Probiotica

Probiotica

's Synbiotic[1]

De laatste tijd hoor je in de media veel over de begrippen ‘darmflora’ en ‘probiotica. Een gezonde darmflora zorgt voor een betere weerstand, betere spijsvertering en een betere stoelgang. Maar hoe zit het nu precies met die darmflora?

In wezen kun je de mens zien als een ‘buis’ met iets eromheen. Die buis zijn de darmen, en het ‘iets eromheen’ is het lichaam. De huid scheidt de binnenkant van ons lichaam van de buitenwereld. Maar de inhoud van de darm kun je eigenlijk ook zien als buitenwereld; je stopt er immers dagelijks stukjes buitenwereld in door voedsel te eten.

Het eten komt eerst in de maag, waar het maagzuur bacteriën en schimmels doodt die misschien nog op het voedsel zitten. Daarna gaat het voedsel door naar de dunne darm, waar spijsverteringssappen verdergaan met de vertering. Maar het grootste gedeelte van de vertering vindt plaats in de dikke darm, waar goede darmbacteriën (de darmflora) het voedsel bewerken, zodat we het door de darmwand heen kunnen opnemen. Deze bacteriën zijn dus niet vies of ziekteverwekkend, maar juist nuttig. Sterker nog: we hebben ze heel hard nodig! Als we ze niet zouden hebben, zouden we ons voedsel niet goed kunnen verteren en klachten krijgen.

In onze darmen bevinden zich ontzettend veel verschillende bacteriestammen. Wel meer dan 1000! Daar zitten ook bacteriën tussen die we kennen als ‘schadelijk’ (zoals de E. coli). Van deze stammen bestaan verschillende typen. Zo is er van de stam E. coli het schadelijke type O157:H7. Dit is een ziekteverwekkende soort. Maar er zijn ook types E. coli die je juist nodig hebt: ze horen in de darmen thuis en hebben hun eigen taken, zoals het produceren van vitamine K en het prikkelen van het immuunsysteem.

Evenwicht en darmslijmvlies

Alle soorten bacteriën werken samen. De ene groep (de aerobe bacteriën) vreet bijvoorbeeld zuurstof weg uit de darmen, zodat de groep die niet goed tegen zuurstof kan (anaerobe bacteriën), toch in de darmen kan overleven. Ook bevat een gezonde darm kleine hoeveelheden gisten en schimmels, die weer in bedwang worden gehouden door de gezonde darmflora. Alle soorten samen zorgen, als ze in evenwicht zijn, voor een goede spijsvertering en een gezond darmslijmvlies.

Een gezond darmslijmvlies werkt als een soort hele fijne ‘zeef’. Het zorgt dat alleen de allerkleinste brokjes voedingsstoffen worden opgenomen en in de bloedbaan terecht komen. Als het darmslijmvlies niet gezond is, kunnen de darmen de voedingsstoffen niet goed opnemen en kunnen ze ook de afvalstoffen niet goed afvoeren. Als het darmslijmvlies heel ongezond is, kan het zelfs voorkomen dat de gaten van de ‘zeef’ een beetje uitrekken. De darmen laten dan te grote brokken voedingsstoffen door naar de bloedbaan, waar ze ontstekingen en allergische klachten kunnen veroorzaken.

Daarnaast is er een nauw verband tussen het darmslijmvlies en de andere slijmvliezen van het lichaam. Ze zijn via het lymfestelsel met elkaar verbonden en kunnen ook ‘communiceren’.  Een verstoord darmslijmvlies kan een oorzaak zijn voor grote en kleinere ontstekingen op allerlei plekken in het lichaam, zoals de huid (eczeem), andere slijmvliezen (in keel en neus bijvoorbeeld) of in gewrichten (jicht, reuma).

Zoals je ziet is een goed evenwicht in de darmflora dus heel belangrijk. Jammergenoeg is het ook erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen en manieren van leven kunnen de darmflora aantasten. Antibiotica doodt bijvoorbeeld niet alleen de ziekteverwekkende bacteriën, maar ook de darmbacteriën. In andere landen is het dan ook volkomen normaal om naast een recept voor antibiotica, ook een recept voor probiotica mee te krijgen om de darmflora weer te herstellen na de antibioticakuur. Hier in Nederland is dat nog niet het geval, dus wij zullen het zelf moeten regelen.

 

Prebiotica en Probiotica

Pro-biotica zijn gunstige darmbacteriën. Ze komen van nature voor in zure producten als biogardeyoghurt en zuurkool. Ook kun je steeds meer melkdrankjes kopen waaraan ze zijn toegevoegd. Het nadeel van die drankjes is wel dat ze maar één of twee bacteriestammen bevatten en daardoor heel beperkt zijn. Bovendien bevatten ze vaak veel suiker of zoetstoffen. Er zijn veel betere probiotica-preparaten die je darmflora goed kunnen aanvullen. Maar: ze moeten dan wel een stabiele kolonie kunnen opbouwen in de darm. Bij veel mensen is het darmmilieu niet gunstig voor de goede bacteriën. Het aanvullen met probiotica heeft dan minder zin. Je kunt dit laten testen in een darmflora-onderzoek (feces-analyse). Lees er meer over in dit artikel!

Pre-biotica zijn geen bacteriën maar stoffen die zorgen voor een goed milieu in de darm en letterlijk voeding voor de bacteriën. Op die manier kun je je eigen darmflora behouden, en komen de darmbacteriën uit de probiotica goed terecht. Het zijn bijvoorbeeld voedingsvezels (zoals inuline) of bepaalde werkzame plantenstoffen. Als je prebiotica neemt is dat dus gunstig voor de darmflora die al in je darmen zit, maar ook voor de bacteriën die je in een probiotica-preparaat slikt. Het probiotica-preparaat heeft dan meer effect.

 

Moet ik ook probiotica slikken?

Bij verreweg de meeste mensen is de darmflora niet optimaal. Dat kan komen door je leefstijl, omdat je antibiotica hebt moeten slikken of doordat je voeding misschien niet altijd even gezond is. Veel mensen krijgen daardoor klachten, maar vaak zijn het klachten die niet zo ernstig zijn of die zo vaak voorkomen, dat we ze als ‘normaal’ zijn gaan beschouwen! Je kunt hierbij denken aan een spijsvertering die niet zo lekker loopt of een verminderde weerstand. Voor mensen met deze klachten is het extra verstandig eens na te denken over de darmflora. Maar eigenlijk kan iedereen soms wel een oppepper gebruiken… Als je een antibioticakuur krijgt voorgeschreven, is het belangrijk dat je daarnaast in ieder geval ook probiotica gebruikt om je darmflora te beschermen en aan te vullen.

Wanneer je echt ziek bent, bijvoorbeeld als je ontstekingen hebt die steeds terugkomen of klachten zoals eczeem, steeds maar verkouden etc., is het verstandig om je ontlasting te laten testen. Je ziet dan welke bacteriestammen er aangevuld moeten worden en kunt gericht probiotica gaan slikken. De ontlasting wordt getest in een laboratorium en kan onderzocht worden op onder andere kwaliteit en kwantiteit van de darmflora, parasieten en virulente factoren. Als je niet ziek bent, kun je ook eerst een breedspectrum-probioticapreparaat nemen. Daarin zitten veel stammen, zodat je in één keer veel aanvult. Veel mensen merken na het slikken van zo’n preparaat dat hun ontlasting beter wordt en dat ze zich vitaler voelen.

 

Hoe neem je probiotica?

Het maagzuur is ervoor gemaakt om bacteriën te doden. Als je probiotica slikt, worden veel van de bacteriën dus ook gedood. Een goed preparaat is daarop ingesteld. Het bevat heel veel darmbacteriën, zodat een gedeelte de maag zal overleven. Of de capsules zijn maagsapresistent. Het helpt ook als de bacteriën net in de ontkiemingsfase zitten. Ze kunnen het maagzuur dan overleven en dus terecht komen in de darmen, waar ze moeten zijn. Om ze in de ontkiemingsfase te laten komen kun je de bacteriën (die als poeder in een zakje of capsule zitten) tien minuten laten staan in wat lauw water en dan op een nuchtere maag innemen. Bij zeer hooggedoseerde producten of bij maagsapresistente capsules is het niet nodig is om ze eerst op te lossen.

Reageren? Gezellig!

Reacties (32)

 • Naomi

  Hi,

  Ik wil graag pro biotica voor mijn vagina gebruiken maar ben erg gevoelig voor schimmel infecties, is het dan wel verstandig om deze te nemen?

  Zo ja wat en welke raad je aan?

  Groeten,

  Naomi

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Emily

  Hi Nienke,
  Ik heb een afspraak staan voor een hoge darmspoeling bij een natuurgeneeskundige waarbij ze ‘de laatse 5 minuten van de 45 minuten durende behandeling en hoogwaardige pro biotica inbrengen, zodat de darmflora weer in balans komt’
  Is dat even effectief als pro biotica slikken? Of wellicht effectiever omdat het niet door de zure maag hoeft?

  Groetjes Emily

 • Nanda

  Ik heb een potje Orthiflor Original probiotica van 120 capsules. Maar de houdbaarheidsdatum van 06-2015 is al lang verstreken.. Het potje zit nog dicht (geseald)! Kan ik deze nog gebruiken?

  • De Groene Vrouw

   Aangezien wij dat product niet verkopen, kan ik je daar helaas niet over adviseren. Voor producten die je bij ons gekocht hebt kun je bellen met onze vragenlijn, dan helpen we je verder! Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Marion

  Ben een vrouw van 61 jaar en heb een dikke darm-buik
  Heb nu gekocht na het lezen van jouw artikel
  orthiflor 50+
  Aanbevolen 2 tot 6 capsules per dag
  Is dit goed
  En wanneer kan ik deze het beste innemen
  Allemaal tegelijk of verdeeld ?
  Alvast vriendelijk bedankt voor jouw antwoord :-)

  • De Groene Vrouw

   Hoi Marion,

   Helaas kan ik je geen advies geven over producten die je ergens anders gekocht hebt. Ik werk nooit met dit product. Probeer het even bij de winkel waar je het vandaan hebt!

 • Jenny.

  Moet je pro-biotica ,s-morgens of ,s-avonds innemen? Kan het nergens vinden. Ik gebruike Biotiflor advances 30 miljard

  • De Groene Vrouw

   Op het moment dat jij eraan denkt.
   Voor alles is een perfect, maar de meningen over het perfecte moment voor probiotica verschillen enorm. Daarom geef ik mijn clienten altijd mee om het te doen op het moment dat voor hen het makkelijkst is. Liever net-niet-perfect wel naar binnen werken, dan het perfect continue vergeten 😉

 • Jacqueline

  ik zou willen weten of mijn dochter, die colitis ulcerosa heeft, of zij probiotica mag nemen.

 • Anna

  ik zoek op internet naar probiotica en kanker. Ik lees dat bij verminderede weerstand na chemo beter geen probiotica gegeven kan worden. Is dit logisch? Er zitten levende bacteriën in. ziekenhuisartsen adviseren dan juist geen probiotica. Natuurgenezers wel. Het is dus goed of het heeft gezondheidsrisico’s?

  • De Groene Vrouw

   Sorry, ik doe echt geen uitspraken over probiotica bij kanker. Dat is zo ver van een zwart-wit ja/nee-antwoord dat het dichter ligt bij een eenhoorn die op een regenboogfiets een ijslollie eet…

 • Esther

  En hoe werkt dat als je ab via het infuus krijgt? Mijn man ligt nu in het ziekenhuis en krijgt sinds 3 dagen penicilline en cyproxyn en ik kom er nu pas achter dat het belangrijk is dat hij ook probiotica binnen krijgt, maar wat en wanneer?

 • Esther

  En hoe zit het als je een infuus met antibiotica krijgt? Mijn man zit nu in het ziekenhuis aan de penicilline en cyproxin (sinds 3 dagen) en ik kom er nu achter dat het heel belangrijk is dat hij ook probiotica binnen krijgt. Maar wat en wanneer?

  • De Groene Vrouw

   Hoi Esther,

   Ik zou willen zeggen: ik help je graag verder in een Half Uurtje Kennis, maar ik zit de komende tijd barstensvol. Mijn collegae vind je op http://www.rp-vitamino.com, ik zou iemand uitkiezen waar je blij van wordt en daar kennis inwinnen! 😀

   • Esther

    Dank je! Ik neem even met een van hen contact op.

   • Esther

    Hoeveel/hoelang zou je probiotica idealiter moeten slikken na antibiotica?

 • Joke VK

  Bedankt voor het interessante artikel!
  Ik heb zelf slechte darmen (ik werk eraan…), maar mijn zoon van 2,5 heeft vermoedelijk ook een slechte flora (plakkerige stinkende stoelgang) en is nu al de 2e keer ziek dit seizoen en de echte winter moet nog beginnen…
  In jouw webwinkel vind ik 2 soorten probiotica voor kinderen, is er een specifiek verschil of kies ik gewoon op gevoel?
  Alvast bedankt!

  • De Groene Vrouw

   Er is wel verschil, maar ze zijn voor die leeftijd allebei prima. Children’s Synbiotic is poeder, Kid’s Flora balance zijn capsules (die je evt ook mag openmaken). Op die leeftijd zouden ze zelfs al Bio-Kult Original kunnen hebben… afwisseling is sowieso de beste tactiek 😉

  • Ilse

   Het kan ook zijn dat hij een parasiet in de darmen heeft en dan kun je wel met probiotica aan de gang, maar moet eerst de parasiet dood. Ik zou je adviseren ontlastingsonderzoek via de huisarts aan te vragen. Als dat het geval is en de parasiet behandeld is, dan zou ik daarna zeker probiotica nemen (bv Lactobaccilus Rhamnosus om het darmslijmvlies weer te herstellen). Ik vertel dit uit eigen ervaring en na overleg met een diëtiste die veel weet van darmen.

 • Renske

  Welke probiotica is veilig en verstandig om te gebruiken met borstvoeding?

  • De Groene Vrouw

   Omdat ik zelf probiotica verkoop, mag ik hier helaas geen namen en merken noemen in relatie tot de informatie die ik in het blog gegeven heb!

 • Lau

  Bij colon hydro therapie wordt probiotica na afloop aangeraden. Is hier iets over te zeggen? Lees artikelen dat darmflora een jaar nodig heeft om te herstellen na zo’n darmspoeling.
  Ik heb as vrijdag een afspraak staan voor colon hydro therapie ivm leverreinigingskuur van Moritz, maar krijg twijfels, zeker na het lezen van deze blog.

  • De Groene Vrouw

   Ik denk dat je deze vraag aan je colonhydrotherapeut moet stellen. Krijg je geen of onvoldoende antwoord, dan lijkt het me tijd om een andere therapeut te zoeken. Ik ben geen tegenstander van cht maar het moet wel gericht zijn (wat mij betreft als onderdeel van een darmprotocol) en goed ondersteund worden.

 • Claudia

  Misschien lees ik eroverheen? Je spreekt hier van echt goede probiotica, Maar hoe weet ik welke Probiotica echt goed zijn? Welk merk moet ik nemen om er zeker van te zijn?

  • De Groene Vrouw

   De merken die ik echt goed vind, heb ik natuurlijk allang in de webwinkel gezet. Voor minder doe ik het niet 😉

 • Anja Buurman

  Moet de Aadexil ook worden opgelost om tot ontkieming te komen? En moet het dan liefst op nuchtere maag (sochtends) worden ingenomen, of zo ver mogelijk van de AB (s avonds)?

 • Help, wanneer kan ik Tom nu het beste de probiotica geven, ‘s ochtends op een nuchtere maag en dan 15 min. later ontbijten of ‘s avonds voor het slapen, zo’n 1,5 uur ná het eten? Ik lees 2 verschillende dingen op je site. groetjes Marlou

  • De Groene Vrouw

   Het kan allebei 😉
   Bij vitaminen en mineralen vind ik het belangrijk dat ze tijdens of rondom het eten worden gegeven omdat ze dan beter worden opgenomen, bij probiotica kun je het eigenlijk de hele dag door doen. Alleen als je het gebruikt tijdens een antibioticakuur, moet je het ver genoeg van de antibiotica af geven. In de praktijk betekent dat vlak voor het slapengaan, dan kan het de hele nacht zijn helende werk doen.