Voor als de zombies komen (of je schoonouders)

Voor als de zombies komen (of je schoonouders)

zombies_are_coming

Wij wonen best ver van de supermarkt. Wel drie hele kilometers. Dramatisch. Ja, natuurlijk stel ik me aan 😉 maar uiteindelijk kom ik met mijn drukke leven en chaotische hoofd niet zo vaak bij de super. Als ik kook- of bakzin heb kan ik dus niet decadent stads even naar de overkant lopen om te halen wat ik nodig heb. Dus heb ik een voorraadkast met basisingrediënten. En dat wil jij ook.

Ik heb hoe dan ook, altijd, op ieder moment voldoende in huis van een aantal producten. Of de pleuris nu uitbreekt, zombies mijn tuin komen bevolken of mijn schoonouders onverwachts langskomen: ik weet dat ik binnen no-time iets op tafel kan toveren.

Ik moet erbij zeggen dat het helpt om jarenlang als crusty kraker uit de supermarktcontainer te eten, want daar word je heel vindingrijk van. Niets traint je creative cooking skills beter dan een bij elkaar geskipte maaltijd te moeten bereiden voor 13 hongerige veganisten die thuiskomen na een dag hard (doch geweldloos) actievoeren. Maar maak je geen zorgen: ook zonder die levenservaring kun je prima leren koken en bakken ‘uit de voorraadkast’, als je maar de juiste basis in huis hebt.

 

Baksels

Wat ik in ieder geval altijd in huis heb om een willekeurige hartige of zoete taart te kunnen bakken:

 • Diepvriesfruit (klik)
 • Diepvriesgroenten
 • Bladerdeeg (niet heel gezond, maar als je de roombotervariant pakt ook niet vreselijk ongezond – en wel vreselijk makkelijk)
 • Roomboter (altijd minimaal 3 pakjes)
 • Gula Jawa (palmsuiker) of palmsuikersiroop (verkrijgbaar bij respectievelijk de Jumbo en de toko)
 • Kokosolie (extra vergine en ontgeurd)
 • Olijfolie (extra vergine)
 • Amandelmeel
 • en/of kokosmeel
 • en/of oerdiebonenmeel (klik)
 • en/of kamut, spelt, boekweitmeel
 • Kokosrasp
 • Honing
 • Vanille, Kaneel, Piment, Cacao
 • Gist

 

Koken

Wat ik in ieder geval in huis heb om een willekeurige maaltijd mee te fixen:

 • Echt zout (want ik doe niet aan bouillonpoeder) (klik)
 • Bouillon (want ik doe niet aan bouillonpoeder) in de diepvries of ingemaakt in glazen potjes (klik)
 • Diepvriesgroenten
 • Zoete bataat (bewaart redelijk lang in een papieren zak)
 • Slagroom
 • Gehakt (in de diepvries)
 • Vis in blik (wel met een goede vis-logo’tje om je geweten het zwijgen op te leggen natuurlijk)
 • Arrowroot
 • Eieren (van de kippen of van de supermarkt)
 • Houdbare melk (voor het geval dat)
 • Ghee
 • Spekjes (bio)
 • Gember, knoflook, paprikapoeder, herbes de Provence
 • Biologische tomatenpassata
 • Gefermenteerde groenten
 • Gedroogde bonen
 • Rijst, pasta, bulgur

 

Wat ik NIET in huis heb

 • Cup a soup (want ik heb stock)
 • Macaronisaus uit een pakje (want ik heb passata, zout en kruiden)
 • Carbonarasaus uit een pakje (want ik heb spekjes en slagroom)
 • Pindasaus (want ik heb boter, pindakaas, gula jawa en sambal)
 • Soep uit zak/pak/blik (want ik heb stock, zout en groenten en een blender)
 • Juspoeder (want ik heb vlees en anders altijd nog gula jawa, boter, zout en knoflook)
 • Instant noodles (want ik heb bulgur, groenten en stock)
 • Croma en margarine (do I really need to explain?)
 • Is het erg dat ik nu niet eens meer weet te verzinnen wat je nog meer uit een pakje of zakje kan halen?

 

Voeg daarbij verse groenten en fruit, vlees en rauwe melk en ik kan virtually anything bereiden, van soep tot hoofdgerecht tot toetje tot midnight snack. Ik ben voorbereid. Laat de zombies maar komen.

 

De vraag van vandaag:
Wat is er onmisbaar in jouw voorraadkast?
Vertel het ons in de reacties!

 

Kwam dit verhaal je bekend voor?
Dat klopt, het is een herhaling. Die het waard is om nog een keer te lezen, zeg nou zelf!
En je mag ook gewoon nog reageren.

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (25)

 • Noortje

  Ik heb altijd grasgevoerde gelatine in huis zodat ik (voor mijn kinderen 😉 ) zelf marshmallows met probiotioca of gummy beertjes kan maken.

  • De Groene Vrouw

   Ja, ik ook! 😀

 • Sanne

  kokosrasp, gedroogd fruit en noten zijn hier ook vaste prik; handig om supersnel een ‘gezonde’ onderweg snack te maken. Ingerdiënten in de keukenmachine met wat kokosolie, even in de koeling/vriezer opstijven en in stukken hakken. :-)

 • Dat zo’n simpel lijstje zo handig kan zijn, top. Vriesgroente vind ik ook altijd handig om op voorraad te hebben.

 • Pannenkoeken! Ik bak ze regelmatig. Ik heb 5kg zakken (spelt)bloem vanwege bij vlagen opkomende broodbakneigingen. Eitjes ook altijd wel in huis. De rest is een kwestie van kijken wat er is: rijstemelk, kokosmelk, rijstekokosmelk van Ricedream (verslaafd), appelsap, geitenyoghurt… Of een combi van een of meer van deze. Desnoods met water.
  Overrijpe banaan? Door het beslag. Geraspt oud appeltje, kaneel, kokosrasp…
  Elke keer anders, elke keer superlekker.

  Ik mag ook heel graag soep of hartige taart maken van left over groenten.
  Vanavond is zo’n avond: quiche met bloemkool van vorige week.

 • Nelleke

  Hier ook wel een redelijk gelijksoortig lijstje, alleen behoren sla en tomaat/komkommer/olijven/kappertjes/feta/nootjes om salade mee samen te stellen ook tot de vaste stock ivm dagelijks gebruik door mij en oudste dochter.
  3 pakjes boter vind ik alleen wel erg veel als voorraad, die zouden hier echt bederven. Ik koop dat juist liever elke week vers in klein pakje.

  • De Groene Vrouw

   3 pakjes is mijn minimum. Een klein pakje (125gr) gaat er hier in een dag doorheen als ik een beetje mijn best doe (of ineens iets wil bakken) 😉

  • Jenny

   Ik bewaar een deel van de roomboter in de diepvries, gaat prima.

 • Voor de schoonfamilie heb ik cola, sinas en koffie in de aanbieding. That’s it!

 • Renate

  Wat is arrowroot precies? En waarom is het een onmisbare basic? En waar kan ik het kopen als je mij hebt overtuigd van het nut?

  groeten

  • De Groene Vrouw

   Arrowroot is een zetmeel zoals Maïzena, maar dan gezonder en beter voor je darmflora en darm-slijmvlies. Je gebruikt het als bindmiddel voor sausen, soepen, etc. Het is verkrijgbaar bij de gemiddelde natuurwinkel. Alternatief: kudzu. Ook goed.

 • Fleur

  Ik hou van makkelijk en niet van weggooien. Eens in de zoveel tijd rasp ik citroenschil, pers ik citroensap en rasp ik een berg knoflook (want hier heb ik echt een hekel aan tijdens het koken). Dit gaat in porties in de vriezer. Zo heb ik altijd snel een smaakmakertje voor het grijpen. Verse kruiden/knoflook kun je ook op olijfolie zetten.

  Leuk zo’n voorraad, maar ik zit aan het eind van de week regelmatig met een overstock (de zombies komen niet altijd langs). Dan is het restjes-soep dag. Alles wat op het punt staat te vergaan draai ik snel in de soep. 99% van de tijd is het resultaat heerlijk. Dan vragen de tafelgasten. Wat zit erin? Euhhh…

  • De Groene Vrouw

   Yes! Kruiden invriezen in olijfolie (of kokosolie of boter) is inderdaad superhandig. Ik probeer een voorraad aan te houden van de dingen die niet zomaar bederven, de rest koop ik 2-3x per week.

 • Ierdwyfke

  Hier altijd een voorraad, gezegend met een grote kelder is dat gelukkig geen probleem.
  Moet ook wel, gezien mijn (biologische) supermarkt 9 km verderop zit.

 • Evelien

  Hahaha hier ook zo ongeveer hetzelfde.

  Maar het is altijd zo snel weer op… *zucht*.

 • Ellen

  Kan ik me helemaal in vinden, zo’n lijstje. Wijkt niet veel af van de mijne, alleen eet ik geen vlees. Maar ik heb wel altijd vleesvervangers in de diepvries, en nog wat potten groente staan. Verder heb ik zo’n lijstje van altijd noten in huis, en veel kruiden, kokos, tomatenpuree, en gepelde tomaten, en veel soorten bonen in blik, en ui. En een zak gemengde roerbakgroente in de vriezer, kan je toch vele kanten op voor pasta of rijst. Altijd wel iets te maken, of wat extra te maken.

 • Iris

  Altijd handig die lijstjes en ik moet zeggen dat jouw lijstje behoorlijk met die van mij overeenkomt.
  Ik heb ook nog altijd peen of wortel, appels, komkommer, rauwmelkse boerenkaas, rijstwafels en veel diverse noten. Komkommer en peen vooral voor de kiddies om op te knabbelen wanneer ze mijn kookkunsten weer eens niet waarderen.
  En inderdaad die bladerdeeg, zooooo handig: appelflap bij spontaan langsgekomen visite of een kaasbroodje of een groententaart.

 • Hihihi zo zie je maar weer, mijn lijstje is heel anders. Ik zal er ook eens een blogje aan wijden.

  Maar ehhhh slagroom in carbonara… Kan niet hoor.

  • De Groene Vrouw

   Ik vind een snelle carbonara met slagroom prima. Als ik niet in huis heb wat er dan wel in hoort (ik vermoed crème fraîche?). Bij ons kijken ze niet zo nauw, maar ik zal er rekening mee houden als je een keer komt eten 😉

   • Nee er gaat niets van room in. Ei, kaas en spek

   • Anja

    Heb toevallig vanmiddag nog carbonara gemaakt, “volgens authentiek Italiaans recept”. Zonder enige vorm van room! Spekjes uitbakken, mixje maken van 4 eieren (eigenlijk alleen de eigelen), met parmezaanse kaas, flink peper en wat zout. Pasta koken en afgieten en dan de rest er door roeren tot het ei gestold is (evt op klein vuurtje).
    Ook echt een voorraadkastrecept dus!

    • Mariska

     welke spekjes koop je dan? Varkensvlees is toch eigenlijk ook helemaal niet zo heel erg gezond of wel? en volgens mij zitten in die voorverpakte spekjes vd supermarkt ook E nrs. Halen jullie het bij een slager, is dat eerlijker vlees?

 • yep hier ook veel vaste voorraad! Ben ook helemaal van de glazen potten, staat ook nog eens gezellig.
  nog iets op t lijstje voor NIET in huis
  pannekoekenmix en cakemix of pizzabodemmix.

  • Ierdwyfke

   Esther,

   Als je (volkoren) meel, eieren, (soja, amandel, rijst, oid.) melk, suiker, zout en bakpoeder/gist in huis hebt, heb je die 3 mixen niet meer nodig.
   Is vaak nog goedkoper ook 😉

   • De Groene Vrouw

    Ik denk dat Esther dat bedoelt 😉
    Dat ze dat dus NIET in huis heeft. Ik ook niet trouwens.