Vergoedingen

Vergoedingen

FAGT

Eindelijk – daar is hij dan. De code die zorgt dat mijn consulten vergoed gaan worden. Dus als je niet onder behandeling bent of op consult wilt komen, is dit geen interessante post. Ga iets nuttigs doen, hop!

Kijk, het zat zo. Er zijn ontzettend veel beroepsverenigingen in therapeutenland. Bijna evenveel als opleidingen. Bijna allemaal hebben ze afspraken met de zorgverzekeraars, waardoor de consulten van hun therapeuten vergoed worden. Dat betekent niet dat al die beroepsverenigingen ook goed zijn, of dat het altijd iets betekent als je er lid van bent. Zo zijn er bepaalde verenigingen die opgericht zijn door opleidingen zelf, die het op de één of andere manier vergoedingen voor elkaar gebokst hebben, maar die helemaal niet van hun leden vragen dat ze nog een opleiding Medische Basisvakken volgen. Dat mag niet, maar het gebeurt wel.

Toen ik afstudeerde aan de opleidingen tot Herborist (kruidenkundige) en daarna Medische Basisvakken (bij Het Reguliere Lijf via de HvNA) kon ik me aansluiten bij een beroepsvereniging. Maar ik vond het geen fijne vereniging. De statuten waren onduidelijk en ik moest allerlei bijscholingen volgen op gebieden waar ik niets mee kon (iriscopie, familie-opstellingen)… dus dat werd hem niet.

En om eerlijk te zijn – voor mezelf was het ook niet zo nodig. Ik heb los van ‘hoe het hoort’ zelf een methode ontwikkeld waarop ik therapeut wil zijn. Eigenwijs as always 😉 en mijn consulten zijn dan ook meer lessen waarin ik iemand leer om zelf gezonder te leven, dan dat ik iemand vertel wat hij moet doen of slikken. Ben je op zoek naar alleen een potje pillen, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Ben je op zoek naar kennis: van harte welkom, let’s dance.

 

Beroepsvereniging

Nu ik eenmaal weet hoe ik mijn praktijk in wil richten, ervaring heb opgedaan en een fijne manier van werken heb ontdekt, wordt de behoefte aan een beroepsvereniging wel groter. Contact met collegae is waardevol, maar – eerlijk is eerlijk – het idee dat mensen een deel van het consult vergoed kunnen krijgen, ook.

En gelukkig waren er inmiddels meer beroepsverenigingen waar ik me bij kon aansluiten met de opleidingen die ik heb gedaan. Ik heb me uiteindelijk aangesloten bij de FAGT (Federatie voor Alternatief Geneeskundig Therapeuten). De berg administratieve rompslomp die erbij kwam kijken, man, het heeft me bijna een jaar gekost. Maar affijn, nu is het dan toch afgerond en eindelijk, eindelijk, eindelijk heb ik ook de AGB-code in huis. Die moet op de factuur staan, anders is er van vergoeding geen sprake.

 

Vergoedingen

En dan. Dan worden mijn consulten dus ‘vergoed’. Maar niet zomaar natuurlijk… afhankelijk van je verzekering wordt een consult geheel of gedeeltelijk vergoed. Vaak alleen in de hogere pakketten en met een drempel van een X bedrag per consult of per jaar.

En daar zit gelijk mijn overweging. Want hoeveel scheelt het nu eigenlijk écht? Ik durf het niet te zeggen. Van de consulten van mijn masseuse, die onder hetzelfde beroep valt (namelijk ‘Natuurgeneeskundige’, zoals ik nu geacht wordt me te noemen), krijg ik bij mijn verzekering (FBTO + module Alternatief) 35 euro per consult vergoed, met een maximum van 350 euro per jaar. Wil je weten hoe dat voor jouw verzekering zit, kijk dan in dit overzicht.

Belangrijk om te weten: de onderzoeken worden nooit vergoed. En, eerlijk is eerlijk, die maken vaak het grootste deel van de factuur uit. Dus hoe jammer ook, uiteindelijk blijft het een hoop geld (believe me, I know). Misschien is het in het kader van de transparantie ook wel goed om het dan even over geld te hebben. Zelf hou ik netto ongeveer 15-20 euro per uur over aan een gemiddelde consultreeks. Van de 550 euro voor een darmflorapakket bijvoorbeeld, gaat ongeveer 300-325 euro op aan onderzoeken. Van de 250 euro die overblijft, is 21% btw. Uiteindelijk hou ik dus zo’n 200 euro over. Daarvoor zien wij elkaar minimaal 2 (vaak 3) keer één tot twee uur. De uitwerkingen kosten me gemiddeld 2 tot 4 uur per consult (afhankelijk van hoe ingewikkeld het verhaal is).

Ik vertel het niet om te laten zien hoe goedkoop ik ben 😉 maar omdat ik er een hekel aan heb als mensen denken dat ik mijn zakken vul. Echt hoor, ik heb de afgelopen zes jaar grote stappen gezet in zakelijk denken, maar ik ben nog steeds een beetje moeilijk met beeldvorming rondom geld. Sorry. Nou ja, da’s in dit geval dan in jullie voordeel 😉 Maar als we dan toch eerlijk zijn: ik moet wel met de boekhouder om de tafel om te zien of het allemaal wel kán, wat ik verzonnen heb. Fulltime werkende mede-ondernemers vragen doodleuk 75 euro per uur ex btw (maar goed, dat is business-2-business). En die gaan toch echt niet 5x per jaar op vakantie. Dus dat.

Nou ja, ik weet ook niet zo goed wat ik ermee wil zeggen. Maar het moest er even uit. Bottom line: bij veel verzekeraars worden de consulten geheel of gedeeltelijk vergoed in de hogere pakketten. En ik hoop dat ik de consulten kan blijven aanbieden voor de prijs waar ze nu op staan. Dat ook. We gaan het zien in 2014. Want eerst heb ik vanaf half december tot en met de eerste week van januari vrij. Want oh ja – ik moest ook nog ergens afstuderen. 😉

 

De vraag van vandaag:
Hoe belangrijk is zo’n vergoeding voor jou?
Vertel het ons (of vooral mij, want ik ben nieuwsgierig) in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (16)

 • Maria

  Hoi! Ik lees regelmatig je blog en vind het heel inspirerend :)
  Nu je dit vergoedingenverhaal zo opsomt, zou ik ook wel een andere invalshoek willen inbrengen en ik zal proberen dat zo simpel mogelijk te doen… 😉

  Als verzekerde betaal je:
  – het minimale bedrag voor de basisverzekering (met hoogste eigen risico) (bijv. €65 pm)
  – plus eventueel extra bedrag om je eigen risico te verminderen (bijv. €0,- eigen risico = €20 pm extra)
  – plus eventueel extra bedrag om je aanvullend te verzekeren (bijv. €15 pm)

  Je betaalt dus op die manier sówieso elk jaar (bijv.) €420,- (en dan heb je nog niks…)
  Als je dat nou niet zo doen, hoe vaak zou men dan per jaar naar bijvoorbeeld jou kunnen gaan van dat bedrag?

  Uitdaging aan je lezers; maak eens de rekensom!

  • De Groene Vrouw

   Ik denk daar ook wel eens over na. Voor het gedeelte dat vergoed wordt (de consulten) kun je heel vaak naar mij voordat je aan dat bedrag zit 😉 Dus inderdaad, wat de meerwaarde nu precies is… Wij hebben ons eigen risico op maximaal gezet. We hebben gelukkig niet vaak iets, maar als we iets hebben, dan betalen we het altijd zelf omdat we nooit over het eigen risico heenkomen. Dus dan kan ik het eigen risico beter ophogen om maandelijks wat voordeliger uit te zijn… maar voor anderen zal weer iets anders gelden, bijvoorbeeld als je chronisch ziek bent. Het blijft lastig, maar ik denk dat iedereen hier zijn eigen overweging in moet maken.

   Klakkeloos doen wat je denkt dat ‘hoort’ is met dit soort dingen nooit een goed idee, dus dank voor je berekening!

 • Pingback:Vergoedingen | Nieuwe Aarde

 • Andrea

  wat een superfijne uitleg dank je wel. Ik zit ook bij de Friesland dus hoor ook graag of je nu ook bij die RBNG zit.. dan kan ik fijn bij je op consult komen met dochtertje.. had ik al een jaar in mijn hoofd.. succes met afstuderen… je slaagt vast met vlag en wimpel :-)

 • Mijn lerares voedingsleer vertelde toen het ging over geld vragen voor consulten dit: “Mensen betalen veel geld aan kappers, schoonheidsinstituten en al dat soort (niet altijd maar wel vaak) overbodige dingen, waarom mag je dan niet behoorlijk vergoed worden als je ze met hun gezondheid helpt?” Dat is me altijd bijgebleven, al ben ik er persoonlijk ook nog altijd niet erg goed in :-)

  • De Groene Vrouw

   Nou ja kijk… er komt gewoon een punt waarop je niet anders kunt. Als ik deze vorm van tijd en aandacht wil blijven geven aan mijn patiënten, moet dat een inkomen kunnen genereren, anders kan het simpelweg niet en moet ik gewoon ergens anders een baan zoeken. Dus hoewel ik hoop dat het wel kan blijven zoals het nu is, kan het zijn dat ik straks voor die keuze kom te staan. Dat zien we dan wel weer 😉

   Ik vind overigens ook dat mensen best mogen investeren in hun gezondheid. Dat is wel een ‘voordeel’ van niet vergoed worden: mensen die nu komen, zijn extreem gemotiveerd. Ik hoop dat dat niet verandert nu de vergoedingen erdoor zijn… vast niet, want ik heb gelukkig alleen maar hele leuke mensen in mijn doelgroep 😎

 • Damp

  Hmm, de Friesland-zorgverzekeraar waar ik bij zit, eist dat de therapeut RBNG erkend is. Ik vind op de site van de FAGT daar niets over terug. Weet jij daar wat over?

  enne, over geld versus tijd gesproken, met het toenemen van de ervaring zal de tijd die je voor het uitwerken van een consult nodig hebt omlaag gaan. Op die manier kun je over een tijd meer consulten in minder tijd uitwerken.En er zit nog een groot gat tussen 15- 20 en 75, iets van dat gat opvullen is geen misdaad!
  Daarnaast mag je voor jezelf niet vergeten om minimaal het inflatie-peil te volgen. Iedereen in loondienst krijgt er eens in de zoveel tijd automatisch wat bij, mee onder invloed van CAO’s en dergelijk, maar de zelfstandige moet dat zelf regelen. Dus mag die 200 euro volgend jaar ongeveer 206 worden. Daar staat weer tegenover dat je met je laboratoria/um in onderhandeling kunt gaan over het tarief dat zij rekenen. Vanzelfsprekend is meer onderzoeken uit 1 monster duurder, maar het maakt wel degelijk uit of jij 12 monsters op een jaar laat doen, of dat dat er 52 zijn. Ook nieuwe machines en apparatuur bij het lab zijn meestal redenen om de prijs te kunnen drukken, daarmee gaat het onderzoek veelal sneller, met minder hulpstoffen etc. en meestal is tijd (zowel qua loonkosten als qua apparaatskosten per uur) bepalend in een kostprijs.

  • Damp

   oh, en vanzelfsprekend gefeliciteerd!

  • De Groene Vrouw

   Oh ja, het RBNG. Daar was iets mee. Ik meen me te herinneren dat ik daar nu ook automatisch bij aangesloten ben – maar pin me er niet op vast. Ik vraag het na!

   En verder – geld en zakelijkheid zijn absoluut niet mijn sterkste ondernemerskanten. Maar ja, iets met leerschool van het leven enzo 😉

 • Laura

  De vergoedingen helpen wel. Ik wil heel graag op consult komen voor mezelf en voor m’n dochtertje. Hopelijk in 2014!

 • Oem 3isaa

  Ik wil al heel lang met mijn zoon bij je komen, maar kan dat financieel niet aan. Ik zie dat mijn verzekering het wel vergoed met een aanvullende verzekering, en het maakt niet uit welke (Agis) ik ben helaas nu alleen basis verzekerd. Een vergoeding zou voor mij ook erg belangrijk zijn. Wellicht komend jaar.

 • Evelina

  Ben wel benieuwd of iemand een goeie verzekering weet voor deze vergoedingen. Had vorig jaar na uren uitpluizen eindelijk voor vgz gekozen omdat die geen daglimiet hadden en €800 per jaar vergoeden in het alternatieve ! Maar nu passen ze hun pakket aan en wordt het dagbudget € 45,00.
  Dus ik moet weer op zoek want de meeste therapeuten zijn veel duurder.
  Iemand een idee??

  • De Groene Vrouw

   Volgens mij vergoedt VGZ therapeuten die bij de FAGT aangesloten zijn, zelfs helemaal niet meer. Vraag me niet waarom. Ik vind zelf FBTO fijn omdat je de module Alternatief kun aan- en uitzetten gedurende het jaar (en je dus geen premie betaalt als het niet nodig is), maar ze vergoeden zoals je ziet niet overdreven veel. In het overzicht van de FAGT kun je in ieder geval zien welke verzekeraars hoog vergoeden voor therapeuten die daar zijn aangesloten, maar dat geldt mogelijk weer niet voor therapeuten die bij een andere vereniging zijn aangesloten. Om het eenvoudig te houden, zeg maar 😉

 • Jes

  fijn dat het gelukt is vergoedingen voor elkaar te krijgen! Helaas staat mijn verzekering er niet tussen. Een vergoeding zou voor mij erg belangrijk zijn. Ik kan gaan 500,- ophoesten. Maar ik zou denk ik wel baat hebben bij een consult (colitis ulcerosa, verschillende ‘lichte’ allergieen, En ook nog te zwaar (al licht de oorzaak daarvan ook in mijn zwangerschap van vorig jaar). Kortom…ik BAAL dat DSW er niet tussen staat!

 • Manuela

  Hi hi, bedankt voor deze uitleg. Ik ben ook sinds tijdje op zoek hoe ik mijn consulten vergoed kan krijgen en wat dat dan ook voor mij inhoud, dus mijn dank is groot. Ik ga gelijk even kijken op de FAGT site.
  <3

 • Ierdwyfke

  Klinkt goed en succes met afstuderen!
  Zet em op!