Waarom probiotica vaak niet werken

Waarom probiotica vaak niet werken

Martine_Bijl_4

Jaja, dat is nogal een uitspraak uit de mond van een darmfloratherapeut. Wat zeg je nu? Werken probiotica niet? Heb ik daarvoor mijn goeie geld bij je uitgegeven? Neen, luistert! Ik zeg niet dat probiotica niet werken – ik zeg dat ze vaak niet werken. En ik zal je uitleggen waarom.

De probiotica-rage is in volle gang. Ik denk dat het begon bij de yoghurtjes. Die in zo’n minifrutselverpakkinkje waar je er dan één per dag van achterover moet slaan. Ze hebben een uitgekiende smaak: zo één waarvan je appropiately kunt denken ‘ieuw, bacteeeries!’, maar dat het dan toch wel zo’n soort van lekker is (a spoonful of sugar…). Slim bedacht, dikke hit.

En dat 70% van je weerstand begint in je darmen, dat weten we ook van de reclame. Van weer een ander yoghurtje. Met vezels en dat je dan goed naar de wc enzo. Dus misschien moeten we de marketing van de voedselindustrie dankbaar zijn, dat ze de weg hebben vrijgemaakt voor de echte probiotica. Dat ze het idee van bacteriën eten een beetje minder jakkie hebben gemaakt.

 

Onvolledig

Toch ben ik niet onverdeeld blij met ze. Ze geven namelijk, zoals zo vaak in de reclame, een nogal onvolledig beeld over een nogal onvolledig product. In onze darmen leven 700-1000 verschillende stammen. Een groot deel daarvan behoort tot een stuk of 10 families. De meeste bacterieyoghurtjes bevatten 1 stam. Eén. Denk je nu echt dat het toevoegen van 1 stam iets gaat doen voor je gezondheid? Bovendien zit er vaak een hele klap suiker in dit soort producten. En laat er nu één ding zijn dat je darmflora ondermijnt… precies.

Maar al die yoghurtjes helpen toch? Ik kan er veel beter door naar het toilet. Hoe komt dat dan? Heel simpel: de meeste mensen hebben zo’n groot tekort aan goede bacteriën en aan vezels in hun voeding, dat het toevoegen van een heel klein beetje bacteriën al verbetering geeft in hun situatie. Maar dat wil niet zeggen dat ze dus ‘goed werken’. Want het kan nog veel beter.

En dan vergeet ik nog bijna het stukje waarin er ronduit tegen je gelogen wordt. Dat van die 70% van je weerstand. Dat klopt: je immuunsysteem wordt geprikkeld door een gezonde darmflora, om afweerstoffen (immuunglobulinen type A) aan te maken. Er is maar één puntje dat ze er in de reclame niet bijvertellen. Dat prikkelen gebeurt namelijk uitsluitend door aerobe stammen. En in yoghurtjes zitten alleen anaerobe stammen. Om dat te begrijpen, moet je even een klein stukkie doorlezen 😉

 

Milieu

Er is buiten je darmflora namelijk nog iets heel belangrijks in je darmen: het darmmilieu, dat wil zeggen de omgeving in je darmen. De zuurgraad, het darmslijmvlies, of je bacteriën een beetje hun best doen en ook: hoeveel zuurstof er in je darmen zit.

Je hoort namelijk een flink voorraadje aerobe bacteriën te hebben. Dit zijn stammen als E. coli (de aardige vorm, niet de ziekteverwekkende) en Enterococcus. Ze heten aeroob omdat ze van zuurstof houden. Ze vreten de zuurstof als het ware weg. Daarmee maken ze de darm mooi zuurstofarm voor de anaerobe bacteriën (die dus, you guessed it, niet van zuurstof houden). Die anaerobe bacteriën zijn stammen die je vast wel kent: Bifidobacteriën en Lactobacillussoorten. Waar ken ik die namen je die ook alweer van… oh ja: die kom je ook veelvuldig tegen in die yoghurtjes!

 

Waarom probiotica niet werken

En daarmee hebben we het rondje afgemaakt. In de yoghurtjes zitten alléén anaerobe stammen. Die zijn makkelijker te controleren en goedkoper. Hoewel ze niet slecht zijn voor je darmflora, is er één ding wat ze in elk geval niet doen: het immuunsysteem prikkelen. Maar wel een slimme marketingtruc, jongens. Punten voor het proberen.

Maar echte probiotica dan? Uit zo’n potje met capsules of poeder? DIE doen toch zeker wel wat ze beloven? Nou… ja en nee. Ook in die probiotica zitten over het algemeen anaerobe bacteriën. Het grote voordeel van goede preparaten is dat ze veel meer stammen bevatten dan zo’n yoghurtje, en doorgaans geen suiker. Het maakt echt verschil of je één saaie Lactobacillus casei hebt of een combinatie van 10 verschillende Lacto’s en Bifido’s. Tot zover wint de echte probiotica dus.

Maar het blijven anaerobe bacteriën. Ze houden niet van zuurstof. En waar hebben de meeste mensen een tekort aan? Aan aerobe bacteriën. Ik hoop dat dit voor jou net zo logisch is als voor mij:

Te weinig zuurstofvretende bacteriën =  teveel zuurstof in de darm = geen goede omgeving voor bacteriën die niet van zuurstof houden

De anaerobe bacteriën kunnen niet goed overleven in een darm met teveel zuurstof. Met andere woorden: je pleegt massaal bacteriemoord…

Vaak helpen die probiotica wel even. Namelijk zolang je ze gebruikt. Dat komt omdat de bacteriën die je slikt, in je darmen wél positieve effecten hebben. Ze doen gedeeltelijk hun werk en verbeteren het darmmilieu door het bijvoorbeeld zuurder te maken en door ten strijde te trekken tegen schadelijke bacteriën en schimmels. Maar ze kunnen geen blijvende koloniën vormen, omdat het milieu niet geschikt voor ze is. Dus zodra het potje leeg is…

Hoe weet je nu of dat bij jou het geval is? Simpel. Als je klachten hebt, gebruik je een kuurtje probiotica. Goede, welteverstaan. Geen yoghurtje. Helpt het en ben je daarna van je klachten af, dan ben je klaar. Helpt het niet voldoende of komen je klachten weer terug… dan is het toch verstandig om even naar de darmfloratherapeut te gaan.

Met een ontlastingonderzoek kun je precies zien wat er aan de hand is met je darmmilieu, met je aerobe stammen en je anaerobe stammen en de hele rambam. En je ziet precies wat je eraan kunt doen om het blijvend te verbeteren. Want hoe graag ik je ook probiotica wil verkopen; het idee is natuurlijk dat je darmen het op een dag zelf weer kunnen. Niet dat je de rest van je leven probiotica moet blijven slikken…

 

Samenvatting:

 • Yoghurtfabrikanten hebben slimme marketeers
 • Yoghurtjes zijn niet effectief en bevatten vaak veel suiker
 • Echte probiotica zijn beter: veel meer stammen en geen suiker
 • Als je probioticum niet goed werkt, is het milieu in je darmen waarschijnlijk niet optimaal en kunnen de bacteriën geen gezonde koloniën vormen
 • Te weinig zuurstofvretende bacteriën = teveel zuurstof in je darm = geen fijn milieu voor de bacteriën die normaal gesproken in probiotica zitten = geen optimale, blijvende werking
 • Darmflora-onderzoeken laten precies zien wat er aan de hand is en wat je kunt aanvullen

 

***UPDATE***
In de reacties wordt vaak de vraag gesteld: maar hoe kom ik dan aan die aerobe stammen, als die zo belangrijk zijn? Deze stammen zitten nauwelijks in vrij verkrijgbare probiotica. Er zijn wel enkele merken, maar die zal ik niet met je delen. Dat komt omdat wij (als therapeuten) deze stammen enkel inzetten als we ZEKER weten dat er geen ontstekingen aanwezig zijn in de darmen. Dat weet je eigenlijk alleen echt zeker als je een ontlastingonderzoek hebt gedaan.

Hoewel de fabrikant van deze producten het er niet mee eens is, is mijn stellige mening daarom dat je dergelijke producten niet op eigen houtje moet gaan gebruiken. Hou je bij ‘gewone’ probiotica (wij hebben een aantal merken met een goede kwaliteit in de shop staan) of eet gefermenteerde voeding, waarin je zoveel mogelijk verschillende gunstige stammen vindt. Maar ga pas aan de slag met professionele probiotica na een professionele diagnose + behandelplan!

 

De vraag van vandaag:
Heb jij wel eens zo’n yoghurtje gebruikt, of juist echte probiotica? Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (524)

 • Melvin

  Interessant artikel,
  Vraagje wat maken aerobe stammen volgens jij gevaarlijk(er) om te gebruiken als je een ontsteking mocht hebben?

  • De Groene Vrouw

   Ze zijn prikkelender voor je darmen en je immuunsysteem. De kans dat een aerobe bacterie (van het soort waar we het hier over hebben) de ontsteking aanwakkert is veel groter dan bij een anaerobe bacterie, die over het algemeen sterkere ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

 • Lydia

  Goedenavond,
  Eigenlijk ben ik een beetje radeloos. Afgelopen maart ben ik behoorlijk ziek geweest, toen ik net wat opknapte begon ik last te krijgen van onstipatie. Er bleef ontlasting achter wat klachten gaf. 3 mnd last van lucht in me darmen, zeer moeilijke stoelgang en krampen eindelijk bij een mdl arts terecht gekomen. Coloscopie wees niets uit. Diagnose trage darmen. Niets aan te doen. Naar de homeopaat probiotica orthiflor plus, hielp niet. Het fodmap dieët gevolgd helpt ook niet, nu loop ik bij een dieëtiste. Tot nu toe helpt het ook weinig. Nooit geen darmklachten gehad en nu de hele dag aandrang, lucht in mijn darmen en buikkrampen. Ene dag gaat het beter dan de andere. Kunt u me helpen? Mijn dank is groot.

 • Mirjan

  Goedemorgen

  Mijn man heeft enorm last van een stinkende adem, waarvan we denken dat het uit zijn maag komt. Echt een put lucht 😢 helpen pro bioticas hiertegen? En zoja welke
  Liefs mirjam

  • De Groene Vrouw

   Dat is echt afhankelijk van de oorzaak; als die is dat er een overgroei is van verkeerde bacteriën in de maag, dan kunnen probiotica wel helpen. Soms is dat echter niet genoeg, of is er een andere oorzaak. Je kunt het proberen; als het niet voldoende is, is verder onderzoek geboden om de oorzaak te achterhalen!

 • Ans vd wegen

  Dag
  Moet ik bij de huisarts een ontlastings onderzoek aanvragen voor darmmilieu onderzoek?
  Groet Ans

  • De Groene Vrouw

   Hoi Ans,

   Nee, de huisarts weet waarschijnlijk niet precies hoe dat werkt. Kijk even boven aan de pagina bij ‘Consult & onderzoek’ voor meer info!

 • Paulien

  Wat voor probiotica kan je gebruiken als je vaak last hebt van rommelende darmen met veel gas?
  Ik probeer gezond te eten, veel groente en geen vlees en zuivelvervangers, omdat ik daar niet tegen kan. Toch heb ik vaak last van mijn damen. Graag advies.

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

   • Angel

    Hallo,
    Zo makkelijk is het dus niet.
    Mijn dochter heeft al meerdere onderzoeken gehad bij maag/darm/leverarts,ontlasting al meerdere malen onderzocht want ze heeft al 14 maanden (oa)diarree.
    Nu advies om drie maanden probiotica 10 miljoen te gaan gebruiken,wat is het verschil in onderzoek tov darmarts?
    Omdat er staat dat oorzaak opgespoord kan worden….
    Bij mijn dochter dus niet,geen duidelijkheid ook niet na meerdere ontlasting onderzoeken.

    • De Groene Vrouw

     Nee, zo makkelijk is het inderdaad niet. Als je een klein, algemeen probleem hebt, kun je dat op een kleine, algemene manier oplossen (zoals met een tijdje anders gaan eten of een gewone probiotica gebruiken). Als je een langdurig aanwezig, ernstig probleem hebt, moet je logischerwijs zwaarder inzetten om dat probleem op te lossen. Dan kom je er niet met een beetje probiotica.

     Dat oplossen begint met goed onderzoek. Ik zal geen kritiek leveren op het onderzoek dat men in het ziekenhuis uitvoert, maar mijn ervaring met honderden cliënten die je voor zijn gegaan is wel dat het onderzoek in het ziekenhuis vaak uitgebreid lijkt, maar in werkelijkheid vrij beperkt is. Wij voeren doorgaans een stuk uitgebreider onderzoek uit, waarbij wel degelijk oorzaken aan het licht komen. Ik zal zeker niet beweren dat we alles altijd kunnen oplossen, maar we hebben nog nooit iemand gehad bij wie er geen (mede-)oorzaken uit de onderzoeken naar voren kwamen.

     Onder ‘ontlastingonderzoeken’ kun je lezen wat we allemaal kunnen testen; dat kun je naast je lijstje houden van wat al getest is en dan kun je zelf kijken of het voor jullie de moeite waard is om nog extra onderzoek uit te voeren.

 • SimSim

  bestaat er voedsel wat van nature probiotica bevat?

  • De Groene Vrouw

   Zeker! Al het gefermenteerde voedsel, zoals kefir, (rauwe) zuurkool, kimchi, kombucha etc. bevatten levende bacteriën en zijn beter dan probiotica. Er blijven wel dezelfde problemen mee aan de hand: probiotisch voedsel is supergezond voor gezonde mensen, maar bevat bijvoorbeeld ook veel histamine wat voor sommigen weer een probleem kan opleveren.

 • Muzeyin

  Ik wil vragen welke ontlastingsonderzoek moet plaatsvinden om de staat vd darmflora of darmen te achterhalen?

  • De Groene Vrouw

   Hoi, kijk even onder consulten, daar lees je alle informatie.

 • Helga

  Hoi,

  Ik heb vorig jaar en dit jaar opnieuw twee maanden probiotica geprobeerd maar heb juist het idee dat ik daarvan aankom. Is dat mogelijk? Het zijn bepaald geen goedkope tabletten geweest.

  Ik ben benieuwd naar je reactie.

 • Tinie

  Ik maak zelf yoghurt van een yoghurtplantje

 • Marianne Martens.

  ja daar zit ik dan , met mijn vraag….lijkt nu wel onbehoorlijk om te vragen welke probiotica ik moet nemen nu mijn longarts mij al ander half jaar een onderdosering voorschrijft van azithromycine 250 mg, 3x per week. Ik heb zelf al een dag extra ertussen gepland.April 2017 : COPD 4, ziekenhuisopname 4 weken infuus en volledige beademing, thuis nog drie weken volledige beademing gehad , nu nog alleen ‘s nachts beademing omdat de koolzuur er slecht uitgaat.De longarts schrijft antibiotica voor, als voorzorgsmiddel.Ik eet volledig “vollwertkost”volgens de duitse dokter Max Otto Bruker (Lahnstein) Dat betekent:’s morgens gefermenteerde vers gemalen granen met water ‘s nachts geweekt, fruit, noten, citroensap en een eetlepel goede slagroom—-verder veel rauwkost en goede , kortgekookte groente en natuurlijke echt volkorenbrood!Maar de antibiotica zit me dwars ! doe je er iets goeds in qua eten , moet je tablet nemen die het al weer pootje haakt. De arts is zeer tevreden hoe het nu met me gaat maar…….nee het moet nog wel met die anti—-bio—-tica, snap je zijn bezorgdheid voor mijn gezondheid, (ik heb mijn vraagtekens, maar hij leerde niets anders….)Welke adviseer je mij. Groet van een goede darmwerkende , blije Marianne Martens

  • Xxyz41@hotmail.com

   Zoek voor een middel tegen COPD eens bij Google scholar onder HemoHIM. Bij http://www.scholar.google.com zijn onderzoeken te zien over het kruidenmiddel uit Korea te weten HemoHIM en COPD. Bij de zoekresultaten in Chrome kan je aangeven dat het automatisch vertaald wordt in het Nederlands, anders rechtermuisknop en in het menu vertalen aanklikken. Via Ebay is het te bestellen voor 6 zakjes in 1 doosje betaal je circa 10 euro. Dus bestel nooit meer dan 2 doosjes en sorteer in Ebay op de goedkoopste dan kan je 2 doosjes tegelijk bestellen. Met rode Ginseng schijnt het volgens onderzoeken bij COPD nog beter te werken. Bij mij duurde de levertijd circa 14 dagen. Ik heb geen COPD maar bindweefselprobleempje waardoor zuurstof afneemt. Maar ook bij Amazon.de is het te bestellen en dan heb je geen last van invoerrechten en extra kosten.

   • Xxyz41@hotmail.com

    Even nog een kleine aanvulling i.v.m. mijn ziekte schijnt waarschijnlijk ontstaan te zijn door een lekke darm. Ik volg het dieet uit het boek de plant paradox wat inmiddels ook in het Nederlands verschenen is. ISBN 9789463190961 en is geschreven door dr. Grundry. Nu koop ik mijn A2 melk bij een natuurwinkel. Koop 2 weckflessen van 1,5 liter en doe in 1 fles 1 liter A2 melk in en strooi daar 4 capsules probiotica in met minimaal 8 stammen en strooi die in de A2 melk met een garde goed doorroeren. Dan de weckfles sluiten en 1 nacht buiten de koelkast bewaren en de andere dag is het dik en heb je een pot vol probiotica. Schep bij het aanbreken 4 a 5 eetlepels reeds gemaakte probiotica in de 2e fles en voeg daar ook 1 liter A2 melk aan toe, even roeren met de garde dan afsluiten en buiten de koelkast bewaren en je heb weer 1 liter probiotica. Na openen wel in de koelkast bewaren. Tip is een goed ontbijt en lunch. Voeg bijvoorbeeld 1 eetlepel lijnzaad (geen gebroken) in een kom met 1 eetlepel zwarte sesamzaad en even 10 minuten wellen met klein beetje warm water erin en na 10 minuten 1 eetlepel kokosschraapsel en de schaal vullen met probiotica. Voeg alleen blauwe bessen alleen in het seizoen toe in verband met lectine nooit vruchten buiten het seizoen eten. Eventueel kan je er ook walnoten aan toevoegen. En je heb een gezonde maaltijd. Lectine richt schade aan in het lichaam doordat het zich aan suikers bind en daarmee de darm beschadigd. Iemand omschreef het als volgt: lectine eten is alsof je gebeten wordt door een giftige slang.

 • Jacqueline

  Hallo Groene Vrouw,

  Ik vertrek eind november voor een 9 daagse reis naar India. Naast uiteraard de nodige inentingen vertelde iemand mij ook om Lactibiane mee te nemen op reis. Is dit nodig en aan te raden volgens jou?
  Hartelijk dank alvast !

 • Charlotte

  hallo, nee nooit yoghurt en zeker niet van die gesuikerde troep. Wel twee keer per jaar een maand probiotica (een goede) en ik voel mij uitstekend. Succes iedereen, groet Charlotte

  • Monique

   Wat is een goede probiotica???

   • De Groene Vrouw

    Hoi,
    Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
    Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Ora

  Hallo,

  Ik moet een bot transplantatie ondergaan met een bot transplantatie van een koe

  Volgens de tandarts moet ik antibiotica slikken, zodat het bot wordt geabsorbeerd in het tandvlees

  Persoonlijk, Ik ben persoonlijk tegen medicijnen als dat niet nodig is, omdat ik veganist ben, en toen adviseerde de tandarts om probiotica te gebruiken als een indicatie van het minimaliseren van de bijwerkingen van antibiotica. Mijn vraag is: helpt probiotica de bijwerkingen te minimaliseren? Ik moet een keer per dag voor twee weken probiotica innemen voor de bot behandeling .

  Ik wil benadrukken dat ik geen darmproblemen heb.

  Ik hoor graag je reactie.

  • De Groene Vrouw

   Je kunt inderdaad probiotica gebruiken om de negatieve bijwerkingen van de antibiotica tegen te gaan. Maar of je ook een product zult vinden dat volledig veganistisch (en toch van goede kwaliteit) is, daar heb ik mijn vraagtekens bij…

 • Marjolijn

  Ja hoi, ik kom hier op je site om een probiotica te bestellen, ben 34 weken zwanger en wil dit graag nog “ff doen” voor de bevalling. Ik weet dat het vreselijk kort door de bocht is en dat je het beste eerst onderzoek kunt doen etc. Maar goed, dat gaat me voor de bevalling niet meer lukken. Heb je een tip voor me, welke ik het beste kan nemen?

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

   • Marjolijn

    Doe ik komende week ff, dank je!

 • Nancy Verhoeven

  Hoi, na het verwijderen van mijn galblaas vorig jaar en een achtergebleven steen die in februari verwijderd is ,is mijn darmflora goed van het padje .
  Ik slik ivm met COPD 3 x per week antibiotica (al anderhalf jaar) prednison en Tramadol voor zenuwpijn .
  De mdl arts zegt dat daardoor mijn darmflora niet goed is en ik ben geadviseerd probiotica te gaan gebruiken .
  Ik slik nu dus de Solgar 40+ op advies van een buurvrouw die deze ook gebruikt .
  Die antibiotica kom ik nooit meer vanaf ,dus ik denk niet dat ik na één kuurtje kan gaan stoppen wel??
  Ik heb nu wel een regelmatige stoelgang ,niet iedere dag maar wel vaker dan 1x per 5 dagen(eet genoeg vezels ) ,ik vond ze best prijzig maar heb een site in het buitenland gevonden waar ze dezelfde pillen hebben .
  Heb er nu 240 ipv 60 voor 10 euro meer dus dat is nu geen probleem meer .

 • Tineke

  Ja ik heb golden Naturalis pro biotica gebruikt en ik werd alleen maar zieker

 • E

  Ik heb goede resultaten met waterkefir. Simpele drank om zelf te maken. 😉

 • Marloes

  Hoi, net aan het herstellen van mijn zoveelste heftige darmontsteking. Artsen staan voor een raadsel, geen Crohn of Colitis Ulcerosa. Ben volledig afgekeurd vanwege mijn darmen. Als baby/kind mega veel antibiotica gehad (anders was ik er nu niet meer geweest :) Nu lees ik de update en schrik daar een beetje van. Ik ben nl weer begonnen met goede pro biotica capsules. Eet mega gezond maar ga nu maar weer helemaal over op Paleo. Ik wilde ook de waterkefir van Ralph Moorman bestellen. Moet ik dat maar niet doen dan? Is het echt nodig eerst mijn ontlasting te laten onderzoeken? Reguliere kweken etc kwam natuurlijk niks uit…

  • De Groene Vrouw

   Wat (uitgebreider) onderzoek je waarschijnlijk kan vertellen, is wat de oorzaak is van je klachten. Het is niet altijd nodig om onderzoeken te laten doen voordat je probiotica gaat slikken, maar als je al langdurig of ernstige klachten hebt, is de kans groot dat ‘een beetje probiotica’ niet de oplossing is. Onderzoeken kunnen dan laten zien in welke richting je het nog meer moet zoeken, zodat je echt grondig kunt herstellen… meten blijft toch weten, zodat je niet hoeft te gokken maar echt kunt gaan behandelen :-)

 • Piet

  Hoi! Interessant stuk en leuk om te lezen! Voor mijn studie doe ik ook onderzoek naar probiotica, welke bron heb jij gebruikt? (Vooral over aerobe en anaerobe probiotica kan ik nauwelijks iets vinden). Ontzettend bedankt

  • De Groene Vrouw

   Nou eh… 10 jaar studie en onderzoek 😉
   Dus dat is niet even in 1 bron te vatten. In mijn boeken staan veel bronvermeldingen keurig uitgeschreven, en in de meeste artikelen (waar dat nodig of gepast is) staan ze er als linkjes bij. Als ik ieder woord moet onderbouwen met een link komt er geen blog meer online, want dat kost ontzettend veel tijd, dus ik kies er soms ook voor (als het niet om een controversieel onderwerp gaat) om gewoon te schrijven vanuit de kennis die ik heb opgedaan in mijn opleidingen. Die bronnen staan dan wel ergens in dat lesmateriaal, maar die zoek ik dan niet altijd op om ze hier weer te geven…

 • Wendy

  Hoi! Interessant en leerzaam stukje. Ik heb een baby die ik probiotica geef. Dan koop ik dus speciale voor baby’s. Is dat ook echt anders dan voor volwassenen? Door slechte start heeft ze veel antibiotica gehad, darmen waren wel volgroeid (42 weken). Ze krijgt bv en kv. Is het überhaupt te adviseren of eigenlijk alleen na een onderzoek? Alvast bedankt!

  • De Groene Vrouw

   Ja, dat is echt anders dan die voor volwassenen. Dat wil niet zeggen dat een volwassene het niet mag gebruiken of dat een baby nooit ‘grotemensenprobiotica’ zou mogen, maar het is optimaler om een specifiek product voor baby’s in een baby te stoppen.

   In verreweg de meeste gevallen kun je gewoon een goede kwaliteit babyprobiotica aan je baby geven, en kan dat geen kwaad.

   Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
   https://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
   Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!

 • Monique

  Hallo groenevrouw,

  Ik had niet heel veel last van mijn darmen maar na levendebloedanalyse werd aangeraden om probiotica te gebruiken.
  Probioguard lactobacillus acidophilus van lamberts Ik ging elke dag naar het toilet maar heb na het gebruik van probiotica last van verstopping . Hoe kan dit ?

  Vriendelijke groet

  Monique

 • Marga

  Je verhaal over aerobics stammen komt mij reëel over. Toch las ik op Internet dat TNO onderzoeken hebben uitgewezen dat het gebruik van de ‘gewone’ anaerobe probiotica goede resultaten laat zien (bij bijvoorbeeld gelijktijdig gebruik van antibioticum).

  Ik vroeg me wel af: en wat als je stopt met slikken? Valt de darmflora dan terug?

  Ben benieuwd naar je antwoord!
  Met vriendelijke groet Marga van Doorn

  • De Groene Vrouw

   Het is ook niet gezegd dat gewone probiotica helemaal geen zin hebben. Maar wel dat het bij veel mensen niet de bron van het probleem oplost. De darmflora kan blijvend veranderen door het gebruik van probiotica als je ook je leefstijl en voeding aanpast. Je zult altijd bepaalde voeding én contact met probiotische bacteriën nodig hebben (uit voeding of uit probiotica), of je nu ziek of gezond bent – dus het is niet iets dat je 1x doet en verder kunt vergeten…

 • Thea

  Wat een mooi duidelijk artikel bedankt voor de opheldering!
  Graag wil nog weten hoe om te gaan met je darmen samen met nsaid icm maagbeschermers die ik langere tijd bij bechterew moet gebruiken.
  Alvast dank.

 • Nicole

  Hoi hoi groene vrouw ..5 jaar geleden een darmontsteking gehad daarvoor ook in het ziekenhuis gelegen ..nu heb ik steeds een opgezetten buik van ongeveer 7 maanden ik ben 52 en echt niet zwanger ook mn maag zet op .ben aan de probactiol gegaan ging goed en heb het nu weer terug weer een opgezette buik ..
  Ik zou graag in contact met jullie willen komen voor een onderzoek groetjes nicole

 • M.

  is er verband tussen lactoseintolerantie en darmflora?

  • De Groene Vrouw

   Soms. Iemand met een niet-optimale darmgezondheid heeft een hogere kans op lactose-intolerantie. Dat komt omdat lactase (het enzym dat lactose verteert) voor het grootste gedeelte wordt aangemaakt door cellen in de dunne darm. Die kunnen beschadigen als de darmgezondheid niet op orde is.

   Mensen die klachten krijgen maken weinig lactase aan, de lactose komt onverteerd in de dikke darm terecht, en daar gaat de (waarschijnlijk normale) darmflora ermee aan de haal; door de te snelle en niet-optimale vertering van lactase ontstaan de klachten. Een aantal mensen die weinig lactase aanmaakt, heeft wel bacteriën in de dikke darm die de lactose op een rustige manier kunnen verteren, waardoor iemand geen of weinig klachten krijgt.

 • Silke Verhoeven

  Hallo Groene Vrouw,
  Ik ben vandaag per toeval op je site terecht gekomen en lees met groot interesse. Ik heb in 2014 ivm een ziekte 6 weken elke dag een infuus antibiotica gehad en daarna ging het nog weken met antibioticapillen verder. Daarna ben ik heel ziek geworden. Mijn hele immuunsysteem stortte in en zijn er allerlei virusinfecties uitgebroken. Mijn mond was helemaal beschimmeld. Ik denk dat het antibiotica al mijn goede bacteriën stuk heeft gemaakt en hierdoor virussen en schimmels te kans hadden om door te breken. Ik heb veel probiotica ingenomen en ook het boek gelezen een darm met charme. Volgens wat ik gelezen heb wordt de samenstelling van de darmbewoners vanaf je geboorte door moedermelk, darmkanaal, doorlopen kinderziektes etc. samengesteld. Is dit dan nu door zo lang antibiotica ingenomen te hebben allemaal vernietigd en kan dit dan sowieso ooit weer hersteld worden?

  • De Groene Vrouw

   Als je mijn boek erachteraan leest, zul je zien dat je met de juiste voeding je darmflora wel weer kunt herstellen 😉
   https://groenevrouw.nl/product/de-poepdokter-gezond-van-mond-tot-kont/

   En lukt dat niet op deze manier binnen enkele maanden, dan helpen we je graag verder in de praktijk om met behulp van ontlastingonderzoeken een gericht behandelplan op te stellen :-)

 • Maria

  Dag groene vrouw,

  Ik heb nu een antibiotica (panclamox combinatie) kuur omdat ik de Helicobacter pulori heb.
  Nu heb ik gelezen dat het verstandig is om na de kuur een probiotica kuur te doen om de ook kapotgemaakte goede bacterieen weer op peil te brengen.
  Wat is je advies en welk merk beveel je dan aan?
  Groet

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Henry

  Dag Groenevrouw,

  Ik bedoel dus echt natuurlijk zoals kombucha, of zuurkool (helaas bevatten deze ook gisten), niet de capsules

  Mvg Henry

  • De Groene Vrouw

   Aha. Nee. Dat bestaat denk ik niet. Aangezien natuurlijke fermenten altijd micro-organismen uit de lucht halen, en gisten nu eenmaal onderdeel zijn van de lucht…

   • Henry

    Bedankt Groenvrouw,

    Misschien heb ik wel te veel melkkefir gedronken (3 mokken per dag) waar ik overgroei van kreeg.

    mvg Henry

 • Henry

  Bestaat er een natuurlijk probiotica waar geen gist in zit? Het zit namelijk ik kamp al 3 jaar met een candida overgroei. Als ik in een periode van 2 maanden melkkefir genuttigd heb, dan krijg ik te maken met een candida overgroei, in deze periode eet ik helemaal geen zetmeel, granen etc. Ook helemaal geen fruit, behalve citroen. kortom helemaal suikervrij. Nuttig ik geen melkkefir dan raak ik vrij van de candida overgroei. De meningen zijn flink verdeeld omtrent melkkefir, de één zweert er bij tegen candida, de ander is er op tegen i.v.m. met gisten die er in zitten en ook vandaar mijn vraag.
  mvg Henry.

  • De Groene Vrouw

   Een vraag met een vrij uitgebreid antwoord… ik zal proberen het kort te houden:
   > Ja, er bestaan probiotica zonder gisten; de meeste probiotica die wij verkopen zijn gistvrij.
   > Ik ben geen onverdeeld voorstander van het ‘Candida-dieet’ waarbij je fruit, champignons etc. zou moeten vermijden. Het is nooit bewezen dat de Candida-gist deze als voeding gebruikt en daardoor uit zou groeien. Bovendien hoort de Candida gewoon in onze darmflora thuis; het doel is om de andere bacteriën zo te versterken dat de Candida geen overhand krijgt.
   > Dat dit soort diëten vaak wel lijken te helpen, komt omdat ze relatief histamine-arm zijn. Candida produceert ook histamine, waardoor je histaminegerelateerde klachten kunt eten. Het doel is dan dus om de bron van deze problemen aan te pakken, en niet om eindeloos hitamine te blijven vermijden. Meer daarover lees je hier:
   https://groenevrouw.nl/histamine-hooikoorts-darmklachten/
   https://groenevrouw.nl/meer-klachten-van-probiotica/

   En verder nog dit:
   https://groenevrouw.nl/probiotica-of-ontlastingonderzoek/

 • Monique

  Hallo groene vrouw,

  Met veel interesse heb ik je artikel gelezen. Zolang ik mij kan heugen ben ik moe. De meest gangbare zaken zijn uitgesloten: geen vb12 deficiëntie, schildklierafwijking, apneu, stress.
  Ik ben werkzaam op een laboratorium en weet hoe gisten en schimmels er onder een microscoop uitzien. Ik schrok dan ook hevig toen ik bij het bekijken van een preparaat niet kon zien wat erin zat, omdat de lenzen van mijn eigen ogen volledig vol zaten met schimmeldraden!!!
  Gelijk moest ik denken aan een Candida Albicans woekering.
  Er vielen ook heel veel puzzelstukjes op hun plaats: vreetaanvallen, ontzettende winderigheid, 4-5x per dag naar het toilet, plakkerige ontlasting, eczeem aan handen en voeten en moe, moe en nog eens moe…..
  De keuze is reuze op het internet, maar wie heeft er nu gelijk en wie wil enkel zijn zakken vullen met deze door de medische wereld nog niet erkende aandoening.
  Graag zou ik van jullie weten of er specifieke probiotica zijn om deze gist/schimmel onder controle te krijgen en of jullie nog andere bruikbare tips hebben (behalve suikervrij eten).

  Ben heel erg benieuwd😊

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • H H van Zwol

  Een zeer begrijpelijke uitleg.

 • Joanneke

  Interessant artikel! Toch een vraag. Hoe zit het in dit verband met waterkefir? Is dat altijd een goede probiotica?

 • Gert

  Ik had 6 weken antibiotica moeten slikken vanwege een infectie. Ik kreeg tijdens de antibioticakuur last van mn darmen. Nog niet beseffend dat dit door de antibiotica zou.kunnen komen….ik dacht dat het bij het ziektebeeld hoorde. Na de antibiotica kuur bleven echter de darmklachten totdat ik 5 dagen geleden met een probiotica kuur begon. Binnen een paar dagen zijn mijn darmklachten verdwenen. Ik maak de probioticakuur helemaal af ondanks mijn klachten al nagenoeg weg zijn….maar ik ben het dus niet eens met de stelling dat probiotica niet zou helpen.

  • De Groene Vrouw

   Hoi Gert,

   Heb je het artikel helemaal gelezen? Dan weet je dat de titel niet betekent dat ik zeg dat probiotica per definitie niet zouden werken. Sterker nog, we gebruiken het standaard in de praktijk en we verkopen ook gespecialiseerde probiotica in onze webwinkel…. Nog een keer lezen en dan pas je conclusies trekken 😉

  • Natasja

   Beste Gert,
   Zou ik mogen weten welke probiotica je hebt gehad?
   Er zijn zoveel verschillende!!
   Bij voorbaat bedankt!

   • De Groene Vrouw

    We adviseren je graag over de juiste probiotica voor jouw situatie :-)
    Je bereikt onze vragenlijn op Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 of via vragen@groenevrouw.nl.

 • Nicolette

  Googelend op antibiotica en probiotica kwam ik op deze site terecht. Wat ik lees bevalt me. Helder, kritsisch en to the point. En humor. Ik blijf lezen :-)
  Maar, ik reageer omdat ik info zocht over probiotica. Ik blijk toch geen griep te hebben maar een nierbekkenontsteking, dus 10 dagen antibiotica. Om niet de rest van mijn momenteel toch al in minimale hoeveelheid energie weg te spoelen dacht ik mijn darmflora te helpen met probiotica. Ik begrijp dat de aerobe niet in de potjes van je webshop zitten, maar welke kan ik dan toch het beste bestellen? Of raad je me iets anders aan?
  Dank en groet,
  Nicolette

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Di-Vrij van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Marianne kokke

  Is het aan te bevelen om bij steeds terugkerende blaasontsteking tijdelijk probiotica te gebruiken?
  Marianne.

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Gea

  Ik heb al die dingen uit de winkel geprobeerd. Ik heb nl veel buikpijn en een opgeblazen gevoel. Nu blijk ik dus giardia te hebben en nemen mijn darmen niet voldoende voedingsstoffen meer op met alle gevolgen van dien. Nu heb ik het voor de 2e keer en dus weer aan de antibiotica. Maar of het blijvend effect heeft weet ik niet. Vandaar dat ik bifido lacto complex gekocht heb. Mede omdat de giardia parasieten erg van ijzer houden en dit product ervoor zorgt dat ze parasieten niet bij het ijzer kunnen komen. Simpel gezegd. Dus ik hoop dat dit voor mij nl wel iets doet. Ik ben ten einde raad.

  • De Groene Vrouw

   Ik kan je zo al vertellen dat een beetje probiotica niet voldoende zal zijn om een Giardia infectie te verhelpen of te voorkomen. Daarvoor zijn gespecialiseerde onderzoeken en behandelplannen nodig, afgestemd op jouw persoonlijke situatie, om te zorgen dat je voldoende darmimmuniteit opbouwt om de Giardia af te weren.

 • Gre Dijkhuis

  Hallo,nou ik heb op het ogenblik niet zoveel leuks. Mijn man is ontzettend beroerd van de dubbele antibiotica kuur voor d Helio Bacter. Is het in zijn geval raadzaam om een goede probiotica te gebruiken?
  Alvast bedankt.

  • De Groene Vrouw

   He bah! Ja, het is zeker handig om probiotica te gebruiken tijdens een AB-kuur.
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder. En beterschap!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • P.m.van de Peut

  Als ik ee beginnende voorhoofds holte ontsteking heb. Gebrui ik wortelsao e molkewei in combinatie met een probiotica. Meestal is de ontsteking in combinatie met stomen met kamille voldoende om binnen 10 dagen er praktisch vanaf te zijn. Meestal herhaal ik het na 4 dagen. En snuif dan ook 3 tot 4 keer daags met propolistinctuur. Doordat de angst voor anti-biothica vooral door jonge huisartsen erg groot is, om dit voor te schrijven voor de mogelijke bijwerkingen. Is het jammer dat dit middel selectief word ingezet. Maar dat is een andere discussie. Als de probiotica met minimaal 6 verschillende stammen gebruikt, is het een middel wat de voor een deel goede bacteriën dood compenseerd.

 • Karam

  Hallo!

  Ik heb tekort aan enteroccocus spp, lactobacillus spp en bacteroides spp en een teveel aan streptekokken.
  Verder heb ik een hele lijst aan voedselintoleranties..

  Ik vulde met probiotica de lactobacillus aan maar dat is dus verkeerd. Klachten werden alleen erger. Ik moet beginnen met het aanvullen van de enterococcus maar die zijn heel moeilijk te vinden.
  Iemand ervaring?

  Groene vrouw, hoe kan het zo zijn dat ik met ongezond eten meer ontlasting heb?

 • Carla

  Beste Groene Vrouw,
  vanwege urinerententie en daarmee gerelateerde blaasontstekingen zit ik nu ruim een jaar aan een onderhoudskuur antibiotica. Nu ziet het er naar uit dat ik dat nog wel een jaartje vol moet houden i.c.m. een alpha-blokker voor bekkenbodemspieren. Ik gebruik al een jaar 2x daags Aadexil. Is dit voldoende, of is het raadzaam een ander preparaat ernaast of voor in de plaats te gebruiken? Ben verder overigens gezond. Behalve m’n blaas, die gaat er geen steek op vooruit (zwakke blaas is de diagnose).

 • Lisette

  Hoi! Wat goed dat ik dit artikel tegenkwam! Er zijn nu meerdere mensen die mij probiotica aanraadden, bijvoorbeeld de “Prescript Assist”. Maar ik wil me toch ook niet arm gaan kopen aan supplementen. Na dit artikel gelezen te hebben denk ik dat ik toch maar even wacht met probiotica aanschaffen!!!

 • Sannia

  I have a question. can taking probiotoics cause pain in the lower back and gut? I took one pill (from one of the brands in shops) three days ago and since yesterday I have a pain in my lower back and gut. It even spread into my legs as well. I wonder if it is caused by the pill?

 • Anouk Kef

  Ik heb wel een vraag. Mij is geadviseerd om een prebiotica te geven aan mijn tweeling van 11 maanden. Wat zijn je ideeen daarover?

  • De Groene Vrouw

   Daar kan ik niets over zeggen zonder de situatie te kennen… je vraagt nu in feite aan de automonteur: mij is geadviseerd olie in mijn auto te doen, wat is je idee daarover? 😉

   Voor persoonlijk advies verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
   https://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
   Dan heb ik de tijd om met je mee te denken, je goed te ondersteunen en te adviseren!

 • Marjolijn

  Hallo!

  Omdat ik momenteel zwanger ben, en diabetes type 1 heb, heb ik dit jaar geen griepprik gehaald. Ik durfde het niet aan en de huisarts (normaal gesproken zeer pro griepprik) zei tegen me ‘dat ik hem best een jaartje over kon slaan’… normaal pak ik dan homeopathische middelen als echinaforce ofzo, maar ook dat mag niet ivm zwangerschap. Dilemma want verkouden worden of nog erger een griep ontregeld mijn bloedsuikers en je raadt het al, dat is niet goed voor de baby. Nu kreeg ik in de apotheek de tip om probiotica te gaan slikken, maar nu lees ik dit stuk… nu weet ik het even niet meer! Wat adviseer je in mijn situatie?

 • Annette

  Beste Groene vrouw, wouw,
  ik heb je boek gelezen en geprezen. Wat ik me afvraag na het lezen, hoe denk je over darmspoelingen?
  Ik ben zelf een fan van gefermenteerd voedsel en ben blij te hebben gelezen dat het echt naast het smakelijke een functie heeft voor het in stand houden van je darm functie. groetjes Annette

  • De Groene Vrouw

   Goed onderwerp! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeën Lijst :-)

 • Aafke

  Een hele fijne avond. Ik heb gisteren van mijn zus kefirkorrels gekregen. Vandaag heb ik het in de weckpot gedaan en het bubbelt en borrelt al goed. Maar, hoe zit het met waterkefir als probiotica? Werkt dat wel?
  Groetjes Aafke

  • De Groene Vrouw

   In die zin dat probiotica zelf natuurlijk ook heus wel werkt 😉 werkt waterkefir (en alle andere gefermenteerde voeding) ook prima! In gefermenteerde voeding zitten zelf veel meer en veel meer verschillende bacteriën dan je ooit in een capsule kunt stoppen, dus het is altijd beter om het uit voeding te halen dan uit supplementen (het heten tenslotte niet voor niets supplementen).

 • Deborah

  Hoi! Zoveel reacties al, maar ik heb ook een vraag.

  Ik heb een afweerstoornis, genaamd selectieve iga deficiëntie. Dit houdt in dat mijn lichaam teweinig iga eiwitten aanmaakt. En daar door niet goed bacteriën of virussen kan aanvechten.

  Nu zit ik al tijden hoornloos te zoeken naar dingen die mijn weerstand zouden kunnen verhogen. Er is namelijk geen medicijn of trucje om dit eiwit aan te vullen.

  Jouw stukje over iga en aerobe interesseert me. Zou er een probiotica bestaan die voor mijn ziekte wat goeds kan doen? Een echte probiotica!

  • De Groene Vrouw

   Mogelijk. Maar dat zou niet iets zijn dat ik je zo via internet zou aanraden. Dit is een precaire gezondheidssituatie; zoek dus een professional die je hier gericht mee kan helpen en die ervaring heeft op dit gebied! Dan zijn er, afhankelijk van waarom je geen IgA kunt produceren, mogelijk probiotica die de productie ervan kunnen stimuleren.

   • Deborah

    Bedankt voor je reactie.
    Het is dus nog even een zoektocht.

    Heb je een idee bij wie ik hier over terecht zou kunnen? Mijn immunoloog in het ziekenhuis geeft aan dat gezonde voeding of extra vitamine en dergelijke niet helpen. Dus ik ben heel erg benieuwd of een goede probiotica wellicht een beetje ondersteunen zou kunnen bieden.

    • De Groene Vrouw

     Ik zou het eens in de hoek van de orthomoleculaire artsen en/of darmfloratherapeuten en/of kPNI therapeuten zoeken, maar dan wel iemand die gespecialiseerd is in de immunologie. Wij doen zelf ook onderzoek naar (s)IgA, maar ik heb hier niet genoeg verstand van om er iets zinnigs over te kunnen zeggen (behalve dat ‘gewoon een probiotica’ niet voldoende zal zijn). Succes!

 • Elly en Harrie Crijns

  Lady in green,
  We hebben een gezond nog ouder worden plan uit boeken en van internet samen gesteld. (harriecrijns.jouwweb.nl)
  Als aanvulling

  voor onze darmbewoners gebruiken wij elke 14 dagen een kweek water kefir. We hebben normale stoelgang. Is dat voldoende of wat kunnen we veranderen of aanvullen?
  We lezen met heel veel plezier je

  artikelen!!
  Lieve gezonde groeten, Elly en Harrie

  • De Groene Vrouw

   Het eten of drinken van gefermenteerde voeding is altijd beter dan het gebruik van een probiotica, omdat in gefermenteerde voeding altijd meer en meer verschillende bacteriën zitten dan in een pilletje of poedertje :-) Het beste is om dat regelmatig te doen en liefst ook af te wisselen met andere producten zoals gefermenteerde groenten, yoghurt, kefir, kombucha etc. Op de goede weg dus!

 • Ria

  Dag Groene vrouw,
  Mijn zoon van 5 slikt nu bijna 1 jaar probioticum formule van DHN en huid ekz korrels.
  Er kwam bij ontlastingsonderzoek naar voren dat hij parasiet had, deze is na antibiotica verdwenen aldus laatste ontlastingsonderzoek.
  Nu nog steeds last van droge vlekkerige schilferige huis en bleek zien, na het eten van de minste hoeveelheid zuivel, tarwe, en bepaald fruit.
  Mijn vraag is, doen die korreltjes nog wat of kan ik beter stoppen?
  Groet Ria

 • Catharina van Breemen

  Orthiflor Original probiotica van firma Orthica is aan mij geleverd.
  Nu zie ik dat er ook een probiotica 50 plus van Orthica bestaat.
  Met geen 9 verschillende eenheden maar 6.

  Ik ben 72 jaar is het niet beter om probiotica 50 plus te gaan slikken?
  Kan het kwaad de Original op te maken?

  Vriendelijke groet en ik hoor graag

  • De Groene Vrouw

   Beste Catharina,

   Hoewel het niet helemaal mijn werk is om advies te geven over producten die wij zelf niet verkopen, denk ik ook niet dat het kwaad kan om de Original eerst op te maken alvorens u overstapt op de 50+ :-)

 • Catharina van Breemen

  Dag Groene vrouw,
  Mag ik probiotica samen slikken met aminozuren op de nuchtere maag?

  Catharina

  • De Groene Vrouw

   Ik kan op dit moment niet echt een reden bedenken waarom het niet zou mogen…

  • Catharina van Breemen

   Bedankt voor de snelle reactie.

 • M. van Berkel

  Hoi groene vrouw, ik ben Marjolijn en ik heb de ziekte van crohn en ik zit in de overgang nu ben ik bio-kult gaan gebruiken omdat ze in de natuur winkel zeiden dat het goed is voor huid en haar want op het moment heb ik veel last van haaruitval door stoppen met de pil pfff word er gek van want ik heb al geen dikke bos.. mijn vraag is of het geen weg gegooid geld is want ik slik al hair formula en is geen goedkope liefhebberij het kost mij handevol geld al die middeltjes! Groetjes

 • Anne

  Lieve groene vrouw,
  Ik heb door zeer zware stressvolleperiode een jarenlange burn-out. Ben volkomen bedlegerig en mijn weerstand is erg laag. Ik ben bovendien de zestig al gepasseerd. Nu slik ik sinds vier weken golden Naturalis probiotica 50 miljard maar heb al een week de hele dag buikpijn. Ik ging googelen en vond onderstaande tekst. Wat moet ik daarvan denken?
  ” ziekenhuizen hebben gemeld dat de behandeling van lactobacillus septikemie een potentieel dodelijke ziekte is die wordt veroorzaakt door de consumptie van probiotica bij mensen die een verlaagde weerstand hebben of die erg ziek zijn.”
  Heb je hier misschien een antwoord op? Ik vind die zin nogal cryptisch.
  Hartelijk dank
  Anne

  • De Groene Vrouw

   Hoi Anne,

   Nope. Daar waag ik me niet aan. Ik ken jou, je situatie, je bloedwaardes en darmfloraonderzoekswaardes, en het probioticum in kwestie niet. Dus ik kan en wil hier niets over zeggen, want ik kan je op deze manier niet adviseren over wat je wel en niet moet slikken…

  • Anne

   Afgezien van mijn eigen situatie was ik eigenlijk voornamelijk geïnteresseerd in het feit dat probiotica ook, volgens ziekenhuizen dan, in sommige gevallen dodelijke ziektes kunnen creëren. Dat kom je nergens tegen. Alleen juichende verhalen. Ik schrok ervan. Het kan dus ook heel anders werken kennelijk.
   Maar bedankt voor je reactie. Ik snap dat je je niet wilt wagen aan een nogal kwetsbare situatie zonder de juiste informatie. Ik wilde alleen weten of je ook wel eens negatieve ervaringen met probiotica hebt. Of je het soms juist niet moet slikken.
   Anne

   • De Groene Vrouw

    Je komt het nergens tegen omdat het niet waar is. Je hebt het nu over 1 studie waarbij een specifiek soort probiotica op een volkomen verkeerde manier is ingezet bij mensen die al ernstig ziek waren. Dat is geen ‘tegenhanger’ van jubelverhalen, dat is gewoon een medische (inschattings)fout die niets zegt over algemeen probioticagebruik bij gezonde mensen 😉

    De negatieve ervaringen met probiotica staan in dit blog:
    https://groenevrouw.nl/meer-klachten-van-probiotica/

 • Willemieke

  Goedemorgen groene vrouw, mag ik vragen wat uw mening is over de preprobiotica van Vitakruid, genaamd Symflora? Zijn deze stammen veelzijdig genoeg denkt u? Groetjes Willemieke

 • Biska

  Hallo Groene vrouw, bedankt voor het heldere artikel. Mijn vraag: ivm een onverklaarbare, al jaren uitblijvende, maar zeer gewenste zwangerschap ben ik naar een osteopaat gegaan voor advies. Hij raadde me aan probiotica te gaan slikken omdat dat goed zou zijn voor mijn baarmoederslijmvlies. Ik ben vrij sceptisch en vraag me af of jij hier ook een verband in ziet? Ik heb geen klachten behalve hypoglycemie.

  • De Groene Vrouw

   Dat verband is er wel, maar het is niet zo kort door de bocht dat je probiotica gaat slikken en dan ineens zwanger wordt 😉 Eenvoudig uitgelegd: alle slijmvliezen staan met elkaar in verbinding en ertussen vindt ook communicatie plaats. Een gezonde darmflora zorgt voor een gezond darmslijmvlies, en dat kan op den duur ook de kwaliteit van het baarmoederslijmvlies verbeteren.

   Probiotica kan geen kwaad, maar voor het beste resultaat zul je moeten uitzoeken wat er precies aan de hand is met baarmoeder- en darmslijmvlies, darmflora, en de relatie daartussen (en de voeding, uiteraard).

 • Jedidjah

  Hallo, wat vind jij van melkkefir? Ik bereid hem zelf van geitenmelk…. Ik hoor graag jou mening. Gr Jedidjah

 • Wim van Sleen

  Dag groene mevrouw. Ik heb uw update gezien met de waarschuwing dat je zeker moet zijn dat er geen ontstekingen in de darmen zijn i.c.m. gebruik aerobe biotica. (is dat gevaarlijk dan ?)
  Wel, een coloscopie wijst uit dat dit bij mij niet het geval is.
  Vervolgens op zoek naar een apotheek/winkel die een potje heeft waarin ook aerobe bacteriën zitten. Een vergeefse zoektocht. Dat zei je ook al in je update dat die aerobe stammen nauwelijks vrij verkrijgbaar zijn.
  Nu vast staat dat ik geen ontsteking heb, hoe kun jij me dan helpen aan aerobe bacteriën groene mevrouw.
  Je mag me ook individueel mailen

  • De Groene Vrouw

   Heb je ook je alpha-1-antitrypsine, calprotectine, lysozyme en PMN elastase laten meten?
   Kom maar terug als je het zeker weet…

 • Chris

  Beste mevrouw,

  Sinds enkele weken heb ik enorm veel last van waterige stoelgang.
  Ik ben in 2008 geopereerd aan een gastric bypass.
  Telkens ik eet, binnen de 10 minuten moet ik spurten naar het toilet.
  Wat zou u me aanraden aub van probiotica?
  Aërobe of anaerobe probiotica?
  Veel dank!

  • De Groene Vrouw

   Beste Chris,

   Na een gastric bypass verandert de spijsvertering en darmflora grondig. Alleen probiotica gebruiken is daarom niet meer voldoende. Vindt een specialist die je hiermee kan helpen en die ook kan helpen het dieet op de juiste manier aan te passen; het ‘normale’ dieet dat doorgaans door de diëtist aangeraden wordt na een GB is in feite niet geschikt voor de verandering in de vertering…

 • Wim van Sleen

  Dag groene mevrouw of om in de nieuwe taal te spreken dag mens,

  Helder en informerend stuk. de echte pro-biotica van de drogist of apotheek helpt mij prima.
  Ik was aan het onderzoeken of de flora nu weer op orde is en ik er mee kan stoppen.
  Toen kwam ik bij u terecht. Ik moet dus aerobe bacteriën hebben die de zuurstof wegnemen voor de anaerobe bacteriën.
  U vermeldt daar niet bij waar ik dat dan kan krijgen. Is dat zo 1-2-3- niet boven water te krijgen.
  Die informatie staat ook niet op het flesje met capsules. Merk DioCare; product: acidophilus plus.
  Alvast bedankt voor de beantwoording.

  • De Groene Vrouw

   Acidophilus is in elk geval geen volledig aerobe bacterie zoals ik dat hier bedoel.
   Maar dat het er niet bij staat heeft een reden; die lees je onderaan het artikel en her en der in de reacties 😉

 • HannaH

  wat een verhelderend artikel, dank je wel. ik kom hier vast nog vaak terug

  • De Groene Vrouw

   Gezellig! :-)

 • Jeff Boiten

  Hi!

  Superleuk en duidelijk geschreven! Ben als Crohn patiënt ook wel gelijk getriggerd om eens een consult te plannen. Ik ga eens kijken of dit wordt vergoed door mij verzekeraar. Vraag me af of probiotica bij mij überhaupt werken gezien ik dus (vaak) wel ontstekingen heb? Ik ben benieuwd!

  Groeten!

  • Jeff Boiten

   Beste Groene Vrouw,

   Ik kijk nog steeds uit naar uw reactie, alvast bedankt! :)

   Groeten,
   Jeff Boiten

   • De Groene Vrouw

    Beste Jeff,

    Helaas is de vraag kort, maar het antwoord niet. Het is niet in één zin te zeggen of probiotica wel of niet zullen werken bij Crohn, want ieder probioticapreparaat is anders en iedere Crohnpatient ook. Bovendien is deze aandoening veel breder dan alleen het slikken van probiotica.

    We behandelen vrij veel Crohnpatienten in onze praktijk; onder ‘Consulten’ vind je meer informatie over onze diensten.

 • Marjan

  Hallo Groene Vrouw.

  Met grote belangstelling gelezen.

  Kunt u mij een goede probiotica aanraden…..

  Ik heb veel last van gisten in de darm, vollopen met lucht, zeer beperkte voedingsmogelijkheden en dalend gewicht.

  Maar omdat overal wat anders staat en onze moderne wereld aan elkaar hangt van leugens om de eigen belangen in € om te zetten kun je weinig geloven van wat er overal beweerd wordt.

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀
   En ik geloof niet in liegen om te verkopen, wel in goed advies 😉

 • Ingrid

  Vroeger maakte ik van volle onbehandelde melk zelf yoghurt. Maar nu kan ik nergens meer verse onbehandelde melk kopen en eet ik “gewone” yoghurt uit de supermarkt. Minder lekker, maar toch ook niet slecht, toch?

  De “yoghurtjes” zijn volgens jou geen goede pro biotica. Maar zijn niet alle yoghurtsoorten per definitie pro biotica? Ik eet bijna dagelijks doodgewone volle yoghurt, halfvolle yoghurt, of halfvolle biogarde yoghurt. Gewoon omdat het lekker is en het een goede voedingswaarde heeft.

  Zou ik dan iets tekort komen en er extra pro biotica pillen bij moeten doen?

  • De Groene Vrouw

   Alle yoghurt zijn in wezen probiotica. Maar:
   – er is onderzoek gedaan naar gewone supermarktyoghurt en daar bleken veel minder en veel minder verschillende gunstige bacteriën in te zitten dan in huisgemaakte yoghurt
   – de yoghurthJES waar ik het over heb, zonder merknamen te noemen 😉 bevatten naast (1 of 2 stammen) bacteriën ook een hoop suiker, zoetstof of andere toevoegingen.

 • Elise

  Weet u toevallig waar een goede therapeut zit voor een consult?

  Mvg

 • Annemiek

  Hi….ik heb een afweerstoornis die CVID heet…. Mijn immumsyteem werkt niet goed. Nu gebruik ik ruim een half jaar probiotica, probiotic 10 met 20 billion actieve culture! Nu vraag ik mij af doe ik hier wel goed aan? Is dit goed voor mijn immunsysteem….ik heb nu het gevoel dat mijn lichaam zwakker wordt ligt dat aan de probiotica?

  • De Groene Vrouw

   Dat is helaas niet iets waar ik je in de reacties op een blogpost mee kan helpen.

 • Immy Boersma

  wel waterkefir… ik krijg er erge buikpijn van en dat heb ik nooit.
  Duurt ook wel even voor dat verdwenen is, wel een dag of 2 dagen.
  Wel heb ik eindig weerstand. Daar schijnt het juist goed voor te zijn, voor weerstand.
  Wat is wijsheid? Wel of niet verder proberen?
  Ik las dat je dan even moet wachten en dan later met kleinere beetjes weer proberen.
  Klopt dat?

 • Martine

  Ik ben hier gaan lezen, omdat ik nu sinds een paar dagen probiotica uit een potje gebruik met 6 stammen en 10 miljard stuks per capsule. Echter, sinds ik slik, voel ik mij ‘s nachts licht misselijk en heb ik lichte buikpijn, de volgende ochtend moet ik direct naar de wc en heb ik aardig dunne ontlasting. Helpen de probiotica nu wel of juist niet? Of heb ik dus zo een slechte darmflora dat het ook hier op reageert? Het antwoord heb ik helaas nog niet op internet kunnen vinden….

  • De Groene Vrouw

   Dat kan het internet je ook niet vertellen, want dat is heel individueel. Zit er misschien iets in je probiotica waar je eigenlijk niet tegen kunt (sporen van melk, soja)? Als je het product bij ons gekocht hebt, kun je gerust de vragenlijn bellen voor meer advies.

 • Eric

  Eens dat veel van deze probiotica marketing gewoon geldklopperij is, maar wat hier staat beschreven klopt ook niet helemaal. Er zijn misschien wel vele verschillende soorten en stammen bacterien in je darmen aanwezig, maar slechts een relatief klein aantal dominante. Een probioticum met slechts een of enkele stammen kan daarom in principe dus echt wel resultaat leveren (steeds meer wetenschappelijke studies met verrassende lichamelijke en mentale gezondheidseffecten – bijvoorbeeld: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170523124119.htm). Dit kan ook gaan om anaerobe genera zoals bifidobacterium en lactobacillus, daar zij niet obligaat anaeroob zijn, wat betekent dat zij best zuurstof kunnen verdragen maar juist een specifieke metabolische omzetting doen onder lage zuurstofconcentraties. Ik raad jullie aan om in ieder geval referenties te gebruiken. Dit is ook een goede feitencheck voor jullie zelf.

 • Dominique

  Hoi,

  Ik kwam hier, omdat ik op zoek was naar iets wat ik las over Yakult en diarree. Wanneer ik ‘s middags om 16.00 uur een Yakult neem, dan zit ik om 17.00 uur op de toilet en spuit het als water eruit.

  Neem ik Yakult op een niet lege maag, dan heb ik er geen last van, maar ontlasting is wel dun. Nu las ik dat er dan sprake kan zijn van overload. En zo kwam ik hier.

  Yakult ben ik inderdaad gaan nemen omdat ik moe was en langdurig verkouden. Ik voel me al stukken beter, maar die diarree vind ik vreemd. Eet verder vezelrijk en gezond. Ben vrouw van 52, hormonen?

  • De Groene Vrouw

   Tsja, of gewoon je yakult inruilen tegen een kwalitatief echt goede probiotica… 😉

  • Stella

   Yakult is toch mierzoet? Dat wil ook wel laxerend werken als je darmen niet ok zijn.

 • Jacqueline

  Heerlijk héérlijk verhelderend. Thx.

 • Henrieke Boer

  wat een interessant artikel! Nu ben ik benieuwd naar het volgende:

  ik had na een poep onderzoek eind vorig jaar hoge IgA waarden, ontstekingswaarden en R.Rubra gist in mijn darmen. Op advies van een therapeut glutenvrij gaan eten en pillen gekregen om de gist in te tomen. Ik voelde me heel goed weer, totdat ik aan een tien daagse kuur clioquinol begon om een parasiet uit mijn darmen te halen (januari). Om mijn darmen weer daarvan te herstellen werd me probiotica geadviseerd en braaf mijn potje leeggemaakt. Elke avond wanneer ik mijn probiotica vergat, had ik de volgende dag na elke maaltijd een enorme opgeblazen, harde buik (5 maanden zwanger idee).

  Oké: mijn vraag is, kan het zo zijn dat deze problemen puur komen door de antibioticakuur?

 • J. tal

  Heeft het zin om probiotica van verschilde merken te gebruiken bij elkaar om op zo manier de meer aerobe stammen
  te gebruiken?

 • Pieter

  Wat ik mij afvraag: Dr. Lindgren gaat prat over de grote hoeveelheid en diversiteit van probiotica bacteriën die in zijn product te vinden zijn (zie video), maar op het etiket vind ik daar niets van terug: enkel polyphenolen. Dat zijn toch geen bacteriën! En dat groene-thee extract, zit daar dan geen theïne (= cafeïne) in?

  • De Groene Vrouw

   Ineens hebben verschillende mensen het over ‘het filmpje van dr. Lindgren’. Misschien mis ik iets of ben ik iets vergeten, maar ik heb toch helemaal niet verwezen naar een filmpje? En ik kan me ook even niet voor de geest halen dat ik het heb gehad over een dr. Lindgren…

   Please enlighten me 😉

    • De Groene Vrouw

     Dat ziet eruit als een gewone marketingblablablawebsite. Waarom komen mensen hier vragen stellen over dit product? Ik ken het niet en heb er bijzonder weinig mee te maken…

     • Incognito

      Mensen krijgen via MSN (en dergelijke andere sites), de reclame van ene dr. Lindgren te zien. (d.m.v. effectieve clickbait)
      Na het zien hiervan, gaan ze opzoek naar probiotica omdat dr. Lingren schofterig duur is en komen daarom op jouw site terecht.
       
      -> Dat heb je iig goed voor elkaar dus :)
      Ik zou zeggen, maak een leuke probiotica-aanbieding hier en profiteer ervan. Succes!
      😉

     • De Groene Vrouw

      Hahaha ok, ik snapte er al niks van 😉
      Nou wie weet (maar ik ben niet zo gehaaid als dr. Lindgren, dan had ik allang met mijn rijke kontje op Aruba gezeten) :-)

 • Toushka

  Ik kwam op deze site toen ik iets over probiotica zocht. Vanwege darmklachten en een ‘suboptimaal’ energieniveau heb ik o.a. ontlastingonderzoek laten doen. Daar kwam uit dat ik te weinig Enterococcus spp. en te weinig lactobacilli in mijn darmen/ontlasting heb (en wel R. rubra en teveel secretoir IgA en vet (>4g/100g)). Een van de adviezen is probiotica met Enterococcus faecalis (en lactobacilli) te nemen. Die zijn alleen vooralsnog lastig te vinden. Of is Enterococcus faecalis hetzelfde als E. faecium? Of zijn deze niet vrij verkrijgbaar?
  Heeft u een idee hoe ik hieraan kan komen (de arts waar ik ben, kon ze ook nog niet vinden..)?
  En is het drinken van waterkefir een goed idee? (Melkproducten mogen, in ieder geval tijdelijk, niet.) In combinatie met probiotica of een van de twee tegelijk?
  Alvast hartelijk bedankt voor de reactie!

  • De Groene Vrouw

   Normaal gesproken kun je die specifieke probiotica aanschaffen via de therapeut waar je ook het onderzoek hebt laten doen… of die moet je in elk geval kunnen adviseren waar je het kunt krijgen. Zelf ben ik geen voorstander van het gebruiken van deze specifieke probiotica als je niet 100% zeker weet dat er geen ontstekingen in de darmen spelen, en dat kan ik op basis van de markers die je noemt niet zien.

   Ik vermoed dat je een onderzoek hebt laten doen dat niet compleet genoeg is om een helder beeld neer te zetten, en dan is het niet verstandig om zelf aan de slag te gaan met dit soort probiotica – en gaat dat waarschijnlijk ook niet helpen. Zoek een therapeut die wel weet wat hij doet en laat je uitleggen hoe e.e.a. werkt 😉

   • Toushka

    Ja, daarover was ik ook een beetje verbaasd, een beetje vaag, achteraf.. (al wil ik niet meteen een oordeel erover klaar hebben). (Ter info: IgA anti-t-Transglutaminase en Antigliadine in ontlasting en IgG in bloed tegen een aantal voedingsmiddelen waren ook verhoogd.) Bedankt voor de reactie in ieder geval. Ik ga er verder naar kijken.

 • Eva

  Ik houd niet van koffie, eet nog geen 10e van de bizarre hoeveelheden suiker die de langdradige Amerikaan “Lindgren” opnoemt, en ben niet gek op frisdrank. Krijg dus al die suikers en suikervervangers niet binnen. Wat ik wél lekker vind is dagelijks 1 of 2 glaasjes Kefir. En guess what? Ik heb al jaren de gezondste poep van de wereld. Dus wat “Dr L” zegt zou zomaar kunnen kloppen, behalve dat je dan zijn dure pillen helemaal niet nodig hebt. 😊

 • Tina

  Eczeem en Probiotica. Is de Probiotica van de Vitaminstore huismerk Okay? Zolang ik kan denken heb ik eczeem en kom er nu achter dat ik via mijn darmstelsel evtl. voor verbetering kan zorgen. Maar heel ver ben ik nog niet in mijn zoekprocess.

  Groetjes en bedankt,
  Tina

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Marleen

  En wat met de “natuurlijke” probiotaca’s dan?
  Die in zuurkool, Kefir, tempeh en gepekelde augurken?
  Die zullen toch wel enigszins goed werk verrichten?
  Ik gebruik deze producten als ik weer eens last heb vcan Candida na maanden ongezonde levensstijl. (lees: stress en véél suikers….u begrijpt, suikers zijn ook van het menu geschrapt, Nu de stress nog, haha)

  • De Groene Vrouw

   Ja. En ik ben nu te moe om daar verder op in te gaan 😉

   • Marleen

    Haha och hè toch! Ik ken het. Rustig aan!

    • Anna

     Ben ook erg benieuwd naar het antwoord op deze vraag! Dus ooit… als je uitgeslapen bent. :-)

  • Eva

   Geen pil nodig als je gewoon normaal eet en drinkt (lekker zelf koken dus en daar geen scheppen suiker door gooien) en al die rommel met suikers of suikervervangers laat staan. Verder een glaasje kefir per dag; veel lekkerder ook dan al die zoete troep.

   • Eva

    Ps ik lust graag een flesje wijn maar heb nog nooit maag/darmproblemen gehad. Gewoon luisteren naar je lichaam. Het mijne zegt al jaren: Geen prefab-potjes of gezoete drankjes. En ik ben gelukkig dol op kefir. Zal wel een reden hebben dan, t.o.v. die fles wijn ☺. Voel me er prima bij. Geen pilletjes nodig.

   • Stella

    Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin gezond eten & leven niet voldoende is.

 • Adnan

  Waarom werd mijn vraag verwijderd?

  • De Groene Vrouw

   Je vraag werd niet verwijderd, hij was nog niet goedgekeurd.

 • Adnan

  Misschien een ultra domme vraag; maar heeft probiotica een goed effect tegen maagzuur? Ik heb al bijna 3 jaar last van maagzuur en ik wil geen omeprazol (die erg slecht zijn) meer slikken. Ben erg moe en wanhopig geworden. Ik let op wat ik binnenkrijg,, eet eigenlijk weinig van alles en sport om de dag, en toch blijf ik maagzuur houden vooral bij het slapen gaan.

  Ik zie ook dat er een nieuwe probiotica op de markt is gekomen; dr. Lindgren’s polyphenol? Is die goed? Gaat u die ook verkopen?

  Ik weet het niet meer…

  • De Groene Vrouw

   Je kunt helaas niet op die manier zeggen of ‘probiotica goed is tegen…’ wat dan ook, eigenlijk 😉
   Het is geen aspirientje dat je slikt en dat een half uur later een effect heeft.

   Als de oorzaak van brandend maagzuur is dat er een dysbalans is in de darmflora (wat heel goed zou kunnen), dan KAN probiotica daarbij helpen. Maar het kan ook zijn dat probiotica alleen dan niet sterk genoeg zijn, of dat er een heel ander probleem speelt (en dan hebben probiotica dus ook niet voldoende effect).

   Ik zal eens kijken naar het merk dat je noemt om te zien of het aan onze standaarden voldoet; maar we hebben gelukkig al best wel heel wat hoogwaardige probiotica in de shop staan :-)

   • Adnan

    Ik snap het. Misschien toch een idee om het te proberen. Ik ben vrij gezond, maar kan geen kwaad denk ik zo.

    Wat vindt u van het probiotica die ik aangaf? Is het troep? Of toch iets goeds? Er heerst een rage in de VS genaamd Vital Reds en dit lijkt op de Europese versie daarvan. Ze zeggen dat het krachtig is maarja, dat soort praatjes hebben we vaak gehoord. Hoor graag uw mening hierover en natuurlijk of u het gaat verkopen.

    Dank u,
    Adnan

    • De Groene Vrouw

     Zodra ik eraan toe kom om het te bekijken zal ik mijn bevindingen hier neerzetten 😉

    • Sanne

     Beste adnan,

     Ik ben van mening dat het vrijwel geen nut heeft om probiotica te nemen als je problemen hebt met maagzuur. Brandend maagzuur is een tekort en dus eigenlijk iets waar je alleen vanaf kunt komen door de onderliggende oorzaak aan te pakken; wat dus de aanmaak van maagzuur is.

     Op alles wat je eet zitten bacterien (ja ook op groentes etc) Alles wat je dus in je mond stopt wordt onschadelijk gemaakt in een badje van maagzuur. Gezien die nauwelijks aanwezig is, gebeurt dit dus ook niet.

     Met voldoende maagzuur is het al lastig om de goede missende bacterien de overhand te laten krijgen. Laat staan als je hiervan zelf weinig tot niets aan maakt.

     Daarnaast is ook bepaalde voeding van belang om grip te krijgen op de slechte bacterien en de goede bacterien te voeden waardoor ze kunnen groeien.

     Dit betekent dat je een probiotica kuur kunt doen, maar wanneer je vervolgens een heel pak koekjes weg eet, is het weer ongedaan gemaakt.

     • Eva

      😊

    • Eva

     Lindgren is Amerikaan. Alleen hier met een Nederlandse stem en producten die hier te koop zijn. Aan dat ellenlange verhaal wat je niet eens door kon spoelen herkende ik binnen 1 minuut al de Yank 😊

  • Caroline

   Beste Adnan, probeer eens dit recept tegen je maagzuur: 1 liter water met halve theelepel venkel en 5 kardemomzaadjes, 5 min doorkoken. Drink tijdens warme maaltijd., rest gedurende dag en voor slapen. Ook fenugreek, asperge, zoethout & venkel helpen bij maagzuur. Wel uitkijken met zoethout want dat kan hoge bloeddruk in de hand werken. Succes!

 • Richard Ran

  Te weinig zuurstofvretende bacteriën = teveel zuurstof in je darm = geen fijn milieu voor de bacteriën die normaal gesproken in probiotica zitten

  Dit is zo interessant. Heb je hier meer achtergrondinfo over? Een bron?
  Wellicht staat er iets in de poepdokterboeken?

  Merci,
  Richard

  • De Groene Vrouw

   Even uit mijn hoofd staat het niet heel veel uitgebreider in mijn boeken… het komt uit mijn opleiding, maar ik kan je (naast mijn lesmappen) zo geen boek noemen waar het uitgebreider in beschreven staat. Hoewel, misschien die van Alex Vasquez, maar die zijn dan ook gelijk weer volkomen onleesbaar 😉 Misschien heeft Chris Kresser er iets over geschreven?

   • Richard Ran

    Boel veel dank Groene V,

    Het was mij wel bekend dat onze schildklier (vrij T3) zich nog weleens wil bemoeien met het zuurstofniveau in de dunne darm (ok gradiënt, maar dan moet je weer een trëma tiepen) en dat natrium dit effect nog versterkt. Bij schildklier denkt elke lezer natuurlijk meteen “fluoride!” en van daaruit is de stap naar groene thee zo gezet (fluorideslurper, die theeplant). Zijn we weer bij groen en is de cirkel rond 😉

    Nogmaals dank voor de info!
    Richard

 • Mirjam

  Goedendag, ik heb vandal per ongeluk 3 flesvoedingen ipv 2 met bio-cult gegeven, is dat schadelijk ?

  • De Groene Vrouw

   Welnee.

 • Pamela

  Mijn zoontje van 3 heeft net een antiotica kuur gehad. Wij zijn met probiotica gestart. Na veel onderzoek op internet kwamen we erachter dat dit heel goed is maar nergens en niemand kan ons vertellen hoe lang je dit moet gebruiken na een antibiotica kuur. Hopelijk kan ik hier antwoord krijgen….

 • Hanneke Slort

  Weet niet of het gezellig is wat ik schrijf, maar ik slik iedere dag 2 x pepermuntolie een druppel per keer voor de maaltijd verdund met olijfolie.
  Ik heb het tegenovergestelde van constipatie, soms de hele dag door.
  Toen dacht ik, ik ga kefir maken van volle melk, want heb geen last van zuivelproducten.
  .kefir was heerlijk ! Helemaal blij, maar………na twee dagen had ik vreselijke diarhee, nog nooit zo erg gehad.
  Dus terug naar de pepermuntolie. Kan dat kwaad op de lange duur ?
  Wel,bij huisarts geweest en ontlasting onderzoek gehad, waar niets ernstig in voorkwam.
  Alvast bedankt voor eventuele raad.

   • Anne

    Je link klopt niet? Kom niet bij de verklaring voor kefir-problemen.

    • De Groene Vrouw

     Zeker wel, je moet alleen 1 + 1 even bij elkaar optellen 😉
     Kefir bevat veel histamine. De rest lees je in het artikel.

     • Stella

      De links ontbreken. Er staat niets achter hier en hier.

     • De Groene Vrouw

      Even eroverheen met je muis, je kunt er gewoon op klikken.

 • Mieke van Bekhoven

  Probiotica van Healthy Vitamins slik ik al een tijdje, merk geen verschil .
  Volgens huisarts immuumsysteem nog steeds niet voldoende.

 • Stella

  Wat is wel en wat is niet gefermenteerde soja? Ik dacht dat soja”yoghurt” en sojadrink en andere natte sojaprodukten als tofu gefermenteerd zijn. Maar ergens las ik een keer dat alleen tempeh gefermenteerd is.
  Het probleem is dat ik een operatie in het vooruitzicht heb met onvermijdelijk antibiotica. De soja”yoghurt”s en drinks verdraag ik niet. Kan je dan wel tegen de probiotica’s?

  • De Groene Vrouw

   yoghurt, tempeh en shoyu/tamari zijn gefermenteerd. De rest niet.
   Ik zie geen reden waarom je niet tegen probiotica zou kunnen als je niet tegen sojayoghurt kunt, dat heeft niet veel met elkaar te maken, zolang je maar kiest voor een sojavrije variant 😉

   • Stella

    Inmiddels had Ekoplaza een aanbieding voor de granendranken. Daarvan heb ik verschillende soorten gekocht om te proberen. Zelfde als sojadrink en sojayoghurt: ik kan er niet tegen. Nu probeer ik af en toe (minimaal een week ertussen) sojadessert. Dat heeft niet zulke grote effecten, maar het begint wel met geïrriteerde vingertoppen/huid. Er lijkt dus iets met de fermentatie te zijn. Het fermenteren zelf of eventuele hulpstoffen. En soja is dus wel een van de voedingsmiddelen die niet goed vallen.

 • Milou

  Duidelijk artikel.
  Ik heb eigenlijk nooit probiotica nodig… Maar heb net een antibioticakuur gehad en lijkt me verstandig het nu wel te doen. Mijn vraag is de volgende: ik heb nog orthiflor junior over van mijn zoon. Kan ik die ook gebruiken (om op te maken), of is de junior flora heel anders dan de volwassen?

  • De Groene Vrouw

   Hm, ja en nee. Je kunt het wel gebruiken, niks op tegen. Maar het heeft niet helemaal de samenstelling die je nodig hebt na een AB-kuur, en waarschijnlijk is je potje ook niet voldoende; na een AB-kuur gebruik je best minimaal 3 maanden verschillende probiotica. Zie ook hier en bel vooral ook even onze vragenlijn voor advies:
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 of via vragen@groenevrouw.nl :-)

 • Kim

  Wat moet ik dan gebruiken ik snap het niet meer.
  Neem me niet kwalijk. Want ik heb veel geld uitgegeven aan allerlei middeltjes maar het schiet niet echt op..
  Graag uw advies. Waar kan ik warme thee etc kopen?

  • De Groene Vrouw

   Eh… warme thee? Bij een cafeetje hebben ze dat meestal wel…

   • Eva

    😊😊😊

 • Rob Alberts

  Tja, nu weet ik nog niet wat ik moet doen.
  Een onderzoek?
  En waar laat ik dat dan doen?

  Vragende groet,

 • Fatima

  Ik drink dagelijks een glas melkkefir, op basis van rauwe bio melk. Ik heb de ziekte van Crohn en hoop daarbij dat de goede bacteriën iets goeds in de darm teweeg brengen. Wat denkt u?
  Gegroet!

 • Ellen

  Hallo ik heb een vraag.
  Mijn.mams is 80 jaar en slikt probiotica wat nu op is.ikzelf heb een lange tijd bij een orthomoleculaire arts gelopen en ook lang een sterke probiotica gebruikt omdat ik lekker dat men had.
  Nu heeft mijn moeder het laatste jaa wel 5 antibiotica kuren gebruikt dus op aan raden slikt ze probiotica .Nu wil ik u vragen welke ze het beste zou kunnen gebruiken.
  Vriendelijke groet Ellen Stirkenboon

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Ton Jaring

  Dag ik maak zelf van biologische rauwe melk van blaarkop koeien Kefir. Ik heb geen bevestiging dat de koeien A2 melk geven.
  Ik gebruik poeder voor het maken van de kefir en neem elke 6 of 7 weken een nieuw zakje poeder.
  Na het lezen van uw site vraag ik mij af of ik goed bezig ben op het gebied van probiotica.
  Graag wil ik uw reactie horen.
  Met vriendelijke groet
  Ton Jaring

  • De Groene Vrouw

   A1 of A2 melk maakt voor wat betreft de probiotische bacteriën niet uit. Kefir is prima; afwisselen met meer soorten gefermenteerde voeding is nog beter.

  • Peter

   Kan ik een open zakje met droge korrels in de koelkast bewaren? of in de vriezer? En er kan toch niks gebeuren met de korrels waardoor ze niet meer goed blijven of zo? Ik gebruik nu namelijk een klein beetje van het zakje en dat maakt uiteindelijk niet uit blijkt dus…

 • Stella

  Ik heb in het verleden probiotica geprobeerd. Was geen bijsluiter bij, dus ik slikte de capsule zo bij het eten. Hielp niet, dus gestopt.

 • Emmy vd spek

  Hoi groene vrouw .
  Waar kan ik zo darmflora onderzoek,laten doen?

  Gr Emmy

 • Tom

  Nu wil ik ook probiotica gaan nemen …Keuze is Dr. Mercola Complete Probiotics na wat zoekwerk lijkt mij dit een goede keuze.
  Vraag is hoelang moet je zoiets in blijven nemen. ? Is probiotica een soort kuur van een week of maand of …?!
  Want koop je een pot van 60 of 180 capsules scheelt nog al.

  • De Groene Vrouw

   Helaas kan ik alleen vragen beantwoorden over producten die je bij ons koopt…
   Voor persoonlijk advies over andere producten verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
   https://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
   Dan heb ik de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!

 • Bart Gevers

  beste groene vrouw
  maar als probiotica dus in jou ogen niet blijven je darmen kunnen bevoorraden met nieuwe bacterie colonies dmv dat ze zelf door groeien.
  en als ze dus dood gaan als je ze niet meer gebruikt.
  en als ze net als met kefir dood gaan bij te weinig suiker.
  hoe is het dan ooit mogelijk om weer een perfecte langdurig blijvende darm flora (bacterien) te verkrijgen?
  na bijv een jaar met 10 antibiotica kuren?
  is de enige optie dan fecal transplant? (poep klysma van een goede gezonde flora donor)
  en of kun je uitleggen hoe het zich kan herstellen.
  alvast bedankt

  • De Groene Vrouw

   Er komt binnenkort een deel 2 op dit artikel, dan neem ik dit antwoord wel even mee 😉

   • Bart Gevers

    ok ok super kun je mij dan wel een mailtje sturen zodat ik het niet mis .
    dat zou ik super fijn vinden.
    groetjes
    bart

 • Joyce

  Goedemorgen,
  Na 3 keer achter elkaar buikgriep (jonge kids die vanalles meebrengen) wil ik graag mijn weerstand op peil brengen. Welke producten raad je aan?

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Voor productadvies kun je even bellen met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979

   Voor persoonlijk advies op maat verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
   https://www.groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
   Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!

 • Andrea

  Dag Groene Vrouw,

  Is het ook mogelijk dat je juist dunne ontlasting krijgt van pro-biotica?
  Ik ben gestart met een capsule waarin de L. acidophilus, L.bulgaricus, en staphilococcus thermophilus zitten.
  Maar 1 a 2 dan later heb ik diarree. Nu weer gestopt om te kijken of het dan weggaat.

  • De Groene Vrouw

   Het kan zijn dat je eraan moet wennen, OF dat er ingrediënten in zitten (naast de bacteriën) waar je niet tegen kunt. Of (maar dat komt niet veel voor) dat je niet tegen de desbetreffende bacteriën zelf kunt. Soms is het even uitproberen welk probioticum het beste bij je past.

   • Osman

    Beste groene vrouw,

    Stel je hebt antibiotuca gebruikt voor 5 dagen. Wat is de beste dosering probioticum
    per capsule 1 per dag. Je hebt vanaf 10 miljard bact. Tot 25 milj. Je hebt probactiol plus merk bij de tuinen bv. En als je klaar bent met met antibiotica kuur wil ik wel daarna dagelijks probactiol blijven slikken. Buiten dat heb ik wel een normale stoelgang

    • De Groene Vrouw

     Hoi,
     Wij kunnen je alleen adviseren over de producten die je bij ons koopt.
     Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
     Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 of dagelijks via vragen@groenevrouw.nl :-)

 • Nick

  Na 13 jaar in extreme ellende te hebben geleefd, heb ik middels zelf dokteren mijn PDS-klachten drastisch kunnen verminderen. Ik hoopte via mijn darmfloratherapeut mijn laatste klacht ook kwijt te kunnen raken, maar dit lijkt niet te lukken. Ik zit nog met extreme winderigheid en niets lijkt het te doen minderen. Ik heb ook meegedaan aan trials van ziekenhuizen en de basisscreening darm test gedaan. Uiteindelijk bleek ik ook SIBO te hebben en een leaky gut. Qua dieet is er ook geen winst meer te behalen. Ik heb gebruikt of gebruik: Goede probiotica, L-Glutamine, Enzymen, Omega 3-6-9, Boulardii, Curcuma, Bio-Para, Zink, Bifidum MIMBb75, Oregano olie, Interfase Plus & G.I. Detox. Ik heb dus ook een behandeling gedaan tegen kwalijke biofilm.

  Heb jij misschien nog een tip voor mij? Ik heb bijna mijn leven terug, maar de extreme winderigheid gooit roet in het eten!

  • De Groene Vrouw

   Lieve lieve lieve Nick,

   Ik zeg dit tegen jou, maar eigenlijk tegen iedereen. Kijk eens naar wat je hebt opgeschreven. 13 jaar chronische klachten, en een enorme lijst van dingen die je al hebt geprobeerd. Zelfs aan de slag geweest met een darmfloratherapeut.

   Lijkt het je dan realistisch dat ik je problemen kan verhelpen met ‘een tip’? Een tip die ik zomaar in twee zinnen kan delen in de reacties onder een blog? Denk je niet dat ik, als ik dat kon, allang met mijn rijke kontje op Aruba had gezeten? 😉

   Mijn antwoord is niet flauw of gemeen bedoeld, maar ik heb dus geen ‘tip’ voor je (en ik krijg deze vraag zooo vaak – vandaar dat ik hem hier even beantwoord voor jou en iedereen). Wél help ik je heel graag verder om je klachten grondig aan te pakken, waarbij we gaan kijken naar wat je allemaal al gedaan hebt en wat je eerdere behandelaars er misschien nog aan informatie gemist hebben. Dat doen we dan binnen het Darmflorapakket zodat we de toegang hebben tot onderzoeken die nog niet gedaan zijn en de tijd hebben om je goed te ondersteunen. Niet met een tip, wel met een gedegen behandeling. Kus! :-)

  • Jo

   Hallo

   Mijn zoon heeft ook extreme winderigheid. Ze zeggen dat het allemaal in zijn hoofd zit. Hoe is het met jou verlopen ? Ben je er vanaf geraakt ? Hoe ?

   Groetjes,
   Jo

   • De Groene Vrouw

    Winderigheid zit nooit in je hoofd. En meestal is er heel goed iets aan te doen als je maar weet wat de oorzaak is… We helpen jullie graag verder binnen onze praktijk :-)

 • Sofie Verheyen

  Ik eet al 5 jaar glutenvrij, melkvrij, sojavrij en omdat mijn PDS klachten onvoldoende verbeterden volg ik nu sinds 4 maanden het FODMAP dieet erbij. Dit verbeterde mijn klachten aanzienlijk, voor het eerst in jaren eindelijk een rustige buik en normale stoelgang, geen winderigheid meer. . Sinds 2 maanden bouw ik op met probiotica Biokult. Begonnen met 1/4 capsule en nu ik aan 3/4 zit lijken de klachten alleen maar toe te nemen: hevige hoofdpijn, vermoeidheid, gevoel van hoofd vol watten, buikpijn, diarree, misselijkheid, spier en gewrichtspijnen,…Ben al eens een week gestopt met de probiotica en dan verdwijnen de klachten. Wat wil dit zeggen? Nog steeds toxines die afgevoerd worden? Nog steeds na maanden een Herxheimerreactie? Moet ik juist volhouden of stoppen met probiotica of trager opbouwen? Ik vind erg weinig over deze reacties op internet. Kan u me misschien verklaren hoe dit komt? Of waar ik meer info kan vinden? Alvast hartelijk dank!

   • Gloria

    Gaat alleen maar om betalen. Niks nieuws onder de zon, of dat deze mevrouw de wijsheid in pacht heeft. Mensen gaat zelf zoeken, alle antwoorden zijn; half uurtje kennis’ voor eur.47,-. Gaat toch helemaal!

    • De Groene Vrouw

     Mijn kennis is gratis (overal zomaar voor niets te lezen op dit blog), maar mijn tijd niet. Als ik je in 2-3 zinnen kan helpen onder een blogpost doe ik dat graag. Als je informatie nodig hebt over één van onze producten, helpen we je helemaal gratis via de vragenlijn. Maar als je mijn tijd en aandacht wilt hebben voor een gedegen & persoonlijk advies, dan reken ik daar inderdaad geld voor.

     Ik doe mijn werk namelijk niet gratis (jij vast ook niet) en ik heb ook geen rijke vent die zorgt dat ik nooit meer hoef te werken. En wil je niet betalen voor mijn tijd, dan is dat natuurlijk helemaal prima: Google is gratis en geduldig.

     Maar kom niet aan met onzin over dat ik alles alleen voor het geld doe. Dat is niet waar, en je beledigt me. Dag!

 • Brenda

  Ik drink melkkefir! En sinds ik dat doe lijkt mijn pds veel minder! Dit is wel een natuurlijk probiotica!

  • De Groene Vrouw

   Ja!

 • Janet

  Ik wil vertellen over 25 jaar geleden. Ik was in India en zwanger. Onderweg met de auto naar het vliegveld ( een reis van twee dagen) moet ik een voedselvergiftiging zijn opgelopen. Ik was hondsberoerd ( geen diaree) en ik zag in mijn gezicht echt groen aangekomen op het vliegveld. In het vliegtuig kon ik geen eten verdragen. Totdat bij het ontbijt een yoghurtje werd geserveerd wat een geschenk was . instant voelde ik herstel en kon ik weer verder. Ik had wel naar de dokter moeten gaan want drie maanden later heb ik een worm uitgepoept. Geen smakelijk verhaal toen alsnog anti bioticakuur gehad.

 • Kundike

  Hallo,

  Onze dochter van 6 moet de komende 5 jaar 2x per dag antibiotica slikken. Is het nu juist wel of niet verstandig om haar daarnaast ook probiotica te geven. Ze heeft nu na een kleine maand wel steeds wat dunne ontlasting en is soms wat misselijk maar het gaat verder prima.

  Wat is wijsheid… (-;

  Met vriendelijke groet,
  Kundike Versleijen

  • De Groene Vrouw

   Dat is niet iets waarop ik kan antwoorden in de reacties op een blogpost.
   Voor persoonlijk advies verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
   https://groenevrouw.nl/product/half-uurtje-kennis/
   Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!

 • Michelle

  Super zinvol! Eindelijk iemand die een eerlijk stuk schrijft, en niet alsnog reclame maakt voor de yoghurtjes????

  Maar, hoe zit het eigenlijk met het innemen van probiotica na het nemen van antibiotica? Heb ik dan nog speciale probiotica nodig om het lichaam weer terug bij af te krijgen, of kunnen daar de algemene probiotica al bij helpen?

 • Razika

  Hallo, ik ben bezig met mijn profiel werkstuk en ik vroeg me af of ik deze informatie mag gebruiken. Ook zou ik graag de eventuele bronnen willen hebben die u heeft gebruikt om nog verder erover te lezen. Ik kan namelijk niet veel vinden over dat de bacteriën die ons immuunsysteem prikkeren, aeroob moeten zijn. Ik hoop dat u mij verder kan helpen, want de deadline nadert!

  • De Groene Vrouw

   Je mag de info in dit stuk gebruiken, mits je er een goede bronvermelding bij geeft. De bronnen die ik heb gebruikt bestaan grotendeels uit lesmateriaal en (best wel dure) vakliteratuur, dus die kun je denk ik toch niet online vinden.

 • Sonja

  Waar kun je een darmflora onderzoek laten doen?

 • Elly

  Hoi, ik wil graag yoghurt maken van rauwe melk.
  Kan dit ook met probiotica-capsules?
  Zo ja, kun je ook een goede capsule noemen?

  Ik lees graag je blogs????
  En je nieuwe boek.

 • Diny Cornelissen

  Is er een multistamprobioticum waar de aërobe en de anaerobe bacteriën in de juiste hoeveelheid voorkomen?

  • De Groene Vrouw

   Nee :-)

 • Marloes

  Mijn nichtje van 4 had altijd verstopping waardoor ze helemaal niet naar de wc kon, ze gebruikt nu elke dag een “zakje” spul opgelost in water drinkt ze dan op maar nu is haar poep heel zacht voelt ze niet dat ze naar de wc moet en poept ze steeds in haar broek ook op school en ze wordt er me geplaagd , mijn zusje durft niet te stoppen met de zakjes want ze is bang dat m’n nichtje dan weer verstopping krijgt , heb je misschien tips ? De huisarts zegt dat de zakjes de darmen niet lui maken en dat het geen kwaad kan en dat ze de zakjes tot haar 14 e of 18e ofzo moet gebruiken voor zachte ontlasting , vind het heel zielig .

  • Margit

   Ik gaf mijn kinderen lactulose..elke dag n lepeltje…ook dit zou geen kwaad moeten kunnen. Was maar tijdelijk nodig bij allebei. Weet niet of het langdurig mag. Even aan huisarts vragen.

  • Bella

   Hoi Marloes, heb wel een idee over wat voor zakjes het gaat. En er zijn legio andere mogelijkheden die voor dat meisje ook zouden kunnen helpen zoals lijnzaad eten. Ze kan ook een half zakje of kwart zakje gebruiken, zodat de ontlasting minder dun maar ook niet heel hard wordt. Priobiotica en melkkefir proberen is altijd een goed idee.

  • Daan

   Hallo Marloes, mijn dochter had hetzelfde die bleek allergisch te zijn voor melk. Daarmee gestopt en sindsdien geen verstoppingen meer. Overigens kwam bij de allergie naar voren bij een natuurarts en niet in het ziekenhuis waar ze onder behandeling was van een kinderarts.

   Mvg
   Daniëlle

 • Bertine

  Het achijnt dat probiotica het maagzuur niet overleven en dan gewoon je darmen niet beteiken! Hoe zit dat?

  • De Groene Vrouw

   Dat zit niet 😉
   Er is aangetoond (met gemarkeerde bacteriën) dat een gedeelte wel degelijk het maagzuur overleeft en in de darmen / ontlasting terecht komt. Ook van de bacteriën die in gefermenteerde voeding zitten, is bekend dat ze wel degelijk in je darmen terecht komen.

   Niet alle bacteriën die je inslikt overleven de reis door de maag; dan zou het maagzuur zijn werk niet goed doen. Maar een gedeelte wel. Hoeveel precies, dat hangt af van de kwaliteit van je probioticum en van de manier waarop je het inneemt.

   Daarom wordt geadviseerd om een product te nemen dat ofwel een maagsapresistente capsule heeft, ofwel een poeder, dat je eerst in water laat weken. In die vormen overleven de bacteriën de maag het beste.

   • Anthony

    Interessant artikel! Wel een vraag: het is maar niet duidelijk wat effectiever is: een maagsapresistente capsule of een poeder (uit de capsule?)? Of is het even effectief? Benieuwd naar je antwoord 😉

    • De Groene Vrouw

     In (geweekte) poedervorm ontkiemen de bacteriën; in die staat overleven ze het maagsap het beste.
     Maar een maagsapresistente capsule beschermt ze ook prima.
     Beiden zijn dus goed, en allebei beter dan een niet-geweekt-poeder-in-een-niet-maagsap-resistente-capsule…

     • Anthony

      Super thnx!

 • Dani

  Ik heb toevallig afgelopen week een potje pro biotica gekocht. Sochtends op lege maag nam ik een tabletje en wat me opviel was dat ik in de loop der dag barstende koppijn kreeg.. Toen dacht ik nog niet dat het daardoor kwam.. Maar de dag erna had ik weer 1 tablet genomen weer hoofdpijn en Een raar weeïg gevoel in me hoofd de dag erna was de laatste dag dat ik een tablet genomen had want toen kreeg ik in de loop der dag z’n erge hoofdpijn tot migraine toe.. Op internet kan ik niets vinden over deze bijwerkingen weet uw hier misschien wat meer over ?? Dit zijn trouwens de ingrediënten wat op het potje staan.

  – bifidobacterium bifidum
  – bifidobacterium lactis
  -enterococcus faecium
  – lactobacillus casei
  – lactobacillus gasseri
  – lactobacillus paracasei
  – lactobacillus plantarum
  – lactobacillus salivarius
  – lactobacillus lactis

  • Janet

   Ik zou ij het ieder geval in die situatie veel lauw water drinken. Hoofdpijn komt vaak voor als er niet goed wordt afgevoerd.

  • Debby de Water

   Beste Dani, ik heb dit precies hetzelfde. Je bent de eerste waarvan ik het lees!
   Veel hoofdpijn – totaan migraine aanvallen toe. Ook super wazig in m’n hoofd. Maakt niet uit hoeveel water ik drink – afvoeren gaat blijkbaar niet zoals het moet.
   Heb het een tijdje geprobeerd maar stop er mee. Misschien is het een teken dat dit niet nodig is en je op zoek moet gaan naar een andere manier om balans in je darmen te vinden.
   Ik zie overigens geen reactie van De Groene Vrouw op je vraag – heb je die wel gekregen? Ben daar ook wel benieuwd naar! Er is weinig over te vinden namelijk op internet. Gr Debby

  • Paulien

   Hee Dani. Ik slik nu 8 dagen Probactiol plus en heb exact dezelfde bijwerking. Binnen een half uur na inname heb ik de rest van de dag barstende hoofdpijn en een brak gevoel.
   Ik stop met slikken.

  • Tom

   Hoi Dany

   Gebruik ook pas probiotica en werkt prima.
   na veel uitzoek werk heb ik gevonden Dr. Mercola Complete Probiotics
   is gluten vrij en sojavrij Google maar eens wellicht is dit beter

   het.Tom

 • Anita

  Of probiotica werkt of niet, geen idee, ik heb nooit gebruikt. Wel had ik vaak last van mijn darmen, prikkelbare darm zei de dokter. Totdat ik n YouTube filmpje zag van een Amerikaanse mevrouw die Kefir maakt en deze n paar dagen in de koelkast na liet rijpen.
  Hieraan voegde ze sinaasappelschillen, vanille of kruiden toe om de smaak lekkerder te maken.
  Nu neem ik het dagelijks en gaat het steeds beter met mijn buik.
  Het duurde even maar de buikpijn en winderigheid wordt steeds minder. Ik blijf het in elk geval gebruiken.

  • Monique

   Beste Anita, Kefir zelf maken interesseert mij heel erg, want die uit de natuurvoedingswinkel is gepasteuriseerd en zal weinig nut hebben. Kan jij mij vertellen hoe je dit bereid? of de link met het youtube filmje toevoegen.
   Heel hartelijk bedankt.

   • De Groene Vrouw

    De meeste kefir is niet gepasteuriseerd hoor. Je kunt dat controleren door een restje over te laten en er nieuwe melk aan toe te voegen; een paar dagen op het aanrecht en dan zou het dik moeten worden. Lukt dat, dan heb je keurig levende kefir :-)

 • Carlijn

  Ikzelf heb het nooit gebruikt. Maar mijn zoon heb ik wel probiotica gegeven toen hij 2 maanden was vanwege krampjes en het vermoeden van allergieën. In plaats van krampjes kreeg hij pijn aanvallen. Hele erge pijn aanvallen. Na twee weken uiteraard gestopt. Later in overleg met de Allergie diëtiste bleek dat deze probiotica op basis van rijstzetmeel is. En laat mijn zoon daar nu een immense intolerantie voor hebben. Maar dat wist ik met 8 weken nog niet natuurlijk.

 • Ina

  Hallo,
  Ik heb nooit een yoghurtdrankje genomen, maar wel spirulina. What is daar je mening over ?
  En chlorella ?
  Vr. Groet,
  Ina

  • De Groene Vrouw

   Goed onderwerp! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeën Lijst :-)

 • Alex

  hoi groene vrouw,

  ik vind dit een goed en duidelijk verhaal over de probiotica en de bacterien alleen zie ik niets staan over hoe je de aerobe bacterien dan binnen kunt krijgen. waar zitten die in dan(kefir misschien) of heeft dat te maken met de voeding die men binnenkrijgt dat je daar vaak een tekort aan hebt(bv suiker eten). hoor het graag.

  groeten Alex.

 • Brenda

  Ik heb beide gebruikt, de yoghurtjes eten mijn man en ik alleen als we een vliegreis achter de rug hebben. Hooguit een week, om weer makkelijker naar het toilet te kunnen. Bij lage weerstand of na een flinke griep een probiotica kuur om weer aan te sterken. Dit heeft ons tot nu toe goed gedaan.

  Verder eten we gevarieerd en zoveel mogelijk vezels (groente en fruit). Elke dag 1 maaltijd met yoghurt, weet niet of dat iets doet wat betreft darmflora.

 • Ingrid

  Beste groene vrouw,

  Welke probiotica zou je aanraden bij gebruik van fluconazol?
  Alvast bedankt!

  • De Groene Vrouw

   Hoi Ingrid,
   Neem even contact op met onze klantenservice, dan helpen we je verder! vragen@groenevrouw.nl

 • Susan

  Hallo Groene Vrouw, ik zou heel graag willen weten welke probiotica goed is. Graag uw reactie

  • De Groene Vrouw

   Hoi Susan,
   Dat hangt af van je situatie. Neem even contact op met onze klantenservice, dan helpen we je verder! vragen@groenevrouw.nl :-)

 • Anna

  Hai Groene Vrouw, vandaag ben ik bij een Chinese acupuncturist geweest en bij het masseren deden mijn dikke darm, maag en dikke darm meridiaan érg veel pijn. Daarna kreeg ik 20 naaldjes in mijn maag, armen en benen. Ze vertelde mij dat ik ontstekingen had in mijn dikke darm. Sinds 2½ jaar eet ik paleo, omdat ik altijd en eeuwig buikpijn had. Ik voel me sindsdien stukken beter, maar niet echt optimaal. Bovendien val ik geen kilo af, terwijl ik toch fors overgewicht heb. De acupuncturist zei dat het goed is flink te minderen met vlees. Heb je verder nog tips voor me? (Ik ben net weer begonnen met waterkefir te brouwen;-) en ga vanaf vandaag weer aan de bio-kult).

 • Wim

  Ik heb een vraag over mijn vriendin.
  Zij is diverse malen (7 X) aan fistels geopereerd,zij heeft geen Crone maar heeft wel fistels.
  De laatste keer dat zij is geopereerd heeft de chirurg gezegd dat ze nu zoveel litteken weefsel heeft dat ze moeten blijven opereren om het ene gat met het andere te vullen.
  Ik heb hem gevraagd om een andere oplossing omdat zij zal eindigen met een stoma,iets dat wij beiden niet willen.
  Ik heb toen informatie ingewonnen bij bloem en zij kwamen met vitamines om te gebruiken.
  Ik ben toen ook op het internet gaan zoeken voor een oplossing en kwam bij “Yakult” uit waar we tot nu toe (denken wij) veel baat bij hebben want ze is nu 3 jaar geleden voor het laatst geopereerd.
  Nu zijn we bij een Homeopaat onder behandeling voor iets anders en we hadden het over Yakult en zij heeft ons vertelt dat het rotzooi is en ze raad ons ten zeerste aan om aan een probiotica van een vitamine store te gaan beginnen omdat het veel beter is.
  Mijn vraag is,moeten we naar haar luisteren of moeten we blijven doen wat we nu doen?
  Ook omdat we er naar mijn mening goede resultaten mee hebben.

 • Sophie

  Hoi Groene vrouw,

  Ik eet heel gezond en let goed op alle vitamines en mineralen die ik binnen krijg. Probiotica lukt (denk ik) iets minder goed omdat ik geen zuivel eet. Nu zit ik op het moment aan een antibioticakuur en vroeg ik mij af of het handig is om een probioticakuur te doen voor daarna? Zo ja is er iets wat je me aanraadt voor naar antibiotica? Ik zag namelijk verschillende probiotica in jullie shop..

  Groetjes!

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Dat mag ik hier online helaas niet zeggen ivm de wetgeving.
   Mail even naar onze klantenservice (vragen@groenevrouw.nl), dan helpen we je verder!

 • Van Slycken Marleen

  Beste groene vrouw..
  Graag wil,het wel eens proberen die probiotica zou helpen om het gewicht te verlagen ? Wat is nu het beste merk op de mart prijs kwaliteit aub ?
  Alvast bedankt. Groetjes Marleen.

  • De Groene Vrouw

   Hoi Marleen,

   Dat is niet helemaal hoe het werkt… als je de verkeerde bacterien in je darmen hebt, kan dat bijdragen aan overgewicht. Maar het is niet zo dat probiotica een wondermiddel zijn om gewicht te verliezen. Dat kan alleen als onderdeel van een volledig protocol, waarbij je voeding, leefstijl én darmflora tegelijkertijd aanpakt. De probiotica in onze webwinkel zijn overigens wel de beste kwaliteit :-)

 • Jantina

  Galblaasverwijdering gehad, bijna 6 wk terug.
  Met probiotica gaat het super, zonder … helaas bagger. Flink aan de diarree dus ik blijf het nog maar even gebruiken.
  Blijkbaar nog even nodig maar hopelijk pakt mijn lichaam het zelf ook goed op … zonder galblaas ????

 • Perry

  Hoi, ik ben duursporter pur-sang en alweer 53 jaartjes jong. Ik heb een HLB bloedtest gedaan (ken je die?) en daar kwam uit dat ik o.a. een doorlatende darm heb. Dit zag je dus in het bloedbeeld bij deze test. Buiten het feit dat ik mijn lichaam flink op zijn donder heb gegeven de afgelopen 28 jaar met sport (oxidatie etc.). Hij adviseerde een probiotica kuurtje te nemen en mijn dosis anti-oxidanten te verhogen (vit. C o.a.). Heb je hier wel eens van gehoord; een doorlatende darm en is deze kuur verstandig om te proberen? Dank alvast. Groeten, Perry

  • De Groene Vrouw

   Eh, een doorlatende darm… ik zou een andere therapeut zoeken, als hij zijn woordjes niet goed kan gebruiken 😉
   https://groenevrouw.nl/gebruik-je-woordjes/

   Je darm is altijd doorlatend. Wat hij bedoelt is een hyperpermeabele darm (ook wel, onterecht, leaky gut genoemd). Ja, daar heb ik – als darmfloratherapeut – wel eens van gehoord en nee, dat behandel je niet met wat probiotica alleen… je kijkt dan aan tegen een serie gedegen onderzoeken om erachter te komen wat precies de oorzaken zijn van je hyperpermeabele darm, en dan een rijtje supplementen om de boel weer op orde te krijgen. We helpen je daar graag bij: https://groenevrouw.nl/consult/darmflora/

 • Daan

  In verband met een lelijke huidinfectie heb ik (behoorlijk wat) antibiotica moeten slikken (4x 500mg, 10 dagen lang). Niet echt bevordelijk voor Damstad. Dat was dus een complete chaos, na dat antibiotica kuurtje.

  Ik gebruik nu Orthiflor Original (probiotica voor dagelijks gebruik, van Orthica). Elke ochtend, de inhoud van één capsule oplossen in lauw/warm water, even roeren, en in een keer opdrinken, op de lege maag. Na 2 dagen al een positief resultaat. Ik ben zeer te vreden over deze probiotica!

 • Eva

  Wij moeten met zijn allen ( kindjes 4,5 en 8) aan de antibiotica vanwege Dientamoeba Fragillis. We krijgen paromomycine en ik heb begrepen dat het heel je darmflora vernietigd. Ben hier en daar aan het googlen geweest en heb gelezen dat we een probiotica nodig hebben met E. coli, Enterococcen en Escherichia coli en lactobacillen spp erin……Maarrr waar vind ik een geschikte probiotica? Ben zo bang dat we na heel lang sukkelen nog meer ellende aan onze darmen krijgen doordat heel de boel plat ligt. Heb je tips of kan ik bij jou terecht?
  Alvast bedankt voor het antwoord.

   • Eva

    Dankjewel voor je snelle reactie! Ga ik doen. Heb je vakantie, of kan ik op korte termijn een bel of e-mail afspraak maken?

    • De Groene Vrouw

     Nee, helaas… vakantie in Juli en Augustus.
     Nou ja, vakantie – schrijfretraite, laat ik het zo zeggen 😉

  • Do

   Cluiqinol schijnt een goede kuur te zijn.. geen antibiotica maar een antiparasitair middel (volgens de mevrouw van PDS belangenverening) Heb dezelfde parasiet.. en dus dezelfde vraag aan haar gesteld. Wellicht dat je dit verder helpt!?
   Groet!

   • De Groene Vrouw

    Clioquinol is een effectief, maar zeer heftig middel met een flinke gebruiksaanwijzing. Wij adviseren om het alleen(!) te gebruiken in combinatie met een reinigende en ondersteunende behandeling, na het nodige onderzoek. Niet op eigen houtje of met alleen de (nonexistente) ondersteuning van de huisarts!

    • Hsw

     Ik sta op het punt Clioquinol te gebruiken ivm een amoebe. Vorige kuren hebben niet geholpen, dus toch maar aan de Clioquinol, ondanks de eventuele bijwerkingen. Ik ben benieuwd aan welke reinigende ondersteuning je denkt? Ik gebruik sowieso kombucha-thee, wat de lever helpt reinigen. Alle tips zijn welkom!

     Bedankt alvast!

  • Lucie

   Mijn dochter van 8 had hetzelfde en is daarvoor met paromomycine behandeld door darmspecialist Saskia van As.
   DE behandeling bleek veel erger dan de kwaal. Kort na de behandeling kreeg ze enorme donkere kringen onder haar ogen en had ernstige maagklachten. de huisarts heeft haar 6 maanden lang volwassen dosis maagzuurremmers gegeven en daarmee bleek later de verstoorde balans nog verder om zeep geholpen. Ik had een doodziek kind. i k ben zelf gaan researchen en haar uiteindelijk gaan behandelen met GAPS dieet. Ze is heel langzaam hersteld maar uiteindelijk nooit meer de oude geworden. Ze is nu 13 en heeft nog steeds een gevoelig maag.

 • Adriane Kiel

  Ik gebruik elke dag magere kwark met L..acidophilus en B.bifidum met rechtsdraaiend melkzuur.
  Is dat laatste dan het enige “goede” ?
  Jullie artikel is voor mij een eyeopener!
  Dank je wel.
  Adriane Kiel.

 • Ivonne

  vraagje. mijn dochtertje had jaren geleden veel blaasontsteking. Tussen haar 3-de en 6-de levensjaar. Ze was met 2 jaar volledig zindelijk en artsen geloofden me daarom natuurlijk niet..ach een kind is pas met 7 zindelijk en dergelijke verhalen begon het, tot het echt heel ziek bleek te zijn door Ecoli die bij haar in de blaas zat. Hoe die daar is gekomen weten we niet maar feit was dat hij daar zat.(na 4 keer een catheter onderzoek was dat wel duidelijk) Uroloog en kinderarts kwamen er niet uit na 16 antibioticakuren die volgden in de navolgende jaren… enige remedie volgens hun was een dagelijkse dosis antibiotica tot haar 16-de. Dat kon er bij mij absoluut niet in en ik ben helemaal gestopt. van mij mocht er geen drup antibiotica meer bij. Doordat ik in de veevoeding werkte was ik overtuigd dat haar darmen helemaal verstoord moesten zijn en het door het geknungel vd artsen alleen maar erger werd. het ging ook steeds van een kuur tegen bacterie A naar B en dan was C de boosdoener en begon het weer van voren af aan. Logisch naar mijn idee maar doktoren luisterden niet. Ik heb later probiotica gegeven als ze antibiotica kreeg. Niet op advies van de artsen want die verzonnen dat niet. Mijn dochter was verder altijd kern gezond en nooit ziek verder ook niet geweest daarvoor. Wel gaf ik haar veel Jus de orange en yoghurt zonder suikers omdat de zuurgraad daarmee naar mijn idee gunstig zou zijn. Suiker drankjes vermeed ik zoveel mogelijk omdat ik wist dat ecoli daar juist van leven. en ook in de voeding lette ik op zo weinig mogelijk suikers. De arts vond wel dat ik daarmee goed bezig was. Het was een Poolse arts (in nederlands ziekenhuis) en ik heb sterk het idee dat medicijn en antibiotica daar nog niet zo ver doorgedrongen zijn als zijnde boosdoeners voor de gezondheidszorg. Mijn frustratie was dat het in veevoeding verbannen werd en in het ziekenhuis werd alleen maar antibioticum gebruikt. (advies..tot haar 16-de. en dan zeker nooit meer vruchtbaar en alle gevolgen vandien ??) Die frustratie heb ik nog steeds. Met dieren wordt beter omgegaan dan met mensen of de wetenschap is daar verder dan bij ons zelf !
  Of dat er alles voor gezorgd heeft dat ze niet nog zieker werd kan ik niet bewijzen maar dat vermoed ik wel heel sterk. Ik ben toen ook naar een natuurgenezer gestapt en die gaf haar Cantharis en ik gaf haar ook D-mannosepoeder dat ik ontdekt had op mijn eigen zoektocht. Met die natuurgrneze heb ik dat besproken. Zodra ik vermoedde dat blaasontsteking kwam opzetten gaf ik dat poeder een paar keer per dag. Je hebt er nauwelijks iets van nodig. Ze is nu 12 en het gaat al jaren heel heel goed maar ik denk dat de ecoli er nog altijd is en niet weggaat uit die blaas. (D mannose blijkt een type suiker te zijn dat door het lichaam niet wordt opgenomen maar het spoelt de blaas glad waardoor de ecoli bacterie zich niet kan hechten en weggespoeld wordt. Zelfs een diabeet mag het gebruiken. Ook in granberry sap zit D mannose maar in een veel lagere hoeveelheid)). zou graag van u of anderen horen met dezelfde ervaring of info. groet Ivonne
  Het is voor het eerst dat ik een bevestiging van mijn situatie lees en ben erg benieuwd of er meer bekend is intussen over ecoli s in de blaas en wat er tegen gedaan kan worden. of anderen met deze ervaring?

 • Annemart

  Hoi,

  Wat een handig artikel zeg. Ik ben een stuk wijzer. Ik heb net een voedselvergiftiging gehad en ben daarna probiotica gaan slikken. Naar aanleiding van dit artikel ben ik gaan kijken welke bacteriën er in deze variant zitten, en nu blijkt dat er zowel anaerobe stammen als aerobe stammen. Is dat niet heel krom, aangezien de ene dus wel zuurstof nodig heeft en de ander juist een zuurstofarme omgeving? Is de werking ervan dan nog wel goed?

  • De Groene Vrouw

   Dar kan ik niets over zeggen zonder het product en de productiewijze te kennen…

 • Maria

  Reageren vind ik ook gezellig en ik heb nét je boek gelezen en dat vond ik verfrissend (even los van het onderwerp,ha, ha!).
  Op bol.com heb ik er al een enthousiaste review over geschreven.
  Ik heb mijn eigen voedingsstijl: kwestie van intuïtie en gezond verstand samen.
  Ik ben heel lang vroeger vegetariër geweest en daar uiteindelijk ziek, zwak en misselijk van geworden. Mijn gezellige, pittige karakter kwam weer terug én mijn puike gezondheid, toen ik af en toe weer wat vlees ging eten.
  Probiotica heb ik nooit genomen, het trekt me niet, net als smoothies, dus veel dingen die in de mode zijn onderzoek ik eerst of heb ik een bepaalde aversie tegen (intuïtie) en dan laat ik het links liggen.
  Ben een bevoorrecht mens, omdat ik zélden darmproblemen heb.
  Ik eet elke dag een beetje roomboter en nooit margarine, omdat er goeie stofjes in zitten, per week beetje vlees en 3x duurzaam gevangen vis. Ik eet regelmatig dingen die ik niet lekker vind, maar die nuttig zijn: havermout, broccoli, waterkers enz.
  Alles eet ik zoveel mogelijk biologisch, alle beetjes helpen en het smaakt vaak beter, maar toch is biologisch relatief, want Nederland heeft een erg vervuild klimaat en ik woon in een van de vieste steden van het land.
  Ik lees graag over natuurvoeding en -diëtetiek. Ik wens u veel goeds met uw werk!

 • Jamal

  Kijk, hier heb ik nou wat aan! Veel dank voor dit eerlijke artikel met veel kennis van zaken. Ik zie mijn eigen redenaties, resultaten van vergelijkend webonderzoek en bedenkingen bij die yoghurtjes precies terug tot een samenhangend geheel. Ik ga Uw pagina bookmarken om de site verder te verkennen maar nu moet ik door.

 • Sander

  Ik heb van 25 april tot 5 mei een ernstige bacteriële infectie in mijn darmen gehad. Nu, 2,5 week later zijn mijn darmen en maag nog steeds van slag.
  Gister naar de docter geweest maar die zegt dat het vanzelf over gaat en dat ik yakult moet nemen.
  Ik twijfel om probiotica in te nemen, is dit aan te raden?

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020 845 39 79 😀

 • Beestje

  Wat een rare berichten over Orthiflor Start dat het geen goed product zou zijn. Absoluut niet mee eens!!

  [De rest van deze reactie is weggejorist. Als je het ergens niet mee eens bent, kun je dat ook zeggen zonder rare beschuldigingen en onaardig taalgebruik.]

 • Jef

  Als ondersteuning bij PDS wil ik wat verschillende probiotica supplementen proberen in de hoop dat ik er eentje vind die werkt voor mij.
  Ik weet niet hoe ik die verschillende aantallen miljarden bacteriën per product moet bekijken.(1miljard, 30 miljard, 100miljard,…)

  Is hier in het algemeen iets over te zeggen? hoeveel minimum of maximum?

  • De Groene Vrouw

   Het is denk ik goed je te realiseren dat PDS als zodanig niet bestaat. Je darmen zijn prikkelbaar, maar dat heeft een oorzaak. Het is de truc om die oorzaak te vinden; dan kun je er gericht iets aan doen. Zolang dat niet het geval is, gaan probiotica het probleem niet oplossen – en dan maakt het niet uit hoe veel miljard erin zitten :-)

   Verder is 2 miljard zo’n beetje het minimum en ga je hoger als onderdeel van een groter behandelplan. In mijn nieuwe boek (De Poepdokter, release 24 mei) vind je een lijst met dingen waar je op moet letten bij probiotica :-)

 • Jessica

  Laat ik nou net gestart zijn met een probiotica-kuur…. Daar zit wel ‘enterococcus faecium’ in.
  Is dit dan wel een goede?
  Ik ben heel benieuwd.

 • Alie

  En hoe zit het met melkkefir? Ik heb deze lang gebruikt van koemelk en voelde me daar redelijk goed bij. Op een gegeven moment durfde ik het niet meer te drinken vanwege het kleine alcoholpercentage dat erin zit en ik nu geen alcohol meer kan hebben in verband met een aversie middel

  • De Groene Vrouw

   Alle echt gefermenteerde voedingsmiddelen (dus niet die uit de supermarkt) bevatten veel meer en veel meer verschillende bacteriën dan je ooit in een potje kunt stoppen. Dus echte voeding heeft altijd de voorkeur (maar dan moet je wel thuis aan de slag – en ook niet iedereen kan tegen alle soorten gefermenteerde voeding). Pas als dat niet lukt, is probiotica een goed alternatief :-)

   • Renske

    Maar is het niet zo dat bv melk- en waterkefir uiteindelijk een zuurproduct is. Ik zou denken dat daar dan voornameliijk anaerobe bacteriën inzitten en veel minder mischien geen aerobe bacteriën. Weet jij hoe dit zit?

    • De Groene Vrouw

     In zelfgefermenteerde producten zitten ze allebei! Dat heeft overigens niet zozeer met de zuurgraad te maken maar meer met hoe het gemaakt wordt. Ook aerobe bacterien maken zuren aan :-) Wel meer anaeroob dan aeroob, maar dat geeft niet: dat is in je darm ook zo…

  • Mike

   Goedemorgen.

   Wat vinden jullie van Candiplex of wilde oregano olie om in te nemen tegen Candida.

   • De Groene Vrouw

    Dat is iets dat ik alleen onder begeleiding zou doen. Het innemen van etherische oliën is niet zonder risico en moet sowieso gedaan worden in combinatie met een goede begeleidingsplan om te zorgen dat het effectief is en dat je de goede bacteriën weer aanvult.

   • Annie Pronk-Koornneef

    Ik gebruik caprylzuur

 • Karin

  Hallo,

  Mijn dochter gaf ik probiotica van Solgar (ABC dolphilus). Nu is deze niet meer te verkrijgen en heb ik die van Orthica gehaald (Orthiflor start) voor mijn zoontje. Ik lees dat dit niet de jouw beste keus zou zijn, ik ben benieuwd waar je voorkeur dan wel naar uitgaat! Alvast bedankt voor de reactie!

  Groet, Karin

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

  • Jokie

   Hier nog iemand met precies dezelfde vraag. Kunt u het antwoord niet hier zetten? Ik denk namelijk dat er nog meer ouders zijn met dezelfde vraag.

   • De Groene Vrouw

    Dat mag ik niet, omdat het blog een openbare plek is en ik geen reclame mag maken voor producten die we ook verkopen. Maar bij onze vragenlijn kunnen ze je prima verder helpen met deze vraag! Als je niet graag belt, kun je ook mailen: vragen@groenevrouw.nl :-)

 • Lucia Eilbracht

  Mijn man heeft via een orthomoleculair arts een darm onderzoek laten, uitslag is lekkende darm.
  De arts zegt dat een reguliere arts het geen noemenswaardige afwijking zal vinden. Omdat mijn man jeukaanvallen heeft al bijna een jaar heeft hij van alles geprobeerd om daar van af te komen. Glutenvrij eten, supplementen, veel water en brandnetelthee drinken, geen alcohol enz. De arts heeft geadviseerd probiotica op te hogen. Behalve acidophilus gebruikt hij geen probiotica. Uw verhaal op de site over probiotica brengen mij aan ‘t twijfelen. Ik stond op het punt probiotica in supplement vorm aan te schaffen, van bijv. Solgar.
  Kunt u mij goed adviseren?

  Vriendelijke groet,
  Lucia Eilbracht

  • De Groene Vrouw

   Hoi Lucia,

   Wij voeren, net als je orthomoleculair arts, darmfloraonderzoek uit. Daarom weten we dat bij ernstige klachten ‘een beetje probiotica’ niet de oplossing is (zelfs niet de hele goede soorten die wij in de shop hebben staan). Aan de hand van de uitslagen zou je ortho een gedegen behandelplan op moeten stellen. Kan of wil hij dat niet, dan helpen we daar graag mee!

 • Isolde Pâques

  Hallo,
  Interessant je uitspraken. Ik heb net een uitgebreid darmonderzoek gehad van Nutri motion via mijn orthomoleculair arts. Ik ben inmiddels al € 500 armer door bloedonderzoeken, consulten, en supplementen. Mijn klachten: artrose in mijn polsen. Ik slik nu wiet olie en dat helpt heel goed. Moet ik nu aan de probiotica of niet? zucht…..
  Groet,
  Isolde

  • De Groene Vrouw

   Hoi Isolde,

   Tsja. Kijk. Ik ben je therapeut niet, dus ik kan er wezenlijk niets over zeggen. Maar bij artrose spelen vaak ontstekingen een rol, die een oorzaak kunnen hebben in je darmen. Dus zo vreemd is het niet dat je daar onderzoeken voor gedaan hebt. Wel is mijn ervaring dat bij dit soort zaken (natuurlijk ook afhankelijk van wat er uit je onderzoeken gekomen is), een beetje probiotica niet meer voldoende is om het probleem op te lossen. Een ervaren darmfloratherapeut zou op basis van de uitslagen die je hebt, een gericht voedings- en supplementenplan moeten kunnen schrijven om de eventuele ontstekingen in je darmen te reguleren en de darmflora weer op peil te krijgen.

   Als je therapeut hier niet voldoende ervaring mee heeft, zijn wij van harte bereid om hem/haar daarbij te ondersteunen!

   • Isolde Pâques

    Hallo,

    Bedankt voor je antwoord. Ik heb een afspraak gehad bij de orthomoleculair arts maar kreeg geen goed gevoel toen ze tijdens een telefoontje van mij meteen de klok liet lopen om hier een ‘telefonisch consult’ van te maken. Mijn voorgeschreven voedingssupplementen zijn nu bijna op maar heb eigenlijk geen zin meer om haar te raadplegen. Ik ben zelf ook therapeut en ik ga hier anders mee om. Nazorg bereken ik (niet altijd). Ik heb net een darmspoeling gehad en ben daar wel goed van opgeknapt maar ik denk dat ik er daar nog niet mee ben. .is het mogelijk een consult in de buur van Amsterdam of Zaandam te plannen?

 • Lotte

  Ben op zoek naar een goede probiotica voor mijn zoon van 3 die net herstellende is van een longontsteking en net een antibiotica kuur op heeft. Ik heb ortica junior met 6 stammen. Ik vraag mij af of er nog iets bestaat met meer stammen of dat deze voldoende is?

  Alvast bedankt
  Lotte

  • De Groene Vrouw

   Hoi Lotte,

   Die bestaan zeker!
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀
   (mailen naar vragen@groenevrouw.nl kan natuurlijk ook)

 • Miranda

  Op zoek naar goede probiotica…… Na een antibioticakuur zijn mijn darmen flink beschadigd.
  Maar welke probiotica?
  Normaal heb ik nooit last can mijn darmen of een slecht ontlastingspatroon.

 • Cindy

  Ik ben benieuwd hoe je denkt over het inzetten van probiotica direct na een keizersnede. Heb dat advies gekregen. Maar lees dat je als antwoord bij iemand geeft om het pas in te zetten als er problemen zijn. Ik kan helaas geen borstvoeding geven. Dus mist beide manieren van kolonisatie. Mijn oudste dochter is bijna 3. Ook met keizersnede gehaald en geen borstvoeding. Deze heeft veel darmproblemen, vaccinatieschade opgelopen en veel voedselintoleranties. Dus wil de beste start voor dit kleintje. Mij is hypo allergene flesvoeding aangeraden, maar dat is alleen te verkrijgen van de bekende merken met veel troep erin. Ik twijfel om gelijk te starten met een biologische flesvoeding zonder rare toevoegingen of geitenmelk. Maar zou dat qua verteerbaarheid niet te zwaar zijn tov hypo allergene voeding?

 • Barbara

  Vanmorgen las ik via Blendle een artikel uit de New Scientist, Denken met je darmen heet het, waarin wordt verteld cq beweerd dat die flora en fauna hormonen afscheiden die je eetlust aansturen. Ik vond het bijster interessant en ook logisch. Maar niet alleen hebben die hormonen invloed op je eetgedrag, ook op je informatieverwerking, vanwege dat sommige van die hormonen precies op dopamine lijken. Ook emoties deden mee in die onderzoeken. Ik viel als een blok voor dat verhaal, maar als ik er op google kom ik drie keer nergens :-)

  Groetjes, Barbara

 • Petra

  Ik heb een gastritis bypass ondergaan. Daarbij wordt naast een maagverkleining ook een bypass aangelegd bij de dunne darm.
  Mijn ontlasting is daardoor flink veranderd. Geen probleem tot nu toe.
  Nu ben ik door de griep gveel en die wil maar niet overgaan. Al 6 weken hoesten en bijna 3 weken koorts en verhoging.
  Zou mijn Nadere darmweeking een aanslag kunnen zijn op mijn weerstand en zouden probiotica daarin kunnen helpen?

 • Patricia

  Hallo groene vrouw,

  Ik heb al jaren last van psoriasis en zo’n beetje alles geprobeerd om t onder de knie te krijgen. Wat nu exact de oorzaak hiervan is, is niet duidelijk. De dermatoloog schuift t op stress en pakt alleen de buitenkant aan, wat geen voldoening geeft. Na mijn idee komt t van binnenuit en moet je dan ook de oorzaak vinden en die aanpakken. Ik heb me laten vertellen dat zuivel niet goed is voor psoriasis. Ook heb ik gehoord dat Candida in de darmen een oorzaak zou kunnen zijn. Ik zou graag eens willen weten wat de oorzaak is. Wat raad jij me aan? Een bezoek aan de darmtherapeut? Of eerst een probiotica proberen? Of…? Ik hoor t graag..

  Patricia

 • Miranda

  Hoi,
  Ik heb Last van prikkelbare darmsyndroom. Aangezien ik ook nog regelmatig een antibioticakuur moet hebben voor blaasontsteking voelen mijn darmen er niet fijner op na een kuur. Mijn darmen doen pijn
  en zijn helemaal opgeblazen. Probiotica helpt niet echt, wat is er wel aan te doen?

  • Leo

   Probeer eens thee te trekken van verse gember. Een stuk van 2 cm schillen en in stujes snijden en 5 min. Laten trekken in heet water. Ik help me er goed mee, en het kost vrijwel niets.

 • Mirjam

  Ik heb erg veel last van vaginale schimmelinfecties. De medicijnen om een schimmelinfectie te bestrijden hielpen maar heel even en zijn erg duur om elke maand tot 5 keer toe aan te schaffen.
  Nu al een tijdje aan de probiotica, en nu veel minder last van de schimmelinfectie! Zo 1 keer in de week, krijg ik weer symptonen. Dan neem ik gelijk een extra capsule. En ‘s avonds voor het slapen gaan nog een. De volgende dag weer alles onder controle. Ik gebruik Orthica Original capsules.

 • Annemarie Hendrikx

  Waar kun je zo een darmflora -onderzoek laten uitvoeren? En heb je daar je HA bij nodig om dat aan te vragen of kan je dat op eigen initiatief ?

 • Anna van den Broek

  Goede morgen
  Ik heb eerst kefir gebruikt werkt beter dan yoghurt zegt men .
  Maar is het raadzaam om te starten met Orthiflor original. en daarna over te gaan naar Orthiflor basic. .?

  • De Groene Vrouw

   Ik werk nooit met Orthiflor… voor vragen over onze producten kun je bellen met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!

   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

 • Lisa

  Hoi schrijfsters,

  Erg goed dat jullie dit ingewikkelde onderwerp begrijpelijk willen maken! Ik ben zelf microbiota (darmbacterie) onderzoeker gericht op hart- en vaatziekten en ik vraag mij af op welke wetenschappelijke bronnen jullie deze informatie hebben gebaseerd.

  • De Groene Vrouw

   Beste Lisa,

   Oh, wat ontzettend interessant! Daar drink ik graag een keer thee over met je :-)
   De meeste informatie komt uit mijn lesstof (opleiding Darmtherapeut), die sterk onderbouwd is met veel wetenschappelijke onderzoeken. (Het zijn er heel veel, dus ik hoop dat je me vergeeft dat ik hier geen lijstje op ga schrijven… dan ben ik wel een middagje bezig).

 • Marit Geelink

  Beste ‘groene vrouw’,

  Bo en ik doen ons profielwerkstuk (6VWO) over probiotica. Binnen dit onderzoek doen wij een extra onderzoekje of de probiotica wel aan komt in je darmen. Wij betwijfelen dit. De fabrikant van Lucovitaal (mix van 6 bacteriestammen) geeft aan dat de kauwtabletten dubbel gecoat zijn waardoor ze de darm bereiken en dat bij een PH van ongeveer 7 de coating los zal laten. Dit vonden wij raar. In je mond is je PH ook ongeveer 7 dus wat gebeurt hier dan? We hebben daarom het verteringsstelsel nagebootst op voedingsbodems om te kijken waar de bacterie uit zijn coating zou komen.
  (Voorbeeld voedingsbodems:
  1: speeksel + tablet
  2: speeksel + tablet + pepsine + HCl ect.)

  Helaas gaf het niet de resultaten wat we zouden verwachten. We hadden het onderzoek in duplo gedaan en zelfs de duplo’s verschilden van elkaar. Ook zaten er op een paar platen schimmels. We weten niet hoe dit kan.

  Kunt u ons misschien helpen? Weet u de oorzaak van de schimmels en de verschillen tussen de duplo’s?
  Ik kan eventueel de proefopzet sturen + de foto’s van de resultaten als u daar interesse ik heeft!

  Ik hoor het graag!
  Groetjes,
  Marit

  • De Groene Vrouw

   Hoi Marit,

   Hmm… wat er ‘mis’ gaat in jullie opzet kan ik je niet vertellen. Wel weet ik dat er professionele onderzoeken zijn gedaan (meer dan genoeg) met gemarkeerde bacteriën die aantonen dat die bacteriën wel degelijk de darm kunnen bereiken (en sterker nog: dat ze uiteindelijk zelfs kunnen worden teruggevonden in andere slijmvliezen, zoals die van de vagina).

   Het maakt wel uit hoe de bacteriën toegediend worden; dat kan inderdaad met een gecoate capsule gebeuren. Zo’n coating kan per merk verschillen en wij verkopen (bewust) geen Lucovitaal, dus daar kan ik je niet mee verder helpen. Een andere manier om probiotica veilig ‘langs’ het maagzuur te krijgen is door het in gevriesdroogde (poeder)vorm enige minuten in water te laten weken. De bacteriën ontkiemen dan, en juist in deze ontkiemde fase hebben ze de grootste overlevingskans langs de maag.

 • Hanoike

  Hoi hoi,

  Ik kreeg na 4 antibioticakuren waar ik niet tegen kan, erg veel last van mijn darmen. Een aantal weken gewoon gegeten zoals altijd. Vezels etc. etc. Doordat de buikpijn erger werd, kwam ik bij een vervangend huisarts die tevens ook gediplomeerd homeopaat is. Hij adviseerde mij Darmocare Pro, omdat dat een van de weinige goede probiotica is. Hij had er enorm goede ervaringen mee. Ook de natuurwinkel waar ik het heb gekocht is er ook zeer enthousiast over. Waarom staat het niet bij jou op de site en ken jij deze probiotica.

  • De Groene Vrouw

   Ik ken deze probiotica, en het staat niet op mijn site omdat ik het niets vind toevoegen aan de merken en producten die we al hebben. Je kunt er vanuit gaan dat ik over de meeste dingen behoorlijk lang en goed heb nagedacht, en dat ik vrij regelmatig bezig ben met evalueren wat de beste producten zijn die ik kan aanbieden 😉

 • Jill

  Leerzaam! Vandaar dat die ene probiotica (van drogist Slamat in Utrecht) zo goed werkt en anderen niet, zelfs . Zelfs Vivomixx met 450 miljard bacterien werkte bij mij niet (tegen diarree met name). Sommige zijn ook gewoon van slechte kwaliteit, de ‘melk test’ komen ze bijvoorbeld niet door, geen levensvatbare bacterien dus!

  Ik vraag me wel nog 2 dingen af, namelijk:
  -Hoe zorg je dat probiotica niet iets voor altijd wordt? Wanneer en hoe kan je stoppen? Van wat ik heb gelezen zijn de kolonien die zich opbouwen, binnen 3 weken compleet weg als je stopt met probiotica.
  -Wat is je mening over S.B.O.’s (soil based organisms)? De meningen hierover zijn sterk verdeeld. Aan de ene kant wordt het ondersteund door peer-reviewed studies en zijn mensen er lovend over, is het het enige wat echt werkt voor sommigen. Fabrikant Prescript-assist noemt als voordelen o.a.: betere houdbaarheid, maagsapresistentie, hogere potentie, menselijke behoefte aan SBO’s…. Aan de andere kant wordt er op websites gewaarschuwd omdat bepaalde bacterien (soms levensbedreigende) infecties zouden kunnen veroorzaken en antibioticaresistentie.
  Wellicht interessant voor een artikel? :)

 • Elise van Mierlo

  Hallo Nienke,

  Ik ben natuurgeneeskundig therapeut. Je zult denken wat doe je hier nou. Je kunt niet overal verstand van hebben en Hanny Veldman die jij moet kennen stuurde me naar jou. Ik heb een client die door chemokuur altijd diarree heeft we kunnen dit tij maar niet keren. Mijn vraag: Heb je een goed idee voor ons?
  Alvast vriendelijk bedankt,

  Elise

  • De Groene Vrouw

   Beste Elise,

   Tsja… de reacties onder een blogbericht zijn niet echt de juiste plek om zoiets te bespreken 😉
   Misschien kun je even een mailtje sturen?

 • Linda

  Hallo,
  Welk merk heeft dan wel goede probiotica voor de darmen?

  Mvg

 • Gerard

  De vragen die voor mij open blijven zijn dan;
  *Is er ook Probiotica te koop met aerobe bacteriën? En zo ja waar?
  *Welke Probiotica heeft de meeste stammen en lijkt dus het best te zijn en waar koop ik die!

 • Riët Oving

  Ik was nog niet klaar… ? Nu moet ik 4 keer per dag naar de wc en is de ontlasting dun. De erwtjes en maiskorrels vind ik heel terug in de pot. Is dit wel goed????

 • Riët Oving

  Bedankt voor de info.

  Op aanraden van mijn kraamhulp ben ik bij de zwangerschap van mijn derde kindje begonnen aan een kuur orthiflor start.. Dit omdat ik na eerdere zwangerschap nogal last had van schimmels na een antibioticakuur vanwege wortelkanaalontsteking aan twee kiezen. Ook hadden mijn twee eerste kindjes veel last van darmkrampjes. Ik neem voor het slapen gaan twee maatlepeltjes, opgelost in warm water. Zoals ook is beschreven.

 • Melike

  Hoi, wat een interessant artikel! Bedankt hiervoor. Ik gebruik sinds 3 dagen probiotica. Ik heb sinds mijn puberteit al last gehad van acne. Maar door pil gebruik nooit gemerkt. Nu onze kinderwensen voorbij zijn, ben ik gestopt met het slikken van de pil. Omdat ik me niet meer prettig hierbij begonnte voelen. Sindsdien is mijn acne verergerd. Na heeel veel dingen gebruik te hebben. Ben ik tot de conclusie gekomen dat het aan mijn darmen ligt. Acne is alleen rond mijn kin.

  Suiker en koemelk producten behoorlijk verminderd tot bijna geen gebruik. Ben over gestapt naar geiten producten. Ik lees zo ontzettnd veel op internet dat ik het moeilijk vind een standpunt te nemen m.b.t. Dit onderwerp.

 • Greet

  Vlak voor kerst zijn 2tumors uit m’n dikke darm verwijderd waarbij ook een stuk van m’n maag weg moest (doorgroei). Ik at gezond (gevarieerd,suikervrij,geen geraff. Voeding,…), maar heb blijkbaar een genetische afwijking. Nu merk ik dat mijn darmflora zeker niet OK is (winden,borrelende buik, boeren,..). Hoe optimaliseer ik dit?
  Ik vermager ook doordat ik een kleinere maag heb (bmi voor ingreep 19,5) en probeer nu dus vaker te eten, maar hierdoor is m’n maag nooit leeg begrijp ik (4uur blijft voeding in de maag). Is dat (rottende resten) de oorzaak van zwavelgeur in m’n boeren? Op welke wijze eet ik dan wel best om niet verder af te vallen? Of lost dat zichzelf op met betere darmflora en tijd?
  Bedankt voor het advies, greet

  • De Groene Vrouw

   Beste Greet,

   Jeetje, wat een verhaal! Ik hoop dat je weer wat hersteld bent na je operaties.
   Zoals je begrijpt kan ik je met zo’n achtergrond niet ‘even’ wat advies geven over wat je kunt doen om ‘alles even te herstellen’. Dat is niet alleen onmogelijk (want zonder onderzoek kan ik niet inschatten wat er precies aan de hand is), het zou ook heel onverantwoordelijk zijn (hou dat alsjeblieft in gedachten als iemand ander op het grote internet je wel van gratis ‘advies’ wil voorzien).

   Ik denk dat je al veel zult hebben aan het online programma Darmflora & Darmgezondheid (https://groenevrouw.nl/product/darmflora-darmgezondheid/). We beginnen in februari weer! Voor persoonlijk advies met gericht onderzoek en een gedegen behandelplan verwijs ik je graag naar het darmflorapakket (https://groenevrouw.nl/consult/darmflora/).

   Veel succes in elk geval!

 • Van Dijk

  Ik heb veel last van psoriasis op het hoofd, nu is mij aangeraden om probiotica kauwtabletten, teunisbloemolie en Hepeel te gebruiken. Mijn vraag is waarom deze 3 te gebruiken. Zijn er mensen die dit ook gebruiken?

  • De Groene Vrouw

   Eh tsja. Ik denk dat als iemand je aanraadt om iets te gebruiken, je ook bij diegene moet zijn voor de uitleg. En als ze je die schuldig moeten blijven, is het de vraag of het wel het allerbeste advies was 😉

   Ik kan je in ieder geval niet helpen aan een uitleg over advies van iemand anders; zeker niet zonder de achtergrondinformatie te hebben. En dat kan niemand op het internet. Maar als je wilt kunnen we je in onze praktijk wél helpen aan een gedegen advies en behandelplan, gebaseerd op gerichte onderzoeken en afgestemd op jouw persoonlijke situatie :-)

 • Jan Timmers

  Of ik hier iets leuks wil schrijven? Rare vraag als het om gezondheid gaat, maar vooruit ik heb wel iets te vertellen. Ik ben nu dertig jaar “bekend” met Colitis Ulcerosa en kan mezelf dus wel een ervaringsdeskundige noemen. Je moet er mee leren leven was destijds al de boodschap en die is niet veel veranderd in de reguliere geneeskunde. Echter ervaar ik sinds dit jaar een grote kentering, een doorbraak ten goede.
  Afgelopen jaar was er een trial in het AMC voor Colitis patiënten, middels een voor mij nieuwe therapie, namelijk fecale transplantaties (FMT). Daar werd aandacht aan geschonken in de Volkskrant en bij Pauw en nog meer tv-programma’s vanwege de opmerkelijk positieve resultaten. Ik heb me opgegeven voor deze Turntrial, maar werd afgewezen: niet inflammatoir genoeg. Opmerkelijk genoeg sindsdien niets meer vernomen van deze Turntrial (teruggefloten door de farmaceutische industrie?)
  Eerst balen natuurlijk, maar middels AMC en internet ben ik terechtgekomen bij de Taymount kliniek in Hitchin, Engeland. Deze kliniek heeft al 10 jaar zeer goede resultaten met deze behandeling (FMT) en er zijn darmkwalen die hierdoor voor 100% genezen worden.
  Daar heb ik twee kuren gehad, met binnen een week zeer opmerkelijk resultaat. Mij vrouw was en is daarvan getuige en haar vreugde evenaart die van mij. Maar als je gezondheid een sprong maakt van (rapportcijfers) 2,3,4 soms een 5 en heel soms een zes, naar een verbetering tot : soms 5, meestal 6 en soms een 7 dan maakt dat een groot verschil en wil je meer. Die verbetering zal ik zelf tot stand moeten brengen middels een simpel Paleodieet, met de nadruk op glutenvrij en lactose arm. Dat heeft me het afgelopen half jaar al een enorme verbetering opgeleverd: geen buikpijn meer, vrijwel nooit meer hoofdpijn, of misselijk en een grote toename van energie. Maar ik wil meer: ik wil naar dagen dat de gezondheid ook een 8 is. Daarom wil ik op advies van de Taymount kliniek starten met probiotica en wel de best bekend: Symprove. Helaas nog niet verkrijgbaar in Nederland, al is een bedrijf daar wel mee bezig. Symprove is 1 van de twee merken die een wetenschappelijk onderzoek aan een universiteit in Londen positief hebben doorstaan: zij bereiken wel de darmen, in tegenstelling tot alle andere, onderzochte merken, die vaak al in de maag “sneuvelden”..
  (Voor meer in formatie over darmkwalen: kijk eens bij http://www.leefbewust.com, daar zie je veel wetenschappelijk onderbouwde artikelen over darmziekten.)
  Mocht de groene vrouw dit merk in haar assortiment opnemen, dan ben ik de eerste klant.( leuk of gezellig genoeg?)
  Voor alle lezers: Een heel gezond 2016, natuurlijk,
  en een beetje “ik”en heel veel “wij” !
  Groet uit Gemert, Jan Timmers
  (Voor de duidelijkheid: ik heb met alle genoemde instellingen geen enkele connectie, laat staan financieel belang)

  • Layni

   Poeptransplantaties! Mijn huisarts vertelde me onlangs nog dat hij verwacht dat deze binnen 4 jaar bij de huisartsenpraktijk zullen worden gedaan (in het algemeen, niet alleen bij deze huisarts). Het is de volgende grote stap voor de geneeskunde op dit gebied. Uiteindelijk is het de wens om ‘poeppillen’ te maken.

   • De Groene Vrouw

    Ik ben er geen onverdeeld voorstander van… volgend jaar de blogpost over waarom 😉

 • Charlotte

  Toch ben ik gaan twijfelen. De een zegt dat probiotica “wakker” moet worden gemaakt in een glas louw water een half uur voor het eten sochtends of voor het slapen gaan. Maar op de verpakking van Bio-kult wordt gezegd het in te nemen in of uit de capsulle tijdens het eten.
  Dit is nogal een verschil. Wat is nou de beste manier om probiotica in te nemen zodat ze de weg naar de darmen overleven?

  • De Groene Vrouw

   Dat verschilt per merk en is afhankelijk van de manier van produceren en verpakken, dus het klopt dat je daar verschillende dingen over leest.

 • John D. Kruse

  Hallo,

  leuk is anders!

  Dus verlang ik naar het concrete advies, voor een gang naar de Darmflora specialist.
  Woon in Thailand, dat maakt het ingewikkelder.
  Heb nog een huisje in Spanje en als ik daar een maand ben, verbeterd deze situatie
  opmerkelijk genoeg, drastisch!
  Eet, lees drink, mijn smoothie ook in Thailand, maar het groenteaanbod is te beperkt.
  Koop zurige drink yoghurt etc.

  In Spanje begin ik onmiddellijk weer met olijfolie te bakken, een halve liter wijn per
  dag te nuttigen, kefir yoghurt en karnemelk te eten en te drinken, en meer gevarieerde
  groentes te kopen. Dan nog vier sneetjes bruinbrood met beleg per dag en twee maal
  een pizza en of tortilla in de week. Afgewisseld met vlees en vis.
  Begint met diarree, Een probiotica kuur voor tien dagen en langzaam worden darm en
  maag weer rustig en is de stoelgang normaal.

  Jammer genoeg, na pakweg twee maanden in Thailand, en het begint weer overnieuw.
  Heb het vermoeden dat de hoge temperatuur en de vochtigheid ontregelend werken,
  maar ook het afwijkende en wat eenzijdiger voedingspatroon. Daarbij gebruikt men hier
  overmatig glutamaat in poedervorm, als extra smaakstof in soepen en gerechten.
  Eigenlijk is het probleem twee jaar geleden ontstaan nadat de arts een grote hoeveel-
  heid antibiotica voorschreef bij een heftige oorontsteking. Volgens mij de trigger!

  Vriendelijke groet,

  John D. Kruse

  • De Groene Vrouw

   Hoi John,

   Ik haal even niet helemaal uit je verhaal wat je nodig hebt. Wat is je vraag precies? :-)

 • Wilma Waaijer

  Lieve mevrouw,
  Kunt U mij een tip geven wat ik het beste kan doen om mijn darm flora weer op peil kan brengen na en antibiotica kuur , die ik echt even nodig heb.

  Bijv. dank. Wilma.

 • Aya

  Welke probiotica raad u mij aan na een antibioticakuur tegen acne?

  • De Groene Vrouw

   Hoi Aya,

   Voor productadvies mag je bellen met onze vragenlijn, Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀
   Voor persoonlijk advies rondom gezondheid & supplementen bij specifieke klachten, verwijzen we je graag door naar een Half Uurtje Kennis:
   https://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/

   Dan hebben we de tijd om je goed te ondersteunen en adviseren!

 • Marieke

  En wat vind je dan van melkkefir op basis van biologische rauwe melk?

  • De Groene Vrouw

   Ik vind dat dat een vraag met een vrij uitgebreid antwoord is 😉 maar kefir van rauwe melk is superspul!

 • Hennie

  Ik heb nu een kuur voor de blaasonsteking!
  Moet ik nu ook iets nemen,en wat raad je aan?
  Gr hennie

 • Suzanne

  Wordt het darmflora onderzoek (deels) vergoed door de verzekering?

  • De Groene Vrouw

   Ik heb weleens gehoord van een magische zorgverzekering waarbij dat het geval zou zijn 😉
   Maar over het algemeen is mijn advies: reken er niet op. Sinds het in 2009 uit de basisverzekering is gehaald, is er bijna geen enkele maatschappij meer die het vergoedt…

   • Henriette

    De GezondheidsVerzekering! Ik heb enorm goede hoop dat zij het wel gaan vergoeden. Een -naar mijn mening- geweldig initiatief dat vele malen goedkoper werkt dan elke andere zorgverzekering omdat zij een ander systeem hanteren. Je kunt er hier alles over lezen: http://gezondheidscooperatief.nl
    Ik hoop zo dat alle alternatieve geneesheren en -dames (ook jij vrouwke!) hierdoor een graantje mee kunnen pikken uit de ruif. En zo toegankelijker worden voor alle patiënten die van de regen in de drup zijn ‘geholpen’ door reguliere artsen en de financiën niet hebben om in het alternatieve circuit te gaan kijken.
    Als ik het goed heb is de planning van de GezondheidsVerzekering om in 2018 van start te gaan. Overigens ben ik op geen enkele manier verbonden met deze club. Ik ben slechts een mens met af en toe een probleem en stoot steeds mijn neus bij het reguliere circuit en de symptoom-bestrijdende manier van werken. Vandaar mijn ongebreidelde enthousiasme voor een nieuwe manier van het vergoeden van zorg. Spread the news jongens en meisjes!

 • Eric

  En hoe is de werking dan van zelfgekweekte melkkefirdrank op probiotische wijze in de darmen ?
  met vriendelijke groet,
  Eric

  • Nienke Tode-Gottenbos

   Goed onderwerp! Ik zet het op de Grote Blogpost Ideeën Lijst :-)

 • Nicole Zwaneveld

  Beste groene vrouw,

  Ik ben huisarts in Frankrijk en probeer meer te begrijpen van probiotica en het eventuele nut ervan.
  Voor patiënten met darmklachten, algeheel onwelbevinden en acné, voor dit moment.
  Het verhaal over aerobe en anaerobe probiotica komt logisch op me over, maar wat ik me vervolgens afvraag na dit verhaal is: hoe kom ik aan aerobe probiotica?
  Of hoe creëer ik die in mijn darmen mbv voeding oid?
  Zijn aerobe probiotica te koop/houdbaar etc? (ik vermoed van niet).

  Met vriendelijke groet,

  Nicole Zwaneveld

  • Nienke Tode-Gottenbos

   Beste Nicole,

   Ook aerobe probiotica is gewoon verkrijgbaar, maar die kun je alleen inzetten als de barrièrefunctie van de darm intact is (en er bijvoorbeeld geen actieve ontstekingen aanwezig zijn). Daarom zetten we deze probiotica nooit ‘zomaar’ in maar altijd als onderdeel van een behandeling, waar ook onderzoeken aan vooraf gaan.

 • Sas

  Hoi Groene Vrouw,
  Graag jouw advies in het woud van pro-biotica’s. Onze dochter van 16 heeft een lactose-allergie. Daarnaast heeft ze (te) regelmatig keel ontsteking. Met net Pfeifer achter de rug waar ze, om een bacteriologische reden uit te sluiten, een antibioticakuur voorgeschreven kreeg is haar weerstand momenteel erg laag. Ze heeft op dit moment (waarschijnlijk als reactie op de antibiotica) een forse huiduitslag. Ik wil haar weerstand graag verhogen met een goede pro-biotica, maar zie door de bomen het bos niet meer. Zou jij ons kunnen adviseren?
  Met vriendelijke groet,
  Sas

 • J.eggink-bosman

  Ik moet 2 maanden aan de antibiotica in hoge dosering, welke probiotica kan ik het best innemen??

  • Nienke Tode-Gottenbos

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

  • De Groene Vrouw

   Ik heb geen ervaring met dat product, dus daar kan ik niets over zeggen. Het overleven van de maag kan op twee manieren: door het product te coaten in een maagsapresistente capsule, of door het (poeder) te laten ontkiemen in wat water. In de ontkiemingsfase overleven de bacteriën het maagzuur ook gedeeltelijk. Beide methoden zijn prima. Een niet-gecoate capsule is inderdaad minder optimaal.

 • Lucas

  Beste Groene-Vrouw,

  Ik ben me wat aan het inlezen over probiotica en vond dit artikel waardevol, bedankt! Inmiddels ben ik zover dat ik graag via je webwinkel wil bestellen, maar er rest mij nog een vraag over de kwaliteit van Bio-Kult. Zou je kunnen aangeven op basis waarvan je dit merk aanraadt? Ik begreep al van je dat dit ook komt omdat er geen onnodige toevoegingen in zitten, maar er zijn meer producten die daar vrij van zijn.

  Aanleiding voor m’n vraag is dat de inhoud en werkzaamheid van probiotica (als ik het goed heb?) nergens wettelijk wordt gekeurd en getoetst. In de test van de consumentenbond van 2006 kwam zelfs naar voren dat sommige probiotica steriel zijn. Lekkere marketing dus:) Daarentegen werd bijvoorbeeld het merk Orthica wel goed bevonden. Weet jij of je er als gewone consument van op aan kan dat de producten bevatten wat ze aangeven te bevatten? Of er tegenwoordig wel controle is op inhoud en werkzaamheid? Het zijn meerdere vragen geworden.. maar de hoofdlijn is dezelfde. Hoop dat je er iets over kunt zeggen! Alvast bedankt voor je antwoord! Groeten, Lucas

  • De Groene Vrouw

   Hoi,
   Bel even met onze vragenlijn, dan helpen we je verder!
   Ma-Do van 9.00-11.30 op 020-8453979 😀

  • Gp

   wat te denken van prebiotica (resistente zetmelen)

 • Kim

  Ik ben net begonnen met het nemen van probiotica capsules, maar heb de indruk dat ik hierdoor meer darmkrampen krijg. Is het een kwestie van wennen en volhouden? Dank u.

 • Joep

  Beste Groenevrouw,

  In uw artikel gaat het over het feit dat er in veel probiotica producten geen aerobe enterococcus en E. coli stammen zitten. Dit zou voor een ongebalanceerd darmmilieu zorgen, maar als ik uw producten op de site zie, dan zie ik niet één product die deze stammen bevat. U raadt bijvoorbeeld de Bio-Kult aan, maar daar zitten ook alleen lacto en bifido-bacteriën in. Dit zou volgens u leiden tot een massale bacteriemoord. Hoe moet ik dit begrijpen? Ik ben op zoek naar een goede probiotica, maar waar kan ik die dan vinden? En is er een manier waarop ik op een andere manier dan aan enterococcus of E. coli stammen kan komen?

  Ik hoor het graag :)
  mvg,
  Joep

  • De Groene Vrouw

   Hoi Joep,

   Dat klopt. Wij hebben wel probiotica met E. coli en Enterococcus in het assortiment, maar deze stammen zijn ook sterk immunologisch actief. Wij vinden het daarom niet verantwoord om er zelf mee te rommelen. Ik zet deze stammen in de praktijk pas in na ontlastingonderzoek, zodat we zeker weten dat er bijvoorbeeld geen actieve ontstekingen of een hyperpermeabele darm meespeelt; pas dan is het in mijn ogen veilig om de aerobe stammen toe te voegen.

   Dat betekent niet dat de probiotica die we verkopen geen zin hebben; in veel gevallen is ‘alleen’ een anaerobe probiotica best voldoende om het darmmilieu net even het zetje te geven dat het nodig heeft. Maar niet voor iedereen en dan is het zonde als mensen door gebrek aan kennis afhaken en denken dat probiotica in het algemeen niet helpen, terwijl het in feite dus om een verkeerde aanpak gaat. Overigens heb ik niet gezegd dat het slikken van alleen Lactobacillus en Bifidobacterien zou leiden tot massale bacteriemoord, en dat is ook niet wat er gebeurt.

   In mijn ogen kun je probiotica zoals die wij in de webwinkel hebben dus prima gebruiken om eens uit te proberen, maar als het na 3-6 maanden geen of onvoldoende effect heeft, kom je op het terrein van de darmfloratherapeut en ontlastingonderzoeken om e.e.a. eens grondig te onderzoeken en aan te pakken. Inclusief E. coli en Enterococcus.

   • Jaimy

    In reactie op jouw reactie op Joep (hele mond vol), wat kan er gebeuren als iemand met actieve ontstekingen of een hyperpermeabele darm probitioca slikt met ook aerobe bacteriën?

    • De Groene Vrouw

     Meer klachten… daar zit je niet op te wachten. Darmfloratherapeut is geen hobby, maar een vak. En da’s niet voor niks 😉

  • Brian

   Bio-Kult Original bevat Bacillus subtilis en dat is een aerobe bacteriesoort.

 • Nal

  Hallo,

  Ik ben 8mnd geleden bevallen. Voor de zwangerschap had ik al een onrustige huid veel pukkeltjes/bultjes en jeukende plekjes. Natuurlijk moet ik er aan zitten dus nu veel littekens. Ik dacht dat het ontstaan hiervan misschien ook in de darmen te zoeken is. Ik ben nu dus probiotica gaan slikken maar na alles door gelezen te hebben vraag ik mij af of probiotica mij zal helpen. Ik heb verder geen klachten dus dan merk ik ook niet of het verder iets doet voor mij en mijn huid merk ik nog geen verandering. Of zou het zijn dat ik het langer moet gebruiken ( ik gebruik het nu een maand).?

  Alvast bedankt!

 • Lenn

  Hallo,

  Ik ben herstellende van een heel heftige maag-darminfectie en ben op zoek naar iets milds om het herstel te bespoedigen. Ik heb hier geen darmtherapeut in de buurt :/ Wat voor probiotica kun je me aanraden wat niet meteen te heftig is voor mijn herstellende systeem?

  Groetjes,

  Lenn

  • Lenn

   O en ik ben licht lactose intolerant. Normaal kan ik wel yoghurt hebben enzo maar dat staat me nu heel erg tegen :(

 • Kaat

  Goedenavond,

  Wanneer zou je wel starten met Probiotics bij een baby van 3 weken?
  Zijn krampjes en veel winden laten een goede indicatie?

  Groet

 • Annie

  Goedenmiddag,

  Mijn zoontje is 8 weken oud. Ik laat hem niet vaccineren. Daarom wil ik graag zijn weerstand zo hoog als mogelijk houden. De Children’s Synbiotic is niet leverbaar. Welk alternatief adviseer je?

  bij voorbaat dank,

  Groetjes, Annie

  • De Groene Vrouw

   Bio-Kult original!

   • Annie

    Dank je :)

 • Diana

  Hallo Groene Vrouw, bedankt voor je heldere uitleg over probiotica!
  Ik had er al veel over opgezocht, maar heb hier toch nog iets kunnen bijleren :-)

  In verband met het thema ‘waarom werken probiotica vaak niet’, mis ik eigenlijk informatie over het product Hylak. Je mag hier waarschijnlijk geen (merk)product aanprijzen, dus dat zou de reden kunnen zijn, maar ik zou toch graag van je horen wat jouw mening is over dit product dat niet de bacteriën zelf, maar de stofwisselings-producten van de bacteriën bevat. Het schijnt dat je vooral dat laatste nodig hebt om het juiste zuurmilieu in je darmen te krijgen, waardoor gewenste bacteriën goed gedijen en het immunsysteem wordt geprikkeld. Ik zal geen link plaatsen naar dit product; simpel zoeken op productnaam levert al snel voldoende hits.

  • De Groene Vrouw

   Ja, ik werk in de praktijk veel met Hylak (behalve bij mensen met lactose-intolerantie!). Het heeft inderdaad een ondersteunende (eigenlijk bijna prebiotische) functie waardoor de bacteriën zich beter kunnen ontwikkelen. Het is als onderdeel van een behandeling heel waardevol, maar dan nog is het geen wondermiddel 😉

   • Diana

    Ok, fijn om te weten dat ik het eens kan proberen! Ik zal er geen wonderen van verwachten 😉

 • Hallo,
  Ik geef mijn zoontje van 5mnd probiotica van orthiflor (start) TOen hij 2 weken was heeft hij een zware operatie gehad. Hij heeft ook last van verborgen reflux. Is het zinvol om hiermee door te gaan of kan ik er beter even mee stoppen? Hij krijgt flesvoeding en nog geen vaste voeding. Daar willen we mee wachten tot hij 6 mnd is, juist omdat hij flesvoeding krijgt.

  Groet,
  Elif

 • Ilona

  sinds ik alka druppels heb geslikt voor enkele dagen (van alkavitae) heb ik ondertussen al 3 weken een donkere tot zwarte plaspoep, nu , op advies van de natuurwinkel slik ik probactiol plus, ik merk na 5 dagen nog niet veel verandering in mijn ontlasting, sterker nog, zeer weinig tot niets, ik ben nu 3 weken met die alka gestopt, enig idee of dit zal werken??, ik ben ondertussen uitgeput en iedere dag zeer vermoeid.

 • Kyano

  Ik lees in het interessante artikel dat je met een ontlastingonderzoek precies kan zien wat er met je darmflora aan de hand is.
  Waar is dit onderzoek precies aan te vragen?

  • De Groene Vrouw

   Bij (ervaren) darmfloratherapeuten – met andere woorden, bij mij (maar ik zit vrij vol) en mijn collegae. Die vind je via http://rp-vitamino.com/NL/Home.aspx (rechts onderin zie je een kaartje waar je kunt zoeken op regio).

   • Gerard

    Wat grappig, je schrijft “bij mij ( darmfloratherapeut) (( maar ik zit vrij vol))
    Das niet best voor een darmtherapeut.
    Maar iets anders, hoe kijk jij tegen waterkefir aan? Of staat je mening ergens tussen die enorme lange rij postings?

    GrtZ

    • De Groene Vrouw

     Dat is niet best nee, maar mijn beroep is helaas nog niet overbodig.
     Oh wacht, je maakte een woordgrapje. Haha.

 • Boss

  Is de viridian childrens symbiotic ook geschikt voor pasgeboren baby’s? Ik had voor mijn zoontje altijd abc dophilus maar ik zag dat jij deze van viridian aanbeveelt.

  • De Groene Vrouw

   Ja, hoewel ik zelf terughoudend ben met het geven van probiotica bij pasgeborenen. Alleen als er reden toe is dus!

 • Jeanet

  Ik drink elke dag een glas kefir. Sinds ik dat doe ben ik van een erge vorm van acne af, heb ik geen klachten meer van mijn spastische darm en zijn mijn herhaaldelijk terug komende vaginale schimmels weg.
  Hierbij laat ik wel suiker en verkeerde vetten staan.
  Maar ik ben dus echt wel de probiotica gaan waarderen! Bovendien is kefir heel veel goedkoper dan tabletten etc.

  • Nicole

   Enig idee waar kefir te koop is?
   Ik heb zelf ook last van steeds terug kerende vaginale schimmleinfecties( nu al drie jaar elke maand) en last van acne en pigmentvlekken. Ik hoop dit op een natuurlijke manier te genezen.
   iemand een idee?

 • Janneke

  Kan trouwens niet eens tegen gewone probiotica. M’n oren gingen er van suizen.

 • Janneke

  Heb zelf veel baat bij Hylac, zijn geen bacteriën maar afbraakproducten ervan. Darmen worden snel rustiger en het werkt alkaliserend. Nu is het wel zo dat de boel verstoord raakt door verkeerde Ph-waarde en te weinig zuurstof in je lichaam. Belangrijk om dat aan te pakken, bijvoorbeeld met zeoliet.

 • Audrey

  Gebruik Kefir!
  Voor uitleg : https://www.mokka.coop/nl/superfood-kefir-melk-op-zijn-allerbest/
  (maar er zijn nog tientallen andere sites die uitleg geven)

  Het fijne is dat een ‘kefirkorreltje’ (lijkt op een mini bloemkooltje) een leven lang meegaat. Ze vergroten/vermeerderen zelfs bij toevoeging van grotere hoeveelheden (soja,geiten,etc)melk.
  Mijn oma gebruikt dit al jaren en is mede daardoor op haar 79e nog superfit (en kan niet stilzitten;)). Ze heeft mij een korrel gegeven en nu een half jaar later kan ik al weer een ‘korrel’ doorgeven aan iemand anders. :)

  Een echte aanrader

 • Trudy

  Hoi Nienke!
  Ik hrb een vraag over mijn 3 jarige zoontje. Ik denk (weet?) dat zijn darmflora niet in orde is.
  Eigenlijk dat dat al vanaf heel jong is.
  Afijn, de laatste tijd is het goed merkbaar aan zijn weerstand. Hij is veel ziek. Nu voor de 3e keer in 2 weken (luchtweginfextieluchtweluchtweginfectie-buikgriep en nu koorts door verkoudheid). Ik geef hem ter ondersteuning probiotica, orthiflor. Maar is dit wel oké? En kan ik zijn darmflora nog meer ondersteunen?
  Hij eet normaal gesproken erg goed, is desondanks wel een licht ventje. Eten is de afgelopen 2 weken wel moeizaam door het ziek zijn en dat is hem helaas ook goed aan te zien…
  Mvg, Trudy.

 • Janet

  Hallo beste Groene Vrouw,

  Dank voor je (weer een) verhelderende verhaal! Ik voel me een beetje belazerd door Solgar nu er – nadat ik gestopt ben het zoveelste potje 40 euro kostende Multi Billion Dophilus probiotica van Solgar – weer een drijvende dr*l in de wc drijft… Daarover onder een andere blog van je – de poepdokter of ontlastingsonderzoek – meer.

  Mijn vraag voor nu: bevat de probiotica van kinderen die jij aanbiedt in je shop wel aërobe bacteriën? Na wat zoekwerk op internet zie ik eigenlijk alleen de Bifido.. en Lactob… staan. Bij de Kids Flora zit er ook Streptococus in (de goede dan mag ik hopen ;), maar dat zijn weer niet de Enterococcen, zoals jij ze beschrijft. Na veel te veel geld uit te hebben gegeven aan misschien wel zinloze probiotica, wil ik heel graag zeker weten dat wat ik nu aanschaf de pindakaaspoep van mijn zoon van 4 zal veranderen in echte grotejongenspoep! Welke van de twee in jouw store beschikbare probiotica raad je aan?

  Veel dank alvast voor je antwoord en tot vanavond onder een andere blog!

 • Jocelyn

  Is het mogelijk dat mijn borstgevoede baby´s meer last van krampen krijgen na het nuttigen van probiotica?

  Drie jaar met mijn oudste van destijds 5 maanden, een week gebruikt = een week krijsen. Nu wederom hetzelfde verhaal met mijn jongste van 4 maanden. We hebben ABC dophilus, Orthiflor Start en MaxiBaby Dophilus geprobeerd.

  Ik lees alleen maar succesverhalen van probiotica, maar kan nergens vinden dat ze er méér last van zouden krijgen…?

  • De Groene Vrouw

   Ja, daarom ben ik dus niet zo’n fan van ABC Dophilus… het maakt uit welke probiotica je geeft, wanneer, hoeveel etc. Gaat dat niet goed, dan kunnen er inderdaad meer klachten voorkomen.

 • Paulette

  Het wordt zwangere vrouwen aangeraden om aan het einde van de zwangerschap probiotica in te nemen om de darmflora van het baby’tje op gang te helpen. Bijv. Orthiflor Start.
  Heeft dit eigenlijk wel zin?

  • De Groene Vrouw

   Ik ben niet zo’n fan van Orthiflor Start (wij adviseren Viridian Children’s Synbiotic), maar op zich heeft het nemen van een probioticum aan het einde van de zwangerschap wel zin, ja. Het is misschien niet perfect, maar in verreweg de meeste gevallen is het beter dan niets 😉

   • Kmmk

    Mag ik vragen waarom je geen fan bent van Ortiflor start? Ik gebruik het voor mijn dochtertje van 3,5 mnd (keizersnede en helaas geen BV)

    • De Groene Vrouw

     Omdat er toevoegingen inzitten die niet nodig zijn, en omdat ze (de laatste keer dat ik keek) de stamnummers van de bacteriën niet wilden vrijgeven.

 • Jan dirK

  Dus als ik op mijn potje probiotica lees dat er Enterococcus faecium zit, dan zitten er ook aerobe bacteriën in? Ondanks dat het een gewoon potje van de plaatselijke drogist is (die overigens wel veel meer heeft dan het gemiddelde kruitvat). Of is er ook anaerobe Enterococcus? Aan de naam faecium te horen, hoort hij i.e.g. helemaal in je darmen thuis…

  • De Groene Vrouw

   Enterococcus faecalis is één van de belangrijke aerobe stammen. Of het verder een kwalitatief goed product is, kan ik niet beoordelen.

   • Janet

    Hoe verhoudt deze informatie http://www.kennislink.nl/publicaties/gevaarlijk-erfgoed zich tot wat jij hierboven hebt gezegd, Groene Vrouw? Ik ben géén darmfloratherapeut en veel van de informatie die ik lees kan ik moeilijk beoordelen. Na het lezen van dit artikeltje, vraag ik me af of die Enterococ beter wel of niet in een probiotica-supplement moet zitten.
    Hoor het graag!
    Groet, Janet

    • De Groene Vrouw

     Tsja. Ik zou je graag het antwoord willen geven, maar dat is nogal lang voor in de comments van een blogpost. De samenvatting: er zijn verschillende soorten Enterococcen (en verschillende soorten E. coli) en voor een gezond persoon zijn de juiste soorten prima om te gebruiken.

 • Marianne

  Hallo Groene vrouw!
  Ik heb een paar weken geleden een antibioticakuur van 7 dagen gehad voor een luchtweginfectie (Clarotromicine). Nu is mijn stoelgang volledig veranderd (lees verziekt). Het ging altijd prima, nu heb ik steeds verstoppingen, keiharde ontlasting. Afijn, ik voel me net een konijn :), niet leuk. Nu had ik zelf bedacht dat mijn darmflora dus naar de knoppen is gegaan van die antibiotica en ik zie dat mijn gedachten niet heel verkeerd zijn. Wat nu? Helpt Activia, of moet ik iets anders doen?
  Dank u bij voorbaat!

  • De Groene Vrouw

   Hoi Marianne

   Wat vervelend dat je zo’n last hebt van je ontlasting! Voor het afstemmen van de kennis uit een blogpost op je persoonlijke situatie verwijs ik je graag door naar een Half Uurtje Kennis (https://groenevrouw.nl/consult/halfuurtje/) of een consult.

 • Willy

  Ik heb ook de goede probiotica in gebruik,omdat ik 10 tot 12 keer per jaar een blaasontsteking heb ,ik ben ook al een stuk darm kwijt en altijd veel lucht in mijn darmen
  Heeft het geen zin dan om probiotica te slikken?
  Ben heel benieuwd

 • Pingback:Probiotica - Lekker & Gezond

 • Shar

  Hallo,
  Ik ben al een tijdje opzoek naar een goede probiotica, maar er zijn zoveel soorten dat ik geen idee heb welke het beste is. Ik hoop dat u mij een goede probiotica kunt aanraden. Ik heb erg last van spastische darmen en een vreselijke droge huid.

  Groetjes

 • Julia

  Goedemiddag,

  Help!! Ik heb sinds kort last van roodheid in mijn gezicht, ook ontstekingen. Heeft dit iets te maken met mijn darmen? Er zijn zo veel probiotica’s, maar welke moet ik nou aanschaffen? ik wil eigenlijk snel resultaat.

  Kunt u mij helpen?

  Groet, Julia

 • Flower

  Ik heb nooit probiotica geslikt maar denk er over omdat ik gehoord heb dat het nuttig kan zijn om een vaginale schimmelinfectie te bestrijden. Is dit waar? En welke probiotica zou ik dan het best kunnen proberen?

 • Mirjan

  Goedemorgen,
  Wat een goede uitleg geef je! We worden allemaal overstelpt met zgn goede voedingsadviezen en ook ik probeer ze uit. Momenteel eet ik geen brood, geen aardappelen rijst etc. Veel groenten en fruit en drink veel water. Goed bezig toch? Ook een kuur van Bonusan Darmocare gebruikt en nu probioforte. Maar ik wordt steeds zwaarder en mn lijf voert niks af, 1x per 4 a 5 dagen.
  Ik gebruik ook ad en dat stopt ook. Kun jij me jouw visie geven op wat er nu gebeurt waardoor het naar mijn gevoel averechts werkt?

  Groet

 • Suhela

  Hoi Nienke,

  Ik heb niet echt klachten, op wat moeheid en een verkoudheid na, ivm druk werken de laatste maand en mijn terugkerende astmatische reactie op weersverandering ah eind vd zomer.
  Toch ga ik binnenkort een licht detoxkuurtje doen, wat ik wil aanvullen met probiotica.

  Ik ga juist een bestelling plaatsen bij Iherb, waar ik oa supplementen van Now Foods koop, dus denk erover om daar en van dat merk nu ook probiotica gaan bestellen. Ben je daar bekend mee en kun je mij vertellen wat je zou adviseren? En of het handiger is dit tijdens of na de detox te gaan slikken?

  Superbedankt! Groetjes Suhela

  http://www.iherb.com/search?sug=probiotic&kw=pro+biiotic&rank=1&x=0&y=0#p=1&bid=NOW
  (op blz 2 staat de detoxkuur)

  • De Groene Vrouw

   Ehm. Zoals je zult begrijpen, kan ik geen advies geven over producten die je vervolgens ergens anders gaat bestellen. Ik bedoel, je zou ook niet een boekwinkel binnenlopen en vragen wat je het beste kunt bestellen bij bol.com… toch? 😉

   • Suhela

    Hmmm kan ik wel begrijpen. Enerzijds vind ik het teleurstellend, omdat ik in de veronderstelling was dat je site en blog voort zijn gekomen uit je behoefte mensen te helpen door je kennis te delen, ook als je er niet direct geld aan verdient. Anderzijds snap ik ook dat dat een grens heeft en dat je niet je tijd eindeloos beschikbaar kunt stellen hiervoor.

    Los daarvan… Ik zie andere ‘groene sites’ ook Now Foods verkopen, weet niet of je het kent, maar wellicht een tip voor jou/ jouw site?

    • De Groene Vrouw

     Handig om te weten: ik ben onafhankelijk en zit niet vast aan één merk; ik verkoop de merken die ik goed vind OMDAT ik ze goed vind, ik vind ze niet goed omdat ik ze verkoop. Ik ken NOW foods, maar in het algemeen vind ik de kwaliteit van andere merken beter. Soms niet. Ik ben net zo eigenwijs in het kiezen van de supplementen die ik adviseer als in alle andere kennis die ik deel.

     Maar er moet nodig eens een blogpost komen over het verdienen van geld met je passie. Dit is mijn passie – ik wil niets anders doen en ik heb meer dan tien jaar gestudeerd om het te kunnen doen. Waar ligt toch de jeuk van mensen dat ik er dan geen geld voor zou mogen vragen? Moet ik dan maar een baantje nemen bij de plaatselijke Aldi om dáár mijn geld te verdienen, zodat ik hier gratis en voor niets advies kan geven?

     Als je een vraag hebt over een product, lijkt me de juiste plaats om die te stellen bij degene waar je dat product wilt aanschaffen. Die wordt er dan immers voor betaald om je dat advies te geven. Zoals ik al zei: je vraagt bij een boekwinkel ook geen advies over welk boek je het beste bij bol.com kunt bestellen – dat is namelijk gewoon niet aardig.

     Dit blog is er voor jullie. Ik steek er vele onbetaalde uren per week in om het draaiende te houden en mijn kennis hier gratis en voor niets te delen. Dat leek me wel voldoende. Dat ik dan verder mijn gezin ook nog moet onderhouden en dus ook graag – net als ieder ander – betaald wil worden voor de uren die ik in iemands persoonlijke, unieke situatie & vraag te steken, lijkt me niet zo heel vreemd.

     Als je nou heel erg graag antwoord wilt, kun je natuurlijk altijd gebruik maken van het Half Uurtje Kennis. Dan betaal je mij een beetje (met de nadruk op een beetje) voor de tijd die ik erin steek om me in jou te verdiepen, en dan kun je de geadviseerde producten verder halen waar je zelf wilt.

     • Suhela

      Oeps, sorry wilde je niet tegen het zere been schoppen, het kwam misschien wat kritischer over dan ik bedoelde. Wat ik al zei, ik snap het wel. Ik had een vraag en vertrouw jouw kennis/ visie. Ik kan jouw agenda etc. niet inzien en weet niet zo goed waar de (je) grens ligt hierin. Dus had gehoopt dat je met me mee kon denken en waagde de vraag. Maar ik snap ook dat je dat niet eindeloos kan doen en respecteer dat ook zeker.
      Groetjes Suhela

 • Christine

  Hoi groene vrouw,
  Ik heb je wijsheid over probiotica nodig. Mijn dochter van 5, Marie, gebruikt nu een lange antibioticakuur.( met een wisseling van spul omdat ze van het eerste flesje totaal onder de rode plekken zat, allergisch). Nu vind ik dat ik haar hierna probiotica moet geven. Maar wat?
  Ik lees berichten als; ‘ capsules want anders bereikt het de darm niet’ en; ‘ zo veel mogelijk verschillende bacteriën’ en ook; ‘niet een bepaalde bacterie want die is niet goed’. Overigens het slikken van pillen gaat waarschijnlijk niet lukken bij Marie.
  Vriendelijke groeten, Christine

  • De Groene Vrouw

   Hoi Christine,

   Bedankt voor de tip, ik zet je idee op de Grote Blogpost-Ideëen-lijst!
   Voor persoonlijk advies over hoe je een blogpost integreert in jullie unieke situatie, verwijs ik je graag door naar de consulten en kennismails.

 • Anka

  Ik lees net over het zelf maken van probiotica(-drank). Dat wordt dan een soort kefir (met behulp van kefirroosjes). Is dat dan, net als de gewone kefir, niet voldoende probiotica?
  Ik heb nergens echt last van maar wil het maken voor mij en mijn zoontje (hij is herstellende van flinke rotavirus waardoor hij volgens mij weinig voedingsstoffen heeft opgenomen, hij is anderhal en gewicht nam een periode van 3 maanden maar niet toe, van 12-15 maanden..). De dokter adviseerde me probiotica maar jeetje, dat kan ik echt niet betalen. :S
  Weet u de beste alternatieve oplossing?

  • De Groene Vrouw

   Kefir is voldoende probiotica om de darmflora op peil te houden, mits die al in orde is en de juiste verhoudingen heeft tussen de verschillende bacterieën. Is dat niet het geval, dan zijn noch kefir, noch alleen probiotica voldoende om het weer recht te trekken. Goede voeding is prima in staat om een goede darmflora in stand te houden. Slechte voeding is ook prima in staat om een goede darmflora onderuit te halen. Maar voeding alleen is bijna nooit voldoende om een niet-optimale darmflora terug op te bouwen.

   Je laatste vraag heeft geen antwoord. Het is als vragen “goh, groenten kan ik echt niet betalen, wat zou een goed alternatief zijn dat minder kost”… of “goh, mijn auto moet een nieuwe remschijf maar dat kan ik niet betalen, wat is een goedkoper alternatief?” 😉

  • De Groene Vrouw

   Het gaat er niet om dat je die niet moet hebben, maar dat het niet compleet is. Tevens bestaan er wel probiotica met aerobe bacteriën, maar die staan niet voor niets niet zomaar los verkrijgbaar in de webwinkel 😉 Het gebruik daarvan vind ik persoonlijk alleen verantwoord na ontlastingonderzoek. Je kunt er namelijk ook – zonder het te weten – een teveel aan hebben, en dan wil je dat niet aanvullen.

 • Roos

  Hoi groene vrouw,

  Ik wilde graag de probiotica van all flora bestellen, maar zie dat deze niet meer leverbaar zijn. Ook op andere websites niet. Komt het nog terug in de winkel?

  Hartelijke groet,

  Roos

  • De Groene Vrouw

   Hoi Roos,

   Ik kreeg net vandaag een berichtje van de groothandel dat het inderdaad niet meer leverbaar is. NewChapter trekt veel supplementen terug uit Europa. Wij hebben Probioguard en Pro All Flora als vervanging 😀

   • Roos

    Oke, dankje! Ik wil alleen mijn darmflora een boost geven na een lange tijd van stress en stress eten (suiker, suiker…), is pro all flora dan een geschikte probiotica voor mij?

    Hartelijke groet,

    Roos

    • De Groene Vrouw

     Ja hoor :-)

 • Viola

  Hallo,

  ik heb even een vraagje namens mijn moeder. Zij is 72 jaar, heeft MS en zit in een rolstoel. Ze woont in een verzorgingstehuis en kan nog wel haar benen bewegen, maar niet meer staan of lopen, bij de fysiotherapie traint ze haar benen door te fietsen. Nu heeft zij al een behoorlijke tijd last van obstipatie, zij belde me vanavond dat zij al vanaf vorige week vrijdag geen ontlasting heeft gehad. Eerst kocht ik vifit voor haar, hierna naar optimel gegaan, maar het helpt allemaal niet. Zo ook al enkele weken dadels voor haar gekocht, wat ook geen effect heeft. Vanuit het verzorgingstehuis krijgt ze af en toe lactose poeder, wat ook niet werkt en er uiteindelijk voor zorgt dat ze toch weer een klysma moet krijgen. De verpleegsters hebben aangegeven dat ze niet al te vaak klysma’s willen toedienen en ook proberen ze de aantal keren van het toedienen van lactosepoeder te beperken, aangezien ze ook weten dat het niet goed is voor de darmen. Nu heb ik het bovenstaande artikel gelezen en de reacties, ook even een kijkje genomen in de webshop, maar er staat best veel en wil niet dat ik voor mijn moeder nog meer geld weggooi,, dus hierbij mijn vraag; wat zou u mijn moeder/mij kunnen aanraden qua product? Qua eetpatroon eet zij 2 bruine boterhammen s’ochtends en 1 s’avonds en s’middags eet zij een warme maaltijd. Ook eet ze vaak fruit als tussendoortje. Als er nog vragen zijn dan hoor ik het graag!

  Bij voorbaat dank voor uw reactie!

  Groeten Viola
  Dochter van mw. van Trirum

  • De Groene Vrouw

   Beste Viola,

   Bedankt voor je vraag. Helaas denk ik dat je moeder het niet gaat redden met een potje probiotica.
   Voor de uitleg verwijs ik je graag door naar dit blog en naar dit: https://groenevrouw.nl/probiotica-of-ontlastingonderzoek/
   Mocht je meer informatie willen over een consult, dan help ik je uiteraard graag verder.

   • Viola

    Bedankt voor het antwoord, ik ga het met mijn moeder overleggen en vragen wat zij wil. Ook al is haar lichaam niet meer zoals het moet zijn, ze is nog helder van geest. Ik laat het weten of zij een onderzoek wil laten doen :)
    Groet Viola

    • De Groene Vrouw

     Je kunt natuurlijk ook altijd eerst een verpakking probiotica gebruiken en kijken wat het doet; is het niet voldoende dan is een ontlastingonderzoek echt de volgende stap.

  • Bartke

   Voor het ontbijt een paar kiwies, dat schijnt goed te werken…

   • De Groene Vrouw

    Als en laxeermiddel, ja… dat het natuurlijk is, wil niet zeggen dat het ook de meest gezonde oplossing is 😉

    • Bartke

     Daarnaast is het ongetwijfeld wenselijk ook wat structureler te kijken naar de conditie van de darmen en leef- en eetpatroon, maar constipatie is een hel… en als je met wat fruit de boel aan het schuiven kan krijgen is dat al een enorme opluchting.

 • Maaike

  Hallo!

  Ik heb ook een vraag; ik heb last van acne uitbraken en na eerst zelf van alles geprobeerd te hebben, denk aan voeding, schoonheidsspecialist etc. wat niet werkte, ben ik naar de huisarts gestapt. Doxyciline voorgeschreven gekregen, ongeveer een maand volgehouden, maar zo vaak misselijk en buikpijn, dat ik er mee gestopt ben. ( moest minsten 6 mnd vlgs huisarts) Toch nu weer gigantische uitbraken. ( waar ik trouwens voorheen nooit bekend mee ben geweest, zelfs niet in de pubertijd, ben nu 34 en moeder van 3 kinderen)
  Dus weer naar de ha. Nu mynocline voorgeschreven en een gel. Vrijwel meteen weer buikklachten. Ik heb aangegeven dat ik eigenlijk geen goed gevoel bij de AB heb. Hij begrijpt dit, maar zegt dat er verder weinig opties zijn. Hij zegt dat de buikklachten ws na een tijdje wel zullen verdwijnen en dat probiotica niet nodig is en ook nog eens heel duur is.
  Toch hou ik er geen goed gevoel aan over. Ik heb beloofd het deze keer toch 6 weken door te zetten en dan weer langs te komen, maar ik heb het gevoel dat prbiotica best zou kunnen helpen, als ik maar weet welke. Oke het is iderdaad duur, maar dat is alleen erg als je de verkeerde gebruikt die helemaal niet helpt toch? Dus Help!! welke helpt!!
  Alvast bedankt voor het lezen.
  Maaike

  • De Groene Vrouw

   Hoi Maaike,

   Tsja, als ik dat nu eens kon voorspellen… welke helpt hangt niet (alleen) af van de kwaliteit, maar ook van de situatie in je darmen op dit moment. Dat kan ik niet zien zonder onderzoek. Dus zonder dat is het gokken, helaas! De merken die wij verkopen zijn in ieder geval uitgekozen op hun hoge kwaliteit, dus je zou het eens kunnen proberen; maar de ervaring leert dat een probleem van jaren niet opgelost wordt met een potje probiotica. Wel is het zo dat acne inderdaad vaak een (mede)oorzaak heeft in de darmen, dus de richting waarin je het zoekt klopt.

   Zie ook hier: https://groenevrouw.nl/probiotica-of-ontlastingonderzoek/
   En hier: https://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/

 • Sara

  Niet een pro-biotica maar een tip voor je onlasting. Gebruik aardappelen zetmeel 50 cent per pakje. Begin bij een 1 theelepel en voer het op tot maximaal 20 gram aardappelzetmeel per dag. Je krijgt een goede ontlasting. Ook hoorde ik van iemand dat haar langdurige bloedsuiker naar beneden donderden. Er wordt boterzuur gemaakt. google maar eens op aardappelzetmel en boterzuur.
  hier alvast een link. https://melchiormeijer.wordpress.com/2013/12/19/wordt-honig-aardappelzetmeel-de-paleo-hack-van-2013/ Als het niet mag moet je hem maar weghalen.

  • De Groene Vrouw

   Ja, behalve dat ik het als voedingskundige en darmfloratherapeut niet zo met Melchior eens ben. En al helemaal niet als vervanging voor probiotica of een darmbehandeling bij ernstige klachten. Maar daar blog ik nog wel een keer over.

   • Martijn

    Hoi groene vrouw,

    Ik heb begrepen dat juist het resistente zetmeel (RS) in aardappelzetmeel dient als voedingsstof voor bepaalde bacteriën in onze dikke darm. Feitelijk is het daarmee een prebioticum zoals inuline en glucosamine. Dat je daar niet zelf mee moet dokteren bij ernstige klachten, dat snap ik, maar waarom je het er in basis niet mee eens bent dat het kan werken, dat snap ik minder….maar misschien komt dat in die aparte blog aan het licht…?
    Ik heb zelf goede ervaring met orthica pro biotica en gebruik nu al twee maanden aardappelzetmeel. Mijn stoelgang is beter dan en constanter dan ooit, dus ik ben happy!
    Groeten,

    Martijn

 • Jeany

  Ik heb zelf altijd wel een verstoorde flora gehad. Vaak buikpijn.
  Nou heb ik pas een dochter gekregen en gaf haar bv. voor 3 maanden. ik liep bij een diëtist voor kma vermorde maar heb alle allergie opwekkende producten laten staan en dat ging heel even goed en later weer flink mis. nu gestopt en krijgt pepti. maar door haar boeren de hele dag door spuugt ze ook veel 2 weken begon het al. krampen. Ze is nu 4 maanden en Nog steeds last. Vooral het opboeren, ze drinkt redelijk rustig haar fles leeg. probeerde rijstebloem en broodpitmeel maar deze dingen leken haar ontlasting te vermoeili je ken. zou haar flora niet in orde zijn?

  • De Groene Vrouw

   Ik zou bijna zeggen: wat denk je zelf?
   Oh wacht, ik zeg het helemaal… 😉

   • Jeany

    Dus u denkt van wel. Ik had er namelijk nog nooit van gehoord. Dat moeders die goede bacteriën mee moeten geven. welk product zou ik volgens u kunnen gebruiken voor haar? Om te kijken of haar situatie verbeterd?

   • Jeany

    Bedankt voor uw advies. ga het zeker proberen. is er een mogelijkheid dat ze hier verergerd op reageert mocht ze allergieën hebben?

    • De Groene Vrouw

     Dat zou niet het geval moeten zijn; in Children’s Synbiotic zitten alleen de bacteriën en verder geen toevoegingen. Maar altijd geldt: is er méér aan de hand dan een ‘simpele’ klacht, dan is probiotica vaak niet voldoende. Je kunt het (voorzichtig!) uitproberen, maar als de klachten terugkomen of er komt een negatieve reactie, dan is het tijd voor een consult + ontlastingonderzoek.

  • Annette

   Is de tongriem van je dochter al eens bekeken?

 • Miranda

  Hallo,

  Heb 7,5 maand antibiotica gebruikt. Clindamycine 3x per dag 600mg.
  Nu is het zo dat ik de bacterie waarvoor ik het heb geslikt nog in mijn lichaam heb,
  maar orthopeed vertelde mij nadat ik aangaf echt ziekelijk moe te zijn meteen te stoppen. Ben wat
  gaan googlen en weet het eigenlijk niet meer. Vanmiddag huisarts geweest en die heeft een bloedonderzoek gedaan en ziet niets waardoor mijn vermoeidheid kan komen. Ik vroeg hem over probiotica en ontlastingonderzoek om te kijken welke bacterieen ik dan het beste zou kunnen slikken en ook door mijn darm opgenomen zouden worden. Dit is niet te testen vertelde hij. Ik hoop dat iemand mij hierover iets wil vertellen of het ook heeft meegemaakt, alvast bedankt voor een reactie! Groetjes Miranda

  • De Groene Vrouw

   Hoi Miranda,

   Je bent natuurlijk van harte welkom voor een consult, waarin we kunnen kijken naar de goede bacteriën en net iets verder kunnen testen dan wat de huisarts normaal gesproken doet. Meer info vind je hier: https://groenevrouw.nl/consult/darmflora/

 • Akke visser

  Ik moet 4 weken antibiotica (doxycicline) slikken vanwege besmetting door tekenbeet en daardoor kans op ziekte van Lyme. Door vrienden werd mij yakult en/of probioticum aangeraden. Had meteen al mijn twijfels bij yakult vanwege hoog suikergehalte. Had eerder nooit darmklachten. Merk nu lichte verandering in stoelgang, maar geen noemenswaardige klachten. Ik eet gezond: veel vezels, groente, fruit en zuivel (magere kwark, karnemelk) en drink een havermoutdrank die mij wat extra energie geeft. Voor mijn gevoel kan ik het wel af zonderde extra toevoegingen en zal de darmflora zich na de kuur op eigen kracht weer goed herstellen.

  • De Groene Vrouw

   Om precies te zijn is Lactobacillus micro-aerofiel, maar soms moet je de dingen niet ingewikkelder maken dan ze zijn. Ik heb trouwens nooit gezegd dat Lactobacillus alleen anaeroob zou zijn, dus je woorden “het is niet waar” zijn lichtelijk overtrokken. “Incompleet” is een beter passende term.

 • Gerard

  Op de website Food-info van de Wageningen universiteit staat (o.a.): “Dit houdt in dat een bacterie in ieder geval zuurbestendig moet zijn, onder anaërobe (=zuurstofloze) condities kan groeien en geen nadelige eigenschappen mag hebben.”
  Hierboven staat (o.a) “In de yoghurtjes zitten alléén anaerobe stammen. Die zijn makkelijker te controleren en goedkoper. Hoewel ze niet slecht zijn voor je darmflora, is er één ding wat ze in elk geval niet doen: het immuunsysteem prikkelen.”
  Lijkt me strijdig, of klopt het?. Is het nou juist goed dat er anaërobe in yoghurtjes zit of niet? Kan je dit uitleggen?

  • De Groene Vrouw

   Ik zie geloof ik niet helemaal waarom het tegenstrijdig zou zijn. Anaeroob > kan niet tegen zuurstof. In de praktijk hebben we het dan over Lactobacillus (micro-aeroob) en Bifidobacterium-soorten. Die zitten inderdaad in yoghurt etc. En ook in je darmflora. Waar ze van alles doen, maar niet het prikkelen van het immuunsysteem (dat gebeurt namelijk door de aerobe stammen E. coli en Enterococcus).

   Dus zoals ik zei: ik zie niet waarom de twee quotes die je plaatst, tegenstrijdig zouden zijn.

 • Isa

  Probiotica geven aan een baby van 6 maand omdat er, helaas, niet exclusief borstvoeding is gegeven (lepeltje thee gehad op 4.5 maand), heeft dat zin?
  Ontlastingpatroon van maar 1X per week ofzo..

  • De Groene Vrouw

   Ik betwijfel of een lepeltje thee de hele darmflora overhoop gegooid heeft als die in eerste instantie goed aan het ontwikkelen was. Zoals je in het artikel kunt lezen, hangt het effect van probiotica heel erg af van de omstandigheden in de darm. Ik adviseer vaak om het één kuur (= 1 verpakking) te proberen en dan een aantal weken af te wachten. Komen de problemen terug, dan is het verstandig om alsnog een ontlastingonderzoek te doen.

  • Annette

   op de leeftijd van 6 maanden kan het normaal zijn dat een kind maar eens per week ontlasting heeft. Zolang ze genoeg natte luiers heeft en goed groeit is er waarschijnlijk niet veel aan de hand.

 • Tanja

  lang lang geleden ( begin jaren 90) met dat leuke kleine flesje begonnen,
  maar bij nader onderzoek idd oa mee gestopt ivm de suikers,
  ik zag het laatst mijn baas nog drinken, ik kon het niet laten er wat van te zeggen 😉
  en op advies van een natuurtherapeut ortica gaan gebruiken, wat me op zich goed beviel,
  en nu al heel lang niet, maar ik sta open voor een onderzoek en advies :)

  • De Groene Vrouw

   Je bent van harte welkom :-) Ik ben momenteel op vakantie maar na 25 juni heb ik wel weer wat ruimte in de praktijk 😀

   • Tanja

    dan bel je mij vanzelf, heb me al aangemeld, geniet van je vakantie!!

 • Oker

  En hoe zit het met kefir? Ik heb gehoord dat daar veel meer goede bacterien in zitten. Ik kan hier niet aan rauwe melk komen, dus ik maak kefir van gepasteuriseerde melk, liefst die van zuiver zuivel (niet gehomogeniseerd).

  En andere probiotische drankjes als waterkefir en kombucha? Kan dat bij regelmatig gebruik (in combinatie met een wapf dieet) je darmwerking versterken zonder tussenkomst van een dokter?

  • De Groene Vrouw

   Kefir, kombucha en andere gefermenteerde producten bevatten inderdaad probiotische bacteriën. Ze zijn de ‘natuurlijke’ manier voor het dagelijks aanvullen van je darmflora. Ze zullen dan ook zeker helpen om je darmwerking te versterken, maar het is vaak niet voldoende om de darmflora te herstellen als die al uit balans is.

   Je kunt een goede darmflora prima ondersteunen met goede voeding en dit soort probiotische producten.
   Je kunt een goede darmflora ook heel goed ondermijnen met de verkeerde voeding.
   Maar een darmflora die uit balans is, kun je bijna nooit ‘rechttrekken’ met alleen voeding, daar zijn vaak gespecialiseerde supplementen voor nodig en onderzoeken om te zien wat er precies aan de hand is.

   Dus: ja, het helpt, maar als je klachten hebt en die écht wilt verbeteren, is een onderzoek en gerichte behandeling waarschijnlijk passender. Daarna, als alles weer op orde is, kun je met dit soort producten zorgen dat dat ook zo blijft 😀

   • Bartke

    Maar zitten er in Kefir, kombucha en andere gefermenteerde producten dan misschien wel aerobe bacteriën, of geldt hiervoor weer hetzelfde als voor de poeders?
    Want de hamvraag blijft natuurlijk, hoe krijg je die aerobe rakkers dan binnen…

    • De Groene Vrouw

     Nee, ook daarin zitten ze niet. Voor zover ik weer zijn er geen voedingsmiddelen waar ze in zitten. Mogelijk heb ik het verkeerd, maar from the top of my head: nee. Je hebt ze bij je geboorte meegekregen en vanaf dat punt horen ze zichzelf in stand te houden. Lukt dat niet, dan zul je ze moeten aanvullen met professionele probiotica.

     “Hoe deden ze dat vroeger dan?” Nou, om eerlijk te zijn: ik weet het niet. Mogelijk was de darmflora per definitie beter dan nu, omdat er minder schadelijke voedingsmiddelen en medicijnen werden gebruikt en er meer ‘echt’ voedsel (met bacteriën en al) werd gegeten. Mogelijk speelde het probleem van te weinig aerobe bacteriën toen ook al – maar was er gewoon geen oplossing voor en bleven mensen ongezond of gingen ze uiteindelijk zelfs dood aan een infectie die onvoldoende bestreden werd. Je weet het niet…

 • Ilse

  Hallo,

  Mijn dochtertje van 5 heeft sinds een tweetal dagen buikpijn, weinig eetlust en bleke stoelgang. Niet wit maar eerder licht grijs. Aangezien ik niet direct voor ieder kwaaltje naar de dokter loop gaf ik ze dus yoghurtjes met extra probiotica in. Heeft u een tip hoe ik dat dan anders zou aanpakken?

  Fijne avond

  Ilse

  • De Groene Vrouw

   Nee, want je bent niet bij mij onder behandeling. Ik stel geen diagnoses, daar is de huisarts voor. Witte of lichtgrijze ontlasting is altijd een reden om naar de huisarts te gaan. Pas als die heeft vastgesteld dat er geen ernstige aandoeningen aanwezig zijn, kan ik aan de slag om (via ontlastingonderzoeken) te ontdekken wat er dan wél aan de hand is en dat gericht te behandelen. Lees ook hier: https://groenevrouw.nl/waarom-ik-je-niet-wil-helpen-maar-eigenlijk-juist-wel/

 • Renate

  Ha Nienke,

  Maar wat ik me afvraag hoe krijg je dan de aerobe bacteriën in je darmen? Als ze niet in probiotica zitten?

  • De Groene Vrouw

   Zoals in het stuk en de reacties te lezen is, zijn er wel gespecialiseerde probiotica te koop waarmee je de aerobe bacteriën kunt toevoegen. Ze zijn echter niet te koop bij de drogist op de hoek en ik zou ze ook alleen gebruiken in combinatie met een darmflora-onderzoek en onder begeleiding van een goed opgeleid darmfloratherapeut. Geen speelgoed 😉

 • Er zijn tegenwoordig zoveel probiotica’s te koop dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Wat is dus nu werkelijk een goede probiotica?

  • De Groene Vrouw

   De producten die ik zelf het beste vind, staan in mijn webshop. Om die reden 😉 Wat ‘het beste’ is, hangt ook af van je situatie. Algemene pb’s zijn bijvoorbeeld Flora+ en All Flora. Voor kinderen zijn er Children’s Synbiotic en Kid’s Flora Balance. Voor tijdens een AB-kuur is er Aadexil; voor vaginaal gebruik Symbiovag.
   http://winkel.groenevrouw.nl/supplementen/pre-probiotica.html

   • Alianne

    Even een vraagje over dat vaginaal gebruik. Ik hoor wel vaker over schimmelinfecties, irritaties, jeuk, zulke dingetjes en dan zalfjes of pillen daarvoor. Ik heb nooit zoiets, is dat dan wel normaal?

    • De Groene Vrouw

     Even zien of ik het goed begrijp… je vraag is of het normaal is dat je nooit schimmelinfecties hebt? Wat denk je zelf? 😉 Heerlijk meid, gefeliciteerd!

     • Edith

      Kan je je verzekeren voor een darmfloradeskundige ?

     • De Groene Vrouw

      Voor als ze per ongeluk je oor eraf bijten bedoel je? 😉

      Oh, voor de consulten. Het valt vaak onder de alternatieve pakketten, maar verwacht er niet teveel van. Meer lees je bij de consulten: https://www.groenevrouw.nl/consult/darmflora/

 • MaaN

  Ik heb helemaal geen klagen. Ik eet en de volgende dag komt het er weer uit. Sommige dingen blijven wat langer in mijn darmen aanwezig, en die verdwijnen 2 dagen later ofzo. Mijn ega zweert bij die yoghurt. En dus probeerde ik het ook eens, zeker na mijn 1e kind, toen had ik last van mijn hechtingen. Ik ga aan de diarree dus van deze yoghurt. Echt het spuit eruit als ik het gebruik.
  Eerst wist ik het niet, zeker niet met die hechtingen, maar stopte ik ermee dan niets. Gebruikte ik het dan hup de volgende dag moest ik gewoon rennnen naar het toilet. Nee voor mij is het niets.

 • Inge

  wat is ‘n goede pro biotica, waarin meerdere stammen aanwezig zijn :-), kan je een goed merk noemen ?

  • De Groene Vrouw

   Zie mijn antwoord aan GreenEvelien 😀

 • Pingback:Waarom probiotica vaak niet werken | Nieuwe Aarde

 • Ah, is dat dan waarom het nog steeds blijft rommelen bij mij…

  • Miep

   Miep Stigter
   Ok mij was YaKult aangeraden maar wilde eerst eens er meer over weten en kwam op deze site ben heel wat wijzer geworden mijn klacht is namelijk door COPD heb klachten nu heb ik mijn derde inhaler Anoro de bijwerken zijn bij mij heel veel plassenwat urinewegen infectie opstipatie ik beweeg veel eet vezelrijke voeding vers klaar gemaakt veel groenten fruit en gewelde pruimen enz om zonder pijn mijn ontlasting te lozen wat is mijn mogelijk heid

   • Deandra

    Hallo groene vrouw!

    Grappig genoeg had ik net de vorige dag een foto van mezelf bewerkt als groene vrouw en was vandaag op zoek gegaan naar pro biotica. Hoe maf kan je het hebben hahaha?

    anyway, bedankt voor jouw tip dat pro biotica niet tegen zuurstof kunnen. PRESCRIPT ASSISTENT is een pro biotica die ervoor zorgt dat zuurstof de werkzame bestanddelen niet ondermijnt en dus blijft de werking gegarandeerd!

    Uiteraard is het goed om het lijf dingen te laten ontruimen maar soms heb je een boost nodig. Zeker als je koffie en suiker daarentegen laat staan dan ben je al een heel eind. Honing heeft een andere werking uiteraard.

    Als je toch suiker wilt gebruiken is bio rietsuiker en honing prima. Wel is het aan te raden om geraffinneerde suiker ook tijdens de kuur niet te gebruiken.