Vraag aan jullie

Vraag aan jullie

Vraag_aan_jullie

Kijk. Zakelijk gezien bega ik hier natuurlijk een doodzonde. Maar ja, eigenwijs hè… dus ik doe het lekker toch. Ik heb namelijk jullie hulp nodig, want ik loop ergens tegenaan. Denk je even met me mee?

Het zit dus zo: ik (mijn bedrijf dus) ben aardig gegroeid de afgelopen twee jaar. Zo aardig, dat ik nu rampenstampensvol zit (jawel, dat is een woord). Het blog wordt goed gelezen (yay!), de webwinkel loopt reuze aardig (double yay!) en de praktijk zit aan zijn volle capaciteit. Triple yay… denk ik.

Want ik klaag niet hoor, maar ik heb het wel een beetje druk. Zó druk, dat ik as we speak een lijst heb van 25 mensen die ik überhaupt nog moet bellen voor een afspraak. Die afspraken gaan dan pas plaats vinden vanaf april, want tot 31 maart is er geen consultplek meer vrij. Dat kun je natuurlijk zien als een goed teken, maar ik vind het lastig.

Want als iemand een kindje heeft dat al maanden krijsend wakker wordt van de pijn, of als iemand niet meer normaal naar de supermarkt kan vanwege darmproblemen? Dan kan ik toch moeilijk zeggen “Wat vervelend, ik heb in april een plekje voor u”?

En, toegegeven: ik vind het zelf ook pittig. Want ik heb niet alleen drie dagen in de week consulten, ik ben ook nog twee dagen bezig met de webwinkel en een dag om mijn opleiding af te ronden. Ja, dat lees je goed – dat past dus eigenlijk niet in een week. Soms plan ik uit nood 3 consulten op een dag in plaats van de standaard 2-met-uitwerktijd; maar dat resulteert in avondwerk omdat ik verder geen ruimte heb om die extra consulten uit te werken.

 

Geld…

Affijn. Ik spreek dan zakenmensen. Wijze mannen met tig jaar ervaring onder hun kont die na hun managersbaan maar consultant zijn geworden. En die zeggen: meer geld vragen of uitbreiden. Nou, uitbreiden… ik zou niet weten hoe. Ik ben dolblij met mijn compagnette voor de webwinkels, maar ik zie het niet voor me om iemand in dienst te nemen voor de consulten. Noem het narcisistisch, maar ik ga er toch een beetje vanuit dat als jullie een consult aanvragen, je dan verwacht dat je bij mij op de koffie (of thee) komt en niet bij een willekeurige andere natuurgeneeskundige. Toch?

Meer geld vragen dan… dat is altijd een beetje mijn Achilleshiel geweest. Je moet bedenken dat ik ooit begonnen ben met 35 euro voor een consult. Nu is dat €150,- en dat klinkt veel, maar daarvoor ben ik:

 • een half uur met je aan het bellen en mailen om te bespreken welk consult het beste past en een afspraak te maken
 • 1-1,5 uur met je aan het spreken tijdens het consult
 • 1,5-2 uur voor je aan het uitwerken
 • een half uur aan het afronden, dingetjes voor je aan het uitzoeken, bestellen, een vraagje beantwoorden etc.

In totaal dus 3,5-4,5 uur (en dan reken ik de administratietijd nog niet eens mee). Da’s dus 150 euro min 21% btw = 124 euro gedeeld door 4 uur = 31 euro per uur (bruto, nog geen cent inkomstenbelasting betaald en de kosten van de praktijk niet afgetrokken).

Ik schrijf het niet op om voor jullie de zieligerd uit te hangen, maar vooral om mezelf ermee te confronteren dat het écht niet kan: een ondernemer die net 30 euro per uur krijgt en dan nog alle belasting, vaste lasten en wat al niet meer moet betalen. Als iemand anders het me zou vertellen, zou ik zeggen: belachelijk. Doe normaal.

 

… en tijd

Maar goed. Wat dan hè? De tijd inkorten, roepen de zakenmensen. Maar dat wil ik niet. Ik geloof er heilig in dat mijn methode, waarbij je een duidelijke uitwerking krijgt en een helder behandelplan mét behandelschema, werkt. Ik geloof echt dat het de reden is dat bijna al mijn patiënten (cliënten, studenten, daar ben ik ook nog steeds niet uit) hun therapie afmaken.

Want zeg nou eerlijk: als ik je in een 10-minuten-consult een potje pillen voor je neus zou zetten met als enige uitleg “probeer dit maar eens en ik zie je over zes weken terug”. En die pillen blijken ontzettend vies te zijn of je had al aangegeven dat je moeilijk tabletten kan slikken… dan ben je toch veel minder geneigd om dat potje leeg te maken? Terwijl: als ik je uitleg wat het voor je gaat doen, en met je meedenk of er een vloeibare versie bestaat en hoe je die kunt innemen, lijkt de kans me groot dat je weet waarvoor je het doet en dat het dus ook makkelijker is om het daadwerkelijk te doen.

Meer passief inkomen genereren dan? Voor wie het niet kent: dat zijn e-books en online cursussen die ik eindeloos kan verkopen, maar slechts 1x hoef te schrijven. Supertof idee, kun je ook veel mensen mee helpen als je het goed aanpakt. Maar wanneer, wanneer schrijf ik die dan?

 

… en nog meer geld

Toch maar meer geld vragen? Lastig. Ik vind dat een darmflorapakket van 550 euro al behoorlijk geprijsd is – ook al gaat daar 300 euri van naar het laboratorium en houd ik dus 250 euro over voor twee consulten – met hetzelfde rekensommetje als hierboven en dus een nog lagere uitkomst *slaat hoofd tegen de muur*

Kijk, die zakenconsultants, die hebben makkelijk praten. Die werken voor grote bedrijven en voor een bedrijf geven mensen heel, heel veel geld uit. Een zakelijk tarief van boven de 100 euro per uur en dat dan ook netjes per uur bijhouden (ook je reistijd!) is heel normaal. Een gemiddelde websitebouwer vraagt 50-75 euro per uur en houdt ook zijn uren bij. Maar als ik 75 euro per uur zou moeten vragen, keer 4,5 uur, dan zitten we dus op €337,50 voor alleen het consult. Dat kan ik mezelf dan wel waard vinden, maar dat kan toch geen particulier betalen?

Ik heb er totaal geen moeite mee om een pakketprijs te verhogen als ik bedenk dat een extra onderzoek heel waardevol is. Ik heb er ook geen moeite mee om genoegen te nemen met weinig (laten we dan maar helemaal open kaart spelen: ik maak op dit moment nog geen 1000 euro per maand over naar mijn privé-rekening). Ik voel me ook niet heel arm ofzo – ik heb nog een stukje (geleende) studiefinanciering, met wat kunst en vliegwerk eten we voor een groot gedeelte biologisch en supplementen heb ik natuurlijk tegen inkoopsprijs. Maar ik ben wel hoofdkostwinner hier in huis en het heeft een grens. Maar het bedrag ophogen puur omdat mijn aandeel te laag is… *kreun*

Het spijt me als je dacht dat ik alleen maar kickass was en dus nooit onzekerheden had. En ja, ik baal er ook van dat ik nog steeds met dezelfde dingen worstel, terwijl mijn bedrijf 10x zo goed loopt als een jaar terug. En ik ben het gezeur over ‘dat is nou écht ondernemen‘ en ‘het gaat om je eigenwaarde: wat vind jij jezelf waard?‘ spuug- en spuugzat. Maar het is nu eenmaal zo. Dus. Jullie zien mijn dilemma. Zo’n darmflora-pakket. Zou dat net zo goed 650 euro kunnen kosten? Zou dat uitmaken? Zou je het oké en terecht vinden? Of zijn er andere oplossingen? Ik heb jullie open en eerlijke mening nodig, mensen; want ik kom er niet meer uit.

De vraag van vandaag:
Wat zijn jouw gedachten hierover?
Vertel het me in de reacties!

 

 

Reageren? Gezellig!

Reacties (98)

 • Pingback:Ruimte | Eurolac!

 • Ik heb alle reacties niet gelezen, dus wellicht voegt het niets toe. Maar ik probeer het toch even:
  Als eerste: tarief of consultprijs omhoog. Als je een professional bent (ja toch?), blijven de mensen komen. Misschien trek je ander soort mensen aan, of mensen die meer te besteden hebben. Zelf help ik hiernaast mensen soms gratis. Ik zet dat niet op mijn site (want dan wil iedereen dat), maar ik bepaal dat zelf als ik denk dat het goed is. Ik ben dan zelf in controle over wat ik weggeef.
  Als tweede: passief inkomen zoals online cursus. Kun je meteen veel mensen naar doorverwijzen als ze vraag hebben. Plan jezelf vrij daarvoor, zodat je tijd hebt om eraan te werken. Je schrijfstijl is bovendien heerlijk om te lezen! Ik ben er zelf momenteel mee bezig en heb net het schrijfwerk gisteren afgerond (jeej!). Tikkie onderschat, omdat ik dacht “dat doe ik er even naast”. Het is één keer veel werk, maar daarna blijft het zichzelf verkopen. Wat wil je nog meer?
  Als derde: besteed uit waar je zelf geen energie van krijgt. Verzamel desnoods mensen om je heen die iets voor je kunnen/willen doen of waarmee je diensten ruilt.
  Als vierde: ik plan absoluut geen afspraken op maandagen en vrijdagen. Ook niet als iemand dan geen klant bij me wordt. Zo heb ik ruimte om te werken aan ontwikkeling en groei van bedrijf, administratieve zaken, blogs schrijven, je kent ‘t. Elke vrijdag vraag ik mezelf af: moet het echt nu of kan het ook maandag? Geeft me vaak ruimte om iets door te schuiven naar maandag. Ideaal!

  Succes!

 • M.A. te Riele

  Dan nog even een nabrander. Ik ben een alleenstaande minima mama. Dat wil zeggen dat ik een speciale toelage krijg om überhaupt op het wettelijk minimum te komen. En ik hou van kwaliteit en gezonde dingen. Maar ik ben niet heel ziek ofzo. Dus op dit moment zijn jouw diensten volledig, vér buiten mijn bereik. Behalve je blog. En echt, ik ben blij dat ik je diensten niet nodig heb. Je kunt medisch specialist zijn wat je meent (maak wel je studie af), maar als ik heel ziek zou worden, zou de medisch specialist van het ziekenhuis ondanks dat hij ook wel een hoop zou verdienen mij (afgezien van participatie in deze maatschappij) niet zoveel kosten als jou inschakelen.
  Natuuúúúrlijk verdien jij meer dan je nu doet. Net als die medisch specialist in een ziekenhuis of dergelijke die ook minimaal 10 jaar universitair gestudeerd heeft en co-schappen gelopen etc. Maar is dat de hele oplossing? Dan had jij onder je ja-knikkers allang je bevestiging gehaald en had je het niet als zo’n dilemma ervaren dat je het nu voorlegt (terwijl je het ergens ook als zakelijke faux-pas ervaart).
  Even de vinger erop: een dergelijke (meestal tijdelijke) situatie heb jij zelf ook nog gekend. Dus de vraag hoe kun jij die doelgroep bedienen zonder dat jij daar jezelf (gezin) voor opoffert, want zo ga je er onder door? Niet omdat jij zo’n eindeloos tof mens bent (wat ik wel denk) maar uit solidariteit voor een leven dat ook jij (jullie) geleid hebben. Om niet hypocriet te zijn. Juist omdat dat dat er 100% anders uitzag dan nu, incl website met sexy foto’s. Bijna zo anders dat je het zou vergeten, zoals sommige mensen die zich dat enkel nog op een salonfähig moment herinneren en dan een beetje koketteren dat zij ooit kraker (free spirit) waren. En dat wil je niet, dat lees ik. Daar zit het dilemma. Niet in of je het waard bent of dat het gerechtvaardigd is meer te vragen. Dat weet je allang. Je bent nog veeeel meer waard. Maar omdat mensen in die tijd jou ook kansen, steun en duwtjes in de rug hebben gegeven om hier te komen. Omdat die doelgroep die je afstoot ook meent dat het een tijdelijke situatie is en hard werkt om boven de armoede grens te komen/blijven. Hoe je dat dan vorm kunt geven…? Misschien heb je een uitgeklede versie, workshops, dienst-voor-dienst constructies, eventueel overgaand in een heel ander deel van je budget/leven (je vraag ging onder meer om tijd en kwaliteit), zelfmaak recepten, zelf-maak pakketjes, niet-geldelijke vergoedingen (dit kapitalistisch monetair systeem is per definitie tijdelijk want eindig), webinars, -geef dat boek nou eens uit!-, spaar systeem, wedstrijden met als inzet iets waar jij dan niet meer iemand voor hoeft in te huren, werkgebied uitbreiden (internationaal!), franchisen en dat soort dingen?
  Hoe je die oplossingen voor je dilemma kunt maken en aanbieden zonder dat jij/jullie daar financieel onder te lijden hebben en met behoud van de noodzakelijke prijsverhoging… daarvoor heb je hierboven tips. Of kijk eens naar hoe Tara Wagner dat doet. Anders babbelen wij nog eens, ik ken ook mijn kracht en kan je helpen. Maar verkoop je zaak niet aan P&G zoals nwc alsjeblieft. De Groene Vrouw moet echt blijven en echt blijven!

  • De Groene Vrouw

   Waaahahahaha, De Groene Vrouw verkopen aan P&G. Ik zie het niet voor me – tevens ben ik het niet van plan 😉 Los daarvan vraag ik me af waarom je beweert dat ik de doelgroep met weinig geld (als ik je goed begrijp) afstoot. Dat doe ik niet. Wie ik wel afstoot (uit zelfbescherming) zijn mensen met veel óf weinig geld, die klagen over geld en die álles te duur vinden. Mijn consultprijzen zijn hoog, maar ik ben niet duur. Het meeste geld ben je kwijt aan dingen waar ik geen invloed op heb, zoals de prijzen van de onderzoeken of de supplementen. Het zou echt fijn zijn als mensen dat zouden begrijpen (gelukkig doen de meesten dat ook wel, want ik heb een hele leuke doelgroep).

   De mensen die ik echt kan missen als kiespijn, zijn degenen die bellen voor meer informatie, die ik een half uur lang alles aan het uitleggen ben, die vervolgens de prijs vragen (die gewoon op de website staat hè) en die dan roepen: “Wat? 75 euro? Dat krijg ik echt niet van mijn man hoor! Belachelijk!

   Dat zijn mensen die geld als excuus gebruiken om niet te hoeven komen. En dat heel graag aan mij willen laten weten – waarna ik er dus mee zit, terwijl het mijn probleem niet is. En dat is iets heel anders dan mensen die oprecht geen geld hebben en die er alles voor zouden willen doen, maar helaas geen mogelijkheid hebben om te komen. Ik ken mensen die voor die groep een stichting in het leven geroepen hebben; mensen die het veel breder hebben betalen iets extra’s aan de stichting, zodat mensen met een minimum-inkomen gratis of tegen een minimumbedrag geholpen kunnen worden. Heel nobel. En misschien iets dat ik in de toekomst ooit nog ga doen. Maar nu zie ik dat nog even niet zitten.

   Gelukkig heb ik daar een oplossing voor: het blog. Het blog is bedoeld als goede en praktische kennisbron voor iedereen die daar iets mee wil. Die niet kan of wil betalen voor een consult, en dus zo tóch toegang heeft tot goede kennis. Mensen die vragen waarom ik zoveel blog – daarom dus. Want ik vind ook dat goede informatie niet alleen voor de elite moet zijn, juist omdat ik zelf ook niet veel geld heb (meer dan de tijd waar jij het over hebt, maar niet veel). Ik stop daar met liefde mijn tijd in, maar ik zie niet waarom ik nóg meer zou moeten doen/weggeven vanuit de positie waarin ik nu zit.

   • M.A. te Riele

    Pffff gelukkig! Geen P&G. Dus je stoot ze niet af, de mensen met weinig geld, het is je doelgroep niet. Die zien je prijzenlijst, zien hun portemonnee, trekken nog eens aan hun budget en stellen vast dat vaste lasten/boodschappen prioritair zijn en kloppen niet bij je aan misschien. Niet of je dat waard bent maar of ze dat betalen kunnen bepaalt dan of ze tot koop overgaan. De absolute bodem van hun portemonnee. Of je daar wat voor wilt doen (stichting ook interessant), is aan jou. Ik denk dat jij genoeg toegankelijk bent om een oplossing te zoeken daarop als dat nodig lijkt. Mensen voor een duppie op de eerste rang: inderdaad echt niet jouw probleem. Kosten bovendien nog veel meer in energie, misschien wel goed om daar een extra toeslag op te berekenen?
    Jou bellen en uithoren om vervolgens zo te reageren: tssss je hebt naast je hele leuke doelgroep dus ook nog wat anders. Misschien de gesprekken beginnen met zo’n melding als bij service nummers?
    Je moet zeker niet meer doen of weggeven. Ik hoop niet je die indruk te hebben gegeven, dat was niet wat ik bedoel. Het gaat nogmaals niet over de redelijkheid van wat je vraagt voor wat je levert. Dat is te weinig. Je hebt volop tips gehad om juist ruimer in geld en tijd te komen want zo doe je jezelf (en de jouwen) tekort. Ik hoop dat er bij mijn tips ook iets zat waar je wat aan had! Liefs

 • Hoi Nienke,

  Dat is een duidelijk kruispunt in je (werk)leven :-), waarbij je je bewust wordt van de wankeling (en je vaak onzeker kan voelen) in je huidige manier van doen en leven. Het dwingt je (anders) te kijken naar je leven, bedrijf en je werkzaamheden en daar naar te handelen.

  Ik denk dat de meeste antwoorden al zijn gegeven. Voor jou de klus om uit te zoeken wat het best bij jou past. Je blog is blijkbaar ook je community en de plek waar jouw clienten je vinden. Neem een moment minder om een blog te schrijven en kijk dan welke tijd je daardoor overhoud voor een task die tijd tekort komt om deze op een fijne manier (voor jou & je client) af te ronden.

  Het lijkt of dat je aan al je activiteiten net even teveel tijd besteed. Tijd die je eigenlijk niet hebt. Tegelijk ‘geef’ je misschien ook teveel. Ergens kom je ruimte tekort. Wellicht kun je een ‘kleiner’ startconsult doen voor een vast tarief (wat je nu doet, maar dan gesplits met 1 of 2 ‘na consult’s)) en voor de eventuele vervolg consults een nieuw tarief vragen, zodat je meer ‘waar’ krijgt voor je tijd en dus meer naar ‘tijd’ een vegoeding krijgt.

  Ik ken het ‘probleem’, maar leer steeds makkelijker een keuze te maken (webshop, studie, binnenkort weer coachen en .. ‘last but not least’, mama!). Het moederschap (sinds september 2012) dwingt me ook anders te kijken naar mijn (werk)leven (hoewel ik soms nog lichtelijk in de stress schiet ;-)). Het kost wellicht even tijd, maar ik denk dat als je bewust gaat kijken naat je activiteiten en werkzaamheden – daar waar je tijd en energie in stopt, dat daar een, door jou te bepalen – percentage opbrengten tegenover mag staan (je marge, als het ware).

  (We kennen elkaar niet persoonlijk, maar hebben even contact gehad tijdens het korte bestaan van GoodChicks .. als je dat nog herinnert ;-). (Typisch voorbeeld van teveel hooi op mijn eigen vorkje) )

  Ik wens je veel succes en als je wellicht eens wilt brainstormen of anders, dan lees ik graag van je!

 • Corrie

  Het idee van Claudia lijkt mij heel goed.
  Ik kijk ook graag naar je blogs en vind er heel veel goeds in staan. Maar zo vaak hoeft echt niet!
  Waarom niet wat minder, ga naar één keer in de maand bijvoorbeeld.
  Dus daar kan je tijd mee winnen.
  En je prijzen moet je gewoon aanhouden, voor minder werken kan echt niet. Voor buitenstaanders lijkt het alsof je de sterren van de hemel verdient, maar uit ervaring weet ik wat het kost om er een redelijk inkomen uit te genereren.
  En wellicht zou je je webwinkel over kunnen doen aan iemand anders. Ik denk dat je met je praktijk best voor veel mensen van belang bent en uitbreiding daarvan lijkt me beter dan je webwinkel waar wel heel veel tijd in gaat zitten.

  Ik wens je veel succes met het nemen van de juiste beslissing!

 • Maria

  Misschien inspirerend: http://www.ellenomvlee.nl/dekantelcoach/kosten/

  Verder; je geeft een berekening van hoeveel tijd (en dus geld) het direct kost om een consult van jou te krijgen. Dan kòm je al tot een vrij laag uur-tarief. Maar eigenlijk verdien je nu nòg minder, want je vergeet nog in de berekening op te nemen wat je aan indirecte kosten hebt aan de consulten… Studiekosten, bedrijfshuisvesting, diverse materialen, etc. Daar zou je ook – voor je gemoedsrust – best meer inzicht in mogen geven bij het uitleggen van je (hogere) uurtarief.

  Uiteraard blijft het altijd aan jouw cliënten zelf wat de prioriteiten zijn en daarin mag je – nu zeker – ook best meer geloof hebben; wat je te bieden hebt is goed. Dat is wat waard.

  Er wordt wel gezegd dat consumenten voor goedkoop gaan en daarom dùs (bijvoorbeeld) supermarkten ermee weg kunnen komen om (bijvoorbeeld) vlees voor een schijntje aan te bieden. Maar weet je, consumenten zijn niet gek. Ze zijn onwetend.

  Consumenten zouden ook wel een mooie nieuwe auto voor €25,- willen kopen. Maar dat kàn natuurlijk gewoonweg niet, dat ding kòst gewoon meer. Dàt snappen consumenten ook wel. Dùs is het niet zo dat ze dan geen auto’s meer kopen, maar dat ze gewoon naar de goedkoopste optie zoeken. Aan de aanbieders (supermarkten, workshop-aanbieders, laboratoriums, Groene Vrouwen enzo) dus de taak om met elkaar de prijs ‘scherp’ maar wel eerlijk (wat het mot kosten, dat mot het kosten) te houden.

  Veel succes (en niet te lang aanmodderen, dat is niet gezond 😉 )!

 • Hoi,

  ik las laatst iets over een man die (voor zijn lezingen) tegenwoordig een vrije bijdrage vraagt. En bijna altijd krijgt hij meer dan anders. Ben de link jammergenoeg kwijt, maar misschien kom ik er nog op.
  Dus al is het een gok en een experiment, zoiets is misschien ook nog wel het overwegen waard.

  Succes in ieder geval!
  Agnes.

  • De Groene Vrouw

   Been there, done that 😉 Waardebepaling achteraf is een prachtig principe, maar zoals je in de reacties ook kunt lezen, heeft lang niet iedereen een realistisch beeld bij ‘waarde’. Als iemand met een minumuminkomen 35 euro kan uitgeven en dat voor hem/haar heel veel geld is, is het prachtig als zij dat aan mij willen geven – maar zoals het nu is, kan ik het daar zelf dan niet voor doen. Misschien, als ik later groot ben en ruim voldoende geld binnen haal, dat het nog eens een optie is – maar op dit moment helaas niet. Als mensen mij meer geld willen geven dan nu in het consult staat omdat ze heel blij met me zijn, mag dat natuurlijk atlijd 😉

  • Alexandra Bakker

   Goeiemorgen,

   De man die dingen doet en een vrijwillige bijdrage vraagt
   waarna hij bijna altijd meer krijgt is Martijn Aslander

   Hoop dat je geholpen bent

   Lieve groet en een happy valentine

   • De Groene Vrouw

    Dat weet ik, ik ken Martijn goed en spreek hem regelmatig 😉

 • Judith

  Ik begrijp je probleem. Ik snap nu ook waarom ik nog steeds niet door je gebeld bent. Je hebt in de reacties, denk ik, al veel goede tips gekregen. Ook ik denk dat je teveel hooi op je vork hebt genomen. Ik denk ook dat je meer moet uitbesteden, wat al eerder is gezegd. Ook zou ik iedereen die nog op een telefoontje wacht alvast bellen om een afspraak te maken in april? Tenzij die mensen je blog regelmatig lezen hebben ze nu geen idee waarom ze nog niet gebeld zijn. Of stuur ze een mailtje. Ik heb inmiddels ergens anders al antwoord op mijn vraag gezocht. Ik denk dat je moet kiezen wat voor jou het belangrijkste is en je daarop concentreren en de rest moet uitbesteden.

  Succes

 • Cate Broers

  Beste Nienke,
  Ik had ook zo’n huil baby en ik was allang blij dat ik iemand door gerefereerd had die mij zou kunnen helpen dat probleem op te lossen. ik vond het dan ook GEEN PROBLEEM 2 maanden te wachten. Er was tenminste weer licht aan het eind van de tunnel en daar kun je je als moeder ook aan vast houden als je je zolen stuk loopt met die krijsende punk.

  Daarnaast vind ik jouw prijs als professional erg laag. Ik ging met mijn jongens (ja ook de tweede huilde en had ook nog eens eczeem) regelmatig naar onze “arts” en kreeg echt het minimale vergoed, dus de rest bijbetalen. Dan maar niet op vakantie, geen tweede auto en 2x per jaar uit eten. Mijn jongste was 3,5 voordat wij voor het eerst op vakantie gingen, want ook ik ben onder behandeling geweest. Wat is je prioriteit?

  Het hebben van een gezond fit, NIET huilend kind dat de nachten doorslaapt is toch priceless?

  Wat vind je jezelf waard? Niet alleen je tijd die je erin stopt, maar ook al die tijd die je spendeert om je in van alles in te lezen (zie ik hier en daar in je blogs), is extra kennis waar je patiënten de vruchten van plukken. Het lijkt me dat je iedereen die bij je aanklopt wilt redden met jouw kunde en dat blijkt dus onmogelijk. Ze staan tenminste op je wachtlijst ipv dat ze nog zoekende zijn in het land der blinden bij de regulieren (wat een frustrerende tijd was dat met mijn huilbaby).

  * Ik zou je uurprijs verhogen naar een beter uurloon (vergelijk het met andere uit dezelfde sector, maar onthoud je bent geen moeder Theresa!) Je bent geen afwaskracht, je hebt geïnvesteerd in een studie ( en niet 1 zelfs).
  * Maak je opleiding af, daarna heb je meer ruimte voor extra patiënten. (Het is nu zoals het is).
  * Kan je de webshop niet naar je man delegeren of iemand anders? Met zo’n goed lopend bedrijf moet je toch gaan denken aan het woord delegeren…

  Een cursus geven is ook een goed idee, maar zoals je zelf ook al stelde moet je dat goed voorbereiden. Dus op de korte termijn is het juist het tegenovergestelde van tijdwinst.

  Succes ermee.

  • De Groene Vrouw

   Thanx! Altijd fijn om even te horen hoe het voor mensen écht is, in plaats van dat ik zelf zit in te vullen dat het heel, heel erg is om op een wachtlijst te staan 😉

   • Cate Broers

    Gek hè als we assumpties maken, we onszelf altijd in dat verhaal als falend neerzetten!

    Kijk op zo’n wachtlijst staan is natuurlijk niet het ideale. We willen “instant gratification”, maar als Hollander ben je toch wel gewend aan wachtlisten lijkt me.
    Weet je wat echt frustrerend is? “Het ligt aan de moeder dat hij zo huilt” of de nog ergere “Het is goed voor zijn longen dat huilen” Aaargh!!!
    Niet weten HOE je je kind kunnen helpen, dat is erg. Maar van andere horen dat hun kind ECHT geholpen is bij jou geeft een moeder HOOP. En hoop is 180 graden beter dan WANHOOP.

 • Suhela

  Ik heb ook niet alle reacties gelezen, alleen vluchtig. En overal is natuurlijk een oplossing voor! :) Dat is het goede nieuws! Het minder leuke nieuws is misschien dat het tijdtekort-ding mss een symptoom is van een wilteveel-ding…? En t mss tijd is keuzes te maken en daarbij ook dingen los te laten?

  In mijn oren klinkt het alsof je heerlijk (herkenbaar) veel wilt, leeft vanuit je passie, maar misschien op dit moment ook een beetje het gevoel hebt alsof je geleefd wordt? Want als het eenmaal allemaal loopt, zit je ineens in de trein heh…. Of ren je van de éne naar de andere…
  Mss is het tijd even de treinen te laten gaan en uh… nou eens te mediteren midden op het Centraal Station so to speak…. (What te heck dat doen ze hier in Groningen ook in t eggie en dan komen er vanzelf mensen bij zitten zelfs :P)

  Maar zonder gekheid… WAT WIL JIJ? En dat weet je ongetwijfeld heel goed. Of je nou mediteert of boswandelt of wat dan ook… Ga naar binnen, bij jezelf te rade. Terug naar het begin misschien…. Wat is voor jou de basis, wat is het állerbelangrijkste voor jou, waar ga je écht voor? Triljoenen opties, oplossingen… Maar alleen jij weet de juiste. En dan… keuzes maken, prioriteiten stellen en hoe moeilijk dan ook… ook dingen loslaten…
  Denk ik.

 • Ellen

  Ha Groene Vrouw,

  Tarief is echt te laag. Je moet er zelf ook goed van kunnen leven. En een beetje meer vrije tijd zou ook goed zijn. Studie lijkt tijdelijk maar jou inschattende zul je willen blijven verdiepen in nieuwe ontwikkelingen die tijd moet er ook zijn.
  Je kunt inkomensafhankelijk gaan werken (met een minimum) of prijs stuk verhogen en bijvoorbeeld 1 keer per week consult vrijhouden voor de gevallen die je echt graag wil helpen en die je niet meer kunnen betalen. Doordat je er meer inkomsten uit kunt kun je ook bepaalde diensten inhuren. Bijvoorbeeld administratie maar ook bijvoorbeeld het voorschrijfwerk van blog, e boek workshops etc. Er zijn mensen die een kei zijn in het schrijven van teksten, layouts etc maar ook in het zo efficient mogelijk maken van dingen.

  En maak analyses van de consulten die je hebt gedaan. Was in alle gevallen consult echt nodig of hadden die mensen met een workshop ook al grotendeels geholpen kunnen worden. Want dan kun je veel meer mensen tegelijk bedienen en blijven de consulten over voor de mensen bij wie de algemene dingen niet helpen

  • De Groene Vrouw

   Thanx! Analyseren is een goed idee. Er zit inderdaad een overlap in de consulten. Die komen alleen niet allemaal in hetzelfde tijdsbestek, maar daar is vast iets op te verzinnen 😀

 • Anouk

  Er is al veel zinnigs gezegd, en ik vind je huidige tarief aan de lage kant, maar wat ik me afvraag is waarom je iedereen hetzelfde zou laten betalen. De een moet stevig sparen voor een consult, de ander koopt in een impuls een paar laarzen voor hetzelfde bedrag. Dan kan die tweede persoon toch ook wel wat meer betalen voor een consult bij De Groene Vrouw?

  • De Groene Vrouw

   Ja. Maar hoe vertel je dat tegen mensen? Ik heb er wel eens over nagedacht: een percentage van het inkomen. Maar hoe richt je dat praktisch in…

  • Laura

   Kopen arme en rijke mensen hun brood voor een verschillende prijs????!??

   • M.A. te Riele

    Ehhh ja!
    Check Marieke Henselmans werk eens. Er is nogal een (prijs)verschil tussen brood en brood en brood. En laat Groene Vrouw nou net ook veel over de nutritionele en gezondheids-waarden en -verschillen van brood en brood en brood hebben geschreven. :-)

    • Laura

     Wat je zegt heeft niks te maken met mijn vraag. Als je naar de bakker gaat, vraagt de bakker wat jouw inkomen is zodat hij/zij je een “geschikte prijs” kan bieden? Maakt niet uit wat voor brood. En heeft een zaak eigenlijk het recht om mensen dit te vragen? Misschien wel, misschien niet. Maar als iemand dat mij vraagt, dan weet ik dat ik hem/haar ga vertellen op te sodemieteren. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben.

     • De Groene Vrouw

      Dat is één theorie. Een andere, even gevalideerde theorie is dat voeding goedkoper zou moeten zijn voor mensen met een lager inkomen. Want waarom niet? En zo zou je ook kunnen redeneren voor andere diensten. Ik doe dat op dit moment niet, maar ik vind het ook weer geen belachelijk idee. En ik weet wel dat ik je niet als klant zou willen hebben als je mij zou vertellen om op te sodemieteren, om welke reden dan ook…

     • M.A. te Riele

      Laura je draagt zelf een vergelijking aan om vervolgens de grenzen daarvan fel te stellen. Ja je vergelijking loopt spaak.Bravo, zelf de wereld in geholpen. Maar je felheid, hoewel interessant en duidend op onderliggende oordelen, is nergens voor nodig.
      Om precies te zijn: mijn bakker is mijn broodmachine (krijgertje) ik neem verantwoordelijkheid voor mijzelf, daad bij woord voegen en wéét dat het brood bij de bakker voor mij (ons) te duur is. Ja dat lees je goed. Te duur.
      Gelukkig eet ik weinig brood maar jij hebt geen kaas gegeten van redeneren dus ik laat het hierbij.

 • Claudia

  Allereerst wil je complimenteren voor je openheid, mooi dat je dit durft te delen!
  Ik begrijp je dilemma en volg ik je rekensom/ gedachtengang helemaal, maar voor mij als mogelijke client vind ik de huidige prijzen al best pittig. ( tenzij ik de lotto win natuurlijk)
  Waarom niet minder blogs schrijven ( ook al zal ik ze zeker missen :-) en deze gewonnen tijd investeren in het schrijven van ebooks en workshops?
  Is laagdrempelig en betaalbaar voor je cliënten ( mij heb je!) en leveren goede verdiensten op, waardoor je de prijzen van je consulten niet hoeft te verhogen om fatsoenlijk rond te kunnen komen.
  Het is sowieso denk ik een utopie te denken dat je van persoonlijke consulten te kunnen leven.
  Dit ervaar ik als zelfstandig coach in ieder geval zelf zo.
  Juist het geven van cursussen en workshops levert dusdanig op dat ik daardoor de prijs voor individuele sessies lager/enigszins betaalbaar voor mijn cliënten kan houden.

 • Suzanne

  Hallo, zoals eerder al iemand opmerkte, probeer helder te krijgen wat precies je probleem is. Is dat de tijd of het geld? Dan kan je gerichter naar een oplossing zoeken. Daarnaast zou ik zeker een boekhouder zoeken. Eentje waar je maandelijks je papierwerk heenbrengt en die dat netjes voor je verwerkt, je belastingaangiftes doet en je vertelt hoe het met je zaak gaat, wat je apart moet houden voor de Belastingdienst, dat soort dingen. Als je nog een boekhouder zoekt? 😉 Zwicht niet voor een accountant, zolang je geen ingewikkelde bv-constructies hebt heb je die niet nodig. Veel te duur. Ook zou je kunnen kijken naar wat je aan kosten kan besparen en wat je uit kan besteden (zoals je webwinkels). En je blog is superleuk, interessant en natuurlijk ook een stukje reclame, maar misschien zijn één of twee posts per week ook genoeg? Succes!

 • Herkenbaar probleem! Als online marketeer vraag ik me vooral af of je al alles uit je webshop haalt. Is je webshop zoekmachinevriendelijk? Test je hoe je meer omzet uit je website kunt halen? Kun je het gemiddelde orderbedrag van je website verhogen, door cross- en upselling? Zet je Google Adwords in? Google Shopping ads? En zo kan ik nog even doorgaan…. Het zou fijn zijn als je op die manier extra inkomsten kunt genereren zonder er veel extra tijd in te hoeven stoppen. Want dit is werk dat je prima kunt uitbesteden. En de resultaten zijn perfect meetbaar, zodat je precies weet wat het rendement is van deze extra investering.

  • De Groene Vrouw

   Op dit moment halen we zeker nog niet alles uit de webshop, daar moet nog veel verbeteren. En daar zijn we gelukkig ook mee bezig 😀

 • Birgit

  lieve groene vrouw,
  Je schrijft zo ontzettend leuk dat ik eigenlijk zou zeggen: blog wat minder vaak! Klinkt paradoxaal maar is het volgens mij niet. Schrijf eens in de week, of twee weken een goede blogpost en bewaar de rest voor je boek! volgens mij kan dat zomaar een gillend succes worden, goed voor je passieve inkomen. :)
  Succes met deze uiterst herkenbare vraagstukken.
  Birgit

 • Janine

  Jij hebt een beetje last van het wereldverbeteraarsyndroom 😉 Het land zit vol met gevallen die NU in een crisissituatie zitten en NU door JOU geholpen moeten worden, maar get real: ja kan niet iedereen redden.
  Volgens mij heb je een assisent nodig, administratief of iemand die de consulten gedeeltelijk kan overnemen/voorwerk kan doen (intake, telefoongebeuren)
  Ik heb geen moeite met hoge prijzen, als ik maar weet waar ik voor betaal. Ik ben ondertussen gewend aan exclusieve prijzen, maw: een consult van 100 min kost xxx, daar komt belasting bij, telefoonkosten, lab kosten, administratie kosten en weet ik wat voor kosten. Zo gezien blijkt een consult opeens goedkoop en de consument wordt bewust van wat er allemaal bij komt kijken. Ik vind het dan niet gek als je de prijs van het consult verhoogt.

 • Zit in exact het zelfde schuitje. Heb inmiddels wel wat dingen uitbesteed die kunnen zoals 1,mn huishouden 2,ennmiddagje oppas(heb geen BSO) 3, een extern atelier standaard dingen laten maken voor me. Misschien heb jij ook van die randverschijnselen(zo zie ik ze) die je wel door een ander kunt laten doen. ook blogs kunnen anderen schrijven, desnoods voeg je er later een personal touch aan toe. De website bijhouden bestellingen verzenden allemaal dingen die studenten of lieve vrienden kunnen. Ik denk dat je (net als ik) te versnipperd bezig bent omdat je alles zelf wil doen. Maar dat kan nou eenmaal niet. Adem in, adem uit ….en laat losss
  Workshops is een goede inkomstenbron. zet 30 luisterende, informatie slurpende mensen in een leuke ruimte a 100 eurie’s PP en dat 10 x per jaar toch een leuke basis nietwaar. Persoonlijk vind ik zo’n pakket vrij duur. niet omdat jij je uren en kennis er niet in hebt zitten en niet omdat het t niet waard zal zijn maar mijn portemonee trekt dat niet. ik denk dat er zo meer zijn. Wat je ook mee moet wegen is dat je iets doet waar je heel gelukkig van wordt. Ik denk dat ik p mnd net zo veel verdien maar ben daarvoor in de plaats ben ik wel in huis, en niet bij mn oude werkgever (ziekenhuis) als er een ziek kind is, vakantie’s allemaal onder controle. geeft me ook veel rust, die avonden werken heb ik er dan wel voor over. Ik gok jij ook 😀

 • Ik herken het helemaal, dilemma dilemma, En mensen kunnen wel zeggen iemand erbij, maar die moet ook betaald worden en als daar dan net niet genoeg geld voor is :(
  Ik heb ook een webshop en had daarnaast nog een natuurlijke kapsalon, maar ben in oktober gestopt met mijn kapsalon omdat ik toch echt een keuze moest maken, ik wilde ook teveel, maar dat gaat nou eenmaal niet. Nu is het nog druk omdat de webshop groeit, maar dat blijf je natuurlijk houden. Je kunt helaas niet alles :( Succes met je keuze. Ik heb voor mijn webshop gekozen en iemand die ik ken heeft voor haar praktijk gekozen, blijft een moeilijke keuze

 • Marieke

  Sorry, ben eigenlijk ook aan de noeste arbeid dus heb geen tijd om alle reacties te lezen, maar ik zou de volgende dingen zeggen:

  – keuzes maken. Een webwinkel die goed loopt, een praktijk en een zeer gedreven blogschrijfster zijn eigenlijk 3 bedrijven in 1. Minder blogs (jammer voor mij en de andere lezers, maar jij wordt er financieel gezien nauwelijks wijzer van) lijkt me in ieder geval een goed idee.
  – uitbesteden. Met name de webwinkel lijkt me zeer goed uit te besteden. Jij bedenkt de recepten, maakt ze desnoods (alhoewel je als je de juiste ingrediënten hebt ook dit uit zou kunnen besteden), maar gaat in ieder geval iemand zoeken die tegen een klein deel van de omzet alle bestellingen al wilt handelen.
  – samenwerken. Ik ben het niet eens met het feit dat als iemand een consult wil met jou, dit ook met jou persoonlijk moet zijn. Het moet iemand zijn die hetzelfde gedachtegoed als jij heeft, misschien een beetje hetzelfde type is, maar als je het mij vraagt, ik zou jou inhuren om je kennis en het feit dat je wel ok lijkt, maar er moeten meer van dat soort mensen zijn. Die kan zich dan ook profileren door blogs te schrijven, is punt 1 ook opgelost. En dan kun je nog overwegen of je die dan in dienst neemt (=kosten) of dat je een partnerschap aangaat (=meer tevreden klanten, zonder kosten).

  Ik zou niks aan de prijzen doen, zoals je zelf al aangeeft is je prijs voor je werk reëel, maar voor de consument behoorlijk hoog. Tenzij je natuurlijk alleen voor de happy few wilt werken die wel 700 euro voor een consult kunnen betalen, maar volgens mij past dat niet bij jou. Is het nog mogelijk om te kijken of een gedeelte van je werk vergoed zou kunnen worden door ziektekostenverzekeraars onder alternatieve geneeswijzen? Want dan zou je de prijs eventueel nog wel wat omhoog kunnen doen.

 • Cynthia

  Elke dag een cosult als spoedconsult in je agenda. Voor die baby’s die krijsen vd buikkramp ed. Komt er niemand, dan heb je even ruimte (voor andere dingen), maa reken maar dat dit ook snel vol is!

 • Marlies

  Ik vind jouw prijzen al echt aan de hoge kant. Daarbij denk ik dat je teveel doet, het leven is nu eenmaal keuzes maken. Praktijk, webwinkel, studie en gezin, dat gaat niet samen.

  • De Groene Vrouw

   Maar vind je 150 euro dan een hoog bedrag, of vind je 25-30 euro per uur te veel geld voor een zelfstandig professional (in aanmerking genomen dat de gemiddelde automonteur 45 euro per uur krijgt)?

   • Spik

    Ik vind 150 euro ook een vrij hoog bedrag, wordt de goede zaak toch een beetje duur voor de gewone man! Misschien toch meer uitbesteden? Mij lijkt het geen probleem om op consult te gaan bij iemand anders mits de visie hetzelfde is. En de blog is misschien ook voor een gedeelte in te vullen door (vaste) gastbloggers?
    Ps De gemiddelde automonteur krijgt geen 45 euro per uur, ongeveer de helft is voor zijn werkgever!

    • De Groene Vrouw

     Sorry, maar ik heb gewoon geen 10 jaar gestudeerd om voor minder dan 25 euro per uur te gaan werken – waar ik als zelfstandige nog alle lasten van moet afdragen, de kosten voor mijn ruimte van moet betalen en alles. Ik snap dat niet iedereen het kan betalen, maar het is niet realistisch om het voor minder te doen en eigenlijk ook niet realistisch om het voor dit bedrag te doen.

     Ik moet hier wel even iets over kwijt, zonder arrogant te willen klinken: ik werk keihard voor alle patiënten die ik heb en mijn aanpak is behoorlijk uniek als ik om me heen hoor (met uitgebreide uitwerking, behandelplannen etc). Als je er geen probleem mee hebt om naar iemand anders te gaan, stel ik voor dat je naar iemand anders gaat. Maar reken het mij niet aan dat ik een hoge standaard heb en daar ook graag normaal voor betaald wil krijgen. Je vergelijkt een trui van de Zeeman toch ook niet met een handgebreide trui van echte wol? Ze zijn allebei prima en het is geen enkel probleem als iemand liever iets van de Zeeman koopt, maar je kunt niet naar de handwerkwinkel gaan en daar zeggen “ja, prachtig hoor, maar ik heb liever een Zeemannetje. Of heb je misschien zo’n wollen trui die in China geproduceerd is, zodat hij minder kost?”

     Ik reageer misschien wat fel, maar dit heb ik mijn hele werkzame leven gehoord en ik ben blij dat ik ervanaf ben. Ik zit niet te wachten op het idee dat het allemaal voor nog minder moet. En de gemiddelde automonteur krijgt wél 45 euro per uur, maar moet daarvan een deel afdragen aan belastingen enzo. Dat doet zijn baas voor hem, dus hij krijgt het niet in zijn hand. Stel dat hij van die 45 euro, 25 euro overhoudt. Dan heeft hij dus 20 euro afgedragen. Vergelijk dat eens met mijn 25-30 euro. Daarvan moet ik óók nog 20 euro afdragen. Wie houdt er dan meer over?

    • Damp

     Ik reageer even hier, want ik kan / mag niet reageren op wat de groene vrouw hieronder geschreven heeft.
     ik vind namelijk de vergelijking met de automonteur zoals spik die hierboven presenteert niet correct verwoordt. het garagebedrijf vraagt weliswaar die 45/uur, maar moet daar dan inderdaad nog alle lasten van betalen, waardoor er voor monteursloon inderdaad ongeveer de helft overblijft. zie de uitleg en berekening hieronder.
     De baas van die automonteur vraagt bij een niet merkgebonden garage een tarief van 45-50 euro, waarschijnlijk ex BTW. De merkgarage zal tussen de 65 en 90 euro / uur zitten, wederom ex btw. dus resp 54.45-60.5 en 78.65-108.90 incl die btw. Daarvan regelt de werkgever inderdaad het pand, verwarming, voorraad, gereedschap, extra opleiding, etc. Stel dat de monteur netto 1750 euro per maand krijgt, dan betaald hij daarnaast (verschil bruto netto) ongeveer de helft van zijn netto salaris aan belasting en sociale zekerheid etc. bruto zit hij dan rond de 2625, de werkgever betaald dan ongeveer evenveel aan belasting en sociale zekerheid, waardoor de totale loonkosten voor de werkgever 3500 euro bedragen.
     gemiddeld kan de man ongeveer 200 dagen per jaar werken, aan 8 uur = 1600 uur. dus moet de werkgever voor hem 3500*12/1600 per uur vragen om zijn loonkosten vergoed te hebben, dat is 26.25 euro / uur (EX BTW!). De garagehouder heeft dan nog geen pand verwarming, gereedschap, etc. Ook heeft de garagehouder nog niks voor het risico van geen werk of voor overuren. Zelf reken ik als inkoper in de industrie altijd met: loonkosten maal 2 is uurtarief ex btw. dan kom je op dik 52/ uur uit, neem je 1.75 dan zit je op krap 47. en dat allemaal EX BTW
     neem je inclusief de BTW dan kom je op bedragen van krap 63 en dik 55.5
     Dus snel rekenen: 30 gevraagd is 24.8 ex btw. gedeeld door 1.75 = 14.17 voor de groene vrouw, daarvan is de helft voor de staat en de andere helft netto salaris dat is dus 7.08/uur. maal 1600/12 = 944 / maand netto (dus die 1000 euro er maand is wel conform je tarief), maar minder dan het netto minimum maandsalaris (±1300) dat je als werknemer zou moeten verdienen. (dan kom je op 1300*12/1600 = 9.75x2x1.075 = 34.12/uur = 153.54/consult)

     Dus in dit licht bezien is het tarief wat door de groene vrouw gerekend wordt belachelijk laag. wel is belangrijk dat je kunt uitleggen (zie ook de blogpost) hoeveel uur je kwijt bent, en wat je daarom moet berekenen. Ter vergelijking, een huisarts vraagt tussen de 75 en 95 per uur. en mijn fysio vraagt ongeveer 60/uur. Maar daar zit je per keer 10 of 20 of max 30 min en erg weinig nawerk.

    • Spik

     Idd felle reactie, geen probleem, doe ik zelf ook als ik voor de goede zaak op kom (daarom plaatste ik ook mijn eerste reactie, door de vergelijking met de automonteur. Is echter niet de goede plek om hier een discussie over te voeren :-) ). Ik vind het wel een vreemde reactie omdat ik volgens mij nergens gezegd heb dat je voor minder dan 25 euro per uur zou moeten werken. Wel heb ik gezegd dat ik 150 euro een hoog bedrag vind, hier bedoel ik mee dat het voor mij persoonlijk veel geld is. Jammer dus als de prijs omhoog zou gaan want dan zijn consulten voor mij onbereikbaar :-(
     Met ‘geen probleem om bij iemand anders op consult gaan’ doelde ik op het uitbreiden waarover je schrijft: ‘je dan verwacht dat je bij mij op de koffie (of thee) komt en niet bij een willekeurige andere natuurgeneeskundige’. Juist omdat je aanpak vrij uniek is lijkt dat mij zo’n uitbreiding wél een goede oplossing. Zou toch geweldig zijn als zo’n aanpak voor een grote groep mensen bereikbaar is?

 • Damp

  Oei, mijn pauze is voorbij, en mijn werkgever verwacht weer noeste arbeid van mij. Ik probeer vanavond even te reageren, eerder geen tijd, en ik wil de reacties ook even doorlezen.

  Damp

  • Damp

   duffe konijnen moeten geen teksten typen, manjana dus.

 • Inge

  die workshops is een goed idee, het kan niet anders of er is enorm veel overlap in de info die je moet geven. laat de mensen maar wat studeren en zich verdiepen en voelen hoe het bij hun zit. een persoonlijk consult is natuurlijk fijn en soms nodig maar volgens mij niet altijd. mensen zijn zo gewoon van aan het handje genomen te worden en te vragen ‘zeg mij wat ik moet doen’. goed voor jouw ego, maar miss kan e dat een beetje loslaten en de individuele consulten laten vr degene die er echt niet uitkomen. of is dat een beetje hard 😉 ? miss ben ik gewoon zelf iemand die alles graag alleen onderzoekt en ervaart, vandaar mijn invalshoek.

 • Ik ben blij om te lezen dat ik niet de enige zelfstandige ben die met dit probleem loopt.
  Ik zou toch zoals je zelf al aangeeft ergens anders je winst uit halen.
  En dan bedoel ik tijdwinst. “Ze” zeggen dat je je niche moet kiezen. Bijvoorbeeld de dingen die je niet perse zelf hoeft te doen uitbesteden. Alleen doen wat je niet wilt uitbesteden dus. Het is mij nog niet gelukt.
  Ik hoop dat je een oplossing vind die bij je past.

 • Je kunt je tijd maar één keer besteden… los van de prijzen die je vraagt. Misschien tegen het verkeerde been (of je achilleshiel) maar je moet zelf een keus maken. Je kunt je prijs verhogen met als resultaat dat je daarmee waarschijnlijk een deel van de mensen die je nu wel helpt niet kunt helpen omdat ze het financieel niet kunnen betalen.
  Nog belangrijker is de vraag: moet/wil je alles zelf doen? Veel ZZp’ers lopen hier tegen aan. Misschien kun je je niche vinden (kleine(re) gespecialiseerde markt) m.a.w. wat vind je het allerleukste om te doen en/ of wat is het meest lucratief zakelijk gezien?
  Net zoals jij een specialisatie hebt kunnen andere mensen ook een specialisatie hebben waar je een overlap in hebt. Wat ik wil zeggen: wat is er mis met samen werken? 1 + 1 = vaak 3!!
  Maar dat moet je wel kunnen. Soms heeft dat tijd nodig.
  Als je een keer wilt sparren, doe ik graag.
  Succes!

 • Kim

  Ik ben zelf Shiatsu therapeut en worstel op het moment met dezelfde vragen als jou, maar dat terzijde, jij had een vraag.
  Ik zat even mee te denken in de vergoedingen, want mijn klanten krijgen ook mijn behandelingen vergoed.
  Het klopt dat de vergoedingen meestal tot een maximum bedrag gaan per dag.
  Je zegt dat je maar 1 factuur mag versturen per consult.
  Maar als ik het goed lees, verdeel je de consulten in 2 a 3 keer.
  Je bent dus niet op een dag met 1 klant bezig zoals ik.
  Dus zou je de facturen niet anders op kunnen stellen en factureren op de dag dat je met de klant bezig bent?
  Of zit je aan regels verbonden vanuit je beroepsvereniging/zorgverzekeraar?

  Maar mijn ervaring is, als iets werkt, ook al krijgen ze het niet vergoed, dan komen ze wel.
  Ook als ze wat dieper in hun buidel moeten graaien ervoor.

  • De Groene Vrouw

   Ja, ik zie iemand binnen het pakket 2x, dus ze krijgen 2 facturen. Maar die zijn dan wel 150 en 99 euro, of gemiddeld 125 euro per stuk. Als je maar 35 euro vergoed krijgt is dat niet heel handig, maar verdelen over meer consulten mag niet.

   En ik heb inderdaad heel lang zonder vergoedingen gewerkt, toen kwamen mensen ook zoals je zelf al zegt. Dus vergoedingen zijn in mijn optie niet ‘de’ oplossing, en ook geen reden om meer te ‘mogen’ vragen – was het maar zo’n feest… Ach, we puzzelen nog even door 😉

 • Lieve Groene Vrouw,
  Jeetje, wat een super herkenbare situatie. Ik heb zelf ook een eigen praktijk die goed draait. Erg fijn, maar ook lastig omdat je met -in mijn geval dieren – ‘zieke’ personen werkt. Die kan je niet zomaar aan de kant schuiven of zeggen ‘over drie maanden heb ik plek’. Ik werk zelf (als osteopaat) nauw samen met andere therapeuten, hierdoor heb ik ook een backup, daarnaast heb ik ook een collega die ik vertrouw en waar ik in geval van nood naar kan doorsturen. Bij mij is de reistijd naar de klant toe vaak killing :-s, deels komen klanten hier en deels ga ik naar de klant toe. Een ‘spoedruimte’ in de agenda plannen, zit ook hier al geruime tijd in mijn hoofd. Daarnaast ben ik overgestapt op online factureren, waardoor elke afspraak dezelfde dag gefactureerd wordt. Prettig, want administratie is op zijn zachts gezegd, níet mijn hobby.
  En tja: tarieven; ook ik vind dat ontzettend lastig. Je wilt toegankelijk blijven voor veel personen, niet alleen de mensen die ‘het goed’ hebben.. Anderzijds hebben we geen geldboom in de tuin staan; en ook ik ben de kostwinner thuis..
  Sterkte met alle dilemma’s!!

 • Sanne

  Ik zit al een tijd te denken om ook een consult aan te vragen. Maar eerlijk gezegd vind ik het nu al best veel geld. Natuurlijk is het niet veel voor een consult, maar met een algemene uitleg in boekvorm zou ik ook al geholpen zijn, denk ik.

  Kun geen thema workshops geven in een groep? Bijvoorbeeld voor mensen met kinderen, mensen die (ook) graag willen afvallen, sporters enz. Ok, je bent in het begin lang bezig om het te organiseren, maar als je het 1x bedacht hebt kun je het zo aanpassen voor een nieuw thema. Je zou ze opdrachtjes kunnen geven als “verzin zelf een recept”. Het lijkt me dat er in de consulten ook heel veel overlap is. Dan kunnen mensen die wat minder kunnen/willen besteden daar na toe en een persoonlijk consult kun je dan duurder maken zonder (eventueel) schuldgevoel. Lastigste is een goedkoop zaaltje te vinden, maar dat lukt meestal wel in een buurtcentrum oid.

 • Zeg Nienke,
  zijspoortje,
  maar het aanbieden van een e-course of webseminar kost een keer veel voorbereidingstijd,
  en levert daarna met weinig inspanning wat meer middelen op.
  de werelt snackt naar jouw kennisse. 😉

  • Lorian

   Hier zou ik zeker voor betalen!

   Ik heb al vaker zitten denken of je niet ook een deel van je blog als abonnementsvorm kunt aanbieden. Iets dieper op de materie ingaan, wellicht af en toe een video of een interactief deel erbij. Zou ik zeker gebruik van maken en houdt wellicht je consulten ook vrij voor de meer dringende situaties.

   • De Groene Vrouw

    Ja, maar dan moet ik wel tijd hebben om al die extra content te schrijven… ik speel wel met de gedachte om een (betaald) online webinar te doen met vragen hoor, dat wel 😀

 • Luud

  Tja, volgens mij heb je nog een dag over in de week als ik je goed lees en begrijp. Daarnaast ben je bezig met het afronden van je opleiding, dan komt er nog een dag bij.
  Dus: nog even doorbijten en er komt wat meer lucht…

  • De Groene Vrouw

   Oh ja, ik was vergeten erbij te vertellen dat ik het ook fijn vind om tussendoor af en toe adem te halen. Of mijn gezin nog eens te zien, zo één van de zeven dagen in de week. Silly me 😉

 • Janine

  Ik vind dat het je kracht aangeeft, dat je hier je twijfels durft te delen. Een van de speerpunten van jouw werkmanier is je persoonlijke benadering. Ik denk wel dat je met de tijd de dingen steeds een beetje sneller kan doen, maar vind het zelf denk een groot pluspunt om nu (je zit nu in een stroomversnelling en die kan je gebruiken om meer te kunnen doen) een leerling aan te nemen. Je kan al enige voorkennis vragen en een opleidingsplek aanbieden. Het is goed om hier echt te kiezen voor iemand waarvan je meteen het gevoel hebt dat je er dingen aan over kunt laten. niet omdat deze persoon alles al kan, maar omdat ze jouw manier van werken respecteert en kan en durft te hanteren. alleen op deze manier zul je groei van je bedrijf krijgen. Ik denk dat je daardoor al snel wat meer lucht zult krijgen.
  oh ja, en ik denk echt dat je meer moet vragen per consult. jij bent een specialist, en daar mag je gerust voor beloond worden.
  Succes.

 • Angelien

  beste Groene Vrouw,
  Ik heb enkel jouw stuk gelezen en niet de reakties.
  Stel prioriteiten, wat vind je t belangrijkste? waar ligt je passie?
  Ga tijd anders indelen, dus
  Doe op meer dagen consulten, bijv 4 ipv 3
  Studeer 1 dag
  Besteed je webwinkel uit.(scheelt 1 dag werk)
  Besteed je huishouden uit door n Poets in te huren en je boodschappen te bestellen.
  Heb je nog 1 dag over voor je prive dingen zoals kinderen, partner, sport, uitgaan.
  Wil je je privé ook ff in de koelkast doen? Dan kan je 5 dagen je consulten doen.
  En stel een plan op voor hoe lang je zoveel wilt werken.
  En wil je t houden zoals t is? dan hebben de clienten helaas een lange wachttijd of ze kiezen wel een ander.

 • Yes

  Ik snap het niet zo goed. Je begint je stuk met een probleem; je hebt het te druk. Maar aan het eind begrijp ik dat je eigenlijk meer geld zou willen vragen? Is dat om het eerste probleem op te lossen? Kan natuurlijk wel een oplossing worden, je bent dan alleen beschikbaar voor de mensen die het kunnen (en willen) betalen. Voor de rest niet meer, dus wellicht zullen die je ook geen vraag mee komen stellen, waardoor je je gewoon aan twee consulten per dag kunt houden. Ik heb alleen wel de indruk dat dit niet bij jou past. Volgens mij wil jij bereikbaar zijn voor iedereen die het nodig heeft.
  Om je eerste probleem op te lossen…zou ik eerder kijken of je ruimte kan maken voor een spoedplek. Ik weet niet hoevaak je aanvragen krijgt voor de voorbeelden die je zelf noemt, maar wellicht kun je één plek in de week vrij houden voor zulke gevallen, zodat je die snel in kunt plannen. Desnoods één keer in de twee weken. Of wat jij beter vindt passen. (En als die plek een dag van te voren vrij is, kan je natuurlijk altijd kijken of je naar voren kunt schuiven). Laten we wel wezen…voor de consulten met niet zo ernstige zaken, maakt twee weken nog langer wachten ook niet meer uit 😉
  Wat betreft je financieen. Ik vind je prijzen pittig, als ik ze zo zou moeten betalen. Ik zou denk ik enorm veel baat hebben bij een goed gesprek met jou ;), maar ik kan het niet betalen. Ik moet ervoor sparen. Dus ja, als jij dan op de valreep je prijzen verhoogd, zou ik daar flink van balen en wordt het eigenlijk onbereikbaar voor mij. Maar goed, jij moet natuurlijk ook je brood verdienen. Ik zie je prijzen verhogen in elk geval niet als oplossing van je eerste probleem…

  • Damp

   hear hear

 • Marina

  Hoi Nienke,

  Gezien je drang om je kennis over te dragen en je narcistische ego (zoals je het zelf vaker noemt) zeg ik: Vrijwilligers (een kudde eigenzinnige schaapjes) opleiden!
  Er zijn denk ik wel mensen te vinden die graag van je willen leren en daar niks voor willen hebben. Jou investering bijvoorbeeld een dag per maand een opleidingsdag en verder de nodige literatuur enzo. Deze in jouw geest opgeleide niet al te maar toch een beetje eigenzinnige schaapjes kunnen dan bijvoorbeeld de intakes doen en een koers bepalen. Of ze kunnen de resultaten uitwerken. Wat er maar passend is.

 • Hoewel ik jou het geld helemaal waard zou vinden en je zelfs best meer zou mogen vragen schiet me ook gelijk door het hoofd dat ik het zo jammer vind dat een consult bij jou en je collega’s niet volledig vergoedt wordt door de zorgverzekering en huisartsen die je van het kasje naar de muur sturen wel…

  Nadat de HA mij elke keer mij naar huis stuurde met dat ze het ook niet wist wat er met mij was… heb ik maanden en maanden moeten wachten voordat ik een consult bij een natuurarts kon betalen omdat we toen eindelijk belastingteruggaaf kregen… zodat ik eindelijk eens te weten zou komen wat er nou aan de hand was. Gewoon omdat wij als gezin niet zomaar even een paar honderd euro kunnen missen met alleen mijn man als kostwinner op het moment. Ik had het geld er zeker voor over, en ik zou het zo weer doen… maar vind het zo jammer dat alleen mensen die het kunnen betalen op consult kunnen komen :'( Maar goed, ik ben gewoon een beetje boos op ons huidige zorgstelsel en reguliere medische circuit die mij 5 jaar heeft laten rondlopen met klachten waarbij ik niet normaal een dag meer kon doorkomen zonder in te storten midden op de dag, terwijl ik gewoon een gluten intolerantie had. :(

  Persoonlijk vind ik zeker dat je meer mag verdienen, en ik denk dat dit zakelijk gezien het beste besluit voor je zou zijn.

 • Anik

  Ik denk even mee…
  Het is ook lastig; ik heb een keer een workshop over tarieven (en het berekenen daarvan) gedaan, en dat heeft mij wel geholpen om alles in het juiste perspectief te plaatsen. Maar ja, ik kan natuurlijk wat makkelijker differentiëren in mijn tarieven, dat scheelt heel veel.
  Wat ik o.a. heel nuttig vond, was het berekenen van een redelijk tarief: wat is een goede prijs, waarmee je al je onkosten kunt betalen en ook nog genoeg overhoudt om van te leven (een overzicht daarvan is ook al erg prettig). Het feit dat sommige mensen weet ik hoeveel geld voor hun diensten vragen, betekent nog niet dat jij dat zelf ook hoeft te doen. Er zijn dan vast nog wel mensen die het kunnen en wellicht ook willen betalen, maar is dat je gewenste doelgroep? Aan de andere kant is met te weinig vragen ook niemand gediend, omdat jij het dan op de langere termijn niet volhoudt, en dat is nou juist wel de bedoeling hè 😉
  Nou, ik denk ook nog even verder, want het zijn dingen die hier ook nogal eens de revue passeren.
  Veel liefs!

 • Lorian

  Valt er verzekeringstechnisch nog te schuiven? Ik krijg, voor zover ik weet, een maximum bedrag per consult vergoed. Dat betekent dus dat ik het grootste deel uit mijn eigen zak zou betalen. Maar stel dat het gesprek en de uitwerking als 2 consulten wordt aangemerkt (want feitelijk is het dat ook, toch?), dan zou je uurprijs wat omhoog kunnen, zonder dat de patiënt hier last van hoeft te ondervinden (hopende dat het merendeel goed verzekerd is).

  Geen idee of het kan en hoe de situatie nu is, maar ik wilde het niet onbelicht laten.
  Want als ik het goed begrijp, wil je eigenlijk in theorie niks veranderen, ware het niet dat de praktijk niet meewerkt.

  Verder is, wat Judith zegt, er niks mis met standaardiseren van de basis, als je dit nog niet gedaan hebt. Al doe je nog 2/3 van de uitwerking handmatig, dan bespaart dat al een hoop.

  • Lorian

   O, typen tussen de bedrijven door maakt het een beetje spuit 11, zie ik nu.

  • Lorian

   En wat anderen ook al zeggen: zoveel mogelijk van de webshop overdragen. De webshop is hartstikke goed en fijn, maar voorraadbeheer, orderverwerking, etc. is zonde van je tijd.

   Nog even voortbordurend op het verzekeringsverhaal: zijn er dingen die je je patiënten zelf kunt laten uitzoeken via de huisarts? Als je ze voor het consult specifieke orders meegeeft voor bijvoorbeeld bloedonderzoeken en dergelijke? Geen idee hoe je dat nu hebt geregeld en de gemiddelde huisarts er aan mee zou werken. Maar wellicht dat er zo netto meer voor jou over kan blijven.

   • De Groene Vrouw

    Allemaal al opgenomen in het consult. Wat ze via de huisarts kunnen doen, laat ik al op die manier doen om kosten voor ze te besparen 😀

 • Audrey

  Hoi,

  Leuk die marketingtrucs wat de wijze mannen meegeven. Wat ik je eigenlijk als kern kan meegeven is:”Wat wil jij?”

  Zelf vind ik de TED talk ‘the golden circle’ erg inspirerend om focus te houdenben bij jezelf te blijven. Kern is:
  1. Why: waarom doe je wat doet? Dan kom je al heel snel bij de graag wat wil ik, wat is mijn focus. etc
  2. What: de inhoud van de why
  3. How: hoe ga je dit doen en bereiken.
  Altijd zal er aan je getrokken blijven worden. Ik noem ze afleidingen.
  blijf bij jezelf en accepteer dat je niet iedereen kunt pleasen. Het Atlas-complex 😉 Iets wat wij vrouwen altijd heel moeilijk vinden. Mensen die je nee verkoopt zullen wel weer iets anders op hun pad tegen komen.

  Ik wens je heel veel experimenteer plezier. Hartelijke groet Audrey

 • Anna Barel

  Lieve Groene Vrouw,

  misschien ben je wel toe aan een stapje verder:
  dat je wat leerlingen aanneemt?
  Inmiddels mag jij je wel meester(es) noemen in je vak als ik het zo eens bekijk,
  en leerlingen worden gezellen en later ook meesters, en dan kun je je praktijk delen, met gelijkgestemden, want ze zijn door jou gestemd 😛

  Ik zou het anders ook niet beter weten dan meer vragen en minder uren werken, om ook nog aan je eigen (welverdiende!) rust toe te komen…

 • Marjan

  Het is heel simpel. Als cliënt vind ik alles veel geld. 😉
  Maar als het nodig is heb ik het er wel voor over.
  Hou dus maar op met tutten en vraag gewoon je uurprijs!
  Je bent een professional.

  • Lorian

   En dit.

  • Damp

   hear hear

 • Alexandra

  Goeie morgen,

  Als jij straks uitgeteld op de bank ligt heeft niemand meer iets aan je inclusief jezelf.
  Ik zou je adviseren je studiedag aan te houden
  Je webwinkel door je compagnette laten doen en je voorlopig focussen op de mensen die
  Jouw hulp nodig hebben Vermeld wel ook op je website dat je een bepaalde
  Periode bijv in april mei met vakantie bent en geen consulten geeft
  Misschien kun je dan in die weken achterstallige
  Werkzaamheden doen of je meer met decwwbwinkel bemoeien
  Vergeet niet om enkele dagdelen in te lassen voor je
  Eigen ontspanning = ECHT een verplicht onderdeel als ondernemer

  Hulp nodig? Ik help je gratis. Ben orthomoleculair onderlegd
  Voedingsdeskundige en levensmakelaar
  Gezellig zie ik Juud ook weer eens

 • Anja

  Hey Nienke,
  lastig hoor, dat soort dingen. Is het mogelijk om een vorm te vinden waarin de verzekeraar een deel vergoedt? Dan blijft het betaalbaar voor de mensen.

  En waarom niet je compagnette meer uren geven en die uren die jij dan vrij hebt in je consults stoppen?

  ‘t Is tijdelijk he, want zodra je je opleiding af hebt, komt daar ook tijd vrij.

  Dit is het eerste wat in mij opkomt…

  succes!

 • Tanja

  ik ben het met Judith eens, een planner heb je nodig,
  je mist nu ‘patienten’ die bijv wel een aanvraag doen, maar nooit iets van je terug horen…
  (ik spreek uit ervaring)

 • Anita

  ‘t Is ook moeilijk, juist om de verantwoordelijkheid die je voelt. Je bouwt geen websites hè, je werkt met collega-mensen aan hun gezondheid, hun kwaliteit van leven. Maar je boekt daarbij wel (en dat kun je best verkopen, daar mag best een prijskaartje aan hangen) veelal permanente resultaten. Hoeveel mensen komen nooit meer bij je terug omdat ze samen met jou de basis hebben gelegd voor een blijvend betere gezondheid? Zo beschouwd is ook 250 voor een consult een koopje.

 • Marina

  Lastig zeg! Maar trouwens fijn dat je het gewoon in je blog zet. Een aantal dingen die me te binnen schieten is 1) tijdelijk stop cliënten en 2) zijn er mogelijkheden qua zorgverzekering dat er dingen vergoed worden en dat je dan toch de prijs wat omhoog kan doen?
  Groetjes Marina

  • De Groene Vrouw

   Er wordt nu (sinds januari) een deel vergoed, maar de meeste zorgverzekeraars vergoeden iets van 35 euro per consult. En ik mag helaas mijn facturen niet in 5x opsplitsen voor maximale vergoeding… een cliëntenstop heb ik ook al zitten denken inderdaad. Eerst maar eens een besluit nemen, misschien valt een deel van de wachtlijst dan automatisch weg :-/

 • Jolan

  Lieve Nienke,
  Ik weet dat je het consultendeel graag zelf doet..
  Maar is een partner nou echt niet een optie?
  Natuurlijk ben jij de énige èchte Groene Vrouw, maar ik denk dat ‘we’ het heus wel begrijpen als je hulptroepen inschakelt.
  Zolang je maar belooft dat deze net zo kundig zijn als jij bent 😉
  Webwinkelhulp/partner heb je al.. Misschien nog iemand die je administratie en uitwerktijd kan verkorten en je daarbij kan helpen?

  En geld.. stom hè..
  Je wilt niet overvragen, maar je wilt ook een ‘fatsoenlijk’ inkomen.
  En hoe vind je daar dan de balans.. Dat weet ik ook niet. Helaas.
  Ik wens je verder wel heel veel sterkte en wijsheid.
  Lastige dilemma’s heb je. *knuf*

  • De Groene Vrouw

   Ik denk dat mijn probleem in je tweede alinea zit: “zolang je maar belooft dat ze net zo kundig zijn als jij”. Dat is lastig. Niet omdat ik nu zo alwetend ben, maar ik heb een vrij unieke combinatie van opleidingen. Tot nu toe heb ik 3 mensen gevonden die (net even anders maar) op dezelfde manier kijken en werken… en die hebben alledrie zelf al een goedlopende praktijk 😉

   Iemand voor de administratie zou ik ook een zegen vinden, trouwens. Als uit de cijfers blijkt dat ik die kan betalen (nadat ik misschien zelf iets meer uit mijn bedrijf haal), ga ik direct op zoek 😀

   • Jolan

    Dat lijkt me een plan!
    Toch de prijzen iets omhoog, jij wat meer loon en dan administratieve hulp inschakelen.
    Laten we wel wezen; de meeste ondernemers kunnen de administratie missen als kiespijn.
    Uniek mens jij.. Nadeel van uniek zijn is inderdaad geen gelijken hebben 😉

 • Marieke

  Heyhey, dat is een hele lastige… ik denk inderdaad dat er een heel aantal particulieren zullen afvallen als je duurder wordt (om heel eerlijk te zijn, ik zou je nu al niet kunnen betalen, al zou ik het nog zo graag willen en/of nodig hebben). Online cursussen, e-boeken, topidee denk ik! En ja, wat zou het gaan kosten iemand aan te nemen om je nog meer te helpen met de webwinkel? Kun je dat missen, en hou je dan wel meer tijd over, oftewel, hou je er netto wat aan over? (bytheway, zo ja, ik bied mezelf bij deze aan, om bij je te komen solliciteren, lijkt me zo leuk! Al is het alleen maar het inpakken en versturen van de hele handel, no problemo! (want zelf zalfjes maken, dat heb ik nog nooit gedaan, hoewel ik wel open sta om te leren hoor ;-))

  • De Groene Vrouw

   :-) We brengen in maart alles naar de boekhouder en dan kan ik zien hoe goed de webwinkels gedraaid hebben. De afgelopen drie maanden in elk geval 3x zo goed als de hele rest van het jaar – what happened? Dus dan weten we ook hoe we ervoor staan en of we iemand kunnen aannemen. Speelt wel door mijn hoofd, hoor! Maar stapje voor stapje 😉

 • Je doet iets hartstikke goed, gefeliciteerd daarmee!

  Mijn tip zou zijn: bouw meer ruimte in. Minder doen dus. Een of misschien zelfs twéé dagdelen vrij houden. Voor een onverwacht SPOEDconsult (die baby moet snel geholpen worden, andere mensen die al jaren rondlopen met iets chronisch kunnen daar vast nog een paar weekjes bij hebben), of het schrijven van e-boeken, of ‘gewoon’ zelf opladen, verzin het maar je hebt vast genoeg te doen op die ‘vrije’ dagen. Van alleen maar op volle vaart dóórstomen word je uiteindelijk minder effectief, als je meer ruimte voor ‘pauze’ inbouwt, doe je in de tijd dat je wél werkt meer in minder tijd. En vooral brand je niet voortijdig op.

  Maar toch ook: je tarief íets omhoog. 200 ipv 150 kan best. Mijn educated guess is, dat jij dat geld meer dan waard bent. En/of verschillende tarieven – je hebt een normaal ‘hoog’ tarief, waarover te praten valt als mensen er echt moeite mee hebben.

  Veel succes!

  • De Groene Vrouw

   Dank! Ja, meer witruimte inbouwen was mijn goede voornemen dit jaar. Dat is precies 5 weken lang gelukt 😎 maar dat moet ik inderdaad weer doen. Mijn plan was om 1 dagdeel per 2 weken vrij te houden voor onverwachte dingen. Strenger zijn tegen mezelf dus: niet meer alles volplannen omdat ik het zielig vind dat iemand anders nog 2 weken langer moet wachten… Thanx! (en wat een gave naam heb je voor je praktijk!)

   • Gave naam he? Vond ik ook! :)

    Met melilotus werden ooit hooipakkingen gemaakt, een soort dekbed waarin je beter broeit. Vond ik een heel mooi beeld.

    Jij veel succes met je eigen plan trekken!

 • Betty

  Nou.. als je voor een pakket voor een x bedrag klaar bent.. lijkt mij wel dat je gerust meer mag vragen!! Misschien is het een idee dat je dan het bedrag over meerdere maanden gespreid kunt betalen dan lijkt het me voor iedereen goed betaalbaar. Iedereen moet andere mensen betalen waar ze recht op hebben!
  ter vergelijking. Wij (3 gezinsleden!) waren de laatste 2 jaar bij een orthomoleculair therapeut waar we tegen de €100,- per consult kwijt waren, de helft kregen we vergoed, dus kosten €50,- keer 3 + alle supplementen.. en dat ELKE maand!! Heel veel weken van de maand stress om geld dus maar voor je gezondheid moet je wat over hebben. Toen ik op jouw site kwam vond ik het wel SUPERgoedkoop! Dat je gewoon voor een behoorlijk goed te doen bedrag gewoon klaarbent.. bedoel je weet dan wat je moet doen, uiteindelijk moet je er toch zelf aanhouden.. maar oke de clou ik vind je dus erg GOEDKOOP! Dus ik zou zeggen. Vraag wat meer, iedereen mag krijgen waar die recht op heeft! En misschien idd een mogelijkheid om wat meer gespreidere betaling, dan is toch alles mogelijk?! Gezondheid hoort ook bij ieder zijn verplichting van het leven, vind ik, en dus de bijbehorende kosten. Als jij degene bent die mij laat zien hoe het weer goed komt dan wil ik jou er gerust voor betalen, zo is het ook he, of zou het ieder geval moeten zijn

  • De Groene Vrouw

   Nou ja, dat is het probleem dus: je bent dan vaak niet klaar. Wel met mij > ik streef er altijd naar om je binnen 2 of max 3 consulten zo ver op weg te helpen dat je het zelf weer kunt. Daar zijn de pakketten op afgestemd. Maar soms is er zo veel aan de hand, dat er meer onderzoek gedaan moet worden, en dan het behandelplan met de supplementen nog natuurlijk… en dat valt niet van tevoren te voorspellen.

   Maar ik ben blij met je antwoord, want als zelfs anderen het goedkoop gaan vinden mag ik misschien best iets omhoog 😀

 • A.

  Ik snap je dilemma heel goed. En van een afstand zie ik wel twee oplossingen voor je probleem.
  Want je probleem is:
  1. je hebt een wachtlijst en vind dat niet prettig
  2. je werkt al (te) veel
  3. voor je harde werk krijg je alsnog niet erg veel inkomen

  Dus dan kun je.
  1. je prijzen verhogen. Dat lost het probleem van de wachtlijst op (minder mensen vragen een consult aan en die vinden hun weg vast wel naar een ander die geen wachtlijst heeft) en je hebt tevens meer inkomen.
  2. je gaat meer consulten doen (meer dagen) en besteed de webwinkel uit.

 • ik was nog helemaal niet klaar… Ik wil er best een mailwisseling met je aan wijden om te kijken wat je nog meer kunt vereenvoudigen. En kadootje van mij voor jou omdat ik je een tof wijf vind krijg je 2 uur van me kado. Ik hoop dat je nog veel meer goede tips krijgt, die verdien je!

  • De Groene Vrouw

   Lief! :-) En graag. Altijd nuttig!

 • Hé chica, ik volg je weblog al een tijdje stiekem als een stalker (sorry :D) en steek er een hoop van op. Dus vooral zo doorgaan! Wbt je bedrijf: als je zo volloopt met consulten, dan mag je gewoon meer geld vragen, meid. Mensen willen nooit veel betalen, dat zal altijd blijven, en je zal je altijd voelen alsof je niet goed genoeg bent voor dat geld… maar dat ben je wèl. Je bent een consultant die tijd en energie en liefde in haar werk stopt, en als het je boven de pet groeit en je verdient er geen donder aan… dat is niet eerlijk voor jou (of je gezin).

  Je hebt bewezen dat je huidige model als een idioot volloopt. Misschien wordt het tijd om de prijzen wat te verhogen. Blijkbaar ben je het waard. :) (well done you!) Het is niet helemaal vergelijkbaar, maar we hebben hetzelfde met onze training/consultancy op mijn werk gedaan. Ik dacht dat mensen het niet zouden willen neertellen… toch wel. En het geeft jou meer ademruimte, waardoor je je werk beter kunt doen en een betere consultant kunt zijn. Da’s ook wat waard, toch?

  Rock on & veel liefs, Kelly

  • De Groene Vrouw

   Gezellig, stalkers. Jij mag dat 😉
   Tevens dank.

 • Hanneke Westerlaken

  Zolang je kan verantwoorden en zichtbaar kan maken waarom zo’n pakket kost wat het kost (of dat wat dan ook kost wat het kost), vind ik dat je het kan vragen. Ik vind 150,00 voor een consult met inachtnemen van wat je ervoo rdoet, echt van de zotte zo laag 😉 Een ostheopaat/psycholoog/whatever vraagt 80,– per uur. Maal 4,5 is 360,–, want je gaat toch al gauw zo’n 4 keer naar zo iemand toe. Volgens mij zit het vooral in jouw hoofd dat 150,– veel is? Helpt het als je het ophoogt naar 200? Je hoeft niet meteen te verdubbelen natuurlijk.

  • De Groene Vrouw

   Ja, misschien. Ik zit inderdaad met ‘maar een osteopaat werkt uurtje factuurtje’, maar ik vergat daarbij te bedenken dat je daar inderdaad zo 4-6 keer naartoe gaat en dat het dus op hetzelfde (of meer) neerkomt. Dank daarvoor! 😀

 • Uitbesteden zou ik zeggen en ja dat is omdat ik dat uitbestede werk doe dus das een inkopper. Kijk welke stukken van jou afhankelijk zijn, Kijk welke stukken gestandaardiseerd kunnen worden.
  -Heb je er bijvoorbeeld wat aan als je de teksten van je advies in een standaard document hebt zitten en daar stukjes uit kunt pakken en dat aanvult met een persoonlijke noot. Kijk hoe je het kunt “uitkleden” tot een niveau dat nog bij je past maar waar je minder tijd voor nodig hebt. Beperk het aantal soorten consulten en maak daarmee de tijd die je nodig hebt om in te plannen korter, kun je dat bijvoorbeeld niet voor een deel in je consulttijd plakken? Kijk in hoeverre je geholpen kunt zijn bij een automatische planner

  • De Groene Vrouw

   Heb ik al: standaard teksten die ik tegen iedereen wil vertellen en dan gepersonaliseerde stukken over de persoonlijke situatie + persoonlijke adviezen 😀 Scheelt zeker wel in tijd, maar nog niet voldoende. Plus: energie is ook een punt – ik heb misschien net-aan tijd om 3 consulten + 3 uitwerkingen op een dag te doen, maar niet de energie, zo blijkt. En daar helpt inkorten ook niet echt tegen, vrees ik.