Spruw & Candida

Spruw & Candida

candida

Sommige gezondheidsklachten zijn groot en acuut, anderen chronisch en minder heftig. We krijgen er soms al vanaf de babytijd mee te maken. Eén van die aandoeningen die zich vaak al bij baby’s manifesteren zijn schimmelinfecties. Ons lichaam is op veel plaatsen warm en vochtig; ideale omstandigheden voor gisten en schimmels.

Candida albicans

Een notoire veroorzaker van ‘schimmelinfecties’ is de gist/schimmel Candida albicans. Deze gist komt van nature in kleine hoeveelheden voor in de darmen en maakt onderdeel uit van een normale darmflora. Een baby krijgt ze tijdens de geboorte mee van de moeder. Ook de darmflorabacteriën krijgt de baby bij de geboorte van de moeder, tijdens de gang door het geboortekanaal. Bij veel vrouwen is de darmflora zelf echter niet optimaal, waardoor tijdens de bevalling ook niet de juiste bacteriën worden doorgegeven. Baby’s kunnen dan gevoeliger worden voor infecties zoals candida/spruw. Een gezonde darmflora hoort deze gist in toom te houden, zodat die niet kan uitgroeien tot schadelijke proporties.  

Wanneer de omstandigheden niet optimaal zijn, bijvoorbeeld door verkeerde voedingsgewoonten, door medicijngebruik of door stress, kan de darmflora uit evenwicht raken. Candida krijgt dan de kans om uit te groeien en een sterkere kolonie te vormen dan gezond is. Op verschillende plaatsen in het lichaam (zoals de darmen, vagina, mond, tepels en soms ook huid) kan de schimmel dan gaan groeien en klachten veroorzaken als jeuk, irritatie en een witte afscheiding.

Bij baby’s ontstaat vaak spruw, een Candida-infectie waarbij de slijmvliezen van de mond aangetast worden en soms ook de huid rondom de anus (luiergebied). In de mond kunnen witte plekjes of een witte waas voorkomen; ook kan de baby last krijgen van pijn en aanhapproblemen. In het luiergebied kan een vurige luieruitslag ontstaan. Hierbij helpt het niet dat de darmflora als reactie op de schimmelinfectie in de darmen, extra zuren gaat aanmaken. Deze kunnen de huid beschadigen en dan kan ook de huid geïnfecteerd raken. De luieruitslag ziet eruit als vurig rode puntjes of als een rode vlek die zich uitbreidt en die niet gemakkelijk verdwijnt. Bij de moeder kan de tepel geïnfecteerd raken, waarbij jeuk, pijnlijke steken en tepelkloven kunnen voorkomen. Ook kan de moeder zelf last krijgen van een vaginale schimmelinfectie, niet door contact maar omdat de bacteriebalans in het lichaam verstoord is.

Oorzaak behandelen

Bij spruw wordt aangeraden de aangedane plekken te behandelen met een antimycoticum (antischimmelmiddel). Dat is prima. De oorzaak van het probleem ligt echter in de darmen en de darmflora. De Candida-sporen zijn immers altijd in het lichaam. Het behandelen van de plekken en het uitkoken van luiers, speelgoed en spuugdoekjes, heeft dus maar een gedeeltelijk effect. Uiteindelijk kan de schimmel gemakkelijk weer terugkomen als de darmflora niet versterkt is. De darmflora kan versterkt worden met probiotica-preparaten.

Bij een ernstige schimmelbelasting kan het daarnaast nodig zijn om de schimmel in de darmen eerst te reduceren. Dit kan met een regulier antimycoticum (zoals Nystatine) of met een complementair product. Doe dit altijd onder begeleiding van een professional. Het is lastig van te voren te zeggen aan welke stammen een tekort is, dat is per persoon verschillend. Ook kunnen er nog onderliggende problemen zijn in de darmflora, die het herstel bemoeilijken. Dit kan worden uitgezocht in een ontlastingonderzoek, waarbij een monster van de ontlasting wordt opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium. Evenals bij uitwendige behandeling is het verstandig zowel moeder als kind tegelijk te behandelen. Het toedienen van probiotica zonder ontlastingonderzoek is doorgaans niet gevaarlijk, maar de mogelijkheid bestaat dat het niet effectief is omdat niet de juiste stammen worden toegediend.

Bij vaginale candida, die jeuk, irritatie en witte afscheiding kan veroorzaken, is het nuttig om ook plaatselijk de schimmel te reduceren en vaginale probiotica te gebruiken. Hier komt echter nog meer bij kijken, we hebben in dit artikel helaas niet genoeg ruimte om daarop door te gaan.

Is probiotica bijvoeding?

Bij jonge baby’s tot zes maanden is het belangrijk om uitsluitend borstvoeding te geven. Al het andere moet beschouwd worden als bijvoeding, ook probiotica. Toch neemt probiotica een uitzonderingspositie in. Het is immers niet zozeer ‘voeding’; het zijn bacteriën die van nature voorkomen in de darmen en die bij de geboorte doorgegeven hadden moeten worden. Ook tasten probiotica niet, zoals bijvoeding, het kwetsbare laagje aan dat door iedere borstvoeding wordt aangelegd in de darmen. Het moet juist onderdeel uit maken van dat laagje, en gevoed worden door de borstvoeding. Samen houden ze de darmwand en het darmslijmvlies gezond en houden ze de Candida in bedwang. Probiotica moeten wel terughoudend worden gebruikt bij heel jonge baby’s; liefst onder begeleiding van een professional.

 

Samenvatting

Spruw wordt veroorzaakt door een schimmel, Candida albicans. Deze komt van nature voor in het lichaam maar moet door de darmflora in bedwang worden gehouden. Wanneer de darmflora niet optimaal is kan Candida uitgroeien tot schadelijke proporties. Dan kunnen de darmen, mond, huid, vagina en tepels aangetast worden. De behandeling bestaat uit het reduceren van de schimmel (zowel plaatselijk als in de darmen). Daarnaast moet de darmflora hersteld worden, omdat anders de oorzaak van de infecties niet wordt aangepakt.

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (12)

 • Pingback:Bacteriën, het immuunsysteem in slijmvliezen spijsvertering | Osteopathie Anke Beernink

 • Sanne

  Hallo Nienke,

  Ik lees altijd met veel plezier op je site! Nu heb ik ook een vraag over spruw/candida. Mijn zoontje is nu 3,5 week oud, hij krijgt/kreeg volledig borstvoeding. Ik schrijf ‘kreeg’ omdat hij nu soms wat extra bijvoeding krijgt (helaas). Dit komt omdat ik in de tweede week een borstontsteking kreeg, daarna kregen we spruw (had antibiotica gekregen), en nu opnieuw een borstontsteking (en antibiotica). Mijn zoontje heeft witte aanslag op zijn tong, ik niet overgaande kloven, pijn etc (met name aan 1 tepel).
  We zijn samen al ‘onder behandeling’ van de huisarts, inderdaad met Nystatine en ik krijg een zalfje voor mijn tepels. Ook kijkt er een lactatie kundige mee (ivm het aanhappen).
  Maar wat kan ik nog extra doen wat betreft die candida? Ik heb zelf heel sterk het idee dat die spruw/candida wellicht onderliggend kan zijn aan de ontstekingen, en zou er graag meer aan doen. Zou ik bijvoorbeeld een zogeheten candida dieet kunnen volgen? Bepaalde probiotica kunnen slikken?
  (als ik bovenstaande in een mail moet zetten, hoor ik dat ook graag :-))

  Alvast veel dank,

  Groeten, Sanne

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

   • Sanne

    top, dat doe ik, dankje!

 • Inge

  Hoi Nienke,

  Geweldige site! Zo veel nuttige informatie en heerlijk om te lezen. Is er ook een artikel/info over vaginale schimmels?

  Liefs,

  Inge

 • Anouk

  Hallo Nienke,

  Op 9 april heb ik tijdens een ouderavond aandachtig naar je zitten luisteren! Wat weet jij nuttige informatie op een leuke manier te brengen!
  Je vertelde tijdens de avond het een en ander over de darmflora. Hier had je een hele avond mee kunnen vullen volgens mij want er kwamen een hoop reacties op. Maar uiteindelijk schakelde we over op het onderwerp van gezonde voeding. Ook erg interessant en vooral zeer verrassend…. Wat apart om te ontdekken dat ik zo weinig weet van voeding! Best schrikbarend!
  Kortom, het was een zeer interessante avond en erg leuk om naar je te luisteren.
  Ik hoop dat ik nog een kleine vraag mag stellen over spruw. Mijn zoontje van 15 weken heeft spruw. Hij krijgt flesvoeding. Via de huisarts heb ik Nystatine gekregen. Dat smeer ik nu al ruim een week in z’n mondje maar nog is het niet weg. Ik wil hem graag probiotica geven. Kan jij mij adviseren welke probiotica ik kan geven? Of is er dan eerst een ontlastingsonderzoek nodig?

  Ik hoop dat je mijn vraag kan beantwoorden!

  Groet Anouk

  • De Groene Vrouw

   Hai Anouk,

   Dank je wel voor je complimenten! Ik vond het ook een leuke avond, hoewel we wel héél veel informatie naar boven hebben gehaald op een gegeven moment 😉

   Voor wat betreft de Candida: het is inderdaad belangrijk om daarbij niet alleen de mond zelf, maar het hele maag-darmstelsel te behandelen. Ik zou daarbij kiezen voor Children’s synbiotic, omdat dit naast de probiotica zelf geen toevoegingen bevat. Geef hem een kuurtje om mee te beginnen, en als de Spruw dan verholpen is, kun je de probiotica in een onderhoudsdosering standaard aan de flesvoeding toevoegen. Wil je meer informatie, dan help ik je in een Kennismail graag verder.