Vitamine D(eel 3): zonnebank & wrapup

Vitamine D(eel 3): zonnebank & wrapup

Zonnebank

Als je dan een laag vitamine D-gehalte blijkt te hebben… moet je dan altijd aan de supplementen, of kan dat ook leuker? En is de zonnebank reuze gevaarlijk, of valt het wel mee?

 

Op onze breedtegraad is het ‘s winters lastig om voldoende vitamine D aan te maken door blootstelling aan zonlicht alleen. We hebben voeding en supplementen besproken, maar er is nog een derde manier: de zonnebank.

Vond je er een jaar of tien terug nog alleen knaloranje dames van middelbare leeftijd en overtanned hussies die wilden voorbruinen voor Ibiza (en zéker geen gezondheidsfreaks, want kanker); tegenwoordig komt men ook bij de zonnebank om andere redenen dan een zongebruind décolleté. Voor het vitamine D-gehalte bijvoorbeeld. Maar heeft dat wel zin? En hoe zit het met die kanker die je ervan krijgt?

 

De juiste bank

Om te beginnen met de eerste vraag: ja, onder de zonnebank gaan liggen om je vitamine D-gehalte op te krikken heeft zin. Maar alleen als je de juiste zonnebank kiest. De echte zon heeft een hele range aan verschillende soorten straling. Bij de zonnebank heb je doorgaans de keuze uit twee: UVa en UVb. Van beiden word je bruin, maar alleen UVb zorgt voor de aanmaak van vitamine D.

Zorg dus dat je onder een bank komt te liggen met voldoende (of alleen maar) UVb-straling. Helaas zijn de meeste zonnebanken dat niet; een ‘gewone’ bank voor thuisgebruik of in de sauna heeft UVa-lampen. Bij de keten Sunday’s adverteert men met speciale UVb-lampen (Blue D-Lite genaamd).  Je moet ze maar op hun woord geloven; ik zie overigens niet echt een reden om dat niet te doen. Hoewel een zonnebank natuurlijk nooit helemaal hetzelfde is als lekker buiten zijn, kan de juiste UVb-bank je vitamine D-gehalte best opkrikken of onderhouden.[1]

 

Een goed zonbeleid

Wat ze bij Sunday’s ook best aardig doen, is een goed zonbeleid voor je uitstippelen. Je krijgt een huidmeting (stelt niet heel veel voor; je legt je huid op een camera’tje dat de pigmentatiegraad bepaalt) om te zien hoe gepigmenteerd je huid al is. Op basis daarvan en van je eigen ervaring (verbrand je snel of word je makkelijk bruin) krijg je een advies voor 10-16 minuten zonnen. Het is aan jou om je zontolerantie op een normaal tempo op te bouwen en om niet 3x per week te gaan zonnen – dat vindt Sunday’s namelijk geen probleem, maar je huid wel.

Daarbij is het natuurlijk belangrijk wat je precies op je huid smeert tijdens je zonnebanksessie. Een gewone crème of bodylotion wordt afgeraden, omdat die tegenwoordig vaak een SPF bevatten (sun protection factor, een UV-schild dus). En dat is natuurlijk een beetje zonde als je komt om zoveel mogelijk UVb te ontvangen. Maar om nou te zeggen dat ik heel gelukkig word van de producten die ze bij Sunday’s zelf hebben… nee. Het zijn geen biologische producten en ze zitten vol toevoegingen die ik normaal gesproken niet op mijn huid zou smeren – ik zie geen reden om er onder de zonnebank dan ineens wel mee te beginnen. Bovendien ging ik op mijn vitamine D op te krikken en niet om eruit te zien als een overjarige wortel.

Ik ben ervan overtuigd dat je met een goed zonbeleid geen enkel risico loopt op de vorming van huidkanker of op vroegtijdige huidveroudering. Maar ik denk ook dat het daarbij wel uitmaakt wat je verder nog eet en op je huid smeert. Zo weten we bijvoorbeeld dat het eten van veel lycopeen (onder andere in gebakken tomaten) helpt te beschermen tegen huidkanker en het gezond bruin worden stimuleert. Je kunt daar lang of kort over bakkeleien, maar met boerenverstand kom je gelukkig een heel eind:

 • NIET 3x per week 20 minuten zonnebanken met een extra zelfbruiner terwijl je veel rotzooi & nauwelijks groenten eet
 • WEL rustig aan opbouwen met een zonbeleid dat bij je huid past, een goed hydraterende crème en de ondersteuning van een gezond dieet

Tot slot: de meeste zonnebankcrèmes zijn vrij vettig. Maar spring niet direct onder de douche! Hoewel veel vitamine D wordt aangemaakt in de diepere huidlagen, word een gedeelte van de vitamine D-voorlopers meer oppervlakkig aangemaakt. Dit zou je kunnen wegwassen, waardoor in elk geval een deel van je moeite weer teniet gedaan wordt. Het is onduidelijk hoeveel van de vitamine D oppervlakkig aangemaakt wordt en hoeveel daarvan je vervolgens weg kunt wassen; online vond ik een interessant artikel maar verder alleen referenties naar een vrij oud onderzoek.[2] Aan de andere kant: stel dat het wel klopt, dan is het toch zonde om gelijk onder de douche te springen? Als het even kan, plan ik mijn douchemomenten dus liever een dagje later in dan de zonnebankmomenten.

 

Hoe ik het doe

Zelf heb ik een serie D-Lite zonnebanken gehad aan het begin van dit jaar. Ik ging gemiddeld 1x per week met een totaal van een keer of 8, en ben tussendoor nog een keer een weekend in Mallorca geweest waar ik niet gesmeerd heb. Mijn vitamine D-gehalte steeg daardoor in 3 maanden van 30 naar 51. Niet bijster indrukwekkend, maar ik moet erbij zeggen dat ik in die tijd geen andere D-supplementen slikte en nauwelijks buiten kwam overdag. Ook hier zien we trouwens weer dat meten echt weten betekent, want gevoelsmatig merkte ik weinig verschil tussen 30 en 51 – bij beide waarden was ik zo moe dat ik mezelf nauwelijks de trap op kon slepen.

Vanaf de lente ben ik daarom ook flink D bij gaan slikken (4000IE per dag, in combinatie met vitamine A en visolie). Helaas heb ik de resultaten van het nieuwe bloedonderzoek nog niet binnen, dus ik kan nog geen vergelijking maken… maar ik ben reuze benieuwd. In energie merk ik het verschil wel heel duidelijk (hoewel ik ook een darmbehandeling heb gevolgd, dus dat zal er ook mee te maken hebben). Ik ben heus nog wel eens moe, maar niet meer zo moe-tot-op-het-bot als aan het begin van dit jaar. Ik hoop dus dat mijn vitamine D-gehalte inmiddels is gestegen tot zeker de nieuwe ondergrens van 75 nmol/L, hopelijk nog wat hoger. Ik zal in elk geval deze winter nog vitamine D bij blijven slikken; als de waarde nu goed is niet meer met 4000IE/dag, maar met een dosering die wat meer de ADH benadert.

Ik ben van plan om deze winter ook weer af en toe onder de zonnebank te gaan, omdat ik merk dat mijn huid daar meer baat bij heeft dan bij alleen het slikken van een supplement. Qua teint merk ik niet zo heel veel verschil (vooral omdat ik echt niet tijd heb om elke week 3x te gaan), maar qua humeur zeker wel. Dat is niet vreemd: UVb-lampen worden ook ingezet tegen een winterdepressie en hoewel ik daar gelukkig geen last van heb, pik ik zoals gezegd ook weinig echt zonlicht mee ‘s winters – dus wat extra kan zeker geen kwaad.

[Aanvulling] Vergeten erbij te vertellen wat ik dus smeer onder de zonnebank… ik smeer de Megavette crème; in plaats van gewoon water gebruik ik heel sterke zwarte thee als vochtcomponent. Dat geeft een mooie, neutrale bruining zonder eruit te zien als een wortel of een onnatuurlijke beachbabe, en de antioxidanten in zwarte thee hebben mogelijk een beschermende werking tegen ongewenste mutaties in de huid. [/aanvulling]

Wrapup

Het is veel informatie en, toegegeven, ik schrijf niet altijd alles zo duidelijk op als ik soms denk. Dus hierbij de samenvatting van alle drie de artikelen, met aanvullingen:

 • Vitamine D krijg je door ‘s zomers voldoende buiten in de zon te zijn. De winterzon is op onze breedtegraad (51e-53e) onvoldoende sterk om vitamine D aan te kunnen maken; ‘s winters hebben we dus vitamine D nodig uit onze voeding, van de zonnebank of uit een supplement.
 • Vitamine D wordt gemeten in twee vormen: 1,25(OH)D en 25(OH)D.  De eerste is het werkzame, direct bruikbare vitamine D, het tweede is de niet direct werkzame ‘voorraad’. Ze zijn beiden waardevol, maar de eerste kan sterk fluctueren (soms zelfs gedurende de dag), dus je hebt er meer aan om het tweede te weten.
 • De waarde wordt gemeten in nmol/L, wat staat voor nanomol/Liter. Een nmol en μmol zijn overigens niet hetzelfde (respectievelijk nanomol >10-9 mol en micromol >10-6 mol). Een heel enkele keer wordt de waarde uitgedrukt als nanogram per milliliter (ng/ml). Om dit om te rekenen naar nmol/L, doe je het getal in ng/ml maal 2.5.
 • Een optimale waarde ligt tussen de 80 en 110 nmol/L; in ieder geval boven de huidige ondergrens van 75 nmol/L en onder de bovengrens van 150 nmol/L.
 • Bedenk ook dat je waarde aan het einde van de zomer / begin van de winter hoger hoort te zijn dan in de lente. Zit je aan het einde van de zomer rond de ondergrens, dan ga je daar de winter niet mee doorkomen en is aanvulling verstandig.
 • Heb je een tekort, dan is bijslikken verstandig. Het valt niet exact uit te rekenen hoeveel je moet bijslikken op basis van je tekort, want dit heeft ook te maken met hoe goed je lichaam de vitamine D opneemt (beter met wat verzadigd vet, overigens). Je begrijpt natuurlijk dat een groot tekort langer en steviger aanvulling nodig heeft dan een mild tekort. Neem in elk geval een product zonder al te veel toevoegingen en op basis van olie (vet).
 • De Amerikaanse vitamin D council geeft wel richtlijnen voor de hoeveelheid vitamine D die je bij moet slikken; je vindt ze hier. Belangrijk: de cijfers die gegeven worden voor de vitamine D-status zijn in dit artikel in ng/ml; deel je eigen nmol/L status dus door 2.5 om te weten in welke groep je valt.
 • Vitamine D3 is beter opneembaar dan vitamine D2. D3 in supplementen is nagenoeg altijd dierlijk (vaak uit wolvet); veganistische supplementen bevatten vrijwel altijd vitamine D2.
 • De dosering van het supplement wordt aangegeven in Internationale Eenheden (IE), microgrammen (mcg) en Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). De ADH voor gezonde volwassenen zonder tekort is 10 mcg of 400 IE. Van vitamine D zul je niet snel overdoseren; ook doseringen met 4000IE en soms hoger kun je veilig slikken – indien nodig.
 • Snel aanvullen kan met hooggedoseerde vitamine D-capsules; zorg dan wel voor een gelijktijdige aanvulling met vitamine A en K2. Een prettig product is Kabeljauwleverolie (cod liver oil), eventueel gecombineerd met boterolie; die bevatten respectievelijk de vetoplosbare vitamines A + D en E + K2 in optimale verhoudingen.
 • Voor pasgeborenen is het niet per se nodig om vitamine D aan te vullen, mits de moeder een goede D-status heeft (meten!), een goed borstvoedingsbeleid en de baby voldoende buiten komt. Wil je toch aanvullen, kies dan een supplement zoals vitamine D van Bonusan, waarmee je met 1 druppel D in olijfolie een voldoende dagdosering geeft.

Goed, voldoende manieren om je D aan te vullen dus. Maar eerst: ga het laten meten, als je dat nog niet gedaan hebt. Eeuwig zonde als dit de oorzaak blijkt te zijn van je vermoeidheid, lage weerstand of een hoger risico op vervelende aandoeningen. Ja toch?

[1] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585781
[2] Helmer AC, Jensen CH: Vitamin D precursors removed from the skin by washing. Studies Inst Divi Thomae 1937, 1:207-216.

De vraag van vandaag:
Ga jij wel eens onder de zonnebank?
Vertel het ons in de reacties!

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (71)

 • Anne

  Er is volgens mij geen enkel bewijs dat die lampen idd helpen bij de aanmaak van Vitamine D.
  Als je idd een te laag Vitamine D gehalte hebt kan je huisarts je heel simpel een aanvulling geven die beter werkt dan welke zonnebank of potje bij de drogist.

  Zonnebank bezoeken worden sinds 2009 al als even gevaarlijk beschouwd als roken of asbest.
  Of zoals zij stellen: “definitively ‘carcinogenic to humans’. ”
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8172690.stm

  Ik snap dan ook niet echt hoe je durft te schrijven
  “Ik ben ervan overtuigd dat je met een goed zonbeleid geen enkel risico loopt op de vorming van huidkanker of op vroegtijdige huidveroudering”
  Juist omdat echt onderzoek heeft aangetoond dat juist elk bezoek aan de zonnebank het risico al verhoogt.

  Een zonebank is dus een risicovolle manier om je Vitamine D niveau te verhogen.
  Er is een reden dat wordt overwogen om zonnebanken helemaal te verbieden.
  Dat is niet omdat ze zo gezond zijn.

  • De Groene Vrouw

   Hmm, ja en nee 😉

   > ‘die lampen’ is een beetje een te algemeen begrip. Er zijn daglichtlampen en zonnebanken waarmee je geen vitamine D aanmaakt, maar ook waarmee je dat wel doet. Niet alles over één kam scheren en goed uitzoeken wat je gebruikt, dus.

   > De aanvulling van de huisarts is over het algemeen 800IE. Dat is 200% van de ADH en daarmee niet heel effectief in het verhelpen van een (flink) tekort. Ook hier geldt weer: je kunt niet alle potjes van de drogist (of van ons, wat dat betreft) over één kam scheren. Er zijn erbij die vele malen hoger zijn dan wat de dokter voorschrijft, en daarmee effectiever om snel een groot tekort aan te vullen.

   Tot slot: ‘een goed zonbeleid’ en ‘onder de zonnebank gaan’ zijn twee verschillende dingen; je legt me nu een verkeerde gedachtengang in de mond.

   • Anne

    Sorry, met ‘de lampen’ bedoelde ik specifiek de blue-d-lite lampen van Sunday’s.
    Zij verwijzen zelf wel naar onderzoek, maar dat blijft allemaal wel heeeel erg vaag en lijkt geen al te hoog wetenschappelijk gehalte te hebben.

    Ik heb zelf een vitaminie-D tekort en weet daardoor tegenwoordig vrij aardig wat voor (on)zin er vaak verkocht wordt omtrent vitamine D.

    Maar zoals gezegd ging mij het vooral om de zin:
    “Ik ben ervan overtuigd dat je met een goed zonbeleid geen enkel risico loopt op de vorming van huidkanker of op vroegtijdige huidveroudering”

    Ik begreep daar uit dat je wilde aangeven dat zonnebanken ook verantwoord te gebruiken zijn.
    Wat niet het geval is.

    Ik begrijp nu dat je daarmee eigenlijk wilde zeggen:
    ga vooral nooit onder de zonnebank en pas ook ueberhaupt goed op met in de zon gaan?

    De zinsnede is idd voor verschillende interpretatie vatbaar.

    • De Groene Vrouw

     “Ik begrijp nu dat je daarmee eigenlijk wilde zeggen:
     ga vooral nooit onder de zonnebank en pas ook ueberhaupt goed op met in de zon gaan?”

     Nee, dat zeg ik zeker niet, maar dan moet je misschien de andere twee artikelen uit de serie ook even lezen…

     • Anne

      …gedaan maar daar staat verder niets over zonnebanken.

 • Anne

  Nooit geweten dat vitamine D zo belangrijk was… tot ik me al wekenlang zo slecht voelde, dat ik bloed heb laten prikken. Ik ben een vrouw van 27 en was zo moe dat ik nergens meer puf voor had. Mijn vitamine D gehalte bleek 10 te zijn… extreem laag. Nu aan de vitamine D pillen, veel buiten zijn en zojuidt voor het eerst bij Sundays geweest. Ik werd daar heel serieus genomen en het voelde echt even of mijn waarde snel genlboost was, heerlijk. Hopelijk ga ik snel vooruitgang merken. In ieder geval een erg fijn en informatief artikel :)

 • Ella

  Leuk artikel, het bestaat al even zie ik maar er zal intussen niks wezenlijks veranderd zijn.

  Ik hoor/lees/google wel eens over de bescherming van kokosolie tegen UV. Zouden we dit dan wel of niet willen gebruiken als pre sun crème?

 • Symen

  Dag groene vrouw,

  U schrijft dat u ook een crème voor onder de zonnebank verkoopt. Ik kom er echter niet helemaal uit op welke crème in de webshop u doelt.

 • Kim

  Mmm nog nooit laten meten, nu maar eens laten doen en mijn vit D nu 171 en slik alleen green pasture levertraan/boterolie gel, apart.

 • Janneke

  Ok, kabeljouwleverolie. Maar in de Moller levertraan zie ik dus niks over vitamine K/K2……. Hoe zit dat dan weer?

  • De Groene Vrouw

   Dat zit niet (nooit) in kabeljauwlever; het bevat van nature alleen A&D.
   Je bent misschien in de war met Royal Therapeutics, waar ook Boterolie bij zit (dat bevat wel vitamine E en K).

 • Toos

  Mijn haar gaat uitvallen dus ik dacht ik probeer vitamine d via de zonnebank groetjes Toos’

  • De Groene Vrouw

   Goed idee, geniet ervan! :-)

 • Rutger Slim

  Eindelijk een goed artikel over de zonnebank. Je hebt je er echt in verdiept. Dit is een verademing in vergelijking met de tenenkrommende non-informatie die ik helaas veel vaker tegenkom. Een aanvulling: In een moderne zonnestudio zijn alle banken voorzien van lampen met zowel uvA als uvB, net als de zon. Alleen in oude banken die jaren op zolder hebben gestaan of nu op Marktplaats kan men de lampen aantreffen uit de jaren ’80 of ’90 van de vorige eeuw. Toen was men iets te voorzichtig met uvB en gebruikte men lampen met alleen of voornamelijk uvA. Het verhaal van Sunday’s over de blue D lite beschouw ik maar als slimme marketing. Bij iedere andere goede zonnestudio tref je vergelijkbare lampen. Verder helpt de zonnebank maar deels tegen de winterdepressie. Licht in je ogen speelt daarbij een belangrijke rol en op de zonnebank heb je de ogen dicht als het goed is. Of je hebt een goed afsluitend brilletje. Het werkt wel iets maar een daglichtlamp en vooral veel naar buiten gaan als de zon even schijnt helpt meer. Mijn blogs met veel meer info vindt je hier: http://www.zonnestudio-rietlanden.nl/verstandig-zonnen/

 • Kees

  Je kunt ook levertraan gaan gebruiken in plaats van allerlei capsules en vitaminedruppels en-pillen. Krijg je gelijk ook de benodigde omega-3 vetzuren mee binnen. Zonnebank is slecht voor je huid.
  Wij geven onze zoons Lysi levertraan met citroensmaak, ze vinden het zo lekker dat ze er zelfs naar vragen. Is op Marktplaats voor heel redelijke prijs te koop.

  • De Groene Vrouw

   Kijk bij levertraan wel altijd even goed uit naar het productieproces, en naar hoeveel vitamine D er daadwerkelijk in zit. Veel levertraan wordt sterk verhit en/of zuurstofrijk geproduceerd, waardoor de vetzuren kunnen beschadigen. Wij hebben daarom gekozen voor Möllers levertraan, waarbij de kwaliteit van de Omega-3-vetzuren gegarandeerd is: http://winkel.groenevrouw.nl/mollers-zuivere-levertraan.html#.VooKBZPhCRs

 • Sarah

  Hallo,
  Ik heb de drie delen gelezen over de levertraan/vitamine d.

  Ik wil graag starten met de Blue Ice Royal, Gefermenteerde Levertraan / Boterolie Gel, Kaneel, ik dacht dat deze met boterolie nog beter was, klopt dat? Moet ik daarnaast dan ook nog vitamine d geven? Ik kwam uit bij de carlson vitamine D3 Alleen is deze er in 1000IU, 2000IU en 4000IU, welke zou ik naast de levertraan geven? Vitamine d moet tot 4 jaar gegeven worden. EN is deze vitamine D3 suikervrij? Dat vind ik namelijk niet terug

  Groetjes Sarah

 • Oceania

  Kan je mij een natuurlijke creme tippen die ik onder de zonnehemel zou kunnen gebruiken? Zelf maken zit er op dit moment voor mij even niet in.. maar het lijkt mij wel prettig om een goed middel; te gebruiken (of iig beter dan het gebruikelijke spul met snelbruiner er in).

  Groetjes, O.

 • Sharon

  Hallo Nienke,

  Top site! Hoeveel en hoe vaak moet ik van ie kabeljauwlever eten om mijn vit D op te krikken?

  Thanx!

  Gr Sharon

  • De Groene Vrouw

   Dat hangt er helemaal vanaf hoe hoog je waarde nu is 😀

 • Jacobien

  Hallo,
  Dank voor je stukje over de zonnebank. Maar hoe zit dat met de zon buiten? Ik heb een lichte huid (en rood haar), en verbrand heel snel. Echt zitten in de zon doe ik dus nooit. Maar ook bij gewone activiteiten buiten wil ik graag beschermd zijn. Heb je ervaringen met een goede zonnecreme? En welke factor dan? (Vaak wordt mij 50 aangeraden, maar ik hoor ook geluiden dat een te hoge factor de aanmaak van vitamine D tegengaat?)
  Groeten

  • De Groene Vrouw

   Lees de rest van de artikelen (deel 1 & 2) over vitamine D even! 😉

 • Sanne

  Is de ADH verandert? In dit blog schrijf je dat de ADH voor volwassenen 400 IE is, op een potje bonusan levertraan dat ik heb staat dat in 1 capsule 400 IE zit en dat dat 200% van de ADH is.

  Mijn waarde is 65, met een dreumes die nog bv krijgt en zo’n 800 IE geslikt de afgelopen (lange) tijd. Ik denk dat ik nu zowel dochter als mijzelf wat extra ga geven. En dan ever een tijdje weer eens prikken.
  In welke maanden is de zon wel sterk genoeg om vitamine D aan te maken? Over de herfst en lente zeg je niets namelijk haha. In de maanden zonder R misschien? 😉

  • De Groene Vrouw

   Ja, de ADH is nog niet zo lang geleden veranderd 😀
   Ik weet niet uit mijn hoofd in welke maanden de zon wel sterk genoeg is – misschien dat Google je kan helpen? 😉

  • Rutger Slim

   Reactie op de vraag over welke maanden je buiten voldoende vitamine D kunt opdoen:
   Die R in de maand die iemand suggereerde is globaal wel correct. Maar er is een betere die je ook kunt toepassen op andere plekken in de wereld: Kijk of je schaduw langer is dan jijzelf. Is dit het geval dan staat de zon te laag en is de zonkracht te laag om vitamine D te vormen. Dit geldt ook voor het tijdstip op de dag. Laat op de middag staat de zon ook in de zomer te laag. Doe niet te moeilijk over die berekeningen. In de praktijk zit het in Nederland wel snor tussen april en september als je voldoende naar buiten gaat. Regelmatig een kwartier tot een half uur is al genoeg.

 • Maria

  Beste Groene vrouw,

  Ik vroeg me af of u bekend bent met dit product en of de ingredienten ervan.
  Het is volgens mij biologisch, ik zit namelijk te twijfelen tussen bonusan en deze,
  Ik hoor heel graag uw wijsheden hierover.

  http://www.bewustwinkelen.nl/product.php?code=877934

  • De Groene Vrouw

   Beste Maria,

   Ik verkoop de producten waar ik zelf het hardste in geloof. Wanneer je een product niet in onze webwinkel kunt vinden, komt dat omdat ik het niet ken of omdat het niets toevoegt aan de producten die we al in het schap hebben staan. In dit geval is het de laatste reden. 😉 Bonusan D3 vind je hier: http://winkel.groenevrouw.nl/vitamine-d3-bonusan.html#.VO1rFbOG9z4

   • Maria

    Beste Groene vrouw,

    Oke, dan ga ik ook voor bonusan! Nog alleen een vraag over de dosering,
    ik heb zelf (een paar weken geleden) de uitslag binnen gekregen en mijn gehalte was 78.

    Ik ben 32 weken zwanger maar ik lig nu sinds 2 weken in het ziekenhuis op volledige bedrust ivm vervroegde ontsluiting! en krijg nu dus helemaal weinig vitamine D binnen+ donkere huid. Hoeveel zou ik bij suplementeren, zodat de baby straks genoeg vitamine D heeft?
    En dan de capsules of de druppels?

    Alvast heel erg bedankt voor uw hulp!

    Groetjes,

    Maria

     • Maria

      Beste groene vrouw,

      Bedankt voor uw reactie. Ik begrijp het, hoe belangrijk het ook is, ik heb helaas het budget er niet voor.

      Groetjes,

      Maria

     • De Groene Vrouw

      Dat begrijp ik. En ik heb – hoe graag ik ook wil – helaas niet de ruimte om persoonlijke vragen te beantwoorden op het blog 😀

 • Diny

  Beste Nienke

  ik heb sinds jaren dat ik in december ziek wordt met luchtweg en kaakontstekingen tot mei dan knap ik hiervan weer op. Februari 2013 had ik een vitamine d tekort van 37 en een fosfaatgehalte van 0,31. Ondertussen slik ik 100000 ie vitamine d per week en 40 ml fosfaatdrank van 1 mmol per dag en mijn vitamine d waarde is 40 en fosfaat 0,39. Ik heb een uvb lamp aangeschaft in Frankrijk en ik vroeg me af hoe lang ik hier onder zou moeten liggen. Het is een lamp ter grote van een schemerlamp. Ik heb huidtype II.

  • De Groene Vrouw

   Hoi Diny,

   Sorry, hier kan ik je niet mee helpen.

 • Nicole

  Ik ben nu twee keer onder de zonnebank geweest bij Sunday’s. Heerlijk! Even lekker ontspannen in de warmte, terwijl je ondertussen je vitamine D opschroeft :) Ze hebben nu via de website een speciale aanbieding, proefzonnen voor de helft van de prijs: http://www.sundays.nl/zonnestudios/
  Ik kan het iedereen aanraden! De medewerkers zijn vriendelijk en behulpzaam, helpen je met kiezen van de zonnebanksterkte en het aantal minuten. En je kan daar ook een zonnebrandcrème kopen, als je dat wilt.

 • Tinie

  De multivitamine uit de natuurwinkels, dus merk AOV ofzo, zijn die ( in combinatie met de daglichtlamp) onvoldoende?

 • Ik heb ook maar eens mijn vit.D waarde laten bepalen. Ik zit op 57. Vorig jaar was het 59. Maar… ik gebruik elke dag een spuitje levertraan. Help! Is het dan zo dat ik het slecht opneem, of moet ik meer gaan nemen om het tekort weg te werken?

  • De Groene Vrouw

   Of je verbruikt het extra snel, daar kan ik zo geen antwoord op geven… ik zie er persoonlijk geen kwaad in om naast levertraan wat extra D te gebruiken, overigens.

   • Laat ik dat in ieder geval maar gaan doen dan :-)

 • Franti

  Dat ‘gewoon’ via de huisarts blijkt nog niet zo makkelijk :'(
  De huisarts vindt het niet nodig en wil het dan ook niet onderzoeken.
  (ze vonden het sowieso al een hele rare vraag)
  Dus ja, tips anyone?

  • Franti

   Sorry! Die was overbodig en mag weg. (telefoon met eigen mening)

 • Franti

  Dat ‘gewoon’ laten checken via de huisarts is nog niet zo simpel.
  Huisarts vind het niet nodig en weigert..
  Tips anyone?

  • De Groene Vrouw

   Extern laboratorium of thuistest. Mag niet meer dan een euro of 30 kosten…

   • Franti

    Top, dank je wel!

 • Maria

  Beste Nienke,

  Ik kreeg vroeger lichttherapie bij het dermatologisch dagcentrum. (i.v.m eczeemklachten)
  Daar krijg je of uv-a of uv-b, ik kreeg altijd uv-b en dan heel geleidelijk werd het opgebouwd.
  (eerst 10 sec, dan 20, dan 40 etc….weet de echt opbouw niet meer natuurlijk) tot aan 4 minuten dacht ik. Heeft dit hetzelfde effect op je vit.D aanmaak waar je overschrijft?

  Ik hoor graag van je!

  Groetjes,

  Maria

  • De Groene Vrouw

   UVb is wel het licht dat ook vitamine D aanmaakt, maar als je rekent in seconden denk ik dat het niet heel veel gaat doen voor je vit. D. Onder een zonnebank lig je toch al gauw een kwartier…

   • Maria

    Hey Nienke,

    Oke, bedankt voor uw snelle antwoord!

    Groetjes,

    Maria

    Ps. Vind je blog heel leerzaam en leuk om te lezen!

   • Els

    Hoi Nienke,
    Lichttherapie en zonnenbank is toch iets heel anders? Vriend van mij heeft ook lichttherapie en dat is idd kort (maar zeer krachtig) en moet ook precies op de zelfde tijd beginnen vanwege het bioritme. Overigens heb je het wel over K en A, maar ik hoor je niet over de combi magnesium en vitamine D. Je hebt toch magnesium nodig om vit D te verwerken? En aangezien velen daarvan ook een tekort hebben, is het toch vaak raadzaam dat ook aan te vullen? Ik zag nog een mooie blog van je over de magnesiumspray.

    • De Groene Vrouw

     Ehm… welke van de vragen wil je dat ik beantwoord? Je mag er 1 kiezen 😉

     • Els

      Ik laat de keuze aan jou! 😉

 • Jouke

  Hoi Nienke,

  Ik zag net op Youtube een filmpje met Dr. Rhonda Patrick, PhD over de Vitamine D Sweet Spot en zij zegt over de ideale waarde dat die tussen de 30 en 80 nanogram/ml zou moeten liggen. Volgens de formule die je noemde kom je dan op waarden tussen 75 en 200 nmol/L. Ze vertelt niet welke soort meting er gedaan wordt. Haar onderwaarde spoort goed met wat jij noemt, maar haar bovenwaarde ligt wel een stuk hoger. Ik neem aan dat de meesten van ons al aardig ons best moeten doen om in de 75-100 range te komen c.q. te blijven, zeker in de winter, dus we hoeven waarschijnlijk niet zo gauw bang te zijn voor een overdosis. Kom je nog terug op mijn vraag over de verschillen in de getallen of vind je dat in je wrap-up al voldoende behandeld? In ieder geval bedankt voor je verhaal over de zonnebank. Ik kijk al uit naar een stuk over magnesium dat je in een van de commentaren aankondigde.
  Trouwens die kabeljauwlever uit een blikje is inderdaad best te eten en smaakt zeker niet zoals de levertraan die ik me van vroeger herinner. Gelukkig maar, want daar werd ik nooit echt blij van!

  • De Groene Vrouw

   Dit is wel zo’n beetje wat ik erover heb kunnen vinden… meer heb ik helaas niet voor je 😉
   Of al die omrekenmethodes nu 100% betrouwbaar zijn, is voor mij niet helemaal duidelijk; ik ben geen wis- & natuurkundige en ik vind het lastig om te berekenen of hele afwijkende waardes van iemand anders (die ik overigens niet ken) kloppen. Bovendien vind ik de range 30-80 of 75-200 nogal ehm… breed voor iets dat je een ‘Sweet Spot’ noemt, maar ik heb het filmpje nog niet gekeken 😉

   Dus zelf hou ik het bij de waardes die hier genoemd worden en de notatie die hier genoemd wordt, omdat dit de notatie is die meestal in NL gebruikt wordt en die je dus waarschijnlijk op je papiertje ziet staan – lijkt mij toch het meest praktisch 😀

   • Jouke

    Vandaag uitslag van bloedonderzoek gehad van de dokter en de vitamine D was 143 (25(OH)D), ze vond het mooi hoog, maar dus kennelijk niet te hoog. Ik ben dus tevreden.

 • Sarah

  Lees ook de boeken van Han van Rhee. Hij geeft goed advies. Zijn laatste boek geeft hij advies hoeveel zon je huid kan verdragen (ligt aan je huidtype) en hoe je het op kan bouwen. Zeker een aanrader. Ook hij adviseert de zonnebank in de winter als vroeger dermatoloog.

 • Annemieke

  Ja ik ga zo af en toe in de winter naar Sunday’s en was helemaal blij toen ze de Vit D banken introduceerden. De belangrijkste reden om je vooraf in te smeren is om uitdroging te voorkomen. Je huid droogt onder de lampen heel snel uit en bruint dan niet meer optimaal. Ik smeer mij heerlijk in met kokosolie, dat schijnt ook te beschermen tegen eventuele schadelijke effecten van de zon/lampen. Betaalbaar en natuurlijk!

 • Marleen

  Interessant artikel!
  Zelf slik ik dagelijks de Bio-Vitamine D3 van Pharma Nord.
  Daarnaast heb ik ook de vloeibare variant van Floradix in huis, waardoor ik me stukken minder moe voel (heb ik het idee).
  Tot slot af en toe een zonnebankje voor de ‘mindset’ kan idd geen kwaad! :-)

 • Wel eens ja, maar niet heel regelmatig. Ik word er wel heel blij van als ik het wel doe. Vooral in de winter als je door en door koud bent, is het heerlijk om even een kwartiertje weg te dromen onder zo’n zonnebank. Ik neem boterolie met gefermenteerde levertraan, maar vergeet hem soms per ongeluk expres… en magnesium smeer en slik ik braaf.

 • Aukje

  Zelf gebruik ik extra vitamine D én extra magnesium: de meeste mensen hebben óók een magnesium tekort, wanneer je extra vitamine gaat innemen kost dit ook nog eens extra magnesium, waardoor het tekort aan Mg toeneemt. Extra magnesium is in Nederland ook voor niemand een overbodige luxe. En bedankt Nienke voor de verhelderende woorden!!!

 • Evi

  en uit voorzorg in de winter – met de kinderen mee – vit D slikken, dat kan ook geen kwaad toch? Ik neem meestal 1 drupje bonusan, net geen ADH geloof ik. Ik heb nu nog nergens last van, maar wil wel evt. moeheid voor zijn, zo vervelend altijd!

  • Sandra

   Hier gebruiken we ook bonusan druppels, maar ik geef ze 3 druppels per dag. De kinderarts van mijn jongste waar ze 4 keer per jaar komt gaf het advies zeker het dubbele van wat op de potjes staat te geven. Volgen haar: Er was wat onenigheid over, maar over het algemeen vonden veel artsen de gestelde ADH veel te laag dus geef gerust wat meer. Hier doen we nu dus voor mijn 5 en 8 jarige elk 3 druppels bonusan per dag.

  • De Groene Vrouw

   Kan zeker geen kwaad, maar ik ben echt voorstander van even laten prikken… dan weet je waar je staat 😉

 • Evelyn Loose

  Dag Nienke

  Moet een baby dan ook geen combi met vit A en K2 krijgen?

  Mvg
  Evelyn

  • De Groene Vrouw

   Nee hoor, dat zit in principe gewoon voldoende in de borstvoeding. Die K2 is nog wel een puntje, maar dat staat in het vorige artikel 😉

 • Bedankt voor dit artikel!! :) Ik ga af en toe zonnebanken deze winter :p

  Ik las trouwens vorige week dat roodharigen al vit. D gaan aanmaken zodra er licht is (iets met een gen dat gemuteerd is of zo en melanine). In dat geval zouden roodharigen minder last moeten hebben van dat breedtegraad verhaal. Weet jij daar iets vanaf? Als dat zou kloppen, dan snap ik gelijk waarom er meer roodharigen zijn in Schotland, Ierland en Rusland. 😉 En dan heb ik als roodharige gelijk een groot voordeel in de winter. 😉 :) 😀 Al vraag ik me nu wel af of het wat uitmaakt aangezien in de winter je helemaal bedenkt bent buiten (op gezicht na). 😉

 • Nicole

  Hi Nynke,

  Stomme vraag misschien maar: hoe/waar kun je je vitamine D gehalte laten meten?

  Groet,
  Nicole

  • De Groene Vrouw

   Gewoon via de huisarts!

   • Nicole

    OK, dank je!

    Oh en sorry, ik zie dat ik je naam verkeerd geschreven heb (ik heb een vriendin die Nynke heet… ;))

    • De Groene Vrouw

     Kan ik wel tegen 😉
     Ik heet Nienke Tode-Gottenbos, ik heb alles al wel zo’n beetje gezien…

 • Karin

  Het lijkt me heerlijk, maar ik doe het niet.
  Mijn dermatoloog heeft het afgeraden i.v.m. mijn vele moedervlekken. (Goddank nog niet nooit iets kwaadaardigs weggehaald)
  Ik mag ook niet zo in de zon zitten, maar dat doe ik wel. Ik leef er zo intens van op in de zomer. Complete different human!
  Ik zit wel voor een lichtlamp voor de winterdepressie..