Zomerhitte – 5 tips voor gezond zomerkoken

Zomerhitte – 5 tips voor gezond zomerkoken

Zomerkoken

Ha, zomer. En nog vakantie ook. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn ritme verandert drastisch zodra de temperatuur boven de 25C komt. En ik pas het eten daarop aan.

Heerlijk hoor, die zomer. Maar het heeft één nadeel: het is zo warm. Zoooo warm. Ik zal jullie even jaloers maken: wij wonen aan een heerlijke zwemplas. Waar we dus ook continue in liggen met deze temperaturen. Maar ja… om dan, gaargestoomd en met rimpelige vingers nog een keer te gaan koken terwijl het om 18u nog steeds 28 graden is, daar heb je vaak geen puf meer voor.

En dan is -ja, ook hier- de keuze voor patat of pasta snel gemaakt. Maar na drie dagen van dattum gilt mijn lijf om groenten (en mijn bikini ook). Hoe zorg je dat je gezond eet, ook al is het bloedmoedertjeheet en heb je nergens zin in? 5 tips om gezond de zomer door te komen!

 

1. Verander je ritme

Als het al niet vanzelf gaat, is het misschien handig om het een zetje te geven. Dit heb ik opgepikt van één van de productiefste vrouwen die ik ken (ze heeft Flavourites opgezet). In de zomervakantie heeft ze een werkritme van 8 uur ‘s ochtends tot 12 uur ‘s middags, en dan van 20.00 ‘s avonds nog een keer tot 23.00. Zo heeft ze tussen 12 en 20 genoeg tijd voor haar kinderen, om lekker te zwemmen, te eten én ze komt toch aan 8 uur werk op een dag (op de tijdstippen dat het niet zo heet is dat je je kantoor uitbrandt).

Geniaal. En bovendien: omdat je niet de hele dag al gewerkt hebt, is het koken ook een minder zware last. En ja, ik realiseer me dat deze tip vooral werkt voor ondernemers. Maar hey, een reden te meer om er één te worden, nietwaar? 😉 Hij werkt trouwens ook als je TBM of TBV bent: tot 12 uur bezig met koken, de was en al die andere bla die toch gedaan moet worden, en daarna lekker met de kinderen naar een willekeurig Buiten. De administratie en dat soort nadenkwerk doe je dan ‘s avonds met een glas wijn op je buitenbank.

 

2. Zoek het uit

Al is de koele, airconditioned supermarkt af en toe een opluchting, veel zin om lang boodschappen te doen en daar uren over na te denken met mijn gesmolten brein heb ik ook niet. Daarom een tip die je óók in de winter kunt gebruiken: Zoek. Het. Uit. Dat wil zeggen: zoek één keer (1!) goed uit in welke pastasaus alleen tomaten en kruiden zitten, welke rijst het lekkerst smaakt en makkelijkst kookt, welk kattenvoer geen suiker bevat (ja heus) en welke diepvriesgroentenmix geen voorgekruide nep-boter-klontjes heeft.

Ik heb niks tegen variatie, maar die boetseer ik er thuis in de keuken wel in. Of in ons groentenpakket waarvan het altijd weer een verrassing is wat erin zit. In de supermarkt wil ik Simpel, Snel en Niet Hoeven Nadenken. Dit werkt trouwens ook perfect als je ieder jaar op vakantie gaat naar Frankrijk (of een willekeurig ander land). Zoek gewoon een keer uit welke producten lekker en makkelijk zijn & niet teveel rotzooi bevatten, en dan hoef je niet je hele vakantie met het woordenboek naar de supermarkt.

En mag ik daar nog een bonustip bijgeven? Een hele nerdy, dat wel: neem Evernote. Dit (gratiesj) programma’tje is een soort super-notitieboek dat nooit kwijtraakt. Je kunt er foto’s en notities inzetten, in aparte notitieboeken (bijvoorbeeld het boek Eten Op Vakantie). Dat wordt dan gesynchroniseerd tussen al je apparaten (telefoon, tablet, laptop). Dus je maakt een foto van die ene lekkere pot soep-zonder-troep en je kunt door heel Frankrijk de supermarchés door met een missie. Est-ce que vous avez, euh, cette potage?

 

3. Vries het in – met alles erop en eraan

De vriezer is eigenlijk sowieso al mijn beste vriend. Tofste aankoop dit jaar: toen onze koelkast ermee ophield, kochten we een echte Amerikaanse koelkast. Van marktplaats jawohl, voor 200 euro. Met zo de koelkast aan de rechterkant en de vriezer op links. Luxe man. Het kostte enige moeite om hem de bijkeuken in te wurmen maar dan heb je ook wat.

Maar maak er dan ook goed gebruik van. Vries niet zomaar je kliekjes in, maar zet gewoon hele maaltijden in de kou. Dat doe je in bakjes van de Chinees (en die heb je, want daar heb je deze zomer al minimaal 1x iets vandaan gehaald) of in plastic gripzakken (die zo lekker plat invriezen en zo makkelijk weer ontdooien).

Maak een bakje met geroerbakte groentenprut, een bakje met die soep die zo goed gelukt was en een bakje met gekookte rijst. Zet de drie bakjes op elkaar, bind er een elastiekje of papiertje omheen, schrijf erop wat erin zit en klaar is je 5-minuten-maaltijd. Of, ook heul tof qua organizing – maak 4 stapels:

  • één met verschillende groentenschotels (een Oosterse, een Italiaanse, een Hollandse etc. of gewoon je favoriete groentenprutjes)
  • één met de koolhydraten (gekookte aardappels, gekookte rijst, gekookte aardperen, geweekte en gekookte bonen enzovoorts)
  • één met voorgegaard vlees (stoofvlees, opgebakken gehakt, gebraden kip, whatever)
  • en één met soep

Iedere avond hoef je alleen nog maar een bakje te kiezen uit iedere stapel. Alles is in 5 minuten klaar en je hoeft niet na te denken. Zeg maar het 1-2-3-systeem van de appie, maar dan in je eigen vriezer (en een stuk gezonder).

 

4. Pluk de dag

Tegen de tijd dat het een beetje afgekoeld is ‘s avonds, zijn de kinderen allang te moe om te eten. Dus zorg dat er overdag al wat vitaminen in gaan. Fruitsalades, gewone salades, gazpacho als dat je ding is – dingen met veel vocht en bij voorkeur koud.

Maar ook een lekker zout groentensoepje om al die uitgezwete mineralen weer aan te vullen is heerlijk, of een kip-in-tomatensaus die de hele ochtend heeft staan sudderen, met rijst en groenten… prima zomerlunches die ervoor zorgen dat je ‘s avonds niet meer zo nodig hoeft.

 

5. Zet een buitenkeuken op

In de schaduw. En nee, ho stop: NIET op Pinterest kijken voor inspiratie. Die prachtige VT Wonen-plaatjes zorgen alleen maar  voor perfectionistische verlamming, waardoor je helemaal niks meer doet. Want zo mooi als op Pinterest wordt het toch nooit.

Vertel mij wat: been there, done that. Tot ik het zat was, een paar potten verf en een stel kwasten heb gehaald en voor 50 euro mijn tuin een lowbudget makeover gegeven heb waar Pinterest een puntje aan kan zuigen. Volledig inclusief buitenkantoor:

VT Wonen, eat your heart out

VT Wonen, eat your heart out

I said: eat your heart out

I said: eat your heart out

 

Volgende project: een buitenkeuken. Want dan wordt het gewoon minder vervelend om ‘s avonds te koken. En omdat je toch niet op Pinterest gekeken hebt, hoeft dat helemaal niet met een fantástisch schattig enig oud brocante kooktoestelletje, maar kan het gewoon met het camping-gasje op een oude tafel. Of als je écht avontuurlijk bent ingesteld, met een paar stenen en blokken hout met een driepoot en een pan erboven.

Je potten en pannen stop je in een appelkistje zodat je die makkelijk van en naar de afwasmachine kunt vervoeren; kruiden in een plastic boxje zodat je die droog en veilig buiten kunt laten staan; boter in een koelboxje naast je fornuisje en gaan met die hap.  Beetje op je slippers naar de boerenwinkel om wat inkopen te doen en huppakee, een driesterrenmaaltijd à la camping – ook als je niet op vakantie gaat.

 

De vraag van vandaag:
Hoe hou jij het makkelijk & gezond deze zomer?
Vertel het ons in de reacties!

Reageren? Gezellig!

Reacties (12)

  • Saskia

    Dank voor de tips!! Ik maak zelf soms een hele batch verse tomatensaus met kruiden en ect groenten (wortel, bleekselderij) en doe die dan in lege flessen in de koelkast. De hele week profijt van! Ook kook ik vaak een heleboel quinoa en zet dat dan ook in de koelkast. Lekkere proteïne toevoeging aan salades of wraps, of pap, etc.

    Nog een vraag: Hoe houd je ingevroren rijst lekker? Bij mij wordt het vaak klef als ik het weer ontdooi…

    • De Groene Vrouw

      Gunst, geen last van… misschien het soort rijst? Ik heb meestal parboiled.

      • De Groene Vrouw

        Oh ja, en droog(!) invriezen. Dus goed laten uitdampen, zorgen dat er geen vocht meer bij zit, af laten koelen en dan invriezen.

  • Barbara

    Wauw, vooral die zoek.het.uit. tip, geweldig handig en zo simpel, snap niet dat ik daar zelf niet op gekomen ben haha…in de natuurwinkel ben ik zo klaar, haal ik het meeste vers, echter bij bijv. appie steeds zoveel tijd kwijt met het lezen van de kleine lettertjes dat ik het gewoon koud sta te krijgen…heb wel een vraag over het ontdooien want heb ooit geleerd dat ontdooien in de koelkast ‘moet’ vanwege bacteriegroei, ik begrijp dat jij het gewoon rechtstreeks met hitte ontdooit? Lijkt me veel handiger namelijk, vooral als ik weer eens vergeten ben iets uit de vriezer te halen…

    Hartelijk dank groene vrouw, voor al je (zomaar gratis!) waardevolle no-nonsense informatie, zeer gewaardeerd!

    • De Groene Vrouw

      Ja hoor, ik ben niet zo moeilijk. Zeker dingen die ik daarna nog verhit ontdooi ik liever zo snel mogelijk – in de zon of in een bak heet water. Dan is het in 10 minuten gebeurd – als er dan teveel bacteriegroei in het product is, zat het om te beginnen al niet helemaal goed met de hygiene. En dan verhitten dus.

      • Barbara

        Duidelijk (en handig). Dank!

  • Mariama

    Sinds de lente ofzo (toen ik al begon te hopen op lange, hete, zomerse dagen) heb ik ‘t dus helemaal omgegooid: Wij eten nu ‘s morgens warm! De kleine (3) is dan ook lekker wakker om z’n groente op te eten (daar wil hij ‘s avonds heel soms nog wel eens te moe voor zijn. Of ik dus te moe om te koken), dus daar hoef ik me verder ook geen zorgen meer over te maken, dat heeft-ie dan al mooi binnen. En de rest van de dag fruit uit de hand. Met ‘n (zilvervlies)rijstewafeltje en veel (fruit)water.
    (‘s Avonds misschien nog ‘n beetje boekweitpap met rozijntjes of stukjes appel ofzo).

  • Jasmijn

    Hoe doe je dat van stap 3? Ik vries inderdaad vaak dingen in, maar ik moet dan ‘s ochtends bedenken wat ik wil eten, om het uit de vriezer te halen en s avonds op te warmen in de oven of op gas. Doe jij dat ook of mik je het, bevroren en al, de magnetron in? Het probleem op warme dagen is namelijk vooral dat mijn hoofd niet werkt en ik er pas in de middag achterkom dat, oja, het avondeten ook nog moet, en dan sta ik toch weer te koken…

    • De Groene Vrouw

      Ik mik het bevroren en al de pan in of ik leg het even met gripzak en al in heet water, dan is het zo ontdooid 😀

  • Linda Rikkers

    Mijn tip? Hooikist. Zet je in de koelte rijst en stoofprutje op het vuur, of bieten voor een heerlijke salade, in de Hooikist en hop geen omkijken meer naar tijdens de hete uren.

    • Linda Rikkers

      In de koele van de ochtend, bedoel ik dan.

    • De Groene Vrouw

      Oh ja! Bieten hebben we nog veel, ik ga maar eens een bietensalade opzetten…