Supermakkelijke chique pompoensoep

Supermakkelijke chique pompoensoep

Pompoenwittewijn2

Hoe maak je iets in een handomdraai chique? Door er wijn bij te gooien natuurlijk!

Ik zal iets bekennen: met de jaren word ik heus beter in koken, maar ik ben niet van de ingewikkelde recepten met meer dan 20 ingrediënten die drie uur duren om te maken. Feestdagendiners zijn hier dan meestal ook gewoon een fancy upgrade van iets dat ik toch al ging maken.

Zoals pompoensoep. Ik ben er weg van. Vullend, voedend, lekker en het kan zo’n beetje altijd (nou ja, in de winter dan hè). Ik maak hem normaal gesproken met een paar druppels Sinaasappelolie (daar heb ik nog een keer een prijs mee gewonnen bij een Honig- of Knorr-wedstrijd… in een heel ver verleden) of met Gember. Of met Kerrie. En altijd met een flinke dot ongezoete slagroommmm.

Nog iets: ik ben geen wijndrinker. Eigenlijk helemaal geen drinker. Niet uit principe, maar ik vind het gewoon niet zo lekker. Dus ik heb geen verstand van wijn – ik trek gewoon open wat mensen voor ons meebrengen en dat schenk ik dan aan mijn gasten. Als die niet een beetje doordrinken, heb ik dus over en zo staat zo’n fles gerust een week of 8 in mijn koelkast.

Hou dat even in gedachten als je dit recept leest, want dat heb ik dus gebruikt; wil je het helemaal ‘echt’ doen dan kun je natuurlijk een sommelier inhuren om de witte wijn voor je uit te kiezen – of je rijdt gewoon even naar de Lidl om iets te halen. Ik heb zo het idee dat het niet heeeel veel uitmaakt; met onze licht zure, weetikveelwatvoor-wijn smaakte het ook prima.

 

Je neemt:

 • 1 kleine oranje pompoen
 • water of huisgemaakte (kippen)bouillon
 • 2 Peterseliewortels (niet verplicht)
 • een scheutje witte wijn
 • grijs zeezout naar smaak
 • 1 biologische kipfilet
 • 1 teentje knoflook
 • een flinke eetlepel boter
 • optioneel: slagroom

Je doet:

 • Snij de pompoen (en eventueel de Peterseliewortel) in kleine blokjes (schillen is niet nodig) en zet die onder water of bouillon. Voeg niet teveel water toe (net onder is voldoende); je kunt altijd nog meer water toevoegen als het te dik is.
 • Doe het zout erbij en kook tot de blokjes zacht zijn
 • Haal de blender eroverheen voor een romige soep en voeg een scheutje witte wijn naar smaak toe
 • Laat nog even zachtjes doorpruttelen
 • Snij intussen de kip in kleine reepjes of blokjes en bak die (zachtjes, op laag vuur!) op in de boter.
 • Voeg halverwege de knoflook en wat zout & peper naar smaak toe.

Doe bij het opdienen in iedere kom een schepje van de kipblokjes en eventueel een scheutje ongezoete slagroom. Simpel, snel & superdeluxe; bijvoorbeeld prima geschikt voor een kerstlunch.

 

De vraag van vandaag:
Wat is jouw favoriete pompoensoep – of je favoriete even-snel-en-toch-chique-feestdagen-recept? Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (13)

 • Stella

  Pompoen is bij mij altijd zo’n ontmoedigende worsteling om het mes er doorheen te krijgen.

  • De Groene Vrouw

   Dan moet je hem even een kwartiertje in de oven leggen zodat hij warm wordt… of je mes slijpen 😉 Ik vind het altijd wel een voldoening gevend werkje – iets met agressie kwijt kunnen :-p

   • Ank

    Zo, net weer met opgestroopte mouwen 2 flinke flespompoenen vermoord! Inderdaad iets met agressie kwijt kunnen denk ik 😉 Sinds dit jaar een heerlijk werkje, omdat ik van m’n kinderen nieuwe messen + aanzetstaal heb gekregen van HERMAN, ja die!
    Een wereld van verschil om te werken met scherpe messen. Een selderieknol, een kool, ik draai mijn hand er niet meer voor om. M’n ‘soepie’ staat intussen gezellig te pruttelen op het fornuis, heerlijk ruikt het in huis en het is er echt weer voor nu.
    Heeft iemand een goeie tip om iets met de pitten te doen? Laatst wilde ik ze roosteren in een koekenpan, maar ze sprongen net als popcorn de hele keuken door. :) Toen ze afgekoeld waren en ik ze met veel moeite open maakte, bleek er bijna niets in te zitten. :(
    Dat waren trouwens geen pitten van de fles-, maar van de ‘gewone’ pompoen, misschien een verschil?

    • Pompoenpitten moet je eerst een half uur koken, daarna kun je ze in de oven roosteren: Druppel er wat olijfolie over, meng met verse knoflook en paprikapoeder(of andere kruiden) en zet het in een oven (180 graden Celsius), om de 10 minuten even omscheppen. Na 30 a 35 minuten zijn klaar. zodra je er een paar hoor openknappen moeten ze er uit. En lekker!!! ik eet dan zo een schaaltje leeg als ik niet oppas.
     Succes!

     • Ank

      Bedankt voor de tip Lisa!
      Binnenkort ga ik het uitproberen.
      Ben erg benieuwd naar het resultaat!

 • Cynthia

  Oh hemelse pompoensoep! Ik maak het graag met komijn en chilipeper. En in plaats van slagroom mik ik er griekse yoghurt in. En een flinke scheut citroensap. Maar gember ga ik ook eens proberen. En sinaasappelolie? Wat is dat precies?

  Overigens heb ik niet altijd voldoende pompoensoep over voor een tweede ronde. En de tweede ronde pompoensoep is zo lekker! Dus dan doe ik er nog weleens een halve bloemkool bij. Of een hele.

  Bedankt voor dit opleuk recept, Nienke!

  • De Groene Vrouw

   Etherische olie van Sinaasappel (wel een merk gebruiken dat geschikt is voor consumptie) 😀

   • Fleur d’oranger lijkt me dan een betere optie. Oranjebloesemwater van de Marokkaanse slager.

    • De Groene Vrouw

     Nee, gatsie! Dat is vaak gearomatiseerd water, en echt oranjebloesemwater is ook niet zo lekker in soep (wel in marsepein enzo). Nee hoor, een goede kwaliteit etherische olie en dan een druppel of 3-4 op een volle pan soep. 😀

 • Shanty

  Ik doe altijd een beetje djinten (gemalen komijnzaad) in mijn pompoensoep, is super lekker! en evt kerrie of kaneel.

 • Sandra

  Leuk recept! dank je wel…
  altijd leuk om weer iets nieuws met pompoen te proberen!

 • Ank

  Ook ik ben gek op pompoensoep, echt mijn lievelingssoep!
  Drink bovendien ook geen alcohol en ben toch gezellig, ha ha!

  Het volgende recept maak ik altijd en wordt door iedereen superlekker gevonden:

  Pittige Thaise pompoensoep

  2 eetlepels olijfolie of kokosolie
  1 grote ui, gehakt
  4 kleine of 2 grote teentjes knoflook, gehakt
  1 kleine rode peper
  1/2 bosje koriander (rest is eventueel voor garnering), of peterselie als je niet van koriander houdt
  1 theelepel gemalen komijn
  1 theelepel kurkuma (koenjit)
  3 pond pompoen (overgehouden na het schillen)
  1 1/2 liter kippenbouillon
  1 blikje kokosmelk (400 ml.) (toen ik dit niet in huis had heb ik er ook eens een keer een half blok santen in gedaan)
  grijs zeezout
  prei, wortel, bosuitjes en dergelijke om er daarna in te doen voor vulling

  Ui en knoflook in de olie zachtjes smoren. Daarna de peper en de koriander toevoegen. (eventueel koriander bewaren voor garnering) De specerijen toevoegen en daarna de geschilde pompoen in blokjes. (‘flespompoen’ hoef je niet te schillen!) Nu de bouillon toevoegen, zodat alles in ieder geval onder staat en zachtjes gaar laten sudderen.
  De soep pureren met de staafmixer en de kokosmelk toevoegen.
  Hierna voeg ik de gesneden groente toe, die dan nog gaar moet worden.
  Tenslotte proef ik de soep om te bepalen of er eventueel nog zeezout aan toegevoegd moet worden.
  Als je hem chique wilt maken kun je hem nog garneren met een klodder kokosroom en er wat geroosterde pijnboompitjes overheen strooien.

  Meestal maak ik een dubbele hoeveelheid in zo´n grote 10-liter pan,als ik toch bezig ben!

  Eet smakelijk!!!

 • Je bent net als ik: geen wijn omdat ik het niet lekker vind, maar als smaakmaker in gerechten kan ik het op zijn tijd erg waarderen! Stoofvlees met rode wijn, mm. Mijn favoriete pompoensoep is met sinaasappel en kaneel. Hij staat op mijn website. Ik heb altijd een groot succes met deze soep!