Pseudowetenschap, of drie redenen om je taille niet te meten

Pseudowetenschap, of drie redenen om je taille niet te meten

Buikje3

Van de week lag er een krantje in de bus. Van het ziekenhuis. Er stond een artikel in over het opmeten van de taille en dat dat iets zegt over je risico om hart- en vaatziekten te krijgen. Ik heb nog nooit zoiets belachelijks gehoord.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb doorgaans een groot respect voor de reguliere wetenschap en ik sta ook open voor nieuwe diagnostische methoden. Maar dit soort pseudo-kennis? Dat wil er bij mij niet in.

 

Meten

Voor wie niet weet waar het over gaat: de Hartstichting en de rest van regulier Nederland propageert dat er gemeten moet worden. De taille welteverstaan. En hoe groot je taille-omvang is, bepaalt dan of je een hoger risico loopt op hart- en vaatziekten. Bij vrouwen is een taille-omtrek tot 80cm prima, tussen de 80 en 88cm loop je een verhoogd en bij meer dan 88cm een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Bij mannen ligt de ‘veilige’ zone tot 94cm, de risico-zone tussen de 94 en 102 en de sterk verhoogd-risico-zone bij meer dan 102cm.

En dan? Dan niks. Er is geen extra intake, geen vragen over leefstijl, geen voedingsadviezen (maar aangezien die laatste nog altijd Becel & Optimel propageren, is dat misschien niet eens zo heel erg). Gewoon, opmeten en klaar. “Meten=Weten” staat er zelfs in boven het artikel. Kort door de bocht? Welnee.

 

Dikke buik

Waarom erger ik me hier nu zo aan? Omdat het niet klopt, daarom. Het idee is dat men door de taille te meten, het buikvet meet. Maar dat IS niet zo! Er kunnen 101 redenen zijn waarom iemands taille een bredere omtrek heeft dan die 80/94 centimeter. Ik noem er drie.

Ten eerste: bij je taille zit ook je buik. En je darmen.
Afhankelijk van waar je meet, meet je zowel je dunne- als dikke darm en als je een beetje te hoog zit zelfs je maag. Heb je enig idee hoeveel mensen ik onder behandeling heb, die bij mij komen vanwege een opgeblazen gevoel? Vrouwen die zeggen “ik lijk soms wel 7 maanden zwanger”? Er zijn veel verschillende redenen voor ‘lucht in de darmen’ (ik noem een onontdekte glutenintolerantie, een Candida-infectie, een overgroei van bacteriën in de dunne darm, een niet-optimale vertering van koolhydraten).

Punt is dat heel veel mensen een opgeblazen  darm hebben. Zelfs als je je tussendoor even goed voelt en dan de meting doet, is je darm dan nog geïrriteerd en opgezet (totdat de oorzaak gevonden en verholpen wordt). Je buik is dan echt dikker dan die hoort te zijn – en dat kan zowel voorkomen bij de dikke- als de dunne darm. Waar je ook meet: als iemand opgezette darmen heeft, komt diegenen eerder bij de ‘grens’.

Toegegeven, ook als je een dergelijk darmprobeem hebt is je risico op hart- en vaatproblemen verhoogd – maar dat is natuurlijk absoluut niet wat ze bedoelen met het meten en bovendien is het goed te verhelpen.

Ten tweede: diastase
Tenzij je fanatiek buikdanster of paardrijdster bent, is de kans aanwezig dat je buikspieren de zwangerschap niet helemaal ongeschonden doorkomen. Als je rechte buikspieren wat gaan wijken (diastase genoemd), krijgt de inhoud van de buikholte de kans om wat ‘uit te zakken’. Ook hiervan krijg je een bol buikje, dat overigens verder niet per se problemen hoeft op te leveren en dat de kans op hart- en vaatziekten al helemaal niet vergroot.

Trouwens, ook als je buikspieren wél terug in vorm zijn, maar je huid was gewoon niet helemaal elastisch genoeg tijdens de zwangerschap, kun je natuurlijk nog steeds een ‘moederflapje’ hebben. En ja, dat heeft óók effect op de taille.

Ten derde: binnenbuikvet
Waar het uiteindelijk om gaat, is binnenbuikvet. Dat is vet dat om de organen heen zit, en dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Maar nu het leuke: binnenbuikvet komt óók voor bij slanke mensen. Je weet wel, die magere buurjongen die maar Big Macs blijft stouwen. En mensen met een flink zwembandje hoeven juist helemaal geen overmatig binnenbuikvet te hebben.

Het meten schept dus valse vrees én valse geruststelling. En dat vind ik kwalijk. Vooral omdat dit door het UMC Utrecht wordt geautoriseerd. Natuurlijk zal het bij een deel van de mensen kloppen, maar dat is net zoiets als zeggen dat het opmeten van de taille een goede indicatie is voor darm- en verteringsproblemen. Dat is in dezelfde mate waar, maar dat hoor je mij toch ook niet zeggen? Ik zou per direct voor charlatan worden uitgemaakt en de VtdK op mijn nek krijgen. En terecht, overigens. Waarom het UMC het dan wel mag, is mij een raadsel.

 

De vraag van vandaag:
Maak jij je zorgen over je taille-omvang?
Vertel het ons in de reacties!

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (19)

 • Nathalie

  Hi, helemaal eens met jou :-) Ik vraag me ook af: een taille van 80 cm bij een lengte van 1.50 m zal toch echt wat anders betekenen dan een van 80 cm bij een lengte van 1.50 en ook dat wordt er niet in meegenomen. Ik had zelf een taille van rond de 80 cm bij 1.74 m en ben ook trotse bezitter van een ‘moederkwabje’ na mijn 5 kinderen.

  Ben nu enig maanden veel gezonder gaan eten: geen dierlijke vetten en meer linzen, zaden, enz. Ik ben nu na een maand of drie zo’n 5 kilo kwijt (weeg nu 67 kilo) en mijn taille is nu 74 cm. Ik had enorme last van opgezette darmen en obstipatie en dat is nu zo goed als weg, zou heel goed kunnen dat dat ook van invloed was op mijn tailleomvang. Hoe kan je er eigenlijk achter komen of je inderdaad veel van het beruchte inwendig buikvet hebt?

  • De Groene Vrouw

   Volgens mij zijn er weegschalen en apparaten die dat voor je meten, maar het fijne weet ik er eerlijk gezegd niet van!

 • Karin Coenradie

  Lekker om te horen!
  Ik ben 174 cm 70 kg en 60 jaar :)
  En hoe zit het met de regel dat je mag wegen wat je lengte is min een meter?

 • Sas

  Eten moet meten zijn, haha. Om eten maak ik me al helemaal nooit druk

 • Sas

  Ik ben 1,71 en weeg 73, maar heb voor zowel boven als onderkleding maat m(soms s)/38. Ik sport niet fanatiek dus het zal niet aan mijn spieren liggen. Maak me dus ook maar niet zo druk om t eten.

 • Frederika

  Ik heb collagene collitis en soms een ongelovig opgeblazen gevoel.
  Ik ben 1.72 m weeg 72 kg en heb een taille van 84 (voor zover ik mij herinner is dat heel constant). Mijn bovenmaat (vooral de schouder partij) is maat 46, mijn heupen 42/44.
  Die taille van 80 cm past daar niet tussen, volgens mij ben ik in proportie en heb ik meer de mannenbouw. Dat meten van de taille heb ik altijd met een korrel zout genomen.
  Ik doe veel aan sport en eet gezond, wat kun je nog meer doen dan? Je zou gek worden van al die “deskundigen”.

  • De Groene Vrouw

   Nou, bij collagene colitis lijkt me de darmflora wel enigszins van belang… maar dan moet je misschien eerst even wat meer doorlezen op dit blog 😉

   • Frederika

    Ik heb alle mogelijke onderzoeken gehad: coloscopie, colon-onderzoek, damflora en alles was verder goed. Dus ik eet nu weinig zuivel, weinig koffie (beetje vervelend, want ik heb ook nog eens een lage bloeddruk en met veel koffie voelde ik me prettiger) en eet nu ‘s morgens havermout (gekookt in water) met vruchten. Verder veel verse groente (uit eigen moestuin).
    Maar bij tijd en wijle heb ik een opgeblazen gevoel, dit doordat het gas in mijn darmen niet zo heel gemakkelijk geloosd kan worden. Daardoor heb ik waarschijnlijk die “te” grote tailleomvang. Ik voel me afgezien van de “normale” last bij colitis goed en hoef niet constant bang te zijn dat ik een toilet in de buurt heb.

 • Anne

  Wat ik ook vreemd vind is dat er blijkbaar niet gecorrigeerd hoeft te worden voor lengte, maar bij een vrouw van 1.60 lijkt me een taille van zeg 85cm, eerder te veel dan bij een vrouw van 1.80. Het gaat toch ook om de verhouding lijkt me?
  En inderdaad ben ik het met je eens dat er moet worden gekeken naar de oorzaak, niet naar alleen het cijfertje en daar dan verregaande conclusies aan verbinden…

 • Ierdwyfke

  *Kijkt na moederFLAP na 1 kind ban 9,5 pond en 1 van 8 pond en slinkende darmen na ontdekt te hebben dat koolhydraten uit graan (en ook suiker) haar darmen inderdaad deed opbollen… En ja, dat ‘babyvet’ daar zit er ook nog zo’n 6 kg. van aan*

  Damn wat een opluchting! 😀

 • Een beetje vreemd inderdaad. Ik heb er helemaal geen verstand van, maar wel een dikke buik. Mijn overgewicht zit helemaal in mijn buik, de rest is slank. Vorig jaar ben ik door een gespecialiseerde verpleegkundige op alle fronten doorgemeten omdat mijn bloeddruk soms een beetje hoog is. De uitslag was dat ik 0,05% kans had op hartproblemen!

 • Izerina

  Door een knie-blessure heb ik een lange tijd minder kunnen lopen en fietsen dan daarvoor. Ik kwam 5kg aan. Bijna allemaal als taille-richel.Ik ben veel meer benieuwd naar mogelijk binnenvet. Jammer,dat zoiets niet gemakkelijk te meten is.

 • Mevr. van Loo

  In 2008 heeft de WHO een rapport gepubliceerd geheten: Waist circumference and waist hip ratio, als je het pdf je download zie je dat ze allerlei onderzoeken hebben uitgevoerd, ik zag bijv. ook het jaar 1988 voorbijkomen, om inzicht te krijgen in de omvang en gezondheidsrisico’s.
  Volgens mij is dit onderzoek gestart door de toename van suikerziekte in de gehele wereld, en dat is natuurlijk duur he? al die zieke mensen. Ze hebben 1 regeltje uit dit rapport opgepikt over die 88 cm en minder en daar gaat men dan mee aan de haal. Maar lieve mensen, die deze blogs lezen weten toch allang dat je gezond kan leven, het kost even tijd, maar je kan het aanleren! en trek je niets aan van wat anderen vinden, die leren het ooit echt wel….duurt alleen even.

 • Pingback:Pseudowetenschap, of drie redenen om je taille niet te meten | Nieuwe Aarde

 • Laura

  ik moest vorige jaar een levensverzekering afsluiten en doordat mijn buikomvang groter was dan de “gezonde” omvang werd ik door de arts van de verzekering gebelt dat ik mag bij hun een levensverzekering afsluiten maar ik moet meer betalen omdat ik meer risico heb ik hart en vaatziektes en ik mag maar voor 10 jaar omdat daarna neemt de risico alleen maar toe. ik ben wel voller maar ik vind mezelf niet zorgwekkend dik (ik ben 1.80 en weeg 90-95 kg). ik voelde me toen heel erg beledigt en ik wil nog afspappen van die verzekering

 • Judith

  Ik maak me eerder zorgen om de ‘tailleomvang’ van mijn vriend. Kijk ik zet snel aan, ik heb een reden om juist steeds weer die boog gespannen te houden en te letten op wat ik eet; gelukkig eet ik nu steeds bewuster en echter eten ipv te willen afvallen en te gaan diëten. Maar mijn vriend heeft ondergewicht, iedereen heeft maar de neiging alles naar hem toe te schuiven, het er steeds over te hebben; en hij heeft een aangeleerd besef dat hij kennelijk vooral het foute moet eten om nog enigzins aan te komen. Intussen weet hij wel iets beter. Maar ik probeer het steeds weer voor te houden, ook als je slank bent kun je hart en vaatziekten krijgen. Ik ben wel vaker op mijn cholesterol gechecked o.a., om andere redenen, en dat blijkt bij mij prima in orde te zijn. Ik vind het veel belangrijker om gewoon het goede binnen te krijgen en aandacht te besteden aan gezonde beweging dan te letten op uiterlijk. Eerst de binnenkant en de mindset, de rest komt dan vanzelf wel. Belangrijkste is dat ik er lol in heb om steeds meer gezondere elementen in mijn leven aan te brengen 😉 Ik wordt er wel een beetje moe van dat mensen die op dieet zijn en aan de optimel en light zitten dat ik dan het gevoel krijg dat ik daartoe ook bijna verplicht ben. Terwijl ik steeds meer leer over voeding, echte voeding.

 • Lieke

  Toevallig ben ik wél een buikdanseres, dus buikspieren heb ik wel, (en van buikdans krijg je eerder een mooie taille, moet ik zeggen) maar onder een mooi moederflapje, gekregen door de zwangerschap van 2 mooie dochters. Who cares?

  natuurlijk zou ik af en toe een slankere buik willen, maar ik maak me er geen zorgen om. Ze meten maar raak!

 • Ik heb mij wel zorgen gemaakt. Maar alle dingen die je noemt klinken gewoon heel logisch. In mijn omgeving ken ik iemand die super slank is maar inderdaad heel ongezond eet (dagelijks) Ik heb zelf overgewicht met naar mijn inzicht een vrij gezonde voedingsstijl. Ik vraag me af wie er schonere vaten heeft, hij of ik :) *gooit snel het meetlint weer terug in de naaimachine kist*

 • Barbara

  Ik maak mij zorgen om mijn tailleomvang als mijn broek te strak zit :)