Wat te doen met een pompoen… 5 recepten die je nog níet kent

Wat te doen met een pompoen… 5 recepten die je nog níet kent

Ripe pumpkins and autumn leaves on wooden background

Ben je ze al zat? Ik nog niet. Want zooo lekker. Het is altijd het eerste dat ik begin te missen, zo ergens halverwege de zomer. Het eerste teken dat het jammer, maar misschien niet zo héél erg is dat de herfst weer begint. En nu die goed is losgebarsten zitten ze weer volop in het groentenpakket: pompoen. Maar als na 3x soep en 2x ovenschotel de 6e pompoen in je groententas zit… wat maak je dan nog?

 

Soorten pompoen

Er zijn ontzettend veel pompoensoorten en aanverwanten (zoals de courgette en de meloen), maar gewoonlijk zijn er in onze lichtelijk soortenverarmde winkels vijf te krijgen die veel gegeten worden. En twee daarvan zijn in essentie hetzelfde. Van links naar rechts:

assorted pumpkin

Pompoenen. Dus.

  • Potiron – Witte, lichtgroene of lichtoranje pompoentje, vreemdgevormd met een bol kontje en een breed, geribd bovenkantje. Een beetje een ufo. Zacht van smaak; lekker maar niet heel bijzonder.
  • Oranje Hokkaido – dit is de meest voorkomende soort. De feloranje pompoen, niet te groot, niet te klein, met een wrattig steeltje en platte witte pitten. Deze soort hoef je niet te schillen: even goed afschrobben en met schil en al verwerken.
  • Groene Hokkaido – zie je ook veel. Donkergroen met af en toe een bruinig flupsje erop (niet gevaarlijk, kun je gewoon eten: dat zijn littekentjes van kleine beschadigingen. Daar kun je trouwens leuk mee spelen als je zelf pompoenen kweekt: kerf je naam erin en na een paar weken zie je hem in bruinigflupsje terug op je pompoen. Ook de groene hoef je niet per se te schillen, zeker niet voor soep; maar de schil is iets stugger dan de oranje, dus als ik ze bak of stoof zet ik toch het mes erop.
  • Muskaatpompoen / Muscat de Provence – lichtgekleurde pompoen met diepe ribben, die je weleens bij de Turkse winkel ziet liggen. Kan behoorlijk groot worden; de smaak is zoetig en heeft inderdaad wel iets peperigs, of zeg… nootmuskaatachtigs. Je ziet hem ook wel eens in het groen, maar dan is hij eigenlijk nog niet rijp. Wel eetbaar, maar minder zoet. Het is overigens dezelfde pompoen als de flespompoen, maar een andere (‘Argentijnse’) variant.
  • Flespompoen / Butternut – vooral bij de Turkse winkel. Superzacht en heel zoet, maar ook wat ‘wateriger’ dan de Hokkaido. Prima voor stoofschotels, tajines en eventueel ook voor soep.

Er zijn nog veel tussensoorten, overigens, dus maak gebruik van de soortenvariatie als je ze tegenkomt.

 

Dus… wat moet je ermee?

De pompoen is enorm veelzijdig. Ondanks zijn zoete smaak doet hij het ook prima in hartige gerechten en je kunt hem combineren met veel smaken: kerrie, knoflook, thijm… De prachtige kleur geeft een vrolijke noot op je bord en [nee sorry, ik zit je te klieren. In het echt klink ik niet als de Libelle 😉 ]

Dus. Laten we beginnen bij het begin. Hoe koop je een pompoen?

  • Zorg dat hij stevig is en hol klinkt als je erop klopt
  • Een beetje verschil in kleur is geen probleem; als hij tijdens het groeien aan de ene kant meer zon heeft gehad is de kleur daar meestal helderder. Ook pokjes zijn geen punt, dat zijn dus littekentjes en die kun je er gewoon afsnijden.
  • Let op zachte plekken, vooral rondom de steel (het begin van rot)

En dan. Slachten. Minder moeilijk dan het lijkt. Je hoeft ze dus niet te schillen (meestal) dus dat scheelt al de helft. Je kunt gewoon je mes erin zetten en hem aan mootjes hakken. Als je dat nou heel zwaar vindt leg je hem eerst even een minuut of 20-30 in een warme (niet hete) oven. Dan wordt ‘ie boterzacht en snij je hem heel makkelijk. Let wel even op, want niet voor alle recepten is een zachte pompoen handig.

 

Even wat anders met pompoen

Als je de soep en stoofschotels wel gezien hebt, hier een paar makkelijke recepten die nét even anders zijn en je vrienden versteld zullen doen staan van [smoel dicht, Libelle!].

 

Pompoenpannenkoeken
Zoals je weet ben ik niet van de exactigheden; ik kan bijvoorbeeld niet voorspellen hoe groot je pompoen is, maar ik kan er wel vanuit gaan dat je met je gezonde verstand weet hoe beslag er ongeveer uitziet. En dan beloof ik dat het niet finaal mislukt als je er per ongeluk een ei teveel in mikt. Goed?

Je neemt:

  • 1 pompoen (Hokkaido), gekookt & gepureerd
  • Melk (of een vervanging daarvan)
  • 3-5 eieren (afhankelijk van hoe groot je pompoen is en dus hoeveel beslag je maakt).
  • Een eetlepel kokosolie of roomboter, gesmolten
  • Een flinke snuf grijs zeezout

Je doet:

  • Voeg melk toe aan de pompoenpuree tot het ongeveer beslagconsistentie heeft
  • Kluts de eieren en andere ingrediënten erdoorheen
  • Bak zachtjes op laag vuur, keer het met een spatel

Deze pannenkoekjes zijn wel vrij uit-elkaar-val-gevoelig; heb je daar vreselijk veel last van, dan kun je het beslag wat dikker laten en er dikkertjes van bakken (rozijnen verplicht!), of er toch wat graanmeel doorheen mengen. Ook een lepeltje arrowroot wil nog weleens helpen. Overigens kun je met dit beslag in een iets dikkere variant en mét bakpoeder, ook een prima cake bakken.

 

Haïtiaanse pompoensoep
Nog nooit gemaakt, maar ik vond hier het recept en ik ga het komende week proberen. Omnomnom. Toch weer wat anders dan de 101 soorten pompoensoep die inmiddels tot mijn vaste repertoire behoren (met sinaasappel, kerrie, nootmuskaat…). Voor het geval die link ineens overlijdt (of je geen zin hebt om door te klikken), hier het recept vertaald & ingekort:

Je neemt:

Okay, het is iets ingewikkelder dan ik normaal gesproken doe, maar het klinkt als de moeite waard. Wat jij?
Pompoensaus
Pompoen is ook ideaal als basis voor saus. Waar je met gewone (bloem)sauzen loze gluten en lege calorieën toevoegt, geeft pompoen je voedingsstoffen. En het telt als groente, dus ha! Je kunt een pompoensaus iedere smaak geven die je maar wilt. Bijvoorbeeld:
  • kerrie & dragon
  • knoflook & thijm
  • kaas & nootmuskaat
  • peper & salie
  • honing & kaneel (da’s zoet ja)

Slagroom (of als je echt vulling wilt halen uit je saus: mascarpone) is eigenlijk altijd een goed idee. Verder is het niet zo ingewikkeld: pureer je gekookte pompoen (hokkaido of muskaat) en maak het dunner met huisgemaakte bouillon of met ongezoete slagroom. Voeg de kruiden naar keuze en zout naar smaak toe en voilá, een side dish waar zelfs je moeder trots op kan [Libelle, dit is de laatste keer, ik waarschuw je].

 

Pompoenhummus
Op dezelfde manier maak je een koude ‘saus’ of dip. Leuk voor naast de kekererwtenhummus op tafel, lekker met komkommer, wortel, bleekselderij en paprika.

  • Gepureerde pompoen (alle soorten werken) – je hebt zeker geen hele pompoen nodig, dus dit is een leuk recept om te maken als je een keer wat pompoen overhebt; gebruik ongeveer een kwart van een mediumgrote pompoen of een halve flespompoen.
  • Een klein beetje huisgemaakte bouillon
  • Sap van een halve citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels tahini
  • 1 eetlepel verse koriander, gehakt
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • zout en (cayenne) peper naar smaak

Mixen, even op elkaar in laten werken; besprenkelen met wat extra vierge olijfolie en wat paprikapoeder, klaar.

 

Hartige pompoenscones
Ideaal als ontbijt-afwisseling; glutenvrij en vooral net zo makkelijk als brood. Een recept om altijd wat van op voorraad te hebben.

Je neemt:

  • een kop stevige pompoenpuree (alle soorten)
  • Glutenvrije bakmix:
    • 2 eetlepels amandelmeel
    • 2 eetlepels rijstmeel
    • 2 eetlepels kekererwtenmeel
    • 1 eetlepel maizena
    • (deze gebruik ik, maar een andere variant werkt vast ook)
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel kokosolie
  • een flinke snuf zout
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel azijn
  • kruiden naar smaak (de meeste groene kruiden werken prima)
  • karnemelk (of een vervanging)

Je doet:

  • Mix alle ingrediënten behalve de laatste
  • Voeg indien nodig wat karnemelk toe om er een stevig deeg van te maken
  • Rol de lap deeg uit en steek er rondjes uit met een glas
  • Als je het helemaal echt wilt doen: bestrijk de rondjes met karnemelk
  • Bak die in de oven op 180 graden tot ze goudbruin zijn

Lekker met kaas en ham of met zelfgemaakte kruidenroomkaas. Een zoete variant kan ook, met honing, kaneel en clotted cream. Of een variant met stukjes paprika. Of geraspte wortel. Of – nou ja, je hebt zelf ook een fantasie.

 

De vraag van vandaag:
Klink jij ook weleens als de Libelle
Wat is jouw meest bijzondere pompoenrecept?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (24)

  • Marianne

    Wij eten hier (in Malawi) ook altijd de bladeren van de pompoen (ik denk dat we hier die groene pompoen hebben) hmm.. één van m’n lievelingsgroenten! Lekker met tomaat en ui, yummie!

  • Tim Thijssen

    Rot toch op met je zielige blog

    • De Groene Vrouw

      Werkelijk waar Tim. Van alle controversiële onderwerpen die ik in bijna 500 blogs bespreek op mijn website (met bijna 100.000 unieke bezoekers per maand), kies jij een blog uit over POMPOENRECEPTEN om me te vertellen dat ik moet oprotten? Wat zou je moeder daar van vinden? Of je juf? Laat me je één ding vertellen: je komt verder in de wereld als je in ieder geval een poging doet om onderbouwd te reageren.

      Maar goed. Het geeft niet. Er zit je duidelijk iets dwars. Wil je erover kleien?

  • Louise

    Een iets stevige pompoen saus is ook lekker als pastasaus ipv de bekende gehaktsaus. Lapaloma

  • Pingback:Wat te doen met een pompoen? – Wognumactueel

  • Ann

    http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/pumpkin-ginger-soup/ Vooral die kokosroom maakt het superbijzonder (ik doe er wel de dubbele hoeveelheid kokosroom in en gebruik weinig water…)

    Ik herken de vieze smaak die een pompoen soms kan hebben, vandaag 2 gerechten mee verpest, zo zonde! Ik denk dat het beginnende rot was, aan de binnenkant zaten al wat zachte plekjes bij het wegschrapen van de draden en pitten. Penetrante vieze smaak, die mij deed denken aan zweetsokken, hoewel ik die nog nooit gegeten heb :)

  • Maartje

    Ontbijtje:
    gekookte pompoen pureren met gember (vers) en wat citroen (en evt hennepzaden/pompoenpit/sesamzaad voor eiwit) en dan opwarmen met kokosmelk…mjammie!

    Leuke recepten!

  • Anna

    De recepten lijken me heerlijk, ik ben gek op pompoen.
    Maar ‘pompoen slachten’ vind ik een hele nare manier om het klaarmaken te verwoorden.

    • De Groene Vrouw

      Even een fair warning voordat je doorleest: een pompoen slachten is één van de minst heftige uitdrukkingen op dit blog. Ik zeg het er maar even bij 😉

  • Boukje

    Pompoentaart met kaas, tijm en pijnboompitten in een shortcrust pastry. Simpel en lekker! Meestal maak ik de pompoen daar wel zacht voor en schep ik het uit de schil (gebruik dan butternut); schil blijft toch een beetje voelen als velletjes in je taart

  • Tes

    Ik ben ook dol op pompoen! Ik gebruik het eigenlijk overal in. Hartige taarten, cake, gebakken-aardappels-zonder-aardappels (volgens mijn zoontje veel lekkerder dan gebakken pompoen), door roerbak gerechten, in stamppot en natuurlijk voor een hele zooi variaties aan soep.
    De lekkerste pompoensoep vind ik trouwens met wortel, prei, kerrie, chilipeper en groente bouillon en dan op een houtvuur gekookt, heerlijk die rooksmaak er bij!

  • Carrie

    Gisteren toevallig ‘gewoon’ soep gemaakt; ditmaal zonder de pompoen (oranje Hokkaido) eerst te schillen. Spijt als haren op mijn hoofd: het had een vieze grondsmaak terwijl ik er flink wat pepers en knoflook in had gedaan maar zelfs de pepertjes konden die smaak niet verdoezelen..
    Wat kan er mis zijn gegaan? De pompoen wel schoongeschrobt en in stukken gesneden, het was een vrij jong exemplaar, biologisch geteeld uiteraard en nee, geen rotte plekjes oid…

    • De Groene Vrouw

      De grondsmaak komt niet van de schil maar van de pompoen zelf. Sommige pompoenen hebben dat, ik vermoed een schimmel of iets in die richting. Schillen helpt er niet tegen!

      • Tes

        Ik schil de pompoen eigenlijk nooit, maar het smaakt dan niet naar grond/aarde. Ik denk ook een schimmel ofzoiets.
        Eerder schilde ik de pompoen wel omdat ik dacht dat dat moest, maar het smaakt niet anders met of zonder schil. Scheelt alleen een hoop werk 😉

    • Carrie

      Ah fijn dat ik dat weet: voortaan zorgen dat ik er 2 in huis heb, just in case.. Dat schillen was niet mijn favo-klusje, puur toeval dus dat ik toevallig de eerste keer dat ik hem ongeschild tot soep kookte de pompoen niet goed was. Ik dacht al: mijn luiheid wordt weer meteen streng bestrafd haha.

      Bedankt Tes en last but not least De Groene Vrouw zelve, ik heb al heel veel geleerd sinds ik je blog ontdekt heb, dankjewel voor alle tijd en moeite die je neemt om je kennis te delen! :)

      En nee, je ‘klinkt’ helemaal niet zoals de Libelle haha. Mijn favo-recept voor lekkere pittige en vooral supersnelle pompoensoep:
      -oranje Hokkaido pompoen ONGESCHILD, pitjes eruit natuurlijk in stukken gesneden ca. 1,5 kilo
      -1 grote of 2 kleine uien
      -1 eetlepel gehakte/geperste knoflook
      – stukje gemberwortel óf paar bolletjes stemgember uit potje
      (stemgemberbolletjes door de knoflookpers halen is wel makkelijk hoor!)
      – spaanse peper 1 flinke, naar smaak óf lepel pul biber (turkse gedroogde chilipepervlokken) óf lepel sambal
      -groentebouillonblokje maarrr verse bouillon = nog beter natuurlijk
      -thijm, gedroogd een lepel of vers mee laten koken, paar takjes
      -voor de liefhebbers zure room of Turks/Griekse yoghurt 10% vet

      Uitje en knoflook snipperen, fruiten in olijfolie tot glazig; gember en spaanse peper erbij dan de pompoen in stukken erbij, wat water tot het bijna onderstaat, de thijm en het groentenbouillonblokje of geen water maar de bouillon erbij.
      Deksel op de pan laten pruttelen tot de pompoen helemaal zacht is; proeven evt nog zout toevoegen (ik neem altijd zeezout) en takjes thijm eruitvissen. Zelf stamp ik het dan met een aardappelpureestamper tot een grove soep, structuur erwtensoep dat vind ik lekkerder dan heel glad door een staafmixer maar smaken verschillen en het kan allebei.
      Binnen een uurtje klaar en ook lekker voor wie niet van een zoetig soepje houdt. De hoeveelheden luisteren niet zo nauw alleen oppassen met verse thijm.
      In een kom met -wie van romig houdt- lepel zure room erop of iets frisser wat yoghurt. Zelf vind ik het ‘puur’ het lekkerst, guur weer buiten mooi meegenomen net als de heerlijke geur in huis.

  • Miranda

    Pompoen-chocoladetaart. Natuurlijk niet zelf bedacht maar wel echt overheerlijk.

    • Thera

      Oeh! Dat klinkt goed. Is dat recept ergens te vinden?

      • Miranda

        Op de website van wolferien!

  • Izerina

    Ik maak elke herfst een paar potten met chutney van stukjes pompoen,rozijn,knoflook,peper,kerrie,azijn en helaas wat suiker.

  • Jouke

    Wat ik graag maak is Pompoen met rijst en boerenkool (normaal noem ik het Boerenkool met rijst en pompoen, maar in het kader van pompoenrecepten de volgorde even omgedraaid). Ik doe het qua hoeveelheden niet zo exact als in dit recept staat, maar het staat er nou eenmaal en dan kan ik het net zo goed doorgeven voor wie dat wel wil weten.
    110 gram basmatirijst ( ik neem al eerder gekookte rijst)
    1 eetlepel kerriepoeder
    450 gram gesneden boerenkool
    1 kleine pompoen in blokjes
    4 eetlepels rozijnen
    2,5 dl kokosmelk
    1,75 dl water
    zout naar smaak
    Dit alles in een koekenpan in 12 tot 15 minuten gaar koken, nog 5 minuten laten staan en dan opdienen. Yummy yummy. Zelfs mensen die niet van boerenkool houden ( die blijken te bestaan;-) ) vinden dit lekker.

  • Katrien

    Mijn favoriet is chinese kool-pompoensoep met tomaat, veel look en cajunkruiden. Een geweldige combinatie!

  • Eva

    Ik ben dol op pompoen in zoete taarten, maar een van de lekkerste recepten is pompoensoep met piment en tijm. Echt zo’n diepe smaak krijg je dan.

  • Gonneke

    Meest bijzonder weet ik niet, lekker was het wel wat ik gisteren met een groene Hokkaido deed:
    Schoongeboende pompoen, 3 aardappelen en 2 dikke winterwortelen in grover stukken gehakt/gesneden. Bakplaat met bakpapier ruim ingevet en flink met de peper- en de zoutmolen erover (peper is bij mij 4 kleuren en zout is grijs Keltisch), hompen erop en nog eens met vet, peper en zout erover en een halve bol knoflook in gepelde, gekneusde tenen erover verdeeld. Een uur of anderhalf in een matig warme over. Met een spek-omelet met een handvol gesneden pijpui erbij