens op internet terug kan vinden. De vorm van mijn ontlasting is niet terug te vinden in het schema. Hij is nl. hoekig, vierkant lijkt het wel. Dus niet mooi rond als een worstje. Ook heb ik last van buikpijn. Volgens het bevolkings onderzoek, waar ik pas aan meegedaan heb, was alles goed. Wat kan dit zijn?

  • De Groene Vrouw

   Ik zou denken aan een obstructie waardoor de vorm van de ontlasting er niet rond uitkomt. Misschien iets in de richting van spierkramp, aambeien of een poliepje in het laatste deel van je darmen. De huisarts kan voor je controleren of dit het geval is. Voor wat betreft die prikkelbare darm… daar helpen wij je graag mee verder in een consult :-)

   • Karin

    Dank je voor de snelle reactie. Aambeien heb ik ook al aan zitten denken. Toch maar even langs de huisarts.

  • Said

   Hallo Karin ik heb ook zelfde als jou ik heb ook me ontlasting onderzoek gedaan daar was ook geen bloed te zien maar nog steeds zelfde pds heb ik ook

 • Mark

  Hallo,
  Ik heb sinds 3 weken een maagballon vanwege overgewicht. Ik ben daar 2 weken goed ziek van geweest en hield niets binnen. Ik had die 2 weken ook totaal geen stoelgang. Mijn stoelgang is sindsdien drastisch afgenomen omdat ik hierdoor ook veel minder kan eten. Het gaat nu gelukkig beter en ik eet supergezond en kleine porties en val goed af. Nu hier de vraag aangaande mijn poep. Ik poep veel minder dan voorheen en ik heb ook bijna geen aandrang meer wat ik voorheen wel had. Daarbij heb ik hele erge plakpoep. Ook zit er totaal geen geur meer aan. Een hele vreemde ervaring. Het ruikt een beetje chemisch als ik het moet omschrijven. Dit was voorheen zeker niet het geval. Hoe kan dit en komt dit voornamelijk omdat ik veel minder en gezond eet? Mijn stoelgang is 100 % veranderd maar misschien ten goede? Dat is mijn vraag.

 • Post

  Dag poepdokter!
  Bedankt voor je heldere post over poep. Mijn man heeft vaak last van aambeien en mijn darmen hebben een sterke eigen mening ten tijden van stress, dus het is bij ons ook wel een item thuis. Omdat ik nogal een angsthaas ben ‘heb ik dat ook’ of ‘wat doe ik dan’ dacht ik laat ik eens hurken boven een spiegel en het vergelijken met het internet. Echter vind ik geen ‘normale’ poep filmpjes of foto’s. Enkel foto’s van gewone anussen, anussen met aambeien, of poepseks filmpjes die ik niet hoef te zien. Heeft u enig idee of er een filmpje bestaat van een ‘gewoon’ poepend mens? Ik Google op ‘hoe ziet het eruit als je poept’ maar dan vind ik enkel ‘hoe ziet het eruit als je niet kan poepen……. help!

 • Jet

  Ik vond het leuk om te lezen maar ik kamp al jaren met harde keutels (type1) die spontaan onder het lopen eruit floepen. Zo langzamerhand beheerst het me sociale leven. Op weg met water, schoon ondergoed en veel papier èn de wc spots ga ik op weg. Een pilletje loperamide heeft een paar keer geholpen maar nu niet meer en ik vertik het om meer dan 1 pil te nemen. Is niet goed lijkt me. Maar het rare is zo heb ik weken last ervan en dan ineens is mijn ontlasting gewoon zacht. Mijn voeding blijft constant. ‘s Morgens havermout met banaaan en 2 gewelde abrikozen en een handje krenten en aangelegd met water (melk verdraag ik slecht). ‘s Middags 2 crackers met kaas en in de avond avondeten. Ben helemaal onderzocht en dokters vinden niks. Heb nu therapie met prikkels waarbij ze een sonde bij me inbrengen en ik moet leren knijpen. Het is erg slap daar zei ze. Maar na 1 jaar moet het beter gaan lijkt me. Ben onderhand wanhopig.

 • Ikblijflieveranoniem

  Ik heb al sinds eergisteren avond heel erg last van mijn buik/darmen ligt eraan hoe je het bekijkt bij het begin was het gewoon diarree maar dat werden telkens licht en dan weer donker. alleen vandaag ben ik al meer dan 6x naar de wc geweest omdat ik zo buikpijn had en is het ”vloeibare poep” is dat erg?

  • De Groene Vrouw

   Ik blijf het zeggen: met acute klachten moet je naar de huisarts, niet het internet op.

 • Julian

  Ik heb zwarte ontlasting met harde maar ook natte poep… is dat wel goed? Heb dat al 4 weken.. ben dokter gegaan en kreeg maagbeschermers.. naja die capsules dingen..

 • Pingback:Zorgkunst en Nieuwe Ooster - Radio Steunkous AmsterdamRadio Steunkous Amsterdam

 • Lies

  Grappig artikel!

 • Peter van der Sluijs

  Ik vind dat u een mooie site en blogs heeft obstipatie is een onderwerp waar veel taboe op rust
  Wilde zelf gezondheidkundige worden
  Heb een kleine site voor u tekeningen en foto’s heb ik zelf gemaakt
  http://tips-obstipatie.jouwweb.nl

 • TdeWinter

  Je bent een leuke ‘poepdokter’. Tuurlijk is er met poep niks mis want zo natuurlijk als wat. Met mij is het mis want schaam me voor poep en durf dan ook alleen maar thuis. Verder ren ik na het poepen zo snel mogelijk naar de badkamer om de boel schoon te soppen want ik ben van mening dat toiletpapier niet goed reinigt. Ik let ook op andere mensen die een grote boodschap gedaan hebben en constateer dat de meesten geeneens de handen wassen. Verder vraag ik mij af of de konten die ik voor mij zie, op straat bijvoorbeeld of op de trap wel schoon zijn. Een soort obsessie dus…
  Jou artikel doet me goed en doet mij tevens inzien dat ik behoorlijk ‘geschoffeld’ ben, hoewel, gelukkig niet de enige.
  Dankjewel!

  • Alice

   Leuke reactie en goed idee wat je doet na je grote boodschap. Als je wel een bij indo’s op het toilet komt, kan het zijn dat je een fles water ziet. Gebruik dat is meegenomen uit Azië. Google maar eens op tjebok Botol.

 • Carin

  Ik zit met het probleem dat ik niet weet hoe mijn ontlasting eruit ziet. Zo’n 20 jaar geleden ben ik een keer zó geschrokken, toen ik wormpjes had, dat ik een angst voor het achterom kijken na het onlasten heb ontwikkeld, wat nog eens extra gevoed werd door darmkanker en overlijden hieraan van vriendin.
  Dit niet achterom kijken levert stress op, temeer aangezien ik een PDS (prikkelbare darm syndroom) heb, die juist mede in stand wordt gehouden door stress. Op dit moment zijn de klachten zo hevig, dat geen dieet en medicatie helpt. De huisarts zegt dat ik moet kijken of ik geen bloed bij de ontlasting heb zitten, nou, je raadt het al, nog meer stress.
  Ik weet niet hoe ik van deze angst af kom, rationeel gezien denk ik: mens, doe niet zo gek, maar het zit heel diep. Ik heb al geprobeerd hier informatievover te vinden, maar nergens. Ook niet op forums. Ben ik dan de enige die dit heeft?
  Heeft u misschien een idee of een adres, waar ik met deze angst terecht kan, zodat ik eindelijk eens normaal naar mijn ontlasting kan kijken zodat ik weer de controle hierover kan krijgen?

  • De Groene Vrouw

   Ik zou een psycholoog of een coach proberen, die gespecialiseerd is in angsten en fobieën :-)

   • Carin

    Dus als algemene angst behandelen en niet zozeer specifiek?
    In ieder geval bedankt voor de reactie.

  • Henk Slotgraaf

   sterkte en veel
   succes

 • Veerle

  Sinds een maand of 4 eten we met het hele gezin vegetarisch. We voelen ons heel goed, maar jeetje het toilet is zo vaak bezet. We gaan een keertje meer per dag, tot daaraan toe. Maar de kids, nu 4.5j en bijna 3 die kunnen er wat van. Ze gaan gemakkelijk 4x per dag, telkens brei en stinken! En poetsen natuurlijk :s Toen we nog vlees aten was er geen probleem, ok ze konden weleens stinken, maar nu zijn het echte kakmonstertjes! Ik heb ook het idee dat ze minder snel groeien. Ik meet en weeg ze elke maand, ze groeien wel, maar minder snel… Moet ik me zorgen maken?
  We eten heel veel verse groenten, vullen dit aan met noten, kikkererwten enzo. Geen linzen want mijn zoontje is allergisch. Eieren eten ze ook. Naar school pakken ze brood, groenten, noten, fruit,… mee. Snoepen doen we amper, geen ‘slechte nummertjes’ en zo min mogelijk suiker…

 • Pcia

  Hoi allemaal, ik kamp al sinds baby af aan met darmklachten. De afgelopen jaren heel veel last gehad, tot zelfs dagelijks veel bloedverlies bij de ontlasting. Constant wisselende ontlasting, van diarree tot flinke verstopping en alles daartussenin. Meerdere malen darm en maagonderzoek gehad, kwam helaas niets uit, 1x zagen ze afvlakkingen in mijn darmen wat duidt op coeliakie maar helaas, proefdieet deed totaal niets dus volgens de arts geen coeliakie (Bloeduitslag sowieso ook negatief). Inmiddels ben ik er wel sinds enkele jaren achter dat ik een allergie heb voor aardappelzetmeel dus dit eet ik niet meer. Daarnaast vermijd ik zo veel mogelijk gasvormende voedingsmiddelen omdat ik daar erg gevoelig voor ben. Sinds enige tijd drink ik élke ochtend een glas warm water met wat limoensap, vóórdat ik eet en medicijnen inneem, ik drink minstens 2 liter water of groene thee per dag en ik ben langzaamaan aan het stoppen met steeds meer medicijnen. Ik nam namelijk bijna dagelijks 3 x 600mg brufen bruis en ik had medicijnen voor ADHD, die niets deden. Ik neem nu al maanden geen brufen meer (ik heb een vorm van reuma en geloof me, dat is zwaar zonder medicijnen maar het is het waard) en de ADHD medicijnen ben ik ook compleet mee gestopt. Tevens probeer ik wat meer te bewegen en eet ik sowieso gezond. Ik verlies geen bloed meer bij de ontlasting en heb nu eigenlijk nooit meer verstopping (even afkloppen ;)! ) mijn ontlasting valt nu merendeels onder normaal volgens het schema. Ik ben nu zelfs aan het proberen te stoppen met de extra sterke (40mg) maagbeschermers, ik neem ze nog maar 1 in de ongeveer 4 a 5 dagen! Het heeft bij mij lang geduurd dat ik mijn overgevoeligheid heb ontdekt en wat voor mij werkt en wat niet, ik ben nog lang niet bij perfectie en misschien ga ik een ontlastingonderzoek laten doen, kwaad kan het niet maar ik ben in ieder geval goed op weg. Ik hoop dat anderen iets aan mijn verhaal hebben en stimuleert ook met zichzelf aan de slag te gaan! Succes! Groetjes

  • De Groene Vrouw

   Wat gaaf dat het je lukt om steeds gezonder te worden! Chapeau :-)

 • Tio

  Mijn wc is elke dag verstopt nadat mijn dochter de grote boodschap deed de drollen zijn zo dik als mijn armen !

  • De Groene Vrouw

   Tsjonge.

 • Judith

  Hey, ik heb een vraag. Mijn ontlasting bestaat vaak uit 2 kleuren. Eerst donker en daarna licht. Of andersom. En soms is het ene hard en het andere wat zachter en erg plakkerig. Hoe komt dit?

  • De Groene Vrouw

   Dat klinkt als verstoppingsdiarree. De donkere ontlasting is te lang in je lichaam gebleven, en als het eruit komt schiet er wat ontlasting mee die nog niet ‘af’ is. Belangrijk om de oorzaak te achterhalen, zie voor alle informatie die je daar mogelijkerwijs over zou kunnen willen hebben: http://www.poepdokter.nl

 • Willemien

  Ha Groene Vrouw, ik heb een vraagje: vorige week zondag en afgelopen maandag heb ik de buikgriep gehad. Ja diarree en veel ook. Sinds die tijd heb ik niet meer gepoept. Sinds gisteren voel ik mn darmen wel weer meer zn ding doen. Alleen nou is het zo dat ik ook heel slecht nieuws heb gehad over mijn gezondheid. Niet rondom het poepen. Maar wel iets wat me heel veel stress geeft. Is dit een normale reacties van mijn darmen dan?
  En moet ik gewoon wachten totdat het komt? Alvast bedankt!!! 🤗

 • Mariette

  Goedemiddag,
  Ik wil je even heeeeeel erg bedanken voor je reactie, ik heb op 7 Dec vorig jaar een vraag gesteld aan jou ivm ontlasting en vochtverlies.
  Ik durfde niet naar de dokter uit schaamte maar jij gaf mij het laatste zetje, inmiddels ben ik er vanaf joehoe!!!
  Ik ben geopereerd aan een fistel en zonder jou had ik misschien nog wel steeds rondgelopen.
  Dank je wel

  • De Groene Vrouw

   Graag gedaan! En nu niet meer treuzelen met naar de dokter gaan 😉

 • Carola

  Mijn oudste zoon van net 2 jaar drinkt nog ongeveer 4 a 5 maal per dag aan de borst. Verder eet hij al sinds hij 10 maanden is de “aanbevolen” hoeveelheid vaste voeding per dag, dus dat gaat allemaal prima. We eten suikervrij en max 1x per dag broodmaaltijd (zuurdesem) en op zo af en toe een boterham met kaas na eet hij ook koemelkvrij (jongste zoontje heeft kma).
  Nu is mijn vraag: is die grens van na 2 jaar geen dunne ontlasting meer echt heel precies? Want ik kan me herinneren dat toen we begonnen met vast voedsel met 6 maanden (alleen groente fruit vlees vis) dat de ontlasting van zalvige bv poep naar nr 3 drollen ging, maar eigenlijk sinds hij alles eet gewoon weer dunne poep.
  Komt dit doordat hij nog steeds relatief veel bv drinkt of zou het kunnen dat het toch door iets van eten komt?
  Het lijkt niet of hij er last van heeft hoor, maar ik vroeg me ineens af hoe het komt dat hij van de “juiste” ontlasting die hij wel had toen we net startten met vaste voeding naar weer dun is gegaan.

  • De Groene Vrouw

   In het echte leven is niets echt heel precies. Maar als je kind na zijn tweede verjaardag nog standaard pindakaas poept en nooit vaste drollen heeft, zou ik me wel gaan afvragen of dat helemaal klopt.

 • Bert

  Hallo,

  Mijn problemen gaan misschien verder dat alleen de ontlasting maar probeer het toch even uit te leggen. 2x per dag ontlasting. Alleen is het vaak erg zacht, plakkerig, net een hele zachte koeienflats en vaak blijft het, nadat het eerste deel eruit is, steeds maar weer komen waardoor ik wel 30-40 min op de wc zit en maar blijf vegen. Ik ben dan na toiletbezoek steeds bang dat er weer wat uitkomt, maar dat gebeurt eigenlijk nooit. Ook heb ik vaak hele rare geluiden uit mijn maag/buik. Heb al bloed en ontlastingsonderzoek gehad alleen kwam daar niks uit. Ben wel in 1,5 jaar 45 kg afgevallen doordat ik geen Cola meer drink.

 • Pingback:Probiotica voor moeder & kind - Veronique over voeding

 • Bou Ponsioen

  IK HEB TE VEEL ONTLASTING PER KEER WAARDOOR HET TOILET HET NIET AAN KAN. BESTAAT ER IETS WAT DE ONTLASTING KAN OPLOSSEN IN WATER?

  • De Groene Vrouw

   Misschien moet je je caps lock uitzetten, dat scheelt de helft…

   • Tania

    :-)
    Ja idd caps lock :-) schitterend antwoord !

 • Mariette

  Hoi
  Ik heb je boek met veel interesse gelezen, en ga er ook mee aan de slag.
  Maar ik heb een probleem ik heb vaak dat ik vocht soms bloed verlies volgens mij uit de anus, ik heb het vooral als ik s’morgens wakker wordt en naar het toilet ga, heb jij hier tips voor?

  • De Groene Vrouw

   Eh ja. Ga naar de huisarts. Vandaag.

   • Mariette

    Dank je wel voor het laatste zetje!!! ik ben bij de huisarts geweest.
    Krijg eerst een ontlastingsonderzoek.

 • Skinny

  Help…
  Ik ben veel te mager. Ik eet als een bouwvakker, 4 maaltijden per dag, waarvan de laatste voor het slapen gaan.
  Ik eet gevarieerd, kook zelf zo gezond mogelijk maar het mag niet baten. Nu heb ik ook nog net buikgriep gehad en in 2 dagen 3 kilo kwijt.
  Ik ben 1.68 en weeg 44,5 kg. Ik kan wel janken. Ben al vaak onderzocht maar er is op dat gebied niets aan de hand. Er gaat per dag voor mijn gevoel twee kilo eten in en die ligt de dag erna weer even vrolijk in de pot. De bijvoedings producten zoals nutridrink werkenbij mij niet want ik krijg er diarree van en vind ze ook vies. Met veel noten, avocado,s en vette vis ben ik al blij als ik een beetje op gewicht kan blijven. Voor mensen met overgewicht lijkt dit een luxeprobleem te zijn, maar geloof me. Het is een drama. Ook de opmerkingen die je krijgt hangen me de keel uit.
  Wat moet ik doen….

 • Anoniem????

  Hoe zorg je eigenlijk voor gezonde ontlasting?

  • Demy

   Jeetje wat ben ik blij dat ik nu even wat duidelijks lees over mijn probleem. Ik word er helemaal ziek van. Ik ga meestal maar 1 keer per week naar het toilet. Met veel moeite en pijn. Het zit er wel, maar het komt er niet uit. Nu we toch over poep praten.. Maak ik het nog even extra dirty voor jullie. Het is bij mij zelfs zo extreem dat ik voordat ik eindelijk kan , eerst 4/5 uur lang aandrang voel. Ik kan dan wel gaan zitten. Maar ook al ga ik ondersteboven op de wc zitten. Het komt er niet uit. Ik moet dus echt alleen maar gaan als ik echt moet. En als het dan eindelijk komt doet het verschrikkelijk veel pijn en moet ik er letterlijk alles aan doen om het eruit te krijgen.. Jep, nogal frusterend. Het kan soms een uur duren. Als ik klaar ben sta ik vaak na te trillen , vaak check ik het ook even voordat ik het doorspoel. Mijn ontlasting is net van steen en ook nog eens heel breed er komt ook vaak bloed mee. Verstopping is bij mij al lang bekend. Al vanaf mijn geboorte is mijn ontlasting vaak aan de harde kant. Nu heb ik ook wel laxeermiddelen. Helaas bysacodyl omdat psylliumvezels, magrol kuurtjes helaas niet werken. Ik gebruik ze ook maar 1 of 2 keer in de week om nog erger te voorkomen.
   ik weet nu ook dat ik het prikkelbare darm syndroom heb, daar bovenop ook beter gluten kan vermijden.
   Het blijft alleen zo enorm frustrerend.. Meer kan ik er niet over kwijt. Zal er maar mee moeten leven ????
   Still honing for the cure.

   En super bedankt voor de informatie. Dit helpt mij wel weer wat verder :)
   Groetjes

   • Christina

    halllo heb je berichtje gelezen ik zit ook met dat probleem het zelfde als jij ik drink ook 4 zakjes Movicolon poeder en ook nog een klisma het wil er gewoon niet uit daar door krijg ik ook nog meer kramppen ik dee een hand schoom aan om het er uit te hallen harde keutels en veel pijn ik heb ook een prikkelbaredarm sindroon .ik heb ook al zo veel probeerd dat je gewoon niet meer weet wat je moet doen.ik ben ook machterloos hier door .wens jouw ook veel sterkte en wat doe jij als je niet af kan .groetjes christina.

 • Fene4bonne

  Ik ben er eentje van de kleine, stiekeme stinkscheten. Als je er vanuit gaat dat die met de slechte eiwitvertering te maken hebben, wat kan ik daar dan aan doen, behalve dit waardevolle voedingsmiddel vermijden?

 • Sinan

  Je vertelt het allemaal zo geweldig. Ik wouw dat mijn huisarts zo met informatie overdracht omging.

  Super bedankt Groene Vrouw

 • Romano

  Al 6 maanden kan ik niet echt poepen
  Ik voel dat maar als ik is het veel drukken voor maar 1 / 2 klontjes
  Rondom me buik is altijd strak gespannen een soort van druk

 • Anneke Erkens

  Hallo,
  Had erg veel last van mijn buik, prikkelbare darmsyndroom zegt men. Vorige week nogeens alles onderzocht, bloed, foto, echo, ct-scan, alles goed, fijn dus.

  Maar mijn grote probleem is dat ik zo slecht naar de wc kan, er is wel drang maar het gaat er bijna niet uit en zo ja, dan weinig. Voel me vol. Ben heel erg gespannen en zenuwachtig, probeer te ontspannen, maar lukt niet erg.
  Gebruik vezelzakjes, 2 magnesium, drink veel, eet goed. Wat te doen?
  Hartelijk dank en vriendelijke groet,
  Anneke

 • Michel

  Hoi ik heb wat advies nodig over wat te doen.

  Ik ga al geruime tijd (een jaar of 2 zeker) minimaal 5-8 keer per dag maar soms ook wel 15 keer per dag (is nu bijvoorbeeld pas 14:30 en ik ben al zeker 5-8 keer geweest).
  Het ziet er meestal uit als brij of een papje en gaat vaak samen met krampen en soms een beetje bloed.

  Ik kreeg van mijn dokter pantoprazol maar dit hielp niet echt.

  Iemand een idee wat ik nu het beste kan doen of in welke richting ik het moet zoeken??

  Bij voorbaat dank

  • De Groene Vrouw

   Ik zou eens beginnen bij een consult… https://groenevrouw.nl/consult/darmflora/
   (en zoek een andere dokter. Als je zo veel last hebt en je wordt naar huis gestuurd met een lapmiddeltje lijkt het me tijd voor iemand die je serieuzer neemt)…

  • B Baselier

   probeer eens psyllium vezels

 • Nicole

  Beste,

  Ik heb een vraag over te vaak poepen.
  Ik poep sowieso 2 a 3 keer in de ochtend en soms moet ik nog een 4e keer.
  Als ik thuis kom van het werk kan het zo zijn dat ik ook nog wel eens een keer moet gaan. (onderweg soms ook, en dit is heel vervelend)
  S’avonds is er soms ook een kans dat ik nog een keertje moet gaan.

  Mijn vraag is: is dit wel gezond? Ik heb geen last met poepen (geen remsporen in de pot etc) en soms tot bijna nooit last van krampen etc

  Graag hoor ik het van u, alvast bedankt.

 • Louise

  Ik heb erg last van poepen.
  Zodra ik ergens heen moet of dat nou naar mijn werk is of gewoon boodschappen doen of iets gezelligs ga doen,
  ik kan eigenlijk niet weg. Ik moet constant naar de wc. Van te voren moet ik wel 3x. Ik ben overal een soort van zenuwachtig voor, als ik weet dat ergens geen wc is ga ik al niet eens weg. Het belemmert echt wel mijn leven. Het is heel vervelend.
  Wat zou ik hier aan kunnen doen???

  • Anne

   Ik zit met hetzelfde probleem. Ben nu 37 jaar en durf gewoon niet meer weg. Heb al een keer een in mijn broek gedaan. En dat is echt vreselijk. Dus ik hoor graag of u er iets voor weet.
   PS heb onlangs alle onderzoeken gehad bij de internist. Niets bijzonders.

   Hoop dat u hier een oplossing voor heeft. Het is, net zoals Louise schrijft, heel heel heel erg belemmerd.

  • Vezeltje

   Dit is een probleem waar ik ook jaren mee te kampen heb gehad. Ik ben toen psylliumvezels gaan gebruiken, een wondermiddel. Sinds ik dat gebruik heb ik bijna nooit meer deze problemen als ik ergens heen ga. Het maakt de ontlasting in mijn geval een stuk steviger en dikker wat makkelijker op te houden is en het aantal toiletbezoeken is hiermee flink lager geworden. Ondanks dat de boel dikker wordt blijft poepen makkelijk en vegen is bijna niet nodig (2 tot 3 keer).

   • Carmen

    Hoeveel gebruik je? Welk merk? Op welk moment van de dag? Voor of na de maaltijd?

    • De Groene Vrouw

     Even iets anders: heb je zelf in de gaten dat je manier van vragen stellen lichtelijk eh, ‘demanding’ over kan komen? Geen aanhef, geen vraag of hij/zij je informatie wil geven, geen groet… als je dit op deze manier aan mij zou vragen, zou ik dus geen antwoord geven. Kijk maar wat je ermee kunt, maar dan weet je in elk geval hoe deze manier over kan komen 😉

 • Monic

  Lieve Groene vrouw….
  Ik heb je boek.
  Net uitgelezen.
  Als je mijn klachten op een schaal van 1 tot 10 zoumoeten plaatsen , zit ik er boven.
  Ik ga je adviezen opvolgen want ik ben moedeloos.
  Ik had alleen nog 1 vraagje , weet jij of magnesium helpt bij t soepel worden van de ontlasting ?

  Dank . Dank voor je uitleg , je interesse en je hulp/ steun aan al die mensen wiens leven word beheerst door problemen met hun darmen en ontlasting en spijsvertering.

  Liefs , Monic.

 • Nina

  Top site dit!!
  “Ik kijk altijd! achterom na t poepen”! Ben heel blij met mn “plateautje” in de wc-pot! En vind het stiekem erg leuk om over poep te praten… Mn poep is altijd type 3/4, dus dat zit wel goed. Moet wel ook 3/4xper dag, vandaar dat ik bij deze site terecht kwam: is dit wel normaal..? Gelukkig is t een regelmatig patroon, dus ik ben weer gerustgesteld en kan weer lekker gaan zitten (poepen..)

 • S.Schoone

  Ik poep doorgaans goed, maar ik heb wel een probleem:
  Ik ben te dik en te stijf, daardoor kan ik niet met mijn hand bij mijn anus komen.
  WC-papier kan ik dus niet gebruiken.
  Nu zijn er een soort hand-douches in de handel, speciaal om geen wc-papier te hoeven gebruiken. In het buitenland zie ze vaak in hotels, maar ook in andere publieke wc’s, restaurants en benzinestations.
  Ik wilde zo’n ding ook in mijn wc inbouwen, maar het blijft lastig, omdat het spuitvlakje erg dicht bij het kraan/handvat zit. Het is ook lastig manouvreren doordat de slang erg stug is.
  In Japan zie je vaak een in de wc ingebouwde “onderdouche”, soms erg geavanceerd, met warm water en fohn om te drogen, en een speciale dames-stand. Mooi, maar begrotelijk.
  Ik gebruik nu thuis een onkruidspuit, zo’n cilindrisch vat met een slang en spuitstuk. Ik heb het uiteinde haaks omgebogen, zodat ik makkelijk ‘omhoog’ kan spuiten.
  Het bevalt mij op zich prima, maar het is alleen thuis toepasbaar, ik kan het ding natuurlijk niet meenemen op reis, of op visite.
  Voor oude mensen zijn er allerlei hulpmiddelen op de markt, rollators, beugels en zitjes in de douche, speciaal bestek, dingen die je bij het aankleden helpen etc, Maar iets om je kont af te kunnen vegen ben ik nog niet tegengekomen.
  Toch kan ik me niet voorstellen dat ik de enige ben met dit probleem.

  • Caroline

   Hoi, Van het merk Blooming bestaan de zogenaamde bidetbrillen met ingebouwde sproeier om na het ontlasten te spoelen met ” verwarmt ” water. Ook de bril is verwarmt ( Naar keuze )
   De bril kost op internet ongeveer € 300 . Scheelt ook in de aanschaf van toiletpapier !
   Wij gebruiken hem nu al zo’n 5 jaar. Willen niets anders meer..
   Ook van andere merken staan ze na even zoeken op internet bij o.a de bidetshop.nl
   Succes ermee !
   Caroline

 • Loa

  Eigenlijk zijn de toiletpotten dus niet goed of we moeten de wc bril.aanpassen zodat iedereen er een andere op zou kunnen zetten of de wc potten moeten anders. Met een verstelbaar krukje rondom de pot. Willy Wortel gaat eens aan de gang.

 • Jeanne

  Ja, zowel mijn man als ik kijken zeer nadrukkelijk om. Helaas hebben we beide een medicatiegebruik(verleden) en de hele boel heeft het vreselijk ontregeld. Een heuze zoektocht heeft ons langs allerlei ‘oma’middeltjes geleid en we beginnen nu resultaat te boeken. In iedere geval grote verbetering. Hij met Fibrex ik met metamusil. Blij met jullie ?

 • Jeurske

  Is 1 theelepel (per dag) verse honing van de imker uit de buurt goed voor voor je darmflora?

 • Annelies

  Hoi,
  Heb altijd wel een beetje last van onregelmatige ontlasting gehad, maar sinds ik afgelopen december ben gestopt met roken (rookte niet veel, ca. 3\4 pake per week), is het echt een drama. Naast dat ik in no-time 4 kilo ben aangekomen, zit ik vaak verstopt en voel me dan echt een opgepropte worst. Een enkele keer gebruik ik dan Dulcolax, zodat ik nog een dag later wel kan. Dat lucht ontzettend op. Maar ik kan op deze manier natuurlijk niet doorgaan. Zou haast weer gaan roken.
  Hopelijk vind ik de oplossing in je boek.

  • Annelies

   Voor alle duidelijkheid: Ik bedoel hierboven driekwart pakje.

 • Jeanet

  Beste poepdokter Nienke,

  Hè hè..eindelijk iemand die lekker open over poep praat! Ik heb je gister gezien bij Humberto en ik was meteen fan! :)
  Ik heb nu 13 jaar de ziekte van Crohn, en zit momenteel midden in een opvlamming.
  Ik kan dan ook niet wachten tot ik je boek in handen heb. Leesvoer voor op de stoel..lol!
  Ik ben vooral benieuwd naar je recepten. Wie weet helpt het me, prednison is ook niet alles..

 • Joke

  Poepen….. Ik ben nog nooit zo vaak geconfronteerd met mijn restproduct als de laatste weken. Altijd heerlijk wc op en er weer af. Nergens last van.
  Maar sinds mijn gastric bypass…. NIET LEUK!
  Winden….. Ik heb al aanbiedingen ontvangen om het te verkopen als strijdgas.
  En de ouderwetse drol in mooie donkere kleuren is ook niet meer in zicht.
  Lange dunne wit/gele slierten. En de geur!!!! Binnen drie uur gegarandeert geen bezoek aan huis.
  Ik ben heel blij met de operatie, maar dit is wel een dikke minpunt.
  Nooit beseft dat de geur je leven kan beïnvloeden. Want even ontlasten is nu verworden tot een goed doordacht actieplan. Om teveel overlast tegen te gaan.

 • Anoniem

  Ik heb altijd normale ontlasting maar sinds vanmorgen poep ik me letterlijk leeg! Ben al 3x geweest terwijl ik normaal om de dag moet. Durf bijna niet meer te gaan, het is wel normale ontlasting nr 3 maar de hoeveelheid schrik ik erg van, kan dit 1x voorkomem dat je 1 dag enorm veel poept? Soms stop ik gewoon van angst ik heb dit nog nooit gehad

 • Pedro

  Al na 30 minuten na het eten kan ik al naar de wc (ik denk door de ijskoude cola)en dat zeker 3 keer per dag , met het snoepen van een zak m&m chocolade krijg ik een lekkere plakkerige vette ontlasting , en soms na de Chinees al na 10 minuten en dan spetterd het alle kanten op, voel mij eige wel lekker en ben bijna nooit ziek , RAAR?

  • De Groene Vrouw

   Welnee. Lekker zo doorgaan!

   • Liefsette (liset)

    Nienke, ik ben vandaag voor het eerst op je site en heb me inmiddels suf gelezen. Ook alle reacties over je schrijfstijl bij andere blogs etc. Soms denk ik: “Hè jammer, had het zelf anders verwoord” En een andere keer hou ik ervan.

    Maar je reactie onder deze post spant echt de kroon……Fantastisch, echt hardop moeten lachen!!!
    :-) :-)

 • Anoniem

  Ben sinds 2 weken op dieet, eet volgens de schijf van 5. Genoeg fruit, vezels, eiwitten en iets minder koolhydraten. Wel vetten, plantaardig. Geraffineerde suikers beperk ik tot een absoluut minimum. Nu valt het mij op dat ik sinds een week enorm veel ontlasting heb. Ik ga 1x per dag en dan is het eerste stuk hard, groot en pijnlijk…wat er achteraan komt is veel, wel goed van vorm zoals type 4 maar veel breder en het spoelt niet weg. Volgens mij omdat het te zwaar weegt. Houdt eea verband met het dieet? Ervoor ging ik meermaals per dag, soms hard maar ook normaal. Heb geen galblaas meer.

  • De Groene Vrouw

   Tsja. Ik ben zelf zeker geen voorstander van het standaard Schijf van Vijf-dieet… dus los van de klachten die je ervaart, kan ik wel een gezondere manier verzinnen om op gewicht te blijven 😉

  • Piet

   Bij mij is het eerste stuk van de drol ook soms dik, hard en lichtelijk oncomfortabel. En dan komt er een zachtere lading achteraan.

   • De Groene Vrouw

    Nou, bedankt! Ik dacht vanochtend nog ‘hoe zou de drol van Piet eruit zien?’, en nu geef je gewoon het antwoord! :-)

 • S.e

  Hallo
  Ik zal even vertellen hoe mijn lichaampje van slag is
  Ik heb al langer als een week last van heftige buikpijn een opgeblazen gevoel en af en toe krijg ik steken rechts onder bij m’n buik.
  Ook mijn ontlasting gaat niet best vanaf vorige week vrijdag tot deze week dinsdag geen ontlasting gehad en dus maar een clisma gebruikt omdat ik eerder al een verstoppen heb gehad
  Na de clisma kreeg ik ontlasting maar geen beste ontlasting heb kwam met moeite en pijn het doet zeer als ik moet poepen ook is het plakkerig en moet ik de pot boenen ik laat nattte scheetjes maar ruiken niet nu heb ik nog steeds buikpijn en een opgeblazen gevoel ik lees van alles op het internet maar ik weet geen raad omdat als je dan denkt iets te hebben staan er weer dingen bij wat ik niet heb..
  Please help mij ik wil hier graag vanaf ..
  Mijn levens stijl is namelijk gewoon goed eet genoeg vezels groente en fruit ik werk elke dag dus beweging is er ook zeker ik sta en loop namelijk de hele dag

 • Xxxxx

  Hallo.

  Ik het in de afgelopen maand 2 x 4 dagen bijna stopverf kleur ontlasting gehad. Moet ik mij zorgen maken.
  Ik heb na mijn vier kinderen een verzakking overgehouden en heb vaak harde ontlasting maar soms ook weer dun. Dus geen vast patroon.

  Ps: interessante site en fijn leesbaar geschreven.

  • De Groene Vrouw

   Ja, als je regelmatig stopverfontlasting hebt moet je, net als met alle andere acute klachten, gewoon even naar de huisarts…

   • Cindy

    Ik heb een vraagje ik heb sinds zaterdag witte ontlasting ik heb direct de huisarts opgebeld want ik schrok enorm en ik kon het niet laten om te Googlen en het maakte mij erg bang wat ik allemaal las leverkanker en noem het maar op..
    Ik heb de huisartsen post gebeld en de assistente vertelde mij dat ze in het weekend geen kweek konden nemen en ik het tot maandag moet afwachten…
    Vanochtend ging ik weer naar de wc en weer witte ontlasting twee keer over weer heb ik de huisartsenpost gebeld omdat ik me ook misselijk voelde en gevraagd of het echt niet nodig is dat ik even langs kom en ze zei mij dat zolang ik geen koorts heb en of hevige buikpijn ik tot maandag kan wachten ook heb ik haar over Google verteld en daarover moest ze een beetje lachen ze zei dat ik maar beter niet meer kan gaan Googlen het kan iets met de gal zijn zei ze maar het kan ook gewoon een virus zijn en vanzelf overgaan
    Mijn vraag is heeft u hier enige ervaring mee dat het “vanzelf” weer over gaat en is het zo dat ik bang moet zijn voor wat ernstigs dat dit veroorzaakt want ik maak me Hoe dan ook best zorgen..
    Net trouwens weet naar de toilet geweest was echt heel weinig maar nu zag ik ook wit maar wel een paar plekjes bruin..
    Ik hoop dat u mijn vraag kan beantwoorden wel heb ik afgelopen woensdag een doner broodje gegeten en eigenlijk vanaf die dag begon ik last te krijgen van mijn maag een beetje kan het hier mee te maken hebben? Heb ook last van overgewicht maat hier werk ik nu aan maar helaas gaat dit niet heel snel.
    Verder zie ik niet geel tenminste voor zover ik dat kan beoordelen alleen een prikkelig gevoel en onrustig gevoel in maag en darmen en beetje misselijk.
    Denkt u dat ik mij druk moet maken over leverkanker of iets in die geest ? Misschien een gekke vraag maar ben best gescrokken van Google van hier kwam ik op uit toen ik witte ontlasting intypte.

    Mvg cindy

    • De Groene Vrouw

     Ik heb het al vaker gezegd en ik zeg het nog een keer: met acute situaties moet je niet bij mij zijn. Je huisarts is op zo’n moment de enige die je kan onderzoeken en vertellen wat er aan de hand is, hoe ernstig het is en wat je ertegen moet doen.

     Veel succes!

 • Annoniem

  Hoi,
  Vaak als ik m’n ontlasting moet ”lossen” wacht ik vaak nog even, soms ga ik direct maar goed…
  Ik ben een 15 jarig meisje, en vind het niet leuk/eng om naar de wc te gaan om te poepen.
  De reden: als ik moet, krijg ik het niet doorgespoelt vanwege de dikte en breedte/hoogte.
  Vaak moet ik het er dan uitvissen, en dat vind ik erg vies. (vaak nog zonder dat m’n ouders hiervan af weten)

  Heeft u misschien tips waardoor dit in deze situatie beter kan gaan? Want brood en water drink ik voldoende.

  • De Groene Vrouw

   Hoi anoniem,

   Het klinkt alsof je verstopping hebt! Als je ontlasting te groot is om door te spoelen blijft het waarschijnlijk te lang in je lichaam. Ik kan je hier niet mee helpen via internet, maar vertel het rustig aan je ouders en vraag of ze met je mee willen zoeken naar een oplossing. Je hoeft je er helemaal niet voor te schamen (laat ze anders dit stukje lezen).

   Hier lees je meer over verstopping: https://groenevrouw.nl/75-tip-om-je-verstopping-de-deur-uit-te-werken/
   Succes :-)

 • Lilly

  Hallo iedereen! Ik zit met een vervelend probleem.
  Ik moet elke dag ontlasting doen maar dat wil ik niet doen. Daarnaast heb ik veel last van heel veel windjes op een dag. Ik wil om de twee a drie dagen ontlasting doen. Maar ik weet niet wat ik moet doen?
  Zijn er pilletjes die hiervoor zorgen? Zijn er voedingsmiddelen die hiervoor zorgen? Ik hoop echt dat iemand met een goed duidelijk antwoord kan komen!

  • De Groene Vrouw

   Hoi Lilly,

   Elke dag ontlasting hebben is heel normaal en gezond, dus daar zou ik niet direct iets tegen doen :-)
   Heb je veel last van winderigheid, kijk dan eens naar je voedingspatroon!

 • Petra

  Nou ik weet niet of dit leuk is, voor mij niet in elk geval, ben incontinent van ontlasting, heb net een bekkenbodemoperatie gehad en had gehoopt dat dit iets verbetering zou geven, maar helaas wat moet ik hier mee, ik word er een beetje deprimerend van

 • MNG

  Hoi Nienke,

  Dankjewel voor je artikel. Ik heb door jouw tip een aantal maanden geleden het krukje uit de link gekocht en dat bevalt prima. Desondanks blijft het resultaat wisselend (1 tot 3 volgens de chart, bij een 4 jubel ik van binnen, en ja altijd drijvers wat volgens de huisarts dan weer helemaal geen probleem zou zijn). Ik ben dol op groenten en peulvruchten, doe aan yoga en probeer ook meer te bewegen (lukt niet altijd even goed doordeweeks vanwege drukte op het werk). Voedingsintoleranties heb ik al uit laten zoeken, fodmap geprobeerd. Van mijn moeder ook begrepen dat poepen vanaf mijn babytijd al moeilijk gaat (en je dan vanuit het ziekenhuis alleen een volwassendosering laxantia meekrijgt zonder te weten wat nou precies het probleem is…grrr). Als ik op vakantie ga of alleen al een nachtje bij mijn ouders logeer dan heb ik instant last van obstipatie. Ik heb dus geen idee wat het bij mij nou zo lastig maakt.

   • MNG

    Hoi Nienke,

    Dankjewel voor je snelle reactie. Ik twijfel nog over de cursus omdat ik denk dat ik al aardig doe wat ik kan doen (ik lees je blog ;-), gebruik geen pakjes en zakjes bij het koken maar kook alles zelf en alles wat ik hierboven al heb beschreven). Ik neig eerder naar het darmflorapakket, maar weet niet of mijn klachten in verhouding staan tot de kosten. Ik lees op je blog reacties van mensen met veel heftigere klachten. Een light darmflorapakket zou heel fijn zijn voor de gemotiveerde, gedisciplineerde klant. Maar die komt zeker niet? Ik dacht mij te menen herinneren dat je eerst wel apart die onderzoeken deed. Klopt dat?

 • Britt

  wat een leuk artikel! sinds ik veel klachten heb met poepen, zoals bloed etc (waarschijnlijk ivm aambeien) heb ik van alles geprobeerd, mijn drollen waren erg hard. ik probeer veel vezels te eten en krijg nu via de dokter zakjes voor zachtere poep. maar dit systeem met het krukje lijkt mij ideaal! ik merkte altijd al dat als ik naar achter leunde ik makkelijker poepte, ik ga dit gelijk uitproberen. (zoals je ziet heb ik ook totaal geen ongemakkelijkheid meer met het praten over poep)

  Groetjes,
  Britt

 • Nicole

  Hi,

  Heel mooi dat het poepen eens uit het verdoemhoekje wordt gehaald. Heel leuk geschreven :-)
  Mijn darmen zijn al mijn hele leven een issue. Nu heb ik nog maar weinig last gelukkig.
  Ik heb zo mijn ritueel ‘s ochtends en als ik voel dat ik moet, ga ik en dan poep ik heel veel en heel makkelijk. Het spoelt zonder sporen na te laten weg, ik slik wel probiotica 1x per dag!
  Ik kan me herinneren vroeger met een vakantie in Frankrijk. Ik had toen heel veel problemen met poepen. Op de camping had je een wc met een gat, dus hoppa op de hurken.
  Ik heb nog nooit in mijn leven zo veel en zo makkelijk gepoept als toen, 2x per dag zonder enig probleem. Ik denk hier nog weleens aan terug als het eens niet zo makkelijk gaat.
  Ik vind dat bankje geweldig, nooit gezien of gehoord, tot nu!!!! :-)
  Dat zittend poepen op de wc is net zo onnatuurlijk als liggend bevallen, ook zoiets raars van de Westerse wereld!!

  Groetjes, Nicole

 • Isabella

  Hey Hallo poepdokter,

  Ik sta elke vol verbazing in de pot te spieken als mijn zoon van 6 naar de wc is geweest! Daar komen drollen uit van een enorme grote . Dat zelfs ik er pijn van in mn billen krijg! En Als ik zeg groot is het echt groot! Hij heeft ook vaak last van witte ontlasting wat begint met diarree en daarna een gewone vorm aan neemt maar niet van kleur veranderd. Elke keer als ik op het punt sta om naar de dokter te gaan.. dan veranderd de kleur en gaat het weer een tijdje goed.. behalve dan de enorme grootheden

  Groetjes isabella

 • Blije klant

  Ik ben al een vaker opzoek geweest naar een manier om mijn ontlasting er snel uit te krijgen (dikke ontlasting sinds mijn geboorte) ik zag altijd alleen maat dingen zoals drink meer, eet meer vezels maar wc tips? Nee. ik kwam toevallig niet terecht en dat de sqautty methode. Ik keek het filmpje, stond op de rand van mij wc en en poef daar was het, de ontlasting die ik er al 2 dagen lang niet uitkrijg. Heeeeeel erg bedankt poepdokter♡

 • Lonneke

  Ik poep altijd savonds na het middageten maar nu moeten we volgende week twee avonden weg. Kan ik dit ritueel verleggen naar s morgens ?

 • Kevin

  Dankje ik heb hele ergen poepproblemen, hierdoor kan ik met een gerust hard gaan Poepen,

  Groeten Kevin poeperd

 • Yolanda

  Schitterend verhaal haha. Dank je, je hebt een leuke manier van vertellen

 • Janneke

  Jeee, dat squat krukje ziet er geniaal uit! Doordat het de voeten schuin zet nog effectiever dan een blokkker exemplaar. Zéker voor kleine kinderen . Nog meer voor kleine kinderen met poepangst, en/of problemen met leegpoepen. Weet jij of en waar dit verkrijgbaar is in Nederland? Ik ga het filmpje ook naar de poeppoli doorspelen als je een tekenfilm variant vind/weet hoor ik het graag.

 • Daniëlle

  Wauw, ik poep al vanaf ik het me kan herinneren met een krukje. Als het kan zet ik mijn voeten omhoog. Mijn ouders weten dat als enige eigenlijk, want vind het nogal raar. But now it makes sense!

  Verder is mijn poep altijd anders. Vroeger poepte ik bijna nooit en nu schijt ik mezelf onderuit.. Soms wel 3, 4x op een avond. Dun, dik, veel, weinig, kleverig of moet. Elke dag een ander feest..

 • Defni

  Ik heb ook een vraag en hoop dat je me een antwoord kan/wilt geven…
  Ik heb onlangs een bloedonderzoek laten doen, hieruit blijkt dat oa mijn ijzer, magnesium, vitamine b12, vit D te laag zijn.
  Ik wil dit op peil gaan krijgen, maar ook de reden weten, waarom deze te laag zijn, zodat ik dat ook kan verhelpen en de supplementen ook effect hebben.
  Wat is voor mij handig om te doen: Eerst een ontlastingsonderzoek, eerst een voedselintolerantietest of beide te doen?
  (Het enige wat mis is met mijn ontlasting is dat het vaak blijft drijven…)

 • Leah

  Ha poepdokter,

  Soms word ik wakker met buikpijn en moet ik gelijk naar de wc! Ik kan dit ophouden maar krijg ik er last van! Meestal ga ik gelijk, maar s ochtends is bij mij drama, het is ongeveer nummer op de kaart! Maar wat ik nou zo raar vind is als ik savonds ga dan is er niks aan de hand! Is het gewoon normale poep! Ook heb ik dat als ik het te lang ophoud ik dan misselijk word! Wat kan ik hier aan doen? Heeft u tips?

  Met vriendelijke groet,

  Leah

  • De Groene Vrouw

   Hoi Leah,

   Onderaan het artikel, in het rood 😉

 • Anoniem

  Hoi
  Ik ben 12 jaar en ik heb last van type 1 ik zit nu al een uur op het toilet maar er komt niks uit
  Mijn moeder heeft al tips gegeven door het met een thee lepel er uit te halen. Maar er komt alleen
  Wat vocht uit. Kunt u mij helpen. En een klein detail ik heb 1 mok melk en 1 glas water gedronken in totaal.

  • De Groene Vrouw

   Hoi Anoniem,

   Het lijkt me het beste als je hiermee even naar de huisarts gaat!

 • Thomas

  Ik heb al jaren last van type 5-6 ontlasting. Iedere dag in de ochtend, soms twee keer per dag. Kan als het moet een rol weg vegen. Nooit stevige ontlasting. Ik eet gezond, sport 2 a 3 keer per week. Heb door een dieet behoorlijk geminderd in mijn koolhydraten.
  Wat kan ik doen om steviger ontlasting te krijgen.

 • Hey,

  Het klinkt misschien een beetje raar, maar ik heb een weddenschap met me broer.
  Ik krijg €100,- als ik een gekookte (niet op gekouwde) sojaboon terug vind in mijn ontlasting.

  Mijn vraag is, zou ik het sojaboontje ooit terug vinden? En na hoeveel dagen zou dat zijn?

  Alvast bedankt!

  Mvg,
  Tim

 • Ari

  He,

  Ik kijk regelmatig op het internet naar verhalen over mensen die last hebben met hun ontlasting. Ik zelf heb er onwijs veel last van, ik zit gemiddeld 5 keer per dag op de wc. Het zijn geen kleine boodschappen. Soms vraag ik mezelf af hoe het komt, ik heb amper wat gegeten en toch moet ik 2 a 3 grote boodschappen in een paar uur tijd lozen.

  Help? Wat is het ? Is het normaal?

  Ik sport en eet gezond! Ben wel vegatarish

  • De Groene Vrouw

   Hoi Ari,

   Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een consult:
   https://groenevrouw.nl/consult/darmflorapakket/

   Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!

   Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!

 • Vienna

  Hallo ik ben 17 jaar en heb al 2 jaar problemen met mijn darmen en ontlasting. Na 2 jaar hebben ze eindelijk geconstateerd dat ik een langzaamwerkende schildklier had. Ik heb in totaal Zeker 5 verstoppingen gehad. Maar ik ben opnieuw gestest en toen had ik het niet meer, maar mijn ontlasting gaat nog steeds moeizaam, ik kan namelijk maar 1 keer of niet in de week naar de wc. En dat doet heel veel pijn.. Ik ben al langzaam met andere voeding bezig maar veel verschil is het niet alleen dat ik het niet lekker vind… Wat kan ik jet beste doen?

 • Anoniem

  beste groene vrouw
  u hebt swagger poep

  • De Groene Vrouw

   Vet man.

 • Elly Lips-Thielen

  Ik een vrouw van 69 jaar heb al meer dan drie vier jaar problemen met de ontlasting, de ene keer (gewoon) maar de meeste keren diarhee gepaard met buikpijn zo erg dat ik al een keer drie keer bewusteloos ben geraakt en van de wc gevallen ben, op het ogenblik heb ik gemiddeld 2 tot 3 keer per week diarhee ondanks questran 4 g door de specialist gegeven, ik heb ook al een paar keer in het ziekenhuis gelegen voor dit probleem, ik ben hier heel onzeker door geworden want de ontlasting loopt gewoon weg( niet dagelijks) maar toch wel heel vervelend.Ik woon in Frankrijk ik kan de Taal niet zo erg goed, en daardoor de artsen niet goed vertellen wat er is, ze hebben al een colon onderzoek gedaan en div. scans, kun jij me advies geven ben al gestopt met melk.gr Elly

 • Ilse

  Ik vraag mij af, heeft het net zoveel zin om voorovergeboven op de toilet te zitten (of in ieder geval, is dat beter dan rechtop zitten)? Aangezien het lijkt te gaan om de hoek tussen je torso en bovenbenen, zou het toch geen verschil moeten maken of je je benen omhoog doet of je torso omlaag? Of zeg ik nu iets heel vreemds. Het is uiteraard een minder natuurlijke positie, maar het lijkt mij dat je op die manier de spier ook beter ontspant.

  Ik kan me overigens goed herkennen in het koolhydraten-verhaal. Eerder at ik vrij veel brood en had ik vaak last van erge buikkramp, vooral vlak voordat ik naar het toilet moest (zodanig dat ik niet rechtop kon lopen), sinds ik minder brood en zoet eet is dat vrijwel helemaal weg.

 • Beste mevrouw Groene Dokter,

  Ik heb uw pagina net ontdekt en ik vind deze stuk over poepen geweldig! Heel informatief en goed :)
  Ik heb een probleem dat ik wil vermelden. Ik heb sinds lange tijd (al maanden gaande) problemen met het schoonmaken. Ik haat het om te poepen omdat het schoonmaken zo erg lang duurt bij mij. U zult het misschien niet geloven maar bij het poepen moet ik echt 1 hele wc papier rol gebruiken. En soms moet ik daarna nog een halve wc papier rol gebruiken. Soms duurt het zo lang dat mijn anus bloedt, dat komt doordat ik steeds veel wc papier gebruik en daardoor wondjes ontstaan bij de anus.
  Ik vind dit zo vervelend en pijnlijk. En het gekke is dat mijn poep vaak 3 en 4 is volgens de Bristol Stool Chart.
  Ik weet echt niet wat ik moet doen. Ik ben hopeloos en weet totaal niet wat ik verkeerd doe. Ik denk wel dat het aan mijn eten ligt. Maar wat dan…? Ik weet het namelijk niet.
  Ik ben trouwens van plan ook een kruk te kopen. Ik heb het filmpje gezien daarover. Zeer belangrijk en handig!
  Ik bedank u alvast voor de antwoord en informatie die ik hopelijk van u zal krijgen :)

  Met vriendelijke groeten,
  19 jarig dame

 • Janoeska

  Intressante blog bedankt,
  Kan je ook iets vertellen over de kleur van ontlasting?
  Alvast bedankt groetjes

  • De Groene Vrouw

   Jawel, maar dat wordt denk ik een keer een aparte blog 😀 #veeltevertellen

 • Carla

  Dag,
  de laatste tijd heb ik ‘platte’ vaste ontlasting. Normaal zijn het wat hardere drollen, maar nu iets zachter en ze lijken platgedrukt.
  Waar kan dit op duiden?

  • Marco

   Hallo Carla,

   Ik heb nu ook een aantal weken platte poep. Heb jij al een reactie gehad waar dit op kan duiden?
   Ik ga maandag de 6 juni 2016 naar de dokter en maak me ongerust.
   Ik hoor graag van jou ervaring.

   Met vriendelijke groeten,
   Marco

 • Marleen

  hallo,

  Ik doe een project over koeienpoep en ik hoopte dat je daar misschien ook wat over zou weten. Ik moet weten wat er precies in koeienpoep zit.

  groetjes

  • De Groene Vrouw

   Hoi Marleen,

   Dan kun je denk ik beter even zoeken bij de dierhouderij. Daar gebeurt momenteel veel rondom probiotica!
   Kijk even bij het RIKILT (Maria Groot) of het Louis Bolk-instituut!

 • Gino

  Sinds ik de afgelopen 4 dagen gezond eet ( alles volkoren , alleen water , veel eiwitten etc)
  Moet ik vaak naar de wc ( 3-4 x p dag)
  Ik heb het gevoel dat alles er snel uitgaat. Is dat goed?
  Voelt wel fijn en het poepen gaat makkelijk.

 • Jan

  Beste meneer/mevrouw

  Ik ben een jongen van 16 jaar oud en ik ben 1.68 lang en
  Ik weeg ongeveer 64kg. Ik heb als sinds ik mij kan
  Herrinnerren last van mijn ontlasting. Mijn probleem
  Is dat ik echt uren in het toilet zit. En als k het gevoel heb
  Dat k klaar ben met mijn ontlasting da
  n moet ik weer
  Poepen. En dat gaat dan heel de dag zo. K ben hiervoor
  Ook naar de huisarts geweest en heb als medicijn een
  Poedertje gekregen die opgelost moet worden in water. Btw

  Ik drink ook echt bijna helemaal geen water alleen maar sap.

  K hoop dat k het een beetje duidelijk voor u heb gemaakt en dat
  Ik zo snel mogelijk een antwoord van u zal krijgen.

  Alvast bedankt

  Mvg.
  Jan koolmees
  En dan vervolgens opdrinken.

  • Selah

   Het zou heel goed kunnen dat je van alle sapjes die je drinkt juist last van veel ontlasting hebt.
   Sapjes stimuleren de darmperistaltiek namelijk en dus bestaat de kans dat dit je klachten voor een deel veroorzaakt.
   Als je de sapjes eens laat staan en een paar dagen water of thee zou drinken denk ik dat je al veel verschil zult zien.
   Overigens is het geen diagnostisch advies, maar simpelweg een uitproberen.

   Net als jij ga ik tot 20 keer op een dag naar het toilet voor een grote boodschap die op de BSC een klasse 4-6 heeft.
   Altijd heb ik buikpijn en krampen voor de ontlasting.
   Bij mij werkt aanpassen van eten en drinken, maar ook het minderen in medicatie nauwelijks tot niet.
   Onderzoek heeft bij mij niets opgeleverd en ik heb eigenlijk de opmerking gekregen dat ik hierdoor dus maar voorzorgsmaatregelen moet nemen.
   Incontinent ben ik (gelukkig) niet, maar dat neemt niet weg dat het een hoop ongemak oplevert in het leven en ik mij altijd bewust moet zijn van mijn beperkingen hierin.

 • Jetje

  Hoi, mijn dochter van 14 jaar moet als ze iets gegeten heeft gelijk een paar keer achter elkaar poepen mijn vraag hierop is is dit normaal of kan ik hier iets aan doen of kan ik beter met haar naar de huisarts gaan?

 • Zora

  Zoon van zes heeft vaak gele ontlasting. Soms groen. Bijna nooit bruin. Wat te doen?

 • Jolanda

  Na nu twee keer een koliek aanval gehad te hebben hebben ze me galblaas onderzocht en konden ze geen stenen vinden. Sinds de laatste aanval zit ik steeds verstopt en af en toe overloopdiarree(dit gemiddelt 1 keer per maand) laatste 2 dagen wel ontlasting gehad maar dat is heel vet, kan het bijna niet doorspoelen.
  Heeft dit allemaal met elkaar te maken?

  • De Groene Vrouw

   Ja, dat lijkt me heel logisch!

 • Lisette

  Ik had last van verstopping en diarree afwisselend. Nu ik smorgens 2 glazen water drink voor het ontbijt en evt zemelen eet kan ik elke morgen poepen en diarree heb ik nauwelijks last meer van! Ook minder slijm bij m’n ontlasting dan voorheen :)

 • Lianne

  Ik gebruik sinds kort zo’n krukje voor de voeten. Hij werkt echt super en merkte gelijk verschil. Het gaat veel makkelijker en het lijkt wel of er meer uit komt 😉 heb geen last meer van een opgeblazen gevoel. Had hem voor mezelf gekocht ivm obstipatie maar het hele gezin is enthousiast. Mijn man heeft al jaren last van aambeien en zijn klachten zijn in een paar weken tijd bijna verdwenen. Wilde vorig jaar al eentje bestellen maar toen waren ze nog niet in Nederland te krijgen. Tegenwoordig zijn ze gewoon te bestellen op http://www.squattypotty.eu
  Een echte aanrader zo’n voetenbankje!

 • Beste groene vrouw,
  Leuk en goed, wat je doet.
  Mijn vraag: na 35 jaar in de rolstoel (dwarslaesie), en ondanks gezond eten en leven, is de peristaltiek in mijn darmen zodanig verminderd dat ik onlangs in het ziekenhuis ontstopt moest worden. Nu thuis met movicolon en magnesiumhydroxide, wat ik als een hopelijk tijdelijk noodzakelijk kwaad zie. Weet jij van natuurlijke manieren om de peristaltiek te bevorderen ?
  Bedankt,
  Peter

 • Wilma

  hallo
  ik heb een vraagje ,mijn zoontje van 6,5 is nog steeds niet zindelijk (ontlasting),
  hij heeft steeds last van plakpoep, weet u misschien hoe ik zijn ontlasting harder kan maken zodat hij het dan wel voelt
  alvast bedankt,
  groetjes Wilma

 • Wie Duits kent raad ik dit boek van Giulia Enders aan, dat uitvoerig op dit onderwerp ingaat: “Darm mit Charme. Alles über ein unterschätztes Organ.”. Helaas nog niet vertaald.

 • Mt

  Zeker interessant! Ik heb de laatste weken veel last van borrelende darmen. Geen buikpijn of krampen. Ook is het zo dat ik, wanneer ik poep, echt maar 1 of 2 keer veeg. Wel zit er af en toe soort van slijm bij.. Heb ik nu een goede of waardeloze ontlasting? Het is overigens wel minimaal 1 keer per dag, soms 2! Alvast bedankt!

  Groetjessd

 • Gato

  Hallo,

  ik zit sinds een kleine 2 weken met een onaangenaam probleem. Ik kan namelijk heel slecht naar het toilet gaan.. Ik neem iedere dag een zakje Movicol, voor het wat vlotter te laten gaan en ik gebruik nu ook een paar dagen zalf tegen aambeien omdat ik dacht dat ik eentje inwendig had. Nu, de pijn van de mogelijke aambei is weg, en ik denk de aambei ook, ik zie of voel er niets meer van. Maar toch heb ik het gevoel dat als ik naar het toilet ga er iets in mijn darmen is dat mijn poep wat tegenhoudt. Mijn poep is nu type 4, dus hij zou vlot moeten doorgaan, maar ik moet dus echt serieus meeduwen en heb pijn in mijn onderbuik.. Ook lijkt het alsof ik scheef poep, daarmee bedoel ik dat ik voel dat hij altijd wat naar links afwijkt, alsof er aan de rechterkant iets in de weg zit. Enig idee wat het probleem is? :/

  Groetjes Gato

  • De Groene Vrouw

   Lijkt me in elk geval iets om even met je behandelend arts te bespreken…

 • Anton S.

  Wat mij bij mijn poep opvalt is dat het altijd “remsporen” in de wc pot achterlaat als ik het doortrek. Het plakt echt verschrikkelijk. Zelfs met de borstel krijg ik het bijna niet weg. En dan heb ik het nog geeneens over de geur.. Zou dit iets met mijn eetgewoonten te maken kunnen hebben?

  • De Groene Vrouw

   Eh, ja.

 • Valerie

  Hallo,
  Vaak heb ik geen krukje maar had al iets gelezen over die spier die niet helemaal ontspant als je rechtop zit, hier merkte ik al eerder iets van. Meestal ga gewoon zitten met mn bovenlichaam op mn bovenbenen hangend, dit werkt ook best prima. Afgelopen tijd heb ik gemerkt dat ik meer type 5 heb dan 3 of 4. Misschien komt t doordat ik minder ben gaan sporten, dus eerst dat maar proberen. En lichtbruin qua kleur, als t nie verbeterd, toch eens naar mn gal laten kijken.

  mvg

 • Trotse poeper

  Ik heb geïnteresseerd alle reacties en uiteraard het artikel gelezen en kan het niet laten om mijn ervaringen te delen. Gemiddeld poep ik 2 keer per dag en vooral sinds ik roggebrood ben gaan eten, kijk ik vol trots naar het resultaat. Meestal stinkt het niet, behalve als ik verkouden of grieperig wordt en glijd het kunstwerkje zonder enige moeite in de pot. Het lijkt op nummer vier op de schaal van Richter. Kortom, ik mag mezelf met recht een trotse poeper noemen en dat wilde ik even delen.

 • Renée

  Hoi,

  Ik zit met een vraagje en ik zou het heel erg fijn vinden als u me een beetje kunt helpen. Ik heb de laatste tijd veel last van obstipatie en vooral ook met het gevoel dat ik nog niet klaar brn met poepen. Nou is het rare, in mijn ogen, dat als ik dunnen ontlasting heb, ik nog steeds het gevoel heb dat ik niet alles eruit kan poepen. Is het dan nog wel obstipatie of is het iets anders?

  Groetjes,
  Renée

  • De Groene Vrouw

   Voor vragen over hoe je een blog kunt inpassen in je persoonlijke situatie, verwijs ik je graag door naar de consulten of kennismails.

 • Bianca

  Ik weet niet of ik nog kan reageren maar ik heb een brandende vraag. Kan het wel of niet kwaad om probiotica te slikken? Ik had altijd capsules van een bepaald merk maar sinds een week zijn ze op. Ik merk gelijk dat ik “vol” raak en minder makkelijk kan raak opgezet moe etc. Mijn man en ik willen graag een kindje en als ik zo alles gelezen heb wil ik het mijn kindje niet aandoen om mijn darmflora te krijgen. Want die is nogal extreem geweest. Ook ivm schildklier afwijking. Zal ik maar gelijk weer beginnen? ?

 • Eva

  Ik dacht ook altijd dat mijn poep gewoon was, totdat ik er een keer over ging praten en ik merkte dat 1 keer in de week naar de wc gaan niet gewoon was. Tegenwoordig ga ik al wat vaker maar nog wel veel last van buikkrampen, lucht en verstopping. Kijk altijd achterom maar is vaak 2 a 3 op de schaal. Ik ga het krukje zeker proberen!

 • Elly

  ik zit met een opgeblazen gevoel,s morgens niks aan de hand,tegen de middag gaat de buik opzetten,eet speltbrood fruit drink genoeg water,ontlasting onderzoek gehad in oktober ,alles was prima,drink ook iedere morgen yakult flesje,moest van de dokter lactose pakken s morgens, grt Elly

   • Elly

    dank je voor je antwoord,maar weet u waar het aan kan liggen dan,kan beter stoppen met yakult,en de lactose is omdat ik moeilijk naar de wc kan heb ik nog maar pas ,nooit last gehad van een opgeblazen buik, jaar,leeftijd zeker, grt Elly

    • De Groene Vrouw

     Beste Elly,

     Je klachten kunnen verschillende oorzaken hebben; vandaar dat ik veel werk met ontlastingonderzoeken om erachter te komen wat er precies aan de hand is.

     • Elly

      dank je wel voor het antwoord,volgende week ga ik naar de dokter toe,voor bloed afnamen en urine en stoelgang,doe ik ieder jaar,tot heden heb ik nog niks erg gehad,je veel stress,grt Elly

     • De Groene Vrouw

      En je had mijn eerdere antwoord wel gelezen?
      Dat waarin ik schreef dat de onderzoeken van de huisarts en de specialist vaak niet volledig zijn?
      Je hebt niks ernstigs, maar ook nog geen oplossing zo te zien. Mijn advies: zoek een goede darmfloratherapeut bij jou in de buurt. Daar kom je waarschijnlijk verder mee, als de huisarts niks kan vinden maar je klachten nog niet weg zijn.

 • Nancy

  Hallo, ik was benieuwd wat jou advies is bij de darmparasiet dientamoeba fragilis.
  Behandelen of niet? Ik en mijn kinderen zijn er al Een paar keer mee belast, waarschijnlijk lopen de kinderen het via school op. Klachten: buikpijn, vieze billen, brijerige ontlasting, winderig. Verschillende behandelingen gehad maar ik en mijn jongste zijn denk ik weer besmet. We eten vegetarisch en gevarieerd.

  • De Groene Vrouw

   Ja, behandelen, maar vooral: de oorzaak wegnemen waardoor jullie er zo gevoelig voor blijven! Waarschijnlijk is jullie darmflora niet optimaal, en ziet de parasiet daardoor zijn kans schoon. Een gezonde darm komt ook dagelijks in contact met parasieten, maar door goede verdedigingswerken blijven die niet hangen.

   • Nancy

    Bedankt voor je advies. Maar hoe kunnen we onze darmflora nog meer verbeteren??
    We gebruiken nu dagelijks kefir op melk basis met goede bacteriën. We eten bijna altijd vers en vaak groene groente. Ik snap niet waarom we het keer op keer oplopen en ben bang wat voor schade de antibiotica aanricht. Zouden we daardoor vatbaarder zijn? Of is de paradiet resistent? De kids gaan naar school en komen overal mee in aanraking. Ik leer ze goed hun handen te wassen. Ik ben bang dat dadelijk de antibiotica niet meer werkt of dat onze darmflora daardoor nog meer om zeep wordt geholpen. Vorige keer hebben we een probiotica erbij gebruikt, het is een jaar goed gegaan en nu heeft t hele gezin weer last. De dokters lijken er weinig van te weten. Ze zeggen allemaal: alleen bij klachten behandelen en anders niet. Ik weet niet meer wat te doen. De oudste van 8 heeft in 4 jaar tijd 2x flagyl en 1 x paramomycine gehad. Wij 1x flagyl en 1x paramomycine. Nu hebben we weer paramomycine thuis maar ik weet niet of ik moet beginnen. Ben bang dat het over een paar maanden weer raak is. Is het niet zo dat als je de parasiet binnen krijgt dat hij zo ie zo in je darmen blijft?? Veel mensen blijken hem te hebben maar niet iedereen heeft klachten. Heb je nog advies?? Alvast bedankt!

    • De Groene Vrouw

     Je spreekt tegen een darmfloratherapeut, hè? Dus wat verwacht dat ik zal zeggen… 2 glaasjes sinaasappelsap per dag en dan is het over? 😉
     Nope, sorry. In mijn ogen moet je bij steeds terugkerende problemen gewoon goede ontlastingonderzoeken laten uitvoeren en en gericht darmprotocol. Daarin kan ik of een collega je alles vertellen over de parasieten, zien we direct wat de anthelmintica wel of niet hebben aangericht, én verbeteren we de darmweerstand zodat de parasieten geen reden meer hebben om terug te komen. In een serie consulten – niet in de reacties op een blogpost.

    • Hallo ook ik heb jaren last gehad van deze darmparasiet. Het enige wat helpt is een streng dieet zonder koolhydraten en suikers. Daarbij paramomycine een antibiotica slikken. dokter saskia van as is specialist hierin. Ze heeft een website en zit in hilversum. Het is van belang dat alle familieleden tegelijk behandeld worden. Succes

   • Nancy

    Kun je me een collega adviseren bij mij in de buurt? Ik woon in zuidoost Brabant.

    • De Groene Vrouw

     Niet zo 1-2-3 eerlijk gezegd… ik ken daar niemand.

 • Jan

  Ik was ‘vroeger’ een type 3-4, ik produceerde de mooiste figuren en letters. De laatste 10 jaar ongeveer meer een type 5 a 6. Zonder echt een ander voedingspatroon. Ik heb het idee dat het veranderd is sinds die ene antibiotica kuur na een forse griep. Kijk regelmatig achterom, zeker nadat mijn dochter last kreeg van wormpjes.

 • Froony

  Hoi,

  Recent heb ik last dat ik meer dan 1 maal terug naar het toliet moet om mijn poep af te vegen. Alsof niet alles meteen er uitkomt. Dan een uur later krijg ik jeuk , terug naar het toilet en dan nog eens vegen (1 a 2 keer : niet veel, maar toch).. Dan is het meestal weg. Het gaat niet over veel iedere keer, maar is wel zeer vervelend.
  Ik heb niet de indruk dat ik verlies, want zolang ik niet de eerste keer geweest ben, heb ik nooit verlies.
  Enig idee wat hier de oorzaak van kan zijn ?

  Dank,
  Froony

 • Chris

  Hallo,

  Heb nogal wat vragen over mijn ontlasting, ik heb type 5(iets langer), en is meestal pindakaas kleurig en soms wat lichter, laat remsporen achter en het zinkt niet meteen(na een paar seconden pas). Ook is mijn ontlasting nogal aan de platte kant. Heb het naar mijn weten al mijn hele leven. Ik heb vroeger altijd mijn ontlasting opgehouden vanwege angst, misschien heeft dat er iets mee te maken. Ik maak mij veel zorgen, wat kan dit zijn? (btw, eet nogal veel pindakaas en chips, maar ook veel fruitdranken. Ik ben 19 jaar)

  Mvg

 • Eva van der plas

  ik had een vraagje ik heb vaak maar soms ook niet krampen voor het poepen en ik heb vaak diaree maar soms harde poep ik moet bij harde poep persen en ik moet niet elke dag, de ene keer moet ik om de dag en ik heb wel eens een week niet gepoept is dit erg? ik ben 12 jaar oud.

  • De Groene Vrouw

   Hoi Eva,

   Eigenlijk hoort het poepen heel makkelijk te gaan. Het liefst elke dag, en dat het er dan ook nog een beetje hetzelfde uitziet. Als het steeds zo verschilt, met de ene keer diarree en de andere keer harde poep, dan gaat er iets in je buik niet helemaal goed.

   Als je daar last van hebt, is het niet goed om daarmee door te blijven lopen. Met de ontlastingonderzoeken kunnen we proberen om erachter te komen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld of de goede bacteriën in je darmen hun werk niet goed doen of dat je misschien ergens allergisch voor bent. Als je dit stukje laat lezen aan je ouders, kunnen jullie het er samen over hebben. Als je ouders het ook goed vinden, wil ik je er graag bij helpen!

   • Eva van der plas

    hoe kan u me helpen?

   • Eva van der plas

    mijn broer is twee weken geleden ong een week, halve week ziek geweest en had daarvoor last van zijn maag hij had een bacterie is dat besmettelijk en zo ja zou ik dat kunnen hebben?

 • Raven

  Onze zoon van bijna drie poept een hele pot vol…en meestal later nog een toetje hij eet weinig groente avond eten is een drama maar hij heeft zoveel ontlasting dat we ons wel zorgen maken en hij stinkt zo verschrikkelijk het is net een koeienvlaai maar dan dubbel dik…

 • Anne

  Geweldig filmpje. Ik schuif altijd het kleine prullebakje onder mijn voeten die beneden op het toilet staat. Begrijp nu waarom ik dat doe en ook waarom ik beneden naar het toilet ga.

 • Melis

  Beste,

  Ik heb echt al jaren last van mijn darmen ik nu 30 jaar en heb al problemen vanaf mijn 4de jaar met naar de toilet gaan.Wat gebeurd er dan als ik moet dan begint mijn buik pijn te doen /samen te krampen en heel hard zodat ik er gewoon misselijk van word..Ook is het zo erg dat ik er gewoon een uur dan op zit.sta ik op dan ben ik helemaal uitgeput en dan kan ik gewoon even helemaal niks meer.Ik ben al een aantal keer doorverwezen naar het ziekenhuis darmonderzoeken gehad niks helpt..ze zeggen het het is een vorm van prikkelbare darmsymdroom.maar ze durven er niet echt een stempel op te zetten.En mijn huisarts zegt ze kunnen niks vinden dus zit het achter mijn oren en daar kan ik het maar mee doen…Misschien weet u meer hiervan ?

  Vriendelijke groet.
  Melis

 • Nieuwe vegetarier

  Ongeveer ander halve maand geleden ben ik gestopt met vlees te eten en sinds dien is mijn ontlasting flink verranderd. Het is nu regelmatig erg gelei achtig en soms zelfs bijna alleen maar gelei… Verder is mn stoelgang redelijk regelmatig en heb ik geen andere symptomen. Zou dit alleen door mijn dieet verrandering komen of is het mogelijk dat ik een bacterie heb opgelopen?

  • De Groene Vrouw

   Dat is niet iets dat ik vanuit hier kan beoordelen. Klop eens aan voor een consult, dan kunnen we op basis van gedegen onderzoek bekijken wat er aan de hand is.

 • Jaap Cuperus

  Na een (bijna te late!) operatie vanwege een dunne darm-perforatie (nee, dit wordt geen gedicht!), 3 jaar geleden, heb ik ineens een hevige belangstelling voor mijn eigen poep gekregen. Vroeger produceerde ik altijd zgn. ‘kettingdrollen’. Ik scheet 1 x dagelijks, altijd zo in de loop van de ochtend, en als ik dan na die prettige gebeurtenis (wat poepen toch is, geef het maar toe!) achter me keek, zag ik keutels die zich – kettinggewijs – toch tot een complete drol verzameld hadden. Maar ik ben vervolgens wat beter op mijn eten gaan letten en nu produceer ik (nog steeds vrijwel 1 x per dag, in de loop van de ochtend) een mooie, zij het wat lange, drol. Nu dan mijn probleem: Mijn dagelijkse drol is meestal dusdanig lang, dat de voorkant van die drol de bodem van de wc-pot al bereikt heeft, terwijl de achterkant mijn kont nog moet verlaten. Resultaat: ‘de staart’ van mijn drol strijkt langs mijn zak, waardoor ik na ieder toilet-bezoek eigenlijk mijn zak moet wassen! Dat is niet altijd en overal mogelijk! Ik loop dus vaak met een vieze zak rond!

  • De Groene Vrouw

   Wat vervelend voor je.

 • Aschwin

  Sinds enige tijd heeft poep ook mijn interesse gewekt. De meeste mensen gaan zich hier in verdiepen als er iets mis is met hun eigen gezondheid. Zo ook bij mij.

  Ik heb wel een vraag: kan de omgeving, het toilet, waar je gebruik van maakt je van buitenaf ‘besmetten’, zoals buikloop/buikgriep etc.? Er zijn overal te veel ‘plons’-toiletten welke dus in sommige gevallen van je drol een bommetje maken die enige ‘feedback’ geeft en dus je billen nat maken. Kan dit kwaad en wat je kun je er tegen doen? Een halve rol papier in de vijver leggen alvorens plaats te nemen?

  Alvast bedankt, en ik blijf deze blog volgen!

  • De Groene Vrouw

   Niets is onmogelijk, maar het is wel onlogisch. Besmetting via vieze toiletten lijkt me makkelijker via de andere weg: spetters die (na doortrekken) overal in de ruimte terecht komen en die je vervolgens met je handen oppikt (voor- of na het handenwassen). Lekker broodje kaas erachteraan in combinatie met een niet-optimaal werkend immuunsysteem en presto.

 • Afieke

  Ik heb gisteren eindelijk een krukje gekocht! Het is een ouderwets mooi stoofje van de kringloop geworden, want ik hou niet zo van nieuwe dingen. Ik ben benieuwd.

 • Lies

  Klapkrukjes van de Blokker of Xenos; beschikbaar op elk toilet thuis (het zijn er maar twee) :-). Ik heb nog niet de moed gehad er eentje op het werk weg te zetten.

 • Wat een interessant artikel!
  Ik merk dat mijn ontlasting varieert, afhankelijk van het feit of ik zelf kook (vrij westers) of op school eet (typisch Chinees). Daar eet ik veel koolhydraten (rijst) en ja, dat zorgt regelmatig voor een opgeblazen gevoel.

  Ik was al fan van de squat toilets hier in China (je hoeft bijna niks aan te raken), maar nu ben ik helemaal enthousiast! 😉

 • Frederike

  Wat interresant! Dan is die van mij dus niet goed,die drijven….;-)
  Heerlijk dat gekak lol!!

 • Ef

  En dan dacht ik dat ik de enige was die sinds jaar en dag achterom kijkt en soms zelfs geïnteresseerd gaat bestuderen. Heb al een enorme varieteit voorbij zien komen, het vermoeden bestaat dat bij mij hormonale schommelingen ook een grote rol spelen. Verder levert spinazie eten een drama van enkele dagen op – helaashelaas.
  Wat doet suiker eigenlijk? Ik wil toch graag in de gaten gaan houden of dat het is, waar ik last van heb…..

  Dank voor het interessante stuk weer!

 • Elza

  Hoi,ik kijk altijd naar mijn ontlasting en als ik ergens anders ben s`morgens (dan gebeurt het meestal) en het is een plons wc ,is mijn dag niet compleet.Ik ben vegetarier sinds 20 jaar en merk dat mijn poep anders is dan vleeseters.Mijn poep en ook die van mijn man heeft meestal de structuur van stevig softijs.en is ook meestal een berg.Heerlijk zo`n poeppraatje!

 • Krista

  yaeh! ik was er altijd al trots op, maar mijn ontlasting is dus echt perfect! Alleen mijn voeding niet… door vele voedselallergieën eet ik alles wat eigenlijk niet goed is. Alles wit. Wit brood witte pasta, witte rijst. (geen tarwe en meergranen dus ook geen vezels) en ik eet geen fruit. Dacht altijd dat ik zeer spoedig toch eens iemand hierover moest gaan raadplegen… misschien doet mij lijf het beter op dit dieet dan ik dacht 😉

  • De Groene Vrouw

   Ik vrees dat ik slecht nieuws voor je heb, want een ‘perfecte’ ontlasting is geen garantie voor een perfecte darmflora 😉 Andersom kun je aan een chronisch slechte ontlasting wel degelijk iets aflezen over de darmflora, maar een ‘mooie drol’ zegt alleen iets over de tijd dat de ontlasting in je lichaam verblijft (niet te lang, niet te kort). Dat is een indicatie voor een mooie darmflora, maar geen garantie.

   Als je zoveel dingen eet die niet goed voor je zijn, heb je natuurlijk grote kans dat ook je darmflora niet helemaal optimaal is – of dat je andere tekorten oploopt…

 • Alianne

  Haha, tijdens de renovatie van ons huis, hebben we een hogere wc-pot gekregen en het heeft idd even gekost voordat ik er aan gewend was en mijn draai weer gevonden had!! Ik ben ook zittend op een baarkruk bevallen, omdat me dat logischer leek dan liggend!!

 • Janine

  Bij mijn moeder in huis is een zg seniorentoilet, dat ding is zo hoog! De volgende keer smokkel ik een krukje mee.
  Kan je ook nog wat zeggen over de kleur? Die van mijn kleuter was lange tijd zo bleek dat ik me afvroeg of ik er wat mee moest.

  • De Groene Vrouw

   De kleur kan variëren afhankelijk van wat je gegeten hebt, tussen lichtbruin en chocoladebruin. Héél lichtgrijs/wittig (stopverf) kan betekenen dat er niet genoeg gal/bilirubine wordt afgescheiden en is altijd een goed moment om even naar de huisarts te gaan. Het hoeft niets te betekenen, maar dat wil je dan toch even uitsluiten 😀

 • Judith

  Ik kijk altijd even achterom, maar voel ook al vaak tijdens het poepen of het een goeie wordt of niet. Dit trouwens als gevolg van mijn ziekte: ik maak oa geen spijsverteringsenzymen aan (CF), dus ik doe elke dag mijn best om een zo’n goed mogelijk drolletje te draaien. Vaak weet ik al wat ik (niet) goed heb gedaan.

  Oh en poepverhalen deel ik wekelijks met mn zus en vriendinnen die tzelfde probleem hebben ^_^. Wij praten er volgens andere mensen er ook veel te makkelijk over, maar ja, het houdt je bezig heh.

  En die Franse toiletten vind ik heerlijk. Niemand snapt waarom. Nu kan ik het ze uitleggen, bedankt ;-).

 • Johmar

  ik kijk regelmatig achterom en had ook al gehoord van de hurkhouding en dit ook al uitgeprobeerd en ook van plan om permanent een krukje bij het toilet te plaatsen , moet ik alleen mijn dochter nog overtuigen van het feit dat ik echt niet gestoord ben ; )

 • Lilian

  Erg interessant (en vies valt ook erg mee)! Ik merk wanneer ik beter op mijn eten let mijn stoelgang ook beter wordt, maar hier staan nog meer dingen waar ik op kan letten. Vaker dan 2x afvegen is dus niet gewoon…

 • Nienke

  Dit he. Ik vind mn ontlasting ook mateloos interessant (omdat het qua substantie zo vaak wisselt :s), maar wist tot op heden niet wat nou precies wat ik van welk soort moest denken 😉 Maar ik krijg zo wel het idee dat er een hoop mis is met me… :O En ik vind die Franse hurkwc’s altijd reuze goed werken, nu blijkt ook waarom 😉

  • De Groene Vrouw

   Ik denk dat het iets met de naam is. Nienkes hebben nu eenmaal rare interesses 😉

   • Nienke

    Haha, dat zal het zijn ja 😉

 • Pingback:Poepdokter | Nieuwe Aarde