Supersnel chocotoetje

Supersnel chocotoetje

muffin_in_a_mug

Glutenvrij, granenvrij, zuivelvrij en suikervrij. Je gelooft niet dat het lekker kan zijn – en toch is het zojuist verslonden door mijn gezin. Experiment geslaagd, mensen. Een supersnel recept voor een supersnel chocotoetje.

Dit toetje is een variant op het populaire pinterestthema ‘muffin in a mug‘, oftewel cake in een kopje (enough already met de alliteratie! Eh, dus.) Maar hoe leuk Pinterest ook is, het is niet bepaald gericht op gezondheid (wel op mooie plaatjes). Deze toetjes zitten vaak zo vol suiker en witmeel en andere dingen die ik niet wil gebruiken, dat ik er nooit aan was begonnen. Tot nu dus, met een eigen variant.

Je maakt het in de magnetron, en daar moet wel even een woordje over gezegd worden. Ik ben niet vóór. Ik ben ook niet per definitie tegen. Ik geloof niet dat microgolven goed voor je zijn als ze door je heen gaan. Ik geloof ook dat levende dingen doodgaan in een magnetron (en ik zou dus nooit iets met probiotische bacteriën in de micro gooien, want zonde). Ik ben zelfs nog wel bereid te geloven dat veel magnetrons ‘lekken’ en dus niet heel veilig zijn.

Maar of voedsel dat verwarmd is in een magnetron ook daadwerkelijk gevaarlijk is om op te eten, daar geloof ik (geloof ik) niet zo hard in. Nu moet ik zeggen dat het hier in huis niet zo’n relevant thema is, want de magnetron wordt vooral gebruikt door manlief om zijn koffie op te warmen (ja, gatver) en in een enkel geval om vlees te ontdooien. En vandaag dus om cakejes te maken. Ik denk dat we dit minimale gebruik wel overleven.

 

Puddingcake

Dit toetje bevat dus zo ongeveer niks. Althans niks waar je mogelijkerwijs ook maar iets tegen kunt hebben: geen suiker, geen zuivel, geen granen… daardoor heeft het een andere structuur dan je misschien gewend bent. Het houdt een beetje het midden tussen pudding en cake. Ik vond het heel goed te doen. Als je van sponzig en zacht en smeltend houdt, is dit je ding.

Je neemt:

  • 1 banaan
  • 2 eetlepels biologische kokosolie (al dan niet ontgeurd)
  • 2-3 eetlepels cacao
  • 2-3 eetlepels honing
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel azijn of citroensap
  • 1 ei

Je doet:

  • Doe de bovenste 4 ingrediënten in een hoge beker en zet de staafmixer erop
  • Voeg bakpoeder en ei toe en roer het goed door
  • Voeg azijn of citroensap toe en roer het goed door
  • Vet twee mokken of magnetronbestendige bakjes in met een likje kokosolie en giet het mengsel erin
  • Nuke ’em. Ik weet niet hoe lang en op hoe hoog; ik doe ook maar wat. In dit geval deed ik 4 minuten op de hoogste stand. Het lukte. Wij hebben een vrij oude magnetron, dus in een nieuwe ‘wave mogen stand & tijd misschien iets minder zijn.
  • Als het eruit ziet als een puddingcakeje is het klaar
  • Goed af laten koelen – want bloedgloeiendheet! – tot eetbare temperatuur

Het leven kan zo simpel zijn…
Wil je graag iets meer cake-structuur, dan kun je er nog een paar eetlepels glutenvrij) meel naar keuze aan toevoegen. Iets van rijste-, haver- of amandelmeel ofzo. Lukt vast ook. Bakpoeder en azijn zijn wel vrij essentieel, want die laten je toetje rijzen zodat het luchtig (en gaar) wordt. Smakelijk!

Oh ja, tip van de dag: dit principe kun je natuurlijk op 101 manieren toepassen. Zonder cacao maar met kaneel. Zonder banaan maar met paprika en ui en champignon. Zonder kokosolie maar met roomboter. Verzin het. Experimenteer. YOLO, weet je.

De vraag van vandaag:
Wat is jouw favoriete in-a-mug?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (26)

  • Swen

    Op hoeveel personen zijn de ingriënten gebaseerd?

    • De Groene Vrouw

      Meer als ze weinig honger hebben, minder als ze nog veel ruimte hebben voor een toetje 😉

  • Marina

    oja je hoeft het bakje niet in te vetten. Kokosrasp bevat genoeg vet om niet aan je bakje te plakken.

  • Marina

    Ook makkelijk cakeje in de magnetron. 5 a 6 eetlepels kokosrasp in een magnetronbestendig bakje doen. Doe er een eitje door en beetje stevia of andere zoetstof. Even roeren. Dan 1 min in de magnetron. Een soort kokoskoekje. Je kunt hem er ook een soort kwarkmouse op doen. Dan heb je een lekker toetje. Vult wel behoorlijk.

    Als magnetron slecht is dan is een radio of zendmast voor TV/Radio of Amateurradio ook slecht.

  • Nicole

    Heerlijk toetje! Ik heb een nieuwe magnetron 800 w 3,5 minuut. En ik heb zitten smullen!

  • Mieke

    Vandaag: 1 ei, 1 avocado, 3 eetlepels cacao, 3 eetlepels honing, 2 eetlepels kokosolie, 2 eetlepels amandelmeel, bakpoeder, azijn. Op 170 graden 18 minuten in cupcakevormpjes in de oven. Het had wat langer gemogen maar smaakte verrukkelijk.

    Eerder al in de magnetron jouw lijstje met banaan en wat amandelmeel in de magnetron gemaakt, ook een succes.

    Alleen het schoonmaakwerk van de blender, pfff (bij gebrek aan een staafmixer).

  • Wendy

    super ! 1-2-3 klaar en lekker! dank je

  • Caroline

    Oh my goodness, ik heb dit net gemaakt met wat aanpassingen (zonder banaan, met amandelmeel, boter ipv olie), maar dit is echt goddelijk. Bedankt voor de inspiratie!

    • Veerle

      Ik zou het ook graag zonder banaan proberen. Hoeveel amandelmeel heb je gebruikt?

  • Suuz

    Hij is jummie!
    In een mok werd ie het mooist en het meest egaal. In een soufle vormpje werd het iets minder mooi, maar zeker niet minder lekker.
    Ik vind hem trouwens ideaal om met mijn kleuter te maken. Simpel en perfect passend bij zijn concentratiespanne :-) .

  • Andrea

    Heb ‘m gisteren gemaakt en was erg lekker! Bij mijn nieuwe magnetron was 3 minuten op de hoogste stand perfect!

  • Pingback:Supersnel chocotoetje – De Groene Vrouw | Ceruleanesk

  • Mieke

    Lijkt me heeerlijk, maar ehh…ik ben een beetje panisch als het gaat om ei (salmonella en zo) wordt dat wel gaar in de magnetron???

    • De Groene Vrouw

      Salmonella zit alleen aan de buitenkant van het ei + in de magnetron gaat praktisch alles dood.
      Ik zou me er niet druk over maken (bovendien voelde het niet ongaar).

    • De Groene Vrouw

      Salmonella zit alleen aan de buitenkant van het ei + in de magnetron gaat praktisch alles dood.
      Ik zou me er niet druk over maken (bovendien voelde het niet ongaar).

  • De Groene Vrouw

    Lieve mensen, zoals in het artikel staat was dit een (supersnel) EXPERIMENT. Ik heb het gisteravond in elkaar geknutseld. Vanmorgen lukte het nóg een keer, dus het recept zoals het er staat, klopt.

    Maar ik heb geen idéé of het ook in de oven, cupcakemaker, slowcooker, bakjes water of oververhitte auto kan. Ik zou zeggen: probeer het uit en laat het ons weten. Ik heb persoonlijk (zoals gezegd) niet iets tegen het gebruik van de magnetron op deze manier dus ik ga het waarschijnlijk niet uitproberen, maar wat houdt je tegen om dat zelf wel te doen? Live a little. Probeer het uit. In het ergste geval is het niet lekker en dan weet je dat ook weer…

  • Roos

    Even buiten het punt van principieel wel of geen magnetron, ik heb er geen en wil dit graag in de oven maken. Heb je enig idee van de temperatuur en de bereidingstijd in de oven?

  • Elisabeta

    wauw! dat klinkt goed en lekker én gezond! Ik ga dit zeker maken binnenkort! Toch heb ik wel wat tegen koken/bereiden in de magnetron: ik gok dat deze heerlijkheden zich ook in een warm-water-badje of misschien wel in de oven laten garen. Dank vast en kook-ze!

  • Marijke

    Glorie in de hoge, wat klinkt dat lekker! En laat ik daar nou juist van de week naar op zoek geweest zijn. Ik vond natuurlijk alleen die varianten die je niet wilt. Wilde m wel omzetten naar verantwoord, maar hee: dank u. Dat hoeft dus niet meer. Ga t binnenkort proberen! Bedankt!

  • Klinkt als een super idee! Ik zet ‘m op mijn lijstje ‘te proberen’; dank je wel!

  • Bianca

    Een groen toetje in de magnetron? Dat verbaast mij dan weer…

    • De Groene Vrouw

      De uitleg staat erbij, dus zo verbaasd kun je nu ook weer niet zijn…

  • Pingback:Supersnel chocotoetje | Nieuwe Aarde

  • Jummie!
    Ik ken een variant op de mini “cupcake” met wat havermeel. Ik ga het zeker binnenkort proberen, thanks! Stiekem doe ik het waarschijnlijk wel met bio roomboter, zou dat kunnen?

    • De Groene Vrouw

      Ja 😉