Professioneel eten

Professioneel eten

Freshly harvested vegetables, cooking utensils and a laptop on a rustic kitchen worktop, a man is searching recipes online

Nee, ik heb het niet over zo’n droombaan als ‘beddentester’. En ik bedoel ook niet dat je van eten je beroep moet maken – maar wél dat je beroep invloed kan hebben op wat je zou moeten eten. Huh? Ja, heus.

Kijk. Gezond eten is voor iedereen belangrijk. Maar er is niet één dieet dat voor iedereen gezond is. Een man van 55 en 90 kilo heeft echt een andere verhouding aan voedingsstoffen nodig dan een vrouw van 90 en 55 kilo. En ben je een boekhouder, dan heeft je lijf een andere verhouding aan voedingsstoffen nodig dan als je een bouwvakker was geweest. Dus vandaag: voeding & supplementen voor je beroep!

 

Boekhouders & andere kantoorbanen

Ben je boekhouder, dan is de kans groot dat je relatief veel aan je bureau zit, met je ogen op een beeldscherm, en dat je veel dingen moet onthouden & uitrekenen. Ook als wetenschapper, secretaresse of helpdeskmedewerker zit je waarschijnlijk de hele dag op kantoor. Dit kun je doen om dat zo gezond mogelijk te maken:

 • Voeding
  Om je hersenen hun werk optimaal te laten doen, heb je stoffen nodig als

  • Choline zorgt voor voldoende acetylcholine, waarmee je dingen goed kunt onthouden: eieren, (orgaan)vlees, vis
  • Omega-3-vetzuren: vis, noten, zaden (je hebt met name de dierlijke variant DHA nodig, die je vindt in vis!)
  • l-tyrosine heb je nodig om dopamine te maken, en dat heb je weer nodig om snel te kunnen denken: vlees, vis, kaas, peulvruchten
  • Vezels: als je de hele dag op je luie reet bureaustoel zit, is de kans groot dat je overdag niet heel veel beweegt. Die beweging heb je wel nodig om normaal naar de wc te kunnen gaan. Eet in elk geval voldoende vezels in groenten zoals wortel, broccoli, boerenkool en avocado om te zorgen dat de doorstroom van voedsel door je lijf snel genoeg gaat.
 • Supplementen
  Het lukt niet altijd om (voldoende) voedingsmiddelen te eten met deze voedingsstoffen erin. Supplementen die jou goed van pas komen zijn bijvoorbeeld:

  • Visolie: als je geen of weinig vis eet, neem dan een hoog gedoseerde visolie zoals EyeQ. Eet je ook weinig eieren, neem dan een visolie waar al choline in zit, zoals SynOmega3. En eet je vegetarisch, neem dan een hoge dosering (!) algenolie.
  • Magnesium: als je ‘s avonds na een drukke dag hard nadenken, moeite hebt met ‘unwinden’, schenk jezelf dan niet een glas wijn in maar zet je pootjes in een badje magnesium. Dan kun je tenminste écht ontspannen, en je helpt je de volgende dag om je neurostransmitters optimaal te laten werken.
  • Vitamine D: de hele dag in die kantoortuin betekent dus de hele dag niet in de zon. Neem een supplement; er zijn al genoeg mensen met een vitamine D-tekort.
 • Gezonde gewoontes
  • Let erop dat je regelmatig even beweegt. Maak micro-bewegingen op je stoel, neem de trap in plaats van de lift en loop een rondje na de lunch.
  • Staar iedere 20 minuten, 20 seconden uit het raam. Neem een punt dat zo ver mogelijk van je vandaan ligt en probeer daarop te focussen gedurende 10 seconden, en schakel daarna over op staren gedurende 10 seconden. Je ogen zullen je dankbaar zijn!

 

Bouwvakkers

Ben je bouwvakker of heb je een ander lichamelijk zwaar beroep? Dan heeft je lichaam voldoende eiwitten nodig om spieren te kunnen bouwen, en voldoende vetten voor de juiste brandstof. We lijken te denken dat het normaal is dat stratenmakers of andere zware beroepen, op hun 35e ‘versleten’ zijn. Maar een mens kan meer hebben dan je denkt! Naast goede gewoontes kun je ervoor zorgen dat je lijf de voedingsstoffen heeft om de schade die ontstaat, te herstellen.

 • Voeding
  • Weinig koolhydraten: je lijf draait veel beter op eiwitten en vetten. Laat de koekjes, patat en aardappelpuree dus liggen en eet liever bonen, noten, eieren en vlees. Vul het aan met langzame koolhydraten en veel vezels, zoals in zoete aardappel, pompoen en pastinaak.
  • Eiwitten: ja, die zitten in vlees, maar de kwaliteit maakt echt uit! Neem biologisch vlees (dus geen frikandellen – sorry voor het vooroordeel) en vergeet ook de andere eiwitbronnen niet: noten, eieren en bonen.
  • Bouillon: je gewrichten worden vaak aardig op de proef gesteld. Geef ze dus dagelijks gelatine en collageen om ‘s nachts te kunnen herstellen. Bottenbouillon is hier de allerbeste in, want dat bevat ook nog eens gezonde vitamines, mineralen en vetten.
  • Vitamines: ja, echt, je hebt ze nodig. Jij ook. Om de gelatine en collageen goed te kunnen verwerken heb je vitamine C nodig. Sinaasappels en kiwi zijn hier goed in, maar ook spruitjes en (jawel) runderlever.
 • Supplementen
  Lukt het niet dagelijks om gezond te eten of was op vrijdagmiddag de frituur toch te aantrekkelijk? Neem dan een aanvulling op je voeding:

  • Gelatine of Collageen: bottenbouillon maar dan in ‘makkelijke’ vorm. Je mist de vitamines, mineralen en vetten, maar als je elke dag 2 eetlepels van dit spul door je koffie roert, doe je je spieren en gewrichten echt een plezier.
  • Visolie: zorgt voor ‘soepelheid’ in je hele lichaam: je hersenen, maar ook je gewrichten. Bovendien gaat het ontstekingen tegen, en dat kun je als bouwvakker ook vaak goed gebruiken.
  • Glucosamine: glucosamine is een bestanddeel van de ‘smeervloeistof’ die tussen je gewrichten zit. Deze vloeistof zorgt dat je gewrichten soepel blijven, dat ze klappen kunnen opvangen en dat ze zich kunnen herstellen na beschadiging. Naar glucosaminesulfaat is het meeste onderzoek gedaan.
 • Gezonde gewoontes
  Maar let op! supplementen slikken en verder niets anders doen, heeft geen zin. Zorg ook voor:

  • ontstekingsremmende voedingsgewoontes (als je wilt weten wat dat zijn, vertel ik je daar alles over in de cursus Positive Eating)
  • masseer je gewrichten dagelijks om de doorbloeding te stimuleren – zonder doorbloeding kunnen al die gezonde voedingsstoffen niet naar je gewrichten worden gestransporteerd. En je gewrichten zijn van nature niet heel goed doorbloed. Masseren kan bijvoorbeeld prima met onze Boem! of Spierfijn! balsems.
  • doe yoga. Ik maak geen grapje. Je bent dagelijks bezig met dezelfde soort bewegingen, over and over again. Je lijf heeft behoefte aan andere bewegingen – bewegingen die je normaal nooit zou maken. Yoga helpt je om spieren te versterken die je anders niet gebruikt, en om spieren te stretchen die je anders nooit stretcht. You need it.

 

Opticiens

Als Opticien kun je natuurlijk niet aan komen zetten met een bril met jampotglazen. En als dochter van een opticien kan ik deze beroepsgroep niet buitensluiten… Je ogen hebben de juiste voedingsstoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren:

 • Voeding
  • Lever: je ogen hebben vitamine A nodig, met name om ‘s nachts goed te kunnen zien. Je hebt altijd geleerd dat je daar worteltjes voor moet eten, maar in worteltjes zit betacaroteen en geen vitamine A. Betacaroteen moet je zelf nog omzetten naar retinol (vitamine A), en dat kan niet iedereen even goed. Lever en ander orgaanvlees bevatten veel kant-en-klaar vitamine A, dat je zo kunt gebruiken om je ogen te ondersteunen.
  • Vis & schaaldieren: Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor het functioneren van de oogzenuwen en zink is nodig voor het opbouwen van het netvlies. Vette vis en schaaldieren zijn rijk aan allebei.
  • Bessen: in bessen en ander kleinfruit zitten veel antioxidanten. Vooral de gekleurde anthocyanen (bosbessen) zijn nodig om ontstekingen in je oog tegen te gaan (voorkom staar op latere leeftijd) en helpen je om soepeler over te schakelen van donker naar licht en weer terug.
 • Supplementen
  • Visolie: als je niet voldoende vis eet, neem dan een visolie met voldoende DHA (belangrijk voor het opbouwen en instandhouden van de structuur van je oogbol en -zenuwen) en EPA (belangrijk voor het tegengaan van ontstekingen)
  • Astaxanthine, Zeaxanthine & Luteine: hier heb je vast wel eens van gehoord. Het zijn antioxidanten uit bijvoorbeeld tomaten, bessen, groene bladgroenten en algen. Zeaxanthine en luteine zijn belangrijke stoffen in je ooglens. Alledrie gaan ze ontstekingen tegen en zorgen ze dat er minder kans is op maculadegeneratie en leeftijdsgerelateerde staar (cataract). Zijn dit wondermiddelen? Nee. Maar een mensenoog heeft deze voedingsstoffen wel in voldoende mate nodig om niet te degenereren. Heb je ze dus niet in je voeding, neem ze dan als supplement.
  • Magnesium: bijziendheid is in feite niets anders dan het niet meer kunnen ontspannen van je ooglensspieren. Om spieren te kunnen ontspannen is (onder andere) magnesium nodig. Niet dat magnesium er nu voor zorgt dat je ineens geen bril meer nodig hebt – maar je maakt het je ogen niet makkelijker als je een magnesiumgebrek hebt. Neem magnesium liefst uitwendig (eh, maar druppel het niet in je oog).
 • Gezonde gewoontes
  Geef je ogen, net als boekhouders, regelmatig pauze. Staar uit het raam, ga naar buiten en kijk ver voor je uit. Yoga voor je ogen!

 

Kappers & Schoonheidsspecialistes

Je zou misschien denken dat kappers en schoonheidsspecialistes niet het allerzwaarste beroep van de wereld hebben – behalve dat je soms de hele dag moet staan en de zoveelste vakantieverhalen van je klanten moet aanhoren. Maar deze beroepen werken vaak in een omgeving met veel chemische (synthetische) stoffen: haarverf, haarlak, nagellakremover, peelingstoffen… die moet je lichaam allemaal zien te verwerken en daar heb je de juiste voedingsstoffen bij nodig. Dit geldt overigens ook voor iedereen met een ander beroep waarbij veel schadelijke dampen vrijkomen (laboranten, schilders, wegenbouwers).

 • Voeding
  Help je lever en nieren om de afvalstoffen te verwerken door de voedingsstoffen te eten die ze nodig hebben.

  • B-vitamines: met name B2, B6 en B12 zijn betrokken bij het verwerken van afvalstoffen. Je vindt ze in (orgaan)vlees, vis en schelpdieren en zuivel.
  • Selenium: vind je in paranoten, schaal- en schelpdieren, varkensvlees en kip
  • Vis: Omega-3-vetzuren helpen om laaggradige ontstekingen tegen te gaan die kunnen ontstaan door de zware metalen en andere ballaststoffen in de producten waar je mee werkt
 • Supplementen
  • Visolie: voor als je geen vis eet. Neem een product met een hoog gehalte aan EPA, dat ontstekingen tegengaat
  • Probiotica: ook je darmflora werkt mee om afvalstoffen te verwijderen uit je lijf. Met name Lactobacillen zijn hier goed in; neem dus een probioticasupplement met voldoende Lacto’s.
  • Kruiden: kruiden als Mariadistel (Silybum marianum), Paardebloem (Taraxacum officinale) en Kurkuma (Curcuma longa) stimuleren je lever om afvalstoffen sneller te verwerken. Je hebt dan wel eerst de juiste voedingsstoffen nodig, dus doe nooit ‘zomaar’ een detoxkuur en laat je goed adviseren!
 • Gezonde gewoontes
  • Ga de frisse lucht in! Als je de hele dag in de dampen zit en ‘s avonds ook in een gesloten ruimte, maak je het je lijf wel erg moeilijk. Ga dus lekker wandelen – niet langs de A2 maar in het bos.
  • Neem kamerplanten: vooral die O2-planten die de lucht in huis zuiveren (en zet er ook een paar op je werkplek neer).
  • Doe yoga: als je de hele dag over mensen hun haar, gezicht of nagels heen gebogen hebt gezeten, wil je lijf wel eens de andere kant op buigen.

 

Stewardessen & Nachtportiers

De jetlags, de hele dag rondlopen in zo’n vliegtuig en de stress van onbeleefde reizigers: stewardess is geen makkelijk beroep. Ook nachtportiers en andere nachtdienstdraaiers hebben last van de onregelmatige slaap- en werktijden. Dit kun je doen om je er zo goed mogelijk doorheen te slaan:

 • Voeding
  • Eet licht. Weinig koolhydraten, veel eiwitten en wat vetten voor de verzadiging. Denk aan Griekse yoghurt met noten, kip en vis, veeeeeel groenten en vezelrijke groenten zoals zoete aardappel, pompoen en pastinaak. Doe er een lepeltje kokosolie overheen. Zo heb je geen after-dinner-dip, kun je lang doorwerken en heb je minder kans op een opgeblazen gevoel. En als je gaat slapen, heb je niet zo’n volle buik die nog volop aan het verteren is…
  • Eet fruit. Je hebt de vitamine C nodig dus eet kiwi’s & sinaasappels – maar vergeet ook de spruitjes, boerenkool en smeerworst (lever) niet.
  • Drink water. Je droogt uit waar je bijstaat in zo’n droog vliegtuig, dus drink water alsof je leven ervanaf hangt – want dat is namelijk zo.
  • Eet vetten. De juiste vetten maken een maaltijd niet zwaar (dat doen meestal de koolhydraten) en zorgen voor een langdurige energie. Bovendien zorgen ze dat je huid gezond blijft en niet teveel uitdroogt.
 • Supplementen
  • Magnesium: zodat je in ieder geval kunt slapen als je wilt gaan slapen
  • l-Tryptofaan: vind je ook in voedingsmiddelen zoals kip en banaan, maar daar zit maar relatief weinig in. L-tryptofaan helpt je om serotonine aan te maken, de neurotransmitter die je nodig hebt om te ontspannen.
  • Gelatine & Collageen: dit is een topsupplement voor stewardessen om meerdere redenen. Het bevat glutamine, dat een voorloper is van GABA (de andere ontspannings-neurotransmitter). Bovendien helpt het je bindweefsel om sterk genoeg te zijn voor al dat lopen, zodat je bloedvaten aan het einde van het verhaal niet uit je benen poppen…
  • Melatonine kan je helpen om op onmogelijke tijden in slaap te vallen, maar besef je wel dat dit een hormoon is en dat je daar niet zomaar mee moet spelen. Vraag advies aan een professional om te begrijpen hoeveel je nodig hebt en wanneer je het wel of niet gebruikt.
 • Gezonde gewoontes
  • Het wordt bijna saai, maar doe yoga. Je rug en beenspieren zullen je dankbaar zijn. En met een beetje creativiteit kun je dit zelfs aan boord doen.
  • Smeer je in. Je huid wordt waarschijnlijk een woestijn als je veel aan boord bent, dus smeer om jezelf te beschermen tegen uitdroging. Bovendien: als je half december van Nederland naar Acapulco vliegt, heeft je huid niet bepaald de tijd gekregen om te wennen aan de zon. Smeer je dus goed in met een natuurlijke zonbescherming.
  • Gebruik de juiste deo. Misschien ben je geneigd om anti-transpirant te gebruiken aangezien je deo soms wel 24 uur moet blijven werken. Maar zweten hoort bij je lichaam. Zorg ervoor dat je geen geurtjes ontwikkelt met een Echt Goede Natuurlijke Deodorant. Klein genoeg voor in je reistas!

 

Docent & peuterleid(st)er

De hele dag met die etters potentiële genieën in een kleine ruimte, dat gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Als docent heb je vaak behoorlijk wat stress en krijg je bovendien alle virussen die er op deze aarde rondzweven in je neus gehoest. Voordat je Patient Zero op de gang hebt gezet, ben je al in aanraking geweest met alles wat een mens ziek kan maken. En dan moet je ook nog je hersens erbij houden…

 • Voeding
  • Val niet voor de snoepautomaat. Hoe verleidelijk ook om 4 uur, doe het niet. Je stort alleen maar in en dan wordt het vanavond alleen nog maar moeilijker. Snack met zelf meegebrachte noten, wortels, komkommer en fruit.
  • Eet vezels. De stress van zo’n klas, de werkdruk en die gehorige schoolwc’s kunnen er voor zorgen dat je verstopt als een malle. Met voldoende vezels (en vocht, en vetten) zorg je dat je overal schijt aan kunt hebben gewoon normaal naar de wc kunt.
  • Eet brainfood. Kijk even bij de boekhouders hoe je dat aanpakt en lees dit artikel.
 • Supplementen
  • Echinacea ondersteunt je weerstand als iedereen over je heen geniest heeft. Gebruik wel een supplement waar voldoende van de wortel in zit (dus niet alleen maar blad) en dat is gestandaardiseerd op de juiste inhoudsstoffen.
  • Visolie zorgt voor een optimale hersenwerking
  • Magnesium zorgt dat je ‘s avonds nog kunt ontspannen en dat je de problemen van 150 koters even van je af kunt laten glijden
  • Mucuna pruriens kan je (in een aantal gevallen) helpen om sneller te denken, de flow in je dag te houden, prikkels te verwerken en aan het einde van de middag niet zo hondsmoe te zijn.
 • Gezonde gewoontes
  • Laat de koffie staan. Het geeft je nu even een piek, maar straks een dal waardoor je nieuwe koffie ‘nodig’ hebt, en vannacht slaap je niet effectief waardoor de ellende morgen gewoon weer opnieuw begint.
  • Maak een wandeling na de lunch. Even wat beweging en schone lucht zorgen ervoor dat je straks weer met frisse tegenzin moed kunt beginnen aan een nieuwe les.
  • Speel! Neem je klas mee voor een partij tikkertje buiten de gymles om, laat ze bedenken wat ze gisteren-eergisteren-vorige week dinsdag hebben gegeten of laat ze zoveel mogelijk oranje dingen verzamelen door de hele school heen. En doe zelf mee. Door te spelen houd je je hersens soepel – en je dag wordt er leuker van. Doe inspiratie op bij Bureau Play.

 

Verpleegkundige

Combineer de adviezen voor:

 • docent (want weerstand & stress)
 • bouwvakker want een zwaar lichamelijk beroep)
 • nachtportier (want onregelmatig werk en nachten doorhalen)

 

Brandweer

Combineer de adviezen voor:

 • stewardess/nachtportier (want zomaar ineens je bed uit)
 • kapper (want je krijgt vast wel eens wat onnatuurlijke stoffen binnen)
 • bouwvakker (voor als je een flauwgevallen deerne uit een brandend huis moet redden)

 

Kok

Combineer de adviezen voor:

 • bouwvakker (want zwaar lichamelijk werk)
 • stewardess (want veel lopen & stress)
 • boekhouder (want je moet snel kunnen denken en schakelen)

 

Je ziet dat er veel dingen zijn die telkens terugkomen. Een goede multi, visolie en probiotica ondervangt veel van deze voedingsstoffen en horen eigenlijk voor (bijna) iedereen tot de basissuppletie. Jodium heeft trouwens ook iedereen nodig, dus zorg ervoor dat je dat opneemt in je dagelijkse voeding of supplementen.

Het mag duidelijk zijn dat je er meestal niet komt met de daghap van de kantine of een paar boterhammen met kaas. Leer koken voor op je werk en neem al dat lekkers mee in thermosbakjes en speciale lunchtrommels. Is de moeite waard, echt!

 

De vraag van vandaag:
Zit jouw beroep erbij? Welke dingen doe jij om gezond te blijven?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (6)

 • Harrie Crijns

  Ik ben bezig mijn ogen en mijn zicht te verbeteren en leer daarbij dat staren juist de reden is dat onze ogen slechter werden. Veel verspringen is heel goed maar vooral niet staren! Zie Natuurlijk Zien op internet. Hoe denk jij daarover?
  Vr. Gr. Harrie

  • De Groene Vrouw

   Je hebt staren en staren. Ik heb het over 10 seconden scherpstellen op iets in de verte + 10 seconden ‘dagdromen’ waarbij je ogen even niets hoeven te doen en kunnen ontspannen. Dus niet ‘je blindstaren op je computerscherm’, dat is iets anders 😉

 • JO

  oei to much info :-)

 • Maartje

  Wat een ontzettend leuke en informatie informatie!!! Bedankt