Waaah, luizen!

Waaah, luizen!

luizen

Breng het middel aan en laat het drie kwartier intrekken. Kam uw haren uit boven het bad – er zullen enkele luizen uitvallen.” ENKELE luizen? Het bad zag zwart. Sinds mijn dertiende heb ik daarom een grondige bloedhekel aan luizen. Dus: verdelgen die hap!

Het komt gelukkig niet vaak voor, maar dit weekend was het zover. Paniek in huize Groene Vrouw. De kinderen hadden een fijn afscheidscadeautje meegenomen van de laatste dagen op school. De jongste harkte op zijn hoofd en bleek bij nadere inspectie inderdaad beestjes te hebben. De oudste – natuurlijk – ook en ik heb mezelf ook maar gelijk behandeld. Al is het maar voor het placebo-effect en omdat ik mijn man niet vertrouw in het goed genoeg kijken of ik ze heb. Sorry schat.

Al zolang luizen bestaan, zijn mensen op zoek naar manieren om er vanaf te komen. In lang vervlogen tijden waren er vast hele effectieve manieren voor. Kaalscheren en inwrijven met Boerenwormkruid ofzo. Maar ik ben in al mijn jaren als kruidenvrouw nog geen natuurlijk middel tegengekomen dat de luizen écht effectief te lijf ging. Effectief als in: in één keer dood, volgende week nog een keer nabehandelen en klaar (en dan bij voorkeur iets dat onschadelijk is voor die andere kleine parasietjes – je kinderen). Als je rigoureus kamt krijg je het misschien voor elkaar zonder ‘middeltjes’, maar dat zie ik in mijn huishouden nog niet gebeuren – en het duurt me te lang ook.

 

Zonder gif

Toch – u kent mij – blief ik geen gif op mijn kinderen. Dat heeft trouwens ook helemaal geen zin, want het luizengebroed is jaren geleden al resistent geworden tegen de meest gebruikte pesticiden (zoals permethrine en malathion). Als het niet nuttig is maar wel giftig – waarom zou je het dan gebruiken?

Al sinds het op de markt gekomen is, gebruiken wij daarom siliconenshampoo in geval van luis. Er is ten alle tijden een flesje in huis voor de eerste hulp. Het werkt door middel van dimethicone, een soort siliconen. Het doodt de luizen niet met gif maar door ze te verstikken. Het heeft dus een fysische werking, geen chemische. Daardoor kunnen de luizen er niet resistent tegen raken, want tegen verstikking is geen evolutie bestand [moehahahaha].

Dimethicone is in zijn pure vorm niet heel geweldig gezond. Het is niet goed voor je organen (vermoedelijk de lever) en niet goed voor het milieu, volgens de environmental working group. Ik zou het dan ook zeker vermijden in dagelijkse verzorgingsproducten als crème en shampoo. Maar het is verder inert; het reageert dus niet met andere stoffen en wordt niet opgenomen via de huid dus écht heel schadelijk is het ook niet. Omdat je het in principe maar een paar keer in je leven gebruikt kan ik me er niet druk over maken. Pesticiden zijn minder goed voor je.

Inmiddels zijn vrijwel alle merken luizenverdelgers overgestapt op het aanbieden van silliconenshampoo. De twee bekendste zijn Nyda en XT-luis. Nyda bevat een veel hoger gehalte dimethicone (92%) dan XT-luis (4%). Dat maakt wel uit – in ons n=4 huishouden werkt Nyda beter. XT-luis heeft ook nog een gel (XT Once) die naast dimethincone ook nog ‘penetrol’ bevat om de eitjes te doden. Ik kon niet precies vinden wat dit inhield, maar de ingrediëntenlijst zegt dat het naast dimethicone ook farnesol bevat (nou ja, dat zeggen ze niet – ze zeggen 1,6,10-dodecatrieen-3-ol en 3,7,11-trimethyl – maar da’s dus farnesol). Een parfumstof die irritatie kan veroorzaken, maar wat het verder is of moet doen: geen idee.

Het idee is dat je het spul er een uurtje in laat zitten – ik doe het liever een hele middag of nacht (behalve bij de XT Once, maar die zou ik zelf niet gebruiken omdat ik het nut van de parfumstof niet zie). Wel goed zorgen dat je kinderen niet bij open vuur in de buurt komen, want het spul is highly flammable. Toegegeven, dat vind ik een beetje eng – maar als je goed oplet en de barbecue uit laat is de kans dat ze per ongeluk tegen een vuurtje aanlopen natuurlijk niet zo groot.

Ik doe het na twee weken meestal niet nog een keer – de neten stikken eveneens en kun je er met kammen ook makkelijk uitkrijgen na de siliconenbehandeling. Als de infectie heel erg is zou ik het wel doen, maar vooralsnog is het hier niet nodig gebleken.

 

Overige producten

Andere attributen hier in huis zijn de Robicomb en de Assy luizenkam. De eerste is een elektrische kam die de gevangen luizen elektrocuteert (Die, motherfuckers! Sterf, nare beesten!). Bovendien maakt hij een (irritant) piepgeluid tijdens het kammen, dat stopt zodra hij iets ‘vangt’. Ik vind het best een goed product, maar vooral om in een vroeg stadium te ontdekken OF je luis hebt. Het verdelgen doe ik liever iets grondiger. Bovendien stopt hij bij ieder zandje met piepen – en mijn hart stopt mee. Maar dat is een luxeprobleem, denk ik.

De Assy-kam is een gewone luizenkam, maar met groeven in de (metalen) tanden. Daardoor zouden luizen en neten niet kunnen ontsnappen. Maar het geeft een erg typisch (brrrrr-)gevoel om je haar ermee te kammen, en ik vond het niet speciaal beter dan een gewone plastic kam. Ik hoor er goede ervaringen over, maar ik vond het niks.

 

Wassen, verstikken en bevriezen

De laatste inzichten vertellen dat je niet meer je hele huis hoeft te ontsmetten. De luizen die uit het haar vallen, zijn alleen de oude en zieke exemplaren, dus de kans op herbesmetting is klein. Ja. Hm-hm. Dat kan dan wel zijn, maar als zo’n oude, zieke luis met haar laatste krachten nog een stel eieren uitperst op mijn bankstel, zijn we natuurlijk alsnog de sjaak. Dus hier wordt gewoon rigoureus gestofzuigd; beddengoed gaat op 60 graden en daarna in de droger (ook hartje zomer) en knuffels gaan in de vriezer of in een afgesloten vuilniszak. Toedeledoki, zieke oude luis – ik zal je wel even het laatste drempeltje over helpen. No mercy.

Ziezo. Puf ende hijg. Mijn hele huis is gestofzuigd en gedweild, het beddengoed is droog en moet gevouwen worden en ik zit met een vette plak-kop van de dimethicone. Maar we zijn in elk geval weer luisvrij in een middagje. Oh ja, laatste tip: koop een goede cleansing shampoo om het spul eruit te krijgen. Ik heb iets blauws van Guhl dat ik anders nooit zou kopen. Goede investering.

De vraag van vandaag:
Wat doe jij bij luizen?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (63)

 • Helen

  Overvloedig (sla)olie in het haar smeren, in plasticfolie verpakken, daar eventueel nog een handdoek overheen, uurtje laten zitten, wassen. Alle luizen plus neten morsdood. Werkt als een tierelier.

 • Marjo

  Wat doe ik bij luizen? Nou ik doe tea tree olie in de shampoo. Werkt perfect.

 • Karin

  Citroensap. Goed in de haren wrijven. Binnen 10 minuten geen actief kruipende Hoofdluis meer te vinden.
  T prikt wel een beetje.
  Cremespoeling erop en kammen maar. In een mum van tijd ben je alles kwijt.
  Voor de zekerheid nog een paar dagen met cremespoeling kammen zodat de eventueel achtergebleven neet ook is verdwenen.
  Werkt gegarandeerd.

 • Neve

  Grrrr luizen!
  Ik heb er een hekel aan als ik met vriendinnen heb gelogeerd ( ik ben pas 13 héhéhé) zit ik helemaal vol nu al 5ex van het jaar. Dus ik was op zoek naar iets natuulijks om mijn haar te bestrijden . een andere site zei mayonaise, tee tree olie, vasaline en nog meer maar daar ben ik niet helemaal zeker van. Maar deze tips ga ik zeker uit proberen!
  🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜🐜
  🙆🙆🙆🙆🙆🙆🙆🙆🙆🙆🙆🙆🙆🙆🙆

 • Heleen

  Bedankt Groene Vrouw, voor dit stuk. Mijn vraag aan jou: wanneer kam jij en hoe vaak? Helaas heb ik ook kennis mogen maken met luizen. Ik heb eerst XLluis once (Dimetocone) geprobeerd en 9 dagen later herhaald met Luizenlotion van dr. Swaab. Ik wil graag 2 tips delen. Mijn dochter en ik hebben allebei lang, dik haar. De stalen kam trok heel veel haren uit mijn hoofd, ik heb het bij een plastic kam gehouden. Om door mijn haar heen te komen met zo’n fijne kam is onmogelijk met nat haar, ook niet met veel cremespoeling. Maar met de Dimeticone ging het wel, dit maakte mijn haar superglad en doorkambaar, vooral met het spul van dr. Swaab. Na een uur inwerken heb ik het doorgekamd, dit verwijdert ook meteen het meeste van het spul, dat veegde ik steeds af aan een stuk keukenpapier. Verder hielp het bij mij om mijn haar de eerste keer niet nat te maken, maar rechtstreeks de shampoo op het behandelde haar aan te brengen. Dan pas overvloedig spoelen en dan nogmaals wassen. Resultaat: geen vettig haar na 2 keer wassen. Ik heb nu een voorraadje Nyda aangeschaft, mochten die beesten zich hier nog eens wagen dan weet ik in ieder geval wat me te doen staat!

  • Marjan

   Hoi Heleen, ik moet er hier thuis ook aan geloven. Ook een kindje met moeilijk doorkambaar haar, dus ben wel geinteresseerd. Bedoel je nu dat je na 9 dagen de Nyda samen met de luizenlotion door droog haar hebt gesmeerd? En daarna, na een uur, een shampoo?

 • Gijs

  Luizen leggen echt geen eitjes op de bank, daar hebben ze nou juist je haar voor nodig, om de neetjes=eitjes op te plakken, zodat het gebroed uit kan komen. De kans dat een oude slappe luis alsnog voor herbesmetting zorgt is zo klein dat het echt niet de moeite waard is om je hele huis te dweilen, drogen of te bevriezen. Maar wel handig voor achtertstallig huishoudwerk :).
  Dimethcon werkt bij ons goed, huismerk van de apotheek is net zo goed en veel goedkoper dan de merklotions. Verder alsnog steeds blijven kammen. En als alles voorbij is: wekelijks een uitkambeurt om er ‘bovenop’ te blijven zitten en die kleine ellendelingen de baas te blijven. Succes allemaal!

 • Iris

  Leuk stukje! Al zijn luizen natuurlijk echt een verschrikking.Na 3 luisvrije jaren heb ik gisterenavond de jongste net iets te uitbundig zien krabben en ja hoor…het is weer zover! Kammen dus. Het hele gepeupel boven een wit vel en daar gaan we! Alleen de jongste en ik bleken gastheer en gastvrouw te zijn, maar een dag later zitten we allemaal met luizenlotion in ons haar. Knuffeldieren zijn gewassen, het beddengoed is verschoond en ook even flink gestofzuigd. Ik weet dat dit niet noodzakelijk is, maar 3 jaar geleden heeft het hier maanden geduurd eer we luisvrij waren. Inmiddels heb ik besloten dat ik, als deze uitbraak voorbij is, het haar van mijn kids en mij noooooit meer was en teatree ga smeren achter de oren. Volgens veel berichten is dat wat echt zou helpen. Vet haar is geen pretje voor een luis en teatree vinden ze stinken. We zitten nu lekker in de Dr. Swaab lotion en straks ga ik ze allemaal uitroeien. UITROEIEN, JA!!

 • Anoniem meisje

  ik doe altijd heel veel gel in me haar en azijn me hele tafel bad en kussen sloop lag onder maar heb ze nog steeds wat een stomme beesten want als je zweet op je voorhoofd hebt krijg je nog meer jeuk mijn vader wordt hier gek van want ik krijg ze altijd van me 3 vriedinnen en ik ga naar de middelbareschool ik ksn deze nu niet echt gebruiken grrrr

 • Monique

  Na jaren elke keer weer luizen het laatste jaar kreeg ik ze alleen in vakanties weg logisch dan zwem ik niet. Waren mijn lange haren geen optie. Afgeknipt en gedoneerd. Kort kapsel en toch weer luis! blijkt de bron toch echt het zwembad te zijn. Zwem ik weken niet kom ik er van af , start ik weer en hop 1 week later levende krengen op mn hoofd. Ik draag verschillende merken badmutsen en ook geen optie. Maar NU HEB IK DE OPLOSSING> om de dag met je hoofd in de mayonaise ik gebruik die van Lidl omdat die niet zo lekt maar zaanse (ah) is beter veel vetter en zuurder. 2 uur weken dan wassen conditioner en kammen. De mayo maakt ze toch echt week waardoor die krengen minder sterk worden. Het zwemmen daar stop ik mee. Alleen nog zoutzwembaden maar chloor overleven ze prima.

 • Winanda van de Sande

  Hey hallo, ik heb een vraagje; zou hair repair spray dan ook werken, als er cyclomethicone, phenyl trimethicone en dimethiconol in zit met een hele boel soorten olie?

  Ik zou het graag gebruiken, omdat ik dat in huis heb.

  Met vriendelijke groet,
  W. v.d. Sande.

  • De Groene Vrouw

   Bestaat dat echt? Ok, let op hè…

   A man was driving through the country at night. Suddenly a hare jumped in front of his car and despite his best effort, he couldn’t evade it. He hit it and it died on the spot. The man stepped out of his car, thinking: “oh noooooo…. I killed a hare! The holy animal of the Goddess Ostara!”

   And lo and behold, a woman appeared. He kneeled before her, pleading for his life: “Please Ostara, I didn’t kill the hare on purpose!”

   The Goddess looked at the situation, asked him:
   “Was it really not your intention to kill my hare?”
   “No Goddess, I swear!”
   “Would you like to reverse this fact?”
   “Yes Goddess, anything!”

   Then, the mighty Ostara took something out of her purse – an ordinary spray can. She sprayed the hare with it and under their eyes, yes, it moved! Opened its once dead eyes, sat up, wiggled its ears… and ran away, alive and well.

   The man was, as you can understand, humble but flabbergasted. “But Goddess… how?” he muttered.
   She gave him the spray can and disappeared. Still a bit shaken from the experience, the man looked at the bottle.
   It said “Miracle Hair Repair Spray”…

   Dus het werkt in elk geval om je dode haas weer tot leven te wekken. Of het ook tegen luizen werkt? Geen idee… 😉

 • Barbra

  Mooi beschreven :)
  Wij zijn in het gezin ook heel aantrekkelijk voor die ellendelingen.
  Wat 100% preventief werkt is een druppel tea tree olie door het haar ‘s ochtends. Behoorlijke etherische lucht, maar daar wen je aan.
  Met mn domme hoofd in de Kerstvakantie even overgeslagen en ja hoor; wasbak vol.
  Keihard behandelen nu!

 • Marina

  Ik heb zelf een keer luizen gehad, en al die lotions en andere anti-luizen troep was gewoon weggegooid geld.
  Na een tip van iemand, zijn wij na twee dagen compleet high te zijn geworden van de lotion. Overgestapt op lauwwarm water met een flinke scheut natuurazijn, hier moet je je haar helemaal mee doorweken, dan een half uur tot een uur in laten trekken.
  Waarna je goed met de kam door het haar gaat om de inmiddels halfdooie neten, luizen en eitjes uit te kammen.
  Allemaal platdrukken tussen een met azijn bevochtigde doek of keukenpapier.
  Vervolgends het haar goed uitspoelen en eventueel wassen.
  Herhaal de hele procedure de volgende dag, meestal zijn de luizen, neten en eitjes na de 2e behandeling volledig verdwenen.
  Maar als je het niet vertrouwd, gewoon net zo lang doorbehandelen totdat alle beestjes weg zijn!!!
  Dus als je natuurvriendelijk , milieubewust en snel van je Luizen, neten en eitjes af wil komen, zou ik deze behandeling aanraden.
  En je bespaart een godsvermogen op troep die stinkt, niet of half werkt en negen van de tien keer zo flambaar is als de pest.

  En voor de rest lijkt het huishoudregime van De Groene Vrouw heel erg zinnig om herbesmetting te voorkomen!!!

 • Libby

  En weet je of het ook schadelijk is voor je hond of kat. Want de werkzame stof wordt ook verkocht als Anti vlo (hele huis inspuiten). Groetjes Libby

 • Barbara

  Hoi,
  Ik zeg naast kammen, NYDA en de NISSKA kam.
  Herkenbaar, ik was jarenlang ‘Hoofd-Luis’ op de basisschool van mijn dochters, die titel had ik mezelf toebedeeld:), een luizenbaantje zou je denken, maar toch ook een hondenbaantje zo bleek; bozige ouders, bange en ontkennende, het hielp nauwelijks om te benadrukken dat luizen zich het liefst in het schoonste haar verschansen.
  Ik heb veel gedaan op die basisschool en onder andere veel luizen gespot, bij de drogist had ik een deal voor 10% korting op NYDA, veel beter zoals ook jij omschreef dan XT etc…., hetgeen beroemd is door marketing, heb ook het RIVM benaderd, maar XT blijft ‘hoofd(luisgrrrrr)sponsor’.
  Mijn meiden zijn inmiddels voor het derde en eerste jaar op de middelbare school maar ik ga dadelijk even naar de drogist om te kijken of de deal nog geldt…

  Groet Barbara

 • Ola, wat een fan-tas-tische blog! Zo herkenbaar..
  Ben sinds een jaar luizenmoeder op de jenaplanschool van mijn dochter, die eind mei 2015 vijf is geworden. De avond van die verjaardag dit jaar ontdekte ik luizen bij haar -we hadden notabene die dag luizencheck op school gedaan, zij was door een andere mamma nagekeken. Er zaten toch echt 8 GROTE luizen in haar haar! te snel gecheckt dus..
  Mijn dochter is half-Iraans en heeft een mega dikke bos half lang haar….. je wil niet weten hoe lang ik bezig ben! Afijn, we zijn drie maanden en vier luizenbezoeken verder -en heel veel tea tree, Kruitvat natuurlijk middel shampoo en XT.
  Inmiddels zweer ik bij Dr Swaab siliconen spul -wel royaal aanbrengen, haar moet ervan doordrenkt zijn! Ik schrok me dood wat er dit weekend allemaal uit mijn dochters haar kwam: hordes luizen in drie stadia plus meer dan honderddertig neten. WAAAH! Handmatig verwijderd (ja echt, tussen duim en wijsvingernagel..) omdat de kam ze niet pakt. Wat een werk.. Helaas kwam er ook vrij veel haar mee…. Ze had de twee weken ervoor haar haar in vijftig kleine vlechtjes. Dat zal een broedplaats zijn geweest, want tussentijdse herhaalbehandeling heeft dus niet geholpen. Blijven kammen dus en ook die neten weghalen!
  Succes allemaal!

  Oh ja, dit artikel schijnt wat licht op andere oorzaken:
  http://www.vrijeschoolbeweging.nl/achtergrond/een-andere-kijk-op-luizen/

  • De Groene Vrouw

   Heftig hè! Ik weet het nog van toen ik een jaar of 13 was… op de verpakking stond “… en dan vallen er 10-15 luizen uit”. Bij mij zag het bad ZWART van de luizen. Dat eensch maar nooit weer – als ik nu iets tegenkom dat op een luis LIJKT gaat de Nyda er al in 😉

 • Valentie

  Plantenspuit gekocht – spiritus erin – voorzichtig in haar spuiten – heel langzaam – niet teveel in een keer – liefst in buitenlucht. Pas op bij de voorkant – daar niet spuiten – maar inwrijven. Kost wat tijd als je dochter hebt met lang haar
  Douche muts op – half uur erin laten zitten.
  Oké – is geen fijn spul – ruikt afschuwelijk – maar je luizen zijn gegarandeerd dood. Ingrediënt is ethanol. Is denk ik niet véél slechter dan die shampoos qua chemische samenstelling én heel goedkoop. Dit was voor mij de oplossing na wekenlang geprobeerd te hebben de luizen te bestrijden met dure troep. Ja – spiritus is ook troep maar de Russen drinken het :-)

  • De Groene Vrouw

   En ze worden er blind van ook… Spiritus is niet alleen maar ethanol (alcohol), er zitten ook andere stoffen in om het ondrinkbaar te maken. Ik ken een aantal daarvan niet, en ik weet niet of die worden opgenomen via de hoofdhuid. Ik hou het geloof ik toch bij Nyda – dan weet ik in elk geval zeker dat er niks van wordt opgenomen en alles gewoon (met een beetje boenen) in het doucheputje verdwijnt.

 • Sylvia

  Tja, jaren Nenuco (die met de groene dop) gebruikt, kindjes roken heerlijk en nooit luizen gehad. Maar kleine meisjes worden groot en willen geen Nenuco meer. En ja hoor, 14 jaar en ineens toch luizen…..als ze er straks vanaf is toch weer Nenuco er in ter preventie… en in Spanje is zo’n fles maar 3 euro, hier jammergenoeg veel meer.. maar misschien kan iemand het voor je meenemen als je zelf niet gaat..

  • De Groene Vrouw

   Het is hier online ook wel te krijgen (ik moest het googlen), maar het ziet er niet zo heel natuurlijk uit allemaal…

 • NIcolette van Zanten

  Dank voor al jullie informatie. Ik ben oma die luizen krijgt van haar kleinkinderen en nu na de derde keer is dat een groot probleem. Ik heb de afgelopen keer XTluis gebruikt. Dat hielp fantastisch tegen de luis, Ik moest m’n haar na de behandeling natuurlijk uitspoelen en er zit altijd wel een restant in dat spoelwater. ik heb daarna een vreselijke allergie over mijn huid gekregen. Ook op m’n borst en buik. Maanden jeuk . Ik heb nooit allergische reacties gehad, maar ben nu 72 en mijn huid is veel gevoeliger. Dus nu ik die beesten weer op mijn hoofd heb, ben ik enigszins wanhopig en weet niet wat ik kan doen behalve kammen, wat in mijn geval met dik lang haar geen grapje is.
  Is die Nyda sterker? En zou dat ook een nòg sterkere allergische reactie kunnen geven?
  Of zal ik het dan toch maar eerst met tea tree of neem olie proberen.

  • De Groene Vrouw

   In principe *zou* het werkzame bestanddeel zelf geen allergische reactie moeten geven. Dat is namelijk siliconen en dat reageert eigenlijk verder niet met onze huid. Ik denk dat de reactie eerder komt van een ander bestanddeel, bijvoorbeeld de geurstof die erin gezeten heeft?

   Hoewel Nyda ook wel een geurstof heeft, denk ik dat het de moeite van het proberen waard is. Doe dan voor gebruik eerst een druppeltje op de binnenkant van de arm en wacht 24 uur. Is er dan geen reactie, dan is het waarschijnlijk veilig te gebruiken. Maar doe voor de zekerheid ook nog even navraag bij de leverancier!

  • Abc...

   Ik ken het
   Ik had ook luizen toen ik klein was het was verschrikkelijk allemaal door de school waar ik zak
   Door de wanhoop hebben ze. Toen mijn mooie lange glofende haren afgeknipt tot mijn oren maar het had geen enkele nut nu is het wel weer lang eindelijk na 6 jaar
   Mijn mama heeft super veel producten op mn hoofd gedaan en mijn hoofd zag rood juikte al die producten hadden mijn hoofd kapot gedaan het brande echt ik weet het gevoel nog steets
   Soort van allergie zeker
   Maar uiteindelijk hebben we goede producten gevonden die niet branden als je het op de hoofd doet en dat hielp ik ben dan veranderd van school en ze bleven weg

  • Faisa

   Ik kreeg ook een allergische reactie! Er zit ook ppt in, meestal is dat de boosdoener. Dat zit ook in haarverf, kan ik ook niet tegen. Ik heb anti-allergie pillen erbij geslikt, daarmee was het uit te houden. Gelukkig heb je het niet vaak nodig. Ik weet ook niet of andere merken zonder ppt zijn

 • Ginny

  Bij de Action!!!! Spul met dimethicon. Werkt effectief en is veel goedkoper dan de merkspullen. Alleen 1 probleempje…na 1 nacht het spul op je koppie te hebben gehad zijn de luizen morsdood maar heb je nog steeds jeuk op je koppie…siliconen
  ..kan er niet tegen maar verkies dat toch boven die sadisten op m’n kop!

 • Linda

  In een vlaag van ‘laat ik weer eens op het hoofd van mijn dochter kijken’ ontdekte ik ook neten. Althans: een soort plakkerige licht doorschijnende niet welkome dingetjes.
  Bij de ETOS hadden ze geen Nyda (help, ik wil alleen maar Nyda) maar wel prioderm dimoticon met maar liefst 95% werkzame stof. Nog beter dus!
  De lotion is spaarzaam en mijn dochters haar werd heerlijk zacht (vet) . Een paar keer wassen is echt nodig! Mezelf ook meteen maar even behandeld. Helaas verdween er samen met een eventuele neet (niks gevonden) ook heel veel haar richting doucheputje.

 • Jolanda

  Hi,
  Ik had voor mijn docter ook nyda hoofdspray gekocht,een uurtje inlaten trekken,maar de luizen leven nog en nu?
  Kan ik nog een keertje gebruiken voor haar haar ?

  Groetjes jolanda

  • De Groene Vrouw

   Ja hoor. Maar met dat soort vragen moet je eigenlijk bij de fabrikant zijn of bij de winkel waar je het hebt gekocht. Hoe dan ook: het is niet giftig, je kunt het gerust vaker gebruiken en zelf laten wij het altijd een hele nacht intrekken. Goed zorgen dat alles door en door ‘nat’ is met het spul is wel een must, trouwens.

 • Jolanda

  Ik heb drie meiden en al twee jaar aan het kammen, af en aan. Op het moment dat ik juich er vanaf te zijn, staat de volgende horde luizen alweer klaar om de hoffden te bestormen. Omdat ik niet zo van het gif ben, heb ik iets natuurlijks geprobeerd…helaas. Volgens mij stonden die beesten zich ermee te douchen!
  Nu ben ik alleen nog maar aan het kammen en als je stug volhoudt, zijn ze op een gegeven moment weg. Het probleem is alleen dat ze weerkomen, zucht.
  Om ook de babyluisje te vangen heb ik nog een tip: Neem een stukje verband, vouw dit een keer dubbel en prik het op je kam. Als je dan gaat kammen, blijven de kleinste ettertjes zitten in het verband dat zit tussen de twee rijen stalen tanden van je luizenkam. Kijk maar eens goed als je het verbandje er af haalt. Verder doe ik Tea-Tree Oil in de shampoo, kragen en soms achter de oren. Op school de jassen verplicht in een luizenzak met rits(en niet met zo’n trekkoord aan de bovenkant.
  Na het lezen van je blog, ben ik weg geniegd om die siliconenshampoo een keer te proberen.

  • De Groene Vrouw

   Ja! Ik ben echt 100% van natuurlijke dingen maar Niet. Bij. Luizen. Echt niet. Dit is het beste (en minst schadelijke) dat ik heb kunnen vinden en hier staat er altijd een dozijn flessen (ja echt – nou ja, een stuk of 10 dan) op voorraad klaar.

 • Marielle

  Hahahaha! Ik heb zo moeten lachen om je blog, tranen over mijn wangen! Geweldig!
  Niet de luizen natuurlijk, want dat is een vreselijke ramp. Ook hier hebben we een enorme plaag die al veel te lang duurt. Ga toch ook maar rigoreus aan de slag met wassen enzo.
  Maar nogmaals wat kan jij ontzettend grappig een situatie omschrijven….ik zie het helemaal voor me! Ik ga zeker meer van je lezen……als ik klaar ben met al het poetsen en wassen enzo :-(
  Dank je wel voor de tips!

 • Neetje

  Ik heb vanalles geprobeerd. prioderm, olijfolie en head shoulders, haar geverfd met ammoniak. Daarnaast 4 weken gekamt. Nu met tussenpozen van 2,5 weken weer opnieuw aan het kammen. (2,5 weken) Ik geef borstvoeding dus mag en kan niet alles op mijn hoofd smeren. Heeft iemand een wondermiddel? Ik zit echt met handen in het haar…..

  • De Groene Vrouw

   eeh… ja… het heet dus Nyda en het is veilig bij zwangerschap en borstvoeding…

 • Wederom luizenplaag… Numero achthonderd weet ik veel… Zo lijkt het…
  Gillende dochters, een krijsende moeder… Kapot hoofd door die Nisska kam… Nog minder tijd voor deze single mom… Dus wat ik doe bij luizen? Gillen! Krijsen! Tieren en mopperen! Of het werkt? Nee…. (Gaat maar weer braaf aan de kam en morgen XTluis kopen…. En een reep chocolade.)

 • Ja hoor mama zit hier weer middenin de nacht met mn handen, streep door, Nyda in het haar. Afgelopen weekend hebben we onze neefjes meegenomen naar oma, éentje “heeft neetjes”. Of het komt via school, waar zoonlief’s overbuuv (7) de gezellige vriendjes voor het leven heeft. Vannacht wakker van hoestende dochter. Kon niet inslapen van jeuk achter rechteroor. Links niet, wat tegen “psychisch” pleit. Ik bleef maar denken zou ik weer…? Vorige x (begin december) was ik ook de enige sjaak in huis. Enfin, nu goed gekamd, beetje onduidelijk of ik nymfjes zag of ronddwarrelende huidschilfers in het spoelwater van de kam (kokend heet, met azijn).

  Dat hele kammen verhaal, voor mij werkt het niet. Volgens mij zijn die nymfjes veel te klein, je kunt ze er niet met zekerheid uitkammen, ze glippen tussen de tanden van de fijnste kam door. En de stress! Hoe blijf je onder de stress, de schaamte en guilt trip zo hyperrustig dat je hypergeconcentreerd genoeg bent om die nano’s te zien? Én, of ze leven? Ik ben helaas nog een ’73 modelletje, zonder go-go gadget microscoop ogen! Maar omwille van mijn geweten en omgeving – morgen studiedag en naar de Chimpy Champ met kids en vriendjes, donderdag weer school en KDV, en vrijdag mogen ze – hoera! – logeren – toch meteen die Nyda erin gesmeerd. Ik laat het lekker de hele nacht zitten en de huid achter mijn rechteroor voelt veel rustiger.

  Zo Groene Vrouw en nou ff kasseren he, bij die Pohl-Boskamp farmaceutische grootkapitalistische boeven… Split 50/50? Geintje ; ) (ik houd me aanbevolen voor wel leuke luizengrappen, daaraan is een chronische behoefte lol)

 • Olga

  Mijn dochter en ik hebben deze hele dure behandeling laten doen, een borstel met warme lucht die de luizen en neten en eitjes uitdroogt en dus dood. http://luizenkliniek.nl Wel lang stilzitten. En echt bizar duur…maar dat komt vooral omdat het lang duurt.
  Daarvoor wekenlang gekamd met de natkam cremespoeling methode die ook uitgebreid op die website beschreven staat. Maar dat kost zoveel tijd en geduld, en ondanks dat ik het wel deed en ook echt heel precies ben kwamen ze terug.
  Ik hoop dat we er nu vanaf zijn. Wel blij te lezen dat jouw middel met siliconen ook werkt en niet heel slecht voor je is!

 • Ierdwyfke

  2011… Luizen rampjaar hier in huis.
  We kwamen pas na de zomervakantie er achter dat we ze al zeker voor de zomer hadden FREAK!!!!
  Wat ik ook deed, we kwamen er niet vanaf. En die rotzooi verkrijgbaar bij het kruidvat maakte het alleen maar erger. Open plekken (gelukkig alleen bij mij en niet bij de kinderen) op het hoofd, waarom? Zoutzuur… WTF? Heb ik 4 weken zoutzuur op mijn hoofd gesmeerd? Gek! Altijd ingrediënten lezen, echt altijd! Maar deze keer uit paniek verzaakt.
  Dus, ik heb een tondeuse gekocht en alle mannen in dit gezin kaal geschoren. Perfecte remedie.
  En ik? In het kader ‘hoe smeriger je haar, hoe smeriger luizen je vinden’ heb ik olie in mijn haar gesmeerd, goed inmasseren, paardenstaart in en net doen of je gek bent. Kamt ook stukken makkelijker met luizenkam en is goed voor huid en haar ook nog.
  1 1/2 week, en ik was goddank eindelijk van die krengen af. Met zacht glanzend haar als ‘toetje’.

 • Louisa Rengers

  Ik wilde net kammen, kammen, kammen zeggen, maar toen ik net het hoofd van mijn zoon inspecteerde bleken er meer luizen en neten te zitten dan ooit tevoren… Meneer (9 jaar jong) heeft haar dat tot halverwege zijn kont hangt en het is ook best dik, dus het kammen is al een bezoeking… Omdat ik onze dochter nog borstvoeding geef wilde ik geen chemische rommel gebruiken (en het werkt toch niet) dus ik sta avond na avond met een krijsend jongmens in de douche en dat blijkt dus nu, na twee weken elke avond kammen en een weekje rust, niet geholpen te hebben. Kan ik onze zoon met die dimethicon behandelen of moet ik mijn man vragen? Ik wil niet dat het via mij bij onze dochter terechtkomt, zij heeft geen luizen en ik ook niet. Er zijn handschoentjes in huis voor als het nodig is, maar ik wil er nu wel eens klaar mee zijn. Dank in ieder geval voor je grappige blog, luizen zijn enorme rotbeesten maar jij weet het mooi te verwoorden!

  • De Groene Vrouw

   Ik weet niet of je dimethicone opneemt en doorgeeft via de borstvoeding (het zou me verbazen, maar je weet nooit). Als je handschoenen gebruikt is er in ieder geval niets aan de hand, want als er al iets wordt opgenomen gaat dat via huidcontact en niet (bijvoorbeeld) via de luchtwegen. Iets waar ik met de superheftig ruikende chemische gifmiddelen niet zo zeker van ben…

   • Kijk, daar kan ik dan weer helpen. dimethicone die op de huid wordt aangebracht wordt niet opgenomen in het systeem en komt dus ook niet in de melk.
    Bron: Hale Th: Medications and Mothers Milk, 2012(15) pag. 340.

    • De Groene Vrouw

     Ha fijn! Dank je wel voor deze aanvulling 😀

 • Ilse

  Bij ons werkt niks meer. Hebben alles al geprobeerd gaande van henna tot azijn tot dimethicon
  Enkel een hardnekkig middel van bij de drogist werkt en uitkammen, twee keer daags. Is een echte pest.

  • De Groene Vrouw

   Wat vreemd dat de dimethicon niet werkt. Zoals gezegd kunnen ze er niet resistent tegen worden en ook niet echt overleven, tenzij ze een plekje vinden waar de dimethicon niet zit.

   Heb je XT geprobeerd of Nyda? Mijn man (die normaal niet zo vatbaar is voor luizen) heb ik gisteren voor de tweede keer behandeld met XT-luis. Hij had na de behandeling toch nog een levend exemplaar. Ik geloof dat ik meer begin te neigen naar Nyda.

 • Alhoewel ik een echte weleda ed fan ben ga ook ik luizen te lijf met andere middelen. kammen, kammen en nog eens kammen, en als dat niet helpt gaat er echt iets chemisch tegen aan. tenslotte gaat het om 2 a 3 keer in een kinderleven en kies ik iets wat er maar een half uurtje in hoeft. Volgens de spanjaarden werkt de haar eu de colonge Nenuco als beste preventief middel, ze zouden hier echt niet van houden( de luisjes) al heb ik geen idee wat er in zit, maar het heeft iets weg van citroen. wellicht is hier een natuurlijker variant van te maken.

  • Linda

   Die Nenucoheb ik ook als tip gekregen. Of het werkt? Vriendinnetje van mijn dochter had het altijd in haar haar. Toen ze iets anders ging gebruiken had ze (toeval?) ineens luizen!
   Mijn dochtertje houdt ook meer van de conditionerspray maar wij gaan weer terug naar de Nenucon!

 • Preventie: conditioner na elke haarwasbeurt en hennabehandeling voor de dames in huis. De heren gaan regelmatig kaal… Simpel 😉

 • Luizen verdwijnen ook door twee weken lang enkele druppels verzorgingsmiddel van HaRa op de hoofdhuid in te masseren. Door de glycerine die in het verzorgingsmiddel zit kunnen de luizen geen kant meer op, ze worden a.h.w. verlamd. Het verzorgingsmiddel is een biologisch schoonmaakmiddel, voor alle schoonmaakklussen te gebruiken, ook voor hand-en afwas. Binnen een maand is 99% afgebroken. Beslist milieuvriendelijk! Succes!

  • De Groene Vrouw

   Ja maar ehm… wat zit er nog meer in? Het mag dan biologisch zijn, dat wil niet zeggen dat het *dus* niet agressief is. Van HaRa heb je maar een paar druppels nodig om je hele schoonmaak te doen – dat wil zeggen dat het extreem geconcentreerd is. Ik zou dit absoluut niet aanraden. Het product kan -verdund!- misschien geen kwaad op de huid bij kortdurend contact, maar dat is iets compleet anders dan het pure product dat urenlang met de huid in aanraking is. Zelfde verhaal als Teatree: leuk bedacht, maar écht geen goed idee.

 • Trudy Evers

  Een nuttige behandeling die ik zeker aan onze klanten ga doorgeven als ze advies willen over luizenbehandeling. Ook wij merken dat alle chemie die er op het gebied van luizenbestrijding bestaat uitgewerkt is. Ik hoor wel eens van klanten dat ze preventief aan de slag gaan met teetreeoil. Na het wassen een paar druppeltjes door het haar, maar of dit werkt weet ik niet uit ervaring. ( ik gebruik het niet maar heb dan ook nog nooit luizen gehad, lucky me)

  Als nabehandeling kan ik de Clean start shampoo van CHI aanraden. Een topshampoo om alle residuen uit het haar te krijgen, dus niet alleen siliconen maar ook chloorresten bij veel zwemmen en alle resten van stylingptoducten die niet wateroplosbaar zijn.
  Groet Trudy

 • Stephanie Herlaar

  Tea tree in de shampoo druppelen, azijn gebruiken als spoelmiddel maar voornamelijk kammen! Elke ochtend en avond! Ik wilde geen gif op de hoofden van mijn kinderen, al hebben we wel eens troep gebruikt toen we in een stacaravan zaten in België. En beide mesjes luizen bleken te hebben in hun pas ingevlochten haren :-( maar ik was fanatiek kammer, heb eigenlijk alleen de eerste keer maar alle beddengoed gewassen. En wij hebben (als ik me niet heel sterk vergis) maar twee keer luizen gehad, terwijl je met 5 kinderen echt alle mogelijke kansen hebt dat ze je huis binnen komen! Krijg al jeuk als ik er weer aan denk!!

 • Caroline

  Er bestaat een natuurlijk middel tegen luizen: neemolie.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Neem_oil
  Het is zelfs goedkoper in gebruik dan de siliconenolie, én het werkt preventief: door de geur van de neemolie die in de haren achterblijft, blijven de luizen weg. Voor hoofdluis wordt het zo gebruikt: half neemolie/half shampoo verdelen over nat haar, half uur laten intrekken en verder uitkammen met conditioner etc.
  Voor preventief gebruik doe ik een scheutje neemolie bij de shampoo als ik de haren gewoon was.
  Neemolie wordt ook tegen bladluis ingezet. Het is alleen schadelijk voor luizen, niet voor goedaardige insecten (zoals lieverheersbeestjes oid) en het wordt in India al duizenden jaren als insecticide gebruikt, zonder dat de luizen resistent worden.

  • De Groene Vrouw

   Vervelend te moeten melden, maar ook Neemolie is niet afdoende effectief. Been there, done that, ran to the mall to get the silicon.
   Bovendien… heb je het weleens geroken? Echt no way in hell dat ik daar een hele dag in ga rondlopen – hoe pro-natuurlijk ik ook ben 😉

 • Pingback:Waaah, luizen! | Nieuwe Aarde

 • Denise

  Wij hebben jarenlang last van luizen gehad. Alle vier kinderen hadden ze bijna voortdurend. Je zou ons ook onder ‘die gezinnen die niet goed behandelen’ kunnen scharen. Ook omdat mijn kinderen met kinderen speelden die ook niet zo goed behandelden, en als ik dus wekenlang aan het kammen was geweest, en mijn dochter ging spelen bij vriendin L. of vriendin N., ze weer thuis kwam met luizen. Wij hebben van alles geprobeerd, maar uiteindelijk werkte kammen toch het beste, al moet je veel geduld hebben. Door de vele herbesmettingen en het feit dat het een onbegonnen taak was door de vriendinnenkring, leerden wij er ook gedeeltelijk mee leven en waren vooral de reacties en het feit dat de kinderen dagenlang school misten omdat ze niet met ‘levende luizen’ naar school mochten en de kammen-kammen-methode nou eenmaal niet in een middagje gebeurt is, vervelend.
  Het beste medicijn tegen luizen is de tijd: als ze in de puberteit raken, is het probleem over. Op één of andere manier heb je dan nog wel eens een overloper, maar niet meer die explosies.

 • Monique

  Gelukkig al enkele jaren luisvrij, om het meteen even af te kloppen. Hier kamde ik twee weken lang, iedere dag. In het begin zelfs twee keer per dag. Haren goed nat en in de crèmespoeling. Recht zo die gaat. Daarbij gebruikte ik soms Millium (dacht dat het zo heette), een product uit de gezondheidswinkel. Geen gif op mijn kinderen.
  Vroeger, controleerde mijn moeder me weleens. Een dikke bos haar werd droog, zonder gebruik van antiklit, geborsteld en dan doorgekamd met de luizenkam. Au!

  • De Groene Vrouw

   Millium hebben wij ook wel eens gebruikt. Maar het ruikt naar hondenshampoo en het deed echt de truc niet. So far voor de natuurlijke middelen…

  • Willie Kloens

   Hahahahaha, ja en dan met die Nisskakam steeds over je oren; off auau!

 • Layla

  Getverdegetver, ik weet dat het ‘maar luizen’ zijn en dat ze het liefst op schone hoofden zitten en dat iedereen het wel een keer krijgt. Maar na de zoveelste uitbraak hier in huis omdat er één gezin op school is dat niet goed behandelt/kamt ben ik er wel zo vreselijk klaar mee!
  Wij gebruiken ook dimethicone, perfect spul omdat het nergens naar ruikt en niet kriebelt of prikt.

  Ik ben wel benieuwd naar het blauwe guhl-spul, straks eens even bij de drogist kijken. Denk je dat het ook gaat helpen om de dimethicone uit mijn dreads te krijgen? Want die zijn weliswaar nu kriebelvrij maar wel letterlijk squeaky clean (over alle dooie luizen die daar nu in zitten wil ik niet eens meer nadenken)

  • De Groene Vrouw

   Het Guhl spul is een gewone cleansing shampoo. Hij heet *moment* Zuiver & Oplevend. Hoe verzinnen ze het. Ik weet niet of je het ermee uit je dreads krijgt – ik heb de mijne afgeknipt om deze reden, toen ik zeventien was – maar mijn haar wordt er onwaarschijnlijk zacht van. Geen volume ook 😉 Zelfs na het zwemmen in natuurwater hangt het nog als een soort klitloos bontje om mijn hoofd. Dus als je je haar spontaan wilt ontdreaden is het misschien wel een optie, ghehehe! Ik denk wel dat het iets zal helpen.