Wat te doen als je het verkloot hebt

Wat te doen als je het verkloot hebt

pinup_wijn_zpsa9a217db

Ik ben een voedingskundige met een verslaving. Niet één om dramatisch over te doen (ik lig niet met een spuit slagroom onder een brug en ik bied mijn vrouwelijke diensten niet aan in ruil voor een shotje pepernoten), maar toch.

Ik kan behoorlijk lastig loskomen van suiker. Ik wil het wel, en af en toe lukt het (soms zelfs een jaar of twee), maar ik val toch steeds terug en vooral deze tijd van het jaar is echt lastig. En eigenlijk ben ik niet eens zo verslavingsgevoelig. Ik rook af en toe op een feestje maar heb totaal geen behoefte om tussendoor een sigaret op te steken; ik heb wel eens een pilletje xtc naar binnen gewerkt maar verder geen enkele behoefte aan hard gaan op maandagavond. En alcohol drink ik niet, omdat ik het gewoon niet lekker vind. Maar suiker, man. Als ik me onbespied waan en het is alleen tussen mij en de beslagkom… nou ja, u krijgt een beeld.

 

In de fout

Ik neem me vrij vaak (zo ongeveer iedere dag) voor om het niet te doen. En soms zit er een dag tussen dat ik ‘s avonds ineens besef dat ik geen korreltje suiker binnen heb gekregen die dag. Maar soms eet ik een half pak koekjes of (en) een brok chocola… ik beken. Daarna voel ik me niet fijn, wat verklaarbaar is want suiker geeft een piek-dal-effect in je energie (doordat na de suikerpiek een insulinepiek volgt die de bloedsuikerspiegel nét te ver doet dalen, zodat je je moe en vervelend voelt en zin krijgt in meer suiker).

Lief zijn voor jezelf is hip. Dus wat je verslaving ook is: scheld jezelf niet de huid vol als je er (weer) eens aan toegegeven hebt. Beloof jezelf dat je beter voor je lijf zal zorgen, maar wees niet te hard. En als je dan gedeprimeerd in een dal zit, en je niet opgewassen voelt tegen Grote Veranderingen, neem dan in ieder geval een heel klein stapje.

 

Doe wat je kunt

In mijn geval betekent dat kleine stapje het aanvullen van wat voorraden. Suiker vraagt vitaminen en mineralen om te verteren en ingezet te worden in het lichaam, maar het brengt die voedingsstoffen zelf niet mee. Daarom haalt je lichaam ze uit voorraad. Omdat je, als je een koekje aan het eten bent nu eenmaal niet tegelijkertijd een appel eet, betekent dat meestal dat je voorraden slinken. Da’s vervelend, want van tekorten (bijvoorbeeld een chroomgebrek) kun je juist weer meer zin krijgen in suiker en andere slechte dingen.

Dus. Ik ben niet te streng, ik beloof geen Beterschap Voor Altijd, ik meld mezelf niet aan bij een kliniek (lukt trouwens niet, die behandelen alleen mensen met echte problemen). Maar ik slik wel een paar supplementen: een vitamine/mineralen-combi en een goede visolie. Dan vul ik in ieder geval even iets aan zodat ik niet verder in het ‘gat’ zak en mijn lichaam een deel geef van wat het echt nodig heeft. Da’s beter dan niets, nietwaar? En morgen is er weer een dag. Wie weet, lukt het morgen zonder witte korrels, zonder koekjes en zonder chocoladeparfait.

 

Verslaving en behoefte

Stel, je gebruikt een beetje teveel van het één of van het ander. Wat heeft je lichaam dan het hardste nodig? Hieronder de dingen die je even aan moet vullen bij veel voorkomende verslavingen, maar ook al bij eenmalig gebruik:

 • Suiker: mineralen (magnesium, chroom, mangaan, zink) en vitaminen (B-groep)
 • Alcohol: vitamines uit de B-groep, C en E; mineralen (ijzer, kalium, zink, magnesium)
 • Roken en blowen: Vitamine C en B(3), E, K en mineralen (ijzer, selenium, zink, magnesium), Omega-3-vetzuren
 • Drugs algemeen: vitamine C, B, calcium, magnesium, aminozuren (glutamine, tyrosine)
 • Chocola: magnesium, tryptofaan, liefde

~ Komt dit je bekend voor? Dat klopt: dit is een herhaling, want ik ben op vakantie. ~

Wat is jouw verslaving? En wat doe je als je er toch weer aan hebt toegegeven? Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (16)

 • Beatriz

  Hoi, ik lees dat je na het eten van chocola oa magnesium moet aanvullen, maar chocola bevat magnesium, hoe zit dat dan? Groetjes

  • De Groene Vrouw

   Cacao bevat magnesium, maar het productieproces zorgt dat in de uiteindelijke chocola weinig magnesium overblijft. Bovendien zit er veel suiker in gewone chocola, wat magnesium verbruikt om verwerkt te kunnen worden. Conventionele chocola bevat daarnaast veel fytinezuur dat de opname van oa calcium en magnesium blokkeert, dus aan het restje magnesium in gewone chocola heb je niet veel.

 • Sandra

  vroeger had ik heell veel voedselverslaving. nu een stuk minder,eet af en toe zakje chips. soms wat choco. tegenwoordig maak ik eigen chocolade… 1Stukje en je zit vol. trek in chips vervang ik voor papadum. is een soort linzencracker. geeft ff die kraakmaak.

 • Roos

  Hier nog een suikerjunk: En ik heb PRECIES hetzelfde. Ik kan ook af en toe een sigaret roken, drink dan wel eens af en toe een wijntje en kan mijn mobiele telefoon prima drie dagen (of twee weken) thuis laten. Maar suiker, man man man, it’s like heroin. Mijn plan van aanpak is om de suikermomenten echt te beperken en me niet meer te laten verlijden tot 1x per week enorm zondigen. Ik kan beter een stuk taart met mijn vriend delen op een dinsdag, dan uit gevoel van “ik-heb-de-hele-week-mijn-best-gedaan-dus-IK-MAG” me lens te vreten aan stroopkoeken en chocolade.
  Wat ik ook niet meer ga doen is zeggen dat ik helemaal niet zo’n zoetekauw ben. Want ik ben idd geen zoetekauw als ik geen suiker eet. Maar bij deze: Hallo, ik ben Roos en ik ben een verslaafde

  • Roos

   En dat moet idd verleiden zijn. Al vind ik verlijden veel logischer. Ik lijd namelijk als ik er aan toe geef

  • De Groene Vrouw

   *in koor* Hallo Roos 😀

 • Pingback:Wat te doen als je het verkloot hebt | Nieuwe Aarde

 • WZK

  Hoi hoi, ik ben wel benieuwd welke aanvullingen je het beste kan doen wanneer je weer eens veel koffie hebt gedronken.

  • De Groene Vrouw

   Je voornemen om dat niet meer te doen 😉
   Koffie drukt met name op je stress-systeem: de cafeïne geeft je bijnieren een boost waardoor je adrenaline aanmaakt. Een keertje niet zo erg, maar bij erg veel kun je last krijgen van een gespannen, zenuwachtig gevoel, slapeloosheid, nou ja, je kent de verschijnselen.

   Bij een teveel aan koffie is het dus met name belangrijk de boel een beetje te kalmeren. Kopjes kamillethee en ruiken aan druppels Lavendelolie (of Droom! natuurlijk! 😉 ) staan erom bekend dat ze gespannen zenuwen kalmeren. Echte adrenaline-downers bestaan ook in de plantenwereld, maar dan wordt het wel een heel erg drugsgerelateerd verhaal en dat lijkt me voor ‘een kopje koffie teveel’ niet helemaal passend. En vooral: volgende keer niet zoveel koffie drinken dus. Als vervanging kun je eventueel Bambu of speltkoffie gebruiken. Ook niet het allergezondste alternatief, maar in elk geval geeft het dezelfde stevige warmte als een echte bak pleur. En je kunt er melk in doen :-)

 • Het scheelt veel welk zoet je eet. Als je zelf bakt kun je kiezen voor b.v. palmsuiker, waar wel allerlei mineralen e.d. inzitten. En in een biologische winkel hebben ze nog veel meer gezonde zoetmiddelen. Je zou je dus kunnen voornemen om alleen te eten wat je zelf (gezond) hebt gebakken. Meestal ook veel lekkerder dan kant en klaar uit de supermarkt.

 • Eva

  Weet niet of het ook in de verslavingscategorie valt maar mijn guilty pleasure is absoluut chips. Van de suiker afblijven gaat makkelijker dan ik dacht maar chips moet hier echt niet in huis zijn. De enige vooruitgang tot nu toe is dat ik nu niet meer ineens die hele zak leeg eet (die soms ineens vanuit het niets bij ons in huis belandt….), maar slechts een halve.

 • VeggieMo

  Helaas zit suiker in bijna alle bewerkte producten en die kleine beetjes kunnen de verslaving in stand houden. Ik ben ook veel met voeding bezig en heb een glutenvrij en lactosevrij dieet. Suiker is ook voor mij niet goed, maar omdat ik al zoveel moet laten staan gun ik mezelf in de avond iets lekkers. Verder blijf ik dan zoveel mogelijk van de suiker af.

 • Fleur

  Wat een goed verhaal. Ik ben ook wel benieuwd. Ik heb met grote regelmaat echt “melk-zucht”. Gisteren bijvoorbeeld heb ik in één keer een liter weggedronken. Ook eet ik heel veel kaas. Nu heb ik gehoord dat zoveel zuivel helemaal niet goed voor je is. Het stimuleert slijmvorming en maakt me niet bepaald slanker. Wat is hier aan de hand, welke supplementen zouden helpen?

  • De Groene Vrouw

   Hoi Fleur,

   Het maakt bij zuivel heel veel verschil wat voor zuivel je neemt (rauwe melk van koeien die gras hebben gegeten is bijvoorbeeld een compleet ander verhaal dan melk die in de supermarkt staat), en hoe je eigen lichaam erop reageert. Sommige mensen hebben ontzettende last van slijmvorming door melk, anderen helemaal niet.

   Het kan goed zijn dat je zo’n behoefte hebt aan melk omdat je bepaalde voedingsstoffen tekort komt die daarin zitten. Melk kán dan een oplossing zijn, maar hoeft helemaal niet de beste bron te zijn van die stoffen. Welke voedingsstoffen dit mogelijk zijn en wat je kunt eten in plaats van melk, verschilt per persoon en kan ik je vertellen in een consult.

   • Fleur

    Beste Groene Vrouw,
    bedankt voor het antwoord.
    Vroeger dronk ik thuis halfvolle-supermarkt-melk (Als puber min.1 tot max.2 liter per dag).
    De melk die ik nu drink is volle-biologische-supermarkt-melk. Nu sla ik regelmatig een paar dagen over, maar als ik dan eenmaal een pak open maak gaat het leeg. Ik denk dat ik nu 2 tot 3 liter per week consumeer. Het eerste waar ik aan denk is ik zal wel behoefte hebben aan kalk… maar ik vind het gewoon ook echt lekker. Yoghurt vind ik bijvoorbeeld zuur en saai. Kaas is heerlijk, maar ooooh zo vet :-)

    Een consult is misschien een idee voor als ik er last van krijg. Nu vind ik het gewoon interessant. Daarnaast hoor ik vaak “melk is voor kalfjes” en “het is niet goed voor je”. Tja, ik vind het gewoon lekker.

 • Noortje

  Volgens mij kan je alleen maar gaan snaaien en snoepen als je die zaken in huis hebt!
  Oplossing: gewoon niet kopen!
  Soms lastig als je visite krijgt, want dan is er geen koekje bij de koffie.
  Je kan het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt :)

  groetjes