Vieruurtje: 20x gezond snacken

Vieruurtje: 20x gezond snacken

Amazing cute young pretty girl on the turquoise background eats popcorn and surprised looking at the camera, wearing a bright yellow body dresses, fashionable Pin-up girl, cool, smiling, hollywood

Gezond snacken. Kan dat echt? Een tussendoortje dat je niet in een nieuwe middagdip terecht laat komen, maar je juist helpt om beter te presteren. Natuurlijk kan dat!

Nou ja… ik denk heus dat het over het algemeen beter is om niet te vaak per dag te eten. Twee of drie keer is (als je gezond bent en de juiste voedingsmiddelen eet) heus voldoende. Maar je hebt wel eens van die dagen – met een vroege lunch en een laat diner, of met een ingewikkelde werkdag waar je wat extra energie voor nodig hebt – waarin je gewoon trek krijgt om een uur of vier.

De cupasoup hebben we allemaal al lang geleden afgezworen… maar wat eet je dán als je fantasieën krijgt over de koekjespot van de secretaresse of het langzaam uitmoorden van een klein deel van je collega’s?

 

Flauwe bende

In dat laatste geval moet je misschien even wat aan je bloedsuikerspiegel doen. Als die pieken en dalen vertoont (vaak doordat je te veel snelle koolhydraten eet), voel je je in zo’n dal vaak moe, hangerig en soms moordlustig. Hangry, heet dat in het Engels. En wij als mensheid zouden het niet lang hebben overleefd als dat iets was dat van nature bij ons hoorde. En als een Snickers er de enige remedie voor was zouden onze voorouders elkaar allang hebben uitgemoord in de tienduizend jaar voor er een combinatie bestond van chocola, caramel en pinda’s.

Als je je regelmatig gatverdarrie-flauw voelt om een uur of vier, is het verstandig om eens kritisch te kijken naar je lunch. Is die erg brood-achtig, dan zou het zomaar kunnen dat een groentenlunch wonderen doet. Want waarom voel je je eigenlijk zo flauw? De kans is groot dat het niet alleen je bloedsuikerspiegel-dip is, maar ook een mineraaltekort.

Mineralen zijn in je lichaam nodig voor van alles. Voor het opbouwen van botten, pezen en spieren – maar ook voor het bouwen van hormonen en neurotransmitters. Die stoffen zorgen ervoor dat je een beetje normaal je dag door komt. Lees: alert, maar niet gespannen – vol energie, maar niet gejaagd. En voor het doorgeven van signalen in je hersenen. Dat betekent dat je snel kunt denken, je je gedachten kunt ordenen, je je de naam van die ene zanger prima kunt herinneren en zelfs dat je een gevoel van ‘flow’ krijgt. Met andere woorden: ze zorgen ervoor dat je lekker kunt werken.

Bij het bouwen en inzetten van al die hormonen en neurotransmitters, verbruik je nogal wat voedingsstoffen – vooral mineralen. Krijg je een tekort aan één van de stoffen, dan kunnen bepaalde hormonen of nt’s niet meer goed worden aangemaakt. En dan hapert het systeem. Eet je vooral brood bij de lunch, dan voeg je niet overdreven veel mineralen toe en moet je het dus doen met het voorraadje voedingsstoffen van gisteren (of vorige week). En dat wil wel eens leeg raken. Het gevolg: je voelt je flauw en je kunt niet goed meer nadenken. Nog een kopje koffie dan maar?

 

Mineraalrijk & Bloedsuikerspiegelstabiel snacken

Die koffie heeft weer zijn hele eigen problematiek, dus hoe lekker het ook is, we slaan hem even over in het rijtje ‘gezonde vieruurtjes’. Maar wat kun je snacken om je hersenen en humeur weer in het gareel te krijgen? Je kunt mineralen toevoegen met zowel zoete als hartige gerechtjes. En daarbij hoef je ook je bloedsuikerspiegel niet de lucht in te knallen. Als je bij de lunch goed gegeten hebt, lukt het je waarschijnlijk zelfs om er niet al te veel van te eten (maar van de echt gezonde groentensnacks is het meestal ook niet echt een probleem als je dat wel doet). Here we go!

 

Hartig

  • 2 of 3 handjes noten
    mét een beetje grijs zeezout en kruiden (maar zonder borrelnootjeslaagje)
  • Stukje quiche
    dat je uit liefde voor jezelf hebt overgelaten van de lunch (of extra in je lunchtrommel hebt gestopt)
  • Groententuintje
    gesneden stukjes wortel, komkommer, bleekselderij, paprika, radijs, bloemkool en alle andere rauwkost die je maar kunt verzinnen, mét hummus of een dipsausje
  • Een stukje gebraden kip van gisteravond
    wel even je vette klauwtjes wassen naderhand!
  • Gehaktballetjes
    die kun je trouwens na het avondeten prima invriezen en bij hartige trek even opbakken in een pan (zet er een deksel overheen om ze helemaal te verwarmen zonder ze te laten aanbranden)
  • Gerookte forel
    onze favoriete voor-het-avondeten-snack, rechtstreeks uit de verpakking met een heel klein likje mayonaise
  • Mini-tonijnsalade
    1 blikje verantwoord gevangen tonijn (in water) met wat kappertjes, een half fijngesnipperd sjalotje, wat zout/peper/knoflookpoeder/curcuma en een beetje olijfolie – prakken en klaar!
  • Een hardgekookt ei
    met wat zout en je favoriete kruidenmix
  • Kopje soep
    stevige linzen- of pompoensoep voor de echte trek, of een lichtere (botten)bouillon voor extra mineralen
  • Supersoep
    instantsoep zonder troep, van Rineke Dijkinga. Geloof me: een pot is zijn prijs echt waard. Heerlijk om in huis te hebben!
  • Een paar spring rolls
    ik maak ze altijd voor de lunch, maar ze kunnen (zonder rijst of mie) ook prima als tussendoortje. Als je er veel donkere bladgroenten en wat noten in stopt, krijg je extra mineralenpunten. Recept in het boek!

 

Zoet

Voor de zoete trek kun je ook alle kanten op – behalve op weg naar een piek. Hoe dan? Nou, zo:

  • Banaan met kokosolie & cacao
    meng een theelepel kokosolie met een theelepel cacao en gebruik dit als ‘dip’ voor je banaan
  • Een paar medjoul dadels
    als je nog erg ‘ongetraind’ bent voor wat betreft het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel, zijn dadels misschien niet de beste keuze. Maar als je al gewend bent om weinig suiker te eten, zijn 2-3 dadels prima te doen én voegen ze vezels toe waar je darmflora dolgelukkig van wordt!
  • Dadelnotenballetjes
    ben je nog niet zo ver, combineer de dadels dan met wat gehakte noten en kokosolie. Door de eiwitten en vetten is het makkelijker om je bloedsuikerspiegel op orde te houden. Recept in het boek!
  • Appel met kaneel
    één van mijn favorieten: snij een appel in stukjes, strooi er kaneel over, klaar. Zowel kinderen als volwassenen kunnen er niet vanaf blijven!
  • Bevroren fruit-ijs
    binnen 3 minuten klaar zonder ingewikkelde apparatuur, geen toegevoegde suikers en alle variatie die je nodig hebt. Recept in het boek!
  • Zwartebonenbrownies
    all time favorite, altijd, bij iedereen. Recept in het eerste boek :-)
  • Fufu
    dit maak ik als ik ongesteld moet worden echt honger heb. Fufu is een pap gemaakt van bakbanaan, met een nogal ingewikkeld bereidingsproces. Gelukkig is het er ook als instant pap; vraag bij de surinaamse toko om Tropiway Fufu (blauw pak). Je kunt er ‘broodjes’ van maken of pap (dat laatste vind ik makkelijker). Zoet het met een klein beetje dadelstroop of honing en voeg er wat kaneel aan toe. Veel vezels van topkwaliteit, dus goed voor je darmflora!
  • Gepofte amaranth-‘koekjes’
    heerlijk zoet-hartig en zo klaar! Pof wat amaranth (daar moet je even handigheid in krijgen). Meng het met wat pindakaas, een snufje grijs zeezout en een klein beetje honing tot het een stevige ‘plak’ wordt. Superlekker!
  • Glutenvrije scones
    Scones maken duurt nog geen kwartier. Ik maak binnenkort wel eens een uitgebreid recept, maar de basis is dit:

    • neem een kop glutenvrije meelmix (ik gebruik aardappelzetmeel, maismeel, sorghum en amandelmeel)
    • een kleine theelepel baksoda
    • een theelepel citroensap
    • een flinke snuf zout
    • een eetlepel honing
    • een pakje slagroom
    • > Verwarm de oven voor op 175 graden
    • > Meng alle ingrediënten behalve de slagroom in de keukenmachine
    • > Voeg net zo lang slagroom toe tot het net ‘pakt’
    • > Vorm er balletjes van en bak die in 8-10 minuten gaar en goudbruin
    • > Eet ze warm met boter of mascarpone (aangezien echte Clotted Cream in Nederland geen normaal verkrijgbare optie is).

Ziezo. Genoeg ideeën om je lekkere trek te stillen, lijkt me zo…

De vraag van vandaag:
Wat snack jij om vier uur?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (12)

  • Janneke

    Speltwafels met zaden. Of biogarde ofzo met wat erdoor als suikervrije haverflakes, appelvezels, suikervrije jam of wat honing, wat fruit erdoor. Neem ook weleens glutenvrije maisbretzeln. Niet zozeer omdat ze glutenvrij zijn maar omdat ze lekker zijn en ze met zeezout zijn. Nu zie ik bij de ingrediënten dat er ook invertsuiker in zit. Vind sojanootjes, al dan niet met zaden en vruchtjes, ook lekker en voedzaam.
    Iets met bonen, zoals die zwarte bonen, lijkt me op zich wel wat maar zonder dat ‘Browne’ omdat ik niet tegen chocolade kan.

  • Nicole

    Meestal ‘gewoon’ fruit. Als ik goed geluncht heb red ik het daar wel mee. Anders rijstwafels (met chocola of met pindakaas), worteltjes, nootjes, blokjes kaas of kaascrackers. Heel af en toe ook een fruit- of notenreep. Of een latte macchiato met sojamelk en zo min mogelijk suiker.

  • Esther

    heerlijk weer nieuwe inspiratie!
    Halve avocado of groenten gedipt in than ook erg lekker. Doe soms ook rijstewafel met amandelpasta. Mss niet helemaal darmfloraproof maar wel lekker!
    En oh ja augurk.

  • Fransien

    Ik lunch op mijn werk vaak met kliekjes, en dan ook nog fodmap arm (wordt echt tijd om daar eens wat gang achter te zetten), maar wel heel gevarieerd, en nooit broodachtig. Rond 4 uur krijg ik inderdaad erge trek en het maakt eigenlijk niet uit wat ik in mijn mond stop, die trek blijft. Naar aanleiding van je blog vermoed ik dat het met een mineralentekort te maken heeft. Heb je suggesties op welke mineralen ik me wat meer zou kunnen richten?

  • Anne

    Een plakje zelfgebakken bananenbrood gaat er op het eind van de middag wel in. Ik snack ook met nootjes of heel saai een appel of een paprika. Sinds ik geraffineerde suikers helemaal uit mijn eten heb verbannen, heb ik een ander gevoel van honger. Klinkt zweverig maar ‘t is echt zo. 😉

    • De Groene Vrouw

      Niet zweverig, een dip-in-je-bloedsuikerspiegel-honger voelt écht anders dan mijn-maag-is-leeg-honger 😉

      • Mickey Mouse

        mee eens. bij opstaan in de ochtend maag is leeg gevoel. DAn nog niet de neiging tot snaaien.

  • Blue

    Ik snack bijna altijd een goede hand gemengde noten en rozijnen/cranberry’s rond 16u.
    Ongelooflijk hoe instant dat effect is!
    Hard eitje met zout ook.

    Leuk tips!

  • Suzanne

    Fijne ideetjes! Oh en: clotted cream is niet meer zo zeldzaam als vroeger, hieperdepiep. Jumbo, Hoogvliet en AH verkopen de potjes in elk geval.

    • De Groene Vrouw

      Zeker. Maar die vind ik vies. 😉

      • Nicole

        Tijd voor een Groene Vrouw eetwinkel met écht lekker en voedzaam eten? 😉

        • De Groene Vrouw

          Oh ja! Want ik vroeg me al af wat ik moest doen met al die vrije tijd die ik over heb 😂