Toetjes als ontbijt - De Groene Vrouw

Toetjes als ontbijt

Toetjes als ontbijt

Young beautiful woman eating unhealthy food from the fridge at night

Nee, ik ben niet ineens voor een zoet ontbijt. Ik ben zelfs niet eens per se voor ontbijt in het algemeen. Maar er zijn van die dagen die je gewoon wat mooier wilt maken. Omdat je (klein)kinderen er zijn. Omdat je jarig bent. Of omdat het net uit is met je vriendje. Hoe dan ook: ‘dessert for breakfast’ is dan een prima manier om je dag gezellig/feestelijk/minder zielig te beginnen.

Maar dat wil niet zeggen dat we gelijk maar aan de croissants en suikerbrood hoeven. Er zijn namelijk genoeg gulden middenwegen te bedenken: lekkers dat luxe genoeg is voor een upgrade van je ochtend, minder ongezond dan de standaard suikerbommen, en misschien zelfs wel gezond genoeg om te eten als ontbijt. Soms.

 

Prebiotische chocoladecakejes

Let them eat cake. Deze cake zit vol prebiotische vezels die als voedsel dienen voor je darmflorabacteriën. Hoppa!

Je neemt: 

  • 2 eieren
  • 125gr zachte boter of kokosolie
  • 2 eetlepels cacao
  • 5 zachte medjouldadels
  • 1 eetlepel lijnzaad of chiazaad
  • 1 (over)rijpe banaan
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel citroensap
  • Je favoriete (glutenvrije) bakmix, bv. sorghummeel & ketan
  • evt. 0,5 theelepel xanthaangom

Je doet:

  • Laat het chiazaad een uur weken in 100ml plantaardige melk of water. Als je lijnzaad gebruikt kun je dat even kneuzen; het hoeft verder niet te weken.
  • Meng alle natte ingrediënten en de dadels in een food processor
  • Voeg er de droge ingrediënten aan toe; voeg de bakmix als laatste lepel voor lepel toe tot het een dik beslag is geworden
  • Bak het in muffinvormpjes in de oven (gewoon de cakestand, ongeveer 10 minuten, dit kun je echt zelf) of in een muffinmaker van een tientje bij de action 😉
  • Wel even laten afkoelen voordat je het in je snuitje steekt!

 

Darmherstellende vanillepudding

Vla en pudding, ik ben er dol op. Mijn moeder maakte altijd custardvla en nog steeds vind ik dat het ultieme comfortfood. Deze pudding kan op veel manieren, dus vind je favoriete recept en onthou het. In deze pudding vind je collageen, dat belangrijke aminozuren aanlevert die gebruikt kunnen worden voor het herstel van je darmwand, en tapioca, dat prebiotische vezels bevat voor je darmflora.

Je neemt:

  • 0,5 liter (plantaardige) melk: havermelk en amandelmelk werken goed
  • 5 eetlepels collageenpoeder (gelatine mag ook maar dan wordt de pudding extreem stijf als hij afkoelt)
  • 1 theelepel vanillepoeder (= gemalen vanillepeul)
  • 5-8 eetlepels tapiocaparels (toko)
  • Honing of kokosbloesemsuiker naar smaak
  • Vers of bevroren fruit naar smaak

Je doet:

  • Schenk de melk bij de tapiocaparels (meer parels = dikkere pudding) en laat dit een uurtje staan (handig dus om dit recept te bewaren voor het weekend, als je de tijd hebt om er een uur over te doen)
  • Breng het geheel na een uurtje zachtjes aan de kook. Blijven roeren.
  • Houd het ongeveer 10 minuten lang net onder het kookpunt en blijf roeren. De korrels lossen niet op maar geven een grappige structuur aan je pudding!
  • Haal je pan van het vuur en voeg vanille, collageen en zoetmiddel toe
  • Als je goed tegen zuivel kunt, kun je wat slagroom of mascarpone toevoegen voor extra romigheid (of gebruik gewoon kokosmelk)
  • Tapioca heeft van zichzelf weinig smaak; die kun je dus zelf nog toevoegen door middel van fruit en kruiden. Roer er bijvoorbeeld stukjes (gebakken) appel en kaneel doorheen, of bosbessen, of mango.

 

Apple crumble

Deze apple crumble doet het prima als toetje, als je ouders ineens voor de deur staan en dus ook als ontbijt. Word je wakker met honger als een leeuw, voeg de warme apple crumble dan toe aan een bak (Griekse) yoghurt of kwark voor de extra vulling.

Je neemt:

  • 2 grote appelen of 3 kleintjes (ik neem altijd een zoete appel zodat ik niet hoef bij te zoeten; bijvoorbeeld Elstars)
  • evt. een handvol rozijnen
  • kaneel
  • 150 gram zachte boter of kokosolie
  • havermout
  • ketan (kleefrijstmeel)
  • wat honing
  • een halve theelepel vanillepoeder
  • een snuf fijn keltisch zeezout

Je doet:

  • Snij de appel in kleine stukjes en meng die met de rozijnen en de kaneel (en als het echt per se moet, ook met wat honing)
  • Meng in een andere kom 125 gram (een half pakje) zachte boter of kokosolie met de vanillepoeder, een eetlepel honing (of twee, als het per se moet) en een snuf zeezout.
  • Voeg er net zo lang eetlepels havermout en ketan (verhouding 2:1) aan toe tot het een kruimelig deeg wordt
  • Vet een bakvorm in en stort de appelstukjes erin
  • Verdeel de kruimels eroverheen en bak het op 180 graden tot de kruimels verkleuren, de appels zacht zijn en je de crumble in je keuken ruikt

 

Glutenvrije crêpes

Toetjesvoedsel in optima forma. Wij Nederlanders zijn dol op pannenkoeken. Als je me niet gelooft ga je maar eens wandelen in De Lage Vuursche. Glutenvrije pannenkoeken zijn extreem makkelijk. Als je een voorraadje van de juiste glutenvrije bakspullen in huis hebt, hoef je eigenlijk geen recept: neem per 500ml vocht (havermelk, amandelmelk etc) 2 eieren en voeg er net zo lang glutenvrij meel(mix) aan toe tot het pannenkoekenbeslag wordt. Als je niet weet hoe dat eruit hoort te zien vraag je het maar aan je moeder.

Maar crêpes zijn net iets sjieker dan pannenkoeken, en dus geschikt voor een luxe toetjesontbijt. Het vult voor geen meter, maar dan eet je er een roerei bij en dan is dat probleem ook weer opgelost. Deze 3-ingrediënten-crêpes hebben net een iets ander concept dan pannenkoeken, zijn snel te maken en kunnen ook prima gebruikt worden als wrap voor je groentenschotel.

Je neemt: 

  • een half kopje arrowrootpoeder (natuurwinkel)
  • 4 eieren
  • een eetlepel gesmolten kokosolie
  • driekwart kopje water of plantaardige melk (plus extra indien nodig)

Je doet:

  • Voeg het water bij de arrowroot en roer het goed door
  • Voeg de eieren en kokosolie eraan toe en laat alles even staan
  • Het moet een waterig(!) beslag worden, dus niet zo dik als pannenkoekbeslag
  • Warm intussen een pan op – gietijzer werkt goed, of een crêpe-pan, of gewoon een goede koekenpan
  • Borstel de pan met wat boter of gesmolten kokosolie
  • Neem een klein beetje beslag en spreid dat uit over de pan. Gebruik bijvoorbeeld een soeplepel om het beslag goed te verdelen, en werk snel. Dit is even oefenen.
  • Als de crêpe helemaal droog is, neem je een spatel om hem dubbel-dubbel-dubbel te vouwen zodat je een pannenkoekpunt krijgt.
  • Serveer die met een klein beetje kokosbloesemsuiker, honing, met fruit of iets anders lekkers
  • Hartig kan ook: spreid dan direct wat geraspte kaas over de crêpe na het uitspreiden van het beslag

 

Bevroren-fruit-ijs

Als de lente komt, dan eten wij, fruit uit de diepvrieskist. Ik hou van bevroren fruit. Als je niet tegen zo’n koude kledder op je maag kunt ‘s ochtends, maak je dit gewoon als echt toetje – maar als je een sterke spijsvertering hebt kun je dit prima af en toe eens hebben. Hier staat hoe je ze maakt.

Ziezo. Eet smakelijk. En bewaar nog iets voor na het diner…

 

De vraag van vandaag:
Wat is jouw favoriete toetje / ontbijt?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (3)

  • Ingrid

    Ik ben geen ochtend eter. Pas als ik wat werk verzet heb, krijg ik trek.

    Ik wordt wakker met dorst, dus begin ik meestal met een glas water. Soms een trosje druiven. Daar zit suiker in, ik weet het, en veel water, hopelijk ook nog wat vitaminen en de vellen en pitten zorgen voor vezels. Verder eet ik, als ik ‘s morgens eet, meestal yoghurt. Gewoon met niks. Pure yoghurt en dan liefst volle romige yoghurt die niet te lang is gerijpt en dus nog zacht van smaak is. Ook lekker is een paar lepels cottage cheese, dat is eigenlijk kaas die nog niet af is, en dan verse bieslook erbij.

  • Izerina

    Ik maak wel eens de appelcrumble, maar dan met bosbessen. Ook lekker.

  • Inez

    Leuke recepten Nienke! Thanx